Dodaj do ulubionych

prosba o pomoc - spadkowo

11.04.23, 11:24
Dziewczyny, moze bedziecie w stanie mi pomoc? Ide do US zlozyc deklaracje w czwartek wiec porozmawiam tez tam, ale chcialabym wiedziec jak najwiecej zanim tam trafie (bo w piatek wracam do Belgii i musialabym wszystko robic na odleglosc).
Czy po smierci meza, ktory mial wspolnote majatkowa z zona, do masy spadkowej wlicza sie polowe srodkow na kontach bankowych zmarlego (bo zakladam, ze ta druga polowa nalezy do zony) oraz polowe srodkow na kontach zony (bo skoro byla wspolnota, to polowa srodkow nalezala do meza a wiec podlega dziedziczeniu)? Czy sa to srodki osobiste i nie wchodza do wspolnoty wiec te na koncie zony nie podlegaja dziedziczeniu (Belgia ma pojecie srodkow osobistych, nie wiem, czy w Pl tez tak jest)? W przypadku rozwodu zdaje sie dzieli sie wlasnie to, co kazdy mial na koncie ale w przypadku smierci? Nie jestem w stanie tego wyguglowac a moze ktoras z Was wie (albo nawet sama juz takie rzeczy zalatwiala)?
W praktyce i tak wszystkie srodki ostatecznie trafia do zony (poprzez darowizne, przelewem i zgloszona do Us oczywiscie) ale nie chcialabym zeby sie potem okazalo, ze cos nie zostalo zgloszone na czas i trzeba zaplacic podatek (plus zapewne kare).
Bede bardzo wdzieczna za jakies podpowiedzi bo nie chce czegos zawalic (vide watek o stresie zwiazanym z awizo, listami z ZUS i US wink
Obserwuj wątek
    • 35wcieniu Re: prosba o pomoc - spadkowo 11.04.23, 11:27
      prawo-porady.pl/artykuly,oszczednosci-malzenskie-na-kontach-a-spadek-po-zmarlym-malzonku,766.html

Tu masz to czego szukasz.
      • mayaalex Re: prosba o pomoc - spadkowo 11.04.23, 11:33
        Dziekuje!
    • daniela34 Re: prosba o pomoc - spadkowo 11.04.23, 11:27
      Środki na koncie męża (jeśli mieli ustrój wspólności) są wspólne, chyba że pochodzą z majątku osobistego (zostały nabyte przez dziedziczenie, darowiznę, pozostały ze sprzedaży składnika majątku osobistego itp.).
      Jeżeli nie stanowią majątku osobistego, tylko są to np. oszczędności zgromadzone w czasie trwania małżeństwa, to połowa z nich przypada żonie z podziału majątku wspólnego, a druga połowa podlega dziedziczeniu.
      • mayaalex Re: prosba o pomoc - spadkowo 11.04.23, 11:30
        tak, to o srodkach meza rozumiem. Natomiast co ze srodkami na kontach zony? Tata przed smiercia przelal wiekszosc gotowki na konto mamy. Czy polowa tego, co mama miala na koncie w momencie smierci taty rowniez podlega dziedziczeniu? No bo przeciez to byly w polowie jego srodki (tak ja to rozumiem, moze blednie).
        • daniela34 Re: prosba o pomoc - spadkowo 11.04.23, 11:35
          Tak, również podlega. To są środki w połowie mamy, w połowie taty, choć są na koncie mamy. Z chwilą śmierci połowa tej sumy podlega dziedziczeniu (no chyba że wykażecie, że to była darowizna od taty na rzecz mamy).
          • mayaalex Re: prosba o pomoc - spadkowo 11.04.23, 11:37
            Bardzo dziekuje, o to wlasnie mi chodzilo. i
        • mamtrzykotyidwato5 Re: prosba o pomoc - spadkowo 11.04.23, 11:40
          Wszystkie środki na wszystkich kontach są wspólne, więc połowa jest żony, a połowa podlega dziedziczeniu po mężu, chyba, że któreś nich miało majątek osobisty, uzyskany np. ze spadku po rodzicach, albo darowiznę od kogoś, albo majątek, który miało przed ślubem. To samo dotyczy wszystkich innych rzeczy. Jeśli mąż przed ślubem miał dom i nie przepisał połowy na żonę, to jest to jego majątek osobisty i cały podlega teraz dziedziczeniu.
      • evee1 Re: prosba o pomoc - spadkowo 11.04.23, 11:58
        A czy to nie powinno działać tak, że powinno zsumować się wszystkie środki wspólne męża i żony, niezależnie od tego kto ile miał i na jakim koncie, podzielić to na pół i dopiero ta jedna połowa wspólnego majątku (w domyśle połowa należąca do zmarłego męża) podlega dziedziczeniu? W innym przypadku wysokość dziedziczonych sum byłaby różna w zależności od tego kto ile miał na koncie.
        • evee1 Re: prosba o pomoc - spadkowo 11.04.23, 11:59
          A, już to zostało wyżej uściślone smile.
        • daniela34 Re: prosba o pomoc - spadkowo 11.04.23, 12:02
          Hm? Jak różna? Połowa środków na koncie żony i połowa środków na koncie męża. Dziedziczeniu podlega połowa środków na koncie męża i połowa środków na koncie żony.

• daniela34 Re: prosba o pomoc - spadkowo 11.04.23, 12:02
            Dobra, widzę wpis z 11.59 - cofam pytanie smile
    • mayaalex Re: prosba o pomoc - spadkowo 11.04.23, 15:57
      Dziekuje bardzo dziewczyny! Jutro biegne do US. Bank rozliczyl nam tylko konta taty, konta mamy musimy rozliczyc same, przelac pieniadze mnie i siostrze, potem ja i siostra przelewamy mamie jako darowizne (zostajemy za to w ksiedze wieczystej jako wspolwalscicielki domu, stad nie zrzekalysmy sie spadku tylko przyjmowalysmy calosc a teraz wszystko poza domem wraca do mamy). Ufff…

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka