17.06.23, 19:52
Od bardzo dawna co jakiś czas śni mi się jezioro, małe, może bardziej staw. Fabuła snu jest na ogół taka sama - wybieram się tam na pieszą wycieczkę, prawie zawsze z mężem lub z mężem i córką. Szukamy miejsca na biwak, rozkładamy się, plazujemy, pływamy. To bardzo przyjemne sny.
Ale z upływem lat jezioro się zmienia. Kiedyś śniło mi się jako wypełnione wodą wyrobisko, otoczone piaszczystymi stokami, jak plaża nadmorska. W tym śnie zachwycałam się, że mam takie "morze w miniaturze". Potem plaża zaczęła zarastać roślinnością, zrobiło się zielono z jednej strony, z drugiej ciągle był piach i plaża. W tamtych snach przedzieraliśmy się przez chaszcze, żeby w końcu turlać się radośnie po piasku w dół do wody.
Któregoś razu pojawiły się łabędzie, pamiętam ten sen, przyjechaliśmy z ochotą na pływanie, a tu łabędzie - nie wiadomo czy pływać czy nie. Jezioro było wtedy bardzo zarośnięte wodorostami. Pływaliśmy, ale wodorosty oplątywały się wokół nóg.
Te sny z wodorostami powtarzały się jakiś czas.
Różne okoliczności z czasem się pojawiały - kiedyś zastaliśmy nad jeziorem masę ludzi, koce, parawany 😉, muzykę disco polo i kramy z fast food - ale potem znowu było pusto i przyjemnie.
Tak czy owak niezmienne było jezioro i moja świadomość w kolejnych snach, że to jest ciągle to samo fajne, przyjemne miejsce.
A dziś w nocy jezioro było dużo mniejsze, brzegi bagniste, a w jedynym miejscu jakie wypatrzyłam, gdzie można by zejść do wody - było obozowisko - ale nie jak camping, tylko jakby jakiś sqot? Para młodych ludzi wylazła z szałasu, mieli też coś w rodzaju polowej kuchni i ...klatki z królikami. Wyglądało na to, że tam mieszkają, a nie tylko biwakują. Staliśmy na drodze powyżej jeziora i patrzyliśmy na nich, jak krzątają się wokół - i poszliśmy dalej, odwołując psy, żeby tamci się nie zorientowali, że ktoś przechodzi i patrzy na nich.
Mam nadzieję, że do następnego mojego snu o jeziorze wyniosą się 🙂
A czy Wy miewacie powtarzające się sny dziejące się w tych samych miejscach (fikcyjnych lub prawdziwych) ?