Dodaj do ulubionych

Biblioteczka marzen

10.07.23, 20:40
Chce zrealizować w końcu swoje marzenie o skompletowaniu biblioteczki. Polećcie proszę jakieś tytuly, ale takie ponadczasowe, do których sięga się wiele razy, nawet po wielu latach.

Interesuje mnie sztuka, albumy o sztuce, fotografia, architektura, podróże, inspirujące biografie, trochę mądrej psychologii, ale nie pseudokołczowaty bełkot. Raczej wolę starocie, niż nowoczesnosc. Polećcie coś! Może czytaliście ostatnio coś wyjątkowego...
Obserwuj wątek
    • bazia_morska Re: Biblioteczka marzen 10.07.23, 20:56
      Dzieła zebrane Żółtego Papierza.
      • korag100 Re: Biblioteczka marzen 10.07.23, 21:00
        Biegnaca z wilkami.
        • magdallenac Re: Biblioteczka marzen 10.07.23, 21:02
          Serio?
        • tymianek21 Re: Biblioteczka marzen 10.07.23, 21:05
          Nieeee! Nie warto! Pożycz z biblioteki i zobaczysz, że lepiej tego nie mieć w bibioteczce.
          • magdallenac Re: Biblioteczka marzen 10.07.23, 21:08
            Mnie też zaskoczyła ta pozycja🤯
            • unikotka Re: Biblioteczka marzen 10.07.23, 22:53
              A mnie nie. Ale z biblioteką to dobry pomysł. Ona nie trafia do każdego. Są w ogóle książki, które trafiają do każdego?
              • iwoniaw Re: Biblioteczka marzen 11.07.23, 09:52
                unikotka napisała:

Są w ogóle książki, które trafiają do każdego?

Nawet jeśli coś trafia przynajmniej do większości, to i tak nie widzę kompletowania "biblioteczki marzeń" jako zaopatrzenia się w tytuły z cudzej listy, choćby i ematkowej. Taką biblioteczkę kompletuje się latami, a zawartość jest kwestią bardzo indywidualną. Czasem stoją w niej stare egzemplarze ważnych dla nas tytułów, które holujemy przez życie, pakując do każdej przeprowadzki, czasem dopiero po latach kupujemy sobie własny egzemplarz czegoś, czego z jakichś powodów nigdy nie mieliśmy na wlasność. Nowe książki, i te otrzymane w prezencie, i te kupione osobiście z wlasnego wewnętrznego impulusu, jak i z czyjegoś polecenia, które pomyslnie przeszły próbę czytelniczą maszego, osobistego odbioru. Książki z dziedzin nas interesujacych (dla innych mogą to byc nudy przeraźliwe) i książki, które nas bawią nieodmiennie i wracamy dla komfortu duszy i podniesienia nastroju (dla kogoś innego bezwartosciowe glupoty, bo bawi go akurat coś, co my wywaliliśmy bez żalu do bookcrossowej szafki uważając to za żalosną szmirę).

Dlatego o ile za przydatne uważam wątki czytelnicze z polecajkami - z założenia wymieniające książki, które MNIE się mogą nie spodobać, mimo że u innej ematki zakwalifikowały się do biblioteczki marzeń i zostają z nią na wieki, o tyle nie przekonuje mnie pomysł, żeby kompletować swoją biblioteczkę marzeń na podstawie cudzej listy, no chyba że chodzi o ten trend w dekoratorstwie wnętrz, że kupuje się z metra komplet dzieł zebranych Balzaka i Sienkiewicza, wszystko w obwolutach kolorystycznie zgranych z obiciem foteli.
                • unikotka Re: Biblioteczka marzen 11.07.23, 10:31
                  Ależ mnie tego tłumaczyć nie musisz. Najpierw miałam napisać coś podobnego, też że w biblioteczce istotne są książki dziedziczone w rodzinie, itd... Tyle że to bez sensu, bo jak ktoś ma życzenie po prostu kupić całą biblioteczkę, to przecież nie moja sprawa. Jak ma "wyglądać" to może cześć należałoby nabyć w antykwariacie 🤔
                  • iwoniaw Re: Biblioteczka marzen 11.07.23, 10:59
                    W sumie to było tak ogólnie, pod Toba się podpięłam dla kontynuacji myśli, nie żebym podejrzewala, że masz odmienne spojrzenie na cykl powstawania biblioteczki marzeń 😉
                    • unikotka Re: Biblioteczka marzen 11.07.23, 11:48
                      😊
                • panna.nasturcja Re: Biblioteczka marzen 11.07.23, 19:37
                  Zgadzam się. Dodałabym jeszcze książki, które może niekoniecznie nas zachwycają, ale stanowią pamiątkę, mają dedykację dla nas od ważnej dla nas osoby. Ja mam też swoją pierwszą szkolną nagrodę „Dziewczynka spoza szyby”, ważna dla mnie z pewnych względów.
      • midge_m Re: Biblioteczka marzen 10.07.23, 21:16
        Haha, to rzeczywiście mógłby być hit wink
    • tymianek21 Re: Biblioteczka marzen 10.07.23, 21:03
      Mam olbrzymią bibliotekę, moi rodzice też mają, ale mamy tam książki, które sami kupiliśmy bo gdzieś o nich czytaliśmy, usłyszeliśmy lub mamy książki podarowane.
      Zobacz ja zaproponuję Ci jakąś książkę, nawet kilka kupisz je a one Ci się nie spodobają. Chciałabyś mieć takie książki w swojej bibliotece???
    • mysiulek08 Re: Biblioteczka marzen 10.07.23, 21:05
      Sztuka swiata 10 tomow (na allegro)
      Zlota seria PiW (tez allegro, klasyka klasyki, pieknie wydana)
      Biografie slynnych ludzi tez PiW (seria z 'portretem')
      Rodowody Cywilizacji (tez PiW)
      • mysiulek08 Re: Biblioteczka marzen 10.07.23, 21:07
        i jeszcze taki 'staroc' ladnie wydany smile

allegrolokalnie.pl/oferta/seria-moje-podroze-8-albumow
      • mysiulek08 Re: Biblioteczka marzen 10.07.23, 21:11
        z biografi
        Gombrowicz - Suchanow
        Wyspianski - Sliwinska

beletryzowane Stone'a : pl.wikipedia.org/wiki/Irving_Stone
    • magdallenac Re: Biblioteczka marzen 10.07.23, 21:07
      Historia sztuki w zarysie Eistreichera, Mistrz i Małgorzata, cały Umberto Eco i Lem, większość Mrożka, opowieści niesamowite Poe, wszystko Steinbecka. To tak na szybko z moich półek.
    • chococaffe Re: Biblioteczka marzen 10.07.23, 21:11
      Może zacznij od tego co czytałaś i polubiłaś, ale z różnych powodów nie masz?
    • frntta666 Re: Biblioteczka marzen 10.07.23, 21:11
      Nie ogarniam. To na byc biblioteczka twoich marzen, czy ematek? Bo wiesz, ja na przyklad lubie ekspresjonistow (van Gogh, Lautrec, Gaguin) ale dla ciebie ich sztuka to moze byc okropienstwo, wiec szkoda kasy wink No nie idz ta droga lepiej...
      • frntta666 Re: Biblioteczka marzen 10.07.23, 21:13
        Albo wiesz, kup "Wariata z Krupówek" a jakby ci nie podpasowal, to ja chetnie przygarne 😇
      • magdallenac Re: Biblioteczka marzen 10.07.23, 21:17
        W sumie to rzeczywiście dziwny pomysł, to kompletowanie biblioteczki z ematką.😀
        • mysiulek08 Re: Biblioteczka marzen 10.07.23, 21:18
          dlatego podrzucilam klasyki smile
          • chococaffe Re: Biblioteczka marzen 10.07.23, 21:22
            ale ona nie prosiła o klasyki, tylko książki do których się wracasmile

W sumie to warto chyba zacząć od tzw reference books na interesujące tematy.
            • mysiulek08 Re: Biblioteczka marzen 10.07.23, 21:25
              Interesuje mnie sztuka, albumy o sztuce, fotografia, architektura, podróże, inspirujące biografie

Raczej wolę starocie, niż nowoczesnosc
              • chococaffe Re: Biblioteczka marzen 10.07.23, 21:34
                Ale naboga, sama sztuka to są miliony pozycji, więc warto, zeby napisała co konkretnie

O biografiach nie wspominając.

I czymś innym jest klasyka (tu łatwiej doradzić) czym innym książki, do których będę wracać.
                • bazia_morska Re: Biblioteczka marzen 10.07.23, 21:42
                  Choco, dajesz się wkręcić trollowi smile
                  • mysiulek08 Re: Biblioteczka marzen 10.07.23, 21:46
                    ze niby ja troll??? 🤣🤣
                    • chococaffe Re: Biblioteczka marzen 10.07.23, 22:11
                      chyba nie tysmile
                      • magdallenac Re: Biblioteczka marzen 10.07.23, 22:13
                        Ja???
                        • chococaffe Re: Biblioteczka marzen 10.07.23, 22:15
                          podejrzewam, że autorka wątku
                  • chococaffe Re: Biblioteczka marzen 10.07.23, 22:10
                    Wiem, ale skusiłam się wiarygodnymi forumkamismile
                    • bazia_morska Re: Biblioteczka marzen 10.07.23, 22:15
                      Wątkodajka Impo22
                      • simply_z Re: Biblioteczka marzen 11.07.23, 10:48
                        To chyba black imak, ten z kolei nie cierpi zwierzat.
    • em_em71 Re: Biblioteczka marzen 10.07.23, 21:31
      Może będzie pasowało Malarstwo białego xzłowieka Łysiaka?
      • presens Re: Biblioteczka marzen 10.07.23, 22:41
        Właśnie chciałam zaproponować, wspaniała seria, często wracam
    • mid.week Re: Biblioteczka marzen 10.07.23, 22:20
      Jedyne książki ktore czytalam wiele razy (nawet o wiele razy za duzo niz bym sobie życzyła) to dziecięce, na prośbę mlodej w wieku przedszkolnym, męczone po wielokroć. Chcesz tytuły? 😂
    • mae224 Re: Biblioteczka marzen 10.07.23, 22:29
      do czytania czy do stania ta biblioteka?
    • unikotka Re: Biblioteczka marzen 10.07.23, 23:09
      lubimyczytac.pl/ksiazka/80035/wybierz-szczescie
      To jest lektura z kursu Yale.

• unikotka Re: Biblioteczka marzen 10.07.23, 23:12
        Nie biografie, ale powieści biograficzne m.in. I. Stone'a
        lubimyczytac.pl/autor/30252/irving-stone#books-and-magazines
        • frntta666 Re: Biblioteczka marzen 11.07.23, 09:27
          "Pasja zycia"- jak ja sie tym zaczytywalam jako nastolatka. Jedna z wazniejszych ksiazek okresu dorastania.
          • unikotka Re: Biblioteczka marzen 11.07.23, 10:23
            lubimyczytac.pl/ksiazka/94763/nagi-przyszedlem-powiesc-o-rodinie

Tej książki ostatnio pani przede mną nie przyjęli w antykwariacie. Odkupiłam 😊 Świetna. Przypomniałam sobie właśnie czasy czytania tych powieści. Doskonała była też o Lautrecu i Isadorze Duncan, z tego co pamiętam.
            • frntta666 Re: Biblioteczka marzen 11.07.23, 11:09
              O Luatrecu- "Moulin Rouge"? Wlasnie w tym samym okresie, co "Pasje zycia" czytalam i bylam zauroczona zyciem artystycznej bohemy i chcialam oczywiscie zostac malarka wink Ale do tych dwoch ksiazek potem wiele razy wracalam, bo sa piekne jako powiesci obyczajowe, nie tylko jako historie artystow.
              • frntta666 Re: Biblioteczka marzen 11.07.23, 11:12
                Aha, jeszcze jak przy artystach jestesmy, to moge polecic "Duet"- o Schumannie i Klarze Wieck (Schumann).
                • unikotka Re: Biblioteczka marzen 11.07.23, 11:50
                  O, dzięki. Nie znalazłam. Tak, chyba to było Moulin Rouge. Najbardziej zapamiętałam postawę Lautreca, jego stosunek do swojego wyglądu. Owszem, fascynująca bohema... Żeby to tylko do malowania inspirowało... 😜
                  • frntta666 Re: Biblioteczka marzen 11.07.23, 11:53
                    😉 Ja najbardziej z obu ksiazek pamietam samotnosc i glod milosci bohaterow sad
    • bene_gesserit Re: Biblioteczka marzen 11.07.23, 10:51
      To jak prośba o uszycie sukienki dla lalki, której się nie widziało.

Polecanki zwłaszcza od nieznajomych lub słabo znajomych nie mają większego sensu.
    • 00-fisiulek Re: Biblioteczka marzen 11.07.23, 11:04
      Żywoty Świetych Pańskich (o. Prokopa)
    • nowel1 Re: Biblioteczka marzen 11.07.23, 12:19
      Dziwi mnie to pytanie... no chyba że biblioteczkę traktujesz jako "aranżację wnętrza". W przeciwnym wypadku- kup to, co lubisz, co zrobiło na tobie w przeszłości wrażenie, inne pozycje autorów, których czytałas i cenisz. Nie istnieje jedna uniwersalna biblioteczka dla kazdego.
    • jednoraz0w0 Re: Biblioteczka marzen 11.07.23, 14:22
      Znajdź giełdę z książkami, zacznij ją odwiedzać, co ci przemówi do serca to bierz.
    • dwa_kubki_herbaty Re: Biblioteczka marzen 11.07.23, 15:49
      A to nie tak, że coś czytasz i odkladasz na półkę i masz?
      Albo dostaleś w prezencie i cyk na półkę.
      No chyba że marzy ci się taka na miarę:
    • panna.nasturcja Re: Biblioteczka marzen 11.07.23, 19:34
      Kompletowanie biblioteczki z książek, których się nie zna i nie czytało wydaje mi się kuriozalnym pomysłem i akcją na pokaz wyłącznie.
    • mama-ola Re: Biblioteczka marzen 11.07.23, 23:19
      Raczej mi się nie zdarza przeczytać czegoś ponownie. Wyjątkowo Pana Lodowego Ogrodu przeczytałam dwa razy, ale to z powodów rozrywkowych, a Tobie chodzi o poważniejsze. Więc choć mam dużą biblioteczkę, nie umiałabym wskazać książek do ciągłego zaczytywania. Wydaje mi się, że domowe biblioteczki tworzą się same z tego, co się sukcesywnie kupuje, czyta i na nie odkłada. Tego się nie planuje hurtem, to odzwierciedla ileś tam lat życia.
    • jammer1974 Re: Biblioteczka marzen 12.07.23, 00:02
      Daj spokoj. Biblioteka to cos osobistego. Umieszczasz w niej to co dla Ciebie jest wazne a nie dla innych. Chcesz sobie chate zagracic ksiazkami ktore nie beda mialy zadnego znaczenia dla Ciebie i nigdy ich nie przeczytasz?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka