gr.ruuu Re: Ematka jest bogata? 07.03.23, 19:14 Ja się do bogatych nie zaliczam, a jeździmy sporo. Największym bogactwem jest to, że nie jesteśmy ograniczeni dniami urlopowymi. Można jeździć tanio. Odpowiedz Link Zgłoś
mayaalex Re: Ematka jest bogata? 07.03.23, 21:38 o, tak! czekam az bombelki wyjada na studia a ja bede mogla wakacje planowac wg wlasnego widzimisie a nie kalendarza ferii szkolnych… Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Ematka jest bogata? 08.03.23, 11:26 mayaalex napisała: > o, tak! czekam az bombelki wyjada na studia a ja bede mogla wakacje planowac wg > wlasnego widzimisie a nie kalendarza ferii szkolnych… Nie chcę straszyć, ale dwa z moich trzech bombelków studiują, i z domu się nie wyprowadziły..... Na wszystkie wspólne wyjazdy również zawsze chętne. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Ematka jest bogata? 08.03.23, 12:56 Ja też tak myślałam Po czym jedna bombelka wyjechała studiować za granicę i zrobiło się gorzej. Bo teraz trzeba zgrać nasze wyjazdy, jej przyloty, wyjazdy synów i czasem wspólne wyjazdy...Do tego jej ferie nie są ruchome w przeciwieństwie do naszych i w przyszłym roku totalnie się rozjadą czasowo. Za to przylatuje na majówki więc siedzimy na tyłku w domu... Odpowiedz Link Zgłoś
login.na.raz Re: Ematka jest bogata? 07.03.23, 19:18 A ja jadę na wakacje, a bombelek ma zaklepane 2 wyjazdy. A jednocześnie kisimy się na 30 metrach w 3 osoby. To jestem bogatą czy biedna? 😀 Odpowiedz Link Zgłoś
milin94 Re: Ematka jest bogata? 07.03.23, 19:21 To wszystko zależy, naprawdę. Są tacy, co za wyjazdy płacą krocie. Ja na przykład mam duużo wyjazdów, głównie weekendowych - ale - nie jeździmy do hotelów i wypasionych pensjonatów. Na przykład swój samotny, weekendowy, wymarzony (bo bardzo zmęczona jestem) wykupiłam na Bookingu za 160zł za dwie doby. Pokój nad rzeką, z aneksem (nowoczesnym) kuchennym, łazienką, osobnym tarasem, parkingiem. Wydam tyle, co na jedzenie, a jem mało i paliwo - ale samochód mam na gaz (taktak, wiem wiocha) . Kwatery wyszukuję na Bookingu, polecone od znajomych albo przez przyjaciół męża - oni to mają tych miejscówek. W górach często nocujemy w schroniskach, jedyne, na co naprawdę wydajemy krocie to narty, tu rzeczywiście zaoszczędzić trudno. No i nie żałuję sobie na pobyty w sanatoriach, ale one nie trwają tyle, co na fundusz, ostatnio wykupiłam z warszawskiego Touristu dwa turnusy ośmiodniowe - bardzo byłam zadowolona. Nigdy nie byliśmy za granicą. Odpowiedz Link Zgłoś
niemcyy Re: Ematka jest bogata? 07.03.23, 20:15 Za wyjazdy, które wymieniłaś w tamtym wątku, spokojnie byś wyskoczyła albo byście wyskoczyli chociaż za bliską granicę, skoro tę zagranicę tak często podkreślasz. Odpowiedz Link Zgłoś
milin94 Re: Ematka jest bogata? 08.03.23, 05:41 niemcyy napisał(a): > Za wyjazdy, które wymieniłaś w tamtym wątku, spokojnie byś wyskoczyła albo byśc > ie wyskoczyli chociaż za bliską granicę, skoro tę zagranicę tak często podkreśl > asz. Nie podkreślam, tylko wypowiadam się w wątkach, które tego dotyczą, dlatego być może odnosisz wrażenie, że tak jest. I tak, być może wyskoczylibyśmy, ale na JEDEN wyjazd i to wcale niedługi. A ja wolę częściej i więcej. Niejednokrotnie pisałam, że podziwiam emamy, które ogarniają zagraniczne wyjazdy, same, ja nie znam języka, nie potrafiłabym, trzeba by było z biurem podróży, a to kosztuje. Zresztą wystarcza mi pobyt na moich ukochanych Mazurach, gdzie nabieram w wakacje sił po przepracowaniu dziesięciu miesięcy w roku - po średnio 80 godzin tygodniowo. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Ematka jest bogata? 08.03.23, 09:27 W dobie internetu boisz sie wyskoczyc za granice? przeciez ty chyba nie masz nawet 50-tki. Zawsze jak cie czytam to mam wrazenie, ze mentalnie masz o 15 lat wiecej. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Ematka jest bogata? 08.03.23, 09:28 I wolno jej. Wiesz ilu Amerykanów czy Rosjan nawet paszportu nie ma? Odpowiedz Link Zgłoś
nimaletko Re: Ematka jest bogata? 08.03.23, 13:31 A co jej da internet jak języków obcych nie zna? Serio tak trudno zrozumieć, że jak ktoś nie zna dobrze choćby przynajmniej angielskiego, to nie czuje się na siłach samodzielnie zorganizować wyjazu zagranicznego (i potem jeszcze odnaleźć się na miejscu bez stresu). Ja też bym się mogła dziwować, no ale ja znam biegle 3 języki obce plus pracowałam kiedyś jako pilot wycieczek zagranicznych. Biorę jednak poprawkę na to, że nie każdy ma tak, jak ja. Odpowiedz Link Zgłoś
pyza-wedrowniczka Re: Ematka jest bogata? 07.03.23, 21:24 Schrosnika to ostatnio się przekonałam, że przestają być tanie Tzn. dla ematki nadal pewnie są, ale ostatnio nocleg w schronisku w pokoju wieloosobowym był droższy niż w dolinie dwójka z prywatną łazienką... Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Ematka jest bogata? 07.03.23, 20:25 Ja jestem raczej biedna porownujac z niektorymi ematkami tutaj.Slabe oszczedniosci, pensja bez szalu, jakis tam kredyt, zadnych dodatkowych nieruchomosci po rodzinie lub na wynajem-jak niektore. Na wyjazdy sobie nie zaluje ale sa ta raczej krotkie i po Europie, zadne tam Malediwy. Narazie jeden zabukowany i moze dwa male w najblizszym czasie. Odpowiedz Link Zgłoś
fabryka.lodow.napatyku Re: Ematka jest bogata? 07.03.23, 20:32 Jestem bogataduchowo Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: Ematka jest bogata? 07.03.23, 20:34 Ja jestem ematką i jestem biedna. Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Ematka jest bogata? 07.03.23, 20:35 Nie wchodziłam do tamtego wątku, jak pisze Milva Jedne są bogate, jedne średnio, inne nie, jedne zarabiają ok, ale mają spore kredyty, jedne mają dzieci, inne nie, jedne inwestują w coś, inne w podróże, a są takie, które stać na wszystko, życie, jak to pisze Biscotti. Jak zaczynam marudzić, że nam kasy mało, to sobie racjonalizuję, że przecież mamy pracę i comiesięczną płacę, jesteśmy wszyscy zdrowi i sprawni, stać nas na małe przyjemności i na duże rachunki za gaz, więc nie ma co jęczeć. A wakacji nie bukuję, bo jestem czarnowidzem na zasadzie, kto wie, co to będzie za pół roku co najwyżej dzieciom obozy zarezerwuję, bo będzie trzeba wiosną wpłacić pierwszą ratę. A my jak będziemy mieli kasę, czas i zdrowie to gdzieś wyjedziemy, nie będą to tropikalne wyspy z roczną rezerwacją, ale i tak będzie fajnie Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Ematka jest bogata? 07.03.23, 21:00 wyjazdy to ja zaklepuje na rok na zapas, ale ja nie zaklepuje ich na Fiji czy Mauritiusie tylko albo na pd Francji albo tu w UK. Odpowiedz Link Zgłoś
szara.myszka.555 Re: Ematka jest bogata? 07.03.23, 21:03 No na polski standard, może jestem bogata. No ale zarobiłam sama, "własnymi ręcyma", więc nie ma wstydu we wsi - jak to mówi poeta. Odpowiedz Link Zgłoś
pyza-wedrowniczka Re: Ematka jest bogata? 07.03.23, 21:20 Są i biedne i bogate. Tylko te, co nie mają kasy i nie mają przez to porezerwowanych urlopów się nie wpisują w tamten wątek. My np. z racji naszych możliwości budżetowych nie jeździmy do hoteli, które trzeba rezerwować rok wcześniej. A miejsce na polu namiotowym lub jakaś agroturystyka się znajdzie i tydzień przed. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Ematka jest bogata? 07.03.23, 21:25 wypowiedziało się 50 osób z czego polowa ze nic nie ma. Te co zarezerwowały w większości cieszą ze ze maja to za sobą bo teraz drożej. Wniosek - ematka bogata. Kurczę jak w szkole wszyscy maja te iphony.... Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Ematka jest bogata? 07.03.23, 21:38 Przyznaj jednak, ze pani przezywajaca w co 3 watku swoje nieruchomosci i pogadanki z notariuszem lub architektem wnetrz, do niezamozmych sie nie zalicza. Odpowiedz Link Zgłoś
ayelen40 Re: Ematka jest bogata? 07.03.23, 22:30 Albo jest mitomanką. Internet wszystko przyjmie. Odpowiedz Link Zgłoś
iberka Re: Ematka jest bogata? 07.03.23, 21:49 Nie, nie jest. W każdej z grup mam najmniej Odpowiedz Link Zgłoś
przepio Re: Ematka jest bogata? 07.03.23, 23:24 Ja i mąż pracujemy w oświacie. Maz ma nadgodziny, ja -czystą pensję. Za dwa dni lecimy na wystawę, a wakacje też mamy zaklepane. Czy o nauczycielach można powiedzieć, że są bogaci ? Raczej nie Odpowiedz Link Zgłoś
znowuniedziela Re: Ematka jest bogata? 08.03.23, 09:53 Czytając większość wątków uważam, że tak, większość, jeśli nie prawie wszystkie jesteście bardzo,bardzo zamożne. Ja mam tak, że niezależnie od tego,ile mam w banku,nie umiem gospodarować forsą... Ale nie jeżdżę nigdzie,a to ograniczenia głowy, nie inaczej... Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: Ematka jest bogata? 08.03.23, 09:58 znowuniedziela napisała: > Czytając większość wątków uważam, że tak, większość, jeśli nie prawie wszystkie > jesteście bardzo,bardzo zamożne. Niektóre tak, ale są też byty typu jola kotka. Trolling level hard. Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Ematka jest bogata? 08.03.23, 10:00 Ale co ma jedno z drugim wspólnego? Można być zamożnym i nie umieć gospodarować kasą. Albo niezamożnym ( na ematkowe standardy) i umieć. Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: Ematka jest bogata? 08.03.23, 10:01 Pytanie otwierające wątek było o stan konta. Umiejętności gospodarowania kasą to kwestia wtórna. Odpowiedz Link Zgłoś
ayelen40 Re: Ematka jest bogata? 08.03.23, 10:05 Jak kto źle gospodarzy, to i na koncie kiepsko. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Ematka jest bogata? 08.03.23, 10:07 Biedni są po prostu biedni bo są głupi i niezorganizowani. Co się będziemy szczypać… Odpowiedz Link Zgłoś
gr.ruuu Re: Ematka jest bogata? 08.03.23, 10:23 To zależy od punktu wyjścia, może źle gospodarzy i dlatego jest milionerem a nie miliarderem Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Ematka jest bogata? 08.03.23, 10:52 Stan konta to za mało, istotny jest jeszcze stan zobowiązań. Odpowiedz Link Zgłoś
gr.ruuu Re: Ematka jest bogata? 08.03.23, 10:22 Ja jestem odwrotnością Ciebie - niezależnie od tego, jak mało mam na koncie, to coś wymyślę, a w organizowaniu wyjazdów za grosze jestem mistrzynią Odpowiedz Link Zgłoś
palacinka2020 Re: Ematka jest bogata? 08.03.23, 10:28 W jakimś wątku ematki uwiebiały małe pensjonaty z miłymi właścicielami przygotowującymi śniadanie (dla mnie koszmar, wcale nie chce się przyjaźnić z włascicielami pensjonatu). Takie miejsca trzeba rezerwowac bo mają mało miejsc, potem brakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Ematka jest bogata? 08.03.23, 10:33 Fakt, albo hotel, albo apartament, najlepiej bez kontaktu z właścicielem. Poza ewentualnie przekazaniem kluczy. Odpowiedz Link Zgłoś
dni_minione Re: Ematka jest bogata? 08.03.23, 11:24 Zapisałam się z ciekawości do fejsowej grupy "biedawka", gdzie ludzie podają różne sposoby na oszczędzanie na codziennych wydatkach. Pierwszy post, jaki tam przeczytałam, naprawdę mnie zadziwił - ludzie oficjalnie (z nazwiskami i zdjęciami, jak to na Fb) podają swoje zawody i pensje. Nie jest biednie, tyle wam powiem. Zawody nisko płatne (<5 tys netto) to głównie kasjerzy, telemarketerzy, niestety tez nauczyciele, mundurowi. Pielęgniarka na jednym etacie podała kwotę 7 tys netto (nie spodziewałam się), pani marynarz chyba 10 tys, ludzie jeżdżący na cięzarówkach, cysternach powyżej 10 tys. Najwyższy miesięcnzy dochód, poparty screenem z banku (no cóż) to było ponad 80 tys. netto - agencja nieruchomości, flipper. Nie jest więc źle z narodem. Odpowiedz Link Zgłoś
dni_minione Re: Ematka jest bogata? 08.03.23, 11:37 PS. bardzo zaskoczyła mnie pensja weterynarzy - kobieta od 5 lat ma swój gabinet, a wyciąga na rękę około 3000 zł. Szok, bo obstawiałabym o jedno zero więcej, ale napisała, że zjadają ją kredyty na sprzęt i koszty działalności. Ktoś tam dopisał, że technicy wet. też mają mniej więcej te 3 tys. netto. Odpowiedz Link Zgłoś
elstilo Re: Ematka jest bogata? 08.03.23, 11:40 Czytałam to, też byłam w szoku bo myślałam że weterynarze zarabiają super zważywszy na ceny w gabinetach Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Ematka jest bogata? 08.03.23, 11:55 Zawsze się uśmiecham, jak przechodzę koło Żabki i czytam: ty też możesz mieć 22000 przychodu miesięcznie Odpowiedz Link Zgłoś
atoness Re: Ematka jest bogata? 08.03.23, 11:27 Po raz trzeci przejadę przez całą Polskę na rowerze. Ale tym razem nie będzie noclegów z Bookingu. Będzie spanie w krzakach. Czyli bieda. A do tego uprawiający wyjazdowe życie towarzyskie bombelek zgubił śpiwór. Trzeba będzie nabyć. Jak co roku w listopadzie pojedziemy w jakieś ładne miejsce, ale tym się zajmę w maju. Odpowiedz Link Zgłoś
gr.ruuu Re: Ematka jest bogata? 08.03.23, 11:44 Śpiwór możesz ogarnąć na jakiejs lokalnej grupie śmieciarkowej, różne rzeczy ludzie oddają Odpowiedz Link Zgłoś
atoness Re: Ematka jest bogata? 08.03.23, 12:18 Fakt, da się. Ale chyba jednak kupię. Za to, co zaoszczędzę na noclegach Odpowiedz Link Zgłoś
elstilo Re: Ematka jest bogata? 08.03.23, 11:30 Patrząc na polskie warunki, tak jestem dobrze sytuowana. Dlaczego? Na pewno nie z pensji, które jest wystarczająca aczkolwiek niepowalająca. Natomiast przez całe swoje dorosłe życie kombinowałam z kasą i nieruchomościami. Zaczęłam od marnej kawalerki na kredyt. W tym momencie mając dzieci i będąc po rozwodzie mam swój dom bez kredytu, oszczędności które pomnazam, dobre auto. Piszę o tym bo mam kolegę z pracy co zarabia tyle samo co ja, nie ma dzieci i w zasadzie nadal siedzi na wynajmie chociaż zbliża się do 50-ki. Dlatego nie chodzi o to ile się zarabia ale ile z tego się nie wydaje. I żeby nie było że jestem sknera. Zdecydowanie nie jestem. Odpowiedz Link Zgłoś
gr.ruuu Re: Ematka jest bogata? 08.03.23, 11:45 Poniżej pewnego poziomu zarobków trudno jest nie wydawać wszystkiego Odpowiedz Link Zgłoś
elstilo Re: Ematka jest bogata? 08.03.23, 11:47 Nie no jasne. Nie jestem oszołomem co twierdzi że każdy może oszczędzać. Ale w drugą stronę też to działa. Zamożni mogą być tak naprawdę gołodupcami których zżerają kredyty. Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Ematka jest bogata? 08.03.23, 11:54 Nawet niekoniecznie kredyty. Znałam ludzi, którzy zarabiali całkiem dobrze, ale po prostu musieli mieć nowego Iphone, czy drogie ciuchy. Wydawali wszystko, co zarabiali, co do grosza. Odpowiedz Link Zgłoś
ginger.ale Re: Ematka jest bogata? 08.03.23, 12:05 gr.ruuu napisała: > Poniżej pewnego poziomu zarobków trudno jest nie wydawać wszystkiego Kurcze, był taki wątek, w którym forumka pouczała, że już "będąc samotna matką z dochodem 800zł" odkładała połowę, więc da się! Odpowiedz Link Zgłoś
atoness Re: Ematka jest bogata? 08.03.23, 12:19 Ale mieszkała u kogoś, kto ją w całości utrzymywał? Odpowiedz Link Zgłoś
millli40 Re: Ematka jest bogata? 08.03.23, 12:33 Nie wiem jak jest rzeczywiście, ale wszyscy moi znajomi i rodzina w Polsce żyją lepiej jak ci w Niemczech gdzie mieszkam.Kazdy ma dom, narty, wyjazdy letnie, więcej jak jedno dziecko, modne ubrania paznokcie fryzury porobione. Na Pomorzu domy rosną jak grzyby po deszczu, i to nie domki u Pana Władka ale wielkie luksusowe ville.To takie ogólne obserwacje, i porównanie z tym na co mnie stać i znajomych w NIemczech, u nas musisz być albo bogatym po rodzicach albo mieć ponadprzeciętne dwie wypłaty żeby dorobić się domu w moim mieście, i żeby jeszcze stać było na dwa urlopy w roku .I nie mówię o pracownikach fizycznych . Odpowiedz Link Zgłoś
ayelen40 Re: Ematka jest bogata? 08.03.23, 12:49 Mnie tez czasem dziwia co niektorzy emigranci w Niemczech, co ledwo wiaza koniec z koncem. Przeciez wsrod swoich to zawsze wsrod swoich. Ci, co obserwuje, dodatkowo kiepsko mowia po Niemiecku, wiec zero szans na prawdziwa integracje. Nie chcialabym tak zyc, ale kazdy jest inny. Odpowiedz Link Zgłoś
ayelen40 Re: Ematka jest bogata? 08.03.23, 12:55 Aha, to bron Boz nie do Ciebie, tyko taka obserwacja. Odpowiedz Link Zgłoś
millli40 Re: Ematka jest bogata? 08.03.23, 13:02 Ale ja nie pisałam o polskich emigrantach, ogólnie o społeczeństwie w moim mieście. Odpowiedz Link Zgłoś
millli40 Re: Ematka jest bogata? 08.03.23, 13:04 Poprawka, doczytałam, napisałam jak ci w de, fakt , można było zrozumieć że chodzi o emigrantów. Odpowiedz Link Zgłoś
ayelen40 Re: Ematka jest bogata? 08.03.23, 13:15 A to sorry. Aczkolwiek ja znam i autochtonów, i emigrantów, których stać. Mimo że ceny wywalone dosłownie w kosmos. Czynsze zresztą też. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Ematka jest bogata? 08.03.23, 12:50 Wszyastko na kredyt i zadluzone Odpowiedz Link Zgłoś
gr.ruuu Re: Ematka jest bogata? 08.03.23, 13:23 Myślisz że w Polsce ktokolwiek, kto nie jest bogaty po rodzicach i ma dwie przeciętnie wypłaty buduje dom w mieście??? Odpowiedz Link Zgłoś
youngagain Re: Ematka jest bogata? 08.03.23, 13:34 No ale piszesz jakby ematka miała się źle czuć z tym, że ma pieniądze...? Odpowiedz Link Zgłoś
imponderabilia22 Re: Ematka jest bogata? 08.03.23, 13:37 Pytanie jeszcze o finansowanie tych wyjazdów.Czy e-matka jeździ z oszczędności, z bieżącej wypłaty, jakim kosztem się to odbywa? Czy ma w ogóle jakieś oszczędności?. Bo dla mnie ktoś, kto dużo zarabia, dużo wydaje i jeszcze ma spore comiesięczne zobowiązania - bogaczem nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
kafana Re: Ematka jest bogata? 08.03.23, 14:24 Już pisałam ale podpięlo mi się zle. Dużo zalezy od priorytetów w życiu. Mam małe mieszkanie, jedno dziecko i średnie auto. Jezdzimy dużo i bardzo różnorodnie. Owszem nie stac nas i nie myśle raczej o luksusowych wyjazdach na Malediwy ale weekend w hotelu z basenami zdarza się raz na czas. Czasem wynajmiemy jakiś domek/ dom. Zwykle min jeden dłuższy wyjazd zagraniczny i jakieś przedłużone wkndy samolotem. Bardzo różnie budżet się uklada bo czasem jest i namiot na dziko i wkdn u dziadkow z aktywnym zwiedzaniem okolicy. Tak czy siak ja na miejscu nie wysiedze. I wole te wyjazdy i wygodne zycie w miescie na codzien niż budowanie wielkiego domu czy najnowsze auto np. Odpowiedz Link Zgłoś
kafana Re: Ematka jest bogata? 08.03.23, 14:24 Baaa zdarza mi się korzystać z wymiany mieszkan. Odpowiedz Link Zgłoś
andace Re: Ematka jest bogata? 08.03.23, 14:41 Wydawało mi się że w miarę dobrze sobie radzę finansowo dokąd nie przyjechałam w zeszłym tygodniu do PL i nie poszłam do warzywniaka zrobić zakupy. Pomidorki koktajlowe po 60 pln za kilogram mnie pokonały, nawet w Biedrze dużo taniej nie było (ok 40 pln) 😳😳 Dobrze że mąż nie jest fanem warzyw bo 2 tyg w PL wyjdą nam drożej niż wakacje we Włoszech czy Hiszpanii, a w Wawie nie płacimy za hotel. Odpowiedz Link Zgłoś
maly_fiolek Re: Ematka jest bogata? 08.03.23, 15:48 Jaka tam bogata. Stróż w szkole jest bogatszy ode mnie, choć zarabia minimalną. Mieszka w starym domku pod Warszawą, położonym na półhektarowej działce. Odpowiedz Link Zgłoś
jkl13 Re: Ematka jest bogata? 08.03.23, 17:10 Nie jestem zamożna. Ale podróże (szeroko rozumiane, w tym wyjazdy dla bombelka) są bardzo wysoko na mojej liście priorytetów. Czytając wątki na ematce mam wrażenie,że nie wydaję nawet promila tego co przeciętna ematka na jedzenie i ubrania. Za to mam oszczędności,które w całości wydaję na podróże. A to,że jeździmy budżetowo,to inna sprawa. Natomiast mam wrażenie, że zwiedzamy znacznie więcej niż nasi znajomi,za znacznie mniejsze pieniądze. Kwestia wyboru oraz chęci poświęcenia dużej ilości czasu na zaplanowanie samodzielnego wyjazdu. Ja to akurat lubię, mam plany wakacyjne na najbliższe kilka lat i konsekwentnie je realizuję, podporządkowując budżet domowy tym planom Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Ematka jest bogata? 08.03.23, 17:21 Też mam wrażenie, że to w dużym stopniu kwestia priorytetów i chęci/preferencji dot. spędzania wolnego czasu. Odpowiedz Link Zgłoś