Dodaj do ulubionych

Kolory ubrań stylizacje

12.04.23, 06:37
weekend.gazeta.pl/weekend/7,177333,29582451,dlaczego-polki-nie-maja-sie-w-co-ubrac-jestesmy-przywiazane.html#s=BoxOpImg1
Ciekawe na ile ważne dla Was sa tego typu uwagi
Obserwuj wątek
    • shellyanna Re: Kolory ubrań stylizacje 12.04.23, 06:55
      💁‍♀️
      • magda.z.bagien Re: Kolory ubrań stylizacje 12.04.23, 19:03
        😀👍
      • iberka Re: Kolory ubrań stylizacje 14.04.23, 06:44
        😁
    • 35wcieniu Re: Kolory ubrań stylizacje 12.04.23, 07:14
      Oesooo...
      Temat przewałkowany miliony razy a jednak widać nadal można wyklepac kolejny artykuł czy wywiad na tyyyyle słów. Ileż można. Pół internetu jest zalane artykułami o szmatach i ofertami sprzedaży szmat.
      No ale odpowiadajac prezycyjnie: "Tego typu uwagi" są dla mnie zupełnie nieistotne.
      • 35wcieniu Re: Kolory ubrań stylizacje 12.04.23, 07:14
        precyzyjnie*
      • stephanie.plum Re: Kolory ubrań stylizacje 12.04.23, 19:59
        nie czytałam artykułu, ale i bez tego wiem, że się z Tobą zgadzam w 100%.

team "zupełnie nieistotne".
      • aandzia43 Re: Kolory ubrań stylizacje 13.04.23, 12:22
        Temat przwałkowany, ale ma się nijak do ofert sprzedaży szmat. Na oferty szmat jak leci albo z klucza "o, to chyba misie się dziś podoba, wezmę se" wrażliwe są te niewrażliwe na kolory, a przynajmniej na efekt połączenia koloru swojej osoby z kolorem szmaty czy cienia do powiek. Jak się jest wybrednym czy nie ulega impulsom to przemysł odzieżowy nie zarobi.
        • 35wcieniu Re: Kolory ubrań stylizacje 13.04.23, 12:32
          Z tym przecież nie polemizuje. Mówię tylko że to jest jakieś szaleństwo ile się pisze o ciuchach i ile ich sprzedaje.
          • snakelilith Re: Kolory ubrań stylizacje 13.04.23, 12:55
            35wcieniu napisał(a):

> Z tym przecież nie polemizuje. Mówię tylko że to jest jakieś szaleństwo ile się
            > pisze o ciuchach i ile ich sprzedaje.
            >

Samochody i wycieczki wakacyjne też się sprzedają i masę się o tym pisze. Jesteśmy dorosłe, możemy wybierać, na co wydajemy pieniądze. A wydźwięk artykułu wcale nie jest "kupuj więcej".
    • 35wcieniu Re: Kolory ubrań stylizacje 12.04.23, 07:22
      Btw. chyba serio im od wierszówki płacą.
      Polki często nie wiedzą, jaki kolor oczu wpisać do dowodu, więc wpisują zielony. Nie mamy w organizmach zielonych pigmentów, ale zielone tęczówki oficjalnie istnieją, choć jest to oczywiście kolor raczej zielonawy w domyśle niż faktycznie podobny do trawiastego.

big_grin big_grin big_grin

Śmiechlam tak bardzo. Powinny wpisywać "zielonawy"? Pomijając fakt że w nowych dowodach nie ma koloru oczu.
      • marta.graca Re: Kolory ubrań stylizacje 12.04.23, 07:28
        Muszę powiedzieć mężowi i mamie, że ich zielony kolor oczu nie istnieje. Ciekawe, kto nie jest w stanie stwierdzić, jaki ma kolor oczu.
        • 35wcieniu Re: Kolory ubrań stylizacje 12.04.23, 07:36
          Czasami są takie mieszanki, plamki zielono-brązowe itd. Ale trudno uznać żeby nie było to do stwierdzenia. big_grin Aż przeczytałabym co ekspertka bredzi w dalszej części ale w sumie może tu ktoś wrzucił co lepsze cytaty. Widzę potencjał.
          • marta.graca Re: Kolory ubrań stylizacje 12.04.23, 07:40
            Ja nie zapomnę, jak kiedyś dołączyłam do grupy FB, zajmującej się stylem. Śliczna dziewczyna z uporem maniaka przebierała się w ciuchy koloru błota, wciąż wspominając, że jest zgaszonym latem i analiza kolorystyczna wykazała, że jest jej w tym dobrze 🤷
            • milva24 Re: Kolory ubrań stylizacje 12.04.23, 07:43
              Jeśli ona się e tych burych szmatach czuła dobrze to chyba wszystko w porządku.
              • marta.graca Re: Kolory ubrań stylizacje 12.04.23, 08:14
                Tego nie wiem, nie wiem też jak ubierała się wcześniej.
              • unikotka Re: Kolory ubrań stylizacje 12.04.23, 08:14
                Co nie? Co kogo obchodzi dlaczego ktoś nosi "bure szmaty", a ktoś inny jest "jak papuga"? Niepojęte. Ubiór jest rodzajem ekspresji, więc niech każdy nosi to, w czym się dobrze czuje.
                • marta.graca Re: Kolory ubrań stylizacje 12.04.23, 08:24
                  Tyle, że ona wcale nie sprawiała wrażenia, że się w tym dobrze czuje- wciąż dopytywała, czy jest ok.
                  • unikotka Re: Kolory ubrań stylizacje 12.04.23, 08:29
                    Może jest jeszcze na etapie szukania siebie? Albo z jakiegoś powodu maksymalnie dobry wygląd jest teraz dla niej priorytetowy?
                    Choć z drugiej strony akurat moim zdaniem korzystniej na wygląd i postrzeganie przez innych wpływa nasze dobre samopoczucie i otwartość niż idealnie dobrany do karnacji odcień np. zieleni.
                    • marta.graca Re: Kolory ubrań stylizacje 12.04.23, 08:40
                      Z tego co pisała, to była studentką, pracującą zdalnie, a jej ulubione stylizacje to były glany i koszulki z czaszkami smile
                    • klaramara33 Re: Kolory ubrań stylizacje 13.04.23, 13:10
                      unikotka napisała:

> Choć z drugiej strony akurat moim zdaniem korzystniej na wygląd i postrzeganie
                      > przez innych wpływa nasze dobre samopoczucie i otwartość niż idealnie dobrany d
                      > o karnacji odcień np. zieleni.

Moim zdaniem też więc jeśli lubię zieleń to ją noszę, nie sprawdzając dokładnie czy ten odcień oby na pewno pasuje do mnie.
                      • snakelilith Re: Kolory ubrań stylizacje 13.04.23, 13:17
                        klaramara33 napisała:

> Moim zdaniem też więc jeśli lubię zieleń to ją noszę, nie sprawdzając dokładnie
                        > czy ten odcień oby na pewno pasuje do mnie.

A niektórzy oceniają odcień i wybierają ten korzystniejszy. Abnegacja to nagle jakaś cnota?
                        • klaramara33 Re: Kolory ubrań stylizacje 13.04.23, 13:33
                          Abnegacja to dla mnie żadna cnota bo nie lubię zaniedbania w wyglądzie. Dbam o swój wygląd i uczę tego dzieci, wymagam od męza ale patrzę na pewne sprawy inaczej.
                          • snakelilith Re: Kolory ubrań stylizacje 13.04.23, 13:49
                            klaramara33 napisała:

> Abnegacja to dla mnie żadna cnota bo nie lubię zaniedbania w wyglądzie. Dbam o
                            > swój wygląd i uczę tego dzieci, wymagam od męza ale patrzę na pewne sprawy inac
                            > zej.

Na co patrzysz inaczej? Załóżmy, że widzisz świetnie skrojony ciuch w sklepie, ale akurat w kolorze pomarańczu, albo zgniłej zieleni i dokładnie przy tym wiesz, że w tych kolorach wyglądasz jakbyś przez tydzień miała jelitówkę. I co? Kupisz? Czy wybierzesz jednak ten ciuch w kolorze dajmy na to butelkowej zieleni, albo wiśni, o których wiesz, że są dla ciebie bardziej twarzowe? Analiza kolorystyczna, to przecież nic innego. Tyle tylko, że wiele kobiet NIE WIE, które kolory do nich pasują. I nie wszystkim pasuje też wiśnia, nawet jak pozornie ten kolor uchodzi za bardziej elegancki od pomarańczu.
                            • 35wcieniu Re: Kolory ubrań stylizacje 13.04.23, 13:52
                              Ale większość wie co lubi i w czym się dobrze czuje więc weźmie ten, który woli i tyle.
                              Natomiast pasjonatki kolorystyki będą szukać dalej, bo odcień o pół tonu za zimny, albo za bardzo w biel wpadający.
                              • aandzia43 Re: Kolory ubrań stylizacje 13.04.23, 14:14
                                35wcieniu napisał(a):

> Ale większość wie co lubi i w czym się dobrze czuje więc weźmie ten, który woli
                                > i tyle.

I bardzo dobrze.

> Natomiast pasjonatki kolorystyki będą szukać dalej, bo odcień o pół tonu za zim
                                > ny, albo za bardzo w biel wpadający.
                                >

Nie. Choć wiem jakie kolory lubię to nie zawsze je zakładam, bo jako "pasjonatka kolorystyki" nie czuję się dobrze w kolorze w którym wyglądam źle. Nawet jeśli ten kolor lubię, w obiciu kanapy lub kwiatku na łące. Z tymi poszukiwaniami to bym nie przesadzała, po prostu patrzę i wiem czy brać czy nie. Z rzadka muszę trochę pomyśleć.
                              • snakelilith Re: Kolory ubrań stylizacje 13.04.23, 14:39
                                35wcieniu napisał(a):

> Natomiast pasjonatki kolorystyki będą szukać dalej, bo odcień o pół tonu za zim
                                > ny, albo za bardzo w biel wpadający.

Przesadzasz. Zdarza mi się kupić nie do końca pasujący kolor, przy zakupach online nie zawsze wiadomo, jak wygląda odcień. Jeżeli jest pół tonu za zimny, to świat się nie zawali, noszę do niego coś ocieplającego i już. Zresztą typy nigdy nie są też tak rygorystyczne, ja w zależności od warunków na zewnątrz (słońce, zachmurzenie itd) mam więcej lub mniej kontrastu, moje oczy nabierają ciut innego koloru i z light spring robię się bright spring, albo skaczę nawet trochę w light summer i już chłodniejszy kolor krzywdy mi nie robi. Jednie dużych pomyłek nie zniosę i na pewno nie będzie mi dobrze w bardzo zimnej ciemnej zieleni. A to nie jest pół tonu różnicy.
                            • klaramara33 Re: Kolory ubrań stylizacje 13.04.23, 14:41
                              snakelilith napisała:

> klaramara33 napisała:
                              >
                              > > Abnegacja to dla mnie żadna cnota bo nie lubię zaniedbania w wyglądzie. D
                              > bam o
                              > > swój wygląd i uczę tego dzieci, wymagam od męza ale patrzę na pewne spraw
                              > y inac
                              > > zej.
                              >
                              > Na co patrzysz inaczej?
                              Na te narzucanie schematów. Wybieram odcień , w którym lepiej się czuję. Ciuchy, zadbanie ma mi poprawić samopoczucie, a nie czy oby napewno pasuje do mnie do mokego typu. Wiem, w których kolorach dobrze się czuję i to dla mnie podstawa ale to nie znaczy,że nie założe innych bo lubię zmiany inp.niebieski niezbyt ale ostatnio w lupmku zauważyłam fajną niebieską koszulę w oka, taka zabawna. Od razu ją kupiłam i nosiłamz zadowoleniem do żółtego swetra.
                              • snakelilith Re: Kolory ubrań stylizacje 13.04.23, 14:49
                                klaramara33 napisała:

Wiem, w których kolorach dobrze się czuję i to dla mnie podstawa
                                > ale to nie znaczy,że nie założe innych bo lubię zmiany inp.niebieski niezbyt a
                                > le ostatnio w lupmku zauważyłam fajną niebieską koszulę w oka, taka zabawna. Od
                                > razu ją kupiłam i nosiłamz zadowoleniem do żółtego swetra.

No i super. Ale niebieskiego jest też pyerdylion odcieni i jak masz wybór to możesz skorzystać z lepiej pasującego. Ja osobiście nie kupuję niczego, bo akurat jest, jak okazja w lumpku, tylko wybieram moje ciuchy nieco bardziej świadomie. Dlatego nie pasują tylko do jednego żółtego swetra (jakiego żółtego?), ale do wielu innych rzeczy, które mam w szafie.
                                • klaramara33 Re: Kolory ubrań stylizacje 13.04.23, 14:53
                                  Nie lubię schematów,dla mnie moda to zabawa a nie dopasowanie do wzorka.
                                  • aandzia43 Re: Kolory ubrań stylizacje 13.04.23, 15:26
                                    klaramara33 napisała:

> Nie lubię schematów,dla mnie moda to zabawa a nie dopasowanie do wzorka.

Analiza kolorystyczna to schemat z kategorii "masz krótką szyję nie noś falbanek wokół niej". Można pozostać w schemacie, można obłożyć się falbanami. Każdy robi co mu daje radochę.
                                    Mnie z kolei moda kompletnie nie interesuje.
                                    • klaramara33 Re: Kolory ubrań stylizacje 13.04.23, 15:54
                                      No tak albo można djość do tych samych wniosków samej smile Lubię sama decydować jak mam się ubrać . Co do postrzegania innych, to dla mnie lepiej jednak jak ktoś, kto ubiera się buro jednakjak się zainteresuje paletą skoro nie ma pomysłu. A tak naprawdę to tej osoby sprawa jak się ubiera.Lubię się otaczać ładnymi ludźmi,zadbanymi, w ciekawych najlepiej artystycznych strojach, wtedy mam ochotę ją poznać. Mam fryzjerkę taką, tnie tak sobie ale jak się ubiera!
                                      • aandzia43 Re: Kolory ubrań stylizacje 13.04.23, 16:35
                                        klaramara33 napisała:

> No tak albo można djość do tych samych wniosków samej smile

Zanim pojawili się specjaliści robiący to za kasę wielu kobietom z wyczuciem koloru udawało się trafnie dobierać garderobę i biżuterię. Nadal większość tych dobrze ubranych (nieoszpeconych kompletnie nie pasującym kolorem) robi to sama. I tak zostanie. Mnie a.k. pomogła usystematyzować i nazwać intuicje. Nigdy nie korzystałam z fachowca w tej kwestii.

Lubię sama decydować j
                                        > ak mam się ubrać .

Zawsze sama decydujesz. Ja też, jak zakładam coś spoza mojej kolorystyki to też moja decyzja wink
                                      • snakelilith Re: Kolory ubrań stylizacje 13.04.23, 17:22
                                        klaramara33 napisała:

> No tak albo można djość do tych samych wniosków samej smile Lubię sama decydować j
                                        > ak mam się ubrać .

Ale ja też doszłam do moich wniosków sama. NIgdy nie korzystałam ze usług stylistki. I także bawię się modą, nie dopasowując do wzorka. Zresztą nawet nie wiem, co masz pod nazwą "wzorek" na myśli. Mam tyle pasujących odcieni każdego koloru do wyboru, że nie czuję się niczym ograniczona.
            • li_lah Re: Kolory ubrań stylizacje 13.04.23, 13:15
              Co to byla za grupa? Pamietasz nazwe?
              smile
        • aqua48 Re: Kolory ubrań stylizacje 12.04.23, 09:02
          marta.graca napisała:

> Ciekawe, kto nie jest w stanie stwierdzić, jaki ma kolor oczu.

Bywają oczy dwukolorowe, albo zmieniające nieco kolor zależnie od padającego światła. Albo dość popularne szaro-niebieskie.
          Raz spotkałam w tramwaju dziewczynę o oczach fiołkowych jak w powieściach romantycznych. Wcześniej myślałam, że ten kolor jest wymyślony, a okazało się że jest to pewien odcień jasnych piwnych oczu i występuje w przyrodzie smile.
          • memphis90 Re: Kolory ubrań stylizacje 12.04.23, 20:22

Albo kolorowe soczewki kolorowe…
            • memphis90 Re: Kolory ubrań stylizacje 12.04.23, 20:22
              *kontaktowe
              • demodee Re: Kolory ubrań stylizacje 12.04.23, 21:02
                Ale chyba kontaktowe soczewki, to zawsze dają swój kolor, bez względu na oryginalny kolor oczu?
                • beata985 Re: Kolory ubrań stylizacje 13.04.23, 12:34
                  demodee napisała:

> Ale chyba kontaktowe soczewki, to zawsze dają swój kolor, bez względu na orygin
                  > alny kolor oczu?

Zgadza się, natomiast są soczewki kolorowe i jak najbardziej możesz sobie kupić fiolkoweczy czerwone.
          • kurt.wallander Re: Kolory ubrań stylizacje 12.04.23, 20:30
            Jak to piwnych? Piwne to brązowe, a nie fiołkowe.
            • demodee Re: Kolory ubrań stylizacje 12.04.23, 21:00
              Jeśli może być zielone piwo, to może może być i fiołkowe?
            • aqua48 Re: Kolory ubrań stylizacje 12.04.23, 21:18
              kurt.wallander napisała:

> Jak to piwnych? Piwne to brązowe, a nie fiołkowe.

No więc powtarzam, to specyficzny odcień piwnych tęczówek, taki że wydaje się fiołkowy.
        • mae224 Re: Kolory ubrań stylizacje 12.04.23, 13:04
          ja nie znam koloru oczu, bo w zależności od padającego cienia/światła jest szary, niebieski, zielony, w dodatku mam na tęczówce brązowe kropki.
        • daniela34 Re: Kolory ubrań stylizacje 12.04.23, 20:04
          To i mnie powiedz (przy czym moje oczy rzeczywiście zmieniają kolor na bardziej szare w zależności od tego, co akurat mam na sobie).
      • memphis90 Re: Kolory ubrań stylizacje 12.04.23, 20:24
        Ale niejako ma rację, ponieważ rzeczywiście nie ma zielonego barwnika. Zielony kolor to kropelki brązowego na niebieskim. Tym sposobem ja zielonooka z piwnookim mężem mamy dosłownie czarnookie dziekco - brązy się skumulowały…
        • 35wcieniu Re: Kolory ubrań stylizacje 12.04.23, 20:35
          Barwnika może nie być, ale zielone oczy istnieją, niezależnie od tego co o tym sądzi pani stylistka.
          • memphis90 Re: Kolory ubrań stylizacje 14.04.23, 10:40
            No wiem, mam przecież takie 😃
        • martishia7 Re: Kolory ubrań stylizacje 14.04.23, 11:10
          U mnie przeciwnie, oboje brązowoocy (mniej lub bardziej) mamy zielonooką córkę. #recesja
          • kira02 Re: Kolory ubrań stylizacje 15.04.23, 07:42
            Jestem zielonooką córką brązowookiej matki i szarookiego ojca. Przy czym mój mąż ma niebieskie oczy, a nasze dzieci mają oczy niebieskie i zielone.
    • unikotka Re: Kolory ubrań stylizacje 12.04.23, 08:11
      Jak ja lubię te wszystkie opinie typu Polki/ kobiety / 40-latki (wstaw dowolne) są takie nudne i ograniczone, a ja he teraz oświecę. Nudny ten link, nie dotrwałam do końca. Uwagi z początkowej części nijak się mają do mnie i z optymizmem zakładam, że do zdecydowanej większości kobiet też nie pasują.
      • milva24 Re: Kolory ubrań stylizacje 12.04.23, 08:47
        Ja lubię oglądać Zofię stylistkę i ona w którymś odcinku wysłała swoją asystentkę w kilka miejsc na analizy kolorystyczne. I okazało się, że wyniki owszem, były zbliżone (jakieś tam lato wyszło dziewczynie, raz zgaszone innym razem nie) ale paleta najbardziej odpowiednich dla niej barw u każdej kolorystki różniła się odcieniami. Generalnie jej doświadczenie potwierdziło to co wiedziałam wcześniej- większość ludzi sama z grubsza wie w jakim kolorze wygląda dobrze a te niuanse to dla hobbystów.
    • aqua48 Re: Kolory ubrań stylizacje 12.04.23, 08:52
      Kogo interesuje temat, chce i zależy mu, to będzie zainteresowany podobnymi artykułami czy podpowiedziami. Inni nie. I to jest ok. Ja nie czytam publikacji które dla mnie nie są ciekawe ( jest takich mnóstwo) i tyle.
    • kotejka Re: Kolory ubrań stylizacje 12.04.23, 11:14
      wazne i niewazne
      w sensie, ze lubie kolor i dbam o to co kupuje i zakladam
      ale najpier - mnie sie musi podobac
      po drugie - unikam czerni przy twarzy
      a przynajmniej nie na codzien
      lubie eleganckie kiecki czarne male kiecki
      i uwazam za niezastapione
      ale w moim wieku juz wiem, ze jak dekolt to duzy, zeby twarz prezetowala sie na tle zadbanej skory, a nie czarnej plamy
      i zwracajaca uwage rozswietlajaca bizuteria
      jako zgaszone lato - tak znam swoj typ wink
      moge sobie pozwolic na bardzo duzo, bo dobrze mi i w zimnych i w cieplych
      i w srebrze i brazie
      wiec taka swiadomosc nie ogranicza, a raczej wzbogaca, po jak wiele pieknych zestawien moge siegac
      na codzien kocham kolory faktycznie przydymione, zgaszone i od zawsze takie podswiadomie wybieralam
      a oczy mam zielone
      nie poboje sie tego slowa
      nie 'zielonawe' nie z plamakami i nie szarawo siekies
      autentycznie zielone
      i moje dzieci tez takie mają
      • hosta_73 Re: Kolory ubrań stylizacje 13.04.23, 10:45
        "autentycznie zielone
        i moje dzieci tez takie mają "

Fajnie. Nie znam nikogo z zielonymi oczami, chociaż jedna pani twierdziła że ma takie ale dla mnie one nie były nawet zielonkawe.
        Ale dla mnie nawet ci niebieskoocy mają raczej szare oczy wink
        • princesswhitewolf Re: Kolory ubrań stylizacje 13.04.23, 11:17
          Ojciec mojego dziecka ma zielona teczowke z waskim wtretem pomaranczowego tuz kolo zrenicy. Uwielbiam nazywac go Reptylianinem a tym kontekscie
          • aandzia43 Re: Kolory ubrań stylizacje 13.04.23, 11:41
            Mam tak jak ojciec twojego dziecka, pomarańczowy wieniec wokół tęczówki. Dodaje oku blasku i podbija zieleń. Reptilianin powiadasz... wink
            • extereso Re: Kolory ubrań stylizacje 15.04.23, 16:57
              Też tak mam a moja córka jeszcze wyraźniej
        • aandzia43 Re: Kolory ubrań stylizacje 13.04.23, 11:38
          Zielone oczy ma połowa mojej rodziny i połowa znajomych, taka pula genetyczna na moim kawałku Polski. Od awenturyn po ciemny malachit przez zielony bursztyn wink
          • hosta_73 Re: Kolory ubrań stylizacje 13.04.23, 13:58
            Ja za to wszędzie widzę różne odcienie brązu i szarości. Jedna koleżanka ma szaroniebieskie, które w odpowiednim świetle robią się pięknie intensywne niebieskie ale zauważyłam to dopiero po wielu latach.
            Mąż i dziecko też mają takie szaroniebieskie ale niestety nie zmieniają odcienia smile.
            W każdym razie nie spotkałam nikogo kto miałby taki kolor tęczówki, że nie miałabym wątpliwości czy to zielony czy wpadający w zieleń (tak samo z niebieskim).
            • aandzia43 Re: Kolory ubrań stylizacje 13.04.23, 14:32
              Ale nie masz problemów z odróżnianiem kolorów?
              Może to kwestia nazewnictwa - zielonym nazywasz wyłącznie czysty i jarzeniowy odcień zielonego. Pomijasz zgniłą zieleń, trawiastą, akwamarynową.
              • hosta_73 Re: Kolory ubrań stylizacje 14.04.23, 08:58
                "Ale nie masz problemów z odróżnianiem kolorów?"

Nie, nie mam (widzę różne odcienie itp.) ale może rzeczywiście oczekuję, że oczy zielone to zielone w różnych odcieniach a nie brąz czy szary z jakimś "echem" zielonego, bo tak często bywa.
    • danaide2.0 Re: Kolory ubrań stylizacje 12.04.23, 11:26
      Nie czytając artykułu znam odpowiedź na tezę postawioną w tytule: kolory kosztują. Analiza kolorystyczna Zalando od ciuchów najdroższych do najtańszych wskazuje, że ze spadkiem ceny spada ilość proponowanych kolorów i wybór wzorów. Żadne analizy nie pomogą, jak w portfelu pustki.
      • al_sahra Re: Kolory ubrań stylizacje 13.04.23, 00:01
        danaide2.0 napisała:

> Nie czytając artykułu znam odpowiedź na tezę postawioną w tytule: kolory kosztują.

Kosztuje jakość, niezależnie od kolorów. Natomiast jeśli jest się skazanym na bardzo tanie ubrania, to ograniczając kolory do neutralnych można, przynajmniej w jakiejś mierze, uniknąć totalnie tandetnego wyglądu.
        • iwoniaw Re: Kolory ubrań stylizacje 14.04.23, 06:43
          Natomiast jeśli jest się skazanym na b
          > ardzo tanie ubrania, to ograniczając kolory do neutralnych można, przynajmniej
          > w jakiejś mierze, uniknąć totalnie tandetnego wyglądu.

A potem powstają artykuły z cyklu "dlaczegoż ulica tak buro przyodziana, ach dlaczegóż", w których autorzy dziwują się, co też może kierować ludźmi, że mając fundusze na jeden plaszczyk i jedną sukienkę na oficjalne okazje kupią je raczej w kolorze granatowym lub beżowym zamiast limonkowym czy electric blue 😉
    • klaramara33 Re: Kolory ubrań stylizacje 12.04.23, 13:10
      Ja to mówię:mam tyle fajnych ubrań, tylko okazji brakuje,żeby je wszystkie nosić smile
      • unikotka Re: Kolory ubrań stylizacje 12.04.23, 19:20
        O, to tak jak ja. Choć ostatnio nieco się pod tym względem poprawiłam i organizuję sobie okazje 😊
        • klaramara33 Re: Kolory ubrań stylizacje 12.04.23, 20:00
          Nie powiem, że ich zupełnie nie mam ale przydałoby się ich więcej😁 Teraz wiosną na ulicę jest lepsza a okazja by się fajnie ubrać niż zimą
          • black_magic_women Re: Kolory ubrań stylizacje 15.04.23, 23:38
            I mnie okazji brak! Ale ja kolekcjonuję ubrania, mało wyrzucam, nie tak dużo kupuję. Wagę +- trzymam od lat. Stety niestety pracuję od lat w domu, więc brakuje mi "wyjść", za to nie spędzam dni w piżamie, czy szlafroku.
    • maeve_binchy Re: Kolory ubrań stylizacje 12.04.23, 19:41
      Od zawsze najlepiej sie czuje i wygladam w zgaszonych, przydymionych i chlodnych kolorach - niebieskich, szarych, rozach. Potem dowiedzialam sie, ze - jak wiekszosc w PL - jestem zgaszonym latem. Mam mysio-ciemnoblondo-popielate wlosy, szaroniebieskie oczy, jasna cere o rozowawym odcieniu. Niespecjalnie mi w czarnym, czystej bieli i cieplych kolorach - odpadaja tez brazy, zolcie, czerwienie - nawet chlodniejsze odcienie. Instynktownie od lat wybieram pasujace kolory. Ale widze b duzo kobiet - ewidentnie moja kolorystyka - ktore upieraja sie przy niepasujacych kolorach. Najwyrazniej nie ma to dla nich znaczenia.
    • arthwen Re: Kolory ubrań stylizacje 12.04.23, 19:44
      Dla mnie te uwagi są bardzo ważne, pod warunkiem, że ta osoba, która robi analizę kolorystyczną powie mi, że dobrze mi w moich ulubionych kolorach, w których i tak chodzę, a nie w tych, których nie lubię. Bo jak mi powie, że do mojego typu urody pasuje różowy i pomarańczowy, to będzie to dla mnie całkowicie nieważne tongue_out
      • snakelilith Re: Kolory ubrań stylizacje 12.04.23, 20:06
        arthwen napisał(a):

> Bo jak mi powie, że do mojego ty
        > pu urody pasuje różowy i pomarańczowy, to będzie to dla mnie całkowicie nieważn
        > e tongue_out

Nie ma czegoś takiego. Dla każdego typu kolorystycznego wybór jest ogromny. Zwykle nawet garderoba bazuje na tzw. kolorach neutralnych i różnice pomiędzy typami jest często bardzo subtelne, tzn. trochę cieplejszy albo chłodniejszy odcień beżu, szarości albo brązu, nude itd. Do tego dochodzą kolory ożywiające, ale nawet tu nie ma kolorów zarezerwowanych do jednego typu. Nawet różowy może być w różnych odcieniach i pasować wszystkim, co nie znaczy, że trzeba go nosić.
        • arthwen Re: Kolory ubrań stylizacje 12.04.23, 23:40
          Oczywiście, że może wink
          Tym niemniej jak mi ktoś powie, że mam chodzić w dowolnym odcieniu różowego, to całkowicie unieważnia to w moich oczach jakiekolwiek opinie kolorystystyczne tej osoby wink
          Bo podstawowym pytaniem jakie powinna zadać na samym starcie jest: Jakie kolory lubisz, a jakich nie?
          • aandzia43 Re: Kolory ubrań stylizacje 13.04.23, 11:53

> Bo podstawowym pytaniem jakie powinna zadać na samym starcie jest: Jakie kolory
            > lubisz, a jakich nie?
            >
            A po co? Sama dobrze wiesz jakie kolory lubisz, założysz je bez pytania o zgodę. Analiza kolorystyczna nie jest po to by przyklepac to co lubisz tylko określić w czym ci najładniej. Przy czym ty możesz mieć w nosie jej ustalenia i nosić to co ci podoba.
            • arthwen Re: Kolory ubrań stylizacje 15.04.23, 16:59
              Ale właśnie o to chodzi, że ja wiem jakie lubię, więc z tych co lubię niech mi dobiorą takie odcienie, które pasują do typu urody. I wtedy mogę się zastanawiać. A nie pierdololo.
              Ustalenia oczywiście, że można mieć w nosie, ale jak już ktoś to chce sobie zrobić, to chyba po to, żeby mieć z tego jakąś korzyść?
          • snakelilith Re: Kolory ubrań stylizacje 13.04.23, 12:40
            arthwen napisał(a):

>
            > Bo podstawowym pytaniem jakie powinna zadać na samym starcie jest: Jakie kolory
            > lubisz, a jakich nie?

Niżej ci odpowiedziano, po co analiza kolorystyczna, ja dodam od siebie, że ciągle nie zrozumiałaś tego z kolorami. Paleta dla danego typu jest zwykle ogromna. Niżej jest np paleta (a to też tylko wybór) dla mojego typu blondynki i tam są odcienie każdego koloru, jednak tak dobrane by były pasujące. Druga paleta przedstawia inny typ blondynki, chłodniejszy i tam są te same kolory, ale znowu w nieco innych odcieniach. Zwykle można też korzystać z niektórych kolorów z jeszcze innych typów, po to robi się indywidualną analizę, by dowiedzieć się o sobie więcej niż podaje pierwsza z brzegu tabela. Ale jak sama widzisz, już w tych standardowych jest taki wybór, że twój ulubiony też tam pewnie jest, tylko w pasującym do ciebie odcieniu.
            • arthwen Re: Kolory ubrań stylizacje 15.04.23, 17:04
              To ty nie rozumiesz o czym ja piszę.
              Ogólne tabelki z kolorami, to można sobie ściągnąć z netu. Jeśli miałabym płacić za indywidualną analizę, to na grzyba mi połowa odcieni w zalinkowanych przez ciebie obrazkach, skoro takich kolorów nie założę za żadne skarby świata? Marnotrawstwo czasu i nerwów. Jeśli ma być indywidualnie dopasowane, to ustalamy, że lubię takie i takie kolory, tamte i siamte wchodzą w grę w dodatkach, a te odpadają absolutnie. I niech się taka specjalistka skupi na dobraniu odpowiednich odcieni z tej palety, która jest akceptowalna, a nie na różach, które mnie totalnie nie obchodzą, bo czy będą pasujące, czy nie, to nie mam zamiaru ich i tak kupować i nosić.
              • snakelilith Re: Kolory ubrań stylizacje 15.04.23, 19:59
                arthwen napisał(a):

> Jeśli miałabym płaci
                > ć za indywidualną analizę, to na grzyba mi połowa odcieni w zalinkowanych przez
                > ciebie obrazkach, skoro takich kolorów nie założę za żadne skarby świata?

To dla ciebie. Dla innych może to być propozycja, opcja, coś co nie założysz może teraz, ale może spróbujesz kiedyś, by rozszerzyć kolorystykę garderoby. Ja osobiście mam tak z fioletami. Nie noszę, bo nie lubię, ale wiem, które są dla mnie dobre i jak kiedyś zobaczę gdzieś taki fiolet w odpowiednim ciuchu, to przymierzę z ciekawości. Analiza kolorystycza przekonała mnie jednak do żółtego i większej różnorodności zieleni. Zieleń mnie nie zdziwiła, ale nie przypuszczałam nawet, że w niespecjalnie lubianym przeze mnie żółtym może mi być tak dobrze. Teraz ten kolor lubię, bo dobrze mi robi. Więc zamykając się na propozycje, według motta, "proszą dobrać mi tylko z tych co lubię" marnujesz w sumie dużą część usługi. Moim zdaniem lepiej dostać większą proopzycję i sobie wybrać po usłudze, niż płacić za polecenie trzech z twoich, bo innych nie lubisz. W sumie, nie wiem po co analiza, jak możesz od razu nosić tylko te co lubisz.
                A co do tabel, to one nie są wcale do przyjęcia 1:1. Jeszcze nie zdarzyło mi się, że w którejkolwiek tabeli z netu dla mojego typu pasowałyby do mnie wszystkie kolory, bo tak ja w tekście, te same typy, to nie klony. Do tego pasuje mi kilka kolorów typów sąsiednich i wiem kiedy tak jest. Analiza, a właściwie samoanaliza pomogła mi zrozumieć, dlaczego pasują mi te kolory, a nie inne i to ułatwia ocenę koloru i wybór, nawet jak nie mam tabeli przed sobą.

• aandzia43 Re: Kolory ubrań stylizacje 16.04.23, 00:33
                Tak jak napisała Snake lepiej dostać więcej informacji, nawet jeśli teraz się z nich nie korzysta. Więcej nie kosztują (jeśli to płatna usługa), a kiedyś mogą się przydać. Albo i nie. Ja się otworzyłam na ciemne zielenie com ich wcześniej nie tykała smile
                • arthwen Re: Kolory ubrań stylizacje 16.04.23, 02:58
                  Ty masz takie podejście, ja mam inne, życie smile Inna sprawa, że nie mam zamiaru zlecać takiej usługi, więc ganc egal wink
        • szarmszejk123 Re: Kolory ubrań stylizacje 13.04.23, 10:40
          Ja mam problem z tymi odcieniami, musiałabym chyba z wzornikiem na zakupy chodzić:p subtelne różnice odcieni, robiące ponoć dużą różnicę w wyglądzie, są dla mnie niezauważalne:p
          Nie potrafię ocenić czy odcień jasnozielonej bluzki to odcień pasujący latu czy zimie.. dla mnie jest to po prostu jasnozielony:p
          • snakelilith Re: Kolory ubrań stylizacje 13.04.23, 12:09
            szarmszejk123 napisał(a):

> Ja mam problem z tymi odcieniami, musiałabym chyba z wzornikiem na zakupy chodz
            > ić:p

Ja kupuję wiele moich ciuchów online i nawet jak mam na ekranie tabelę z kolorami dopasowanymi do mojego typu, to często trudno jest porównać. Czasem trafię, czasem nie. Czasem te nietrafione odsyłam, a czasem noszę, bo trzymanie się kurczowo wzornika nie jest przymusem. Ale z czasem nauczyłam się lepiej wybierać, już bez wzornika, co w sumie ogranicza mnie przy zakupie, ale właśnie też chroni przed nieudanymi zakupami, bo już zdarzyło mi się wcześniej kupić super duper drogą kurtkę, wyjątkowo ładną na wieszaku, którą nosiłam potem niechętnie, bo wyglądałam w niej blado. Poza tym nie wszystkie kolory w moim wzorniku lubię i tych też nie kupię.
            Najczęściej te kolory mają ze sobą też coś wspólnego, cechę, która określa typ przy pomocy trzech czynników, czyli nasycenia koloru, kontrastu i temperatury. I tak kolory dobre dla mnie nie mogą być przydymione i przyburdzone w typie dusty, a muszą być świeże, czyste, co najwyżej rozbielone. Nie mogą być przy tym jednak zbyt oczojebne, czyli raczej w jasnej i średniej tonacji. Oraz nie mogą być zimne. Mogą być tylko ciut chłodne, zwykle raczej lekko ciepłe. Z dwojga złego lepiej za ciepłe niż za zimne. I ja widząc jakiś kolor od razu określam go przy pomocy tych trzech czynników i wiem, czy będzie dla mnie pasujący. Choć istnieją wyjątki. I tu często inspiruję się celebrytką w moim typie. Np. Scarlett Johansson, kolorystycznie w moim typie, nosi w filmie Vicky Christina Barcelona wiele przygaszonych kolorów z sąsiedniego typu i ja też je noszę.
          • memphis90 Re: Kolory ubrań stylizacje 14.04.23, 10:43
            Można kupić i wzorniki… Ostatnio trafiłam na gotowe wzorniki kolorów, cieni, podkładów, szminek dla różnych typów urody, solidnie wykonane (nie wydruk z domowej drukareczki wink) żeby sie nie zniszczyły noszone non stop w torebce…
            • pade Re: Kolory ubrań stylizacje 14.04.23, 21:29
              Gdzie? Proszę o namiarysmile
              • marta.graca Re: Kolory ubrań stylizacje 16.04.23, 06:32
                Allegro.
                • pade Re: Kolory ubrań stylizacje 16.04.23, 09:51
                  Szukałam, do ubrań są, ale do cieni i pomadek nie znalazłam.
    • stephanie.plum Re: Kolory ubrań stylizacje 12.04.23, 20:05
      ja mam taką zasadę od lat: każdy kolor ubrania mi pasuje, pod warunkiem, że jest to kolor szary.

nie wiem dlaczego, ale w każdym sklepie od razu lecę do wieszaków z szarymi rzeczami. tak mi pasuje, w takich dobrze się czuję, mam gdzieś, co ktoś bajdurzy na temat, jak powinnam się ubierać.
      • snakelilith Re: Kolory ubrań stylizacje 12.04.23, 20:18
        Ale nawet szarości są różne i nie we wszystkich ci pewnie dobrze. Dobrze znać te pasujące do typu odcienie szarego.
        • stephanie.plum Re: Kolory ubrań stylizacje 13.04.23, 11:48
          jejku, ale piękne!!!

najbardziej lubię Deep Winter chyba. albo może Soft Summer?

dzięki, zapiszę sobie.

:~)
          • snakelilith Re: Kolory ubrań stylizacje 13.04.23, 12:16
            stephanie.plum napisała:

> najbardziej lubię Deep Winter chyba. albo może Soft Summer?

Oba typy mają coś ze sobą wspólnego, przy czym soft summer jest jaśniejszy, ale za to bardziej przygaszony, a deep winter znosi trochę więcej cieplejszych elementów. Dla obu chłodny szary jest jednak dobry, więc pewnie intuitywnie wybierasz dobre kolory dla siebie. Nieco mniej fortunnie byłoby gdybyś była warm spring, albo dark autumn, bo większość sklepowych szarości jest dla tych typów za zimna i wygląda się jak śmierć na wakacjach. Więc to nie jest tak, że ot, kupuję sobie szary i jest ok.
        • kira02 Re: Kolory ubrań stylizacje 15.04.23, 07:57
          Widzę, że najlepszy odcień szarego dla jesieni to "taupe", beże i brązy 😁 co jak najbardziej ma sens, tylko dlaczego nazywamy beż czy brąz odcieniem szarości?
          • 35wcieniu Re: Kolory ubrań stylizacje 15.04.23, 08:54
            A dlaczego nazywamy czerwienią dowolny kolor szminki? Tego też nie wiem.
            We wszystkich wątkach z tezą "każdemu pasuje czerwona szminka" okazuje się że pomarańcz, róż czy fiolet to nadal "pasująca czerwona szminka" big_grin
            • runny.babbit Re: Kolory ubrań stylizacje 15.04.23, 11:19
              No właśnie, też mnie to zastanawia, zwłaszcza w kontekście słynnego francuskiego looku, który ma się opierać na czerwonej szmince, która faktycznie jest czerwona 🤔
              • snakelilith Re: Kolory ubrań stylizacje 15.04.23, 13:02
                runny.babbit napisał(a):

> No właśnie, też mnie to zastanawia, zwłaszcza w kontekście słynnego francuskieg
                > o looku, który ma się opierać na czerwonej szmince, która faktycznie jest czerw
                > ona 🤔

Ten look nie opiera się na jednym kolorze. To sobie ktoś tu tylko ubzdurał.
            • snakelilith Re: Kolory ubrań stylizacje 15.04.23, 13:01
              35wcieniu napisał(a):

> A dlaczego nazywamy czerwienią dowolny kolor szminki? Tego też nie wiem.
              > We wszystkich wątkach z tezą "każdemu pasuje czerwona szminka" okazuje się że p
              > omarańcz, róż czy fiolet to nadal "pasująca czerwona szminka" big_grin
              >

Jeżeli przyjmiesz, że czerwony to jeden jedyny odcień, nazywany czasem true red, to chyba nawet niezbyt doświadczona w analizie kolorystycznej osoba może sobie wyobrazić, że ten kolor nie może pasować wszystkim. Takiego cudu nie ma. Więc jednej osobie będzie lepiej w czerwieni cieplejszej, innej chłodniejszej, innej bardziej zgaszonej ciemniejszej, a jeszcze innej bardziej żywej jaśniejszej, idącej może już w kierunku koralu. Ale to są ciągle odcienie czerwieni i każdej kobiecie można taki intensywniejszy kolor dobrać. I to nie musi być pomarańcz, róż czy fiolet, choć te kolory też mogą pasować, zwykle nie ma tylko jednego pasującego odcienia szminki dla konkretnej osoby.
              • 35wcieniu Re: Kolory ubrań stylizacje 15.04.23, 13:57
                Przecież o tym mówię.
                Dlatego bzdury jak to "każdemu pasuje czerwona szminka tylko trzeba wybrać dobry odcień" są absurdalne.
                Każdemu można dobrać odcień szminki, tyle. Tylko że nie każdemu czerwonej.
                • snakelilith Re: Kolory ubrań stylizacje 15.04.23, 14:49
                  35wcieniu napisał(a):

> Przecież o tym mówię.
                  > Dlatego bzdury jak to "każdemu pasuje czerwona szminka tylko trzeba wybrać dobr
                  > y odcień" są absurdalne.

To nie jest absurdalne. Ty tylko uparłaś się definiować czerwoną szminkę jak przedszkolak inspirujący się jedynym słusznym kolorem na wozie strażackim. Istnieją różne odcienie czerwonego i cały czas jest o tym mowa. Odcień czerwieni, to nie jest od razu fiolet, czy pomarańcz.
                  • 35wcieniu Re: Kolory ubrań stylizacje 15.04.23, 23:20
                    Odcień czerwieni to jest wszystko co zwolennicy teorii "każdemu pasuje czerwona szminka" nim nazwą.
                    Po co? Bogowie raczą wiedzieć ale niech i tak będzie.
                    • snakelilith Re: Kolory ubrań stylizacje 15.04.23, 23:30
                      35wcieniu napisał(a):

> Odcień czerwieni to jest wszystko co zwolennicy teorii "każdemu pasuje czerwona
                      > szminka" nim nazwą.
                      > Po co? Bogowie raczą wiedzieć ale niech i tak będzie.

Mam wrażenie, że udajesz tylko, że nie rozumiesz. To pokażę ci konkretnie. Na dole masz różne odcienie czerwieni i łatwo zauważyć, że są chłodniejsze, cieplejsze, bardziej czyste i bardziej stonowane. Już te przykłady wystarczą do orientacji z grubsza bo warm light pasuje zwykle wiośnie, cool light latu, warm dark jesieni, a cool dark zimie, przy czym pododcieni może być więcej.
                      • 35wcieniu Re: Kolory ubrań stylizacje 15.04.23, 23:36
                        Gdzie problem? Wszystko się zgadza. Każdemu można dobrać szminkę, nie każdemu czerwoną.
    • nenia1 Re: Kolory ubrań stylizacje 12.04.23, 20:22
      Może i raz bym sobie zrobiła taką analizę, z ciekawości. Choć wydaje mi się, że widzę w jakich kolorach mi lepiej a jakie do mnie nie pasuję. Ale to raz, bo na dłuższą metę nuży mnie taka tematyka jak i fakt, że te całe upiększanie, atrakcyjne wyglądania, analizowanie kolorystyczne i malowanie kierowane jest głównie a często wyłącznie do kobiet. Męczy, nuży, nudzi mnie ta presje atrakcyjnego, wysiłku jaki trzeba by w to wkładać a nade wszystko czasu. Dodatkowo nie lubię takich uogólnień w rodzaju - szaro/bura ulica, problem milionów kobiet - nie widzą jak się ubrać, kolorowy to ciekawe, stonowany nudny, a tak w ogóle to wszystkie jesteście pogrążone w niewiedzy, błądzicie jak dzieci we mgle i dopiera ja, wielka kolorystka od dziecka powiem wam co i jak.
      • snakelilith Re: Kolory ubrań stylizacje 12.04.23, 20:41
        nenia1 napisała:

> Ale to raz, bo n
        > a dłuższą metę nuży mnie taka tematyka jak i fakt, że te całe upiększanie, atra
        > kcyjne wyglądania, analizowanie kolorystyczne i malowanie kierowane jest główni
        > e a często wyłącznie do kobiet.

Tylko w twojej niedoinformowanej główce.
        • 35wcieniu Re: Kolory ubrań stylizacje 12.04.23, 20:49
          Myślę że przedmówczyni nie chodziło o to że nie da się takiej analizy zrobić w wersji męskiej, tylko o to że ogromną większość tego typu artykułów to bierdolety o kobietach - "Polki szare, Niemki bez stylu, kobiety nie potrafią się ubrać, młode dziewczyny nie dbają o styl, studentki nie znają swojego typu kolorystycznego, zrób sobie prezent na dzień kobiet- wyprzedaże!".
          • snakelilith Re: Kolory ubrań stylizacje 12.04.23, 21:04
            35wcieniu napisał(a):

> "Polki szare, Niemki bez stylu, kobiety nie potrafią się ubrać
            > , młode dziewczyny nie dbają o styl, studentki nie znają swojego typu kolorysty
            > cznego, zrób sobie prezent na dzień kobiet- wyprzedaże!".

Może być, ale ja nie reaguję tu na ten jeden artykuł, a na ciągłe pseudofeministyczne wtręty neni. Praktycznie w każdym temacie dopatruje się upupiania kobiety. W ogóle nie jestem też za przymusem dobrego wyglądania, ani dla kobiet, ani dla facetów. Ale ja lubię patrzeć na ładne rzeczy i ładne osoby. I lubię do tego kolory. A te pasujące do typu nie tylko sprawiają, że wygląda się ładniej i zdrowiej, co nie jest zbrodnią, ale poprawiają nastrój. W czasach, gdy tyle osób boryka się z depresjami i innymi ściągającym w dół negatywami, nie należy lekceważać także tych małych sposobów na poprawę samopoczucia.
            Osobiście ufam jednak też bardziej swojej własnej ocenie. Specjalistki mogą być moim zdaniem tylko orientacją. A na koniec każdy musi wiedzieć w czym dobrze się czuje. Ja korzystam np. wbrew temu, że jestem typem wiosny także z niektórych kolorów jesieni, bo z jakiegoś niezrozumiałego powodu jest mi w nich dobrze i dobrze się w nich czuję. Nie ograniczam się więc do sztywnych podziałów.
            • nenia1 Re: Kolory ubrań stylizacje 12.04.23, 21:35
              snakelilith napisała:

> Może być, ale ja nie reaguję tu na ten jeden artykuł, a na ciągłe pseudofemini
              > styczne wtręty neni. Praktycznie w każdym temacie dopatruje się upupiania kobie
              > ty.

nie w każdym, ale tam gdzie kobiety faktycznie są upupione. Mniejsze zarobki, więcej obowiązków domowych,
              presja na atrakcyjny wygląd. Oczywiście ty jesteś wyjątkiem, ty po prostu tak lubisz, więc nie traktuj moich wypowiedzi personalnie.
              • snakelilith Re: Kolory ubrań stylizacje 12.04.23, 21:49
                Nie zauważyłam, by w artykule było coś o zarobkach, obowiązkach domowych i presji na erotyczne dopasowanie do męskich potrzeb. Wręcz przeciwnie, jestem nawet pewna, że niejeden facet reaguje na proste kolorystyczne rajce, jak utlenione włosy, czerwień na ustach i czarna bielizna, a zgaszony róż na szarej blondynce uzna za mniej atrakcyjny. Ale o tym nie jest artykuł, raczej o byciu wierną swojej naturze i nie uleganie wymaganiom aktualnej mody, ale może masz już tak skopany mózg, że wszystko ci się kojarzy z jednym.
                • nenia1 Re: Kolory ubrań stylizacje 12.04.23, 22:05
                  snakelilith napisała:

> Nie zauważyłam, by w artykule było coś o zarobkach, obowiązkach domowych i pres
                  > ji na erotyczne dopasowanie do męskich potrzeb (...) ale może masz już tak sko
                  > pany mózg, że wszystko ci się kojarzy z jednym.

Kotuś, nie wysilaj się, bo i tak mnie nie obrazisz, choć jak zwykle bardzo się starasz.
                  Musiałabym faktycznie nie mieć mózgu żeby przejmować się epitetami
                  wiecznie sfrustrowanej baby szukającej emocji na forum bo ich nie dostarcza nudna codzienność.
                  Nawet nie jarzysz zbytnio o czym piszę, dobrze że ci inna forumka wyjaśniła.
                  Teraz też nie jarzysz, że nie odnoszę się do artykułu, tylko do twojej wypowiedzi,
                  której dla ułatwienia fragment zacytowałam. ciao, wiem że uwielbiasz się nakręcać
                  ale szczerze powiem nudzisz ty i twoje oracje.
                  • snakelilith Re: Kolory ubrań stylizacje 12.04.23, 22:30
                    nenia1 napisała:

> Kotuś, nie wysilaj się, bo i tak mnie nie obrazisz, choć jak zwykle bardzo się
                    > starasz.

Kotku to możesz mówić do swojego misia, może jak będziesz miła, to wyniesie ci śmieci i nie będziesz czuła się już tak zawalona obowiązkami.
                    I ja wcale nie chcę cię obrazić, a się z ciebie śmieję, bo jesteś w tej swoim zaparciu robienia z wszystkiego feministycznej walki bardzo komiczna. A tak naprawdę to podejrzewam, że nie chce ci się po prostu dbać o przyjemny wygląd, co lata wszystkim i tak koło doopy, ale nie możesz znieść, że są inne, kórym się chce.
    • wisniowy_sad Re: Kolory ubrań stylizacje 12.04.23, 21:13
      O tej pani słyszałam już dużo wcześniej i to, co ona proponuję to żenada. Wszystkim kobietom każe wybierać ubrania w przygaszonych kolorach, a nawet farbować białe czy jasne rzeczy tak by mialy bardziej burasowate kolory. Przy czym większości kobiet naprawdę byloby ładniej w znienawidzonej przez nią limonce, niż w kolorach, w których było ładnie chyba tylko Misiowi Uszatkowi.
      • mandre_polo Re: Kolory ubrań stylizacje 12.04.23, 21:29
        Uważam podobne. Nie wiem gdzie ten opad szczęki kiedy ubrania po maja nijakie fasony, kolory o których tylko dużo się mówi
        • snakelilith Re: Kolory ubrań stylizacje 12.04.23, 21:40
          mandre_polo napisał(a):

> Uważam podobne. Nie wiem gdzie ten opad szczęki kiedy ubrania po maja nijakie f
          > asony, kolory o których tylko dużo się mówi

Nie znam tej pani, ale artykuł wcale nie pozwala na takie oceny. Owszem, dużo zajmuje się typem lata, więc stąd pewnie ta skłonność do proponowania zgaszonych kolorów i niechęć do limonki, w której niektóre typy wiosny wyglądają olśniewająco, ale w sumie nie ma się do czego przyczepić. Krytyka wynika moim zdaniem z niewiedzy. Opad szczęki to nie nie jest też efekt "WOW, patrzcie idzie odlotowy ciuch", a to o czym ona pisze, czyli jakaś taka harmonia pomiędzy kolorem kobiety, a jej kreacji. Wiele kobiet tego nie dostrzega i pewnie jej kreacje uzna za kolorystycznie nudne i mało szałowe. Z drugiej strony, ciągle mamy kobiety, które marudzą, że ich cera zimą wygląda szaro, blado i domaga się słońca, a to jest tylko złe dopasowanie kolorów ubrania i makijażu.
          • aandzia43 Re: Kolory ubrań stylizacje 13.04.23, 12:07
            Opad szczęki to nie nie jest też efekt "WOW, patrzcie idzie odloto
            > wy ciuch", a to o czym ona pisze, czyli jakaś taka harmonia pomiędzy kolorem ko
            > biety, a jej kreacji. Wiele kobiet tego nie dostrzega i pewnie jej kreacje uzna
            > za kolorystycznie nudne i mało szałowe

No tak, opad szczęki po dobrze w końcu dobranych kolorach ciuchów, makijażu i włosów wynika z nagłego wyładnienia delikwentki. Bez modnych czy drogich kreacji i fryzury za 1000 zł.

. Z drugiej strony, ciągle mamy kobiety,
            > które marudzą, że ich cera zimą wygląda szaro, blado i domaga się słońca, a to
            > jest tylko złe dopasowanie kolorów ubrania i makijażu.

Zgadza się, nie dotykając skóry tylko zmieniając kawałki materiału przy twarzy osiągam efekt od "zgrozaaaa" po "całkiem fajnie" wink O każdej porze roku.
          • mandre_polo Re: Kolory ubrań stylizacje 13.04.23, 12:56
            Jestem z frakcji żeby ubranie było dopasowane do sylwetki, dobrze skrojone, dostosowane do okazji.
            Kolory w ubraniach, kolorowe włosy nie są najważniejsze choć zasady można znać ale stosować już nie koniecznie
            • snakelilith Re: Kolory ubrań stylizacje 13.04.23, 13:07
              mandre_polo napisał(a):

> Jestem z frakcji żeby ubranie było dopasowane do sylwetki, dobrze skrojone, dos
              > tosowane do okazji.
              > Kolory w ubraniach, kolorowe włosy nie są najważniejsze choć zasady można znać
              > ale stosować już nie koniecznie

Ja jestem z tej samej frakcji, ale jako ciepła blondynka z jasną cerą nie mogą pozwolić sobie na lekceważenie koloru, bo w niedopasowanym znikam, blednę i zaczynam wyglądać na chorą. Jak ktoś ma wyrazisty typ urody, mocne kontrasty kolorystyczne i jest do tego chłodnym typem to może pozwolić sobie bardziej na ignorowanie koloru, bo prawdopodobieństwo, że przypadkowo kupi w pierwszym z brzegu sklepie coś bardziej pasującego jest o wiele wyższe.
    • al_sahra Re: Kolory ubrań stylizacje 12.04.23, 22:49
      Nie wiem, doczytałam do "zbudowanie garderoby to jest orka na ugorze". Dla mnie to jest przyjemność, ale jeśli ktoś woli orać, to jego prawo. Dalej nie chce mi się wgłębiać, poza tym nie jestem chyba targetem tych uwag, bo to jest o kobietach, które kupują dużo, ale na oślep i nie mają się w co ubrać, a ja kupuję mało, ale starannie i zawsze mam co na siebie włożyć (zaraz ktoś napisze "brawo ty"). Poza tym mam w nosie analizę kolorystyczną. Ubieram się w to, co mi się podoba i niech świat diluje z tym, jak to się mówi na forum.
      • snakelilith Re: Kolory ubrań stylizacje 12.04.23, 23:05
        al_sahra napisał(a):

> Nie wiem, doczytałam do "zbudowanie garderoby to jest orka na ugorze".

Ona określiła tak chyba swoją pracę (nie chce mi się sprawdzać), czyli przekonanie kobiet do zmiany looku. I ja to rozumiem, bo sama miałam pracę polegającą na poradnictwie, tylko w innej dziedzinie. Ludzie, którzy po taką poradę przychodzą robią to dobrowolnie, nikt ich przecież do tego nie zmusza. Mają więc potrzebę zmiany. Tyle tylko, że zderzenie dotychczasowego wyobrażenia z nową wizją specjalisty bywa nieraz mocne. Tak jak kobieta napisała, dla wielu oznacza to rezygnację z dotyczasowych przekonań, opinii, a nawet własnego wizerunku. Oczywiście, można powiedzieć, że to sprawa klienta, może nową wersję odrzucić, ale przekonanie klienta do lepszego wyjścia jest także częścią pracy, bo to on w efekcie coś z tego ma mieć i na końcu powiedzieć, że się jednak opłacało (by np. wydać na to pieniądze).

• al_sahra Re: Kolory ubrań stylizacje 12.04.23, 23:51
          snakelilith napisała:

> Ona określiła tak chyba swoją pracę (nie chce mi się sprawdzać), czyli przekona
          > nie kobiet do zmiany looku.

Jednak nie - jest luźna uwaga na początku wywiadu o orce na ugorze w kontekście znalezienia swojego stylu, a gdzieś dalej sprecyzowane, że chodzi głównie o wyrzucanie nieudanych ubrań. Czyli jednak wysiłek ma być po stronie klientki. Potem rzeczywiście trudno się połapać, czy ona mówi o klientkach, czy o sobie, bo ciągle jest ja, ja, ja, moja praca, moja wiedza, moja metoda. Strasznie ciężko przez to przebrnąć.

Inna sprawa, to czemu ten cały wysiłek ma służyć. Oczywiście, jeśli ktoś ma chęci i czas na taką zabawę, żeby być pouczaną przez jakąś przemądrzałą dziewoję, co ma mu się podobać i co ma nosić, to jak się to mówi, każdemu jego porno. Dla mnie to jest kompletnie abstrakcyjny pomysł.
          • snakelilith Re: Kolory ubrań stylizacje 13.04.23, 11:33
            al_sahra napisał(a):

> Inna sprawa, to czemu ten cały wysiłek ma służyć.

A dlaczego ludzie poświęcają na coś energię, co dla nas nie jest interesujące? Usługa tej pani nie jest przymusowa, a że ty nie jesteś targetem, to już wiemy. Inne kobiety mogą widzieć w tym sens. Ja też nie chodzę na paznokcie i nie farbuję włosów u fryzjera, nie będę się jednak trochę głupio pytać, czemu ten wysiłek ma niby służyć.

• al_sahra Re: Kolory ubrań stylizacje 13.04.23, 13:25
              snakelilith napisała:

> Ja też nie chodzę na paznokcie i nie far
              > buję włosów u fryzjera, nie będę się jednak trochę głupio pytać, czemu ten wys
              > iłek ma niby służyć.

Mnie raczej chodzi o to, że elementem tego treningu, za który pani bierze pieniądze, jest przymusowa zmiana upodobań pod jej dyktando - na tym ma polegać wysiłek, który później jakoby będzie nagrodzony.

Ja chodzę na manicure, farbuję włosy i kupuję ubrania w określonym stylu, bo lubię, a samodzielny wybór jest dla mnie nieodłączną częścią tej frajdy. Natomiast abstrakcyjnym pomysłem wydaje mi się płacenie komuś, kto będzie mi dyktował, co mam lubić. Nieważne, że dotychczas wybierałam delikatny french na paznokciach, teraz mam się przemóc i zrobić sobie zielony lakier z wzorkami à la Borsuczyca, bo on lepiej pasuje do mojego kształtu dłoni albo koloru oczu, a na koniec na pewno będę zadowolona.

• szarmszejk123 Re: Kolory ubrań stylizacje 13.04.23, 13:29
                Ale przecież nikt siłą tam ludzi nie zaciąga, nie zmusza do korzystania z usług tej pani. Ludzie sami do niej idą, więc najwyraźniej istnieją na świecie ludzie, którym nie przeszkadza fakt, że ktoś im coś narzuca, byle efekt był zadowalający:p
                • 35wcieniu Re: Kolory ubrań stylizacje 13.04.23, 13:30
                  To jak ci fryzjerzy, którzy odmawiają usługi bo oni to widzą inaczej, robią po swojemu i jeszcze się im za to płaci. big_grin
                  • szarmszejk123 Re: Kolory ubrań stylizacje 13.04.23, 13:32
                    Nie no, fryzjerzy są gorsi. Ciuchy można zdjąć i niech sobie stylistka sama nosi, a żeby włosy odrosły, too trzeba poczekać:p
                    • 35wcieniu Re: Kolory ubrań stylizacje 13.04.23, 13:35
                      Ale są też tacy w drugą stronę. Nie zetnie bo ona tego nie widzi, w długich lepiej. I pogadane. big_grin
                • al_sahra Re: Kolory ubrań stylizacje 13.04.23, 13:51
                  szarmszejk123 napisał(a):

> Ale przecież nikt siłą tam ludzi nie zaciąga,

Kamień mi z serca spadł.
              • snakelilith Re: Kolory ubrań stylizacje 13.04.23, 13:41
                al_sahra napisał(a):

> Mnie raczej chodzi o to, że elementem tego treningu, za który pani bierze pieni
                > ądze, jest przymusowa zmiana upodobań pod jej dyktando - na tym ma polegać wysi
                > łek, który później jakoby będzie nagrodzony.

Nadinterpretujesz. To jest usługa taka jak inna. Nie mamy jeszcze policji sprawdzającej, czy nosisz się według reguł stylistki, tak samo jak nie musisz nosić fryzury wykreowanej przez fryzjerkę. Możesz zaraz następnego dnia ją zmienić, albo nawet ogolić się do zera.
                I to co dla ciebie jest normą, może dla innych, np. dla mnie, być czymś dziwnym. Ja manicur robię sobie sama i płacenie komuś za to też wydaje mi się abstrakcyjnym pomysłem. Tak samo jest z analizą kolorystyczną, tyle tylko, że jak raz odkryjesz, niekoniecznie przy pomocy stylistki, że w pewnych kolorach ci lepiej, a w pewnych gorzej, to niewykluczone, że następnym razem przy zakupach wybierzesz ten korzystniejszy.
                Niektóre tu trochę odlatują, tak jakby nie zależało im wcale na korzystnym wyglądzie i biorą pierwszy z brzegu łach z wieszaka, kolor obojętny, bo są ponad wszystko. Jasne.....

• aandzia43 Re: Kolory ubrań stylizacje 13.04.23, 13:44

>. N
                > atomiast abstrakcyjnym pomysłem wydaje mi się płacenie komuś, kto będzie mi dyk
                > tował, co mam lubić. Nieważne, że dotychczas wybierałam delikatny french
                > na paznokciach, teraz mam się przemóc i zrobić sobie zielony lakier z wzorkami
                > à la Borsuczyca, bo on lepiej pasuje do mojego kształtu dłoni albo koloru oczu
                > , a na koniec na pewno będę zadowolona.

Z tymi paznokciami to bez przesady, french jest uniwersalny, jako i wiele elementów stroju i makijażu.
                Oczywiście może się trafić specjalistka od a.k. z zapędami kaprala, może nawet znajdą się chętne na jej usługi, są tacy co lubią być traktowani z buta, ale zasadniczo nie o to chodzi. Kolory, czy nawet wzory, to nie styl. Nie ma potrzeby zmieniać stylu wraz z kolorami jeśli ktoś bardzo dobrze czuje się w swoim. Jak chcę mieć drapieżny look to go mogę sobie zrobić bez czarnego koloru jeśli jestem ciepłą wiosną której czarny nie pasuje. Jak lubię być leliją zwiewną to nią będę nawet w kolorystyce głębokiej zimy. Jak lubię pomarańczowy to będąc zimna zimą (ja) przemycam go w niższych partiach ciała w połączeniu z fuksją np.
                • al_sahra Re: Kolory ubrań stylizacje 13.04.23, 14:07
                  aandzia43 napisała:

> Oczywiście może się trafić specjalistka od a.k. z zapędami kaprala,

I artykuł wskazuje, że ta pani taka właśnie jest, co w kombinacji z jej własnym wyglądem daje dość komiczny efekt.

>Kolory, czy nawet wzory, to nie styl. Nie ma potrzeby
                  > zmieniać stylu wraz z kolorami jeśli ktoś bardzo dobrze czuje się w swoim.

Ta pani pisze o swoich klientkach:

Na starcie są już trochę przygotowane na to, że pewnie będą musiały wymienić całą szafę, bo nie znajdą w niej żadnego koloru ze swojej palety. […] etap buntu, wyparcia i dopiero potem pogodzenia się jest prawie zawsze.

A o fuksji zapomnij. Według pani Galiszkiewicz nikomu w niej nie jest dobrze.
                  • aandzia43 Re: Kolory ubrań stylizacje 13.04.23, 14:15
                    No to właśnie trafiła nam się pani kapral tongue_out
                    Fuksję noszę.
                    • snakelilith Re: Kolory ubrań stylizacje 13.04.23, 14:30
                      Ja noszę limonkę, do której pani ma opory, ale może nie ma zbyt dużo wiosen jako klientek. A artykuł nie jest też szczegółowym opisem jej pracy, łapanie za słówka jest tu trochę słabe.
                    • aandzia43 Re: Kolory ubrań stylizacje 13.04.23, 14:38
                      Tak przy okazji: do kaprali albo nie chadzam w ogóle (lekarz, kosmetyczka, itd.), albo rozmawiam krótko i bardzo na temat, olewam to co mi nie pasuje i przechodzę do tego co mnie interesuje.
    • princesswhitewolf Re: Kolory ubrań stylizacje 13.04.23, 00:07
      Nie, nie daje sie nabrac na marketing przemyslu odziezowego. Poniewaz zmiana kolejnych trendowody sie nudzi to wymyslaja nowe metody do nakrecania rynku.
      • aandzia43 Re: Kolory ubrań stylizacje 13.04.23, 12:12
        A co ma do tego robienie dobrze przemysłowi odzieżowemu? On i analiza kolorystyczna nie idą w parze, żeby ubierać się w swoim kolorystyce muszę olać większą część wytworów przemysłu. A ja i tak mam z górki bo jest dobrze w wielu odcieniach tak popularnego czarnego.
        • snakelilith Re: Kolory ubrań stylizacje 13.04.23, 12:27
          Princes nie przeczytała artykułu i nie wie o co chodzi. Albo przeczytała i jak zwykle nie zrozumiała. A artykuł można zrozumieć nawet jako antymodowy, bo ja zrozumiałam raczej "Znjadź swoje kolory, znajdź swój styl i jak będziesz się tego trzymać, to nie musisz zmieniać zbyt często garderoby".
          Ja od wielu lat tak robię, dlatego mody na kolejne kolory w ogóle mnie nie ruszają. Czasem jestem z moimi kolorami bardziej modna, czasem mniej, a odzież zmieniam, jak coś się rozpadnie, albo fasony staną się naprawdę niemodne, ale nawet te sztuki można wykorzystać jako vintage do kombinowania z czymś nowszym.
          • aandzia43 Re: Kolory ubrań stylizacje 13.04.23, 12:33
            No właśnie nie pierwszy raz staram się uświadomić forumkom że analiza kolorystyczna jest antymodowa big_grin
            • snakelilith Re: Kolory ubrań stylizacje 13.04.23, 13:01
              aandzia43 napisała:

> No właśnie nie pierwszy raz staram się uświadomić forumkom że analiza kolorysty
              > czna jest antymodowa big_grin
              >

Bo tak jest. Od kiedy wiem jaki kolor różu mi pasuje, trzymam się tych dwóch, trzech odcieni i zużywam opakowania do samego końca. Kiedyś kierowałam się bardziej modą i jak w nowym sezonie wyrzucono jakiś trendy odcień pod nazwą dajmy na to cosmic coral i wszystkie marki miały nagle coś podobnego w asortymencie, to chciałam wypróbować. Najczęściej po pewnym czasie kończył w koszu, albo jak był drogi to zapychał szuflady, bo szkoda było wyrzucić.
              • al_sahra Re: Kolory ubrań stylizacje 13.04.23, 13:49
                snakelilith napisała:

> Bo tak jest. Od kiedy wiem jaki kolor różu mi pasuje, trzymam się tych dwóch, t
                > rzech odcieni i zużywam opakowania do samego końca.

Jedyna porada kolorystyczna, jakiej bym ewentualnie chciała zasięgnąć, to w sprawie odcienia pomadki. Podoba mi się “francuski” styl makijażu (nieumalowane oczy, czerwone usta), ale każda próba czerwonej pomadki natychmiast daje efekt trupa z brzydką cerą (a poza tym cerę mam całkiem niezłą). W rezultacie maluję najwyżej oczy, a na usta daję neutralny błyszczyk.

Inna sprawa, że pewnie miałabym więcej zaufania do porad na temat pielęgnacji i stylu od kogoś, kto mnie zachwyca swoim wyglądem, niż od kogoś, kto ma takie zdjęcie na LinkedIn:

https://media.licdn.com/dms/image/C4D03AQEZKcXk7SQkvw/profile-displayphoto-shrink_800_800/0/1531951735970?e=2147483647&v=beta&t=q5UBzbsJn280v4AG-U_-UxP6HgrKyg0VQF65JOmCR2Y
                • snakelilith Re: Kolory ubrań stylizacje 13.04.23, 14:25
                  al_sahra napisał(a):

>
                  > Jedyna porada kolorystyczna, jakiej bym ewentualnie chciała zasięgnąć, to w spr
                  > awie odcienia pomadki. Podoba mi się “francuski” styl makijażu (nieumalowane oc
                  > zy, czerwone usta), ale każda próba czerwonej pomadki natychmiast daje efekt tr
                  > upa z brzydką cerą (a poza tym cerę mam całkiem niezłą).

Ano widzisz. I tu się przydaje znajomość typu. Przynajmniej tak z grubsza. Bo wiosnom i zimom dobrze w czerwieni bardziej soczystej, latu i jesieni przygaszonej. Zima i lato ma kolory bardziej chłodne, wiosna i jesień cieplejsze.
                  Przy czym to niżej to tylko tak orientacyjnie, bo dla każdego podtypu można dobrać jeszcze co najmniej kilka kolorów. .
                  • al_sahra Re: Kolory ubrań stylizacje 13.04.23, 22:56
                    snakelilith napisała:

> Ano widzisz. I tu się przydaje znajomość typu. Przynajmniej tak z grubsza.

Ja jestem świadoma mojego typu urody i kolorystyki i całkiem świadomie noszę kolory dokładnie przeciwne do zaleceń. Tak lubię i tego nie zmienię.

Natomiast w kwestii czerwonej pomadki jestem otwarta na sugestie, ale przez ostatnie 30 lat wypróbowałam multum odcieni niby odpowiednich do mojej cery (a także tych ponoć nieodpowiednich) i zawsze efekt trupa.
                    • snakelilith Re: Kolory ubrań stylizacje 13.04.23, 23:28
                      al_sahra napisał(a):

> Ja jestem świadoma mojego typu urody i kolorystyki i całkiem świadomie noszę ko
                      > lory dokładnie przeciwne do zaleceń. Tak lubię i tego nie zmienię.

Nie ma przymusu dobrego wyglądania, więc jak dla mnie możesz nosić się jak chcesz. Usługa analizy kolorystycznej skierowana jest do osób, które może nie do końca są świadome swojej kolorystyki i chciałyby swój wygląda zoptymalizować.
                      A jak chcesz sugestii dotyczącej pomadki, to napisz mi jakim jesteś typem, bo gdzieś mam tabele make upowe dla wielu typów, ale nie będą wklejać teraz wszystkich. Dla deep autumn i soft summer wygląda to np. tak:
                      Widać, że te typy nie mogą nosić typowej czystej czerwieni (true red) na ustach, bo to nie pasuje.
                      Ale może jesteś innym typem.

• marta.graca Re: Kolory ubrań stylizacje 14.04.23, 06:15
                        Akurat ta dziewczyna z grupy, o której napisałam powyżej, absolutnie nie zoptymalizowała swojego wyglądu ubieraniem się w kolory z analizy kolorystycznej. Wyglądała smutno i jakieś 10 lat starzej.
                        • snakelilith Re: Kolory ubrań stylizacje 14.04.23, 11:36
                          marta.graca napisała:

> Akurat ta dziewczyna z grupy, o której napisałam powyżej, absolutnie nie zoptym
                          > alizowała swojego wyglądu ubieraniem się w kolory z analizy kolorystycznej. Wyg
                          > lądała smutno i jakieś 10 lat starzej.
                          >

Wydawało mi się, że już dawno odeszłyśmy od pani z wywiadu. Ja nie znam wyników jej pracy, ale doświadczenie uczy, że wszędzie można trafić na kiepskich fryzjerów, lekarzy i kafelkarzy, co nie znaczy, że należy z tego powodu zrezygnować z cięcia włosów, leczenia, czy remontu łazienki.
                          Faktem jest, że masa kobiet nosi niedobrane kolory. Niektóre nie robią tego celowo, jak niektóre forumki w tym wątku. .
                      • al_sahra Re: Kolory ubrań stylizacje 14.04.23, 19:54
                        snakelilith napisała:

> Nie ma przymusu dobrego wyglądania, więc jak dla mnie możesz nosić się jak chcesz.

Ale ja właśnie świetnie wyglądam, mimo noszenia pozornie niedobranych kolorów. Kto wie, może w tych dobranych wyglądałabym jeszcze lepiej, ale to już sobie trudno wyobrazić smile.
                        • snakelilith Re: Kolory ubrań stylizacje 14.04.23, 21:39
                          al_sahra napisał(a):

> Ale ja właśnie świetnie wyglądam, mimo noszenia pozornie niedobranych kolorów.

Wypada tylko pogratulować. Tylko co z tego niby wynika dla tematu wątku?
                          • al_sahra Re: Kolory ubrań stylizacje 14.04.23, 22:43
                            snakelilith napisała:

>
                            > Wypada tylko pogratulować. Tylko co z tego niby wynika dla tematu wątku?

Dla tematu wątku nic, to była bezpośrednia odpowiedź na tę szpilę, którą nie wiadomo po co próbowałaś mi wsadzić smile. Przecież jako psycholog już się chyba zorientowałaś, że mnie nie sposób pognębić na forum smile smile.
                            • snakelilith Re: Kolory ubrań stylizacje 14.04.23, 22:51
                              al_sahra napisał(a):

> Dla tematu wątku nic, to była bezpośrednia odpowiedź na tę szpilę, którą nie wi
                              > adomo po co próbowałaś mi wsadzić smile. Przecież jako psycholog już się chyba zo
                              > rientowałaś, że mnie nie sposób pognębić na forum smile smile.

He? Piłaś coś? Twój ton jest od początku agresywny, więc próbujesz tylko prawdopodobnie przenieść na mnie swoje własne uprzedzenia. Zaproponowałam ci nawet pomoc w znalezieniu odpowiedniej czerwieni, pytałam jakim typem jesteś, bo podobno to wiesz ale skoro nie jest ci ona potrzebna, to nie. Nie będę się narzucać, albo gnębić, skoro dla ciebie to to samo.
                              A "jako psycholog" widzę po prostu brak logiki w tym co piszesz. Zdecyduj się więc najpierw, czy w tych nieodpowiednich kolorach wyglądasz dobrze, czy jednak cera wygląda w nich na złą, bo raz piszesz tak, a raz siak.
                              • al_sahra Re: Kolory ubrań stylizacje 14.04.23, 23:02
                                snakelilith napisała:

> He? Piłaś coś?

Hmm... co tam było o agresji?

Ja często za takie coś wpisuję do kapowniczka, ale dziś jestem w wyjątkowo dobrym humorze, więc Ci odpowiem.

> A "jako psycholog" widzę po prostu brak logiki w tym co piszesz. Zdecyduj się
                                > więc najpierw, czy w tych nieodpowiednich kolorach wyglądasz dobrze, czy jednak
                                > cera wygląda w nich na złą, bo raz piszesz tak, a raz siak.

To bardzo proste i pisałam już kilkakrotnie: wyglądam bardzo dobrze w jakoby nieodpowiednich dla mnie kolorach ubrań i w moim typowym makijażu, na który składa się mocne podkreślenie oczu i neutralny błyszczyk. Mam dobrą, śniadą cerę i nie używam podkładu, ew. minimalną ilość pudru. Z jakąkolwiek bardziej wyrazistą czerwienią na ustach natychmiast wyglądam źle.
                                • snakelilith Re: Kolory ubrań stylizacje 14.04.23, 23:34
                                  al_sahra napisał(a):

> To bardzo proste i pisałam już kilkakrotnie: wyglądam bardzo dobrze w jakoby ni
                                  > eodpowiednich dla mnie kolorach ubrań i w moim typowym makijażu, na któr
                                  > y składa się mocne podkreślenie oczu i neutralny błyszczyk. Mam dobrą, śniadą c
                                  > erę i nie używam podkładu, ew. minimalną ilość pudru. Z jakąkolwiek bardziej wy
                                  > razistą czerwienią na ustach natychmiast wyglądam źle.

Ja mam też dobry humor, więc ci odpowiem. Śniada cera, to nie jest automatycznie dobra cera. Ale przyjmijmy że cera jest ok, więc dobrana kolorystycznie szminka nie powinna ci ogólnego wyglądu psuć. Tyle tylko, że dobrze dobrana, bo najwidoczniej twoja metoda noszenia nieodpowiednich kolorów na ustach się kończy. Więc ja bym się na twoim miejscu pytała, czy ta metoda faktycznie funkcjonuje, czy tylko ci się tak wydaje. Ale to twoja sprawa.
                                  A co do koloru szminki, to może istnieje jakaś czerwień dla ciebie, ale tego nigdy się nie dowiesz, albo dowiesz się co najwyżej przypadkiem, bo najwyraźniej nie masz ochoty na analizę. Nawet taką dla zabawy. No cóż, Salma Hayek, Priyanka Chopra Jonas, J. Lo, albo Rihanna też mają śniadę cerę i mają pasującą czerwień. .
                                  • al_sahra Re: Kolory ubrań stylizacje 15.04.23, 04:10
                                    snakelilith napisała:

> ale tego ni
                                    > gdy się nie dowiesz, albo dowiesz się co najwyżej przypadkiem, bo najwyraźniej
                                    > nie masz ochoty na analizę.

Nie mam ochoty na analizę w Twoim wykonaniu. Ani w ogóle na rozmowę z Tobą. Zastanów się dlaczego.

Dla mnie EOT.
                                    • snakelilith Re: Kolory ubrań stylizacje 15.04.23, 13:05
                                      al_sahra napisał(a):

> Nie mam ochoty na analizę w Twoim wykonaniu. Ani w ogóle na rozmowę z Tobą. Zas
                                      > tanów się dlaczego.

Mnie zastanawia tylko po uja bawisz się w konwencje i piszesz Tobą z wielkiej litery. Ale powodzenia w szukaniu franuskiego looku.
                    • aandzia43 Re: Kolory ubrań stylizacje 14.04.23, 10:29
                      > Natomiast w kwestii czerwonej pomadki jestem otwarta na sugestie, ale przez ost
                      > atnie 30 lat wypróbowałam multum odcieni niby odpowiednich do mojej cery (a tak
                      > że tych ponoć nieodpowiednich) i zawsze efekt trupa.

Może jesteś typem urody któremu nie pasuje konkretne zaznaczanie ust i kolorystyka nie ma tu nic do rzeczy. Mnie się tak zrobiło z wiekiem, kiedyś pasowało mi wiele szminek, jaśniejsze i ciemniejsze, mogłam podkreślać usta albo podkreślać oko, teraz zdecydowanie lepiej wyglądam z podkreślonym okiem. Mam ze dwie koleżanki którym mocna szminka na ustach nigdy nie pasowała.
                      • snakelilith Re: Kolory ubrań stylizacje 14.04.23, 11:44
                        aandzia43 napisała:

> Może jesteś typem urody któremu nie pasuje konkretne zaznaczanie ust i koloryst
                        > yka nie ma tu nic do rzeczy.

Ja mam podobnie. Ale to nie znaczy, że nie ma odpowiedniej dla mnie czerwieni. Ta pasująca jednak jest tak oczojebna, że noszę ją bardzo, bardzo rzadko, tylko na jakieś szalone wyjścia. To bardziej intensywny ciepły koral, niż czerwień. Na co dzień mało odpowiedni. Jeżeli więc mam już podkreślać usta, to biorę raczej lekkie błyszczyki w bardzo rzadkich do zdobycia grejfrutowych odcieniach, które z czerwienią nie mają nic wspólnego.
                        • mandre_polo Re: Kolory ubrań stylizacje 14.04.23, 13:17
                          Na ustach czewowien wygląda u mnie tanio za to pomarańcze, beże, brudne róże uwielbiam, błyszczyki też kładę na szminkę. Generalnie mieszam kolory na ustach
                      • al_sahra Re: Kolory ubrań stylizacje 14.04.23, 20:03
                        aandzia43 napisała:

> Może jesteś typem urody któremu nie pasuje konkretne zaznaczanie ust i koloryst
                        > yka nie ma tu nic do rzeczy.

Chyba tak i już się z tym właściwie pogodziłam. Z bólem serca maluję tylko oczy, na usta neutralny błyszczyk.

Z tych dwóch wersji poniżej zdecydowanie wolę francuską. Oczywiście ta “amerykańska” wersja to nie mój makijaż (nawet przy użyciu rewolweru nikt by mnie nie zmusił do położenia różowego cienia na powieki), ale ilustruje zasadę, że bardziej oczy niż usta.

https://img.youtube.com/vi/Z9svINZiBdU/0.jpg

• snakelilith Re: Kolory ubrań stylizacje 14.04.23, 21:51
                          al_sahra napisał(a):

> Z tych dwóch wersji poniżej zdecydowanie wolę francuską.

Ale na dole masz tylko stereotyp Francuzki, czyli ciemnowłosej kobiety o jasnej cerze. Nawet nie każda Francuzka tak wygląda, można tu tylko wymienić Isabelle Huppert, Catherine Deneuve i Léę Seydoux. To całkiem inne typy i u każdej kolor optymalnej czerwieni będzie inny. I nawet ciemnowłosa Juliette Binoche nosi raczej zgaszony kolor na ustach, bo ona jest zdaje się ciemną jesienią i wyrazista czerwień do tego typu nie pasuje. Więc możliwe, że szukasz czegoś, czego nie ma. Ale noś po prostu dowoloną czerwień, podobno niedobrane kolory nie sprawiają, że wyglądasz gorzej, więc nie rozumiem problemu.
                          • al_sahra Re: Kolory ubrań stylizacje 14.04.23, 22:46
                            snakelilith napisała:

> Ale na dole masz tylko stereotyp Francuzki, czyli ciemnowłosej kobiety o jasnej
                            > cerze. Nawet nie każda Francuzka tak wygląda

Pracowałam kiedyś w Paryżu, mieszkałam zarówno w Paryżu, jak i w okolicach, znam Francuzki różnych typów, mam też Francuzki w rodzinie, więc dobrze wiem, jak wyglądają. Nie każda jest drobną szykowną brunetką i w ogóle nie każda się maluje. Moja gospodyni, nota bene paryżanka od pokoleń, wyglądała jak włoska chłopka.

Ten filmik zalinkowałam dla zabawy, jako ilustrację (oczywiście zgrubną) mojego określenia "amerykański vs. francuski makijaż". Nie musisz tego brać tak śmiertelnie poważnie i robić wykładów smile.
                • memphis90 Re: Kolory ubrań stylizacje 14.04.23, 10:52
                  Dla mnie kolorystycznie pani dobrana ok.
    • wena-suela Re: Kolory ubrań stylizacje 13.04.23, 10:30
      Całkiem sensowny wywiad. I nie, nie odebrałam wypowiedzi stylistki jako naganiania do sklepów po kolejne zakupy ani tym bardzie do niej po porady. Po prostu wpisuje się w obecny teraz wszędzie trend do skupiania się na sobie (jeszcze parę lat temu była to rodzina, najbliżsi), szukanie "lepszej wersji" siebie, dbaniu o własne dobre samopoczucie i własny dobry wygląd. Gabinety psychoterapeutów pękają w szwach. Mnóstwo ludzi chce poprawić swoje relacje z otoczeniem, poprawić komunikację lepiej spać i czerpać więcej satysfakcji z każdej sfery życia. Tym jest również ładny i zdrowy wygląd. W artykule sporo jest o przygaszonych latach, ale nawet ja, zima znalazłam w nim cenna wskazówkęwink
      • mandre_polo Re: Kolory ubrań stylizacje 13.04.23, 15:02
        Wiem jak wygląda ta stylistka z IG i doprawdy chętnie bym ją uczesała, ufarbowała bądź zdjęła farbę z włosów i ubrała w ubrania które nie będą odstraszać. Z takim wizerunkiem zamyka sobie dostęp by przekonać do zmian osoby które modą interesują się, znają style ubioru, mają swoje ikony mody
    • nanuk24.0 Re: Kolory ubrań stylizacje 13.04.23, 15:57
      Jestem panią zimą i lubię kolory w ubraniach (co ciekawe, nie lubię kolorów we wnętrzach i w pracy projektach).
      Od zawsze uwielbiam kolor szmaragdowy i dobrze się w nim czuje. Czuje się dobrze we wszystkich kolorach, które poleca się zimie. Szmaragd, kobalt, granat, rdzawy, stare złoto, oberżyna, śliwka. Lubię też biały i ostatnio białe bluzki dominują w mojej szafie. Czerwonego nie znoszę jedynie. Winny czerwony lubię. Za czarnym nie przepadam, ale noszę, tylko przełamuję kolorem, np rzucająca się oczy biżuterią.
      Zdarza mi się tez kupować kolory od czapy i je nosić.
      • bajgla Re: Kolory ubrań stylizacje 13.04.23, 23:21
        nanuk24.0 napisała:

rdz
        > awy, stare złoto, oberżyna, śliwka

To kolory jesieni, no może ostatnie dwa da się ciemnej zimie opchnąć.
        • nanuk24.0 Re: Kolory ubrań stylizacje 15.04.23, 20:23
          Jestem tak pomiędzy ciemna jesienią, a ciemną zima. W sumie mało istotne dla mnie jest nazewnictwo, najważniejsze, że w kolorach, które mi pasują czuję się dobrze 😉
    • 21mada Re: Kolory ubrań stylizacje 13.04.23, 22:59
      Uwagi niepotrzebne bo sama wiem w czym mi ładnie. Większość Polek oszpeca się noszeniem czerni i farbowaniem włosów na paskudne sztuczne kolory.
    • mid.week Re: Kolory ubrań stylizacje 14.04.23, 08:56
      Oj nie, ja nie chcę wygladac jak petarda!
      • memphis90 Re: Kolory ubrań stylizacje 14.04.23, 10:58
        Serio? Ale dlaczego???

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka