Dodaj do ulubionych

Wakacje w UK

15.06.23, 09:40
Będziemy jechać samochodem przez Szkocję i nocować pod namiotem. Szkocję mam w miarę zaplanowaną, natomiast zastanawiam się, co warto zobaczyć jadąc na południe od Glasgow do Dover. W ogóle, czy Glasgow warto? Jak się było w Edynburgu?
W Anglii zaplanowałam Oxford i Cantenbury. W Londynie byliśmy kilka razy, więc tym razem nie. Generalnie przejazd przez Anglię (ewentualnie coś z Walii np. Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch) zajmie nam 2-4 dni. Jakie ciekawe miejsca polecacie? Interesują nas zarówno miasta, jak i typowy hiking. Na całą wyprawę przeznaczamy 3 tygodnie z dojazdem z Pl i z powrotem.
Obserwuj wątek
    • chococaffe Re: Wakacje w UK 15.06.23, 09:48
      Cotswolds.

A w Oxfordzie poelcam The Grand Cafe na sconsy i herbatę
      • sueellen Re: Wakacje w UK 15.06.23, 09:53
        Cotswolds przereklamowane i pełne Amerykanów.
        • ichi51e Re: Wakacje w UK 15.06.23, 11:00
          Mi sie podobało. Więcej bylo Polaków niż Amerykanów..
          • sueellen Re: Wakacje w UK 15.06.23, 14:31
            Za blisko mieszkam, za często byłam 😜. Pewnie dlatego mnie nie rusza, a wręcz drażni. Mnóstwo komerchy i chińszczyzny.
            • ichi51e Re: Wakacje w UK 15.06.23, 15:20
              uswidomilas mi ze ja to bylam... juz bedzie z 15 lat temu...
              • princesswhitewolf Re: Wakacje w UK 15.06.23, 18:10
                A jakie miasto konkretnie i co w tym Cotswold bo tam w Tetbury mieszka moj przyjaciel i ja jakos jak tam bywam a bywam z 2x w roku to poza Arboretum i High Grove za bardzo nie wiem co tam takiego wartego obejrzenia.
    • lilia.z.doliny Re: Wakacje w UK 15.06.23, 09:50
      Canterbury to jeden dzień. Na Edynburg bym.troche zarezerwowała. W walii moje najukochańsze to conwy i llangollen. Niesamowita knajpa z mlyskim kołem i tarasem nad górskim potokiem. Widoki zapierają dech.
      • lilia.z.doliny Re: Wakacje w UK 15.06.23, 09:56
        Restauracja corn mil
        W tej miejscowości jest jeszcze głupi wiadukt. NIE dla osób z lekiem wysokości. Raz poszłam i myslalammze nie wrócę. Odważni mogą przepłynąć się barką po takim chudym kanale nad przepaścią
        • sueellen Re: Wakacje w UK 15.06.23, 10:14
          Nie byłam. Muszę to sobie zapisać. Dzięki
          • lilia.z.doliny Re: Wakacje w UK 15.06.23, 10:50
            Koniecznie. Ludziska jadą do llandudno.i innych takich kurortowych, a trochę w bok jest kraina z baśni. Ale ja jestem.wyznawczynia walii, więc patrzę inaczej wink
            • kohomologia1 Re: Wakacje w UK 15.06.23, 11:05
              Dzieki Lilia! Bede w lipcu sluzbowo najpierw w Chester a potem w Brirmingham i z obu miejsc niedaleko do Walli. Ja wyznawczyni Szkocji, bo tam mozna namiot rozbic prawie wszedzie i nie trzeba planowac noclegow.
              Wlasnie sie zastanawialm gdzie by tu pojechac, bo Walii zupelnie nie znam. Oba dodane do listy.

Polecasz cos jeszcze, najlepiej przy linii kolejowej?
              • lilia.z.doliny Re: Wakacje w UK 15.06.23, 11:10
                Daj znać jak wrażenia.
                My Walię zjeździliśmy tak trochę przypadkowo. Jedziesz wzdłuż linii brzegowej i dosłownie mijasz cudeńka. Wioseczki jamienne z ogromnymi błękitnymi hortensjami, tea Rooms, łąki, pastwiska, wodospady. Celuj w Snowdonie - tam jest wszystko?, co najbardziej walijskie.
              • lilia.z.doliny Re: Wakacje w UK 15.06.23, 11:13
                Polecam.taką atrakcje np snowdonrailway.co.uk/
                • princesswhitewolf Re: Wakacje w UK 15.06.23, 18:14
                  Ja w Walii to polecam Portmeiron i pare zamkow.
              • yuka12 Re: Wakacje w UK 16.06.23, 00:30
                Llandudno, z Llandudno Junction jest niedaleko Conwy i bardzo ładny zamek. Ewentualnie Abergele (Pensarn) i Gwrych Castle.
                Przy linii kolejowej jest jeszcze Rhyl i Colwyn Bay, ale te miejscówki są średnio turystyczne 😁.
                • kohomologia1 Re: Wakacje w UK 16.06.23, 10:39
                  W Rhyl bede, bo szukalismy na co mozemy wymienic punkty Tesco zanim zmienia przelicznik na mniej korzystny i padlo na tamtejsze akwarium.
                  • yuka12 Re: Wakacje w UK 16.06.23, 15:02
                    Niedaleko akwarium jest mini wesołe miasteczko i niedawno otwarty aquapark - SC2. I parę arcades z automatami do gry 😁.
    • alannda Re: Wakacje w UK 15.06.23, 09:54
      Jesli to wiedzialas to zignoruj, jesli nie to pamietaj o dobrym odstraszaczu owadow. W Szkocji w porze letniej atakuja takie male muszki, zwlaszcza jesli bedziecie spac pod namiotem. Bardzo upierdliwe. W Glasgow za bardzo nie ma czego zwiedzac, jakies muzeum, katedra, ogrod botaniczny. Edynburg lepszy z zamkiem i Royal Yacht Britannia.
      • bi_scotti Re: Wakacje w UK 15.06.23, 17:31
        Akurat tego lata (ja mysle), ze warto do Glasgow, bo exhibition very special wink Okazja (rzadka, uber rzadka) jesli sie jest w okolicy! Cheers.
      • lella_two Re: Wakacje w UK 15.06.23, 18:30
        Katedra w Glasgow jest wspaniała, całkiem blisko jest Necropolis, absolutnie obowiązkowe.
      • volta2 Re: Wakacje w UK 15.06.23, 19:59
        oj tak, te muszki są straszne, ja myślałam, że na naszym kempingu jest zlot pszczelarzy, po 20 minutach sama już paradowałam w kapeluszu z siatką. na pewno z ich powodu moja noga w szkocji nie postanie
    • sueellen Re: Wakacje w UK 15.06.23, 09:55
      W oxfordzie parking kosztuje fortunę. Najlepiej zaparkować pod miastem i dojechać autobusem. Generalnie miasto jest bardzo car unfriendly. Wjechać oczywiście możesz, gorzej z parkowaniem.
    • sueellen Re: Wakacje w UK 15.06.23, 10:12
      Mam Glasgow masz loch Lomond I milion innych jezior. Można sobie popłynąć na wysepki. są przewodnicy którzy przewoza. Jest jednak jedno ale... a nawet dwa: kleszcze i meszki. Pod namiotem mogą wam zrobić masakrę. Ja bym się nie pisala.

Jeśli jedziecie przez cały kraj z Glasgow to polecalabym odbić gdzieś w Carlisle do lake District I tam zabawic kilka dni bo pięknie.
      Potem zjechać do peak District pod Manchesterem. Pozwiedzać jaskinie. Super. Też że 3 dni. Oxfordu nie obrzydzam absolutnie, ale jak już jedziecie to wpadłbym do Stratford upon Avon, miasta Shakespeara, dopiero potem Oxford. Tylko parking - masakra. Parking za miastem i dojazd autobusem.
      • rulsanka Re: Wakacje w UK 15.06.23, 10:54
        Dzięki, zerknę smile Co do kleszczy, to chyba nie ma ich więcej niż u nas, tak więc raczej nie powinno być problemu. Meszki potrafią rzeczywiście zatruć życie... Ale czy są nad morzem? Bo tam głównie będziemy nocować. Byłam we wrześniu w Aberdeen i nie było meszek wcale. Czy to kwestia pory roku?
        • sueellen Re: Wakacje w UK 15.06.23, 10:58
          Kwestia pory roku i miejsca. Są głównie na zachodzie, ale tu nie pomogę bo nie mam mapy meszek. Być może jest gdzieś taka w internetach.
          • sueellen Re: Wakacje w UK 15.06.23, 11:11
            Acha, kolejna ważną rzecz. Jeśli jednak planujesz Scottish Highlands to weź pod uwagę to że nie ma tam dobrej infrastruktury drogowej. Patrząc na mapę, może się wydawać że to rzut beretem, a w praktyce wąskie dróżki wśród wzgórz. Widoki piękne więc rekompensują ale nie ma tam autostrad ani wygodnych dwupasmówek.. zakretasy wywijasy, masa jezior które trzeba ominąć, linia brzegowa też mocno poszarpana więc możecie się zdziwić jak dużo drogi trzeba nadrabiać.
          • kohomologia1 Re: Wakacje w UK 15.06.23, 11:13
            Tu jest mapa meszek:
            www.smidgeup.com/midge-forecast/

Smidge dziala na nie chyba najlepiej, ale i tak mnie bardzo lubia. I po kazdych wakacjach sezonie meszkowym wygladam, jak dziecko z ospa. Niezaleznie od pryskania, moskitier itp. Zawsze mnie dorwa jak cos nieopatrznie wystawie lub zapomne wysprejowac. Na pocieche dodam, ze mojego partnere zra jzdecydowanie mniej.
            • rulsanka Re: Wakacje w UK 15.06.23, 11:32
              Dzięki ogromne! Mapa się bardzo przyda!
    • derka1 Re: Wakacje w UK 15.06.23, 14:16
      W Walii rozwaz Pembrokeshire. Przepiekne.
    • princesswhitewolf Re: Wakacje w UK 15.06.23, 18:13
      Moim zdaniem Cambridge jest ladniejsze niz Oxford. Zwlaszcza gdy sie plynie kanalami Acz wartosci to wole Oxfordzkie.
    • princesswhitewolf Re: Wakacje w UK 15.06.23, 18:15
      Mysle ze jakbys wkleila mape planow to pomoc mozy wskazujac piekne miejsca na trasie miedzy miejscami docelowymi
      • rulsanka Re: Wakacje w UK 15.06.23, 20:33
        Trasa w dużym skrócie prowadzi od Newcastle do Edynburga, potem do wyspy Mull, a potem na południe do Dover.
        • sueellen Re: Wakacje w UK 15.06.23, 21:04
          A to w takim razie polecam zatrzymać się na trasie Newcastle - Edinburgh i przenocować w Northumberland National Park. Jest tam najczarniejsze niebo i świetne Kielder Observatory. Bardzo fajne nocne sesje z oglądaniem gwiazd przez teleskop. Jeśli traficie z pogodą, super, jeśli nie, będzie nocny wykład astronomiczny.
        • sueellen Re: Wakacje w UK 15.06.23, 21:40
          Na trasie z wyspy Mull do Glasgow musicie minąć loch Lomond. W wakacje będzie tam mnóstwo ludzi bo niemal tak popularne jak loch Ness ale w Balmaha jest malutki przewoźnik który zabiera ludzi łódka na wysepkę na jeziorze. Dość nieoczywista atrakcja. Znajduje się tam "sanktuarium jeleni". Wysepka jest bardzo spokojna, zalesiona. W upalny dzień fajny szlak, po drugiej stronie wyspy ładna plaża. Piękne widoki, są miejsca na camping, nie wiem czy można zostać na noc ale można popiknikowac. Są toalety, ławki, miejsca na grilla itd.na wyspie jest niestety bardzo dużo kleszczy.
          • kohomologia1 Re: Wakacje w UK 16.06.23, 10:37
            Sueellen byla szybsza. Mialam polecic ta sama wysepke na Loch Lomond. Inchcailloch sie nazywa.

Mozna tam zostac na noc w namiocie, tylko trzeba sobie wykupic pozwolenie.
            www.lochlomond-trossachs.org/things-to-do/camping/find-a-campsite/inchcailloch/

Na wyspie nie ma wody, wiec trzeba przyniesc swoja. Mozna nabrac przystani dla lodek.

Sa plaze, lasy, wzgorze z pieknym widokiem na Loch Lomond, i fantastyczny stary cmentarzyk z ruinami kaplicy. Mnostwo roznych ptakow.
            Jest cos fajnego w spaniu na bezludnej wyspie. Na campingu jest max 20 osob. Wiec jak turysci pojada, to mozna wieczorem rozkoszowac sie przyroda bez tlumow. Camping jest tuz przy piaszczystej plazy. Swieze info, bo bylam tam na poczatku maja.
    • agnes_gray Re: Wakacje w UK 15.06.23, 21:02
      Zazdroszczę bardzo smile

Poleciłabym Kornwalię, ale nie leży na Twojej trasie, więc odpada.
    • yuka12 Re: Wakacje w UK 16.06.23, 00:41
      Miejsce z najdłuższą nazwą jest średnio ciekawe - lepiej pojechać na South Stack. Polecam też Caernarfon (zamek), Blaenau Ffestiniog - muzeum poświęcone pracy w kamieniołomach + piękne widoki + ścieżki po wzniesieniach Snowdonia (Eryri) National Park, wspomniany Portmeiron, Abersythwyth i w ogóle przejazd przez Walię (już samo to jest przygodą).
    • quilte Re: Wakacje w UK 16.06.23, 16:05
      Nie wiem czy bierzecie pod uwagę południową Walię, ale jeśli tak, to polecam pieszą wycieczkę na Worm's Head. Tylko trzeba ją dobrze zaplanować, dość wcześnie wyruszyć, sprawdzić godziny odpływu-przypływu i mieć odpowiednie buty smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka