Dodaj do ulubionych

Refluks - wszelkie porady potrzebne

29.04.23, 10:34
Pisałam kilka dni temu, że zakrztusiłam się w nocy cofniętą treścią żołądkowa. Od 3 dni biorę Prazol Pro (rano i po kolacji). Jest duża prawa ale nadal czuje w gardle gulę, jakby jedzenie chciało wyskoczyć w powrotem. Oraz takie jakby łaskotanie w gardle od żołądka. Staram się jeść produkty które nie powodują refluksu.
Może to trzeba czasu jeszcze na poprawę. Ale może znacie jakieś domowe sposoby na uspokojenie tego stanu? Dzisiaj po śniadaniu znów to czuję.
Obserwuj wątek
    • pasquda77 Re: Refluks - wszelkie porady potrzebne 29.04.23, 10:39
      Syrop Gastrotuss (mam nadzieję, że nie pomyliłam nazwy) lekarz i gastroskopia.
    • koko8 Re: Refluks - wszelkie porady potrzebne 29.04.23, 10:44
      Trimebutyna
    • rosapulchra-0 Re: Refluks - wszelkie porady potrzebne 29.04.23, 10:52
      Mnie bardzo pomaga lodowata woda. Gdy czuję, że zaczyna się refluks, to popijam lansoprazole lodowatą wodą. Piję czasem jedną szklankę, czasem dwie. Mam lodówkę z podajnikiem wody, ale i tak trzymam w niej kilka półlitrowych butelek z wodą.
      U mnie refluks powoduje potworny ból szczęki po lewej stronie, lewego ramienia i lewej części klatki piersiowej, do tego dochodzi problem z oddychaniem. Dlatego natychmiast piję tę zimną wodę i biorę lansoprazole.
      • rosapulchra-0 Re: Refluks - wszelkie porady potrzebne 29.04.23, 10:57
        A! Bardzo dobry jest peptac. Warto go pić nawet profilaktycznie. Oczywiście nie jest smaczny, ale jest skuteczny.
    • krwawy.lolo Re: Refluks - wszelkie porady potrzebne 29.04.23, 11:01
      *prazol wystarczy zupełnie. Na twoim miejscu, dopóki zgaga nie ustąpi, zachowałbym jak najściślejszą dietę. W końcu panjezus czterdzieści dni wytrzymał. wink
      • moze_sprobowac_inaczej Re: Refluks - wszelkie porady potrzebne 29.04.23, 13:54
        Nie mam zgagi. Chyba, że to pieczenie przelyku "Od spodu" to właśnie taka mini-zgaga. Jem bardzo mało, często i w zasadzie ostrożnie.
        • krwawy.lolo Re: Refluks - wszelkie porady potrzebne 29.04.23, 14:01
          Może to jakiś silny atak. A pieczenie w przełyku, niezależnie czy od spodu czy od góry to zgaga. Zresztą nie o nazwę chodzi. Serio, starałbym się jeść jak najmniej. Nawet, jeśli miałbym żołądek mojej żony, która ledwie otworzy oczy, już biegnie do lodówki. I jak czegoś nie przegryzie w ciągu dwóch godzin, umiera w konwulsjach z głodu. Ja za to mógłbym jeść raz dziennie, jak pies.
    • premeda Re: Refluks - wszelkie porady potrzebne 29.04.23, 11:05
      Na mojego męża prazol nie działa. Już pisałam, że bierze texibax i to doraźnie jak zaczyna go refluks łapać. Z diety musiał bardzo ograniczyć nabiał i kawę (tu podpowiedziała mu pani w aptece), bo nadmiar może powodować.
    • nuka_2 Re: Refluks - wszelkie porady potrzebne 29.04.23, 11:19
      Musisz sama dojść które pokarmy powodują u Ciebie objawy refluksu. Wczesna kolacja. Możesz dołożyć na wieczór Famotydynę (Ranigast Famotydyna jest bez recepty). Wizyta u lekarza jeśli Prazol nie pomoże może dać Ci inny preparat z tej grupy i lek prokinetyczny np. Prokit/Zirid, skierowanie na gastroskopię jeśli lekarz uzna ze konieczna.
      • spirit_of_africa Re: Refluks - wszelkie porady potrzebne 29.04.23, 15:09
        To co powyżej. Kolacja 3h przed spaniem, płyny 2h przed snem.Podłóż pod nogi łóżka od strony głowy podkładki żeby spać wyżej.
    • nostalgia81 Re: Refluks - wszelkie porady potrzebne 29.04.23, 15:46
      Ja mam przepukline przelyku, wiec albo operacja albo branie Controlocu.
    • budyniowatowe Re: Refluks - wszelkie porady potrzebne 29.04.23, 16:38
      moze_sprobowac_inaczej napisała:

>
      > Od 3 dni biorę Prazol Pro (rano i po kolacji). Jest duża prawa ale nadal czuje
      > w gardle gulę, jakby jedzenie chciało wyskoczyć w powrotem. Oraz takie jakby ła
      > skotanie w gardle od żołądka. Staram się jeść produkty które nie powodują reflu
      > ksu.
      > Może to trzeba czasu jeszcze na poprawę. Ale może znacie jakieś domowe sposoby

Przeczytaj ulotkę. Lek trzeba brać minimum dwa tygobnie aby objawy ustąpiły. I musisz wyczuć które produkty Ci szkodzą. Każdemu co innego szkodzi.
    • brenya78 Re: Refluks - wszelkie porady potrzebne 29.04.23, 16:40
      Polecam jogurt naturalny, kefir. Neutralizują kwas solny.
      • gajmal Re: Refluks - wszelkie porady potrzebne 29.04.23, 17:59
        Popatrz na to co pijesz. Na przykład u mnie herbata wypita nie razem z posiłkiem powoduje zaostrzenie refluksu.
        Polecam mleko, dużo wody jak się coś zaczyna dziać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka