Dodaj do ulubionych

Brawo Włosi!

03.04.23, 12:43
wydarzenia.interia.pl/zagranica/news-wloski-rzad-idzie-na-wojne-z-jezykiem-angielskim-jest-projek,nId,6695114
Włosi walczą z "anglomanią"
Szczególny nacisk położony jest na odejście od angielskich słów i wyrażeń. Autor projektu pisze o "anglomanii" i upokarzaniu włoskiego języka. Dodatkowym argumentem za pozbyciem się angielskiego jest fakt, że Wielka Brytania nie jest członkiem Unii Europejskiej.
- To nie jest kwestia mody - ona przemija. Anglomania ma reperkusje dla społeczeństwa jako całości - można przeczytać w treści ustawy.
Projekt nakłada na podmioty zagraniczne przygotowania wszystkich dokumentacji i umów o pracę w języku włoskim. Ma on być też podstawowym językiem używanych w urzędach, które zajmują się obcokrajowcami niemówiącymi po włosku.
W myśl przepisów zabrania się używania obcojęzycznych zamienników w oficjalnych pismach oraz dokumentacji. Włoski ma być językiem "obowiązkowym dla promocji i korzystania z dóbr i usług publicznych na terytorium kraju". Niezastosowanie się do zasad może skutkować wysoką grzywną - od 5 tys. euro do 100 tys. euro.
Wyjątek mają stanowić słowa, których w żaden sposób nie da się przetłumaczyć na włoski."

itd

Brawo Włosi! Mnie też już zaczyna mdlić od wszechobecnej anglomanii. Od ogłoszeń o pracę w korporacjach pisanych wyłącznie po angielsku, od miejsc pracy na terenie Polski gdzie język polski nie jest wymagany wcale, od dokumentów w których się roi od anglojęzycznych kalek-przeklepanek a nikomu się nie chce ich stworzyć w języku ojczystym.

Jestem za tym, żeby Polska też pogoniła anglostwo z naszego kraju i zaczęła promować język polski, a nie pozwalała się kolonizować językowo jakimś bubkom.
Obserwuj wątek
    • chococaffe Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 12:48
      Ma (włoski) on być też podstawowym językiem używanych w urzędach, które zajmują się obcokrajowcami niemówiącymi po włosku.

nie no, super big_grin
      • daniela34 Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 12:49
        Milicjanto, interwento, ortaliono ukradnięto!
        • jednoraz0w0 Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 19:39
          Nasamtro tuar wjechał kołami!
      • po_godzinach_11 Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 12:52
        chococaffe napisała:

> Ma (włoski) on być też podstawowym językiem używanych w urzędach, któ
        > re zajmują się obcokrajowcami niemówiącymi po włosku.

>
        > nie no, super big_grin
        >

Podstawowym nie znaczy jedynym.
        • chococaffe Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 12:54
          A nie był? Zanim ktoś otworzył buzię na siłę mówiono do niego po angielsku? Nie sądzę. Pewnie jak nie rozumiał, to przechodzono na angielski
          • po_godzinach_11 Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 12:57
            chococaffe napisała:
            Dnia tv
            > A nie był? Zanim ktoś otworzył buzię na siłę mówiono do niego po angielsku? Nie
            > sądzę. Pewnie jak nie rozumiał, to przechodzono na angielski
            >

Nie wiem czy był. Ale chyba jakaś przyczyna tej propozycji jest.
            • chococaffe Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 13:03
              Przyczyna? Bicie piany. Każde państwo ma swój język (jezyki) urzędowy i to jest język wiodący i obowiązujący prawenie. W celu ułatwienia komunikacji, jej ekonomizacji obsługa rzędowa może odbywac się w róznych w językach, szczególnie na stronach internetowych, gdzie wiele informacji może być podane w różnych językach - to pomaga też urzędnikom włoskim.

Natomiast próby prawnego usunięcia angielskiego przestrzeni publicznej (typu zabanowanie naszej biscotii za "cheers") są dyskusyjne delikatnie mówiąć.
              • po_godzinach_11 Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 13:09
                chococaffe napisała:

> Przyczyna? Bicie piany.

Pewnie Włosi są innego zdania chcąc aby język włoski był pierwszym językiem w ich kraju.
                • po_godzinach_11 Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 13:11
                  po_godzinach_11 napisała:

> chococaffe napisała:
                  >
                  > > Przyczyna? Bicie piany.
                  >
                  > Pewnie Włosi są innego zdania chcąc aby język włoski był pierwszym językiem w i
                  > ch kraju.

Czy może my, Polacy, wiemy lepiej od Włochów co dla nich jest dobre?
                  • chococaffe Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 13:14
                    ale co "ci włosi" mają konkretnie na myśli, jakie działania, które zmieniają obecną sytuację?
                    • po_godzinach_11 Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 13:20
                      chococaffe napisała:

> ale co "ci włosi" mają konkretnie na myśli, jakie działania, które zmieniają ob
                      > ecną sytuację?
                      >

A skąd ja mam wiedzieć co oni mieli na myśli?

Może uznali, że nie gęsi a własny język mają.
                      • chococaffe Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 13:23
                        A skąd ja mam wiedzieć co oni mieli na myśli?

Z wiedzy ogólnej na temat języków urzędowych, lingua franca i możliwości wyrugowania z przestrzeni publicznej, w rozmowach (bo dokumenty to sprawa języka urzędowego, który Włosi mają). A jak masz szczegółową to się podziel.
                        • po_godzinach_11 Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 13:33
                          chococaffe napisała:

> A skąd ja mam wiedzieć co oni mieli na myśli?
                          >
                          >
                          > Z wiedzy ogólnej na temat języków urzędowych, lingua franca i możliwości wyrugo
                          > wania z przestrzeni publicznej, w rozmowach (bo dokumenty to sprawa języka urzę
                          > dowego, który Włosi mają). A jak masz szczegółową to się podziel.
                          >

Ale dlaczego mam wnikać w to, co Włosi mają na myśli chcąc zmienić ichnią ustawę o języku?
                          Widocznie uznali, że mają dość zaśmiecania języka importem z USA. Ale tak naprawdę nie wiem, co inni ludzie myślą dopóki tego nie wyartykułuja.
                          • chococaffe Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 13:34
                            Uważasz, ze wszytsko co mówiąc politycy odnosi się do kluczowych potrzeb społeczeństwa?
                            • po_godzinach_11 Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 13:37
                              chococaffe napisała:

> Uważasz, ze wszytsko co mówiąc politycy odnosi się do kluczowych potrzeb społec
                              > zeństwa?
                              >

Nie, dlaczego?
                              Mówiąc Włosi mam w tym wypadku na myśli tych Włochów, którzy proponują zmiany.
                • chococaffe Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 13:11
                  Jest pierwszym. Przeczytaj definicje języka urzędowego.
                  • chococaffe Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 13:13
                    pl.wikipedia.org/wiki/J%C4%99zyk_urz%C4%99dowy
                  • po_godzinach_11 Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 13:15
                    chococaffe napisała:

> Jest pierwszym. Przeczytaj definicje języka urzędowego.
                    >

Włoską ustawę?
                    • chococaffe Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 13:16
                      definicję. I sprawdż czy Włochy mają język urzędowywink
                      • po_godzinach_11 Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 13:22
                        chococaffe napisała:

> definicję. I sprawdż czy Włochy mają język urzędowywink
                        >

Ale po co? Włosi proponują zmiany w języku i mają do tego prawo tak długo, jak czynią to w sposób demokratyczny.
                        • chococaffe Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 13:24
                          Ale jakie zmiany proponują?
                          • chococaffe Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 13:24
                            p.s. "ci Włosi"wink
                          • po_godzinach_11 Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 13:33
                            chococaffe napisała:

> Ale jakie zmiany proponują?
                            >

Wiem tyle co w linku.
                • inny.kwiatek Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 20:18
                  Nie, gdyby Włosi tego chcieli to włoski nie miałby anglicyzmów, bo by ich nie uźywali.
              • al_sahra Re: Brawo Włosi! 04.04.23, 16:49
                chococaffe napisała:

> Każde państwo ma swój język (jezyki) urzędowy i to jest
                > język wiodący i obowiązujący prawenie.

Nie każde państwo smile.
                • chococaffe Re: Brawo Włosi! 04.04.23, 17:23
                  Oficjalnie nie, praktycznie tak
                • asia.sthm Re: Brawo Włosi! 04.04.23, 19:10
                  > Nie każde państwo smile.

Są też kraje z więcej niż jednym językiem urzędowym, np. Afganistan, Białoruś, Belgia, Boliwia, Kanada, Finlandia, Indie, Izrael, Malta, Pakistan, Paragwaj, Peru, Południowa Afryka, Singapur czy Szwajcaria.

Indie wygrywaja konkurs.
                  Konstytucja Indii przyznała specjalny status dwóm językom: hindi i angielskiemu jako oficjalnym językom komunikacji w rządzie centralnym Indii.
                  Konstytucja wymienia ich 22, w tym hindi, urdu, angielski i bengalski.
                  • chococaffe Re: Brawo Włosi! 04.04.23, 19:21
                    Są też kraje z więcej niż jednym językiem urzędowym,

Jest ich bardzo dużo. Ja jestem ciekawa praktyki języka romansz w Szwajcarii.
                    • chococaffe Re: Brawo Włosi! 04.04.23, 19:22
                      p.s. Pare lat temu szłyszałam, że rząd Szwajcarii przeznaczył jakieś środki na promocję tego języka, ale nic więcej potem do mnie nie dotarło.
                    • asia.sthm Re: Brawo Włosi! 04.04.23, 19:47
                      > romansz w Szwajcarii.

tylko 0,5% populacji ale jest zagwarantowany. W sumie imponujace zrownouprawnienie jezykow.
                      I to ze Szwajcaria nie ma stolicy zeby innym kantonom nie bylo przykro. Mile to smile
                      Choc niby Bern pelni te role ale stolica nie jest i basta.
                      • chococaffe Re: Brawo Włosi! 04.04.23, 19:51
                        Jestem ciekawa praktykismile Czy są szkoły z wykładowym romansz (dużo?), czy można zdać odpowiedni matury, media, czy wszystkie strony "rządowe" mają wersję romansz etc
                        • asia.sthm Re: Brawo Włosi! 04.04.23, 20:03
                          Hahaha, chyba regionalnie tylko jakoze:
                          Język romansz używany jest tylko w niektórych gminach kantonu Graubünden.

Czwartym językiem w Szwajcarii jest romansz. Pod tą nazwą kryje się pięć dialektów: Sursilvan, Sutsilvan, Surmiran, Puter i Vallader. Najbardziej rozpowszechnionym dialektem jest Sursilvan, którego używa się w zachodniej części regionu. Na drugim miejscu plasuje się Valader używany głównie na wschodzie. Sutsilvan jest dialektem, który posiada najmniejszą liczbę użytkowników.

Wyczytalam kiedys ze w szkolach jako drugi jezyk wystepuje angielski.
                          fascynujace, ale az glowa boli.
                          Tu wiecej atrakcji jezykowych, musialam wygooglowac bos mnie wciagnela w dywagacje. big_grin
                          woofla.pl/tag/romansz/
                          • chococaffe Re: Brawo Włosi! 04.04.23, 20:09
                            Dzięki, mam nadzieję, że forumowe Szwajcarki może cos napiszą. Kiedyś rozmawiałam z naczycielem (-ami) z bretonskich szkół we Francji (Diwan) i jestem ciekawa czy jest odpowiednik w Szwajcarii, zwłaszcza w kontekscie "urzędowości". Bretonski nie jest a ma szkoły. A romansz?
                            • chococaffe Re: Brawo Włosi! 04.04.23, 20:11
                              Tu z wiki: The Diwan concept, which allows children to learn French and Breton through language immersion, was inspired by the Gaelscoileanna movement in Ireland, the Ikastolak movement in the Basque Country, and the Mudiad Ysgolion Meithrin movement in Wales, the Calandreta schools in Occitania and La Bressola schools of Northern Catalonia. However, as Diwan educates up to the age of eighteen its schools are more like Welsh-medium education schools in Wales.

Wydaje się z tej notki, że chyba raczej nie ma takich szkół, ale kto wie...
              • babcia47 Re: Brawo Włosi! 04.04.23, 20:06
                Przepraszam ale jak widzę na witrynie sklepu Sale zamiast Wyprzedaż to mnie nosi. Niektóre słowa wręcz są wypychane z polskiego języka nawet gdy były używane od dziesiątek lat. Czasem trudno rozwiązać krzyżówek bo nie wiadomo jakiej pisowni wyrazu układać sobie użył
          • simply_z Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 13:02
            We Wloszech po angielsku?big_grin haha...ok na polnocy..
          • celandine Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 13:14
            we włoskich urzędach nikt nie umie po angielsku, więc niewiele się zmieni
        • heca7 Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 13:45
          Ooooo sole miiiioooooo!! Sta nfronte a teeee!! O tyle bym była w stanie powiedzieć po włosku tongue_out
    • chococaffe Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 12:49
      Mnie też już zaczyna mdlić od wszechobecnej anglomanii. Od ogłoszeń o pracę w korporacjach pisanych wyłącznie po angielsku, od miejsc pracy na terenie Polski gdzie język polski nie jest wymagany wcale, od dokumentów w których się roi od anglojęzycznych kalek-przeklepanek a nikomu się nie chce ich stworzyć w języku ojczystym.

Naprawdę? Ustawę o języku polskim znana?wink big_grin
      • ariathedevil Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 13:00
        Włosi słabo znają angielski. Stąd popularność Meloni. Świat brunatnieje.
    • krwawy.lolo Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 12:50
      Mnie bardziej się spodobała informacja, że Sołtysowa Paryża wywala z miasta elektryczne hulajnogi. Można też podciągnąć pod zwalczanie stonki. smile
      • simply_z Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 13:03
        o taaaak, gdyby jeszcze Majcher wywalil ten syf z Krakowa!!!!
      • alpepe Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 13:05
        Też mi się spodobała ta wiadomość, ile tego barachła łącznie z rowerami elektrycznymi u mnie w okolicy, czasem nie ma jak przejść. W Berlinie by się zielone ludki zapłakały.
        • krwawy.lolo Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 13:14
          Nie jestem pewien, czy rzeczywiście sami użytkownicy bezmyślnie, czy też złośliwie zostawiają ten złom poprzewracany na chodnikach i drogach rowerowych, czy robią to jacyś wrogowie hulajnogi. Ale co mnie obchodzi?
      • chococaffe Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 13:15
        kciuki
    • profes79 Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 13:17
      Bzdura do kwadratu. Jakby kiedyś tak podchodzono do francuskiego to język polski byłby znacznie uboższy.
      Już u nas ostatnio jeden baran wybeczal, żeby zlikwidować "Gate" na lotniskach.
      • babcia47 Re: Brawo Włosi! 04.04.23, 20:19
        No widzisz, ja nie znam zupełnie języka angielskiego, no może trochę łapie intuicyjnie, ale zupełnie nie wiem o co chodzi z tym Gates, wkurza mnie też sale używane zamiast wyprzedaż. Ale są też zwroty jak ten wyżej ktoredla wielu ludzi we własnym kraju są niezrozumiała i chyba o to również chodzi Włochom
    • chococaffe Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 13:20
      Off top - ale dlaczego zabrakło braw dla Francji, która dzielnie od co najmniej dziesięcioleci walczy z angielskim i broni francuskiego?wink

Niech zyje Francja!
      • pursuedbyabear Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 13:31
        Och tak. Szczególnie zapadło mi w pamięć pewne francuskie korpo (firma międzynarodowa), w której angielski jako tako znali tylko ludzie poniżej 35. roku życia. Jedna pani sobie emaile po angielsku wrzucała do translatora, a w zastępstwie odpisywał na nie młodszy kolega.
        • chococaffe Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 13:36
          To żart, bo Francja jest "wrogiem" - brud, smród i zbrodnie. Wg wiadomo kogo.
        • kurt.wallander Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 19:43
          Mnie rozwaliło, jak córka zasłabła w znanym paryskim muzeum, przyleciało ratować ją dwóch (przystojnych smile) młodych ratowników, z których żaden ani be, ani me po angielsku. To przecież oczywiste, że w muzeach, gdzie kręci się więcej obcokrajowców niż lokalsów, należy zatrudniać ludzi nie znających żadnych obcych języków wink
          • novembre Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 19:52
            Fracuzi mają zasadę: przyjechałeś i chcesz się dogadać, to się naucz języka!
    • chococaffe Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 13:29
      Tak na marginesie, mnie też często denerwują bezsensowne przeniesienia z języka angielskiego, itp itd ale...

Czy kosmetyk DEDYKOWANY 40 latkom to już byłoby przestępstwo?
      • po_godzinach_11 Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 13:35
        chococaffe napisała:

>
        > Czy kosmetyk DEDYKOWANY 40 latkom to już byłoby przestępstwo?

W stosunku do polszczyzny? Tak.
        • chococaffe Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 13:37
          jaką grzywnę proponujesz? Może będę za big_grin wink
          • po_godzinach_11 Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 13:38
            chococaffe napisała:

> jaką grzywnę proponujesz? Może będę za big_grin wink
            >

Ja jak zwykle edukację. Przymusową smile
            • chococaffe Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 13:48
              Czyli normalna edukacja nie działa. Może warto pomyśleć kiedy politycy będą się upierać, że "wziąść" jest poprawną wersją jezyka polskiego.
              • po_godzinach_11 Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 13:59
                chococaffe napisała:

> Czyli normalna edukacja nie działa. Może warto pomyśleć kiedy politycy będą się
                > upierać, że "wziąść" jest poprawną wersją jezyka polskiego.
                >

Pewnie, że nie działa.
      • bi_scotti Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 13:36
        big_grin
        A pamietasz takie twory: zwis meski ozdobny? przymiar szkolny prosty? Polak potrafi! wink I pisze to na l'ordinateur zjadlszy na sniadanie troche camembert ale bez baguette, za to popiwszy café au lait wink
        Milego dnia/have a nice day smile Cheers.
        • chococaffe Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 13:38
          Ja czekam na polski odpowiednik espresso!
          • po_godzinach_11 Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 13:40
            chococaffe napisała:

> Ja czekam na polski odpowiednik espresso!
            >

Nie ma potrzeby zastępować słów, które nie mają rodzimego odpowiednika.

O tym też jest w linku.
            • chococaffe Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 13:46
              Każdy kto kiedykolwiek tłumaczył wie, że takich słow są miliony a tłumaczenie to walka i kompromis.
          • bi_scotti Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 13:47
            Oh, kawa z expresu to jest PRL story, ktore powinno byc dopisane do watku o meblach w polskich mieszkaniach z lat 70/80tych XX wieku big_grin Yeah ... jeszcze czuje zapach i slysze syk wink Unforgettable!
            Cheers.
            • chococaffe Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 13:49
              uwielbiam ten syk, żałuję, że już prawie nigdzie go nie ma.
          • lisciasty_pl Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 13:50
            Przecież jest od dawna, nazywa się ekspressowink
          • matacznik Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 14:08
            chococaffe napisała:

> Ja czekam na polski odpowiednik espresso!
            >
            Kawusia
            • chococaffe Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 14:08
              kawusię do ja sobie w domu robię
          • jan.becher Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 14:09
            już jest - ekspreso smile
          • inny.kwiatek Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 20:24
            Niektórzy mówią „ekspresso” i to ma być kawa z ekspresu smile
        • asia_i_p Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 17:27
          Była też seria komputerowa, np. dwumlask (w sensie double click). Jakoś się nie przyjęło.
          • bi_scotti Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 17:48
            Dwumlask smile Love it! Moze by sie przyjelo gdyby dotyczylo jakiegos jedzenia: dwumlask-mniam-mniam big_grin Cheers.
          • jednoraz0w0 Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 19:44
            Pamiętam dwuklasowej. IMO się nie przyjął bo nie było zgrabnego odpowiednika pojedynczego kliknięcia, „mlask” jakoś nie za bardzo.
            • jednoraz0w0 Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 19:44
              Dwumlask miało być!
      • krwawy.lolo Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 13:43
        Można sobie ewentualnie dedykować recytację rano, przed lustrem:
        "mordo ty moja, jakaś ty brzydka nikt się nie dowie, jak cię zaszpachluję, bo się zepsujesz ..."
      • novembre Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 19:53
        Nie, tylko jeśli z piosenką.
      • jednoraz0w0 Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 20:01
        chococaffe napisała:

> Tak na marginesie, mnie też często denerwują bezsensowne przeniesienia z języka
        > angielskiego, itp itd ale...
        >
        > Czy kosmetyk DEDYKOWANY 40 latkom to już byłoby przestępstwo?

W sensie, że na opakowaniu byłaby dedykacja od twórców dla czterdziestolatek?
        „Ten krem nie powstałby bez wsparcia ukochanych kobiet „w pewnym wieku”, które zgodziły się na jego testowanie, nie zważając na ryzyko i im ten produkt dedykuję. Cecylii i Michalinie - Autor”?
    • stephanie.plum Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 13:55
      angielski to sprawne narzędzie porozumiewania się, nie ma sensu walczyć z wiatrakami.

mnie bawią raczej ludzie, którzy się krzywią, że ktoś używa angielskiego "z niewłaściwym akcentem", bo np. tylko brytyjski się liczy.

:~/
      • krwawy.lolo Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 14:00
        Nikt nie ma nic przeciwko używaniu angielskiego wtedy, kiedy trzeba. Wtedy akcent nie ma znaczenia. Inaczej, kiedy ktoś usiłuje szpanować kalecząc nadłabskim, czy nadwiślańskim.
      • po_godzinach_11 Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 14:02
        stephanie.plum napisała:

> angielski to sprawne narzędzie porozumiewania się

Zależy dla kogo. Dla ludzi - starszych, słabo wykształconych, czyli dla połowy Polaków - nie jest takim narzędziem. Jeśli już to coraz bardziej jest narzędziem wykluczenia.
        • taje Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 15:35
          Tak, tak, Polaków w Polsce szczuje się angielskim w urzędach, sądach i bankach i bez tego nic nie załatwią i czują się wykluczeni...
          • po_godzinach_11 Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 15:38
            taje napisała:

> Tak, tak, Polaków w Polsce szczuje się angielskim w urzędach, sądach i bankach
            > i bez tego nic nie załatwią i czują się wykluczeni...

Czego nie zrozumiałaś z mojego tekstu? Chętnie wytłumaczę w sposób dla ciebie dostępny.
            • droch Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 15:43
              Ja chętnie dowiem czym konkretnie objawia się „(język angielski) coraz bardziej jest narzędziem wykluczenia (starszych i słabo wykształconych”.
              • po_godzinach_11 Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 15:56
                droch napisał:

> Ja chętnie dowiem czym konkretnie objawia się „(język angielski) coraz bardziej
                > jest narzędziem wykluczenia (starszych i słabo wykształconych”.

stephanie.plum napisała:

> angielski to sprawne narzędzie porozumiewania się

Tak, ale tylko dla tych, którzy co najmniej dobrze znają angielski, czyli dla około połowy Polaków.

Pozostała połowa jest wykluczona, bo im więcej w języku polskim słów pojęć i zwrotów angielskich tym mniej ci ludzie rozumieją.
                • taje Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 16:43
                  Ale w czym niby są wykluczeni., skoro nikt nie wymaga od nich znajomości angielskiego do załatwiania spraw w urzędzie/realizacji praw obywatelskich etc? Równie dobrze ja mogłabym się czuć wykluczona bo nie znam się na fizyce kwantowej i nie jestem partnerem do rozmów dla Dragana, i na studia z fizyki też nie pójdę.
                  • po_godzinach_11 Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 16:55
                    taje napisała:

> Ale w czym niby są wykluczeni

Chodźmy do barbera a potem skoczymy na brunch ze smoothie gdzie spotkamy znaną influencerke, z którą umówimy się na event w stylu vintage.
                    • asia.sthm Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 17:00
                      Tak powiesz do swojej babci czy kumpla? Bo albo babcie wykluczysz albo kumpla jesli powiesz dla niego niezrozumiale D
                    • chococaffe Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 17:00
                      ??? i ktoś przebywa w takim środowisku i do tej pory się dogadywał?

Ja też czasami nie rozumiem polszczyzny w wydaniu niektórych osób, ale do głowy by mi nie przyszło, że mnie wykluczają.
                      • chococaffe Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 17:02
                        p..s bardziej można być wykluczonym przez brak pieniędzy na ten brunch niż przez to, że ktoś używa tego słowa.
                    • taje Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 17:03
                      I to niby komunikat do polskich seniorów?? I czują się wykluczeni bo ktoś ich zaprasza na brunch ze smoothie z influencerką a oni nie zrozumieli i nie dotarli a tak o tym marzyli? 🤔
                      • po_godzinach_11 Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 17:16
                        taje napisała:

> I to niby komunikat do polskich seniorów?? I czują się wykluczeni bo ktoś ich z
                        > aprasza na brunch ze smoothie z influencerką a oni nie zrozumieli i nie dotarli
                        > a tak o tym marzyli? 🤔

To nie jest komunikat. To przykładowe śmieci w języku, który powinien być zrozumiały dla wszystkich..
                        • pursuedbyabear Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 17:21
                          To kiedy eliminujemy z polszczyzny słowa pochodzące z francuskiego i, uwaga, włoskiego?
                          • po_godzinach_11 Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 17:23
                            pursuedbyabear napisała:

> To kiedy eliminujemy z polszczyzny słowa pochodzące z francuskiego i, uwaga, wł
                            > oskiego?

A po co eliminować słowa mocno zakorzenione?
                            • pursuedbyabear Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 17:37
                              A słowa pochodzące z angielskiego nie są mocno zakorzenione? Wysyłasz list elektroniczny, czy email? Burgery jadasz? Zaraz majówka, grillujesz? Smartfona używasz?
                              • po_godzinach_11 Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 17:48
                                pursuedbyabear napisała:

> A słowa pochodzące z angielskiego nie są mocno zakorzenione? Wysyłasz list elek
                                > troniczny, czy email? Burgery jadasz? Zaraz majówka, grillujesz? Smartfona używ
                                > asz?

Uwazam, że tam gdzie istnieje dobre, zakorzenione i dla wszystkich zrozumiałe polskie słowo to nie ma potrzeby zamieniać go słowem angielskim.

Ale są słowa angielskie czy inne dla których nie ma dobrego odpowiednika w polszczyznie i wtedy nie widzę przeszkód do wzbogacania języka.

Język traktuję jak dobro narodowe smile
                                • pursuedbyabear Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 17:57
                                  Śląski i kaszubski też?
                            • evening.vibes Re: Brawo Włosi! 04.04.23, 07:24
                              > A po co eliminować słowa mocno zakorzenione?

A rozumiesz, że słowa nie zakorzeniają się w 3 minuty? Te znane tobie też kiedyś były nowe?
                        • po_godzinach_11 Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 17:22
                          Inaczej mówiąc : "Ponieważ magnorum non est laus, sed admiratio, krótkiego tylko, jako niegdy Sallustius ad Carthaginem, do tych przezacnych familiantów zażywszy apostrophe: De vestra quidem laude melius est tacere, quam pauca loqui, to tylko przydam, że kto tak wiek prowadzi, jego nobilitas jest duplicata."
                        • taje Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 17:50
                          Zrozumiały dla tych, którzy do tego środowiska aspirują. Jeśli ktoś nie ma aspiracji, żeby jadać brunche z influencerkami to obejdzie się bez znajomości tych terminów i nic na tym nie straci. Nie mówiąc o tym, że można biegle posługiwać się żargonem nie znając języka, z którego żargon pochodzi. Kwestia aspiracji.
                          • po_godzinach_11 Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 17:54
                            taje napisała:

> Zrozumiały dla tych, którzy do tego środowiska aspirują. Jeśli ktoś nie ma aspi
                            > racji, żeby jadać brunche z influencerkami to obejdzie się bez znajomości tych
                            > terminów i nic na tym nie straci. Nie mówiąc o tym, że można biegle posługiwać
                            > się żargonem nie znając języka, z którego żargon pochodzi. Kwestia aspiracji.

Nie. Kwestia wrażliwości.
                    • zla.m Re: Brawo Włosi! 04.04.23, 06:30
                      Chodźmy do barbera a potem skoczymy na brunch ze smoothie gdzie spotkamy znaną influencerke, z którą umówimy się na event w stylu vintage.

Zaproponuj wersję po polsku, ale nie zastępuj jednego słowa opisem (ekonomia języka, zawsze będzie dążył do formy krótszej)
                • droch Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 17:41
                  Sądzę, że nieprawidłowo używasz "narzędzie wykluczenia". Nikt raczej babci nie proponuje wizyty u barbera, a dziadkowi business bruncha.
                  • po_godzinach_11 Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 17:44
                    droch napisał:

> Sądzę, że nieprawidłowo używasz "narzędzie wykluczenia". Nikt raczej babci nie
                    > proponuje wizyty u barbera, a dziadkowi business bruncha.

Czyjej babci?

Mówię o wykluczeniu z języka połowy Polaków.
                    • droch Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 18:03
                      Mówię o wykluczeniu z języka połowy Polaków.

A ja podtrzymuję, że niewłaściwie używasz tego pojęcia.
                      Wspomniane przez ciebie osoby nie są wykluczone z wizyt u barbera czy business brunchy z powodu nieznajomości języka. One nie korzystają z tego typu miejsc czy usług. Nie ten target.
                      • taje Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 18:05
                        Dokładnie tak.
                      • po_godzinach_11 Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 18:19
                        droch napisał:

> Wspomniane przez ciebie osoby nie są wykluczone z wizyt u barbera czy business
                        > brunchy z powodu nieznajomości języka.

Nie mówię o wykluczeniu z wizyt u barbera tylko o wykluczeniu z języka
                        • po_godzinach_11 Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 18:21
                          Uściślę: z ojczystego języka.
                          • taje Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 18:30
                            Nie ma zakazu mówienia obiad zamiast brunch/lunch, fryzjer męski zamiast barber ani koktajl zamiast smoothie. Nikt nikogo do niczego nie zmusza ani nie odpytuje na wejściu ze znajomości terminów. Mój mąż nie chadza do barbera, ja nie bywam na brunchach z influencerkami i ani trochę nie czuję się wykluczona. Więc nie wiem o co ci chodzi, chyba że to kolejny wątek trololo.
                            • bi_scotti Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 19:28
                              A zal jednak jest, ze z Solca na warszawskim Powislu zniknal juz ... BAR CHICKENIK big_grin Czyzby ktos sie czul wykluczony z mozliwosci obryzienia chickeniej nogi? tongue_out Cheers.
                          • chococaffe Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 20:24
                            Mylisz dwa problemy. Systemowo wykluczać może tylko państwo/władza a o ile wiem ani Włosi ani Polacy nie są wykluczani językowo bo każdy w swoim kraju może zostać "obsłużony" w języku urzędowym. To, że może TEŻ w innych , nie jest wykluczeniem.

Ale przykłady, które przywołujesz są z gatunku stylu/dobrych manier. I tu można być wykluczonym jezykowo nawet we własnym języku. Niedawno byłam świadkiem (przy tym samym stole) rozmowy dwóch żeglarzy, Polacy, mówili po polsku - nic nie rozumiałam. Byli dobrze wychowani i po paru minutach wrócili do tematu bardziej uniwersalnego. Wykluczenie, o którym piszesz nie jest systemowe i nie ma nic wspólnego z deklaracjami polityków ani jezykami obcymi. Jest związane z kulturą osobistą - nie wiem jak chcesz jej uczyć przymusem i karą?

p.s. na marginesie : jak powiesz po polsku "influencerka"?
                            • droch Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 22:15
                              Systemowo wykluczać może tylko państwo/władza a o ile wiem ani Włosi ani Polacy nie są wykluczani językowo bo każdy w swoim kraju może zostać "obsłużony" w języku urzędowym

Ech, a znasz i rozumiesz Ustawę o PTU? big_grin akurat Polki i Polacy są bez przerwy wykluczani językowo przez władze różnego szczebla...
                              • chococaffe Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 22:19
                                No fakt, o tym nie pomyślałam big_grin
                                • taje Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 22:29
                                  Co gorsza, prawnicy od VAT-u wykluczają językowo prawników od PIT-u. Walka bratobójcza na definicje trwa w najlepsze.
                    • evening.vibes Re: Brawo Włosi! 04.04.23, 07:19
                      > Czyjej babci?
                      >
                      > Mówię o wykluczeniu z języka połowy Polaków.

Moja prawie 70-latka zrozumiałaby komunikat. Nie rób z Polaków idiotów.
                • kurt.wallander Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 19:49

> stephanie.plum napisała:
                  >
                  > > angielski to sprawne narzędzie porozumiewania się
                  >
                  > Tak, ale tylko dla tych, którzy co najmniej dobrze znają angielski, czyli dla o
                  > koło połowy Polaków.
                  >
                  Od którego roku nauka angielskiego odbywa się w szkołach podstawowych od 1. klasy? Ciekawa jestem, kiedy ludzie przestaną mieć wymówkę dla nieznajomości współczesnej lingua franca. Już ludzie z mojego pokolenia mieli szansę tego języka się nauczyć (jestem 50 z małym "+"), ale powiedzmy, że tak z 1/3 czy 1/4 ludzi z mojego pokolenia taką szansę miała. Ale młodsi niedługo żadnej wymówki, poza swoim lenistwem, lub innymi priorytetami, nie będą mieli. Przez 8 lat podstawówki można nauczyć się języka komunikatywnie.
              • jednoraz0w0 Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 19:45
                droch napisał:

> Ja chętnie dowiem czym konkretnie objawia się „(język angielski) coraz bardziej
                > jest narzędziem wykluczenia (starszych i słabo wykształconych”.

Na przykład przy obsłudze komputera. Nie zawsze i nie wszędzie są polskie wersje oprogramowania.
                • taje Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 19:57
                  Angielski w języku oprogramowania to nie jest zwykły angielski. Nauka obsługi komputera to jak nauka innego języka, niezależnie od tego czy po angielsku, czy francusku, czy polsku. Jest marginalnie łatwiej, jeżeli oprogramowanie istnieje w Twoim języku ojczystym ale nie w tym główny problem - komend i skrótów po prostu trzeba się nauczyć na pamięć. Większy już problem z językiem widzę w instrukcjach obsługi sprzętów AGD ale w tej chwili praktycznie wszystko można znaleźć w internecie i albo można przetłumaczyć online, albo są wersje w różnych językach.
                  • jednoraz0w0 Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 20:06
                    Tak, tak. Gdyby było tak jak mówisz, to nie miałyby racji bytu różne wersje językowe programów. Przełącz sobie wszystko w kompie na, na przykład, norweski i ciesz się, gdy ci wyskoczą różne wesołe pop-upy albo gdy zapomnisz w którym dokładnie miejscu była jakaś funkcja.
                    • taje Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 20:12
                      Przecież nikt nie mówi o przełączaniu się miedzy innymi wersjami, tylko o nauczeniu się od podstaw jednej wersji, która może nie być dostępna w twoim języku ojczystym. Jest duża szansa, że ktoś kto nie jest w stanie nauczyć się obsługi komputera po angielsku, nie nauczyłby się tejże obsługi również po polsku. I to nie nieznajomość angielskiego jest przeszkodą.
                      • jednoraz0w0 Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 20:40
                        taje napisała:

> Przecież nikt nie mówi o przełączaniu się miedzy innymi wersjami, tylko o naucz
                        > eniu się od podstaw jednej wersji, która może nie być dostępna w twoim j
                        > ęzyku ojczystym.

Ty mówisz. Ja nie mówię. Jak ktoś zna polską wersję i nagle siądzie przed angielską to jeśli nie zna angielskiego to będzie mu trudno.

Jest duża szansa, że ktoś kto nie jest w stanie nauczyć się o
                        > bsługi komputera po angielsku, nie nauczyłby się tejże obsługi również po polsk
                        > u. I to nie nieznajomość angielskiego jest przeszkodą.

Nieprawda. Większość ludzi używa programów w jakimś ograniczonym, im potrzebnym zakresie, ja nie mówię o osobach które z jakiegoś programu żyją i znają jego 10 wersji do 10 lat wstecz, w różnych językach i na różnych platformach. Powiedzmy ze masz nową drukarkę i ona defoltowo ma język węgierski czy norweski bo akurat tam została kupiona. Mało kto studiuje obsługę drukarki na jakimś poziomie ponad podstawy, drukarka nie drukuje tylko wypluwa komunikat we wrażym języku. I gdybyś ten język znała to byś wiedziała, czy driver musisz przeinstalować, się papier zakleszczył, czy się wyczerpał tusz, czy zabrakło papieru, czy komputer nie może zlokalizować drukarki czy tusz został źle zainstalowany, a ustawień języka nie możesz zmienić bo nie rozumiesz komunikatów.
                        • taje Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 21:06
                          >> Przecież nikt nie mówi o przełączaniu się miedzy innymi wersjami, tylko o naucz
                          >> eniu się od podstaw jednej wersji, która może nie być dostępna w twoim j
                          >> ęzyku ojczystym.

>Ty mówisz. Ja nie mówię. Jak ktoś zna polską wersję i nagle siądzie przed angielską >to jeśli nie zna angielskiego to będzie mu trudno.

Nie ja mówię, tylko Ty sama podniosłaś jako problem potencjalnie prowadzący do sytuacji wykluczenia w Polsce to, że nie zawsze istnieją polskie wersje oprogramowania.

Chcesz teraz powiedzieć, że ten nieszczęsny polski senior albo "osoba słabo wykształcona" (cytat z OP) najpierw musiała się nauczyć polskiej wersji oprogramowania, która potem została wycofana i zastąpiona angielską?? Jakiś przykład?

Oprogramowanie albo istnieje w wersji polskiej, która nie zostaje wycofana więc problemu nie ma, albo od zawsze w Polsce funkcjonowało po angielsku i takiej wersji, ktoś się obsługi komputera uczył. Nie słyszałam o innej kombinacji ale oczywiście oświeć mnie o sytuacjach, w których ktoś się uczył oprogramowania po polsku i teraz czuje się wykluczony bo w Polsce musi się obligatoryjnie przerzucić na norweski (albo choćby nagle angielski bo polska wersja zostaje wycofana).

• jednoraz0w0 Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 21:57
                            🙄 nie. Podałam ci przykład z drukarką. Jak widzisz drukarkę pierwszy raz na oczy i wypluwa ci komunikat „poziom żółtego atramentu jest bardzo niski” to przynajmniej wiesz na czym stoisz, nawet, jeśli nie uczyłaś sie oprogramowania drukarki. Jak ci wypluje „kehrvhiwhxwnxu iuwrbceiucr iwunediweuxnhwztyve uhwbdcuyrbc” to nie bałdzo. Nie każdy kto ma coś do zrobienia w danym programie to jest „osoba która uczyła sie danego oprogramowania”.
                            • taje Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 22:04
                              Sprzęt elektroniczny sprzedawany w Polsce musi mieć polską instrukcję obsługi więc - z tego co wiem - Twój przykład z drukarką nie może się zdarzyć.
                              • jednoraz0w0 Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 23:05
                                Jak najbardziej może, gdyż a) nie ma obowiązku trzymania instrukcji przez lata, B) nie ma zakazu kupowania sprzętu za granicą.
                                • evening.vibes Re: Brawo Włosi! 04.04.23, 07:22
                                  jednoraz0w0 napisał(a):
                                  > Jak najbardziej może, gdyż a) nie ma obowiązku trzymania instrukcji przez lata,
                                  > B) nie ma zakazu kupowania sprzętu za granicą.

Nie no litości - kupujesz sprzęt za granicą i robisz problem bo nie ma instrukcji po polsku? 🤣🤣🤣
                    • droch Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 22:13
                      Przełącz sobie wszystko w kompie na, na przykład, norweski i ciesz się, gdy ci wyskoczą różne wesołe pop-upy albo gdy zapomnisz w którym dokładnie miejscu była jakaś funkcja.

Dowód może anegdotyczny, ale moim rodzicom nie robi większej różnicy, czy wyskakujący z aplikacji komunikat jest po polsku czy norwesku i tak nie rozumieją, co on oznacza.
                      • taje Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 22:14
                        10/10
                      • jednoraz0w0 Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 23:07
                        Ale to od komunikatu zależy. Jeśli komunikat jest „wystąpił błąd 1836479297&647782873646” to to jest coś innego od „nie wyłączaj komputera do zakończenia instalacji”.
                        • droch Re: Brawo Włosi! 04.04.23, 12:12
                          Powiedzmy, nie do przejścia jest coś w stylu "czy chcesz odłożyć instalację aktualizacji oprogramowania".
                          • jednoraz0w0 Re: Brawo Włosi! 04.04.23, 17:44
                            tak, i w ogóle, w ogóle by nie miało znaczenia czy człowiek rozumie choic z grubsza o czym jest komunikat. Wszyscy projektanci usability mogą iść się jebać gdyż ludzie z twojego dowodu anegdotycznego w ogóle nie kumają co się do nich mówi.
                            Kurde, naprawdę nie jest tak, że użytkownicy dzielą się na dwie grupy - tych, co maja program obcykany i mogą z niego korzystać z zawiązanymi oczami i takich, którzy nie rozumieją najprostszych komunikatów. Jest cała masa użytkowników pomiędzy.
                • evening.vibes Re: Brawo Włosi! 04.04.23, 07:20
                  jednoraz0w0 napisał(a):
                  > Na przykład przy obsłudze komputera. Nie zawsze i nie wszędzie są polskie wersj
                  > e oprogramowania.

Gdzie konkretnie nie ma?
                  • droch Re: Brawo Włosi! 04.04.23, 12:13
                    No, np. aplikacja niemieckich kolei bahn.de nie występuje w polskiej wersji. Co prawda, nie wydaje się, żeby była powszechnie używana przez polskich emerytów nie znających języków obcych, ale jednak...
                    • evening.vibes Re: Brawo Włosi! 04.04.23, 12:21
                      droch napisał:
                      > No, np. aplikacja niemieckich kolei bahn.de nie występuje w polskiej wersji. Co
                      > prawda, nie wydaje się, żeby była powszechnie używana przez polskich emerytów
                      > nie znających języków obcych, ale jednak...

Jak pojedziesz do Azji czy Ameryki Południowej to pewnie NIC po polsku nie przeczytasz ale chyba nie o to piszącemu o 'wykluczeniu' chodzi big_grin
                    • jednoraz0w0 Re: Brawo Włosi! 04.04.23, 19:13
                      Czy ja tez się mogę posłużyć dowodem anegdotycznym , czy tylko ty? Osobiście pomagałam starszym członkom rodziny rozkminić sprzęty w sytuacjach typu „pracujące za granica dziecko kupiło tam rodzicom coś tam z elektroniki lub AGD”. Nie wydaje mi się, żeby to była jakaś wyjątkowa sytuacja, sądząc po tym, że dość regularnie jestem pytana o to, ile by kosztowało kupienie i przywiezienie do Polski iPada czy iPhona.
                      Istnieje tez rynek sprzętów używanych, one niekoniecznie mają instrukcję.
      • chococaffe Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 14:03
        imho - promocja wielojęzyczności wspiera języki inne niż angielski, więc jest to trochę walka z wiatrakami, ale dosyć przyjemna, pożyteczna i z największą szansa na sukces.
    • bywalec2023 Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 14:48
      Mnie zawsze zastanawia jak polski rekturer pisze do mnie na LI czy maile po angielsku.
      Po co.
      • taje Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 15:37
        Po to, żeby sprawdzić, czy mówisz po angielsku... Widocznie potrzebują kogoś z angielskim i próbują w ten sposób na wstępie wyeliminować kandydatów z angielskim tylko na papierze.
        • joana012 Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 15:55
          A cóż takiego w zamian proponują Włosi aby porozumiewać się w międzynarodowym środowisku. Nie wszyscy ludzie jak w tradycyjnych włoskich familiach trzymają się cycja mamy do 40, niektórzy zmieniają kraj pochodzenia, pracują w międzynarodowych firmach, jadą za chlebem w lepsze warunki.
          Bicie piany włoskich populistów, nic więcej
        • bywalec2023 Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 23:22
          taje napisała:

> Po to, żeby sprawdzić, czy mówisz po angielsku... Widocznie potrzebują kogoś z
          > angielskim i próbują w ten sposób na wstępie wyeliminować kandydatów z angielsk
          > im tylko na papierze.

Ale ja znam angielski i nie tylko i piszę to w CV a kto chce to sprawdza na rozmowie.
          • yuka12 Re: Brawo Włosi! 04.04.23, 06:46
            Więc jaki problem odpowiedzieć po polsku na ten angielski email?
    • swinka-morska Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 16:01
      kasterson napisał(a):

> Brawo Włosi! Mnie też już zaczyna mdlić od wszechobecnej anglomanii. Od ogłos
      > zeń o pracę w korporacjach pisanych wyłącznie po angielsku,

Proszę o konkretny przykład ogłoszenia o pracę w PL pisanego tylko po angielsku.
      Hint: nieznajomość prawa szkodzi. Ale raczej tobie niż rekruterom z korpo.
      • chococaffe Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 16:07
        nieznajomość prawa szkodzi

ba wink
      • kasterson Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 16:19
        www.pracuj.pl/praca/senior-business-analyst-warszawa-jagiellonska-74,oferta,1002459647?s=2609afcb&searchId=MTY4MDUxOTk3NzMxMC41Nzc=
        pierwsze z brzegu.

Praktycznie wszystkie do korporacji.
        • kasterson Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 16:24
          www.pracuj.pl/praca/senior-product-owner-automation-poznan,oferta,1002506778?s=479d36a2&searchId=MTY4MDUzMTc2NTMyMy43NDY=
          • kasterson Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 16:25
            www.pracuj.pl/praca/sap-project-manager-poznan,oferta,1002482818?sug=oferta_bottom_bd_2_tname_159_tgroup_B
            • kasterson Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 16:27
              www.pracuj.pl/praca/junior-support-engineer-cms-application-poznan-murawa-12,oferta,1002463714?sug=oferta_bottom_bd_3_tname_159_tgroup_B

tu jeszcze lepiej - po angielsku i cyrylicą.
              tylko po polsku nie.
        • chococaffe Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 16:27
          biznes.interia.pl/praca/news-ogloszenia-w-jezyku-obcym-czy-po-polsku,nId,721710
          • kasterson Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 16:29
            Więc jak najbardziej Włosi mają rację.
            • chococaffe Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 16:36
              ale w czym konkretnie maja rację?
              • chococaffe Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 16:37
                zwłaszcza w kontekście mojego linka
    • chococaffe Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 17:11
      Ja jeszcze nawiążę do języka urzędowego. Polskie USC wydają akty urodzenia/ślubu/zgonu w wersji wielojęzycznej (chyba 6 jezyków). To źle? Lepiej narażac obywatela na koszt tłumaczenia przysięgłego jeżeli mu akurat taki dokument jest potrzebny?

Może jednak lepiej realizować swój językowy patriotyzm mówiąc "wziąć"?
    • asia_i_p Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 17:23
      A lekcje języka angielskiego też chcą uwolnić od anglomanii i prowadzić po włosku? Bo jak tak, to chyba trzeba będzie łukiem omijać przy Erasmsach.
      • virtualnie Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 17:58
        Forum emama.

nope, help, anyway i mnóstwo innych słów mających polskie odpowiedniki, ale niektóre muszą się pochwalić, że znają
    • mid.week Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 18:32
      Ja jestem za tym aby urzedowym jezykiem byl angielski a polski w skansenie, dla kulturoznawców i wielbicieli
      • taje Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 18:37
        Ja powiem więcej - po 10 latach mieszkania w kraju z trzema językami urzędowymi, jestem za tym, żeby na całym świecie był tylko jeden język. Może być angielski. Ile czasu można by zaoszczędzić...
        • zabojczaopona Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 19:16
          jeden jezyk=popieram 🙏🏻
          a xenofobiczni i leniwi(m.in. do nauki jezykow) wlosi niech sie udlawia makaronem
          • mid.week Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 19:37
            Zycie byloby o wieeele prostsze a swiat duzo bardziej otwarty
            • taje Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 20:02
              I wszystkie nowości książkowe byłyby natychmiast dostępne dla wszystkich!
    • konsta-is-me Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 19:34
      Za to w Polsce będziemy mieć ukraiński jako główny język , a co !
      Nie stać nas ?
      • pursuedbyabear Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 19:35
        A ta informacja to skąd?
        • profes79 Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 20:03
          Od wyborców kucfederacji.
        • konsta-is-me Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 20:16
          Z obserwacji życia codziennego.
          Codziennego - podkreślam.
          Mnie nie wolno mówić po polsku do Ukraińca ale Ukraińcowi wolno po rosyjsku/ukraińsku do mnie .
          Skoro Ukraińcy nie, to ktoś się w końcu będzie musiał dostosować, nie?
          • taje Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 20:18
            Co to znaczy nie wolno - kto Ci zakazuje mówienia po polsku?
          • chococaffe Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 20:26
            Mnie wolno mówić po polsku do dowolnej osoby, dowolnej narodowosci - jesteś na jakimś rygorystycznym kampusie lingwistycznym?
            • droch Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 22:19
              Nigdy nie widziałaś napisu "UWAGA! Tu mówimy wyłącznie po ukraińsku"? No właśnie. Ja też nie big_grin
          • pursuedbyabear Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 22:02
            Dlaczego nie wolno? Ja do nich mówię po polsku i nigdzie nie zauważyłam, żeby to gdzieś zabronione było. A żyję w mieście, w którym jest ich naprawdę dużo.
            • konsta-is-me Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 23:27
              Odpowiem zbiorowo- robię sobie nazwijmy to, kurs.
              Na kursie jest też sporo Ukraińców, skoro uczą się ( wykłady są po polsku) więc zakładam że rozumieją polski.
              Wobec czego prawdopodobnie sa w stanie komunikować się, choćby prostym polskim?
              Czy się mylę?
              Ale mówią WYŁĄCZNIE po rosyjsku/ ukraińsku i reagują zdumieniem /irytacja kiedy odpowiadam że nie rozumiem.
              I zostałam prawie zlinczowana ostatnio ( przez Polaków, a jakże) na na korytarzu ,kiedy poprosiłam o wypowiedź w języku polskim.
              Dodatkowo miałam czelnosc wysłać email w języku polskim, a nie rosyjskim/ukraińskim i powinnam była użyć translatora ! ( przypominam że chodzi o osoby uczące się w polskim języku czyli- w teorii go rozumiejące).
              Natomiast Ukraińcy nie muszą używać translatora i mogą pisać maile cyrylica do Polaków, a bo im wolno i już !
              I to ja mam użyć translatora (jak umknelo- od osoby która uczęszcza na wykłady w jez.polskim).
              No więc chyba mój powyższy post jest logiczny ?
              • bywalec2023 Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 23:43
                Mnie irytuje kiedy na internecie na polskich grupach piszą cyrylicą po ukraińsku lub rusku.
                Na szczęście zwykle piszą po polsku.
                Toi nie jest nagminne, bukwami piszą chyba starsi i mniej kumaci ludzie.
                • konsta-is-me Re: Brawo Włosi! 04.04.23, 01:16
                  Może ja mam pecha, do mnie np.kurierzy pisza zawsze cyrylica - młodzi są i raczej używają internetu.
                  To jeszcze przed wojna, wcale nie uchodźcy.
                  Albo po prostu Wrocław już jest ukraiński , w końcu "my wszyscy ze Lwowa" ( sarkazm).
                  • pursuedbyabear Re: Brawo Włosi! 04.04.23, 05:44
                    Tak tak, Polski już nie ma 😜
                  • chococaffe Re: Brawo Włosi! 04.04.23, 07:12
                    Może masz pecha. Aż dzisiaj zapytam 2 osoby z Wrocławia czy mają takie same doświadczenia "kurierzy zawsze piszą cyrylicą"
                  • bywalec2023 Re: Brawo Włosi! 04.04.23, 08:39
                    konsta-is-me napisała:

> Może ja mam pecha, do mnie np.kurierzy pisza zawsze cyrylica - młodzi są i racz
                    > ej używają internetu.

Takie SMSy Ci przysyłają?
                    Odpisz im po polsku ze nie rozumiesz.
                  • babcia47 Re: Brawo Włosi! 04.04.23, 20:30
                    Gdzie ty mieszkasz bidusiu uciśniona? Ja nawet jezyka ukrainskiego nie słysze bo zwracają się do mnie po polsku. Znam rosyjski, rozumiem ukraiński ale nie mam potrzeby uzywać. Pracowałam znukraincami nawrt miedzy soba zadko mowili w swoim jezyku gdy byli w grupie z Polakami, z grzecznosci
              • chococaffe Re: Brawo Włosi! 04.04.23, 07:18
                Czyli można mówić po polsku tylko ty miałaś sytuację, w której doszło do "konfliktu językowego" i nawet Polacy "chcieli cię zlinczować." Kto jest winny tego konfliktu biorąc pod uwagę twoje nastawienie i jezyk jakim opisujesz zdarzenie trudno powiedzieć. Jeżeli twoja prośba o "wypowiedź w jezyku polskim" została sformułowana podobnie jak twój post mogła spowodować negatywne reakcje nawet u Polaków.
                • konsta-is-me Re: Brawo Włosi! 04.04.23, 15:38
                  No to "trudno powiedzieć" czy jednak "jesteś pewna " i "bo ty ma pewno" ...?I tak się dziwię że nikt jeszcze nie rzucił pomidorem #tyruskitrolluilemoskwacipłacipodłapolkabezsercaonimajatraume
              • evening.vibes Re: Brawo Włosi! 04.04.23, 07:28
                konsta-is-me napisała:
                > I zostałam prawie zlinczowana ostatnio ( przez Polaków, a jakże) na na korytarz
                > u ,kiedy poprosiłam o wypowiedź w języku polskim.

Kuzynka płakała a kierowca autobusu bił brawo!

• jakis.login Re: Brawo Włosi! 04.04.23, 11:54
                konsta-is-me napisała:

> I zostałam prawie zlinczowana ostatnio ( przez Polaków, a jakże) na na korytarz
                > u ,kiedy poprosiłam o wypowiedź w języku polskim.

Zgłosiłaś to na policję? Bo rozumiem, że zostałaś ciężko pobita i cudem uniknęłaś śmierci? Bo to właśnie z grubsza oznacza słowo "lincz". Które to słowo pochodzi oczywiście z angielskiego, a jego polskim odpowiednikiem jest "samosąd". Warto sobie przyswoić w trosce o czystość. Języka.
          • evening.vibes Re: Brawo Włosi! 04.04.23, 07:27
            konsta-is-me napisała:
            > Mnie nie wolno mówić po polsku do Ukraińca

Kto ci zabronił?

• inny.kwiatek Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 20:16
      Idiotyzm. I biurokracja, która i tak przegra z życiem.
    • princesswhitewolf Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 20:44
      >Dodatkowym argumentem za pozbyciem się angielskiego jest fakt, że Wielka Brytania nie jest członkiem Unii Europejskiej.

przeciez oficjalnym jezykiem UE jest irlandzki angielski a nie brytyjski. To zaraz po Brexit bylo ogloszone.

>Ma (włoski) on być też podstawowym językiem używanych w urzędach, które zajmują się obcokrajowcami niemówiącymi po włosku.

hahaha

juz widze jak ludzie sie dogadaja i jak bardzo im sie to uda
      • chococaffe Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 20:47
        przeciez oficjalnym jezykiem UE jest irlandzki angielski a nie brytyjski. To zaraz po Brexit bylo ogloszone. Daj link, coś przegapiłam. Chyba jedno państwo może wprowadzić do UE jeden język, Irlandia wprowadziła irlandzki
        • taje Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 20:51
          Dokładnie. Swego czasu były dyskusje co ze statusem angielskiego po Brexicie bo przy akcesji Malta zgłosiła maltański a Irlandia irlandzki więc oficjalnie po Brexicie angielski nie był już językiem żadnego kraju członkowskiego. Ale jakoś się ostał.
          • chococaffe Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 20:57
            Co mieli zrobić? Jakaś wymówka była, że jest jednym z jezyków w Irlandii i Malcie i tyle. Nie sądzę, że była decyzja o "irlandzkim angielskim". Swoją drogą ciekawe byłoby oficjalnie uznac hiberno English za język obowiązującybig_grin

A co do twojego wczesniejszego wpisu - był juz eksperyment z jednym językiem - nie sprawdził się. Pozostaje wielojęzyczność, a "osłabienie" angielskiego można osiągnąć promocją nauki też innych języków. Czyli niech żyje luksemburski&co.
            • bi_scotti Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 21:04
              Podobno 2 mln ludzi na swiecie wciaz jest w stanie communicate in Esperanto smile Moj son-in-law juz 3 semestr uczy sie Cree - mnie sie to bardzo podoba, ze kazdy szuka swojego "jezyka gietkiego co by powiedzial wszystko, co pomysli glowa" big_grin Cheers.
              • chococaffe Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 21:07
                Ale esperanto pozostaje jednym z wielu jezyków i nic nie wskazuje na to, że to się zmieni
          • princesswhitewolf Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 21:11
            >bo przy akcesji Malta zgłosiła maltański a Irlandia irlandzki więc oficjalnie po Brexicie angielski nie był już językiem żadnego kraju członkowskiego

Po irlandzku to mowi ze 140 tys ludzi w różnym stopniu.
            4 proc populacji. A wielu ma taka znajomosc z tych 4 proc jak ja hiszpanski czy rosyjski lol. Reszta 96 proc irl po angielsku.
            . No i fajnie ze zglosili ale...wielu po.irlandzku nie dogada sie.... To nawet w Walii wiecej po walijsku mosi bo z pol miliona i to aktywnie
        • princesswhitewolf Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 21:05
          >Daj link, coś przegapiłam.

Nie, nie przegapilas ale nie zrozumialas. To nie brytyjski angielski jest jezykiem urzedowym UE ale irlandzki angielski. Ja nie napisalam nigdzie ze irlandzki angielski jest jedynym językiem urzędowym. Jest ich cos z 24. Zaraz rok czy cos po Brexicie irlandzki stal sie urzedowym jezykiem
          • chococaffe Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 21:06
            Mówisz, że hibernoEnglish jest językiem urzędowym UE? wink

i zaraz po brezicie irlandzki stał się jezykiem urzedowym?wink
            • princesswhitewolf Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 21:11
              Irlandzki to jedno a irlandzka odmiana angielskiego to inna sprawa. Dwie sprawy omawiamy
              • princesswhitewolf Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 21:15
                Np
                • chococaffe Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 21:18
                  co to jest wurst.lu?
                  • taje Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 22:10
                    Wurst.lu. To jest luksemburskie The Onion. Absolutnie nie jest to wiarygodne źródło informacji...
                    • taje Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 22:21
                      Innymi słowy - powyższy artykuł to żart (m.in. z Irlandczyków).
              • chococaffe Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 21:17
                Ale piszesz wyraźnie 'irlandzki angielski" czyli Hibernoirish. Kiedy i na jakiej podstawie stał się językiem oficjalnym UE?

I Ty napisałaś "Zaraz rok czy cos po Brexicie irlandzki stal sie urzedowym jezykiem"

I w UE przed Brexitem językiem oficjalnym nie był "brytyjski angielski" tylko angielski. wink
                • chococaffe Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 21:23
                  cepr.org/voxeu/columns/fate-english-eu-after-brexit-expected-and-unexpected-twists

In principle, there are two routes to sustain English as an official language of the EU:

Ireland or Malta switch their official native language in the EU to English.This may create a national problem. Although most Irish and Maltese citizens speak English, how would they react to this 'unpatriotic' change?
                  English is an official language in Ireland and Malta, so there may be no problem in keeping English in the EU. This argument is supported by the legal departments of the EU Commission, the EU Parliament and the EU Council. They argue that no meeting, deliberation or vote by the EU Council is needed.
                  • princesswhitewolf Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 21:30
                    No przeciez to mowi wlasnie co ja napisalam czyli ze z pwoodu Irl i Malty angielski zostaje jezykiem urzedowym ale to jest jako ang irlandzki i maltanski ang.

A to ze irlandzki ( gaelic jezyk z mieszankami) tez zostal wprowadzony do UE to inny temat ale on juz od dawna byl tam z tego co pamietam
                    • chococaffe Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 21:31
                      i to wszystko napisałaś wczesniej?smile

p.s. to naprawdę nie wstyd przyznac się do błęduwink
                      • chococaffe Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 21:34
                        p.s. irlandzki angielski i maltanski angielski to coś innego niż "fakt, że w Irlandii i na Malcie angielski też jest językiem oficjalnym/urzędowym)"
                • princesswhitewolf Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 21:27
                  A mi sie wydawalo ze napisałam:

przeciez oficjalnym jezykiem UE jest irlandzki angielski a nie brytyjski. To zaraz po Brexit bylo ogloszone.
                  • chococaffe Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 21:29
                    To ja prosze o link do tego ogłoszenia o "irlandzkim angielskim" wink
                    • princesswhitewolf Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 21:31
                      A mi sie nie chce szukac bo mam inna robote i ukladam testy dzieciora, ale byla o tym mowa w TV. I wkleilam jedno ze zrodel.
                      • chococaffe Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 21:32
                        ok. EU ogłosiła, a tylko link z wurst.lu. Spokosmile Miłego układania testów.
                        • princesswhitewolf Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 21:37
                          No nie chceee mi sie. Ja nigdzie nie napisalam.ze to jeden jedyny język UE. Jest ich wiele przeciez i ze sluchawkami w uszach siedza i nawet patol Korwin tam wystepowal.
                          • chococaffe Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 21:39
                            O czym ty piszesz???
                            • princesswhitewolf Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 22:14
                              O wielosci języków w UE lodczas dyskusji. Sorry choco ale robie za duzo rzeczy naraz by sie rozpisywac. Pogadamy ptzy okazji xx
                              • chococaffe Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 22:18
                                ???
                              • profes79 Re: Brawo Włosi! 04.04.23, 11:48
                                Znowu bzdury piszesz księżniczko. Nie ma żadnego irlandzkiego angielskiego. Oficjalnym językiem (jednym z 24) jest angielski i jest to wprost wskazane w przepisach UE i na stronie UE. Jest wprost powiedziane że pomimo brexitu angielski pozostaje w użyciu zwłaszcza, że jest językiem urzędowym na Malcie i w Irlandii. Irlandzki natomiast jest osobnym językiem oficjalnym UE wśród tych 24. Linki mogę wrzucić wieczorem, z telefonu jest to uciążliwe.
                              • profes79 Re: Brawo Włosi! 04.04.23, 18:43
                                Żeby nie było:
                                european-union.europa.eu/principles-countries-history/languages_pl
                                i akt prawny
                                eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?uri=CELEX%3A01958R0001-20130701

Językami urzędowymi i językami roboczymi instytucji Unii są języki: angielski, bułgarski, chorwacki, czeski, duński, estoński, fiński, francuski, grecki, hiszpański, irlandzki, litewski, łotewski, maltański, niemiecki, niderlandzki, polski, portugalski, rumuński, słowacki, słoweński, szwedzki, węgierski i włoski.
                        • taje Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 22:13
                          Tylko nie wurst.lu!! Wurst.lu to satyra a nie dziennikarstwo.
                          • bywalec2023 Re: Brawo Włosi! 03.04.23, 23:45
                            a istnieje w ogóle coś takiego jak "irlandzki angielski"? znaczy się będzie garda zamiast police?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka