7katipo 22.06.23, 19:43 Da się usunąć z ubrania? Zmywacza do paznokci próbowałam 🤭 nie działa. Są jakieś myki, czy nowe spodnie kupić zostaje? 🤔 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
profes79 Re: Farba olejna 22.06.23, 19:57 Kupić nowe. Cokolwiek użyjesz do rozpuszczenia/zmycia farby olejnej, prawie na pewno uszkodzi też tkaninę. Teoretycznie pomagają tłuszcze, ale to też zależy ile tej farby na ubraniu masz. www.veseldom.com/pl/jak-usunac-farbe-olejna-z-ubran/ Odpowiedz Link Zgłoś
7katipo Re: Farba olejna 22.06.23, 20:02 Tego się bałam już przy tym zmywaczu, że odbarwi tkaninę. Uznałam, że zaryzykuję, spodnie i tak na zmarnowanie, czy poplamione, czy odbarwione 😛 Nie podziałało - ani na plamy, ani na kolor 🙄 Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Farba olejna 22.06.23, 20:07 mozesz probowac benzyna ekstracyjna chemiczna-hurtownia.pl/pl/n/Benzyna-ekstrakcyjna-co-to-jest-i-jakie-ma-wlasciwosci/136 bedzie to bezpieczniejsze dla tkaniny niz typowy rozpuszczalnik do farb olejnych Odpowiedz Link Zgłoś
7katipo Re: Farba olejna 22.06.23, 20:17 No super 😜 Po co mi wiadro 5 litrów 🤔 Muszę poszukać kogoś, kto ma i odstąpi naparsteczek 😛 Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Farba olejna 22.06.23, 20:18 to link przypadkowy w obi czy innej castoramie napewno kupisz male opakowanie Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Farba olejna 22.06.23, 20:20 albo sprobuj poprosic w jakims warsztacie samochodowym, na pewno uzywaja Odpowiedz Link Zgłoś
maleficent6 Re: Farba olejna 22.06.23, 20:30 Benzyna ekstrakcyjna jest sprzedawana w każdym budowlanym w małych butelkach. Natomiast nie gwarantuję, że pomoże. Odpowiedz Link Zgłoś
mallard Re: Farba olejna 23.06.23, 14:32 maleficent6 napisała: > Natomiast nie gwarantuję, że pomoże. Nie pomoże. Pomóc może rozpuszczalnik nitro, tylko trzeba spróbować w niewidocznym miejscu, czy nie działa na tkaninę. Jak będzie ok, to nasącz nim jakąś ligninę czy coś, lub w inny sposób spowoduj, żeby plamy z olejnej od niego "skruszały". Jak to nastąpi, to można je próbować "wytarmosoić", wspomagając się ciepłą wodą z proszkiem do prania, czy płynem. Odpowiedz Link Zgłoś
is-laura Re: Farba olejna 23.06.23, 15:03 Ostrzegam przed benzyną. Próbowałam usuwać nią plamę ze spódnicy. Plama zniknęła, ale odbarwił się wzór dookoła plamy Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Farba olejna 22.06.23, 20:24 a nie da się zeskrobać? włóż do zamrazarki Odpowiedz Link Zgłoś
7katipo Re: Farba olejna 22.06.23, 20:44 Próbowałam, nie da. Wczepiło się jak złe 🙄 I ani drgnie. Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Farba olejna 22.06.23, 20:40 Na farbę olejową to smar czyli olej jadalny .Na wacik nasącz i połóż .A później potrzyj .I płyn do naczyń by odtluścić plamę i do pralki .Jakie rozpuszczalniki . Odpowiedz Link Zgłoś
jednoraz0w0 Re: Farba olejna 22.06.23, 20:40 ale to taka do ścian czy coś mniej hardcorowego? możesz na początek spróbować gorącą wodą z mydłem. farba olejna schnie długo więc im prędzej się za to weźmiesz tym większą masz szansę, zresztą każda farba tak ma. Takie chemikalia nie są tanie, ale masz największą szansę że nie zniszczą gaci: idź do sklepu dla artystów i poszukaj czegoś do czyszczenia pędzli z farb olejnych, celuj w takie co mają napisane, że dadzą radę z zaschniętą farbą. One są tak obmyślone żeby nie zniszczyć pędzli więc jest nadzieja, że gacie też oszczędzą. Odpowiedz Link Zgłoś
7katipo Re: Farba olejna 22.06.23, 20:47 Cholera ją wie, jaka ona 🤔🙄 Ławki pomalowane; w miarę coraz późniejszej godziny nocnej coraz bliżej przysuwane do ogniska. No i zaczęły brudzić, te ławki 🤨 Odpowiedz Link Zgłoś
jednoraz0w0 Re: Farba olejna 22.06.23, 20:48 od ciepła znaczy? no to tym bardziej, jeśli gacie pozwolą si wrzucić do gorącej wody to im to zrobić. Z mydłem albo płynem do mycia naczyń. Odpowiedz Link Zgłoś
7katipo Re: Farba olejna 22.06.23, 20:50 Gacie kupione z promocji; jest więc prawdopodobieństwo, że za specyfik zapłacę więcej 😉 Dzięki, poszukam i spróbuję, anyway. A plamy, wstyd się przyznać 🤗🤭 z zeszłego roku są, z września ☺ Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Farba olejna 23.06.23, 07:52 jednoraz0w0 napisał(a): > możesz na początek spróbować gorącą wodą z mydłem. równie dobrze mogłaby się pomodlić albo odprawić inne czary-mary. Nie, woda z mydłem nie usuwa farb olejnych. Odpowiedz Link Zgłoś
jednoraz0w0 Re: Farba olejna 23.06.23, 15:01 Woda z mydłem nie. Gorąca woda z mydłem jak farba nie jest zastygnięta na kamień (myślałam ze to stosunkowo świeża plama) w jakimś stopniu by dała radę, robiłam to milion razy z przyschniętą farbą olejną choc trzeba przyznać ze roboczogodziny które to kosztuje mogą być takie ze już lepiej kupić nowe spodnie. Odpowiedz Link Zgłoś
senin1 Re: Farba olejna 22.06.23, 22:16 jako rozpuszczalnik do farby olejnej sluzy terpentyna ale skoro juz potraktowalas acetonem to moze nie zadzialac Odpowiedz Link Zgłoś
jednoraz0w0 Re: Farba olejna 22.06.23, 22:20 Ale niekoniecznie do zaschniętej od roku Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Farba olejna 22.06.23, 22:36 Na olejną olej nawet margaryna .Napisz czy dało radę . Odpowiedz Link Zgłoś
7katipo Re: Farba olejna 22.06.23, 23:28 Moczą się w misce. Ale wygląda, że nie dało 🥺 Odpowiedz Link Zgłoś
jednoraz0w0 Re: Farba olejna 23.06.23, 17:04 Część osób myli to rozcieńczalniki z rozpuszczalnikami, ale, jak mawia klasyk, do brzegu: ty jesteś pewna ze to farba olejna a nie, na przykład, poliuretan, któremu nic nie da rady? Odpowiedz Link Zgłoś
jednoraz0w0 Re: Farba olejna 23.06.23, 17:06 Chociaż jeśli był suchy i zaczął farbować po rozgrzaniu to raczej nie, no chyba ze tylko myśleliście, ze jest suchy Odpowiedz Link Zgłoś
7katipo Re: Farba olejna 23.06.23, 17:12 Nie mam zielonego pojęcia 😱 Jak sobie stały, to nie farbowały. W nocy, przy ognisku - zaczęły. Co zauważyliśmy następnego dnia; w pierwszej chwili myślałam, że to pasta do zębów. To ja już może pójdę po nowe gacie 🤭🙄 Odpowiedz Link Zgłoś