Dodaj do ulubionych

menopauza - forumowa statystyka

07.03.23, 13:43
Wiem, że są stare wątki, ale są fragmentaryczne, ja chciałabym to zebrać w jednym miejscu, żeby mieć jakieś pojęcie, czego się spodziewać.

Dziewczyny, jeśli przeszłyście - jaki to był wiek? czy nagle pojawiły się objawy i wiedziałyście, że to jest TO? czy nie było to takie wyraźne?
Jakie typowe objawy menopauzy miałyście, a jakich nie?
Czy wpłynęła na zmiany waszego wyglądu - wygląd skóry, włosów, waga?
Czy stosujecie HTZ i w jeśli tak, w czym wam pomaga?

(wiem, że menopauza to technicznie ostatnia miesiączka, a to o czym mówimy to przekwitanie, ale jakoś wszyscy wiedzą, o co chodzi na hasło "menopauza")
Obserwuj wątek
    • extereso Re: menopauza - forumowa statystyka 07.03.23, 13:51
      Mnie ginekolog mówił że wchodzę w ten okres ale na ostatniej wizycie powiedział, że w sumie nie ma pewności, bo wygląda na to, że funkcjonuję jeszcze j jak płodna kobieta. Przyjmuję od roku czy dwóch htz zniknęły mi do zera migreny i poprawił się sen. Innych objawów nie ma i nie było, wzięłam że względu na wskazanie neurologa
      • towarzyszka_leila Re: menopauza - forumowa statystyka 07.03.23, 18:57
        O rany, proszę napisz, o co chodzi z htz redukującym migreny, bo moja ginekolog twierdzi coś odwrotnego: migreniczka nie może htz.
        • klementyna156 Re: menopauza - forumowa statystyka 07.03.23, 19:39
          Może, może. Ja jestem migreniczką i nie sprawdzały mi się plastry. Ale udało się dobrać tabletki, które zlikwidowały mi praktycznie - przy okazji - migrenę.
        • extereso Re: menopauza - forumowa statystyka 07.03.23, 21:16
          Mój neurolog powiedział ,ze w wielu krajach już dawno się stosuje htz w leczeniu bólów migrenowych hormonozaleznych a u nas dopiero od 10 lat 🤣. I u mnie pomogło od drugiego miesiąca, mam ZERO migren, a miałam co miesiąc tydzień wyjęty z życiorysu.
          • livia.kalina Re: menopauza - forumowa statystyka 07.03.23, 22:24
            Bardzo ciekawe.
            • wapaha Re: menopauza - forumowa statystyka 09.03.23, 09:39
              Ja miałam mega migreny ,regularnie co miesiąc-gdy brałam tabletki anty (też hormony).
              Odkad odstawiłam migreny są rzadsze krótsze i lzejsze ,komfort życia ewidentnie na plus
    • mae224 Re: menopauza - forumowa statystyka 07.03.23, 14:19
      No i coś o libido napiszcie.
      • extereso Re: menopauza - forumowa statystyka 07.03.23, 15:07
        Ja duże mam i miałam, więc żadnych zmian.
        • extereso Re: menopauza - forumowa statystyka 07.03.23, 15:27
          Jeszcze uzupełnię, bo może źle napisałam. Nie wiem czy duże, wiem że nie małe, ale nie mam skali porównawczej, satysfakcjonujące, ładujące energią, w parze super dopasowane.
    • aandzia43 Re: menopauza - forumowa statystyka 07.03.23, 14:35
      Oststnia miesiączka lat 52,5, do pięćdziesiątki okresy regularne, potem rzadkie. W trakcie klimakterium żadnych dolegliwości ginekologicznych, skóra nie wiotczejąca, zmarszczki poniżej normy wiekowej, uderzenia gorąca i poty owszem od pięćdziesiątki, psychika bez zmian bo antydepresanty brałam już wcześniej. Jakość skóry zaczęła się psuć około 55-56. Z HTZ nei korzystałam, uciążliwe były tylko uderzenia, gdyby jeszcze potrwały jakiś czas to wprowadziłabym HTZ, skończyły się gdzieś około 56. Tycie i chudnięcia jak zawsze - żarłam to tyłam, jadłam mniej to chudłam, choć pewne spowolnienie przemiany materii zaobserwowałam. Dlaczego cieprliwie znosiłam uderzenia przez tyle lat? Bo miały miejsce wyłącznie w sezonie jesienno-zimowym, znikały wiosną. Ktoś tak jeszcze miał?
      • bergamotka77 Re: menopauza - forumowa statystyka 07.03.23, 14:44
        przeraża mnie lekko menopauza
        • magdallenac Re: menopauza - forumowa statystyka 07.03.23, 16:00
          bergamotka77 napisała:

> przeraża mnie lekko menopauza
          >
          >
          Nie ma się czego bać! Od prawie 10 lat jadę na jednym jajniku😉Straszono mnie przybieraniem na wadze, huśtawkami nastrojów, sypaniem się twarzy itd. Biorę estrogeny i jest git. Nic się nie zmieniło poza okazjonalnymi uderzeniami gorąca.
          • berber_rock Re: menopauza - forumowa statystyka 07.03.23, 17:41
            Jakby ci to wyjaśnić.
            Może to jest klucz do zagadki " estrogeny i jest git"
            • snakelilith Re: menopauza - forumowa statystyka 07.03.23, 17:53
              berber_rock napisała:

> Jakby ci to wyjaśnić.
              > Może to jest klucz do zagadki " estrogeny i jest git"

No ale tak jest. Wiadomo, że jak ktoś estrogenów nie może, to zdany jest na łaskę losu - może przejść menopauzę łagodnie, a może dramatycznie. Tego nikt nie wie. Ale większość kobiet zamartwia się niepotrzebnie, bo nowoczesna HTZ nawet ryzyka raka piersi specjalnie nie podnosi. Może co najwyżej przyśpieszyć rozwój już istniejących komórek rakowych. Także ograniczenia jak przy pigułce odpadają, bo w HTZ można zmiast podnoszących ryzyko gestagenów stosować progesteron. Według nowych regulacji, nie ma też już ograniczeń czasowych, można brać więc hormony nawet do śmierci. Kobieta, która męczy się więc dla zasady, czyli bez konkretnych przeciwskazań specjalisty (a nie prowincjonalnego ginekologa z wiedzą z zeszłego wieku) jest tylko słabo poinformowana.
            • magdallenac Re: menopauza - forumowa statystyka 07.03.23, 18:07
              berber_rock napisała:

> Jakby ci to wyjaśnić.

Nie wiem w jakim celu próbujesz być sarkastyczna…
              • snakelilith Re: menopauza - forumowa statystyka 07.03.23, 18:20
                magdallenac napisała:

> Nie wiem w jakim celu próbujesz być sarkastyczna…

Dlatego, że ona nie ma twojego, czy naszego wyboru. Ja mnie dopadnie rak piersi, to też będą musiała z estrogenów zrezygnować. A ponieważ uderzenia gorąca miałam do 15 razy dziennie (kiedyś robiłam kreski), to do traumy poważnej choroby doszłaby jeszcze też ta upierdliwość. Nikomu tego nie życzę.
                • magdallenac Re: menopauza - forumowa statystyka 07.03.23, 18:25
                  Wiesz, ale ja nie znam sytuacji tej forumki i chorób z którymi się zmaga. Odpisywałam Bergamotce, która jest zdrowa i przeraża ją wizja menopauzy. Mnie też wszyscy straszyli, a nie taki diabeł straszny…
                  • berber_rock Re: menopauza - forumowa statystyka 07.03.23, 18:37
                    Ale ja nie próbuje być sarkastyczna.
                    Moja, sytuacja nie ma tu nic do rzeczy. W końcu każdy ma, swoją.
                    A też trzeba przyznać że póki co hormony toleruje dobrze, albo może mam wywalone na, skutki uboczne.

Natomiast dosyć zabawnie czyta się "Mnie też wszyscy straszyli, a nie taki diabeł straszny…" a linijkę niżej sprostowanie że Pani jedzie na estrogenach smile
                    • chatgris01 Re: menopauza - forumowa statystyka 07.03.23, 19:58
                      berber_rock napisała:

>
                      > Natomiast dosyć zabawnie czyta się "Mnie też wszyscy straszyli, a nie taki diab
                      > eł straszny…" a linijkę niżej sprostowanie że Pani jedzie na estrogenach smile

To pociesze, ze ja nie jade na estrogenach (nic nie bralam i nie biore) i faktycznie nie taki diabel straszny.
                      Nie ma sie co martwic na zapas.
            • figa_z_makiem99 Re: menopauza - forumowa statystyka 07.03.23, 18:19
              Kobiety różnie przechodzą menopauzę i dla niektórych tak właśnie jest
              • ayelen40 Re: menopauza - forumowa statystyka 07.03.23, 18:26
                Niektóre podobno wręcz najchętniej stałyby cały dzień przed otwartym zamrażalnikiem.
          • aandzia43 Re: menopauza - forumowa statystyka 07.03.23, 18:25
            Ha, na jednym jajniku to moja mama w ciążę zaszła (bez wspomagania) i dziecko zdrowe urodziła big_grin A przekwitanie zaczęła tak jak ja na dwóch jajnikach, około 50tki.
            • magdallenac Re: menopauza - forumowa statystyka 07.03.23, 18:58
              U mnie nie miałoby się gdzie to jajo zagnieździć. Został mi dosłownie, jeden samotny jajnik. 😀
              • aandzia43 Re: menopauza - forumowa statystyka 07.03.23, 19:23
                No wiesz, chodziło mi o moc tego jednego jajnika. Jeden jajnik mojej mamy dawał więcej czadu niż komplet u innych kobiet big_grin
                • magata.d Re: menopauza - forumowa statystyka 12.04.23, 08:35
                  Moja koleżanka z jednym jajnikiem troje dzieci urodziła. Zachodziła w ciążę bez żadnego problemu i planowania.
            • leyla76 Re: menopauza - forumowa statystyka 07.03.23, 20:05
              Ha, ha , mnie ginekolog straszył, ze mogę mieć problemy z zajściem w ciąże po usunięciu jajnika.
              Mam troje dzieci, zachodziłam w ciąże wrecz momentalnie po odstawieniu antykoncepcji.
              Ostatnie dziecko rodziłam 10 lat po pierwszym. W grudniu wyjelam spirale, w lutym juz był pozytywny test ciążowy😁
              Jestem przed 50 i dalej sie zabezpieczam.
          • 18lipcowa3 Re: menopauza - forumowa statystyka 07.03.23, 19:20
            Obserwuję cię na insta i uważam że wyglądasz przepięknie.
            • bergamotka77 Re: menopauza - forumowa statystyka 07.03.23, 19:46
              To prawda, wymiata, jako brunetka podoba mi sie jeszcze bardziej. I ma mega interesujące wpisy, jej Insta jest bardzo fajny! Mogłaby reklamować ten jeden jajnik 😉 Ja za to.mam jeden jajowod. Przybij pione magdallenac 😚
              • 18lipcowa3 Re: menopauza - forumowa statystyka 07.03.23, 20:41
                A podcastu słuchałaś? Bardzo fajny.
                Z resztą wszystkie o Polach w USA fajne.
                • magdallenac Re: menopauza - forumowa statystyka 07.03.23, 20:54
                  Bardzo Wam dziękuję za miłe słowa. Pliz nie piszcie tu już nic więcej. Lipcowa daj znać w PM która to Ty!🙈
              • joasia33 Re: menopauza - forumowa statystyka 08.03.23, 12:03
                No właśnie! Zgadzam się z każdym słowem! Magdallena przepiękna jest!
          • leyla76 Re: menopauza - forumowa statystyka 07.03.23, 19:57
            O kurcze, miałam usunięty jajnik (torbiel skorzasta) wraz z jajowodem w wieku 23 lat. Teraz mam 47 . Nigdy nie brałam żadnych hormonów , no i nigdy mnie niczym nie straszono.
            Żadnych tez objawów przez ciebie wymienionych.
            Mam sie bać menopauzy?
        • 18lipcowa3 Re: menopauza - forumowa statystyka 07.03.23, 19:19
          Mnie bardzo.
      • magdallenac Re: menopauza - forumowa statystyka 07.03.23, 15:57
        Andzia!! Nie brzmisz na swój wiek! Byłam pewna, że Ty jesteś max 50😳
        • aandzia43 Re: menopauza - forumowa statystyka 07.03.23, 18:26
          big_grin Miło. Ale już mnie ktoś na forum nazwał dziadersem, więc ten tego tongue_out
    • joasia33 Re: menopauza - forumowa statystyka 07.03.23, 14:47
      Dobra, to ja zacznę. Mam 51 lat, a menopauzę przeszłam nagle w wieku 40 lat, gdy podczas operacji wycięto mi wszystko. Ze względu na epizod zatorowości płucnej miałam zakaz HTZ. Przez pierwsze pół roku nie odczuwałam nic. Potem dostałam wieczornych napadów gorąca, ale takich słabych. Waga - przed operacją byłam bardzo gruba, potem schudłam nieco. Dziś ważę 40 kg mniej, tak jakoś wyszło. Zatem na pewno nie przytyłam. smile Włosy to dramat. Zawsze były moim największym lub wręcz jedynym atutem. Teraz z przodu muszę maskować włóknami keratynowymi, wypadają straszliwie. Ale to też z powodu dializoterapii. Skóra na twarzy i szyi trzyma się dobrze, nawet mój ulubiony pielęgniarz ciągle mówi, że szokująco młodo wyglądam. 😛Ale! Niestety ramiona, uda, tyłek - tam, gdzie najwięcej widać spadek wagi - to dramat w trzech aktach jak źle się ustawię, albowiem skóra nie chce się ściągnąć. Cóż. Pozostaje maskować. smile
      Oczywiście jest też kwestia kości, mięśni. Tu trzeba się pilnować, toteż ćwiczę z ciężarkami, wapno łykam w dużych ilościach (dializy znów...) i mam nadzieję, że się uchronię od złamań.
      A, libido. Cóż. Powiem tak: szału nie ma, choć jak już jest, to jest fantastycznie. Bywają problemy intymne, na które zaradzi maść przepisywana przez ginekologa.
      Ech, tak na co dzień nie czuję, że to już TEN wiek. Ale całunu jeszcze nie nabyłam.
      • ayelen40 Re: menopauza - forumowa statystyka 07.03.23, 18:02
        Dzielna jesteś z tymi dializami. Koleżanka przerwała ponad rok temu i ciągnie z nerkami sprawnymi na 10% bez.
        • joasia33 Re: menopauza - forumowa statystyka 07.03.23, 18:18
          Jak to, przerwała??? Przy działających nerkach na 10%? Ciekawe, jakie ma wyniki. Nie jestem dzielna. It is what it is, po prostu. Na dializy jadę jak do pracy - trzeba, to się jedzie. Moja nerka też wciąż coś tam działa troszkę. Na tyle, że piję, ile chcę i na potas zważać nie muszę. Ale przerwać samemu dializy? Nie mówię, że się nie zdarza. Jak ktoś ma już dość, to rezygnuje i umiera. Jeździłam krótko z takim panem karetką. W któryś piątek odmówił jazdy na dializę. We wtorek już nie żył.
          Przepraszam za offtop.
          • ayelen40 Re: menopauza - forumowa statystyka 07.03.23, 18:27
            Nie mogła znieść skutków ubocznych. Czuje się ok. Ma genetyczną wadę nerek.
            • ayelen40 Re: menopauza - forumowa statystyka 07.03.23, 19:37
              Wielotorbielowatość (jeśli nie przekręcam). Absolutnie nie chce transplantacji 😞.
              • joasia33 Re: menopauza - forumowa statystyka 08.03.23, 12:06
                Tak, wielotorbielowatość. Są osoby, które nie chcą przeszczepu. Np. mój kolega, który miał tyle komplikacji po pierwszym, że woli dalej jeździć na dializy. I koleżanka, która przez długie lata bała się operacji, a jak wszystko się posypało ze zdrowiem i już się nie kwalifikuje, to bardzo żałuje.
                Z tego, co wiem, wielotorbielowatość zawsze ostatecznie kończy się dializami i/lub przeszczepem. Mój kolega z dializ miał nerkę 3 kg.
    • bi_scotti Re: menopauza - forumowa statystyka 07.03.23, 14:53
      The last period na miesiac przed 55 urodzinami, jakies pol roku pozniej zaczely sie hot flashes ale takie do przezycia. Nie bralam zadnych medykamentow. Nigdy tak naprawde nie minely w 100%, wciaz once ina blue moon potrafia sie pojawic ale to doslownie raz na kilka czy moze nawet kilkanascie miesiecy - no big deal. Na jakis czas libido zdechlo kompletnie ale po jakichs 2 latach wrocilo do normy smile Poza tym przestalam okresowo chudnac - przed menopauza, gdy biegalam & hike latem, zwykle chudlam dosc intensywnie, czasem nieprzyjemnie - teraz juz nie - no matter jaka pogoda, ile km hiking etc. - waga sobie stoi i ubrania nie spadaja - w sumie bonus smile Wszystko jest dla ludzi - including menopause wink Cheers.
    • figa_z_makiem99 Re: menopauza - forumowa statystyka 07.03.23, 14:58
      Przechodzę właśnie, lekarz powiedziała, że choroba ją przyspieszyła. Stan skóry się pogorszył, mięśnie nie chcą rosnąć, na wagę nie wpłynęła, na włosy też nie, uderzeń gorąca nie mam. Największym problemem były zaburzenia koncentracji, zapominanie słów, depresja, płaczliwość, skoki nastrojów, ogólne ogłupienie i słabość, brak werwy, którą zawsze miałam, nałożyło się z Hashi i glutenem, myślałam, że strzelę sobie w głowę. Przyklejam plastry i nie wyobrażam sobie życia bez nich.
      • figa_z_makiem99 Re: menopauza - forumowa statystyka 07.03.23, 14:58
        Skończę w tym roku 50 lat.
      • figa_z_makiem99 Re: menopauza - forumowa statystyka 07.03.23, 15:01
        Libido miałam zerowe, po plastrach jest lepiej.
    • brenda_bee Re: menopauza - forumowa statystyka 07.03.23, 15:05
      Właśnie jestem w trakcie. Trudno powiedzieć od kiedy bo biorę pigułki anty ale gdzieś od 3 lat jest mi ciągle gorąco a ostatnio bardzo zepsuła mi się cera- klasyczny trądzik hormonalny na brodzie i linii szczęki.
      Libido mam niezłe- tzn. ochotę na seks mam zawsze tylko mi się nie chce😁
      Włosy piękne i zdrowe, na pewno mniej ich jest niż 10 lat temu ale więcej niż u większości koleżanek w tym wieku.
      Waga- cóż...mordercza walka , żeby nie przytyć. Bardzo dużo mnie to kosztuje.
      Mam 49 lat. Moja mama przekwitła tuż po 40-tce.
      • riki_i Re: menopauza - forumowa statystyka 07.03.23, 19:56
        brenda_bee napisała:

> Libido mam niezłe- tzn. ochotę na seks mam zawsze tylko mi się nie chce😁

To się nadaje do sygnaturki.
        • aandzia43 Re: menopauza - forumowa statystyka 07.03.23, 20:04
          Może ma libido ale chłopa takiego że szkoda wysiłku zdejmowania majtek?
          • brenda_bee Re: menopauza - forumowa statystyka 08.03.23, 07:50
            aandzia43 napisała:

> Może ma libido ale chłopa takiego że szkoda wysiłku zdejmowania majtek?
            >

Oj nie nie😁😁 wręcz przeciwnie. Po prostu zmęczenie daje o sobie znać. Libido zawsze miałam duże.
        • vasaria Re: menopauza - forumowa statystyka 07.03.23, 20:34
          riki_i napisał:

> brenda_bee napisała:
          >
          > > Libido mam niezłe- tzn. ochotę na seks mam zawsze tylko mi się nie chce😁
          >
          > To się nadaje do sygnaturki.

A ja ją rozumiem. W innych aspektach życia, np bardzo mam ochotę budować nowy dom ale mi się nie chce 🤣 . Czyli dusza się wyrywa, ale żeby ciału się jeszcze chciało tongue_out
          • brenda_bee Re: menopauza - forumowa statystyka 08.03.23, 07:51
            vasaria napisał(a):

> Czyli dusza się wyrywa, ale żeby ciału się jeszcze
            > chciało tongue_out

Otóż to. Trafiłaś w sedno.
          • joasia33 Re: menopauza - forumowa statystyka 08.03.23, 12:07
            W samo sedno! smile
    • wena-suela Re: menopauza - forumowa statystyka 07.03.23, 15:08
      Mam 59 lat i jestem przed menopauzą, jeżeli przeto rozumiemy ostatnia miesiączkę. 2,5 roku temu miesiączki stały się b. obfite, krwotoczne i nieregularne. Ratuję się lekami przeciwkrwotocznymi. Zeszłego lata przez ok. 6 tyg. miałam uderzenia gorąca. Skończyły się, ale powróciła miesiączka. Skóra na ramionach wiotczeje, co widać zwłaszcza gdy wychodzę z wody po morsowaniu. Libido, no cóż zawsze mogłoby być lepiej, ale to bardziej kwestia psychiki niż hormonów zauważyłam. Wagi pilnuję, więc stoi.
    • birch70 Re: menopauza - forumowa statystyka 07.03.23, 15:11
      To teraz ja 😉
      Rocznikowo mam 53 lata.
      Przez ~20 lat byłam na antykoncepcji hormonalnej, co roku badania piersi, cytologia, usg gin, krzepliwość. Ostatnie usg robione w X/2022 wykazało, że nie ma już pęcherzyków na jajnikach (rok wcześniej były). Na polecenie mojej ginki odstawiłam antyki, a po dwóch miesiącach zrobiłam wszystkie zalecane przez nią badania (FSH, LH, estradiol, prolaktyna, tarczycowe - i nawet krzywą cukrową ze względu na obciążenie rodzinne). W czasie tych dwóch miesięcy zaczęłam nieco odczuwać skutki braku hormonów (takie fale gorąca, ale na szczęście niezbyt intensywne i częste).
      Po kolejnym usg gin zrobionym, aby sprawdzić, czy jajniki przypadkiem nie "ruszyły" (nic takiego się nie stało) zapadła decyzja o wdrożeniu HTZ (Bijuva).
      Na prośbę ginki zrobiłam w lutym jeszcze jedno kontrolne usg - wszystko jest w porządku, endometrium nie narasta, jajniki linijne.
      Na HTZ czuję się super, żadnych objawów przekwitania, żadnych uderzeń gorąca, włosy i skóra git. Bałam się tego okresu bardzo, a okazało się, że bez większych sensacji płynnie przeszłam z jednych hormonów na inne 🙂
      • birch70 Re: menopauza - forumowa statystyka 07.03.23, 15:17
        Aha, jeśli o libido chodzi - jest dobrze, a nawet więcej niż dobrze ☺️
    • snakelilith Re: menopauza - forumowa statystyka 07.03.23, 15:32
      Pierwsze objawy w postaci silnych i długich miesiączek w okolicach 48 roku życia. Trochę problemy z zasypianiem. Później doszły do tego mięśniaki pogarszające krwawienia. Konieczna była terapia progesteronem, która pomogła także na problemy z zasypianiem, a potem niestety zabieg wycięcia mięśniaków i ablacji endometrium.
      Ostatnia miesiączka już po zabiegu po 54 roku życia.
      Po kilku miesiącach po ustaniu miesiączkowana pierwsze uderzenia gorąca, nagle, strasznie upierdliwe, czasem 15 razy dziennie, dlatego wytrzymałam tylko dwa tygodnie i biorę HTZ. Niska dawka, poniżej 2mg (1,5-1,8mg) estradiolu transdermalnie plus 200mg progesteronu.
      W czasie silnych krwawień przed menopauzą utyłam kilka kg, po ustaniu krwawień i podczas HTZ znowu schudłam. Przypuszczam, że przyczyną tycia była raczej obniżona aktywność fizyczna w tym czasie.
      Włosy nie zmieniły mi się wcale, na twarzy pogłębiają się mimiczne zmarszczki, ale nie zauważyłam związku z menopauzą, proces jest normalny, związany chyba ze wolnym starzeniem się niż z nagłym spadkiem hormonów. Skóra stała się bardzo sucha, ale to da się ogarnąć pielęgnacją.
      Ostatnio (56 lat) zauważyłam kołatanie serca, EKG wysiłkowe było bardzo dobre, więc powiększyłam trochę dawkę estrogenów, bo moje dawki nie były wysokie i chyba jest lepiej.
      Libido się nie zmieniło i zależy u mnie raczej od stresu i innych czynników niż hormony, ale może być, że przez HTZ nie odczuwam różnicy.
      • ayelen40 Re: menopauza - forumowa statystyka 07.03.23, 15:41
        A masz już wyniki mammografii? Ja skończę niedługo 49 i jeszcze zero symptomów, miesiączka jak w zegarku (chociaż nie, ostatnia przyszła po 20 dniach, ale to być może epizod, a może właśnie się zaczęło).
        • snakelilith Re: menopauza - forumowa statystyka 07.03.23, 16:36
          Moja miesiączka też była regularna, nie miałam żadnych przestojów, czy przedłużających się cyklów. Tylko krwawienia były silne i na koniec przez mięśniaki rosnące do śluzówki, dłuższe.
          Wyniki mammografiie mam - jak wierzyć lekarzom, to nie mam żadnych zmian.
          • ayelen40 Re: menopauza - forumowa statystyka 07.03.23, 17:23
            Super! Ja mam jeden mięśniak, taki 5 mm. Kontroluję go co pół roku.
      • extereso Re: menopauza - forumowa statystyka 07.03.23, 17:51
        Hmm moje dawki są jakieś małe: 1,5-3 estradiolu ( tak jak Ty) i 50 mg progesteronu.
        • snakelilith Re: menopauza - forumowa statystyka 07.03.23, 18:01
          extereso napisała:

> Hmm moje dawki są jakieś małe: 1,5-3 estradiolu ( tak jak Ty) i 50 mg progester
          > onu.

Ty bierzesz chyba jakiś plaster? Tam nie ma przypadkiem jakiegoś gestagenu? Norethisteronacetat? Ja biorę estradiol w formie żelu transdermalnego i nie biorę gestagenu, a bioidentyczny progesteron, dlatego 200mg. Dawka gestagenu/progesteronu zależy zdaje się od jego rodzaju. A 3 mg estradiolu to jest nawet dosyć sporo. Ja zaczynałam od 0,75mg, według zasady "tyle ile trzeba, ale nie więcej niż trzeba". I staram się zostać poniżej 2mg, by nie stymulować rozwoju mięśniaków.
          • extereso Re: menopauza - forumowa statystyka 07.03.23, 18:06
            Teraz już nie, biorę transdermalnie estr. ( 1 lub 2 dawki dlatego rozrzut, zazwyczaj biorę 1) i 50 mg luteiny.
            • snakelilith Re: menopauza - forumowa statystyka 07.03.23, 18:29
              50mg luteiny to za mało. Nie masz wystarczającej ochrony endometrium. Na 0,75mg estradiolu, wystarczy może jeszcze 100mg, ale od dwóch przycisków (czyli 1,5mg) to już 200mg. Przy większej ilości nawet 300mg progesteronu.

• extereso Re: menopauza - forumowa statystyka 07.03.23, 18:31
                Dzięki. Muszę pomówić z lekarzem. Na tych dawkach mam normalnie miesiączkę, może zatem jeszcze dochodzi trochę mojego progesteronu
                • snakelilith Re: menopauza - forumowa statystyka 07.03.23, 18:49
                  extereso napisała:

> Dzięki. Muszę pomówić z lekarzem. Na tych dawkach mam normalnie miesiączkę, moż
                  > e zatem jeszcze dochodzi trochę mojego progesteronu

To nie tak. To czy krwawisz zależy od sposobu przyjmowania hormonów. Jeżeli przyjmujesz je cyklicznie, znaczy robisz przerwę w przyjmowaniu luteiny, to masz krwawienie z odstawienia. I to niezalenie od tego, czy jesteś przed, czy już długo po menopauzie. Progesteron można brać też bez przerwy, wtedy nie masz wcale krwawień ale u kobiet, który jeszcze nie są w ostatecznej menopauzie mogą pojawiać się plamienia, dlatego młodszym kobietom poleca się cykliczny sposób.
                  I według wszystkich lekarskich reguł - u kobiet z macicą do estradiolu podaje się zawsze gestagen/progesteron w odpowiedniej ilości. Inaczej możesz mieć problemy z endometrium. I podane przez mnie dawkowanie to standard przy bioidentycznym progesteronie, czyli luteinie. Może być, że nie wszyscy lekarze się na tym znają, ale koniecznie to obczaj. Nawet producent twojego żelu z estradiolem może dać ci wskazówki.
                  A w twoim wieku twoje naturalne wartości progesteronu są już dawno za niskie. Progesteron zaczyna spadać już po 35 roku życia, na długo zanim w ogóle zauważasz jakiekolwiek oznaki przekwitania. I skoro u ciebie estrogeny są już obniżone, bo musisz suplementować, to progesteronu już dawno nie masz w normie.
                  • extereso Re: menopauza - forumowa statystyka 07.03.23, 18:50
                    Hmm ja nie odstawiam a i tak krwawię. Może dawka jest za niska.
                  • extereso Re: menopauza - forumowa statystyka 07.03.23, 18:51
                    Dziękuję. Na pewno to sprawdzę.
                  • shellyanna Re: menopauza - forumowa statystyka 07.03.23, 19:53
                    Snake, czy ja mogę na priv?
                    • snakelilith Re: menopauza - forumowa statystyka 07.03.23, 19:55
                      Napisz na gazetowy.
                      • shellyanna Re: menopauza - forumowa statystyka 07.03.23, 20:31
                        Poszło. Dzięki.
                  • shellyanna Re: menopauza - forumowa statystyka 09.03.23, 09:04
                    A progesteron nie powinien być brany tylko przez cześć „cyklu”? Musi być ciagle?
                    • snakelilith Re: menopauza - forumowa statystyka 09.03.23, 13:04
                      shellyanna napisała:

> A progesteron nie powinien być brany tylko przez cześć „cyklu”? Musi być ciagle
                      > ?

Progesteron może być przyjmowany cyklicznie, czyli przez część cyklu (10-14 dni), a może być przyjmowany bez przerwy.
                      Jeżeli przyjmujesz go cyklicznie, to w czasie przerwy nastąpi zwykle krwawienie z odstawienia. Ten sposób poleca się kobietom, które nie są jeszcze w menopauzie, albo dopiero krótko po, kiedy produkuje się jeszcze estrogeny działające na endometrium i w czasie ciągłego brania może dojść do plamień. To też nie jest tragedią bo jak plamienie się pojawi to wtedy odstawia się progesteron na kilka dni (np.4) i potem można brać dalej bez przerwy.
                      Przyjmowanie bez przerwy jst popularne u kobiet po menopuazie, wtedy zwykle nie ma już żadnych krwawień i plamien, a codzienne przyjmowanie progesteronu ma dodatkowe korzyści, bo reguluje lepiej sen. Po uja więc odstawiać? Ja na przykład biorę bez przerwy. Przez ten rok przed ablacją i menopuazą, kiedy tak dużo i mocno krwawiłam tak mi to załazło za skórę, że nie chcę mieć już żadnych "miesiączek", nawet takich słabych.

I jeszcze tylko do infornacji - HTZ nie ma symulować cyklu płodnej kobiety. Dawki estrogenów są w HTZ bardzo niskie i nigdy nie osiągają wartości estrogenów u kobiety przed menopauzą, a tylko takie, by łagodziły nieco objawy spadku. Maksymalnie 25-50 pg/ml, a to są wartości, które kobieta przed menopuazą ma we wczesnej fazie cyklu, czyli wtedy gdy wartości są najniższe.
    • panna.nasturcja Re: menopauza - forumowa statystyka 07.03.23, 15:58
      Jedynym objawem są krótkie uderzenia gorąca, nie lubię, ale dają się znieść.
      HTZ nie przyjmuję, bo nie mogę.
      Nie odczułam żadnej nagłej zmiany, pogorszenia zdrowia itd.
      • panna.nasturcja Re: menopauza - forumowa statystyka 07.03.23, 15:59
        A, zapomniałam, migreny mi się dramatycznie nasiliły.
        • ayelen40 Re: menopauza - forumowa statystyka 07.03.23, 16:02
          Tego sie boje najbardziej. Od paru juz lat nie znaja litosci.
          • panna.nasturcja Re: menopauza - forumowa statystyka 07.03.23, 16:08
            No właśnie u mnie się już ileś kat temu uspokoiły, pojawiały się rzadko, a teraz takie bloki, po kilka dni z rzędu, mniej więcej w takich odstępach jak okres był.
          • snakelilith Re: menopauza - forumowa statystyka 07.03.23, 16:42
            MIgreny mają coś wspólnego z estrogenami. Przed menopauzą spada najpierw progesteron, a estrogeny są jeszcze wysokie i mogą do tego ulegać sporym wahaniom. To może sprzyjać migrenie. Jak estrogeny po menopauzie spadną, to powinno być lepiej.
        • bi_scotti Re: menopauza - forumowa statystyka 07.03.23, 16:41
          O widzisz, a ja z migren "wyroslam" wink Od tych 55 urodzin to moze miewam raz na rok, wyraznie wylacznie z powodu pogody - amazing freedom smile Szczerze wspolczuje, ze u Ciebie w druga strone. Life.
          • panna.nasturcja Re: menopauza - forumowa statystyka 07.03.23, 19:49
            Dziękuję.
        • aandzia43 Re: menopauza - forumowa statystyka 07.03.23, 18:33
          panna.nasturcja napisała:

> A, zapomniałam, migreny mi się dramatycznie nasiliły.

O rany, zapomniałam napisać że razem z miesiączkami skończyły mi się migreny! Zaczęły się też z miesiączkami. Tzn. czasem, rzadko, trafi się jakaś, ale tego koszmarnego bólu głowy.
          • panna.nasturcja Re: menopauza - forumowa statystyka 07.03.23, 19:50
            Ale u mnie było tak, że ja 20 lat byłam w sztucznej menopauzie. I wtedy mialam migreny sporadyczne.
            A jak przyszła menopauza naturalna to sie na mnie rzuciły.
            • ayelen40 Re: menopauza - forumowa statystyka 07.03.23, 22:35
              A one nie przeszły płynnie jedna w drugą? Te menopauzy? Tj było coś pomiędzy?
    • berber_rock Re: menopauza - forumowa statystyka 07.03.23, 16:05
      Czy wywolana farmakologicznie tez sie liczy?

Mam lat 48. Po nowotworze piersi wrzucono mnie na leczenie hormonalne.
      Skutki uboczne: zatrzymanie okresu, sucha skora, czyli koniecznosc wsmarowywania w siebie tony kremow nawilzajacych.

Nie tyje. Czuje sie fizycznie OK.
      Troche nie lubie wahan nastrojow, ale powoli ucze sie tym managowac, czyli wlaczam tryb @wy.ebane@.

HTZ mi stosowac nie wolno z powodow oczywistych.
    • kamin Re: menopauza - forumowa statystyka 07.03.23, 16:05
      W sumie pierwsze objawy około 35 roku życia potwierdzone przez badania amh i fsh pokazujące wyczerpującą się rezerwę.
      Teraz mam ponad 46 imiesiączki są sporadycznie, czasem nawet co 4 miesiące.
      • marzeka11 Re: menopauza - forumowa statystyka 07.03.23, 16:29
        Brak miesiączki- efekt operacji, nie stopniowego przestawania miesiączkowania. Mam szczęście, bo nie ma żadnych typowych dla menopauzy skutków. Nie mogłabym używać ze względów zdrowotnych HTZ, więc dobrze, że tak jest.
    • nenia1 Re: menopauza - forumowa statystyka 07.03.23, 18:10
      wywołana farmakologicznie, więc trudno powiedzieć. Nie widzę pogorszonego nastroju, wahań też nie doświadczam, ale nie miałam wcześniej skłonności więc może i dlatego. Podobnie na szczęście nie doświadczam uderzeń gorąca, ale skóra jakby się zrobiło bardziej reaktywna. Z tym, że znowu już wcześniej miałam skórę ze skłonnością do podrażnień, trzymam w ryzach ekologicznymi kosmetykami, niemniej np. polecany tutaj Basiclab czy nawet woda różana wywołują u mnie podrażnienia. Na pewno słabsze włosy, to skutek hormonoterapii, coś tam działam wcierkami, ale to już nie te włosy. Zawsze byłam drobna, mieszczę się dalej w rozmiarze 36 ale już widzę, że nie ma tak fajnie jak kiedyś typu deserek po obiedzie i w uda nic nie idzie. Teraz muszę się pilnować z wagą. HTZ nie mogę stosować.
    • princesswhitewolf Re: menopauza - forumowa statystyka 07.03.23, 18:27
      Na wyglad to jakos nagle nic nie wplynelo. Z wiekiem widac efekty przyciagania ziemskiego, akurat zmarszek jakos u mnie za bardzo nie ma. Uderzenia goraca i poty a przed ostatnia miesiaczka w wieku 50 lat to obfitsze byly te miesiaczki ale tez nie jakies straszliwie obfite.
      Suchosc niestety to jest to czego doswiadczam ale wszelakie lotions and potions pomagaja. Nie stosowalam HTZ doustnie, stosowalam dopochwowo cos.
    • princesswhitewolf Re: menopauza - forumowa statystyka 07.03.23, 18:33
      aa moze opowiem o jednej mojej psiapsiolce. Menopauze miala w wieku 51 lat. 4 lata pozniej nadal ma objawy. Niestety to nie jest tak ze objawy menopauzalne znikaja z ostatnia miesiaczka i moga trwac jeszcze i z 7 lat.

W kazdym razie u niej to jest tak ze jak ma uderzenie goraca to jednoczenie ma wielki wkrw. Zrobilo sie to na tyle komiczne ze siedza w domu z jej mezem i doroslym synem a ona nagle podczas ogladania telewizora, jedzenia obiadu czy rozmowy zaczyna: Uwaga... Uwaaaaga... robi mi sie goraco... I chlopaki wieja do swoich pokojow. 15 min pozniej glowe niesmialo wychylaja pytajac czy juz PO.
      HTZ nie bedzie brac z jakichs tam powodow. Na szczescie pracuje w niezaleznym zawodzie z domu.
      • snakelilith Re: menopauza - forumowa statystyka 07.03.23, 18:52
        princesswhitewolf napisała:

> aa moze opowiem o jednej mojej psiapsiolce. Menopauze miala w wieku 51 lat. 4 l
        > ata pozniej nadal ma objawy.

Co znaczy NADAL? Wiele kobiet do punktu menopauzy nie ma ŻADNYCH objawów, a zaczynają się one dopiero gdy estrogeny spadną na tyle, by zatrzymać miesiączkę.
        • princesswhitewolf Re: menopauza - forumowa statystyka 07.03.23, 19:06
          jak sie nietrudno domyslec z tekstu objawy miala i PRZED wiec ma je NADAL i to teraz z bonusem wkrwu jak ma uderzenie goraca.

no to co z tego ze niektore nie maja zadnych objawow? Ona do tych nie nalezy
          • snakelilith Re: menopauza - forumowa statystyka 07.03.23, 19:17
            princesswhitewolf napisała:

> jak sie nietrudno domyslec z tekstu objawy miala i PRZED wiec ma je NADAL i to

Ale to nie pierwszy raz kiedy piszesz o tym, że objawy nie ustępują po zatrzymaniu miesiączki, tak jakby inne forumki tego nie wiedziały. No nie ustępują, a u wielu dopiero się zaczynają, alb zaczynają na dobre, bo za większość objawów odpowiada dopiero spadek estrogenów na tyle, że przestaje się miesiączkować.
            • princesswhitewolf Re: menopauza - forumowa statystyka 07.03.23, 19:28
              tak bo tu przychodza tylko zorientowane
              • snakelilith Re: menopauza - forumowa statystyka 07.03.23, 19:34
                Co znaczy zorientowane? Każda kobieta przecież wie kiedy i jakie ma objawy. I tego nie przewidzisz u żadnej.
                • princesswhitewolf Re: menopauza - forumowa statystyka 07.03.23, 19:43
                  przestan truc kobieto.
                  Sa kobiety ktore nie maja menopauzy jeszcze i nie sa zorientowane w temacie
                  • snakelilith Re: menopauza - forumowa statystyka 07.03.23, 19:52
                    Jak nie są zorientowane, to do ciebie na pewno niczego się nie dowiedzą, więc przestań zanudzać swoimi mundrościami o "koleżankach".
                    • princesswhitewolf Re: menopauza - forumowa statystyka 07.03.23, 20:35
                      zachecam do przycisnienia przycisku BLOKUJ, Nie bedziesz wowczas widziec moich wpisow. Ale ty chcesz je widziec by sie doczepiac bo jestes psychicznie chora. Podyskutuj z lekarzem o zwiekszeniu dawki
                      • snakelilith Re: menopauza - forumowa statystyka 07.03.23, 21:12
                        A ty bierz mniej, bo ci odbija i nie ogarniasz rzeczywistości.
                        • princesswhitewolf Re: menopauza - forumowa statystyka 07.03.23, 22:04
                          Ja nic w przeciwienstwie do Ciebie nawet nie biore HTZ. I to nie ja za toba laze ale ty za mna psychofanko
                          • snakelilith Re: menopauza - forumowa statystyka 07.03.23, 22:18
                            No właśnie może powinnaś, bo coś w twojej głowie nie wszystko tak świeże jak by się oczekiwało.
      • aandzia43 Re: menopauza - forumowa statystyka 07.03.23, 19:17
        "Menopauze miala w wieku 51 lat. 4 lata pozniej nadal ma objawy. Niestety to nie jest tak ze objawy menopauzalne znikaja z ostatnia miesiaczka i moga trwac jeszcze i z 7 lat"

Ha, z obserwacji na niewielkim poletku koleżeńskim wynika mi że one się dopiero wtedy rozkręcają. Ale 7 lat po ostatniej miesiączce to dziewczyny mają już takie niedobitki objawów. Ot, czasem zdarzy się uderzenie, jedno na dzień czasem kilka przez kilka dni i potem znowu na długo święty spokój.
    • wrotek0 Re: menopauza - forumowa statystyka 07.03.23, 18:45
      W tym roku 60. JAkieś 5 lat temu, po 20 latach antykoncepcji hormonalnej, odstawieniu pigułek i zrobieniu badan hormonalnych, wyszło, że już płodność zanikła. Już wtedy w przerwach brania tabletek zaczęły się uderzenia gorąca a jak całkiem je odstawiłam, to się rozhulały na dobre. /do tego doszły problemy ze snem, koncetracją i ogólny wkur w na wszystko. Zdecydowałam się na HTZ , włosy, skóra - super. Nawet libido, osłabione przy antykoncepcji hormonalnej, nieco drgnęło. Udało mi się zrzucić chomikowane przez ćwierć wieku 13 kg i wagę trzymam do dziś. Pół roku temu, za namową onkolożki odstawiłam HTZ (zmiany w piersiach i w jajnikach - są pod obserwacją). Początki były dramatyczne, choć objawy ograniczyły się do uderzeń gorąca. Ale kilKANAście razy dziennie a w nocy dosłownie pływałam. 3 miesiące brałam fitohormony, trochę się poprawiło, teraz biorę wspomagająco przed cytologią globulki z estrogenami i kwasem mlekowym. Jest lepiej i z uderzeniami gorąca i z nietrzymaniem moczu , które po drodze dało lekko znać o sobie i z libido. Mam nadzieję, że do letnich upałów te uderzenia gorąca się uspokoją, Niestety towarzyszy im wzrost tętna nawet powyżej 100 (normalnie mam ledwo 60), mam skierowanie na holtera, żeby zobaczyć, co się dzieje. Pozostałe wyniki - idealne.
    • klementyna156 Re: menopauza - forumowa statystyka 07.03.23, 18:49
      Początek: miałam 48 lat - zaczęło się niepokojącym krwawieniem trwającym ponad miesiąc bez przerwy + bóle mięśni zwłaszcza w nocy, uderzenia gorąca, potężne nocne poty, depresja, migreny. Ginka dała tabletki anty na uregulowanie cyklu. Brałam jakieś 2 miesiące.
      Inna ginka - mądrzejsza - kazała to przerwać, ogłosiła początek meno i wdrożyła HTZ, potwiedziła oczywiście diagnozę badaniem poziomu hormonów. Brałam w plastrach (pomagały tak sobie, nadal migreny potężne), przeszłam na tabletki, takie z krwawieniem pomiędzy. Nie podobało mi się to i zmieniłam na takie, które się bierze bez przerw i nie ma krwawienia. Wszelkie objawy ustąpiły.
      Łącznie brałam HTZ przez ok. 3 lata. Odstawiłam. Dokuczliwe objawy nie wróciły.
      Włosy zaczęły mi wypadać na początku, teraz się mocno poprawiły i są nie najgorsze. Skóra była, jak jest - trochę zmarszczek, ale bez dramatu. Nic mi nie opada, żaden owal, chomików brak.
      Ze zmian - jak przytyję, to teraz idzie raczej w brzuch, a nie w nogi (dawniej szło w uda głównie). Ale nadal udaje mi się kontrolować wagę, jak liczę kalorie i więcej się ruszam.
    • stephanie.plum Re: menopauza - forumowa statystyka 07.03.23, 18:59
      jestem chyba pierwsza na mecie?

zaczęłam mieć nieregularne miesiączki po 45 urodzinach, nieregularne, to znaczy o wiele rzadziej.
      hurra!

wcześniej spędziłam wiele lat na ścisłym monitorowaniu dosłownie wszystkiego dotyczącego mojej płodności, potem miałam silną potrzebę, by wyprzeć temat, więc nawet nie notowałam, kiedy miałam okres. (ku zgrozie lekarzy ginekologów).

w pewnym momencie stwierdziłam, że naprawdę dawno nie było... no i nadal nie było i nie było...
      ostatni miałam we wrześniu 2021, to doskonale pamiętam, bo się zastanawiałam, iść pojeździć konno czy nie, i uznałam, że właśnie pójdę, żeby się rozgrzać i zrelaksować.

no cóż, od tamtego czasu nic, ginka potwierdza, że menopauza. no i super, bo miesiączki miewałam takie, że to były doświadczenia z gatunku skrajnych.

nie mam wahań nastroju bardziej niż dawniej, uderzenia gorąca miałam (miewam?) ale winiłam męża, bo miewałam je w nocy i myślałam, że to dlatego, iż zamyka on zdradziecko okno w sypialni.

urodowo - dość masakrycznie, pisałam już o tym, zawsze wyglądałam tak samo i ważyłam tyle samo, a mniej więcej od momentu, gdy cykle mi się rozjechały, "wskoczyło" tak z osiem dodatkowych kilogramów i to tworząc brzucho (tak, kolega pytał, czy WRESZCIE zaszłam w ciążę!!!), skóra słabiej, kształt twarzy przykry.

nieprzyjemne to, ale głównie z powodu próżności, w sumie mogę być brzydka, i co mi kto zrobi.

zdrowotnie - w porządku, na pewno nie gorzej.

libido - rozśmieszę wszystkich, ale trochę siadło, gdy poczułam się brzydka. nie wiem, jak to rozumieć. nie wiem, czy to jest w głowie, czy w hormonach.
      • figa_z_makiem99 Re: menopauza - forumowa statystyka 07.03.23, 19:02
        No właśnie stephanie, ja mam podobnie, libido jest u mnie zależne od tego czy się sobie podobam, zawsze tak miałam.
    • majenkirr Re: menopauza - forumowa statystyka 07.03.23, 19:05
      Tak naprawdę to nie pamiętam kiedy miałam ostatni okres 😅, ale jakoś tak ok. 45 rż. Teraz mam 52, żadnych niedogodności menopauzalnych nie miałam.
      • bergamotka77 Re: menopauza - forumowa statystyka 07.03.23, 19:52
        Serio? Ja kończę niedługo 46 i to, że te miesiączki kiedyś się zakończą mnie ucieszy bo dwa dni wyjęte z życiorysu a cztery kolejne mniej. Ale inne objawy menopauzy mnie nie zachęcają. Zwłaszcza że zawsze mi gorąco a co dopiero gdy dojdą uderzenia. Będę chodzić nago chyba 😁
        • ayelen40 Re: menopauza - forumowa statystyka 07.03.23, 20:19
          Cudowne 15 miesięcy bez miesiączki po pierwszym porodzie 😊.
        • majenkirr Re: menopauza - forumowa statystyka 07.03.23, 20:19
          Te uderzenia nie sà obowiazkowe 😉
          • vasaria Re: menopauza - forumowa statystyka 07.03.23, 20:41
            Ja mam drugą z kolei mirenę i od 6 lat nie mam miesiączki wink . Mam 47 lat. Bardzo lubię ten stan / bezmiesiączkowy wink
    • aadrianka Re: menopauza - forumowa statystyka 07.03.23, 20:17
      3 lata temu przeszłam rozległą operację usunięcia endometriozy, od tego czasu zaczęłam mieć kłopoty z nieregularnymi cyklami, więc dostałam Lutenyl. Mniej więcej pół roku temu zaczęly się uderzenia gorąca, nocne poty, problemy ze snem i koszmarne huśtawki nastroju. Badania wykazały bardzo słabą aktywność jajników, dostałam Novafem, po którym dokuczała mi bolesność piersi, teraz biorę Juvinelle. Odkąd biorę estrogeny, zniknęły problemy ze spaniem, uderzeń gorąca już nie ma, nocne poty są znacznie rzadsze, nastrój też stabilniejszy.Zmian na skórze i włosach nie zauważyłam, na wadze przybralam już parę lat temu.
    • ga-ti Re: menopauza - forumowa statystyka 07.03.23, 20:18
      To ja sobie przycupnę i poczytam. 44 w tym roku, od 3 miesięcy wydłuża mi się cykl, z przepisowych 28 do 33 ostatnio. Nic niepokojącego, ale przyzwyczaiłam się do regularności, a tu od tygodnia bolą mnie nogi (łydki, zwłaszcza w nocy) i nic, zwykle nogi 'kręciły' dzień przed i jak w zegarku @

Koleżance padło na emocje, zrobiła się jednocześnie drażliwa i 'leniwa', z wulkanu energii spadła na 'przewróciło się, niech leży', no i sama twierdzi, że ma słabszą pamięć i koncentrację. Uderzenia gorąca też, ale do zniesienia.
      • stephanie.plum Re: menopauza - forumowa statystyka 07.03.23, 20:43
        hej, ja też mam "przewrociło się niech leży"!!!
        • ga-ti Re: menopauza - forumowa statystyka 07.03.23, 23:30
          Może to zdrowe podejście 😊
    • aadrianka Re: menopauza - forumowa statystyka 07.03.23, 20:25
      A w ogóle bardzo polecam zarekomendowaną mi przez Snakelilith książkę Jen Gunter "The Menopause Manifesto".
      • snakelilith Re: menopauza - forumowa statystyka 07.03.23, 21:13
        Też chciałam ją tu polecić.
        • homohominilupus Re: menopauza - forumowa statystyka 07.03.23, 22:26
          A ja absolutnie odradzam Przypływ Alicji Długołęckiej, o którym założyłam tu niedawno wątek. Pretensjonalny pseudopsychologiczny, nawiedzony bełkot.
      • kamire12 Re: menopauza - forumowa statystyka 09.03.23, 13:25
        aadrianka napisała:

> A w ogóle bardzo polecam zarekomendowaną mi przez Snakelilith książkę Jen Gunte
        > r "The Menopause Manifesto".

jest coś podobnego, polecanego, po polsku?
    • przepio Re: menopauza - forumowa statystyka 08.03.23, 01:03
      Ponieważ zaczelam mieć dość gwałtowne okresy, a akurat wypadal w okolicach mojego wyjazdu to lekarz przepisał mi tabletki anty. Brałam kilka miesięcy, a gdy się skończyły to nagle dostałam uderzenia gorąca. Od razu zgłosiłam się do lekarza ( chyba w ciągu tygodnia, dwóch) i zaczelam przyjmować htz ( 52 lata) Uderzenia przeszły, ja do tej pory nie wiem czy związane były z menopauza czy pogodą, ale zaczelam lepiej sypiać. Lekarz dal mi tabletki, po których podobno kobiety lepiej śpią. Z tym, że zmieniła mi się w tym samym czasie sytuacja w pracy na lepszą, więc nie wiem czy ta poprawa snu spowodowana jest tabletkami czy mniejszym stresem. Htz przyjmuje od pół roku, nie potrafię powiedzieć czy pomaga. Okres nadal mam, nieregularny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka