Dodaj do ulubionych

Wartość zycia

28.06.23, 16:45
Czy życie jednostek wybitnych w jakiejś dziedzinie - naukowej, artystycznej, ekonomicznej itp jest warte więcej niż szarego człowieka?

Czy poprostu śmierć milionera jest bardziej medialna niż smierc brudnego, niewykształconego uchodźcy, których tak naprawdę Europa nie chce?
Obserwuj wątek
    • dreg13 Re: Wartość zycia 28.06.23, 16:52
      Tak
    • nostalgia81 Re: Wartość zycia 28.06.23, 16:54
      Przecież milionerzy też umierają zwyczajnie i po cichu w domach, ze starości. A tragedie np.
      biednych dzieci uwięzionych w jaskini śledził cały swiat.

Kluczem tu jest medialność sprawy
    • woman_in_love Re: Wartość zycia 28.06.23, 16:54
      Jeżeli chodzi o śmierć milionerów w batyskafie, to 99% szumu medialnego z nimi związanego to WYŚMIEWANIE SIĘ Z NICH i robienie sobie z nich beki.

Dlatego trudno powiedzieć twe pytanie jest zasadne.
      • woman_in_love Re: Wartość zycia 28.06.23, 16:59
        .
      • alicjamagdalena Re: Wartość zycia 28.06.23, 17:36
        Bekę robią tzw znawcy tematu...jest ich wielu byli już himalaiści, epidemiolodzy, znawcy rekinów...wszyscy domorośli.
        Obecnie jazda pokazami autonomicznymi jest ryzykowna co nie oznacza że za 5 lat też będzie.
    • 71tosia Re: Wartość zycia 28.06.23, 16:56
      świat z pewnością bardziej interesuje się śmiercią szukającego wrażeń miliardera niż szukającego choć trochę lepszego i bezpieczniejszego życia mieszkańca Afryki.
      „Jest to zrozumiałe, ponieważ wszyscy chcemy, żeby ci ludzie zostali uratowani i modlimy się o to. Niemniej, fakt, że poświęca się temu więcej uwagi niż 700 osobom, które zatonęły, jest nieakceptowalny - B.Obama.”
      • berdebul Re: Wartość zycia 28.06.23, 19:21
        Nieakceptowalny to jest przemyt ludzi i wspieranie go przez ratowanie pontonów na morzu śródziemnym. Im większy % zostanie przyjęty, pomimo nielegalnej drogi, tym więcej osób zginie i więcej osób zapłaci przemytnikom.
        • 71tosia Re: Wartość zycia 28.06.23, 22:41
          Chyba rozum co odebrało - ratuje się rozbitków a nie pontony, i naprawdę postulujesz by tonącemu człowiekowi odmawiac pomocy? Już nie wspominając o tym ze istnieje prawo Międzynarodowa konwencja o poszukiwaniu i ratownictwie morskim która zobowiązuje do ratowania rozbitków.
          Ps z przemytem ludzi nie walczy się nie ratując rozbitków podobnie jak z niewolnictwem nie walczy się zabijając niewolników etc
          • berdebul Re: Wartość zycia 28.06.23, 23:53
            To sprawdz gdzie organizacje NGO wyławiają pontony i dlaczego bliżej Afryki niż Europy.
            Australia poradziła sobie sprawnie z przemytem. Albo legalna droga, albo bram emigracji.
            • 71tosia Re: Wartość zycia 29.06.23, 08:19
              Tak dalej upieraj się ze ngo-sy ratuja pontony a nie ludzi. Jedyna droga by ja poradzic sibie z nielegalna emigracja to likwidacja nierówności na świecie
              • s12345s Re: Wartość zycia 29.06.23, 17:41
                71tosia napisała:

Jedyna droga by ja poradzic sibie z nielegalna emigracja to likwidacja nierówności na świecie

A kiedy to niby świat był sprawiedliwy?
                Jedyną drogą żeby ukrócić tą nielegalną migrację, jest likwidacja socjalu dla nielegalnych migrantów.
                U nas nie ma socjalu za który wygodnie się żyje, to nie mamy nielegalnych migrantów. Są u nas tylko przejazdem - do socjalu.
              • berdebul Re: Wartość zycia 29.06.23, 20:21
                😂 Polyanno zejdź na ziemię.
                • 71tosia Re: Wartość zycia 29.06.23, 20:48
                  to co postulujesz jest przestępstwem z punku widzenia prawa międzynarodowego to po pierwsze a po drugie to chyba tylko ktoś o rysie psychopaty potrafi „dla nauczki” patrzeć na tonąca osobę bez próby udzielenia pomocy.
                  • s12345s Re: Wartość zycia 29.06.23, 21:11
                    71tosia napisała:

> chyba tylko ktoś o rysie psychopaty potrafi „dla nauczki” patrzeć na tonąca osobę bez próby udzielenia pomocy.

A gdzie ja napisałam że mamy patrzeć jak toną?. Oni muszą wiedzie, że nie czeka na nich w UE żaden socjal.
                • livia.kalina Re: Wartość zycia 29.06.23, 20:55
                  Czyli pozwalamy tonąć ludziom, żeby im pomoc, ich ocalić? I już samopoczucie świetne?

A masz świadomość, ze tobie pod każdym możliwym względem bliżej do tych, którym tak,lekko,pozwalasz umierać, niż do tych bogaczy spragnionych widoku titanica?
    • nenia1 Re: Wartość zycia 28.06.23, 17:25
      najczęściej wzbudza więcej emocji, po prostu. A im więcej z takiej śmierci plotkarskich smaczków można wycisnąć tym więcej emocji zbudza, więc większa klikalność i tak to się kręci. Jak się utopi po paru głębszych Zbyszek z Pcimia to kogo to zainteresuje? Może rodzinę, najbliższych znajomych, jak ich miał. No ale jak się utopił Piotr Woźniak-Starak to w internecie huczało jak w ulu. Czy jego życie miało większość wartość od życia Zbyszka? Nie. Ale pierwszego nikt praktycznie nie znał, nie wywoływał żadnych emocji, więc jak się utopił, nie wzbudziło to sensacji. Codziennie ktoś ginie tragicznie, to znieczula. Dlatego musi się pojawić jakiś element, który mówiąc dosadnie, spowoduje uatrakcyjnienie śmierci. Czyli dobrze jak ktoś znany, bogaty, piękny, młody, albo sama śmierć jest bardzo spektakularna. To nie ma wiele wspólnego z moralnością czy wartościowaniem cudzego życia. Prędzej już z odrywaniem się od nudy, od codziennej rutyny, poprzez pojawienie się informacji, które pobudzają emocje, więc i bardziej ekscytują.
    • sueellen Re: Wartość zycia 28.06.23, 18:11
      Media piszą o tragedii uchodźców ale sprawa Titana była medialna z wielu powodów i to nie tylko dlatego że byli ma nim bogaci ludzie. Przede wszystkim ta firma to wielki przekręt i eksperci zachodzą w głowę dlaczego ci ludzie zapłacili jakąś gigantyczna fortunę by zostać zgniecionymi w puszce. Podpisywali nawet umowę w której przyjmowali do wiadomości, że to puszka bez jakichkolwiek atestów i liczą się że śmiercia. Gdyby właściciel tego wynalazku nadal żył, poszedłby siedzieć na 25 lat.
      • heca7 Re: Wartość zycia 28.06.23, 18:16
        Tego nastolatka mi żal bo nie chciał początkowo płynąć.
        • sueellen Re: Wartość zycia 28.06.23, 19:29
          Tak, też czytałam, że był przerażony pomysłem tatusia. Nie wiem co ci ludzie mieli w głowach. Podobno to coś trzeszczało niesamowicie i było sterowane konsola do gier. Samo to że milionerzy którzy mogli wsiąść do porządnej łodzi podwodnej jak to np robił James Cameron przed filmowaniem Titanica zawierzyli takiemu oszuście. Za takie pieniądze musieli zawrzeć umowę, podpisać z pomocą prawników, sprawdzić czy ich polisa na życie pokryje taka wycieczkę czy może uzna to za zbyt niebezpieczne zachowanie? Dla mnie kosmos.
          • matacznik Re: Wartość zycia 29.06.23, 07:24
            sueellen napisała:

> Podobno to coś trzeszczało niesamowicie i było sterowane konsola do gier.
            >
            Padem od konsoli. Kompletnie nie rozumiem tego akurat zarzutu - takie pady, zwłaszcza w wersjach pro (choć to chyba nie ten przypadek) to są bardzo solidne, wytrzymałe i precyzyjne urządzenia sterujące, przetestowane przez miliony użytkowników.
    • matacznik Re: Wartość zycia 28.06.23, 18:22
      alicjamagdalena napisała:

> Czy poprostu śmierć milionera jest bardziej medialna niż smierc brudnego, niewy
      > kształconego uchodźcy, których tak naprawdę Europa nie chce?
      >
      News jest wtedy, gdy człowiek pogryzie psa. Jak zatonie pięćdziesiąta łódź z miliarderami, to też wzmianka będzie petitem.
    • mankora Re: Wartość zycia 28.06.23, 18:30
      Wartość każdego życia jest taka sama i nie mierzy się jej tym, czy media to omówiły.
    • anorektycznazdzira Re: Wartość zycia 28.06.23, 19:05
      Medialność to przecież nie jest wartość, helou.
      • reinadelafiesta Re: Wartość zycia 28.06.23, 22:52
        Podejrzewam, że to nie fakt, że tam byli milionerzy, zdecydował o medialności. Mam wrażenie, że w tym przypadku Kowalski, Smith czy Schmidt w tej łodzi budziliby takie samo zainteresowanie.
    • zonkli Re: Wartość zycia 28.06.23, 19:36
      Tak,
      w małej miejscowości śmierć lokalnej nauczycielki lekarza urzędniczki i księdza to szum w mediach lokalnych i delegacje z kwiatami na pogrzebie oraz utyskiwania jak to człowieka szkoda
      a w tej samej wsi śmierć starszawej singielki pracującej jako kasjerka w kiosku to tylko sąsiedzi i rodzina na pogrzebie i na drugi dzień inni nie pamiętają że istniała
      • nostalgia81 Re: Wartość zycia 28.06.23, 20:19
        "jakie życie taka śmierć. Nie dziwi nic"
    • kaki11 Re: Wartość zycia 28.06.23, 20:25
      Tak jest medialna.
      Dziwi cię, że są tematy medialne bo znane nazwiska/mniej powszechne wydarzenia, i mniej medialne bo zupełnie nie znane osoby lub częste zdarzenia?
    • engine8t Re: Wartość zycia 28.06.23, 20:29
      Przeciez to nie rzady, nie wybotni w jakiejs dziedzinie ale miliarderzy rzadza tym swiatem i skoro politykow czy profesorow czy innych mozna zawsze latwo zastapic to milarderow juz nie tak latwo..
    • pulcino3 Re: Wartość zycia 28.06.23, 23:39
      Ja dziś się w drugą stronę zastanawiałam . Obserwowałam jak dwie młode dziewczyny ( jedna oryginalna Romka , druga "biała" Romka zamiatały niedaleko mnie chodnik , widocznie taka pracę dostały z komunalki przypuszczam. I wyglądało to tak niedbale, szybko jakby zamiatanie pod dywan 😄. I tak sobie pomyślałam, jakie życie takie młode dziewczyny mają i dlaczego będzie to wegetacja . Praca niby najprostsza jakby mogła być wykonana na odpierdol , byle by kwit dostać. Wystarczy im minimum egzystencjonalne , na zasadzie dziś jestem królową życia , bo mam 10zl i stać mnie na chleb z margaryną, co będzie jutro jest nie istotne. Przecież takie osoby konsumują swoje życie na najniższym trybie egzystencji, zaspakajając jedynie swoje potrzeby podstawowe, jak tak można żyć? i jak się ma to do tego, że w tym samym czasie, ktoś inny chce coś osiągnąć w życiu , pozostawić po sobie jakiś ślad.
      • pulcino3 Re: Wartość zycia 28.06.23, 23:47
        Chodzi mi o to , że wszyscy żyjemy niby w tej samej czasoprzestrzeni, do dyspozycji mamy niby ten sam zasób teraźniejszego czasu, a jedni wykorzystują go tak bezwartościowo, bez ambicji , bez sensu, dlaczego? Przecież można się postara , przecież można coś zmienić na lepsze, dlaczego ktoś godzi się na taką bylejakość?
      • woman_in_love Re: Wartość zycia 29.06.23, 07:33
        na te Romki robią ich faceci (robiąc wałki na wnuczka), więc one mogą się opierdzielać robiąc roboty publiczne
    • abidja Re: Wartość zycia 29.06.23, 10:17
      To typowy klasizm.
      Gdy ginie milioner, z wlasnej glupoty, bezmyslnosci szukaja go jednostki wojskowe. Panstwowe! Trabia o tym gazety, telewizja nadaje programy na zywo. Pewnie wkrotce powstanie dokument na discovery. Jak milionerzy dla kaprysu chcieli zobaczyc Titanica w ktorym zgineli ludzie z najnizszych warstw spolecznych bo lodzie ratunkowe byly tylko dla tych z 1.klasy. Milionerow.

I nikt nie szuka ludzi na morzu srodziemnym,ktorzy moze jeszcze zyli. Ktorych bieda, desperasjon,przesladowanie zmusily do szukania bezpiecznego miejsca, ryzykujac wlasne zycie.
      Nikt nie szuka ludzi ktorzy byli na lodzi ktora marynarka grecka rozmyslnie rozkolysala by ja zatopic. Z ludzmi na pokladzie. Udalo sie.
      2 min w serwisie TV,moze raz.

Jesli myslicie ze w waszym przypadku byloby inaczej to sie mylicie. Nasze zycie ma te sama wartosc co tych uchodzcow na lodzi.
      • pulcino3 Re: Wartość zycia 29.06.23, 12:30
        Ci emigranci z łodzi płacą majątek żeby się na takim pontonie znaleźć. Dlaczego nie kupią po prostu biletu na samolot ?
        • s12345s Re: Wartość zycia 29.06.23, 17:47
          pulcino3 napisała:

> Ci emigranci z łodzi płacą majątek żeby się na takim pontonie znaleźć. Dlaczego
          > nie kupią po prostu biletu na samolot ?
          >

Bo legalnie nigdzie się nie dostaną. Większość z nich ucieka do tej okropnej UE za lepszym życiem, a nie są żadnymi uchodźcami. Nikt ich nie chce. Dlatego próbują nielegalnie, wielu się udaje.
    • larix_decidua77 Re: Wartość zycia 29.06.23, 17:34
      Z uchodźcami jest problem. Ciężko jednocześnie współczuć i nie godzić się żeby się tu rozgościli. A na tą niechęć sami sobie zapracowali. I nie mówię tu o pracujacych Ukraińcach czy Azjatach prowadzących chińskie knajpy, tylko o śniadych i ciemnoskórych mężczyznach nie szanujących kobiet i pracy.
    • zonkli Re: Wartość zycia 29.06.23, 18:36
      Ludzie z natury kręcą się i trzymają tematów osób które są zamożniejsze, bardziej wpływowe, mają władzę, kasę i pozycję- więc jakaś relacja z nimi by była dodatkowym zyskiem gdyby mieć takiego w znajomych,

W większości uchodźcy nie jawią się jako zysk, a jako wymierna strata, perspektywa wydatków i uszczuplenia własnych zasobów oraz groźba zakłócenia swojego dobrostanu i bezpieczeństwa.

Więc jest to w wymiarze ludzkiej codzienności całkiem policzalne...
    • nangaparbat3 Re: Wartość zycia 29.06.23, 19:19
      Skąd pomysł, że uchodźcy z definicji niejako są niewykształceni?
      • s12345s Re: Wartość zycia 29.06.23, 20:05
        nangaparbat3 napisała:

> Skąd pomysł, że uchodźcy z definicji niejako są niewykształceni?

>

Ci na pontonach w znaczącej większości nie mają wykształcenia.
        Jak ktoś ma wykształcenie, jakieś umiejętności przydatne w Europie, to jednak stara się dostać do Europy w inny sposób, bardziej legalny, bezpieczny.
        • nangaparbat3 Re: Wartość zycia 29.06.23, 20:33
          Tak jak ten lekarz co umarł na granicy z Bialorudia.
        • abidja Re: Wartość zycia 29.06.23, 22:23
          Tak jak student architektury w lesie na granicy z Białorusia.
          • s12345s Re: Wartość zycia 30.06.23, 08:52
            abidja napisała:

> Tak jak student architektury w lesie na granicy z Białorusia.

I innej drogi dostania się do UE nie potrafili znaleźć. Tylko nielegalnie, za dużą kasę.?
            Moja rodzina w PRL-u też uciekła, ale nikt z nich nie przekraczał granicy nielegalnie, nie rzucał kamieniami w straż graniczną. Wyjeżdżali na wycieczki i tam od razu prosili o prawo pobytu. Też wyjechali za lepszym życiem.
            Mam znajomych Syryjczyków i wszyscy legalnie wyjeżdżali z Syrii.
    • engine8t Re: Wartość zycia 29.06.23, 21:17
      Wartosc monetarna zycia przecietneg zjadacz chleba w USA zostala przez agnecje rzdowa wycenina na ok $10M
      No a do tego trzeba by dodac ich stan konta albo odjac dlugi.
    • samanta1010 Re: Wartość zycia 30.06.23, 09:19
      ale powiazanie pomiedzy milionerem, aczlowiekiem wybitnym raczej watłe
      • engine8t Re: Wartość zycia 30.06.23, 20:23
        Dlatego ze wybitni skupija sie na wymysleniu jak zrobic cos czego inni jeszcze nie zrobili a milarder skuppi si ena tym jak zarobic wiecj niz inni zarobili

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka