Dodaj do ulubionych

Chondromalacja - kolano

03.07.23, 10:41
Emama mi BARDZO pomogła przy ostrogach piętowych (BARDZO, BARDZO dziękuję ❤️❤️❤️).

Może podpowiecie coś na chondromalację w kolanie?
II/Iii stopień.
Boli najbardziej nocą (2 miesiące nie śpię, naproksen nie działa, mam wrażenie, ze wręcz wzmaga ból, pomaga voltaren ale przecież nie mogę żyć na lekach przeciwbólowych).

Biorę artrozin i flexi staw extra.

Co mogę jeszcze zrobić, aby sobie pomóc?
Obserwuj wątek
    • ziuta5 Re: Chondromalacja - kolano 03.07.23, 10:44
      artroskopię
    • andaba Re: Chondromalacja - kolano 03.07.23, 11:13
      Ruszać się.

Nie piszę tego złosliwie, nic tak nie szkodzi kolanom jak brak ruchu. Też mam chonromalację 2/3, najbardziej boli jak się mało ruszam. Tak, nocą boli najbardziej - ale tu z kolei najlepiej robi zmęczenie, jak się pada na pysk, to żaden ból nie szkodzi spać. Mówię o fizycznej męczacej pracy typu skladanie siana , zasuwanie 6 godzin z motyczką lub 24 godziny dyżuru.

A jeżeli nic nie pomaga to może jednak zabieg.
    • wapaha Re: Chondromalacja - kolano 03.07.23, 13:13
      pij dużo wody-dobrze wpływa na chrząstkę i produkcję mazi, mozesz przemyśleć też zastrzyki ( prp lub kwas hialuronowy)

a poza tym -skoro takie problemy i bolesność to chyba dobry ortopeda i artro
    • natalyaxx Re: Chondromalacja - kolano 03.07.23, 13:16
      Mam chondromalację 3 stopnia, mnie w ryzach trzymają zastrzyki z kwasu hialuronowego i z osocza, dzięki temu uniknęłam póki co artroskopii. Jednak ja nie miałam dolegliwości bólowych, u Ciebie może być już za późno i potrzebna jest artroskopia.
    • mysiulek08 Re: Chondromalacja - kolano 03.07.23, 15:13
      niesmiertelne 'dieta i ruch ', jak mowi moj przystojniak od kolana, jesli masz nadwage to psuja sie kolana bardzo

mialas rezonans, ze wiesz jaki stopien?

wzmocnienie miesni jest podstawa, jak pisze Wapaha, duzo pic, kolagen w diecie ( jedno jajko dziennie), sa implanty rzepki, przystojniak ubolewa, ze u nas metoda nie stosowana

u mnie po usunieciu sporej czesci łąkotki i wypolerowaniu rzepki (fajnie to wygladalo w kamerze) - mialam niewielkie wczesne ognisko IV stopnia - bol odpuscil, pobolewa od czasu do czasu przy zmianie pogody albo jak przeforsuje kolano, pomaga mi bardzo elektrostymulacja IFT i ultradzwieki (jak boli mocniej to,do zelu dodaje voltaren), jedno i drugie polecila rehabilitantka i zaaprobowal przystojniak
      • yenna_m Re: Chondromalacja - kolano 03.07.23, 16:30
        Mialam usg i rtg.
        • mysiulek08 Re: Chondromalacja - kolano 03.07.23, 16:45
          najdokladniejszy jest jednak rezonans
        • mysiulek08 Re: Chondromalacja - kolano 03.07.23, 22:30
          Yenna, a jestes pewna, ze nie masz uszkodzenia łąkotki (pekniecie, zgniecenie) ? to tez boli a z uszkodzona chrzastka tym bardziej
          • yenna_m Re: Chondromalacja - kolano 04.07.23, 12:07
            Robilam rtg i usg. Mogę miec bo rozbawione 30 kg psa mi wpadło na to kolano. Ale rtg nie pokazało pęknięcia.
            • mysiulek08 Re: Chondromalacja - kolano 04.07.23, 16:23
              jeszcze raz, najdokladniejszy do takich struktur jest rezonans
              • yenna_m Re: Chondromalacja - kolano 04.07.23, 16:25
                No i pewnie się bujnę na rezonans.
    • kasterson Re: Chondromalacja - kolano 03.07.23, 15:18
      Jeść dużo żelatyn w różnych postaciach. Kąpiele borowinowe.
      Zrobić ze 2-3 serie zabiegów na kolano = (laser hilt, krioterapia, pole magnetyczne, ultradźwięki)codziennie przed 2 tyg.

"Rehabilitacja pacjentów z osteomalacją ma na celu przede wszystkim redukcję bólu oraz pracę nad zwiększeniem ruchomości stawu oraz elastyczności mięśni.
      Poprawa elastyczności mięśni

Rozciąganie mięśnia czworogłowego uda wykonuje się na łóżku leżąc na brzuchu. Jedna noga powinna zwisać i opierać się na podłożu w lekkim ugięciu. Do stopy przymocuj pasek i naciągaj nogę zgiętą, leżącą na leżance. Ruch powinno się prowadzić do pierwszego momentu uczucia rozciągania. Wykonaj 4 powtórzenia na stronę.
      W pozycji leżącej na boku ugnij kończynę dolną opartą na podłodze. Następnie przyciągnij piętę do pośladka znajdującej się wyżej kończyny dolnej do momentu uczucia rozciągania. Wykonaj 5 powtórzeń na każdą ze stron.
      W pozycji siedzącej zegnij kolano nogi, którą chcesz rozciągnąć i przełóż stopę na stronę zewnętrzną kolana nogi, która została wyprostowana. Zrotuj tułów w kierunku nogi, którą rozciągasz. Łokciem przeciwnej ręki wykonaj ruch przywiedzenia kończyny rozciąganej do momentu pierwszego uczucia napięcia. Wykonaj po 4 powtórzenia na stronę."
    • berdebul Re: Chondromalacja - kolano 03.07.23, 16:57
      Zawsze mnie boli bardziej jak łykam suplementy na stawy. Trzeba przeżyć.
      Dobry fizjoterapeuta - masaż, plus pokaże ćwiczenia. Lubię tez rower, ale ważne jest ustawienie siodełka i pedałów.
      Maść z kadzidlowcem. Śmierdzi, ale pomaga.
    • jozefrobotnik Re: Chondromalacja - kolano 03.07.23, 18:33
      Flexi stav? W jaki sposób on ma pomóc skoro zawiera śladowe ilości chondroityny?Structum polecam
      • yenna_m Re: Chondromalacja - kolano 03.07.23, 18:56
        Ale to na receptę.
        • jozefrobotnik Re: Chondromalacja - kolano 04.07.23, 01:28
          I jak masz chondromalacje to nawet rodzinny to przepisze. A naprawdę działa.
          • yenna_m Re: Chondromalacja - kolano 04.07.23, 03:07
            Artrozin ma wiecej chondroityny. 900 mg.
            • nangaparbat3 Re: Chondromalacja - kolano 04.07.23, 12:37
              Czasem może być więcej, ale gorzej się wchłaniać albo mieć gorsze niepożądane. Ortopeda mi powiedział, że najlepiej się sprawdza.
          • nangaparbat3 Re: Chondromalacja - kolano 04.07.23, 12:36
            Najnowszy ortopeda też mi przepisał. Mówisz, że działa, to wreszcie zacznę brać,
        • mysiulek08 Re: Chondromalacja - kolano 04.07.23, 01:53
          www.doz.pl/apteka/p163714-Glukozamina__Chondroityna_Pharmovit_proszek_150_g
          www.doz.pl/apteka/p163603-StructuDose_kapsulki_60_szt.

zawartosc chondrotoiny taka jak w structum
          • mysiulek08 Re: Chondromalacja - kolano 04.07.23, 01:58
            a i przystojniak od kolana, na pytanie czy pomoze np lykanie kolagenu, glukozaminy, chondroityny itp, powiedzial, ze pomoze.. odchudzic porfel
            • ziuta5 Re: Chondromalacja - kolano 04.07.23, 09:17
              na chondromalację to sam kolagen nie pomoże, wiadomo, nic nie zastąpi artroskopii (przed którą się tak strasznie ludzie bronią, nie wiadomo dlaczego)

ale nie jest tak, że kolagen to całkowity pic na wodę
              link
    • nangaparbat3 Re: Chondromalacja - kolano 04.07.23, 12:34
      Przepisał mi ortopeda biofenac w saszetkach, do picia - bardzo pomogło. Ale zaraz potem przeczołgał mnie covid, po którym ledwo się mogłam wdrapc na pierwsze piętro.
      No to się zabrałam za siebie:
      - zaczynam dzień od masażu stóp, potem trochę ćwiczeń z tai chi itp.
      - buty - zasadnicza sprawa, niestety zupełnie nie takie, w których chciałabym chodzić, ale wygodne, z wkładką (mam płaskostopie poprzeczne i to niestety bardzo źle wpływa na kolana)
      - staram się mniej używać auta, więcej chodzić, też częściej wstawać od biurka w pracy, kompa w domu, pochodzić choćby przez chwilę
      - basen
      - masażystka, na którą się rujnuję
      Z tym wszystkim jakoś idzie ku lepszemu, zdarza mi się odczuwać żywą przyjemność z chodzenia, a były chwile wcześniej, że czułam się jak kaleka. Leków nie biorę
      Ale Ty piszesz, że boli Cię w nocy, więc może to coś od kręgosłupa? Czy jakiś nerw uciskasz przy leżeniu?
      Trzymam kciuki, Towarzyszko Niedoli.
      Tak czy inaczej, najważniejsze chyba, żeby się ruszać,
      • nangaparbat3 Re: Chondromalacja - kolano 04.07.23, 12:41
        No i oczywiście im mniej ważysz, tym lepiej, ale to czasem trudne, na pewno nie dźwigać. Jak doradz grecki lekarz mojej pzyjaciółce - lepiej dla kolan trzy razy pójść do sklepu, a nie nosić nic ciężkiego (i "ciężkie" to jest rzecz bardzo wzgledna, on jej tłumaczył: najpierw pani przyniesie chleb, potem mąkę, a potem cukier).
      • yenna_m Re: Chondromalacja - kolano 04.07.23, 13:02
        Kregoslup tez, ale mam rozpuszczoną chrząstkę w kolanie. Jazda zaczęla sie, gdy rozpedzony pies mi wpadł na to kolano.
        • steel.tape Re: Chondromalacja - kolano 04.07.23, 17:15
          yenna wszystko Ci napisały dobre kobiety.
          od siebie dodam : mi pomogło zrzucenie wagi do prawidlowego bmi ,ćwiczenia na mięscnie ud ,kwas hialuronowy .bolało okropnie,puchło,schody to byla meczarnia.cwiczyłam ,strzykałam ,aż w końcu sie przymusiłam do schudnięcia .i tak potwierdzam rtg i usg przy kolanie to malo.rmi pokazało całą nedzę mojej chrząstki.
          nawet jeśli zrobisz artroskopie i nie będzie całej oprawy opisanej powyzej to i tak bedzie bolało.a chodzić po artro z nadwagą ...dramat
          miałam artroskopię po wypadku robioną więc jako takie doświadczenie posiadam.
          • mysiulek08 Re: Chondromalacja - kolano 04.07.23, 17:58
            i to jest swieta, ba , najswietsza prawda!
            przystojniak nie bawil sie w mile slowka, krotko 'jesli nie zrzuce kg to spotkamy sie za 10-15 lat na wymiane kolana - dieta i ruch, nie ma lepszego rozwiazania'
            miala usuwana łąkotke, niemal cala, byla 'rozbita' i bol byl duzy przy chodzeniu, wyczyscil tez i wypolerowal chrzastke i w tym momencie wyszlo, ze jest nieduzy, niewielki ale jednak, ubytek kwalifikujacy sie juz to IVstp

to co sie stalo z kolanem to jest konsekwencja upadku iles lat temu, potem po latach potworka (to juz sprawka kociego dzikusa) i tak chodzilam, chodzilam, kolano pobolewalo ale przeciez 'boli od zawsze' no i sie okazalo, ze nie ma juz co zbierac sad dolozyl sie tez solidnie haluks prawej stopy i przystojniak zalecil operacje stopy niemal na cito a tez lata zwlekalam, a teraz bujam sie poltora roku z prawa stopa bo po po operacji stopy sa komplikacje i nadal lewe kolano jest nadmiernie obciazane
            raz w roku mam rezonas, na razie jest bez zmian
            • yenna_m Re: Chondromalacja - kolano 04.07.23, 18:19
              U mnie ostrogi piętowe i plaskostopie namieszały.
              No i muszę schudnąć 🙈
              • mysiulek08 Re: Chondromalacja - kolano 04.07.23, 18:22
                Yenna, nie oszukujmy sie, przede wszystkim waga namieszala tongue_out

nie wiem czy doczytalas ale mnie bardzo pomaga elektrostymulacja IFT ale to juz artro
                • yenna_m Re: Chondromalacja - kolano 04.07.23, 18:31
                  Nic to, żyć trzeba.
                  • mysiulek08 Re: Chondromalacja - kolano 04.07.23, 19:11
                    ale schudnac sie da smile

u mnie jakos poszlo, zaczal marudzic moj doktor w PL ale przystojniakowi bylo za malo tongue_out

tylko przez te cholerna stope znowu sie zaniedbalam a jeszcze pare miesiecy bezruchu mnie czeka sad
                • mysiulek08 Re: Chondromalacja - kolano 04.07.23, 19:12
                  * po artro
    • joyce_byers Re: Chondromalacja - kolano 04.07.23, 19:02
      Mam chondormalację, jestem po artro jednego kolana. Nigdy nie bolało mnie w nocy i nigdy podczas bezruchu. Zawsze tylko i wyłącznie podczas ruchu i wykonywania jakichkolwiek czynności.
      • steel.tape Re: Chondromalacja - kolano 04.07.23, 19:36
        ano własnie .zwykła chondro w nocy nie bolałlo .Za to po wypadku kiedy miałam powazne uszkodzenia łakotki spac sie nie dało.kazdy ruch =przebudzenie.zombie
        stąd naprawdę rmi bym trzasnęła.a dwa : pomyśł o ekipie ,ktora byc moze Cie zopreruje i bedzie musiała dźwignąc...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka