Dodaj do ulubionych

Daniela34 pomożesz?

14.05.23, 16:11
Wczoraj znalazłam dalekiego krewnego, strasznego pana chorego na nowotwór samego, bez opieki w zaniedbanym w mieszkaniu. Dostał przy mnie krwotoku, więc wezwałam karetkę. Że pipidówka ,pogotowie zabrało go do szpitala w mieście wojewódzkim. Wczoraj glosilam sprawę na komisariacie w miejscie wojewódzkim, gdzie jest spzital. Policjant sporządził notatkę. Osoba która wzięła od niego 100 tys za opiekę go zaniedbywała. W nocy krewny zmarł. Jutro jadę zgłosić sprawę w prokuraturze właściwej dla miejsca zdarzenia. Szpital nie wyda tej opiekunce jutro aktu zgonu i ciała. Czy czegoś nie dopilnowałam? Mam dowody w postaci dokumentacji, zdjęc nagrań rozmów telefonocznych
Obserwuj wątek
    • daniela34 Re: Daniela34 pomożesz? 14.05.23, 16:24
      Rozumiemy, że przez "nie wyda aktu zgonu" masz na myśli, że będzie sekcja zwłok? To wtedy ok.
      Policjant nie powinien robić notatki tylko normalnie przyjść zawiadomienie i sporządzić protokół.
      • daszka_staszka Re: Daniela34 pomożesz? 14.05.23, 16:29
        Tak nie wyda ciała. Policjant powiedział mi że notatka pójdzie do tej pipidowy, aż ja mieszkam ano w mieście gdzie byłam na komisariacie ani w tej pipidowie to wezwa mnie na komisariat w miejscu zamieszkania. Policjant nie była nawet pewien jaki to paragraf w KK
      • silenta Re: Daniela34 pomożesz? 14.05.23, 16:31
        Ja zrozumiałam, że ona zrobiła takie zastrzeżenie w szpitalu, żeby nie dawali opiekunce karty zgonu (nie aktu autorko, akt wydaje USC) i ciała a nie z powodu planowanej sekcji.
        • daszka_staszka Re: Daniela34 pomożesz? 14.05.23, 16:36
          Lekarz wie że jutro rano jadę do tamtejszej prokuratury, mam całą dokumentację medyczną, zdjęcia, nagrania w jej przyznanie się że razdzinnie do niego zagląda a teraz sobie pojechała na kilka dni 200 km dalej i go zostawiła samego itp. in miał popblokowane telefony moje siostry, i wszystkie połączenia z nieznanych numerów od miesiąca. Miał ograniczany kontakt z nami itp. sprawy, wyłudzanie były od niego pieniądze, na wszystko są dokumentu które wczoraj zabrałam z mieszkania.
          • daszka_staszka Re: Daniela34 pomożesz? 14.05.23, 16:38
            Aha to szpital kliniczny z zakładem medycyny sądowej. Powiedziałam mu że będę u prokuratora i pewno będzie sekcja zwłok. Powiedział że on nie wyda tego dokumentu który jest potrzebny i ciało zostanie w ich kostnicy
        • daniela34 Re: Daniela34 pomożesz? 14.05.23, 16:45
          silenta napisała:

> Ja zrozumiałam, że ona zrobiła takie zastrzeżenie w szpitalu, żeby nie dawali o
          > piekunce karty zgonu (nie aktu autorko, akt wydaje USC) i ciała a nie z powodu
          > planowanej sekcji.

Dlatego dopytywałam, co przez to rozumie. Bo nie wydanie karty zgonu jest ważne tylko ustalenie przyczyny a to wymaga sekcji.
          • daszka_staszka Re: Daniela34 pomożesz? 14.05.23, 16:55
            Dziękuję Wam. Mam jeszcze pytanie, czy skoro on zmarł to prokurator może wszcząć postępowanie w związku z tą przemocą i zaniedbaniami?
            • tt-tka Re: Daniela34 pomożesz? 14.05.23, 17:00
              Oczywiscie. Zwlaszcza przy uzasadnionym podejrzeniu, ze zaniedbania dorowadzily do smierci/przyspieszyly smierc.

PS m. in. po to bedzie sekcja zwlok - czy twoj krewny umarl na raka, czy np z wychlodzenia/wycienczenia/odwodnienia itp
              • daszka_staszka Re: Daniela34 pomożesz? 14.05.23, 17:15
                Dziękuję, chce żeby ta kobieta już nigdy się nikim tak nie zaopiekowala
                • inny.kwiatek Re: Daniela34 pomożesz? 14.05.23, 22:01
                  A to była zawodowa opiekunka? Może można gdzieś zlożyć też oficjalną skargę? Miała jakąś umowę na tę opiekę?
                  • daszka_staszka Re: Daniela34 pomożesz? 15.05.23, 14:32
                    Powinowata. Już byłam u prawnika i złożyłam zawiadomienie w prokuratorze. Ciało zabezpieczył zakład medycyny sądowej do sekcji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka