Dodaj do ulubionych

Wyprawka do 1 klasy

26.06.23, 16:03
Kiedy najlepiej kupować wyprawkę do 1 klasy? Kupujecie latem czy czekacie do września? Nie wiem czy to nie bedzie za duży wydatek na raz, dlatego chyba takie pewniaki chciałabym kupić wcześniej? Co polecacie? Co powinno się w takiej wyprawce znaleźć?
Obserwuj wątek
    • kochamruskieileniwe Re: Wyprawka do 1 klasy 26.06.23, 16:11
      sprawdź na stronie szkoły. Bardzo często szkoły podają swoje wymagania.

Pewniak to lekki tornister i piórnik
      Plastelina
      bloki A4 - techniczny, techniczny kolorowy, zwykły i zwykły kolorowy

A poza tym - o ile masz miejsce w domu przygotuj sobie mały sklep papierniczy z produktami typu
      papier kolorowy
      bibuła
      jakies kleje
      zapas ołówków
      zapas zeszytów w kratkę/trzylinie (dzieci często uzywają tej kolorowej)
      jakieś sprawy dekoracyjne typu dzety/cekiny/piórka

Przyda Ci się i nie będziesz zaskoczona kiedy (zmień wiek)

• ichi51e Re: Wyprawka do 1 klasy 26.06.23, 17:50
        lepsze sa zeszyty z jednolitymi lino ami nie tez czerwono niebieskie.
        • kochamruskieileniwe Re: Wyprawka do 1 klasy 26.06.23, 18:32
          A dlaczego lepsze?
          Wiem, że dzieciaki mają różne preferencje.
        • smoczy_plomien Re: Wyprawka do 1 klasy 26.06.23, 22:15
          U nas wymagano tych kolorowych.
          • ga-ti Re: Wyprawka do 1 klasy 26.06.23, 22:57
            U nas też, dzieciaki łatwiej się odnajdywały, w których linijkach mają pisać. Bo te jednokolorowe niby mają pogrubione linie, ale w sumie to czasem niewiele się różnią.
          • furiatka_wariatka Re: Wyprawka do 1 klasy 03.07.23, 06:42
            U nas też kolorowa linia tura, i dodatkowo format zeszytu a4.
          • nimaletko Re: Wyprawka do 1 klasy 03.07.23, 10:14
            A u nas wymagano jednolokolorowych, wyraźnie było napisane na stronie szkoły, że zeszyty w trzy linie, ale koniecznie w jednym kolorze.
            Więc tego akurat bym nie kupowała i poczekała na wytyczne szkoły.
    • princy-mincy Re: Wyprawka do 1 klasy 26.06.23, 16:28
      u nas byla lista w szkole i wg tego kupowaliśmy
      na pewno warto kupić dobry, lekki plecak, dobrej jakosci kredki. Dla moich dzieci w I klasie kupowalam kredki grube, tzw jumbo i zawsze trójkątne, bo nie spadają z ławki
      zeszyty zawsze kupowalam z dzieckiem w sklepie (papierniczy lub hipermarket), resztę zamawialam przez internet
    • migafka357 Re: Wyprawka do 1 klasy 26.06.23, 16:32
      Kupuj wg listy ze szkoły, bo czasem wymagania są zaskakujące, mnie np. zaskoczyło, że zeszyt musi być 32-kartkowy i w czerwone linie. Pod koniec sierpnia i na początku września spokojnie zdążysz, wszystkie Biedronki będą zawalone zeszytami, blokami i wszystkim innym.
    • jasnozielona_roslinka Re: Wyprawka do 1 klasy 26.06.23, 16:48
      przecież to szkoła podaje, co ma być w wyprawce.
      tu jedna z forumek pisze że u nich zeszyt 32 kartkowy, a u nas 16.
      U mnie pastele a u kogoś bibuła
      Zamierzasz kupić wszystko co w szkołach ematek oczekują?
    • biala_ladecka Re: Wyprawka do 1 klasy 26.06.23, 17:12
      Zalezy od organizacji pracy w twojej szkole. Wszyscy pisza plecak, a u nas plecaka wlasciwie mogloby nie byc. Wszystko zostaje w szafce. Dzieciaki przychodza ze sniadaniowka.
    • agjot Re: Wyprawka do 1 klasy 26.06.23, 17:17
      U nas szkoła chce zeszyty w formacie A4, dostaliśmy wytyczne na zebraniu tydzien temu.
      • panna.nasturcja Re: Wyprawka do 1 klasy 26.06.23, 17:30
        Dla pierwszaków?
        • agjot Re: Wyprawka do 1 klasy 26.06.23, 18:05
          Tak, taki maja system pracy. To szkoła prywatna, maja tu trochę inaczej niż w publicznych. Dzieciaki maja swoją sale i większość tych klamotow będzie zostawać na miejscu.
          • karmello29 Re: Wyprawka do 1 klasy 26.06.23, 22:21
            agjot napisała:

> Tak, taki maja system pracy. To szkoła prywatna, maja tu trochę inaczej niż w p
            > ublicznych. Dzieciaki maja swoją sale i większość tych klamotow będzie zostawać
            > na miejscu.

moja corka tez chodzi do szkoly prywatnej ,A4 mieli w 2 klasie,sorry
        • mikawi Re: Wyprawka do 1 klasy 26.06.23, 19:01
          U nas 60 kartkowe zeszyty A4 potrzebne były tylko do języków obcych od 1 klasy, bo dzieci wklejaly dużo kart pracy. Do edukacji wczesnoszkolnej tradycyjnie zeszyty w 3 linie oraz w kratkę. Najlepiej mieć listę ze szkoły, ale standardowo zeszyty, bloki, farby, kleje w sztyfcie, kredki, plastelina, itp. Zresztą nawet jak czegoś nie kupisz, to papierniczych nie zamykają po wrześniu i zawsze można kupić na bieżąco.
    • panna.nasturcja Re: Wyprawka do 1 klasy 26.06.23, 17:29
      Przecież żeby to nie był za duży wydatek to nie trzeba kupować teraz, wystarczy odkładać na ten cel pieniądze.
      • memphis90 Re: Wyprawka do 1 klasy 26.06.23, 17:31
        A 1.07 złożyć wniosek o plusczysta.
        • panna.nasturcja Re: Wyprawka do 1 klasy 26.06.23, 17:37
          Nie wiem co to jest
          • panna.nasturcja Re: Wyprawka do 1 klasy 26.06.23, 17:38
            Aaaa, dobra, przeczytałam na głos (jednak!) i już wiem smile
    • misiamama Re: Wyprawka do 1 klasy 26.06.23, 18:48
      kupowałam wcześniej pewniaki, czyli plecak, kredki, plastelinę, ołówki. Na pewno nie ma sensu kupować piórnika z wyposażeniem, ponieważ są tam zawsze bardzo słabe kredki i ołówki i zresztą wszystko. Kredki i ołówki najlepiej trójkątne, grubsze, dobra jakościowo gumka, dobra jakościowo temperówka z pojemnikiem, nożyczki do papieru.
      Nie powiel mojego błędu i nie kupuj w czerwcu kapci ani butów ani kostiumu na w-f, bo na bank po wakacjach to będzie za małe smile Całą szczegółową listę dostaniesz w szkole.
    • panna.nasturcja Re: Wyprawka do 1 klasy 26.06.23, 19:03
      Aaa, to był wątek w celu reklamowym?
    • stephanie.plum Re: Wyprawka do 1 klasy 26.06.23, 21:19
      u mnie największe wyzwanie to był plecak (w końcu stanęło na sztywnym tornistrze, bo tam są przegródki, można postawić obok ławki jak szafkę, nie mną się książki...)
      i strój na WF, oraz coś w roli odpowiednich kapci.
      no i praktyczna śniadaniówka.

resztę załatwia jedna wizyta w papierniczym, przy czym moim zdaniem najważniejsze są dobre ołówki (nie za twarde) i funkcjonalna temperówka.
    • ga-ti Re: Wyprawka do 1 klasy 26.06.23, 21:48
      Dużo rad dostałaś. W sumie czasem warto poczekać, bo we wrześniu robią promocje wink
      Ale można poczytać o plecakach, jaki najlepszy dla pierwszaka.
      Piórnik fajny jest tego typu: dzieciakwszkole.pl/pl/products/piornik-szkolny-kosmetyczka-etui-olive-herlitz-17243.html ołówki uporządkowane, a reszta wrzucona, bo dzieciak nie traci czasu na wkładanie każdej kredki w 'gumeczkę' i nie kupuj z wyposażeniem, najczęściej jest kiepskie jakościowo.
      Warto kupić lepsze kredki (wiadomo, że są i mega drogie, ale takich szkoda, bo się gubią, najtańsze są złej jakości i tylko się dziecko nadenerwuje) ołówkowe i świecowe. I dobre ołówki, najlepiej kilka różnych, żeby dziecko zdecydowało, którym się najlepiej pisze.
      Dobrą temperówkę z pojemniczkiem na wiórki, gumkę, która dobrze ściera, ostre nożyczki, kleje w sztyfcie.
      Farby plakatowe i kubeczek na wodę, kilka pędzli.
      Plastelinę.
      Różna bloki: białe i kolorowe, techniczne i zwykłe A4, czasem chcą też tego większego formatu, ale pierwszakowi starczy chyba ten, wycinanki, bibułę karbowaną (zestaw kilku kolorów).
      Okładki na książki (są i zestawy i jakieś uniwersalne, ale książki wypożycza szkoła i zwykle każą okładać).
      Teczkę A4 na wszelkie prace plastyczne, kserówki. Czasem szkoła nie ma szafek i plastyczne rzeczy dzieci zostawiają w klasie w takich dużych teczkach, np. papertrade.pl/produkty/teczka-z-raczka-b4-jumbo-wrzosowa-penmate/ ale to lepiej poczekać na info ze szkoły.
      Śniadaniówka i tu warto poczytać opinie i zastanowić się ile jedzenia będzie chciało i potrzebowało Twoje dziecko. Butelka na wodę, czasem termosik (nie ma co kupować drogich, bo lubią się gubić).
      Worek na strój gimnastyczny i sam strój, ale dowiedz się, jakiego pani wymaga.
      Buty na zmianę.
      No i zeszyty. Najczęściej (ale nie zawsze, jak wynika z wątku) 16 kartkowe w kratkę i w trzylinię (u nas pani chciała w linie kolorowe), lepiej kupić po kilka sztuk.

Dostaniesz wszystko w każdym markecie. Bez paniki smile

• ga-ti Re: Wyprawka do 1 klasy 26.06.23, 21:53
        O łał, nie ma to jak mieć dzieci! A jeśli masz dziewczynkę to do listy dorzuć jeszcze różne cudne pierdółki smile
    • smoczy_plomien Re: Wyprawka do 1 klasy 26.06.23, 22:16
      Kup dziecku plecak, piórnik, bidon, śniadaniówkę i zestaw kredek. Reszty dowiesz się na pierwszym zebraniu we wrześniu. Nawet jak jest lista podana na stronie szkoły w czerwcu, to we wrześniu każdy wychowawca coś od siebie doda lub powie, że niepotrzebne.
    • asia_as_rosie Re: Wyprawka do 1 klasy 26.06.23, 22:24
      U nas w szkole zawsze było zebranie w czerwcu i podawali spis potrzebnych rzeczy.
    • kamin Re: Wyprawka do 1 klasy 26.06.23, 22:28
      Nie ma czegoś takiego jak pewniaki. U nas kompletnie zbędne były wszelkie przybory plastyczne, plasteliny, zeszyty itp bo kupowała wszystko wychowawczyni ze składek.
      Potrzebny był tylko plecak, strój na wf i buty na zmianę.
    • abcykant Re: Wyprawka do 1 klasy 02.07.23, 20:24
      Według mnie im szybciej tym lepiej. Później nie dość że kolejki wszędzie to i towaru brakuje i stres ze wszystko na ostatnią chwilę. Jeśli chodzi o marki mieliśmy różne ale ASTRA nam się super sprawdza. Mają nawet gotowe zestawy wyprawki.
      • ichi51e Re: Wyprawka do 1 klasy 02.07.23, 20:54
        Spadaj trolu.
        Czekać na listę od nauczyciela inaczej człowiek tylko będzie dwa razy łaził bo ze maja mieć kredki trójkątne w dziecięciu kolorach (z fioletowa ale za to bez białej) nie zgadniesz
    • aagnes Re: Wyprawka do 1 klasy 02.07.23, 21:10
      Prawdopodobnie dzieci będa pisały na początku wymazywalnymi czy tam zmazywalnymi dlugopisami, ,warto zrobic zapas wkładów w dobrej cenie. Nie warto natomiast kupowac niezliczonych ilosc papierów czy kolorowych bibuł, moja corka chodzi do liceum a do tej pory bibuły walają sie po szafie. dobrze jest kupić kilka porządnych, nawet plastikowych teczek, dzieci mają mnóstwo rysunków, kserówek do dokonczenia w domu i na to teczki się przydają, ale nie warto brac tych najtanszych, z wiotkiej tektury, zaraz bedziecie je wyrzucać.
      • ichi51e Re: Wyprawka do 1 klasy 02.07.23, 21:29
        W pierwszej klasie to raczej ołówkiem na poczatku
      • nimaletko Re: Wyprawka do 1 klasy 03.07.23, 11:13
        W pierwszej klasie pisze się ołówkiem, nie znam szkoły, w której pierwszaki piszą długopisem.
        A nawet jeśli okaże się, że w danej szkole jednak potrzebne długopisy, można je dokupić później. Kupowanie na wyrost, żeby potem leżały przez rok czy dwa i wysychały, to wywalanie kasy w błoto.
    • viewiorka Re: Wyprawka do 1 klasy 03.07.23, 07:57
      Czasami rodzice sami kupują wyprawki, a czasami składają się w szkole i pani kupuje co potrzebne, zależy od szkoły. U mojego syna np farby i bloki były w szkole, dzieci nie musiały nosić swoich.
      Z pewniaków to plecak, piórnik, kredki ( duże trójkątne najlepsze), ołówek, gumki, zeszyty
      • nimaletko Re: Wyprawka do 1 klasy 03.07.23, 11:16
        Z tymi dużymi kredkami to byłabym ostrożna. W szkole mojej córki takie kredki używają tylko dzieciaki w zerówce, do pierwszej klasy mają być standardowe cienkie kredki (mogą być trójkątne).
    • gorzkakawazcukrem Re: Wyprawka do 1 klasy 03.07.23, 09:34
      Dziękuję za wszystkie porady, u nas lista będzie dopiero we wrześniu, ale wtedy to już pewnie będzie marny wybór, wszystko w sklepach przebrane, albo sama drożyzna zostanie. Dlatego póki są promocje to takie pewniaki chciałabym już kupić i mieć z głowy. Na pewno szafek u nas w szkole nie ma, więc plecak jest niezbędny. Zanotowałam, żeby piórnika z wyposażeniem nie kupować, lepiej osobno, dobrze wiedzieć. Poczekam na te promocje w biedronce, zobaczę co mają, ktoś wie jak z jakością ich produktów?
      • alewcale Re: Wyprawka do 1 klasy 03.07.23, 17:30
        Jakość w Biedronce biedronkowa, ale w takich klientów celują. Rozkładane piórniki z wyposażeniem mają jeszcze tę wadę, że w zerówce, gdy jest 6 dzieci na stolik jedno drugiemu spycha ze stolika, bo brakuje miejsca. W kl.I siedzi się już raczej po dwoje, więc nie ma tego problemu.
        • kochamruskieileniwe Re: Wyprawka do 1 klasy 03.07.23, 17:47
          Nie zawsze... Jest wiele tzw firmowych, typu Pilot, Pentel, Bic itp. Zeszyty Oxford też mają. Nie mówiąc o firmach typu Majewski czy Astra. Jako artykuły szkolne są ok.
          Tak gwoli ścisłości.
    • palacinka2020 Re: Wyprawka do 1 klasy 03.07.23, 10:24
      Co za roznica czy kupisz w czesciach czy tez odlozysz troche kasy w czerwcu I lipcu I kupisz w sierpniu? Pod koniec sierpnia wszystko jest juz bardzo przecenione, ja kupuje wtedy.
    • julita165 Re: Wyprawka do 1 klasy 03.07.23, 11:56
      Radzę przede wszystkim z umiarem. Nauczyciele zwykle życzą sobie 3/4 sklepu papierniczego. Jak syn skończył 4kl wywaliłam worek 120l ledwo napoczętych, zeschniętych materiałów które musiałam kupić. Te wszystkie plasteliny, ciastoliny farby w fefnastu rodzajach, bibuły ledwo naddarte, papiery w każdym kolorze i rozmiarze.
      Zamiast tyle tego kupować warto optować alby wszystko poza zeszytami, długopisami, ołówkami i linijka szkoła zebrała kasę i kupiła hurtem do użytku wspólnego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka