Dodaj do ulubionych

Pytanie o raptowne wstawanie

24.07.23, 11:50
Gdy wstanę i idę po leżeniu lub po trwaniu w pozycji półleżącej, odczuwam coś jakby jaśniało mi przed oczami i niemoc. Siadam wówczas na podłodze tam, gdzie właśnie doszłam. (Początkowo się kładłam, bo na to właśnie miałam ochotę, ale zaczęłam tylko kucać bądź przysiadać, żeby rodzina się nie bała, że mdleję). Konkretnie akcja wygląda tak. Stwierdzam, że pójdę do łazienki - wstaję - ruszam żwawo - bum, niemoc - siadam, gdzie stałam. Roboczo mówię, gdy pytają, że zakręciło mi się w głowie, bo nie wiem, jak to nazwać, ale nic mi się nie kręci.
Co mi się zatem robi? Jak to ująć w słowa lekarzowi, który ma 10 czy 15 minut na pacjenta i nie będzie wnikliwie rozkminiał? Nie chcę, by poszedł ścieżką: ma pani zawroty głowy - przyszły nagle, to i miną - wiele osób ma - następny proszę.
Obserwuj wątek
    • cosmetic.wipes Re: Pytanie o raptowne wstawanie 24.07.23, 11:54
      Zawroty głowy. Albo gwałtowny spadek ciśnienia po spionixowaniu, albo problem z uszami (błędnik, otolity). Oczywiście lekarz wskazany, bo może być jeszcze inna przyczyna.
      Moja córka tak ma, badał ją kardiolog, laryngolog i neurolog + USG naczyń szyjnych. U niej wyszły zaburzenia błędnika.
      • mama-ola Re: Pytanie o raptowne wstawanie 24.07.23, 12:02
        Z uszami może coś być, bo wówczas mi jakby delikatnie szumi w głowie. Dzięki za trop, umówię się do laryngologa.
        • snakelilith Re: Pytanie o raptowne wstawanie 24.07.23, 12:57
          Ta i zrób sobie jeszcze rezonans mózgu by szukać tumorów, bo najprostsze wytłumaczenie, że jesteś niewysportowaną bułą i masz problemy z ciśnieniem jest zbyt banalne.
          • mama-ola Re: Pytanie o raptowne wstawanie 24.07.23, 13:00
            Z ciśnieniem akurat mam. Biorę leki na nadciśnienie od dwóch lat.
            Niewysportowana jestem, ale bo to ja jedna? Chyba nie każdy, kto nie ćwiczy, ma takie objawy.
          • primula.alpicola Re: Pytanie o raptowne wstawanie 24.07.23, 13:01
            Jestem wysportowaną bułą i też tak mam🙄
            • snakelilith Re: Pytanie o raptowne wstawanie 24.07.23, 13:44
              Mam bardzo niskie ciśnienie od zawsze, znam więc problem, ale wiem też, że objawy się pogłębiają w pewnych sytuacjach klimatycznych i raczej wtedy, gdy dłużej nie mogę pozwolić sobie na trening kardio. Na przykład przy upałach. Ale zaniedbywanie kondycji fizycznej, w sytuacji gdy cierpi się na nadciśnienie, jak autorka wyżej, jest trochę... naiwnością. Wahania ciśnienia mogą dawać takie objawy, ale to nie jest chyba najgorszym zagrożeniem wynikającym z nadciśnienia i braku ruchu. No ale jak pisze, nie ona jedna, więc nie ma czym się martwić.....
            • lilia-anna Re: Pytanie o raptowne wstawanie 24.07.23, 20:52
              Całe życie tak mam, a też jestem wysportowaną bułą smile
          • ardiss1 Re: Pytanie o raptowne wstawanie 25.07.23, 07:58
            czy Ty zawsze musisz od razu obrażać ludzi?
    • cruella_demon Re: Pytanie o raptowne wstawanie 24.07.23, 12:52
      Generalnie takie zaburzenia przy nagłej pionizacji to nic niezwykłego.
      Zwykle lekarz do tego nie potrzebny.
      Zalecenia są takie, najpierw na łóżku siadasz i jak już czujesz że jest ok dopiero wstajesz.
      Nigdy od razu w pion.
    • primula.alpicola Re: Pytanie o raptowne wstawanie 24.07.23, 12:57
      Całe życie tak mam, nauczyłam się pionizować delikatnie i ostrożnie. Moja mlodsza córka ma to samo.
      • panna.nasturcja Re: Pytanie o raptowne wstawanie 24.07.23, 13:37
        To trzeba zbadać testem pochyleniowym.
        Bo przy hipotensji ortostatycznej może to być nagły spadek ciśnienia, może zatrzymanie serca na ułamek sekundy, mogą oba czynniki. Test pochyleniowy to wykazuje, to z zatrzymywaniem serca jest bardziej niebezpieczne.
        Aczkolwiek najważniejsza jest profilaktyka - nie wstawać nagle, nie stać „na baczność”, pilnować przyjmowańia płynów.
        • primula.alpicola Re: Pytanie o raptowne wstawanie 24.07.23, 15:13
          Wiesz co, nie ma chyba potrzeby, u mnie to nie jest jakieś radykalne, nie zdarza się często (może dlatego że odruchowo wstaję ostrożnie).
          • panna.nasturcja Re: Pytanie o raptowne wstawanie 25.07.23, 01:53
            Podobno właśnie jest potrzeba, bo to może być bardzo niebezpieczne jeśli przyczyną jest zatrzymanie akcji serca, ono może kiedyś "nie ruszyć" samo.
            Tak nam tłumaczyła kardiolog, która badała mojego męża, bo to ma, ale na szczęście powodowane nagłym spadkiem ciśnienia, jak się okazało.
    • szarmszejk123 Re: Pytanie o raptowne wstawanie 24.07.23, 13:05
      Miewam tak dość często, zwłaszcza kiedy jest niskie ciśnienie. Nie wydawało mi się to nigdy niczym niezwykłym.
      • lemonka5 Re: Pytanie o raptowne wstawanie 24.07.23, 13:11
        Podepnę się pod wątek z podobnym problemem. Od kilku dni chwilę po wstaniu z łóżka rano leci mi krew z nosa. Tak dość konkretnie. Tylko rano po pionizacji. Ciśnienie 110/70. Lekarz powiedział, że nie wie czemu. Może Snake wie? Tak fajnie zdiagnozowała autorkę wątku.
        • alpepe Re: Pytanie o raptowne wstawanie 24.07.23, 13:20
          Ile masz lat? Może masz niedobory wapnia?
          • lemonka5 Re: Pytanie o raptowne wstawanie 24.07.23, 13:33
            W tym roku kończę 50. Wapnia w życiu nie badałam. Ale dzięki za podpowiedź.
            • memphis90 Re: Pytanie o raptowne wstawanie 25.07.23, 08:59
              Najczęściej to wysuszenie śluzówki nosa. Alergie? Upały + suche powietrze? Infekcje jakieś ostatnio? Covid? Spray na katar przez dłuższy czas? Jakieś przemęczenie? Najczęściej od suchości pęka śluzówka, a tworzący się w nosie duży, twardy strup utrudnia gojenie i „odrywany” powoduje nawroty krwawienia.

Ja bym na start wzięła rutinoscorbin, spray nawilżający do nosa (RhinoCross, Rhinopanteina, Nozoil, Sinulan Rhinobalsam) dużo w ciągu dnia, nawilżacz powietrza na noc plus jak już krew leci - emofix krem do nosa na zahamowanie. Jak nie przejdzie - sprawdziłabym ciśnienie, morfologię, ew z układem krzepnięcia, potem laryngolog.
    • evee1 Re: Pytanie o raptowne wstawanie 24.07.23, 13:14
      Ja myślałam, że to normalne wink. Też tak mam, czasem mniej, czasem więcej. Na ogół pomaga lekkie pochylenie się.
      Kwestia raczej czy to nagle Ci się tak zrobiło, czy masz to "od zawsze". A może to też efekt brania lekarstw na nadciśnienie.
      Powiedz po prostu lekarzowi, że masz zawroty głowy jak wstajesz.
      • panna.nasturcja Re: Pytanie o raptowne wstawanie 24.07.23, 13:38
        Nie, to nie jest normalne tylko człowiek, który tak ma „od zawsze” tego nie wie.
    • panna.nasturcja Re: Pytanie o raptowne wstawanie 24.07.23, 13:34
      Hipotensja ortostatyczna.
      Warto pojść na test pochyleniowy.
      • evee1 Re: Pytanie o raptowne wstawanie 24.07.23, 14:11
        Hmm, ale test pochyleniowy zaleca się w celu powtarzających się omdleń. Ja jeszcze nigdy w życiu nie zemdlałam, więc nie wiem czy lekarz nawet by mnie skierował na taki test
        • panna.nasturcja Re: Pytanie o raptowne wstawanie 24.07.23, 14:30
          U nas kardiolog zleciła po pierwszym incydencie, jak sie okazało słusznie.
          • primula.alpicola Re: Pytanie o raptowne wstawanie 24.07.23, 15:14
            A jak to się leczy?
            • panna.nasturcja Re: Pytanie o raptowne wstawanie 25.07.23, 01:59
              Tego od ciśnienia się nie leczy tylko stosuje profilaktykę czyli jak leżysz to najpierw siadasz, ruszasz nogami, pijesz parę łyków wody, wybudzasz się (jeśli spałaś) wstajesz po 10 minutach.
              Nie stoisz nigdy "na baczność", lepiej się poruszać nawet tak w miejscu.
              Pilnować by ciśnienie było w normie a nie za niskie (mój mąż na nadciśnienie a jednak tę hipotensję ma, ona nie jest związana z tym jakie ciśnienie się ma tak w ogóle).
              Uważać po wysiłku.
              Nie odwadniać się.
              Pić wieczorem elektrolity.
              Mieć przy sobie glukokardiamid i w razie czego zażyć (nie wiem skąd go wziąć, przestali produkować).
              Takie były zalecenia naszej kardiolog i działają, w sumie mąż nie padł odkąd się stosuje, choć siedzi raczej 3 minuty niż 10.

Ale mówiła, że gdyby wyszło to z zatrzymaniem akcji serca to jakoś inaczej, nie wnikałam skoro wyszło tylko ciśnieniowe.
              Mąż się nauczył to wyczuwać, wie, że musi się napić, ostatecznie usiąść, ale on mi kilka razy padł spektakularnie na ziemię jak kłoda, więc uważa.
              • panna.nasturcja Re: Pytanie o raptowne wstawanie 25.07.23, 02:03
                A, uważliwiała też na to, że podobne objawy można mieć po wypróżnieniu, często ludzie mdleją myjąc ręce po wyjściu z ubikacji.
    • mikams75 Re: Pytanie o raptowne wstawanie 24.07.23, 14:09
      Mam tak czasem, przez niskie ciśnienie. Jak się zapomnę i szybko wstanę i o poczuję, to pochylam się i unoszę powoli.
      • magata.d Re: Pytanie o raptowne wstawanie 24.07.23, 14:17
        Ja mam tak przez anemię.
    • go-jab Re: Pytanie o raptowne wstawanie 24.07.23, 15:07
      Moze rowniez byc POTS - postural orthostatic tachycardia syndrome…
    • joyce_byers Re: Pytanie o raptowne wstawanie 24.07.23, 15:13
      Niedoscinienie ortostatyczne. Pić więcej płynów i samo minie.
      • panna.nasturcja Re: Pytanie o raptowne wstawanie 25.07.23, 02:02
        To nie mija, ma się całe życie.
        • memphis90 Re: Pytanie o raptowne wstawanie 25.07.23, 09:07
          Niekoniecznie. Ja miałam jako nastolatka, teraz mi się praktycznie nie zdarza (przy wstawaniu).
    • kaki11 Re: Pytanie o raptowne wstawanie 25.07.23, 08:09
      Masz to od zawsze czy przyszło niedawno? A jak to drugie to czy chorowałaś ostatnio, wydarzyło się coś co cię osłabiło?. Miałam podobne objawy jak byłam po operacji (nie w sensie bezpośrednio po) chyba osłabiła mnie kolejna narkoza w ciągu kilku miesięcy plus doszły wahania hormonalne. U mnie to przeszło jakoś po 2 miesiącach jak doszłam do siebie.
      • mama-ola Re: Pytanie o raptowne wstawanie 25.07.23, 09:37
        Przyszło niedawno. Tak, jestem po dwóch narkozach w krótkim czasie, ale też i długim wypoczynku, w sensie zwolnieniu lek. Nic, tylko całe dnie siedzę lub leżę, a mam wrażenie, że w ogóle nie wypoczęłam, a teraz jeszcze do łazienki chodzę ze śródkucnięciem na trasie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka