Dodaj do ulubionych

Tragedia przy szkole

14.06.23, 22:37
www.rmf24.pl/regiony/warszawa/news-nie-zyje-12-latka-autobus-potracil-ja-w-poblizu-szkoly,nId,6840908#crp_state=1
Dziewczynka w wieku mojej córki zabita na przejściu przy szkolesad Jeden z moich największych lęków. Współczuję rodzicom, nawet nie chcę sobie wyobrażać co przeżywają.
Obserwuj wątek
    • ayelen40 Re: Tragedia przy szkole 14.06.23, 22:40
      Przerażające...
    • eliszka25 Re: Tragedia przy szkole 14.06.23, 22:47
      Straszne, bardzo współczuję tym rodzicom.
      • alewcale Re: Tragedia przy szkole 16.06.23, 16:37
        Straszne to jest to, że rodzice nie uczą swoich własnych dzieci podstawowych zasad bezpieczeństwa także tych dotyczących ruchu drogowego. Nawet dziecko na deskorolce przejeżdzające ulicą i zapatrzone w smartfon nie jest rzadkością. Może do ludzi dotrze, że dzieciom się tłumaczy rózne rzeczy.
        • iwles Re: Tragedia przy szkole 16.06.23, 16:43

Ale wiesz, że dzieci można uczyć, tłumaczyć im, niby wiedzą, rozumieją, a czasami i tak zrobią po swojemu.
        • eliszka25 Re: Tragedia przy szkole 17.06.23, 09:31
          A skąd masz pewność, że tych dzieci nikt nie uczył? Dzieci, to tylko dzieci i zdziwiłabyś się, jak bardzo inaczej postrzegają świat. U nas co roku przez całe wakacje prowadzona jest akcja edukacyjna dla kierowców pod hasłem „zatrzymasz się dla mnie, prawda?”. Kierowcom przypomina się, żeby szczególnie uważali na przejściach na dzieci. Na kursie na prawo jazdy też się o tym mówi, a rodzice pierwszaków w wakacje dostają pocztą stosowne broszurki z informacjami. Z takiej właśnie broszurki dowiedziałam się, że dzieci nawet do 10 roku życia nie są w stanie oszacować, z jaką prędkością zbliża się samochód i zawsze uważają, że będą szybsze. Oczywiście to statystycznie, bo jedne pod tym względem dojrzewają szybciej, inne później. W każdym razie to na dorosłych spoczywa obowiązek zapewnienia dzieciom bezpieczeństwa na drodze. Również poprzez zwracanie uwagi na obce dzieci na przejściu czy w okolicach szkoły.
          • runny.babbit Re: Tragedia przy szkole 17.06.23, 10:53
            No właśnie, w innych krajach rozumieją kto jest odpowiedzialny za bezpieczeństwo na drodze, a w Polsce cmentarze są pełne tych co mieli pierwszeństwo i prawo dżungli w pełni.
          • alewcale Re: Tragedia przy szkole 26.06.23, 19:20
            Warto wziąć pod uwagę, że dzieci uczone kwestionowania tego, o co się je prosi (przez rodziców uczone) traktują różne nauki tak sobie. Od jakiegoś czasu dostosowywanie do dzieci rzeczywistości w formie swego rodzaju pajdokracji przynosi swoje owoce w różnych dziedzinach rzeczywistości.
            Dobrze tylko, że kolejnego dziecka nie poprowadziły za sobą, że nie miały naśladowców.
            A rodzice może w końcu kiedyś zmądrzeją i zaczną zajmować się dziećmi, bo niektórzy się zwyczajnie nie zajmują. Najlepiej jest mówić "to tylko dzieci" i mieć oczekiwania, ale za zwrócenie uwagi dziecku zwracający uwagę dostaje od mamusi conajmniej po nosie o ile nie wybucha huczna awantura.
            • milva24 Re: Tragedia przy szkole 27.06.23, 13:04
              Ale już doczytałaś, że winny wypadku był kierowca autobusu, który ściął rondo?
            • bajgla Re: Tragedia przy szkole 27.06.23, 13:09
              tak, mamusia kierowcy jest winna, że miał w dupie przepisy
            • eliszka25 Re: Tragedia przy szkole 27.06.23, 13:18
              Akurat chyba bardziej nie mogłaś się pomylić. Moje dzieci pod tym względem są wyedukowane bardzo dobrze. Obaj chodzili samodzielnie do szkoły jeszcze przed piątymi urodzinami i nie było opcji, żeby nie wiedzieli, jak się zachować na drodze. Oprócz edukacji w domu, przez całą podstawówkę odbywają się cyklicznie lekcje z policjantem, również w terenie, czyli na ulicy. Obaj zdawali też egzamin na kartę rowerową, który odbywa się w normalnym ruchu ulicznym. Wcześniej zachowania na jezdni jako rowerzysta uczyli się pod okiem policjanta, nauczyciela oraz oczywiście nas, czyli rodziców. Wszystkie szwajcarskie dzieci mają za sobą taką edukację zanim skończą 6-klasową podstawówkę. Mimo to ciągle edukuje się rodziców oraz również kierowców, bo dzieci, to tylko dzieci. To dorośli mają być bardziej odpowiedzialni, a w „starciu” z najmniejszym nawet samochodem żaden rowerzysta ani pieszy nie ma szans. Dlatego większa odpowiedzialność spoczywa na tym, kto ma bardziej niebezpieczne „narzędzie”. Po prostu.
    • 1matka-polka Re: Tragedia przy szkole 14.06.23, 22:53
      W komentarzach pisza, ze dziewczynki wbiegly na droge obok pasow... I w zadnym artykule nie bylo okolicznosci wypadku.
      • runny.babbit Re: Tragedia przy szkole 14.06.23, 23:01
        W komentarzach zawsze piszą, że to wina pieszego, więc nic nowego.
      • georgia.guidestones Re: Tragedia przy szkole 14.06.23, 23:05
        Fb "Informacje na goraco powiat piaseczynski" w newsie podaje szczegoly, nie tylko, jak doszlo do wypadku, ale nawet, kim są rodzice ofiary śmiertelnej.
        • 1matka-polka Re: Tragedia przy szkole 14.06.23, 23:05
          No...
          • milva24 Re: Tragedia przy szkole 14.06.23, 23:16
            W linkowanym przeze mnie była informacja, że dziewczynka zginęła na przejściu. Jeśli faktycznie wbiegły w miejscu niedozwolonym to współczuję nie tylko rodzicom ale też kierowcy.
            • 1matka-polka Re: Tragedia przy szkole 14.06.23, 23:19
              Sledze sprawe od poczatku, i od samego poczatku nie bylo podawanych okolicznosci wypadku, co od razu wydalo mi sie podejrzane, bo zazwyczaj pisza, jak doszlo do wypadku.
            • mgla_jedwabna Re: Tragedia przy szkole 15.06.23, 08:01
              Popatrz na zdjęcia. Parawany osłaniające ślady wypadku do zabezpieczenia itp. NIE SĄ na przejściu. Poza tym nawet na przejściu należy popatrzeć, czy coś nie jedzie, a nie wbiegać, bo prawa fizyki i droga hamowania nadjeżdżającego pojazdu nie zmienią się magicznie tylko dlatego, że ktoś zarządził o pierwszeństwie.
              • kandyzowana3x Re: Tragedia przy szkole 15.06.23, 08:04
                Akurat umiejscowieniem parawanów na pewno nie można określić miejsca zderzenia.
                • biala_ladecka Re: Tragedia przy szkole 15.06.23, 10:21
                  Popatrz na zdjecia.
                • hanusinamama Re: Tragedia przy szkole 15.06.23, 13:12
                  5 metrów od przejscia??? MYśl
                  • memphis90 Re: Tragedia przy szkole 15.06.23, 14:25
                    Opcje są dwie - wbiegly na jezdnie poza przejściem albo autobus przeciągnął pod sobą… Tam jest znacznie więcej niż 5m.
                    • 1matka-polka Re: Tragedia przy szkole 15.06.23, 14:30
                      memphis90 napisała:

> Opcje są dwie - wbiegly na jezdnie poza przejściem albo autobus przeciągnął pod
                      > sobą… Tam jest znacznie więcej niż 5m.
                      >

Nastepna fantazjuje, gdyby ja tak przeciagnal, to by nie było reanimacji.
                      • memphis90 Re: Tragedia przy szkole 15.06.23, 14:37
                        Nie wiem, skąd wzięłaś taką bzdurę, ze osób spod pojazdow sie nie reanimuje…?
                        • 1matka-polka Re: Tragedia przy szkole 15.06.23, 15:13
                          memphis90 napisała:

> Nie wiem, skąd wzięłaś taką bzdurę, ze osób spod pojazdow sie nie reanimuje…?
                          >

Gdyby ja tyle pociagnal, to by zostala krwawa masa, poza tym podobno reanimowali swiadkowie, czyli zwykli ludzie, do rozwałkowanego, rozszarpanego ciala by nie podeszli...
                          • memphis90 Re: Tragedia przy szkole 15.06.23, 16:18
                            Jasne, Ty wiesz najlepiej jak musi wyglądać dziecko, które sie przetoczyło pod autobusem…
                            • 1matka-polka Re: Tragedia przy szkole 15.06.23, 17:10
                              memphis90 napisała:

> Jasne, Ty wiesz najlepiej jak musi wyglądać dziecko, które sie przetoczyło pod
                              > autobusem…
                              >

Nie jestem lekarzem ale przed terapia czesto sadistica ogladalam...
                              • georgia.guidestones Re: Tragedia przy szkole 15.06.23, 17:37
                                1matka-polka napisała:

> memphis90 napisała:
                                >
                                > > Jasne, Ty wiesz najlepiej jak musi wyglądać dziecko, które sie przetoczył
                                > o pod
                                > > autobusem…
                                > >
                                >
                                > Nie jestem lekarzem ale przed terapia czesto sadistica ogladalam...
                                >
                                >
                                Co nie przeszkadza Ci zapomnieć totalnie np fizyki z początku liceum. Kierunek ruchu, predkosc itp też może mieć związek ze stanem poszkodowanych w wypadku.
                    • arthwen Re: Tragedia przy szkole 15.06.23, 22:15
                      Ale jakby pociagnął, to zabezpieczyliby ślady od momentu kiedy zaczął ciągnąć - bo ten parawan nie jest od zasłaniania ciał tylko również zabezpieczenia śladów.
                      Jest sporo za przejściem, więc raczej wątpliwe, żeby te dziewczynki weszły na przejście.
                      • memphis90 Re: Tragedia przy szkole 16.06.23, 21:43
                        A jednak…

„O ustaleniach śledczych mówi Szymon Banna z Prokuratury Okręgowej w Warszawie - Prokurator na miejscu zdarzenia razem z policją zabezpieczył monitoring miejski szkolny, z którego wynika, że kierowca autobusu linii L39 wyjeżdża na rondo, nie stosując się do zasad obowiązujących na nim i wjeżdża tak jakby przez środek ronda, częściowo na przeciwległy pas, a następnie skręcając w lewo, potrącą przechodzącą na przejściu dla pieszych dziewczynkę”
                        • runny.babbit Re: Tragedia przy szkole 16.06.23, 22:25
                          No nie może być, a takie już tu było wróżenie z fusów, tfu- zdjęcia, wieszanie psów na biednej dziewczynce, że wbiegła, na rodzicach że źle wychowali, nie nauczyli....
                        • 1matka-polka Re: Tragedia przy szkole 16.06.23, 22:48
                          Nie wierzę w to, za duzo namotane od samego początku🤷‍♀️
                          • milva24 Re: Tragedia przy szkole 16.06.23, 22:52
                            Ponoć zabezpieczyli monitoring miejski i szkolny, sądzisz, że je sfałszowano?
                            • 1matka-polka Re: Tragedia przy szkole 16.06.23, 23:03
                              milva24 napisała:

> Ponoć zabezpieczyli monitoring miejski i szkolny, sądzisz, że je sfałszowano?

Sądze, ze chcialabym to zobaczyc, zazwyczaj sa dostepne filmy z wypadkow, ktore z jakichs powodow staly sie medialne..
                              • iwles Re: Tragedia przy szkole 17.06.23, 06:40
                                1matka-polka napisała:

> Sądze, ze chcialabym to zobaczyc, zazwyczaj sa dostepne filmy z wypadkow, ktore
                                > z jakichs powodow staly sie medialne..

Jako rodzic, zrobiłabym wszystko, żeby filmiki z momentem śmierci mojego dziecka, nie hulały po internecie.
                                Szczególnie, że miałyby służyć tylko i wyłacznie zaspokojeniu ciekawości gawiedzi.
                                • 1matka-polka Re: Tragedia przy szkole 17.06.23, 08:29
                                  Film z zabicia na pasach ojca rodziny, tym pomaranczowym sportowym samochodem hula.
                                  • alicia033 Re: Tragedia przy szkole 17.06.23, 08:32
                                    1matka-polka napisała:

> Film z zabicia na pasach ojca rodziny, tym pomaranczowym sportowym samochodem h
                                    > ula.
                                    >

A nie powinien.

Wróć na terapię matekpolek i to przerób, bo nie świadczy to dobrze o twoim zdrowiu psychicznym.
                                    • 1matka-polka Re: Tragedia przy szkole 17.06.23, 08:51
                                      Co niby? Ze wyczuwam dziwne mataczenie od samego poczatku?
                                    • 1matka-polka Re: Tragedia przy szkole 17.06.23, 08:53
                                      Poza tym ja nadal chodze na terapie, a to co sie uznaje za zdrowie psychiczne, to ocenia sam zainteresowany, jak mu w zyciu dobrze i nie popelnia przestepstw, to znaczy ze zdrowy. 🤷‍♀️
                                    • milva24 Re: Tragedia przy szkole 17.06.23, 09:22
                                      alicia033 napisała:

> 1matka-polka napisała:
                                      >
                                      > > Film z zabicia na pasach ojca rodziny, tym pomaranczowym sportowym samoch
                                      > odem h
                                      > > ula.
                                      > >
                                      >
                                      > A nie powinien.
                                      >

Też tak uważam, nie powinien ani ten, ani ten z tym Rosjaniniem zabitym przez rekina ani inne tym podobne.
                          • runny.babbit Re: Tragedia przy szkole 17.06.23, 10:57
                            Tak, tak, bardziej prawdopodobne jest że sfałszowali film z monitoringu, a prokuratura jest zmanipulowana przez rodziców, niż że po prostu wypisujesz bzdury w wątku. Na pewno.
            • primula.alpicola Re: Tragedia przy szkole 15.06.23, 08:17
              milva24 napisała:

>
              > Jeśli faktycznie wbiegły w miejscu niedozwolonym to współczuję nie tylko rodzic
              > om ale też kierowcy.

Tu nie rozumiem? Pomijając traumę, to prawnie miałby się chyba o wiele gorzej, gdyby to się stało na przejściu?
              • little_fish Re: Tragedia przy szkole 15.06.23, 08:26
                Gdyby się to stało na przejściu, to kierowca byłby " bardziej winny". Przejście w okolicy szkoły to miejsce szczególne. Jeśli dzieci wbiegły poza przejściem, kierowca mógł nie mieć możliwości zareagować. Być może miałby się teoretycznie dużo gorzej, jednak współczucia (jako osoba niewinna) dostałby więcej.
                • milva24 Re: Tragedia przy szkole 15.06.23, 08:50
                  little_fish napisała:

> Gdyby się to stało na przejściu, to kierowca byłby " bardziej winny". Przejście
                  > w okolicy szkoły to miejsce szczególne. Jeśli dzieci wbiegły poza przejściem,
                  > kierowca mógł nie mieć możliwości zareagować.

O to mi chodzi. Nie oczekuję cudów, wiem, że auto, szczególnie ciężkie w miejscu nie stanie, jeśli wybiegły znienacka w niedozwolonym miejscu nie miał szans zahamować.
            • runny.babbit Re: Tragedia przy szkole 15.06.23, 08:29
              Dokładnie. Ja też czytałam o potrąceniu na pasach. Gazety generalnie piszą co chcą, więc pewnie się nie dowiemy co naprawdę zaszło.
              • snajper55 Re: Tragedia przy szkole 15.06.23, 20:47
                runny.babbit napisał(a):

> Dokładnie. Ja też czytałam o potrąceniu na pasach. Gazety generalnie piszą co c
                > hcą, więc pewnie się nie dowiemy co naprawdę zaszło.

Przecież widać na zdjeciu. Stoi autobus, przed autobusem parawany, potem pięć metrów i dopiero przejście. Dziewczynka została potrącona co najmniej 5 metrów PRZED przejściem.

S.
                • runny.babbit Re: Tragedia przy szkole 15.06.23, 22:09
                  No cóż, nie poczuwam się być takim ekspertem który z jednego zdjęcia wie co się stało, gdzie i kiedy, kto komu wybiegł czy kogo przejechał i jaki zawód mają rodzice ofiary.n
                  • snajper55 Re: Tragedia przy szkole 15.06.23, 22:43
                    runny.babbit napisał(a):

> No cóż, nie poczuwam się być takim ekspertem który z jednego zdjęcia wie co się
                    > stało, gdzie i kiedy, kto komu wybiegł czy kogo przejechał i jaki zawód mają r
                    > odzice ofiary.n

Ze zdjęcia nie da się ustalić co i kiedy się stało, ale widać GDZIE się to stało.

S.
                    • runny.babbit Re: Tragedia przy szkole 16.06.23, 16:17
                      Też niekoniecznie. Zależy jak prędko jechał pojazd, czy ciągnął ofiarę czy nie, jak szybko zorientował się kierowca.
                • memphis90 Re: Tragedia przy szkole 17.06.23, 10:47
                  >Przecież widać na zdjeciu. Stoi >autobus, przed autobusem parawany,
                  I ten autobus tak tyłem do ronda podjeżdżał…? Musialo być mu cholernie niewygodnie, nic dziwnego, ze nie widział ludzi na przejściu…
    • babcia47 Re: Tragedia przy szkole 14.06.23, 23:08
      Kilkutonowego pojazdu nie da się w miejscu zatrzymać gdy dziecko wbiegnir pod koła...
      • droch Re: Tragedia przy szkole 14.06.23, 23:51
        Każdy kierowca powinien znać znaczenie oraz okoliczności ustawiania znaku A-17.
        • babcia47 Re: Tragedia przy szkole 15.06.23, 00:26
          Zaprawdę powiadam ci, ze tak dużego pojazdu nie da się w miejscu zatrzymać nawet gdy jedzie 20 km/ h bo u nas takie sa ograniczenia przy szkołach. Masa pojazdu robi swoje. Może to zabrzmi brutalnie ale 13latks powinna wiedziecbw którym miejscu przechodzi się przez ulicę ibze nie wbiega się przed żaden samochód a duzy jyz tym bardziej. Inaczej niestety zadziała prawo Darwina.
          • mallard Re: Tragedia przy szkole 15.06.23, 08:58
            Babcia, Ty czytasz czasem to, co napisałaś?
            • alpepe Re: Tragedia przy szkole 15.06.23, 09:39
              nigdy
              • babcia47 Re: Tragedia przy szkole 15.06.23, 09:52
                Jak pisze w emocjach to mi umyka, ze palec zahacza o jakąś literę przy naciskaniu spacji .
                • 35wcieniu Re: Tragedia przy szkole 15.06.23, 10:09
                  A to w emocjach, a to nowy telefon, a to stary telefon, a to lubisz dużo i długo więc nie będziesz tego czytać przed wysłaniem... A to słownika nie da się włączyć, a to wyłączyć... no gdzie się nie obejrzysz duda z tyłu.

Jesteś po prostu skrajnie niechlujna i w tym co piszesz i w tym w jaki sposób.
            • panna.nasturcja Re: Tragedia przy szkole 15.06.23, 12:08
              Nie, nawet gdyby czytała to i tak by jej nie pomogło, ona pisze bzdury bez względu na temat.
              • babcia47 Re: Tragedia przy szkole 15.06.23, 12:27
                Nie widzę problemu by mnie wygasić wtedy moje niezborne i bzdurne wpisy nie będą razić wrażliwej waszej natury
          • brenya78 Re: Tragedia przy szkole 15.06.23, 16:44
            "Zaprawdę powiadam ci, ze tak dużego pojazdu nie da się w miejscu zatrzymać nawet gdy jedzie 20 km/ h bo u nas takie sa ograniczenia przy szkołach. Masa pojazdu robi swoje. Może to zabrzmi brutalnie ale 13latks powinna wiedziecbw którym miejscu przechodzi się przez ulicę ibze nie wbiega się przed żaden samochód a duzy jyz tym bardziej. Inaczej niestety zadziała prawo Darwina."

O kurwa.

Mam nadzieje ze karma Cie znajdzie obrzydliwa babo. Tfu.
            • babcia47 Re: Tragedia przy szkole 15.06.23, 22:28
              Niestety znalazla juz rodziców bo powinni tego nauczyć i kazać wkuc do głowy. Szkoda dziecka postąpiło lekkomyślnie i zapłaciło za to najwyższą cenę. Osobiscie moim zdaniem to rodzice zaniedbali swoje obowiązki i teraz będą musieli niestety z tym żyć
              • brenya78 Re: Tragedia przy szkole 16.06.23, 15:47
                "Niestety znalazla juz rodziców bo powinni tego nauczyć i kazać wkuc do głowy. "

I mam nadzieje ze znajdzue tez Ciebie I Twoje wnuki.
                • babcia47 Re: Tragedia przy szkole 16.06.23, 16:15
                  Moje wnuki od malego byly uczone zasad przechodzenia przez ulicę i ze to nie jest miejsce na zabawę, wyścigi czy niefrasobliwosc. Fuj, fuj bo ktos nazwał rzecz po imieniu? Zamiast się użalać potem i załamywać ręce trzeba poświęcić czas na naukę dziecka bo nikt go nie przypilnuje i nie ochroni jak ono samo tyle, że najpierw musi być swiadomevtego co jr moze czekac. Dotyczy to zresztą nie tylko przechodzenia przez ulice ale tez pozwalanie na to by ktoś obcy je namówił i zabrał ze sobą a potem nieodpowiedzialnego sensu i ciąży. Trzeba dzieci uczyć zawczasu a nie fujać i godzic się ze siedzi przed kompem, telewizorem czy nad telefonem i nie zawraca głowy
                  • iwles Re: Tragedia przy szkole 16.06.23, 16:52

I jestes pewna, że kiedy wy- dorosli, nie macie na oku twoich wnuków, to one ZAWSZE przestrzegają waszych złotych rad?
                    • babcia47 Re: Tragedia przy szkole 16.06.23, 18:56
                      Nie nie mam pewności ale przynajmniej wiem ze zrobiłam sporo , bo nigdy to nie będzie wszystko, by by znaly zagrożenie i wiedziały jak go uniknąć.
                      • brenya78 Re: Tragedia przy szkole 16.06.23, 20:00
                        "Nie nie mam pewności ale przynajmniej wiem ze zrobiłam sporo , bo nigdy to nie będzie wszystko,"

A skąd wiesz co zrobili rodzice tych dziewczynek? Twoje wpisy o nagrodzie darwina sa po prostu obrzydliwe. I mam nadzieję że ktoś Ci kiedyś tak samo napiszę.
                  • brenya78 [...] 16.06.23, 17:26
                    Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                    • babcia47 Re: Tragedia przy szkole 16.06.23, 17:40
                      Muszę cie rozczarować bo moje dzieci juz siwieją a wnuki żyją i zaraz będą robić kurs prawa jazdy. Możesz sobie bluzgac ile ci tam slina na język przyniesie, nie jesteś w stanie mnie obrazić. Dla mnie dziecinadą jest stawianie sprawy ze po co uczyć zanudzać, męczyć dziecia napominaniem i przypominaniem bo przecież i tak może się zagapić lub zrobić coś nierozsądnego. Jeżeli się na coś kładzie nacisk jest większe prawdopodobieństwo, że w odpowiedniej chwili zaświeci się czerwona lampka i odezwie chociaz instynkt samozachowawczy.
                      • babcia47 Re: Tragedia przy szkole 16.06.23, 17:46
                        Ps. Moje dzieci zaczynały naukę bliskob35 lat temu i wtedy nikt ich do szkoły nie prowadzał po pierwsze bo nie było takich możliwości gdy od 7mej czlowiek byl w pracy po drugie nie było takiego wymogu i obowiązku. O dziwo moje dzieci dozyly doroslosci choc do szkoły musualu przejść przez kilka ulic bez śwuateł. Najpierw się uczyło, potem powtarzało a na koniec puszczało młodego samegobi szło w tajemnicy za nim by sprawdzić jak się zachowuje po drodze. Specjalnie z mężem wzięliśmy urlop choc byl problem. Ja jeden dzień mąż trzy bo mial łatwej i sledziliśmy. Odpukać nie było już co korygować
                        • brenya78 Re: Tragedia przy szkole 16.06.23, 18:17
                          I uważasz że inni rodzice tego nie robią?
                          A że Twoje nigdy nie zrobiły nic głupiego jak nie patrzyłaś i po prostu mialy wiecej szczescia dlatrgo dozyly? Zastanawiam się czy jesteś bardziej naiwna czy głupia.
                          • babcia47 Re: Tragedia przy szkole 16.06.23, 18:51
                            Wieszszsz.. w młodości dosc ostro ryzykowałam i eksperymentowałam ze swoim życiem pid wieloma względami. Czesto mówiłam ze w życiu miałam wiecej szczęścia niz rozumu. Jednak z czasem przyszła refleksja, że mówię głupoty bo to nue bylo zadne przypadkowe szczęście tylko wynik tego co mi rodzice wyłączali latami do głowy i co sprawiało, że nawet w chwilach totalnego szaleństwa zatrzymywałam się o krok przed przepaścią niebezpieczeństwem. Budził się instynkt sqmozachowawczy lub zasady etyczne . Niby tylko tyle a może aż tyle. To jest najlepszy spadek i poisag jaki rodzic moze dac dxiecku na jego własną drogę zycia
                            • brenya78 Re: Tragedia przy szkole 16.06.23, 20:01
                              "Czesto mówiłam ze w życiu miałam wiecej szczęścia niz rozumu. Jednak z czasem przyszła refleksja, że mówię głupoty bo to nue bylo zadne przypadkowe szczęście tylko wynik tego co mi rodzice wyłączali latami do głowy i co sprawiało, że nawet w chwilach totalnego szaleństwa zatrzymywałam się o krok przed przepaścią niebezpieczeństwem. "

JPRDL...
                            • iwles Re: Tragedia przy szkole 16.06.23, 21:11

Wiesz co? (Do babci47)
                              Naprawdę, nie sądziłam, że jesteś tak zarozumiała.
        • alex_vause35 Re: Tragedia przy szkole 15.06.23, 08:03
          I ten też pewnie zna. Dziewczynki przebiegły w miejscu niedozwolonym sad.
        • hanusinamama Re: Tragedia przy szkole 15.06.23, 13:16
          Tak są zdaje sie barierki odgradzające jezdnie. To jest rondo.
    • rosie Re: Tragedia przy szkole 15.06.23, 08:21
      12latka powinna umieć zachować się przy przechodzeniu przez jezdnię. Cała czwarta klasa na technice to nauka przepisów ruchu drogowego kończące się egzaminem na kartę rowerową. Współczuję rodzicom ale najbardziej współczuję kierowcy, do końca życia będzie miał ma sumieniu to dziecko a że rodzice dziecka są policjantami to zniszczą go w sądzie. Mam nadzieję, że był tam jakiś monitoring.
      • maslova Re: Tragedia przy szkole 15.06.23, 09:01
        > a że rodzice dziecka są policjantami to zniszczą go w sądzie.
        No tak, Ty już wiesz co zrobią rodzice dziecka...
        • georgia.guidestones Re: Tragedia przy szkole 15.06.23, 09:57
          Ktoś tu myli pałecjanta z papugą.
          • hanusinamama Re: Tragedia przy szkole 15.06.23, 13:15
            Taka naiwna jesteś? Zupełnym przypadkiem nie podawali co się stało oraz gdzie dzieci przechodziły? Mimo, ze parawany są dobre 5 metrów od przejścia...
            • georgia.guidestones Re: Tragedia przy szkole 15.06.23, 15:39
              Ciekawe jakie fikolki będzie wykonywać pełnomocnik rodziny poszkodowanej, usiłując udowodnić ze nastolatki ganiające po rondzie tak naprawde to szly po pasach, a kierowca autobusu to pirat drogowy.
              • ewka.n Re: Tragedia przy szkole 15.06.23, 15:49
                Skoro rodzice z policji to obawiałabym się, że np. nagranie z kamery autobusu okaże się akurat uszkodzone i nie do odczytania. Pamiętajmy, że rzecz dzieje się w Polsce, gdzie nawet w kamerkach policjantom np. wyczerpywały się baterie akurat w najważniejszym momencie.
        • iberka Re: Tragedia przy szkole 16.06.23, 20:50
          Już robią, ojciec wypowiada się dość jednoznacznie uncertain
    • 18lipcowa3 Re: Tragedia przy szkole 15.06.23, 09:19
      Tragedia straszna, ale jesli przebiegały w niedozwolonym miejscu a kierowca był sprawny, trzeźwy i zachował odpowiednią prędkość to niestety- wina dziewczynek.
      • agul86.2 Re: Tragedia przy szkole 15.06.23, 12:19
        Mieszkam w tej okolicy, moja córka chodzi do tej szkoły. Znam to przejście aż za dobrze. Dziewczynki idąc od strony szkoły nie mogły wejść na jezdnię w innym miejscu niż na przejściu, wszędzie są barierki. Problemem jest rondo, z którego zjeżdża autobus i wjeżdza wprost na przejście dla pieszych - rondo jest zwyklym kawałkiem kostki brukowej, które w większości przez autobusy jest "ścinane", więc skraca się czas w jakim on dojeżdża do pasów zamiast jechać normalnie, ruchem okrężnym. Takie mam obserwacje i być może tak właśnie wczoraj się zadziało.
        Cała szkoła jest bardzo wstrząśnięta tragedią, tak samo lokalna społeczność. Wczoraj tuż po wypadku dostaliśmy info przez Librusa o zdarzeniu, cała się trzęsłam dzwoniąc do córki i znajomych upewnić się, że wszystko ok (wiem, jeśli coś by się stało, dowiedziałabym się szybciej niż z wiadomości na librusie..)
        • 18lipcowa3 Re: Tragedia przy szkole 15.06.23, 12:57
          to jest to rondo na Kameralnej? oglądałam na google maps
          • 18lipcowa3 Re: Tragedia przy szkole 15.06.23, 12:59
            rondo
            • agul86.2 Re: Tragedia przy szkole 15.06.23, 13:15
              Tak, dokładnie to
        • 1matka-polka Re: Tragedia przy szkole 15.06.23, 13:19
          Mataczysz nowy nicku, agul86.2
          • agul86.2 Re: Tragedia przy szkole 15.06.23, 13:23
            Tak jestem nowym nickiem, po 10-letniej reaktywacji starego. Choć szczerze wolałabym nie mieć powodu, by sie wypowiadać na forum.

Więc gdzie tu mataczenie?
            • 1matka-polka Re: Tragedia przy szkole 15.06.23, 13:41
              agul86.2 napisała:

> Tak jestem nowym nickiem, po 10-letniej reaktywacji starego.

Co to za pierdololo?
              • agul86.2 Re: Tragedia przy szkole 15.06.23, 13:45
                Czego nie rozumiesz?
                Przez 10 lat nie miałam potrzeby pisania na forum, stary nick wygasł. Więc założyłam nowy, w 90% identyczny jak stary
                • 1matka-polka Re: Tragedia przy szkole 15.06.23, 13:49
                  Po co takie debilizmy tu wypisujesz?
                  • agul86.2 Re: Tragedia przy szkole 15.06.23, 13:51
                    Serio?
                    • 1matka-polka Re: Tragedia przy szkole 15.06.23, 13:53
                      Naprawde🤷‍♀️
                      • agul86.2 Re: Tragedia przy szkole 15.06.23, 14:00
                        >>Mataczenie, debilizmy

jednak za długo mnie tu jednak nie było
                        Ciebie akurat nie pamiętam, zawsze się tak rzucasz?
      • droch Re: Tragedia przy szkole 15.06.23, 12:49
        Nawet jeśli technicznie tak było, to stanowczo zbyt mało wymagamy od odpowiedzialnych za organizację ruchu, szczególnie w tak specyficznych miejscach, jak bliskie okolice szkoły.
        • agul86.2 Re: Tragedia przy szkole 15.06.23, 13:17
          Jeszcze kilka lat temu były stałe dyżury straży miejskiej przy tych przejściach, niestety tylko rano. Przez długi czas nic, a dziś znowu wrócili... szkoda, że musiała się wydarzyć taka tragedia żeby ktoś w gminie o tym pomyślał
          • hanusinamama Re: Tragedia przy szkole 15.06.23, 13:20
            Pytanie jak długo trzeba dzieci monitorować na przejściach. Dziecko 11 letnie czyli po całym roku na technice z ruchem drogowym.\W tym miejscu są barierki odgradzające chodnik od jezdni. Wielka tragedia ale prawda jest taka ze kiedyś trzeba dzieci puścić same.
            • droch Re: Tragedia przy szkole 15.06.23, 14:17
              Ale na zdjęciu widać, że odległość przejścia od zjazdu z ronda jest skandalicznie mała. I stąd ryzyko, o którym napisała agul86.2.
              • senin1 Re: Tragedia przy szkole 15.06.23, 20:46
                >Ale na zdjęciu widać, że odległość przejścia od zjazdu z ronda jest skandalicznie mała<

No wlasnie, samochod nie ma szansy na zatrzymanie sie przed prejsciem bez blokowania ruchu na rondzie. Czy takie zatrzyywaniesie, praktycznie na rondzie, jest w Polsce dozwolone?
                • memphis90 Re: Tragedia przy szkole 16.06.23, 21:24
                  >Czy takie zatrzyywaniesie, praktycznie >na rondzie, jest w Polsce dozwolone?
                  Nie, absolutnie. Każdy ma obowiązek pruć przez skrzyżowanie ile fabryka dała, nieważne - brak możliwości skrętu w lewo, piesi, brak możliwości zjazdu, korek na rondzie. W najgorszym wypadku przepisy nakazują taranować, rozjeżdżać pieszych niczym kręgle albo walić poboczem. Broń bogini zwolnic, a za zatrzymanie natychmiast odbierają prawko.
              • snajper55 Re: Tragedia przy szkole 15.06.23, 20:55
                droch napisał:

> Ale na zdjęciu widać, że odległość przejścia od zjazdu z ronda jest skandaliczn
                > ie mała. I stąd ryzyko, o którym napisała agul86.2.

Ale autobus jechał w kierunku ronda i odległość przejścia od ronda nie miała żadnego znaczenia.

S.
                • droch Re: Tragedia przy szkole 16.06.23, 00:22
                  Ale autobus jechał w kierunku ronda(...)

A skąd ta wiedza? Na zdjęciach autobus stoi tyłem do ronda, stąd można by wyciągnąć wprost przeciwny wniosek.
    • woman_in_love Re: Tragedia przy szkole 16.06.23, 16:23
      no i co? kto jest winny?
      • memphis90 Re: Tragedia przy szkole 16.06.23, 21:34
        „- Na zabezpieczonym monitoringu (miejskim i szkolnym) widoczne jest, jak kierowca autobusu L39 wjeżdża na rondo, nie stosując się do zasad obowiązujących na nim - wjeżdża na środek ronda i częściowo na przeciwległy pas - a następnie skręcając w lewo, potrąca będącą na przejściu dla pieszych dziewczynkę. Na miejscu zdarzenia osoby postronne podjęły reanimację potrąconej - opisał prokurator.”

Ja jednak po opisie nie do końca umiem sobie wyobrazić co się tam wydarzyło - jaki przeciwległy pas na rondzie? Jaki skręt w lewo?
        • heca7 Re: Tragedia przy szkole 16.06.23, 21:51
          Mogę to sobie wyobrazić. Ale weź to wytłumacz wink Autobus pewnie nie objeżdżał ronda jak mały samochód tylko przejechał przez wysepkę. Często tak robią bo jak są dłuższe to się nie wyrabiają na łuku. A potem pewnie skręcił w uliczkę odchodzącą od ronda, która była lekko po jego lewej. Przy czym przodem najechał na przeciwległy pas. Tak sobie to wyobrażam bez oglądania w google tego konkretnego miejsca.
          • agul86.2 Re: Tragedia przy szkole 16.06.23, 21:55
            Dokładnie tak tam jest, autobusy ścinają rondo. Lipcowa wyżej wrzucała zdjęcie z google maps jak to wygląda w tym miejscu.
            • droch Re: Tragedia przy szkole 16.06.23, 23:11
              Podtrzymuję swoje zdanie - to skrzyżowanie jest chore. Pominąwszy pierd*nik reklamowy wokoło, wysyp znaków, idiotyczny profil ronda (prowokujący autobusy do ścinania), dramatyczne położenie przejścia dla pieszych (gdy ktoś jedzie prawidłowo po rondzie, to wyjeżdża pieszemu zza pleców) - to przecież to jest w bezpośredniej bliskości szkoły. Na miły Bóg, ten, kto to zaprojektował, na zawsze powinien utracić wszystkie uprawnienia, jeśli je w ogóle miał.
        • brenya78 Re: Tragedia przy szkole 16.06.23, 22:04
          Ciekawe czy babcia74 odszczeka i przeprosi.
    • iberka Re: Tragedia przy szkole 16.06.23, 18:54
      Czy na przejściu, to nie jest jeszcze oczywiste
    • kandyzowana3x Re: Tragedia przy szkole 17.06.23, 06:12
      Nie wiem jak obrzydliwym trzeba byc człowiekiem, żeby zaprezentować to co poniektóre forumki w tym wątku.
      Ogromną tragedia, ogromne wyrazy współczucia dla rodziców.
    • iwles Re: Tragedia przy szkole 17.06.23, 10:43
      babcia47 napisała:

> Mam ten komfort ze mogę pisać juz z poziomu historyka a nie proroka .
      >

Nie sądzę. Nieprzestrzeganie zasad zdarza się i dorosłym, mimo że rodzice tłukli do głowy.
      • runny.babbit Re: Tragedia przy szkole 17.06.23, 10:48
        Ciekawe, że dzieciom podobno można wbić do głowy, żeby zawsze podejmowały racjonalne, dojrzałe decyzje, ale oczekiwać tego od dorosłych kierowców to już nie można. Dziecko powinno umieć oszacować prędkość nadjeżdżającego, nawet wbrew fizjologii własnego organizmu, ale debil który pruje przez miasto nic nie musi. Przecież to nie on będzie na cmentarzu...
    • misiamama Re: Tragedia przy szkole 26.06.23, 18:37
      Właśnie przeczytałam, co ustalili: Czesław W., 69-letni kierowca autobusu po wypadku został zatrzymany. Z nagrania monitoringu wiadomo, że nieprawidłowo przejechał przez rondo. Infrastruktura tam ma spowalniać poruszające się pojazdy, tymczasem kierowca autobusu przejechał przez wyspę ronda. Potem zjechał częściowo na przeciwny pas ruchu i tam wjechał w dziewczynki.
      Brak mi słów. Nawet jeżeli widziały ten autobus przed rondem, skąd mogły przypuszczać, że przejedzie przez wyspę i zjedzie na przeciwny pas? Straszna tragedia, w zasadzie, chyba nie do uniknięcia (ze strony pokrzywdzonych).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka