pasquda77 13.04.23, 08:25 Pojawił się znowu w Rossmanie w cenie 42 zł gdyby któraś czuła potrzebę nabycia 😁 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
chococaffe Re: SPF Garnier alert 😉 13.04.23, 09:04 To ja mam pytanie - mam nierozpakowany z zeszłego roku. Wyrzucić czy jeszcze się nadaje? Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: SPF Garnier alert 😉 13.04.23, 09:10 No ale nie ma daty przydatności? Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: SPF Garnier alert 😉 13.04.23, 09:13 Nigdzie nie widzę, tylko kody, numery produkcji itd Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: SPF Garnier alert 😉 13.04.23, 09:25 Sprawdzę jeszcze raz, ale wydaje mi się, że nie ma Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: SPF Garnier alert 😉 13.04.23, 09:27 Jak nierozpakowane to serio wierzę że nie widzisz. Rozpakuj i zobacz na zgrzewie. Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: SPF Garnier alert 😉 13.04.23, 09:35 Jeśli to ten sam Garnier który mam ją, to on jest w buteleczce, nie posiada zgrzewu. I jeśli się wyjmie z pudełka to faktycznie na buteleczce jest tylko kod i czas przydatności do użycia po otwarciu -12 m-cy. Też wyrzuciłam pudełko 🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: SPF Garnier alert 😉 13.04.23, 10:22 No to wtedy datą przydatności jest ta informacja z oznaczeniem ile po otwarciu. Z takim słoiczkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: SPF Garnier alert 😉 13.04.23, 17:37 Kosmetyk nie musi mieć daty przydatności. Musi mieć okreslony czas na zużycie po rozpakowaniu oraz numer serii (aby moc wycofać produkt z rynku) Mało jest produktów (w sensie kategorii) któe prawnie wymagają takiej daty przydatności do zużycia (konkretny dzien, miesiac i rok) Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: SPF Garnier alert 😉 13.04.23, 22:11 hanusinamama napisała: > > Mało jest produktów (w sensie kategorii) któe prawnie wymagają takiej daty przy > datności do zużycia (konkretny dzien, miesiac i rok) Kosmetyki ekologiczne tak mają. Dodatkowo do czasu przydatności po otworzeniu (zwykle 6, maksymalnie 12 miesięcy) jest zwykle data, do której produkt nadaje się w ogóle do użycia. Ja kupuję kosmetyki często hurtowo, dlatego sprawdzam datę, by najpierw zużyć te wyprodukowane wcześniej. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: SPF Garnier alert 😉 13.04.23, 22:21 Nie ma wymogów prawnych ani dla zwykłych ani dla ekologicznych kosmetyków. Data jest podawana bo zazwyczja jest częscią numeru seryjnego (ten wymagany jest w sytuacji koniecnzosci wycofania z rynku). Wiele firm podaje na etykietach te daty przydatnosci...bo tak sie utarło. Często są to ...daty z dupy wzięte. Wiele razy pytano się mnie jaką datę wstawić. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: SPF Garnier alert 😉 13.04.23, 17:30 Nie ma i nie musi mieć. Zazwyczaj jest data przydatności po rozpakowaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: SPF Garnier alert 😉 13.04.23, 09:22 Ja mam rozpakowany z ubiegłego roku i nadal używam. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: SPF Garnier alert 😉 13.04.23, 09:34 To jak nie znajdę tej daty, to może zaryzykuję. Zużywam ze 2-3 na rok a w ramach akcji forumowej "uwaga!!! Jest!!" kupiłam za dużo Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: SPF Garnier alert 😉 13.04.23, 17:33 Możesz spokojnie używac. Tam jest taki słoiczek z ilością miesiecy. To jest info ile jest zdatny po otwarciu. Chodzi o dostanie się powietrza do środka. Tak się "psują" kosmetyki Niestety filtry spf (ale nie wszystkie) tracą swoją "moc" z czasem dlatego nie powinno sie po roku uzywac otwartego ...chyba ze jest w formie sprayu albo pompki. Takie opakowanie powoduje ze produkt dłużej jest "sprawny". Na kosmetyki trzeba uważać. Mozna sobie zrobić kuku przeterminowanym...szczególnie szkodliwe są frakcje tłuszczowe/emolientowe. Odpowiedz Link Zgłoś
pasquda77 Re: SPF Garnier alert 😉 13.04.23, 10:16 Mega wydajny, swój mam od roku, używam niemal codziennie, z małymi przerwami na krem BB z 50 spf i na Nivea Alpin w duży mróz i wiatr (ale go nie lubię 👿) Odpowiedz Link Zgłoś
jakis.login Re: SPF Garnier alert 😉 13.04.23, 10:22 pasquda77 napisała: > Mega wydajny, swój mam od roku, używam niemal codziennie, To równie dobrze możesz się smarować wodą, zapewni podobny poziom ochrony, przy codziennym używaniu w prawidłowej ilości powinien ci wystarczyć na max kilka tygodni. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: SPF Garnier alert 😉 13.04.23, 10:27 A konkretnie na miesiąc. I to bez smarowania szyi. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: SPF Garnier alert 😉 13.04.23, 11:20 Chyba większość wystarcza na mniej więcej miesiąc ( i tylko twarz, okajzonalnie szyja itd). W rozliczeniu miesięcznym to chyba moje najdroższe kosmetyki (filtry ogólnie, nie Garnier jako taki) Odpowiedz Link Zgłoś
evening.vibes Re: SPF Garnier alert 😉 13.04.23, 10:37 jakis.login napisała: > pasquda77 napisała: > > > Mega wydajny, swój mam od roku, używam niemal codziennie, > > To równie dobrze możesz się smarować wodą, zapewni podobny poziom ochrony, przy > codziennym używaniu w prawidłowej ilości powinien ci wystarczyć na max kilka t > ygodni. Ano właśnie. Fakt - ma wodnistą konsystencję i daje się smarować w małych ilościach ale wtedy nie daje deklarowanej ochrony przecież! Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: SPF Garnier alert 😉 13.04.23, 10:41 Ja go nakładam, w mojej opinii, sporo, a i tak nie jestem w stanie zużyć. Może mam małą twarz :p Odpowiedz Link Zgłoś
evening.vibes Re: SPF Garnier alert 😉 13.04.23, 10:47 szarmszejk123 napisał(a): > Ja go nakładam, w mojej opinii, sporo Objętość to jednostka metryczna a nie opinii Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: SPF Garnier alert 😉 13.04.23, 10:50 Nie pamiętam, na jak długo wystarczył mi Garnier, ale Skin79, który równiez ma wodnistą konsystencję, wystarcza mi na miesiąc max (przy praktycznie codziennym stosowaniu na twarz i szyję), więc w rok prawidłowego używania nie uwierzę. A wracając do pytania startowego, nawet otwarty SPF można używać po kilku miesiącach, o ile ma ważną datę. Nieotwarty jak najbardziej można stosować również. Też mam jeden Garnier z zeszłego roku nierozpakowany i faktycznie nie ma typowej daty. Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: SPF Garnier alert 😉 13.04.23, 10:51 Nawet tego słoiczka z oznaczeniem ile po otwarciu? Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: SPF Garnier alert 😉 13.04.23, 11:22 35wcieniu napisał(a): > Nawet tego słoiczka z oznaczeniem ile po otwarciu? > To jest, ale mnie w tym momencie nie interesuje, bo mam nieotwarty. Na słoiczku standardowe 6M. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: SPF Garnier alert 😉 13.04.23, 17:35 Słoiczek musi być bo to jest wymagane przez prawo EU. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: SPF Garnier alert 😉 13.04.23, 10:56 Wiadomo, że nie wystarcza na rok. Ja go używam tylko w lecie przy intensywnej ekspozycji na słońce (jesienią i zimą stosuję co innego, zazwyczaj 30) więc mam jeszcze otwarty z ubiegłego sierpnia, właśnie go użyłam znowu bo jestem po zamykaniu naczynek. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: SPF Garnier alert 😉 13.04.23, 17:34 Powinna być okreslona na opakowaniu ilość zapewniająca ochronę To jest zazwyczaj dosc sporo. Moj to jest prawie mała łyżeczka. Odpowiedz Link Zgłoś
beaucouptrop Re: SPF Garnier alert 😉 13.04.23, 11:16 No dobra to ile tego kremu trzeba nałożyć, żeby ochranial. Ja akurat używam Basiclab i jednorazowo to ilość jednej pompki na twarz i szyję łącznie. To jest wielkości orzecha laskowego. Odpowiedz Link Zgłoś
beaucouptrop Re: SPF Garnier alert 😉 13.04.23, 11:18 Pytam, bo się zastanawiam czy to nie za mało. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: SPF Garnier alert 😉 13.04.23, 11:24 dermoteka.com.pl/2019/06/11/filtry-przeciwsloneczne/ tutaj jest taki ogólny zarys Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: SPF Garnier alert 😉 13.04.23, 11:46 To w ogóle jest w stanie się wchłonąć/ wyschnąć w takiej ilości? Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: SPF Garnier alert 😉 13.04.23, 11:50 No i tu zaczynają się schody - wybór odpowiedniego dla siebie kremu. Tak żeby nie straszyć siebie i innych. Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: SPF Garnier alert 😉 13.04.23, 12:00 Znaczy mi nie o wygląd chodzi tylko technicznie- dwie długości palca brzmi jakby to miało albo z człowieka splynąć albo utworzyć grubą warstwę jak maseczka na przykład. Odpowiedz Link Zgłoś
shellyanna Re: SPF Garnier alert 😉 13.04.23, 12:01 Ale dwie długości to na twarz, szyje i dekolt. I to nie maja być dwie długości grubości palca Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: SPF Garnier alert 😉 13.04.23, 12:04 I to nie maja być dwie długości grubości palca Dzięki, a już myślałam. 🤦 Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: SPF Garnier alert 😉 13.04.23, 12:07 Podobno dermatolodzy polecają 50 na co dzień głównie dlatego, że wg badań większość ludzi nakłada za mało i byle jak. Lepiej więc "dodać mocy" Odpowiedz Link Zgłoś
shellyanna Re: SPF Garnier alert 😉 13.04.23, 11:56 No pewnie. Powiem więcej - ja kładę filtr na wcześniej położony lekko krem (z peptydami albo komórkami macierzystymi). A na filtr zdarza mi się położyć podkład lub częściej krem cc. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: SPF Garnier alert 😉 13.04.23, 11:25 Za mało raczej. Ja co prawda nie jestem w stanie nałożyć na twarz dwóch długości palca (to jeszcze zależy jak grubo się krem wydostaje z opakowania), tak jak jest rekomendowane, ale ten orzeszek to pewnie powinien byc na samą twarz, a na szyję drugi. Odpowiedz Link Zgłoś
beaucouptrop Re: SPF Garnier alert 😉 13.04.23, 11:32 Z tego co widzę z zalinkowanej strony to tak. Jedna porcja na twarz A druga na szyję. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: SPF Garnier alert 😉 13.04.23, 11:00 Coo? Mnie 40-50 ml spf wystarcza na jakiś miesiąc🙄 Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: SPF Garnier alert 😉 13.04.23, 11:03 U mnie na rok 3 tubki garnier i 1,5tubki nutrea (używam zamiennie) Odpowiedz Link Zgłoś
waleria_bb Re: SPF Garnier alert 😉 13.04.23, 13:19 Neutrea to ten filtr z lekkim kolorem? Sprawdza Ci się? Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: SPF Garnier alert 😉 13.04.23, 15:06 waleria_bb napisał(a): > Neutrea to ten filtr z lekkim kolorem? Sprawdza Ci się? Tak. Ja go bardzo lubię Poleciła mi thanyou już chyba ponad 2 lata temu i zostaje przy nim -lepszy niz krem bb 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: SPF Garnier alert 😉 13.04.23, 11:09 Ale ja mam też inne spf Tego konkretnego 2-3 opakowania na rok Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: SPF Garnier alert 😉 13.04.23, 11:12 chococaffe napisała: > Ale ja mam też inne spf Tego konkretnego 2-3 opakowania na rok > Aa, rozumiem. Odpowiedz Link Zgłoś
shellyanna Re: SPF Garnier alert 😉 13.04.23, 11:36 🥸 mi starcza na 2 mce maks przy założeniu, ze używam na zmianę z innym (ostatnio dwa koloryzujące). Smaruje również szyje i dekolt. Czasem w ciągu dnia dokładam warstwę. Takie cienkie nakładanie to chyba niespecjalna ochronę daje? Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: SPF Garnier alert 😉 07.09.23, 07:37 To chyba za mało nakladasz. Mnie spf o pojemności 40-50 ml wystarcza na jakiś miesiąc. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: SPF Garnier alert 😉 13.04.23, 11:02 chococaffe napisała: > To ja mam pytanie - mam nierozpakowany z zeszłego roku. Wyrzucić czy jeszcze si > ę nadaje? > Używać, nadaje się. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: SPF Garnier alert 😉 13.04.23, 11:28 A, jeszcze dodam. Te rekomendowane 6 miesięcy po otwarciu, to nie dlatego, że filtry tracą moc, tylko ze względu na możliwe zanieczyszczenie biologiczne kremu. Jednak wiele jest takich, że można je nakładać nie dotykając w ogóle otworu, przez który wydostaje się krem. I wtedy spokojnie można używać dłużej niż to pół roku. Odpowiedz Link Zgłoś
pasquda77 Re: SPF Garnier alert 😉 13.04.23, 11:59 Pisałam, że używam jeszcze dwóch innych zamiennie, do tego podkład z 20 spf, nie pracuję w polu, gdybym nałożyła tyle co zalecają to w życiu mi się to nie wchłonie... Odpowiedz Link Zgłoś
elieka Re: SPF Garnier alert 😉 13.04.23, 12:34 A który to ten Garnier? Pokażcie proszę opakowanie Odpowiedz Link Zgłoś
pasquda77 Re: SPF Garnier alert 😉 13.04.23, 13:48 elieka napisała: > A który to ten Garnier? Pokażcie proszę opakowanie Ten: Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: SPF Garnier alert 😉 14.04.23, 06:59 ten p.s. ma spirytus w składzie, więc wielu osobom nie odpowiada Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: SPF Garnier alert 😉 14.04.23, 07:01 mnie bardziej zniechęca Triethanolamine , ale mam nadzieję, że okazjonalne stosowanie mi nie zaszkodzi Odpowiedz Link Zgłoś
wiosennedni5 Re: SPF Garnier alert 😉 14.04.23, 07:02 Czyli to jest mleczko? Takim mleczkiem na co dzien ? Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: SPF Garnier alert 😉 14.04.23, 07:26 Ja używam wtedy kiedy jestem narażona na większą niż zwykle ekspozycję na słońce, czyli raczej "wakacyjny" (chociaż na wakacjach też unikam słońca). Ponieważ doskonale się wchłania i nie zostawia żadnego śladu jest super na okazje kiedy ta ekspozycja jest a jednocześnie nie chcesz świecić się na biało (co może jest ok na plaży, na plazy mogłabym nawet na niebiesko, ale niekoniecznie przy każdej okazji) To mleczko ma też podobno wyjątkowo dobrą proporcję UVA Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: SPF Garnier alert 😉 14.04.23, 07:27 p.s. na tzw co dzień używam filtrów 30 Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: SPF Garnier alert 😉 13.04.23, 14:58 Oczywiście, ze sie wchłonie, to nie są spfy sprzed 20 lat a nowoczesne formuły. Odpowiedz Link Zgłoś
pasquda77 Re: SPF Garnier alert 😉 13.04.23, 15:20 thank_you napisała: > Oczywiście, ze sie wchłonie, to nie są spfy sprzed 20 lat a nowoczesne formuły. U mnie nie ma szans, niby skóra sucha, ale po zalecanej porcji mogłabym robić za oświetlenie miejskie... Odpowiedz Link Zgłoś
beaucouptrop Re: SPF Garnier alert 😉 13.04.23, 15:38 Basiclab lekki krem bardzo dobrze się wchłania. Nie zostawia tłustego filmu, jedynie trochę bieli. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: SPF Garnier alert 😉 13.04.23, 17:41 No to szukaj takiego który sie wchonie. Tzn mozesz uzywać ten..ale stosując mniej niz zalecana ilość...nie masz takiej ochorny. Rozsmarowanie cienkiej wartwy często nie stanowi żadnej ochrony Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: SPF Garnier alert 😉 13.04.23, 17:40 Niestety filtry też tracą moc. Nie wszystkie ale spora częśc ulega utlenieniu....dlatego też nalezy je w ciągu dnia nakładać. Nie tylko chodzi o ścieranie. Dłużej mozna używac takie które nie są w słoiczku. Wszelkie z pompką mają na pewno dłuższą ważność. Krem z filtrem to nie tylko filtr. W kremie są inne substancje, które uelagjac utlenieniu albo tracą moc/swoje właściwości...albo wręcz mogą szkodzić. Nie powinno sie uzywac długo otwartych kosmetyków (to nie dotyczy myjadeł) Odpowiedz Link Zgłoś
xxkoralinaxxx Re: SPF Garnier alert 😉 13.04.23, 18:49 Na Notino macie w promocji dzisiaj za 39zł i wysyłka gratis Odpowiedz Link Zgłoś
xxkoralinaxxx Re: SPF Garnier alert 😉 13.04.23, 18:51 A i jeszcze jedno: jak komuś opakowanie starcza na rok, to serio szkoda się smarować. Mam małą twarz, opakowanie starcza mi na 28 dni. Wolę dać za dużo, niż za mało. Odpowiedz Link Zgłoś
zonda-m Re: SPF Garnier alert 😉 06.09.23, 23:27 Pojawił się od L'Oreala nowy produkt o praktycznie takim samym składzie, co Garnier. Kupiłam na promo w Ross... za 36zł. Nazywa się Relitalift Clinical. Łatwiejszy do kupienia niz sezonowy Garnier. Odpowiedz Link Zgłoś