Dodaj do ulubionych

rekrutacja e8

15.06.23, 13:59
W regulaminie rekrutacji dla większości województw dokumenty można zanosić do szkół 23 czerwca. Wiadomo, że wyniki i zaświadczenia z egzaminów pojawią się później. Tak się zastanawiam jaki jest sens zbierania dokumentów przez szkołę "na raty".
Obserwuj wątek
    • jkl13 Re: rekrutacja e8 15.06.23, 14:15
      U nas od 23.06 do 10.07. inaczej to nie miałoby sensu...
      • niktnaprawdewazny0 Re: rekrutacja e8 15.06.23, 14:47
        Ale po co od 23, skoro nie będzie jeszcze wyników z egzaminu?
        • mysiaapysia Re: rekrutacja e8 15.06.23, 15:02
          U nas niestety tez to jest na raty. Wg mnie bez sensu.
          • jkl13 Re: rekrutacja e8 15.06.23, 20:58
            Ale dlaczego na raty? Czy ja czegoś nie rozumiem? Przecież nikt nie wymaga, aby uczeń ze świadectwem leciał do szkoły, a potem z zaświadczeniem o wyniku dokumentu. Może to zrobić później i zanieść oba dokumenty razem. W ogóle nie rozumiem problemu.
        • slonko1335 Re: rekrutacja e8 15.06.23, 18:05
          Są zwolnieni z egzaminów przecież, ktorzy mogą złożyć dokumenty 23 czerwca.
          • niktnaprawdewazny0 Re: rekrutacja e8 15.06.23, 18:47
            Ale ile osób jest laureatami z jednocześnie polskiego, matmy i języka?
            • slonko1335 Re: rekrutacja e8 15.06.23, 18:49
              Ja nie piszę tylko o laureatach. Tylko ogolnue o zwolnionych z egzaminu. Nie czekaja na wyniki egzaminu i mogą złożyć papiery po rozdaniu świadectw
              • mysiaapysia Re: rekrutacja e8 15.06.23, 18:57
                Oni też muszą w kolejnym etapie uzupełnić wniosek o wyniki z egzaminu. Dlatego piszę, że ten pierwszy etap jest bez sensu. Powinni dać np. tydzień po wynikach egzaminów na złożenie kompletu czyli wniosku z wypełnieniem wszystkich rubryk. I tak potem jest jeszcze etap donoszenia oryginałów po ogłoszeniu listy zakwalifikowanych. Czyli w sumie 3 etapy...
                • slonko1335 Re: rekrutacja e8 15.06.23, 18:59
                  Nie muszą bo ich wynik jest przeliczany z ocen że swiadectwa (osoby zwolnione nie laureaci).
            • angazetka Re: rekrutacja e8 15.06.23, 18:58
              Laureaci są przecież przyjęci do dowolnej szkoły.
              • mysiaapysia Re: rekrutacja e8 15.06.23, 19:18
                Ale muszą dopełnić wszystkich formalności, przejść przez wszystkie 3 etapy rekrutacji. Przejść przez formalności. Coś wiem na ten temat. Już drugie moje dziecko jest w takiej sytuacji. I nie, laureaci nie są z automatu przyjmowani. Mają pierwszeństwo. Zdarza się, że chętnych do jakiejś klasy laureatów jest więcej niż miejsc. Mój syn startuje do takiej klasy. Na szczęście ma tytuły z kierunkowych przedmiotow i nie powinno być problemu.
                • niktnaprawdewazny0 Re: rekrutacja e8 15.06.23, 20:11
                  Ale u was w regulaminie jest napisane, kto ma pierwszeństwo przyjęcia spośród laureatów? Ja mieszkam w mieście, gdzie raczej nie ma takich przypadków, żeby było więcej chętnych laureatów niż miejsc i właściwie tylko szkoły prywatne mają w regulaminach "zastrzeżenie" kierunkowości tytułów.
                  • mysiaapysia Re: rekrutacja e8 15.06.23, 20:17
                    W regulaminie tego nie ma. W praktyce jest. Nie ma chyba bardziej sprawiedliwego kryterium niż kryterium konkursu kierunkowego. Jak jest 34 kandydatów i 32 z nich ma np. biologię, a 2 polski, to wybór do klasy biol-chem jest oczywisty.
                    • niktnaprawdewazny0 Re: rekrutacja e8 15.06.23, 20:40
                      Niby oczywisty, ale nie wiem czy zgodny z regulaminem smile Sama się własnie kiedyś nad tym zastanawiałam, dlaczego to nie jest wzięte pod uwagę.
                      • mysiaapysia Re: rekrutacja e8 15.06.23, 21:23
                        Nie wpisują, ponieważ taka sytuacja zdarza się rzadko. Do równoległej klasy matfizinf od zawsze jest taki problem z nadmiarem chętnych kandydatów. To liceum nie ukrywa, że stosuje taki system selekcji. Mówią o tym na dniach otwartych, w opiniach w necie o szkole też to jest wskazywane. Nie ma bata, więcej jak 32 uczniów do klasy nie przyjmą. Tworzenie drugiej równoległej klasy nie wchodzi w grę z powodu takich a nie innych warunków lokalowych. Lepsze takie kryterium niż nie wiadomo jakie czyli znajomi królika...
    • mama-ola Re: rekrutacja e8 15.06.23, 19:56
      Przypuszczam, że jest z tym dużo papierkowej roboty, którą lepiej rozłożyć na raty.
      Gdy młodzież przychodzi dodać świadectwo, to komisja jest już gotowa na to, że dana osoba przyjdzie, ma przygotowaną teczkę. Wiadomo, ile osób wsadzić do komisji, bo to zależne od liczby chętnych. Oraz komisje mogą się podzielić alfabetycznie, np. nazwiska od A do K, od L do Z czy jakoś tak. To rozładowuje kolejkę. Przy założeniu, że uczniowie i rodzice znają alfabet smile Tak przynajmniej zrozumiałam system z tego wpisu na blogu:
      blog.gwo.pl/dzien-z-zycia-rekrutera/
      • mama-ola Re: rekrutacja e8 15.06.23, 20:09
        Ten zalinkowany wyżej wpis na blogu to była kontynuacja tego:
        blog.gwo.pl/nauczyciel-ma-wakacje/
        jeszcze dobitniej pokazującego, ile szkoły mają z tym roboty.
        Swoją drogą, czemu nauczyciele są zobowiązani się tym zajmować, przecież to nie jest uczenie. Ja tam im współczuję, że muszą i że nie mogą odmówić.
    • memphis90 Re: rekrutacja e8 15.06.23, 21:49
      A nie jest tak, że załącza się skany do wniosku online, a dokumenty papierowe donosi już po ogłoszeniu wyników...? Tak wywnioskowałam z instrukcji dla Poznania...
      • mysiaapysia Re: rekrutacja e8 15.06.23, 21:52
        U nas w drugim etapie można dołączyć skany do wniosku podpisywanego online. No ale oczywiście trzeba pamiętać o terminie tego drugiego etapu. Trzeci etap to już oczywiście zanosi się oryginały.
      • princy-mincy Re: rekrutacja e8 15.06.23, 22:11
        scan swiadectwa i wynikow?
        • mondovi Re: rekrutacja e8 15.06.23, 22:17
          Tak było, z tego co pamiętam. Oryginały do wybranej szkoły po wynikach rekrutacji.
        • memphis90 Re: rekrutacja e8 15.06.23, 22:19
          Tak wynikało z instrukcji...
          "W TERMINIE OD 23 CZERWCA DO 10 LIPCA DO GODZINY 15:00
          możliwe będzie uzupełnienie wniosku o skan świadectwa ukończenia szkoły podstawowej oraz skan zaświadczenia o wynikach egzaminu. Chcąc dodać zeskanowane świadectwo klikamy Wybierz akcję, a następnie Załączniki. bla,bla, bla. Po wprowadzeniu przez szkołę wyników ze świadectwa i
          egzaminu ósmoklasisty, na koncie kandydata widoczne
          będą punkty.

17 lipca o godzinie 12:00 na swoim koncie zobaczysz wyniki kwalifikacji.
          Od 17 lipca do 21 lipca go godz. 15.00 należy potwierdzić wolę przyjęcia dostarczając do szkoły (do której zostaliście
          zakwalifikowani) oryginał świadectwa ukończenia szkoły podstawowej i oryginał zaświadczenia o wynikach egzaminu"
          • princy-mincy Re: rekrutacja e8 16.06.23, 10:44
            Aa no tak, jakas pomrocznosc mnie wczoraj dopadla, zupelnie nie zajarzylam.

Teraz sie zastanawiam nad jednym- czy dadza mi skierowanie dla corki do lekarza przed 17 lipca (czyli przed ogloszeniem wynikow) czy dopiero po 17 lipca i wtedy bede miec czas do 21 lipca na zalatwienie zaswiadczenia. Musze do nich zadzwonic, bo pasowaloby mi przed wyjazdem corki na oboz
            • slonko1335 Re: rekrutacja e8 16.06.23, 10:49
              chyba musisz się dowiedzieć bezpośrednio w szkole, ja już dostałam skierowanie i badnaia ma syn ustalone jeszcze przed końcem roku skzolnego - u nas wydawali od 9 maja.
    • bbkk Re: rekrutacja e8 15.06.23, 22:28
      Niestety ale to nie szkoly usralaja harmonogram, tylko kuratoria. Jest absolutnym bezsensem przynoszenie dokumentow na raty i zadna szkola tego nie oczekuje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka