07.04.23, 13:02
Niektórym naprawdę odje...ło.
Stanęła w moim mieście taka buda z kebabem, na kółkach, stoi grupka ludzi w kolejce, w różnym wieku. Obok budy centrum handlowe, więc sporo osób tamtędy przechodzi, w tym ja, bo akurat wychodziłam z drogerii na R i słyszę wrzask jakiejs babki, że jak można handlować mięsem w święty dzień!!! Kebaba z okienka odbierał właśnie chłopak, myślę że nie więcej niż 16 lat miał, starucha dostała jakiegoś szału, zaczęła na tego chłopca wrzeszczeć, wymachiwać łapami, kebab wylądował na chodniku.
I tu się zagotowalam. Mimo, że się nie wtrącam nigdy w takie akcje mówię do tej babki: w święty dzień to się w kościele siedzi a nie łazi po sklepach.
Zostałam zwyzywana od najgorszych.
Swoją drogą, co ci ludzie mają w głowach, żeby się wpier...do tego co kto i kiedy je 🤦
Obserwuj wątek
    • gr.ruuu Re: Post 07.04.23, 13:08
      Tu powinna być wezwana policja, jeśli kobieta zaatakowała fizycznie. Nie odpuściłbym,, gdyby ktoś wyrwał mojemu dziecku jedzenie
      • agniesia331 Re: Post 07.04.23, 14:53
        Ja też bym nie odpuściła.przytrzymalabym babę.zeby zapłaciła za jedzenie czyjegoś dziecka. Inaczej: powiedzialabym.ze wzywam policje !Patokatoliczka kurna do kwadratu.
    • krwawy.lolo Re: Post 07.04.23, 13:14
      Jeżeli ktoś zdarzenie nagrał, istnieje spore prawdopodobieństwo, że kobieta będzie miała swoje przysłowiowe pięć minut w sieci.
      • krwawy.lolo Re: Post 08.04.23, 18:26
        Chyba nikt nie nagrał. W każdym razie Gugiel i Tuba milczą.
    • aqua48 Re: Post 07.04.23, 13:18
      To psychiczne odpały i konieczność kontroli wszystkiego i wszystkich wokół. Ja kiedyś zostałam zwyzywana przez przechodzącą obok budki za to że KUPUJĘ mięso w Wielki Piątek.
      Tego kebaba z chodnika chyba bym podniosła i babie włożyła za kołnierz..
      • jozefrobotnik Re: Post 07.04.23, 13:24
        Było mi mega szkoda tego chłopca.
        Monitoring tam jest, jakaś pani policję wezwała, stara się rzucała że poczeka bo gówno jej zrobia.
        Ja jedynie co mogłam zrobić to kupić temu dziecku drugą porcję i wracałam do pracy, ale mam nadzieję że dojadą to babsko.
        • borsuczyca.klusek Re: Post 07.04.23, 13:33
          Jeżeli rzeczywiście kupiłaś tego kebsa to masz punkty w niebie bez względu kto by tym przybytkiem zarządzał 😉
          • jozefrobotnik Re: Post 07.04.23, 14:38
            Kupiłam, bo szlag mnie trafił że dziecko straciło jedzenie przez stara rurę.
            • misiamama Re: Post 07.04.23, 15:41
              hej, dobry uczynek zaliczyłaś! pozdrawiam!
        • babcia47 Re: Post 08.04.23, 08:33
          👍
    • martishia7 Re: Post 07.04.23, 13:23
      Mam koleżankę, którą los kiedyś rzucił na trochę do Tarnowa w związku z pewnym pracowym projektem. Opowiadała jak w czwartek, po południu po drodze z roboty wpadła do spożywczaka, staje przy ladzie i prosi pierś z kurczaka. Na co pani ekspedientka, tonem przygany - Ale przecież jutro piątek!
      To był zwykły piątek, nie tam że wielki. Akcja miała miejsce ponad 10 lat temu big_grin
      • jozefrobotnik Re: Post 07.04.23, 13:26
        Nie wiem co ludzi obchodzi co jedzą inni.
        Kupowanie mięsa w czwartek/piątek jest złe, ale już koszyki z wódką czy piwem są spoko.
        • mgla_jedwabna Re: Post 07.04.23, 15:41
          Trzeba być wyjątkowym debilem, bo przecież mięso kupowane w piątek niekoniecznie jest jedzone w piątek. Ale w sumie każdy fanatyk to debil na bakier ze związkami przyczynowo-skutkowymi.
          • arthwen Re: Post 07.04.23, 16:25
            Trzeba być wyjątkowym debilem, żeby wtracać się w to co ktoś inny je, nawet jeśli dla nas to post i dowolne święto. Nie ma znaczenia, czy chciała to mięso kupione w czwartek zjeść w piątek czy inny dzień. Jej sprawa.
        • niezwykladziewczyna Re: Post 07.04.23, 21:48
          Józefie wszystko jest ok, wódka i koszyk z piwem też ok. Sama zaczynasz oceniać
      • szmytka1 Re: Post 08.04.23, 08:05
        ChodIlo.o to, Że jutro będzie nowa dostawa i świeży kurczak 😆
    • xxkoralinaxxx Re: Post 07.04.23, 13:40
      Ale bym się odpaliła i tak łagodnie ją potraktowałaś, jestem ateistką, która dokonała apostazji, na religijne szaleństwo i wtrącanie się w czyjeś życie reaguję czystą nienawiścią. Dramat, takim ludziom w ciasnych umysłach nie mieści się niestety, że istnieją ludzie niewierzący, wierzący niepraktykujący albo osoby o innych wyznaniach. Zero tolerancji na cokolwiek, co inne.
    • zaczarowanyogrod Re: Post 07.04.23, 13:42
      Głupia baba, powinna mu oddać pieniądze i być ukarana.
    • fogito Re: Post 07.04.23, 13:42
      Religia odbiera ludziom rouzum.
      • snajper55 Re: Post 08.04.23, 02:21
        fogito napisała:

> Religia odbiera ludziom rouzum.

To raczej deficyty umysłowe są powodem religijności.

S.
        • muireade Re: Post 08.04.23, 20:07
          Ty czasem mówisz naprawdę mądre rzeczy.
    • maleficent6 Re: Post 07.04.23, 13:46
      Mój kumpel reprezentował pana, którego żona na rozprawie rozwodowej stwierdziła, że chłop jest całkowicie winny rozpadu małżeństwa, bo proponował stosunek w WIELKI TYDZIEŃ. I ona tego nie zniosła.

Mój osobisty mąż z kolei został kiedyś zapytany przez ekspedientkę w mięsnym, czy on to zamierza dzisiaj jeść? Był piątek, mąż kupował sobie jakieś pieczone mięcho.

U moich znajomych w rodzinie jest pani, która każde pościć w Wielki piątek nawet przedszkolakowi. Pościć czyli nie jeść do święconki. Bo pan Jezus to na krzyżu nie jadł.

Natomiast pani starszej bym nie odpuściła i liczę, że jednak skoczyło się to policją.
      • raczek47 Re: Post 07.04.23, 14:11
        Ja idę dzisiaj wieczorem do knajpy na drinka; mam nadzieję, że żadne katotaliby tam nie wpadną.A zresztą,jniech wpadną, to zobaczą 😀
        • majenkirr Re: Post 07.04.23, 14:25
          To pić tez nie można??

Moj kolega kiedyś w piątek kupował wędlinę na Wielkanoc w polskim sklepie. Chciał sprobowac i ekspedientka go opyerdolila na cały sklep big_grin.
          • raczek47 Re: Post 07.04.23, 14:27
            W wielki piątek wieczorem prawdziwy Polak klęczy w kościele a nie łoi w knajpie ,stąd moje obawy🙂
        • bistian Re: Post 07.04.23, 14:34
          raczek47 napisała:

> Ja idę dzisiaj wieczorem do knajpy na drinka; mam nadzieję, że żadne katotaliby
          > tam nie wpadną.A zresztą,jniech wpadną, to zobaczą 😀

Tylko wina nie pij! Wiadomo, nie odprawia się dzisiaj mszy, więc kapłan wina nie pije i Ty też nie powinnaś. wink
          Staram się iść ich tokiem myślenia, nie wiem, czy zawsze trafnie? big_grin
          • raczek47 Re: Post 07.04.23, 14:56
            A tu spoko, wolę mocniejsze alkohole.
            • niemcyy Re: Post 07.04.23, 15:30
              Akurat mszalne jest dosc mocne- jeden pije, a wszyscy spiewaja wink
        • maleficent6 Re: Post 07.04.23, 15:01
          Raczku, pić też nie wolno! I do knajpy też nie wypada.
      • jozefrobotnik Re: Post 07.04.23, 14:44
        Ja mam w rodzinie taka babkę, która opiekuje się wnukiem czasami.
        I zdarzyło się że w jakieś święto kościelne się nim zajmowała, nie był to dzień wolny od pracy, i matka przygotowała dla tego chłopca jakaś zupę, która babka miała odgrzać.
        I po powrocie z pracy matka pyta syna jak mu zupka smakowała. A chłopiec na to: nie jadłem, babcia ją wylala.
        • spirit_of_africa Re: Post 08.04.23, 08:23
          A to klasyk. Ultrasi są tak nawiedzeni, ze nawet nie wiedzą,ze ich własny kościółek zwalnia z postu dzieci.
      • lella_two Re: Post 07.04.23, 14:49
        Noż, Jezus na krzyżu to wielu rzeczy nie robił... wszystkie są grzechem?🤔🤔
        • maleficent6 Re: Post 07.04.23, 14:59
          Mnie nie pytaj, jestem dużą dziewczynką, w Mikołaja nie wierzę ani inne krasnoludki. Ale taki tok myślenia pani przedstawiła podobno.
          • lella_two Re: Post 07.04.23, 15:45
            Szkoda, że kościół nie wymyślił jeszcze infolinii, na którą można byłoby dzwonić z takimi wątpliwościami🤔
            Ale to byłoby droższe niż seks na telefon😎
        • memphis90 Re: Post 08.04.23, 08:28
          Krwawić wolno!
      • misiamama Re: Post 07.04.23, 15:43
        maleficent6 napisała:

>
        > Mój osobisty mąż z kolei został kiedyś zapytany przez ekspedientkę w mięsnym, c
        > zy on to zamierza dzisiaj jeść? Był piątek, mąż kupował sobie jakieś pieczone m
        > ięcho.
        >
        A tego mięsa już nie kupiłabym, pani moim zdaniem wyraźnie sugerowała, że do jutra mięsko może zacząć pełzać.
        • maleficent6 Re: Post 07.04.23, 15:56
          Nie, nie sugerowała tego. Mój mąż ma wystarczająco rozwinięte funkcje poznawcze i rozumie kontekst wypowiedzi.
      • extereso Re: Post 07.04.23, 20:52
        Ten pierwszy przypadek 🤣🤣🤣
        • maleficent6 Re: Post 07.04.23, 21:26
          Prawda? Corocznie wspominamy 😂😂😂
      • borsuczyca.klusek Re: Post 07.04.23, 21:50
        maleficent6 napisała:

> Mój kumpel reprezentował pana, którego żona na rozprawie rozwodowej stwierdziła
        > , że chłop jest całkowicie winny rozpadu małżeństwa, bo proponował stosunek w W
        > IELKI TYDZIEŃ. I ona tego nie zniosła.
        >

Czyli zboczeństwo 🙄
      • gr.ruuu Re: Post 07.04.23, 21:54
        Rozmawiałam kiedyś z prawosławnymi radykałami antychoice. I mi tłumaczyli że aborcja a nawet antykoncepcja są zbędne bo przecież w czasie postów się nie uprawia seksu (oni mają więcej tych dni), a w pozostałe to wiadomo, nie zawsze dzień płodny się trafi to wcale tych dzieci za dużo nie będzie
        • maleficent6 Re: Post 07.04.23, 22:00
          Super perspektywa. Jeszcze pytanie, czy panowie też poszczą seksualnie czy tylko od żon wymagają?
    • mid.week Re: Post 07.04.23, 14:15
      Ide po kabanosa smile
    • alpepe Re: Post 07.04.23, 15:00
      Właśnie mój przyjaciel robi schaboszczaki, ale tu w Berlinie dziś święto jest mięso kupione wczoraj.
    • dwa_kubki_herbaty Re: Post 07.04.23, 15:03
      Ja właśnie boczek i kielbaskę zasmażam do drugiego dania ;P
    • princesswhitewolf Re: Post 07.04.23, 15:08
      Rozważyłes ze moze kobieta miala demencje? Jakies zaburzenia psychiczne czy cos?
      • jozefrobotnik Re: Post 07.04.23, 15:13
        Nie miała. Wyglądała na normalną elegancka starszą kobietę.
        • 71tosia Re: Post 07.04.23, 15:29
          Osoba chora psychicznie jak wg ciebie Józef wyglada?
          • profes79 Re: Post 07.04.23, 15:36
            Jakby nie wyglądała to tym bardziej trzeba wezwać policję zanim komuś krzywdę zrobi.
          • jozefrobotnik Re: Post 07.04.23, 16:54
            To, że ktoś jest fanatykiem religijnym nie znaczy że jest chory w sensie choroby psychicznej.
            • kandyzowana3x Re: Post 07.04.23, 21:45
              Akurat fanatyzm religijny jest najczescoej powiązany z choroba psychiczna. Jednym z najczęściej obserwowanych objawów jest nagła, gorliwą religijność.
      • laura.palmer Re: Post 07.04.23, 15:44
        Jeżeli z powodu choroby psychicznej atakuje dzieci na ulicy i wyrywa im obiady, tym bardziej powinno się wezwać policję I zabrać panią do zakładu.
      • mari614 Re: Post 08.04.23, 06:10
        Ojojoj ktoś ma inne poglądy to chory psychicznie.
        • memphis90 Re: Post 08.04.23, 08:32
          Jeśli ekstrapoluje swoje poglądy na otoczenie i wymaga zachowań zgodnych z tymi poglądami, a niezgodnymi z logiką i wiedzą - to owszem. Jak Ci na ulicy baba zasadzi na Twój łeb czapeczkę z aluminium, „bo w piątki nas podsłuchują i trzeba nosić” - to uznasz, ze „ma inne poglądy” czy ze psychiczna…?
        • 7katipo Re: Post 08.04.23, 18:56
          Mieć sobie może.
          Dopóki nie włazi z nimi w mój kebab.
    • vivi86 Re: Post 07.04.23, 15:11
      Przepraszam, ale to brzmi jak te opowieści co to na koniec kierowca autobusu zaczął klaskać.
      • inny.kwiatek Re: Post 08.04.23, 03:02
        Bo tak dokładnie jest.
        Chłopak 16 lat czekał i pozwolił by mu obca kobieta kebab kupiła. Autorka szesnastolatka nie widziała odkąd sama skończyła szkołę.
        • babcia47 Re: Post 08.04.23, 08:44
          Sądzisz, że każdy 16- latek zaatakowany przez taką babę zaraz się odwinie? Dawno jestem pełnoletnia ale by mnie zamurowało przy takiej akcji na początek. A skoro akcja się rozwinęła i ktoś nawrt po policję zadzwonił to miał zwiewać? Czy czekal czy dostał do reki kupiona porcję to jeszcze inna sprawa. Ja bym byla mile zaskoczonabo bym przyjęła a malolat pewnie byl glodny i mial na kebab smaka skoro go kupował
        • jozefrobotnik Re: Post 08.04.23, 14:01
          Zamilcz.
    • 71tosia Re: Post 07.04.23, 15:27
      Może bardzo religijna a może chora psychicznie? W takich sytuacjach lepiej nie „gotować się” tylko albo ignorować, albo wezwać policję, albo probowac uspokoić. Nie nakręcać się i innych.
    • profes79 Re: Post 07.04.23, 15:34
      W Przemyślu na dworcu PKP jest restauracja która w piątki nie serwuje mięsa bo ma jakieś powiązania z Caritasem czy inna instytucją kościelną.
      • szmytka1 Re: Post 08.04.23, 08:10
        Przedszkole mojego.bombelka też nie serwuje.
        • jowita771 Re: Post 08.04.23, 08:42
          Szkoła mojej córki również, ale szkoła, w której pracuję, ma jedzenie z cateringu i tam dają w piątki mięso.
    • mama-ola Re: Post 07.04.23, 15:51
      A ja jestem wege ateistką i jadłam dziś krówki!
      • alpepe Re: Post 07.04.23, 15:53
        i teraz masz zaklejone zęby big_grin
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Post 07.04.23, 16:27
      A już myślałam, że jak się zagotowałaś, to kazałaś babsztylowi dziecku kebab odkupić, albo chociaż policję wezwałaś?
      A ty się tylko trochę do pyskówki włączyłaś i nic?
      • jozefrobotnik Re: Post 07.04.23, 16:55
        Policja została wezwana, monitoring tam jest, ja dziecku kebaba kupiłam, bo baba do winy się nie poczuwała i wróciłam do pracy. Nie będę stać i czekać aż policja przyjedzie, więc co się działo dalej nie wiem.
        • inny.kwiatek Re: Post 08.04.23, 03:00
          Jakiemu dziecku? Już widzę jak szesnastolatek czekał żeby mu obca baba kebab kupiła.\
          Zmyślać trzeba umieć.
          • jozefrobotnik Re: Post 08.04.23, 14:02
            Pepsi założyła mowy nick, ojejej.
            • chatgris01 Re: Post 08.04.23, 14:34
              To nie Pepsi.
    • pepsi.only Re: Post 07.04.23, 17:04
      Wiesz co jozefrobotnik, nie chce mi sie szukać, my to już na ematce czytaliśmy kilka lat temu.
      To nie jest twoja historia, to odgrzewany kotlet, zrobiłeś kopiuj-wklej.
      • jozefrobotnik Re: Post 07.04.23, 17:06
        Nie wiem czy się śmiać wypada z Ciebie czy nie.
        Ale poproszę więc o oryginał historii, skoro już czytałas.
        • jozefrobotnik Re: Post 07.04.23, 17:08
          A i mam nadzieję że ta sama lokalizacja co moja.
          Lublin, Pod Galeria na Melgiewskiej, oKebab się to nazywa.
          Szukaj, czekam.
          • merces Re: Post 07.04.23, 22:28
            Kuzynka też tam była pod tym kebabem? A szwagier obok przechodził
            • jozefrobotnik Re: Post 08.04.23, 01:27
              Jaka kuzynka?surprised
              • jednoraz0w0 Re: Post 08.04.23, 02:49
                jozefrobotnik napisał:

> Jaka kuzynka?surprised

Zapłakana przecie.
                • heca7 Re: Post 08.04.23, 07:31
                  jednoraz0w0 napisał(a):

> jozefrobotnik napisał:
                  >
                  > > Jaka kuzynka?surprised
                  >
                  > Zapłakana przecie.

Z Ząbek! Info z pierwszej ręki!
    • gama2003 Re: Post 07.04.23, 17:18
      W takich chwilach myślę o poszczących biskupach i reszcie kleru.

I od razu ma się ochotę wgryźć w pachnącą szyneczką, zagryźć kabanosem i popchać polędwiczką.
    • e-ness Re: Post 07.04.23, 21:28
      Dzisiejszy dzień działa na „wierzących” jak pełnia na wilkołaki.
      Moja matka, dzwoni do mnie akurat jak wychodziłam z dzieciakami z parku trampolin.
      Mówię, ze nie mogę teraz rozmawiać, bo ogarniam dzieci i tu nastąpił wzmożony słowotok.
      Ze jak to tak w takim dniu, ze powinnam dzieci do kościoła zabrać, ze ja to serce boli, ze wiary nie przekazuje, a ze ona to tak miło wspomina przygotowania do świat, te domowe i te duchowe
      . I tu nie wytrzymałam ( generalnie od dawna przyjęłam taktykę, aby w czasie jej monologu myśleć o rzeczach przyjemnych i się wyłączać), bo dla mnie wpomnienie każdych świat z dzieciństwa to był jeden wielki terror porządkowi - gastronomiczny, masa nerwów i niemiłych słów - o czym ja poinformowałam. Dorzuciłam, ze w kwestii wychowania dzieci jestem z siebie dumna, bo mam wspaniałe dzieciaki, które są świadome tego co zrobił „jej” święty papież i jego świta i nie mam zamiaru ciągać ich po instytucji, która robi tak wiele złego. A jej problemy z sercem powinna skonsultować z kardiologiem, bo ja jej nie jestem w stanie pomoc.
      W odpowiedzi usłyszałam, ze jestem niemiła i „po co poruszam takie tematy”😂 Szybciutko się pożegnałam, informując, ze żyje po swojemu, w zgodzie ze sobą i wreszcie jest mi dobrze.
      Chyba krzyżem przeleży dzis w kościele, aby spłacić moje grzechy 😉

• angazetka Re: Post 07.04.23, 22:20
      Lat temu z dziesięć, też w Wielki Piątek, koleżanka z pracy niemal na zawał zeszła, gdy inna koleżanka zeznała, że po pracy będzie pasztety robić. Bo przecież przy tym trzeba próbować mięsa...
      A już mniej lat temu kolega z pracy w zwykły piątek parskał nad moją kanapką z wędliną - a nie robiłam jej jakoś ostentacyjnie czy coś, po prostu.
    • alex_vause35 Re: Post 08.04.23, 06:01
      Nie bardzo wierzę, że 16-latek dał sobie wytrącić kebab jakiejś babinie.
      Z uwagami na temat jedzenia mięsa w piątek spotkałam się tylko od osób ze skrajnie fanatycznego kręgu, takich z kościołem domowym, na szczęście nie muszę mieć z nimi kontaktu. Poza tym nigdy i nigdzie, a już kupę lat żyję.
      • jozefrobotnik Re: Post 08.04.23, 13:58
        Jak ktoś Cie nagle szarpnie za kaptur to co robisz?
    • mari614 Re: Post 08.04.23, 06:06
      Mnie bardziej dziwi, że jedzą jakby nigdy nic. Ludzie porzucili wszelakie tradycje, wiarę i nie wierzą w nic.
      • memphis90 Re: Post 08.04.23, 08:36
        Wierzą, ze święty Jan Paweł II, obrońca pedofili, chronił duchownych molestujących i gwałcących dzieci.
      • zaczarowanyogrod Re: Post 08.04.23, 11:23
        Nie przesadzasz. Może jest niewierzący.
      • 7katipo Re: Post 08.04.23, 19:01
        Wierzą, że nikomu nic do tego, co jedzą i kiedy.
    • skumbrie Re: Post 08.04.23, 06:42
      A potem cały autobus wstał i klaskał 🤦‍♀️
      Gdzie wy tych nawiedzonych, zaangażowanych w posty katolików spotykacie?
      • szmytka1 Re: Post 08.04.23, 08:15
        Ja spotkałam w necie. Wczoraj. Jeden pan radny napisał, że prokurator jakiś okoliczny w przeddzień triduum zamieszcza piosenkę z tekstem "mam to w dupie" i że brak słów na to. Na szczęście to nie jest radny z mojej miejscowości, to go raczej na żywo nie spotkam.
        • memphis90 Re: Post 08.04.23, 08:37
          Wklej mu linka do „Smutku mój” 😂
      • jozefrobotnik Re: Post 08.04.23, 13:59
        W Lublinie, pod centrum handlowym na ul mełgiewskiej. A że to dzielnica raczej słynąca z patologii to takie odpaly też się znajdą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka