Dodaj do ulubionych

apple pay i skończone 13 lat

07.06.23, 09:57
czy komuś udało się obejść dodanie karty do portfela w apple dla dziecka, które skończyło 13 lat i jest w "rodzinie". Ma więc podaną datę urodzenia. Konto ma, kartę ma. Może dostać w ramach promocji w banku kasę jak wykona płatność apple pay. Więc powinni wiedzieć, apple pay nie działa w PL jak nie masz 16 lat. jakiś kretynizm.
Obserwuj wątek
    • sol_13 Re: apple pay i skończone 13 lat 08.06.23, 23:19
      Powinni wiedzieć, tak jest to głupie skoro dzieci mogą mieć konta, karty i telefony.
      Jeśli chcesz żeby płacił konkretnie apple pay, musisz usunąć mu konto i założyć nowe z fałszywą datą urodzenia, innej opcji nie widzę.
      Mój 11-latek płaci bezpośrednio z aplikacji bankowej.
      • droch Re: apple pay i skończone 13 lat 08.06.23, 23:35
        Ciekawe, jakie konsekwencje może mieć w przyszłości podanie fałszywych danych? Bo ja widzę kilka scenariuszy np. związanych z naruszeniem amerykańskiego prawa.
        • sol_13 Re: apple pay i skończone 13 lat 09.06.23, 08:13
          Pewnie takie same jak podanie innej daty urodzenia na fejsbuku, co dzieci robią nagminnie.
          • droch Re: apple pay i skończone 13 lat 09.06.23, 08:29
            AP to dostęp do usług finansowych, stąd mam wrażenie (ale tylko wrażenie), że to nie to samo, co fb.
            • sol_13 Re: apple pay i skończone 13 lat 09.06.23, 09:04
              Na forum apple użytkownicy piszą, że trzeba zadzwonić na wsparcie i sami zmienią datę urodzenia 🤷‍♀️
              Zasada bezsensowna, biorąc pod uwagę, że u nas 8 latki mają konta i płacą telefonami (bo nie zgubi tak jak karty). Apple chyba nie ogarnął poziomu rozwoju technologicznego bankowości w PL.
              • kamire12 Re: apple pay i skończone 13 lat 12.06.23, 13:13
                telefon na infolinie działa. twierdzą, że to wynik jakiejś dyrektywy unijnej. co i tak wydaje mi się bez sensu.
                • sol_13 Re: apple pay i skończone 13 lat 12.06.23, 21:57
                  Nie wydaje mi się, zobacz tutaj:
                  • kamire12 Re: apple pay i skończone 13 lat 13.06.23, 09:22
                    ale konto zakłada rodzic-organizator chmury rodzinnej. Dziecko ma mniej niż 13 lat. W momencie jak ma już 13 lat, powinni widzieć i udostępniać usługę portfela.
                    Ale tłumaczą się tym, że nie są w stanie zweryfikować że rzeczywiście ma 13 lat skończone, bo nie mają skanu dowodu osobistego, Rodo itp. Wg jakiej dyrektywy unijnej powinni mieć potwierdzenie danych. Co jest chore, bo jak dziecko kupi samo sobie telefon i założy konto, nie podając prawdziwych danych, to udostępnią mu usługę.
                    A w chmurze przecież to rodzic powinien potwierdzić ten wiek.

sol_13 napisała:

> Nie wydaje mi się, zobacz tutaj:
    • ichi51e Re: apple pay i skończone 13 lat 09.06.23, 08:39
      napisac do banku ze ich promo lamie zasady AP?
      • sol_13 Re: apple pay i skończone 13 lat 09.06.23, 09:05
        Tak bym zrobiła, zdecydowanie.
        Nie przygotowali sięwink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka