Dodaj do ulubionych

Robót planetarny

20.05.23, 14:32
Jaki? Chodzi mi szczególnie o to czy każdy zagniecie krymuche ciasto?
Obserwuj wątek
    • mysiulek08 Re: Robót planetarny 20.05.23, 18:07
      w teorii tak ale z praktyka moze byc roznie tongue_out

moge sie wypowiadac o dwoch markach, kitchenaid i bosch i zdecydowanie jestem team bosch
      przez lata uzywalam mum4 i robil wszystko, kruche rozwniez, po 14ltach oddalam sprawnego, bo robilam miejsce na inny sprzet
      mum9 robi kruche bez problemu
      a z KA jakos nie mozemy sie dogadac, jak ciasto jest zbyt 'zbite' np na makaron, to i owszem kreci ale ciasto 'wyrzuca' z haka poza miske, rozga sie rozpadla przy ubijaniu bitej smietany z kurdem z mango itp

ale wracajac do tematu; jaki masz budzet?
      • skumbrie Re: Robót planetarny 20.05.23, 18:08
        Dorzucam Kenwood. Hakiem spokojnie wyrabia drożdżowe i kruche.
        • mysiulek08 Re: Robót planetarny 20.05.23, 18:13
          wlasnie o tym mowie, kazdy ma swojego faworyta smile

pewnie i te lidlowe wyrobia (nie wiem, nie sprawdzalam)
          • arwena_111 Re: Robót planetarny 22.05.23, 20:53
            Lidlowy jest dobry - ale niestety to do piany zatopione w plastiku i szybko się te druciki uwalniają.

Za to Mysiulek jestem dozgonnie wdzięczna za polecenie boscha MUM5 smile

Wyrobił mi przed Wielkanocą najlepsze kruche pod słońcem smile
            • arwena_111 Re: Robót planetarny 22.05.23, 20:59
              MUM9 a nie 5
              • mysiulek08 Re: Robót planetarny 22.05.23, 21:02
                MUM5 tez ci polecalam ale tak 9 jest zdecydowanym faworytem
                • arwena_111 Re: Robót planetarny 22.05.23, 21:08
                  No wiem, dlatego mi się pomyliło.
                  A córka mówi, że najlepsze ciasto na pizzę wyszło.
                  • mysiulek08 Re: Robót planetarny 22.05.23, 21:25
                    ja nabylam ostatnio (oprocz sorbetiery do KA- w sumie dobry zakup, szczegolnie przy duzej obnizce jaka sie trafila), moulinex/tefal companion, cos w stylu thermomixa, tylko bez aplikacji, wagi itp
                    gotowanie z tego to dla mnie pomylka ale jako podgrzewana miska z blenderem i parowar to super sprawa, nareszcie nie musze stac na garem z goraca woda i mieszac recznym mikserem piany czy zoltek na parze smile tez byla duza obnizka
                    podgrzewanej miski bardzo mi brakowalo

przy okazji pozbylam sie mum4 z cala gama przystawek, parowara ostera, garnka typu multicooker (raz moze by uzyty a byl kiedys w gratisie z lodowka) czyli zrobila miejsce w szafie, same zalety
            • mysiulek08 Re: Robót planetarny 22.05.23, 21:00
              polecalam na czuja smile majac mum4 i mum9

w KA, druciki sa 'wetkniete' w metalowa baze, nawet solidnie nie sklepane, podejrzewam, ze tylko klejone i dlatego rozgi nie mozna myc w zmywarce (to, ze podstawa jest a aluminium i czernieje w zmywarce to inna sprawa), juz druga sie posypala a pierwsza wersje w inox trudno kupic a jak sa to sa drogie, no sory ale 100 usd za rozge nie zaplace
    • jkl13 Re: Robót planetarny 20.05.23, 22:51
      Kenwood. Mam od kilku lat, wyrobi każde ciasto.
    • sabek81 Re: Robót planetarny 20.05.23, 23:35
      Ja mam KA, jestem zadowolona, niestety innych nie probowalam.
    • zuzanna_a Re: Robót planetarny 21.05.23, 00:33
      Ja mam mum5.
      Ma duzo koncowek, moze byc blenderem, kroic surowki, frytki, siekac, do ciast ma 3 koncowki. Ja uzywam glownie do ciast i wyrabia wszystkie. Super jest ten z wbudowaną wagą. Jeden grat mniej wink
    • b-b1 Re: Robót planetarny 21.05.23, 08:31
      Każdy zrobi kruche. Miałam Boscha, mam KA, bez różnicy.
      Ja kruche wyrabiam nie hakiem, ale taką płaską końcówką- bez problemu, nic nie ucieka z miski🤣.
      • mysiulek08 Re: Robót planetarny 22.05.23, 00:07
        ciasta na makaron mieszadlo nie wyrobi, dlatego hak, w mumie nic nie ucieka 😂
      • alicjamagdalena Re: Robót planetarny 22.05.23, 17:09
        Myślałam o czym tańszym 2k za mieszadło jakoś mi się nie uśmiecha wydawać
        • mysiulek08 Re: Robót planetarny 22.05.23, 18:15
          MUM4 boscha

www.ceneo.pl/763370

podstawowy model, pracowal u mnie solidnie i ciezko (kruche,chlebowe, slodkie drozdzowe, szatkowanie, blendowanie, mielenie- dokupowalam kolejne przystawki) przez okolo 14lat, ostatnie lata mniej, bo dostal nastepce w postaci MUM9 optimum (ale to juz inna polka cenowa), wiec z moich doswiadczeniem MUM4 polecam, z tym dokup druga miske
      • shmu Re: Robót planetarny 22.05.23, 22:57
        Mogłabyś pokazać jaka końcówka wyrabiasz?
        • b-b1 Re: Robót planetarny 23.05.23, 08:33
          shmu napisała:

> Mogłabyś pokazać jaka końcówka wyrabiasz?

Kruche, półkruche taką:
    • mea8 Re: Robót planetarny 22.05.23, 09:40
      Mam MUM5, robie nim praktycznie wszystko w kuchni. Od wielu lat. Jest nie do zabicia.
    • princesswhitewolf Re: Robót planetarny 22.05.23, 10:13
      Kiedys to moze byla roznica ale w dzisiejszych czasach kazda znana marka da rade.

Ja mam KA, Thermomix ale np do wyrabiania chleba zytniego czy ciasta drozdzowego uzywam maszyny do pieczenia chleba acz w niej nie pieke tylko w piekarniku
    • mikams75 Re: Robót planetarny 22.05.23, 11:31
      kruche to sie dobrze miesza w siekaczu.
    • gulcia77 Re: Robót planetarny 22.05.23, 17:17
      Mam KA i Silvercresta z Lidla. Ujmę to tak, w moim podstawowym domu jest Lidl, KA wywloklam na wieś. Lidlowski kruche wyrabia idealnie. KA nie.
      • mysiulek08 Re: Robót planetarny 22.05.23, 18:16
        ha,! chociaz ktos oprocz mnie nie uwaza KA za ideal wink
    • rosie Re: Robót planetarny 22.05.23, 20:27
      Kenwood chef, zagniata kruche, drożdżowe. Nawet ciasto na kluski śląskie zarabiam ta końcówką w kształcie litery "k".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka