alicjamagdalena 20.05.23, 14:32 Jaki? Chodzi mi szczególnie o to czy każdy zagniecie krymuche ciasto? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mysiulek08 Re: Robót planetarny 20.05.23, 18:07 w teorii tak ale z praktyka moze byc roznie moge sie wypowiadac o dwoch markach, kitchenaid i bosch i zdecydowanie jestem team bosch przez lata uzywalam mum4 i robil wszystko, kruche rozwniez, po 14ltach oddalam sprawnego, bo robilam miejsce na inny sprzet mum9 robi kruche bez problemu a z KA jakos nie mozemy sie dogadac, jak ciasto jest zbyt 'zbite' np na makaron, to i owszem kreci ale ciasto 'wyrzuca' z haka poza miske, rozga sie rozpadla przy ubijaniu bitej smietany z kurdem z mango itp ale wracajac do tematu; jaki masz budzet? Odpowiedz Link Zgłoś
skumbrie Re: Robót planetarny 20.05.23, 18:08 Dorzucam Kenwood. Hakiem spokojnie wyrabia drożdżowe i kruche. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Robót planetarny 20.05.23, 18:13 wlasnie o tym mowie, kazdy ma swojego faworyta pewnie i te lidlowe wyrobia (nie wiem, nie sprawdzalam) Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_111 Re: Robót planetarny 22.05.23, 20:53 Lidlowy jest dobry - ale niestety to do piany zatopione w plastiku i szybko się te druciki uwalniają. Za to Mysiulek jestem dozgonnie wdzięczna za polecenie boscha MUM5 Wyrobił mi przed Wielkanocą najlepsze kruche pod słońcem Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Robót planetarny 22.05.23, 21:02 MUM5 tez ci polecalam ale tak 9 jest zdecydowanym faworytem Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_111 Re: Robót planetarny 22.05.23, 21:08 No wiem, dlatego mi się pomyliło. A córka mówi, że najlepsze ciasto na pizzę wyszło. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Robót planetarny 22.05.23, 21:25 ja nabylam ostatnio (oprocz sorbetiery do KA- w sumie dobry zakup, szczegolnie przy duzej obnizce jaka sie trafila), moulinex/tefal companion, cos w stylu thermomixa, tylko bez aplikacji, wagi itp gotowanie z tego to dla mnie pomylka ale jako podgrzewana miska z blenderem i parowar to super sprawa, nareszcie nie musze stac na garem z goraca woda i mieszac recznym mikserem piany czy zoltek na parze tez byla duza obnizka podgrzewanej miski bardzo mi brakowalo przy okazji pozbylam sie mum4 z cala gama przystawek, parowara ostera, garnka typu multicooker (raz moze by uzyty a byl kiedys w gratisie z lodowka) czyli zrobila miejsce w szafie, same zalety Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Robót planetarny 22.05.23, 21:00 polecalam na czuja majac mum4 i mum9 w KA, druciki sa 'wetkniete' w metalowa baze, nawet solidnie nie sklepane, podejrzewam, ze tylko klejone i dlatego rozgi nie mozna myc w zmywarce (to, ze podstawa jest a aluminium i czernieje w zmywarce to inna sprawa), juz druga sie posypala a pierwsza wersje w inox trudno kupic a jak sa to sa drogie, no sory ale 100 usd za rozge nie zaplace Odpowiedz Link Zgłoś
jkl13 Re: Robót planetarny 20.05.23, 22:51 Kenwood. Mam od kilku lat, wyrobi każde ciasto. Odpowiedz Link Zgłoś
sabek81 Re: Robót planetarny 20.05.23, 23:35 Ja mam KA, jestem zadowolona, niestety innych nie probowalam. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzanna_a Re: Robót planetarny 21.05.23, 00:33 Ja mam mum5. Ma duzo koncowek, moze byc blenderem, kroic surowki, frytki, siekac, do ciast ma 3 koncowki. Ja uzywam glownie do ciast i wyrabia wszystkie. Super jest ten z wbudowaną wagą. Jeden grat mniej Odpowiedz Link Zgłoś
b-b1 Re: Robót planetarny 21.05.23, 08:31 Każdy zrobi kruche. Miałam Boscha, mam KA, bez różnicy. Ja kruche wyrabiam nie hakiem, ale taką płaską końcówką- bez problemu, nic nie ucieka z miski🤣. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Robót planetarny 22.05.23, 00:07 ciasta na makaron mieszadlo nie wyrobi, dlatego hak, w mumie nic nie ucieka 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
alicjamagdalena Re: Robót planetarny 22.05.23, 17:09 Myślałam o czym tańszym 2k za mieszadło jakoś mi się nie uśmiecha wydawać Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Robót planetarny 22.05.23, 18:15 MUM4 boscha www.ceneo.pl/763370 podstawowy model, pracowal u mnie solidnie i ciezko (kruche,chlebowe, slodkie drozdzowe, szatkowanie, blendowanie, mielenie- dokupowalam kolejne przystawki) przez okolo 14lat, ostatnie lata mniej, bo dostal nastepce w postaci MUM9 optimum (ale to juz inna polka cenowa), wiec z moich doswiadczeniem MUM4 polecam, z tym dokup druga miske Odpowiedz Link Zgłoś
shmu Re: Robót planetarny 22.05.23, 22:57 Mogłabyś pokazać jaka końcówka wyrabiasz? Odpowiedz Link Zgłoś
b-b1 Re: Robót planetarny 23.05.23, 08:33 shmu napisała: > Mogłabyś pokazać jaka końcówka wyrabiasz? Kruche, półkruche taką: Odpowiedz Link Zgłoś
mea8 Re: Robót planetarny 22.05.23, 09:40 Mam MUM5, robie nim praktycznie wszystko w kuchni. Od wielu lat. Jest nie do zabicia. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Robót planetarny 22.05.23, 10:13 Kiedys to moze byla roznica ale w dzisiejszych czasach kazda znana marka da rade. Ja mam KA, Thermomix ale np do wyrabiania chleba zytniego czy ciasta drozdzowego uzywam maszyny do pieczenia chleba acz w niej nie pieke tylko w piekarniku Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Robót planetarny 22.05.23, 11:31 kruche to sie dobrze miesza w siekaczu. Odpowiedz Link Zgłoś
gulcia77 Re: Robót planetarny 22.05.23, 17:17 Mam KA i Silvercresta z Lidla. Ujmę to tak, w moim podstawowym domu jest Lidl, KA wywloklam na wieś. Lidlowski kruche wyrabia idealnie. KA nie. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Robót planetarny 22.05.23, 18:16 ha,! chociaz ktos oprocz mnie nie uwaza KA za ideal Odpowiedz Link Zgłoś
rosie Re: Robót planetarny 22.05.23, 20:27 Kenwood chef, zagniata kruche, drożdżowe. Nawet ciasto na kluski śląskie zarabiam ta końcówką w kształcie litery "k". Odpowiedz Link Zgłoś