Dodaj do ulubionych

Puchate odstresowanie

23.03.23, 09:13
Wczoraj byliśmy z synem w college, w którym startuje od września. Będzie robił ( co daj borze się dostanie) bardzo trudny profil. I dowiedzieliśmy się, jak szkoła pomaga swoim studentom w czilaucie. Są tam zatrudnione dwa puchate cockapoo, które po ciężkim dniu/egzaminie/ warsztatach, wpadają do klasy i zaczyna się wariacka zabawa z uczniami. W ten sposób redukuje się napięcie. Mój psolubny syn dostał szajby że szczęścia i od wczoraj strzela endorfinami ( ja tez).
Jakoś mi to zrobiło wieczór, choć dziś od rana znowu strategiczne szaleństwo ( jadę z ojcem do szpitala właśnie na kolejne zabiegi).
No to się podzieliłam wieściąsmile
Obserwuj wątek
    • homohominilupus Re: Puchate odstresowanie 23.03.23, 09:18
      O jakie to piekne! Super pomysł!

Obawiam się tylko ze zaraz tu wpadną jakieś histeryczki brzydzące się psów i z fobią, którą bombelkom skutecznie zaszczepiły i się zacznie.
      3, 2, 1...
      • lilia.z.doliny Re: Puchate odstresowanie 23.03.23, 09:22
        Nie pomyślałam.o tym!
        Ale zapewne można zastrzec sobie, że na czas doggotime ty będziesz opuszczać sale czy cos
      • katriel Re: Puchate odstresowanie 23.03.23, 09:57
        > histeryczki brzydzące się psów i z fobią, którą bombelkom skutecznie zaszczepiły

Ja się na przykład psów nie brzydzę (chociaż raczej kociara jestem) i żadnej fobii nikomu nie zaszczepiałam.
        Natomiast mój syn jest nadwrażliwy słuchowo i bardzo źle znosi nagłe, niemelodyjne dźwięki w rodzaju trzaśnięcia drzwiami, startu motocykla czy - no właśnie - szczeknięcia psa. Dlatego większości psów unika i z całą pewnością kontakt z nimi nie zredukowałby mu napięcia. Do tego byłby potrzebny kot albo koń, ewentualnie pies, który nie szczeka (tylko na przykład ujada przeciągle, jak husky). Tak że z naszego punktu widzenia kluczowe pytanie brzmiałoby: czy te psy szczekają?

Oczywiście mój syn nie wybiera się do tej samej szkoły, co syn Lilii, więc cała sprawa nas nie dotyczy. Piszę o tym wyłącznie dlatego, że jakoś niemiło mi się zrobiło, kiedy przeczytałam, że jak ktoś ma cokolwiek przeciwko czilautowi z pieskami, to automatycznie jest histeryczną matką bombelka. No nie jest tak, istnieją uzasadnione powody, żeby z takiej formy wsparcia psychicznego nie korzystać.
        • lilia.z.doliny Re: Puchate odstresowanie 23.03.23, 10:22
          Toteż na pewno nie chodziło o Twojego syna. Jeśli ktoś sobie nie życzy, to z pewnością nie będzie musiał tak się odstresowywac
        • homohominilupus Re: Puchate odstresowanie 23.03.23, 11:44
          katriel napisała:

> > histeryczki brzydzące się psów i z fobią, którą bombelkom skutecznie zasz
          > czepiły
          >
          > Ja się na przykład psów nie brzydzę (chociaż raczej kociara jestem) i żadnej fo
          > bii nikomu nie zaszczepiałam.
          > Natomiast mój syn jest nadwrażliwy słuchowo i bardzo źle znosi nagłe, niemelody
          > jne dźwięki w rodzaju trzaśnięcia drzwiami, startu motocykla czy - no właśnie -
          > szczeknięcia psa. Dlatego większości psów unika i z całą pewnością kontakt z n
          > imi nie zredukowałby mu napięcia. Do tego byłby potrzebny kot albo koń, ewentua
          > lnie pies, który nie szczeka (tylko na przykład ujada przeciągle, jak husky). T
          > ak że z naszego punktu widzenia kluczowe pytanie brzmiałoby: czy te psy szczeka
          > ją?
          >
          > Oczywiście mój syn nie wybiera się do tej samej szkoły, co syn Lilii, więc cała
          > sprawa nas nie dotyczy. Piszę o tym wyłącznie dlatego, że jakoś niemiło mi się
          > zrobiło, kiedy przeczytałam, że jak ktoś ma cokolwiek przeciwko czilautowi z p
          > ieskami, to automatycznie jest histeryczną matką bombelka. No nie jest tak, ist
          > nieją uzasadnione powody, żeby z takiej formy wsparcia psychicznego nie korzyst
          > ać.

No to nie było o Tobie więc wyluzuj.

Tutaj na forum jest parę histeryczek które dostają wzmozenia w psich wątkach. Przykro to czytać, rzucają się jakby karaluchem ktoś je straszył. Absolutnie sobie nie życzą zeby je pies obwachiwal, psy śmierdzą, zakazac psow w miastach itp. Jak patrzę na moją psice której morda dosłownie uśmiecha się na widok dziecka i jest taka niesamowicie łagodna, spokojna wobec dzieci i ogólnie ludzi, to mam nadzieję że takiej wariatki na drodze nie spotka.

A jeśli taka ma fobie i psów nienawidzi to tak, zaszczepi dziecku strach i obrzydzenie. Małe dzieci przecież wszystkie zwierzęta uwielbiają, dopiero od dorosłych dowiadują się że robaki czy pajaki są wstrętne.

Tak więc o takich histeryczkach tu piszę.
        • kachaa17 Re: Puchate odstresowanie 23.03.23, 18:16
          Do tego dochodzi jeszcze kwestia alergii.
    • primula.alpicola Re: Puchate odstresowanie 23.03.23, 09:20
      Świetny pomysłsmile
      • lilia.z.doliny Re: Puchate odstresowanie 23.03.23, 09:22
        Uradował nas wariacko smile
    • sophia.87 Re: Puchate odstresowanie 23.03.23, 09:23
      Cudny pomysł, aż ma się ochotę wrócić do szkoły ☺
      • lilia.z.doliny Re: Puchate odstresowanie 23.03.23, 09:27
        Sophia, jak zobaczyłam program. Tego kursu, to jednak dziękujębig_grin
        • sophia.87 Re: Puchate odstresowanie 23.03.23, 09:35
          Oj tam, psy są w programie to najważniejsze☺.
          Btw mąż też chce psa tej rasy bo juz obiecalismy dzieciom ☺
          • lilia.z.doliny Re: Puchate odstresowanie 23.03.23, 09:41
            To są inteligentne wariaty, wiesz o tym?
            • homohominilupus Re: Puchate odstresowanie 23.03.23, 09:43
              Nie słyszałam o tej rasie. To jakieś pasterskie cudo jest?
              Trochę przypomina hiszpańskiego perro del aqua
              • lilia.z.doliny Re: Puchate odstresowanie 23.03.23, 09:49
                Cocker spaniel i.pudel
                Aktualnie, sądząc po ilości tych psów na ulicach, wypierają (dajborze!) Rasy krotkomorde.
                • sophia.87 Re: Puchate odstresowanie 23.03.23, 11:24
                  Oj tak, w zeszłym tygodniu widziałam zaslabniecie mopsika. Idealnie w typie rasy, więc walczący o każdy oddech sad
                  • lilia.z.doliny Re: Puchate odstresowanie 23.03.23, 11:31
                    Oj tak, w zeszłym tygodniu widziałam zaslabniecie mopsika
                    Żądza kasy zaślepia hodowców dokładnie tak samo jak.pseudohodowvow. z tym że ci pierwsi maja prawo torturować zwierzęta legalnie. Mam.nadzieje, ze ten ohydny system wystrzeli w kosmos jeszcze za mojego życia i znikną wszelkie rasy, które nie są niczym innym.jak pasmem.cierpienia, hodowlekennelowe i tusiac innych strasznych rzeczy robionych w.majestacie prawa
                    • sophia.87 Re: Puchate odstresowanie 23.03.23, 11:40
                      Dokładnie tak
                      Dobrze, że chociaż obcinania uszu i ogonow zabroniono
              • roks30 Re: Puchate odstresowanie 23.03.23, 09:50
                To pies hybrydowy bezrasowiec.
              • kocynder Re: Puchate odstresowanie 23.03.23, 19:44
                FCI nie uznaje tej "rasy"., To po prostu krzyżówka rasowego cocer spaniela z rasowym pudlem - nie ma to nic wspólnego z rasą. Acz kundelki śliczne.
                • lilia.z.doliny Re: Puchate odstresowanie 23.03.23, 21:07
                  FCI nie uznaje tej "rasy"
                  Natomiast to, jakie rasy uznaje fci i na co w ramach tychże ras pozwala, jest dla mnie tworem wartym najwyższej pogardy. Ich działalność uważam za skandal.
            • sophia.87 Re: Puchate odstresowanie 23.03.23, 11:23
              Wiem, pies ma być za rok, więc dlatego boję się, że razem z dziećmi 8, 6 i 2 lata przewróci mi dom do góry nogami 😁
              A z drugiej strony kundelek z fundacji, którego ja bym chciała to wielka niewiadoma i jednak ryzyko przy dzieciach.
              Zobaczymy jeszcze.
              • aamarzena Re: Puchate odstresowanie 23.03.23, 17:37
                Hybryda też jest nieprzewidywalna. A spaniel i pudel to psy mysliwskie, a nie puchate kulki kanapowe. Tak tylko przypominam.
                • aamarzena Re: Puchate odstresowanie 23.03.23, 17:49
                  Swoją drogą co za kretyn wymyśl te nazwy maltipoo, cackapoo i inne cośtampoo. Ja wiem, że to od poodle, ale nic nie poradzę, że to poo kojarzy mi sie za każdym razem z 💩
                • lilia.z.doliny Re: Puchate odstresowanie 23.03.23, 18:07
                  Spaniele są różne. Pudle były we Francji psami myśliwskimi, kochającymi taplanie się w kaluzacach( stąd nazwa), natomiast to było wieki temu. Ich cechy teraźniejsze sprawia, że są predysponowane do bycia psem do towarzystwa, bez szkody dla psiego dobrostanu. Oczywiście sama orzynaleznosc do rasy nie jest jedynym wyznacznikiem ( behawiorysci odchodzą od stereotypów rasowych). Selekcja psów do konkretnych celów zaczyna się bardzo wcześnie i decydują raczej cechy osobnicze niż " przynaleznosc" do konkretnej grupy.
                  • aamarzena Re: Puchate odstresowanie 24.03.23, 07:09
                    Oczywiście, że przynależność do rasy nie gwarantuje, że pies bedzie taki czy inny, tym bardziej, że przynajmniej w Pl, selekcja jest prowadzona głównie w liniach "show" i patrząc na to jak dziś wyglądają wystawy, a także to, że od niedawna nie sa wymagane do zakwalifikowania psa/suki jako hodowlane, będzie jeszcze mniej przewidywalnie.
                    Odnosiłam się natomiast do wpisu forumki, wg którego nie weźmie psa z fundacji bo to wielka niewiadoma i ryzyko przy dzieciach. Bo akurat przy hybrydach tez jest wielka niewiadoma. I co do wyglądu i co do cech charakteru.
                    Co nie zmienia faktu, że w szkole twojego syna psy zapewne przeszły selekcję na "psich terapeutow".
    • roks30 Re: Puchate odstresowanie 23.03.23, 09:44
      To psy hybrydowe bez certyfikatów. Była ostatnio akcja na IG żeby nie promować takich mieszańców. 😊
      • lilia.z.doliny Re: Puchate odstresowanie 23.03.23, 09:47
        Widocznie Ig nie dotarł jeszcze do uk
        Ale przekażę komu trzeba
      • princesswhitewolf Re: Puchate odstresowanie 23.03.23, 19:11
        >To psy hybrydowe bez certyfikatów.

W UK jest jak najbardziej szereg hybryd rozpoznawanychni certyfikowanych jako hybrydy:

www.dogbreedinfo.com/hybriddog/designerdogskennelclub.htm
        • sferoplast Re: Puchate odstresowanie 23.03.23, 19:14
          To są takie certyfikaty, jak polskie rodowody z 'klubów burka i kocurka'. Brytyjski Kennel Club tego nie uznaje.
          • princesswhitewolf Re: Puchate odstresowanie 23.03.23, 21:12
            Rejestrują je in different section:

• aamarzena Re: Puchate odstresowanie 24.03.23, 06:49
              Ale ta "different section" daje ci możliwość startowania w zawodach typu agility, obidience etc. To nie jest żadna ksiega wstępna, ani nic z tych rzeczy.
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Puchate odstresowanie 23.03.23, 10:03
      Czyli alergik uczulony na psy ma zakaz uczenia się w tej szkole.
      • lilia.z.doliny Re: Puchate odstresowanie 23.03.23, 10:22
        Alergik po prostu nie musi uczestniczyć w czilowaniu.
        • mamtrzykotyidwato5 Re: Puchate odstresowanie 23.03.23, 10:28
          Myślisz, że alergeny psie to sobie tak grzecznie na psie siedzą i nigdzie się z niego nie ruszają?
          • homohominilupus Re: Puchate odstresowanie 23.03.23, 10:33
            No i masz
          • sophia.87 Re: Puchate odstresowanie 23.03.23, 11:27
            To na tej samej zasadzie alergik nie powinien mieć kontaktu z kolegą z grupy, który ma 3 psy albo dorabia sobie jako petsitter
            • eliszka25 Re: Puchate odstresowanie 23.03.23, 19:00
              sophia.87 napisała:

> To na tej samej zasadzie alergik nie powinien mieć kontaktu z kolegą z grupy, k
              > tóry ma 3 psy albo dorabia sobie jako petsitter

Prawdę mówiąc, to tak. Moja dobra koleżanka miała 3 koty, a ja mam silną alergię. Za każdym razem, gdy spotykałyśmy się u mnie musiałam brać leki, bo dusiłam się w jej obecności. Była tylko ona, bez kotów, ale to wystarczyło. Jak ktoś ma silną alergię, to naprawdę bywa niewesoło.
              • sophia.87 Re: Puchate odstresowanie 23.03.23, 19:40
                W większej grupie studentów to raczej nie będzie wykonalne.
                • eliszka25 Re: Puchate odstresowanie 23.03.23, 20:17
                  Unikanie kontaktu, to najlepsze wyjście, ale są też leki, inhalatory itd. Poza tym raczej nie sądzę, że w tej szkole obowiązkowo sadza się obok siebie ludzi posiadających psy z tymi, którzy mają na nie alergię.
          • aamarzena Re: Puchate odstresowanie 23.03.23, 17:41
            Ciekawe co maja powiedzieć ludzie uczuleni na pyłki roślin. Albo roztocza. A jakoś żyją. Tylko uczuleni na zwierzęta dostają zawsze histerii na samą myśl, że pies mógł przechodzić tym samym korytarzem.
            Poza tym zakładam, że to nie jest jakaś obowiązkowa rejonówka, tylko szkola czy kurs, który się wybiera. No to alergik nie wybierze. Tak jak nie wybierze pracy jako lekarz czy technik weterynarii, albo psi trener.
      • glanaber Re: Puchate odstresowanie 23.03.23, 10:36
        A to nie jest tak, że te hybrydy z pudlem tworzy się właśnie dlatego, żeby były przyjazne dla alergikow? Bo pudel ma włosy, a nie sierść i stąd pomysły na cockapoo, maltipoo, labradoodle etc.
        • lilia.z.doliny Re: Puchate odstresowanie 23.03.23, 10:42
          No ale z powodu istnienia alergików kuchnia nie przestaje wydawać kremu orzechowego, nie zniknie płyn cytrynowy z kantorka sprzątaczek, etc. Jeśli alergik jest tak strasznie uczulony, to.musi wybrać college beż alergenów. Czyli inny
          • glanaber Re: Puchate odstresowanie 23.03.23, 10:57
            Lila, ja się z Tobą zgadzam. To co napisałam miało być argumentem obalającym tezę „a o alergikach nikt nie pomyślał”. Bo chyba właśnie z myślą o alergikach są tworzone te hybrydy ras.
            Moje dzieci mają alergie pyłkowe. Nie domagam się wycinki drzew czy traw.
            • lilia.z.doliny Re: Puchate odstresowanie 23.03.23, 11:02
              Tak, ja się podpielam pod Ciebie, ale odpowiedź była do pani wyżej. No kurcze, tak jest życiu. Współczuję każdej choroby/ niedogodności każdemu z osobna, ale nie ogarniemy wszystkiego.
          • alex_vause35 Re: Puchate odstresowanie 23.03.23, 11:28
            A nie jest tak, że alergicy mogą dostawać inne posiłki ?
            Pomysł z psami jest uroczy, ale faktycznie, alergen utrzymuje się w pomieszczeniu.
            • lilia.z.doliny Re: Puchate odstresowanie 23.03.23, 11:33
              Naprawdę, nie wiem jak szkoła rozwiązuje ten problem. Kompleks budynków jest ogromny, więc może wydział.psi jest odizolowany? W każdym razie system.dziala
        • sferoplast Re: Puchate odstresowanie 23.03.23, 18:43
          Wszystkie psy mają sierść, a pudle i te paskudki-krzyżówki mogą uczulać tak samo, jak każde inne psy. Uczulają białka obecne w naskórku i ślinie, nie sierść.
    • unikotka Re: Puchate odstresowanie 23.03.23, 10:15
      Fantastyczna sprawa!
    • rosapulchra-0 Re: Puchate odstresowanie 23.03.23, 10:56
      Ale super puchacz! 😍😍😍
      Powodzenia dla M. w szkole i czilaucie ✊️✊️🙂
      • lilia.z.doliny Re: Puchate odstresowanie 23.03.23, 11:03
        Dzięki Rosa smile
    • kozica111 Re: Puchate odstresowanie 23.03.23, 18:14
      Ogólnie pomysł ok, niemniej jestem z frakcji "nie buduj traumy by ja potem niwelować".
      • homohominilupus Re: Puchate odstresowanie 23.03.23, 18:18
        Jakiej traumy?
    • woman_in_love Re: Puchate odstresowanie 23.03.23, 18:46
      na puchate odstresowanie najlepszy będzie film "Puchatek: Krew i miód"

Krzyś dorósł i opuścił Stumilowy Las (...) Puchatek i Prosiaczek, porzuceni przez Krzysia zmieniają się w żądne krwi bestie i rozpętują piekło w Stumilowym Lesie (...) Tymczasem niczego nie podejrzewający Krzyś powraca, by przedstawić im swoją ukochaną. Nie wie, że nie wchodzi się dwa razy do tego samego lasu.
    • eliszka25 Re: Puchate odstresowanie 23.03.23, 19:11
      No faktycznie puchate 😄

Trzymam kciuki za syna, żeby bezproblemowo dostał się do wybranej szkoły.

Jako alergik dodam tylko, że nawet z silną alergią (duszę się przy bliższym kontakcie z kotami), nie pada się trupem tak od razu. To z pewnością duży kompleks budynków i jeśli psy nie mieszkają na stałe w danej sali, to pewnie porządne wietrzenie po zabawie rozwiązuje problem.
      • lilia.z.doliny Re: Puchate odstresowanie 23.03.23, 21:05
        Dzięki ogromne smile
    • melisananosferatu Re: Puchate odstresowanie 23.03.23, 21:14
      Swietny pomysl! Wysylam mnostwo mocy dla Ciebie.
      • lilia.z.doliny Re: Puchate odstresowanie 23.03.23, 21:17
        Dziękismile
        • dominika9933 Re: Puchate odstresowanie 24.03.23, 06:47
          Super pomysł! Trzymam kciuki za synasmile

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka