Dodaj do ulubionych

syn jedzie do Polski

25.07.23, 17:22
moj syn jedzie do Polski z kolega na 6 dni, do Warszawy, zatrzyma sie u mojej Mamy ale domyslam sie, ze wiecej beda na zewnatrz niz w domu .Zastanawiam sie ile mu dac pieniedzy bede pewne wychodzic co wieczor i jesc na miescie domyslam sie ze raczej kfc czy mc donald niz cos zdrowego.Pewnie glupie pytanie ale nie wiem naogol kiedy przyjezdzam spedzam czas w domu z Mama jemy w domu nie mam pojecia ile kosztuje zycie na miescie.Syn ma prawie 18 lat .Dzieki za kazda wskazowke
Obserwuj wątek
    • majenkirr Re: syn jedzie do Polski 25.07.23, 17:26
      A skąd jedzie do tej Polski?
      Niech jakaś dziewczynę pozna winkbig_grin
      • bi_scotti Re: syn jedzie do Polski 25.07.23, 17:38
        majenkirr napisała:

> Niech jakaś dziewczynę pozna winkbig_grin
        >

big_grin
        Na taka okolicznosc powinien pewnie dostac wiecej pocket money, bo a nuz chcialby dziewczyne zaprosic na WZtke + Coca-Cola? tongue_out Albo chciaz na wspolny obiad w Barze Mlecznym Familijnym wink Dziewczyna to koszty! Cheers.

PS. Myslalas o matchmaking business? Sluchalam kiedys interview z taka Jewish-American mama, ktora prowadzi matchamaking website a jej pierwszym (ponoc szczesliwie ozenionym!) klientem byl jej wlasny syn big_grin Sama pomysl: nie dosc, ze pomozesz swojemu, to jeszcze legionowi innych, ktorym trzeba dziewczyn smile Good deed, eh ... a przy okazji jakies extra $$$ - same plusy!
        • majenkirr Re: syn jedzie do Polski 25.07.23, 20:14
          Chyba AI mnie ubiegła sad
          www.forbes.com/sites/forbestechcouncil/2023/03/17/matchmaking-20-how-ai-is-revolutionizing-online-dating/?sh=1060472345e8

Ale dla swojego synka cały czas szukam! big_grin
      • marianna211272 Re: syn jedzie do Polski 25.07.23, 17:46
        z Wloch
      • bistian Re: syn jedzie do Polski 25.07.23, 17:55
        majenkirr napisała:

> A skąd jedzie do tej Polski?
        > Niech jakaś dziewczynę pozna winkbig_grin

A może chłopaka?
        Nie bądź homofobem wink
        • taniarada Re: syn jedzie do Polski 25.07.23, 18:12
          bistian napisał:

> majenkirr napisała:
          >
          > > A skąd jedzie do tej Polski?
          > > Niech jakaś dziewczynę pozna winkbig_grin
          >
          > A może chłopaka?
          > Nie bądź homofobem wink
          To nie jest śmieszne ,wręcz żałosne .
          • panna.nasturcja Re: syn jedzie do Polski 25.07.23, 18:20
            Co konkretnie jest żałosne? Bycie gejem?
            • taniarada Re: syn jedzie do Polski 25.07.23, 18:29
              panna.nasturcja napisała:

> Co konkretnie jest żałosne? Bycie gejem?
              Jak zwykle nie odróżnisz o czym się tu rozmawia.
    • sol_13 Re: syn jedzie do Polski 25.07.23, 17:30
      50 zł dziennie na wyjście na pewno (nie wiem czy to nie za mało, zależy czy tylko McDonalda czy masz na myśli wstępy gdzieś itp). Zawsze zresztą możesz mu przelać jak mu zabraknie, zakładam że syn 18 lat posługuje się kontem.
      • marianna211272 Re: syn jedzie do Polski 25.07.23, 17:39
        w Polsce konto mam tylko ja dam mu moja karte taka do doladowywania wiec zawsze moge przelac ale wolalabym cos ustalic na poczatku z synem .Zeby nie oszczedzal jak szalony ale tez zeby nie poszlo w drugim kierunku "mam to wydaje".Beda chodzic pewnie po lokalach wieczorem .Przejazdy i taksowki potrafie plus minus wyliczyc bo sama jezdze ale inne rzeczy nie .Jeszcze dodatkowa czy ma ulgowy tylko dlatego ze jest niepelnoletni czy potrzebna jest legitynacja szkolna
        • samaasma Re: syn jedzie do Polski 25.07.23, 17:40
          Tja, tak młodzi i nie mający za dużo kasy koniecznie taksówka musza jeździć
          • samaasma Re: syn jedzie do Polski 25.07.23, 17:40
            Po Warszawie gdzie jest wszystko położone niedaleko siebie i gdzie dobrze działa komunikacja miejska i nawet Metro jest
            • marianna211272 Re: syn jedzie do Polski 25.07.23, 17:45
              laduje 23.30 liczac bez opoznien choc zawsze sa wole zeby wzieli taxi .Tak samo jesli bedzie wracal w nocy lepiej taxi metro chyba dziala do ktorejs godziny a w autobusach nocnych nie specjalnie sie orientuje a oni jeszcze mniej
              • samaasma Re: syn jedzie do Polski 25.07.23, 17:49
                Jeśli lecą tanimi liniami to sprawdz w ogóle czy loty nie odwołane i czy w ogóle wylecą m bo przecież teraz co tydzień jest strajk
                • marianna211272 Re: syn jedzie do Polski 25.07.23, 17:55
                  bez przesady latam co miesiac czasami dwa razy w miesiacu.Jesli nie wyleca to trudno bede sie bardziej martwic o zalatwianie powrotu
        • iwles Re: syn jedzie do Polski 25.07.23, 17:42

Potrzebna legitymacja, jak nie ma, to że zniżek nie skorzysta. Niech kupuje bilety okresowe, np. 3 -dniowe.
          Jedzenie - minimum 100 zł na dzień, a jeśli ma być pełen luz, to 150.
          • samaasma Re: syn jedzie do Polski 25.07.23, 17:44
            Jeśli chodzi do polskiej szkoły weekendowej to ma legitymację
            • marianna211272 Re: syn jedzie do Polski 25.07.23, 17:48
              najblizsza szkole weekendowa mam 150 km od domu nie chodzi
              • samaasma Re: syn jedzie do Polski 25.07.23, 18:43
                Czy on w ogóle ma zna język Polski????

bo wiesz jak przyjdzie i będzie mówił w obcym języku bądź z jakimś silnym akcentem wszystko przekręcał to ceny mogą być wyższe i będą go próbowali naciągnąć
                Life
                Jeśli nie zna polskiego to daj więcej
          • marianna211272 Re: syn jedzie do Polski 25.07.23, 17:45
            dzieki
        • sol_13 Re: syn jedzie do Polski 25.07.23, 17:46
          marianna211272 napisał(a):

> w Polsce konto mam tylko ja dam mu moja karte taka do doladowywania wiec zawsze
          > moge przelac ale wolalabym cos ustalic na poczatku z synem .Zeby nie oszczedza
          > l jak szalony ale tez zeby nie poszlo w drugim kierunku "mam to wydaje".Beda ch
          > odzic pewnie po lokalach wieczorem .Przejazdy i taksowki potrafie plus minus wy
          > liczyc bo sama jezdze ale inne rzeczy nie

To stówkę conajmniej jeśli mają być wyjścia do lokali

.Jeszcze dodatkowa czy ma ulgowy tylk
          > o dlatego ze jest niepelnoletni czy potrzebna jest legitynacja szkolna

Na stronie ztm jest takie info:

Uczniowie i studenci zagranicznych szkół, nie dłużej niż do ukończenia 26 roku życia

Zniżka 50%

WYMAGANE DOKUMENTY

Ważna na dany rok kalendarzowy międzynarodowej legitymacja ISIC (International Student Identity Card). Wirtualna legitymacja ISIC nie jest uznawana.

• panna.nasturcja Re: syn jedzie do Polski 25.07.23, 18:21
          Nie ma ulgowego, bo nie jest uczniem warszawskiej szkoły.
          • panna.nasturcja Re: syn jedzie do Polski 25.07.23, 18:22
            Chyba, że międzynarodowa legitymacja, sama szkolna taka zwykła to za mało.
        • larix_decidua77 Re: syn jedzie do Polski 25.07.23, 18:28
          Nie trzeba mieć konta w Polsce, żeby posługiwać się kartą. Jeżdżę po różnych krajach, płacę kartą, bez zakładania tam kont.
          • panna.nasturcja Re: syn jedzie do Polski 25.07.23, 18:30
            To przecież norma. Autorce chodzi chyba o przeliczanie walut, skoro może dać gotówkę w złotówkach to może taniej?
            Bo posługiwanie się jej kartą to w zasadzie nielegalne jest. Jak ktoś zwróci uwagę to mu tę kartę zablokują.
            • szara.myszka.555 Re: syn jedzie do Polski 25.07.23, 18:36
              "Autorce chodzi chyba o przeliczanie walut, skoro może dać gotówkę w złotówkach to może taniej?

To są drobne koszta. A jeśli to kogoś boli, są takie rozwiązania jak karty wirtualne, które można podpiąć pod Google pay i płacić telefonem - i płacić w takiej walucie, jaka nam się podoba.
              • samaasma Re: syn jedzie do Polski 25.07.23, 18:37
                No nie płaci się w euro bo inaczej jest dwa razy przeliczanie
                • larix_decidua77 Re: syn jedzie do Polski 25.07.23, 19:47
                  Nie macie kart wielowalutowych? Zakładam podkonta w odpowiedniej walucie na swoim głównym koncie, kupuję sobie tam walutę i płacę bez prowizji i kosztów przewalutowania. To nic nie kosztuje.
                • szara.myszka.555 Re: syn jedzie do Polski 25.07.23, 21:06
                  "No nie płaci się w euro bo inaczej jest dwa razy przeliczanie"

To zależy od konta. Np. w wise.com masz różne waluty podpięte do jednej karty, i są wymieniane w mega korzystnym kursie.
                  • samaasma Re: syn jedzie do Polski 26.07.23, 11:47
                    Ja pisze o zwykłej bankowej karcie
                    Nie o fikuśnych innych kartach które moze i są fajne dla osób dużo podróżujących i na których się nie znam
                    Zawsze jest do wyboru euro i lokalna waluta i wybiera się walutę bo lepiej to przelicza
          • marianna211272 Re: syn jedzie do Polski 25.07.23, 18:34
            wiem o tym ale jesli chcesz wybrac pieniadze z bankomatu wymiana moze byc malo oplacalna .Mam konto w Pl zawsze robie przelew jak jade do Mamy i posluguje sie karta polska .Gdyby nie bylo takiej mozliwosci coz nie zakladalabym specjalnie konta ale skoro jest wykorzystam
            • samaasma Re: syn jedzie do Polski 25.07.23, 18:37
              Bez sensu po prostu
              wpłać najzwyklejszą kartą bankowo tylko wybieraj płatność w euro a nie w złotówkach tak jest jak najtaniej to jest dowiedzione
              • taje Re: syn jedzie do Polski 25.07.23, 21:01
                W bankomatach może i tak. Natomiast przy płatnościach kartą za granicą zawsze bardziej się opłaca płatność w lokalnej walucie czyli w tym przypadku w PLN. Kurs twojego banku będzie bardziej korzystny niż przelicznik lokalnego operatora.
                • samaasma Re: syn jedzie do Polski 26.07.23, 11:48
                  No właśnie
        • konsta-is-me Re: syn jedzie do Polski 25.07.23, 18:52
          Jeśli ma codziennie jeździć taksówkami i chodzić "po lokalach" to i 500 zł dziennie nie starczy...
          Jadanie w restauracjach jest drogie w Polsce ( za to taxi stosunkowo tanie,aczkolwiek niepotrzebne z reguły )
      • samaasma Re: syn jedzie do Polski 25.07.23, 17:39
        50 na jedzenie dla chłopaka na mieście na dzień ??????
        Jak kubek kawy kosztuje już 25?????
        • taniarada Re: syn jedzie do Polski 25.07.23, 18:08
          samaasma napisał(a):

> 50 na jedzenie dla chłopaka na mieście na dzień ??????
          > Jak kubek kawy kosztuje już 25?????
          Ktoś stracił rozum .Na waciki chyba .
          • samaasma Re: syn jedzie do Polski 25.07.23, 18:12
            50 to 20 lat temu nie starczało
            To Stolica, tam jest wszystko większe i droższe wink
            • taniarada Re: syn jedzie do Polski 25.07.23, 18:19
              Pewnie tak ,ale bez przesady .Jak jest odpowiedzialny to rabat może dostać .Tym bardziej że ma opiekę u babci .
              • panna.nasturcja Re: syn jedzie do Polski 25.07.23, 18:23
                Tak, każdy odpowiedzialny dostaje rabat, zwłaszcza jak przyjdzie do knajpy z babcią.
                Ty jesteś głupszy niż się wydajesz a to już sporo.
              • szarmszejk123 Re: syn jedzie do Polski 26.07.23, 11:44
                taniarada napisał:

> Pewnie tak ,ale bez przesady .Jak jest odpowiedzialny to rabat może dostać .Tym
                > bardziej że ma opiekę u babci .

Co? Od 12 roku życia wychowywała mnie babcia i nigdy nie dostałam z tego tytułu rabatu 🤣
                • panna.nasturcja Re: syn jedzie do Polski 27.07.23, 01:45
                  Bo może nie byłaś odpowiedzialna, a widać do rabatu trzeba być.
                  • szarmszejk123 Re: syn jedzie do Polski 27.07.23, 08:50
                    Fakt, miewałam z tym spore problemy w tamtym czasie.
        • bombelek1 Re: syn jedzie do Polski 27.07.23, 19:23
          Spoko, on takiej kawy nie wypije.. 😄
          Ja bym dala 200 zł /dzień
          Hamburger koło 35 zł, dobry plus napój 50
          A wieczorem będzie koło 100 zł z piwem zapewne.. Plus przejazdy. Wejścia.. No, 250 max
          • danaide2.0 Re: syn jedzie do Polski 27.07.23, 19:30
            Nie wiem, jak z tym piwem. Sprawdzanie dowodów w celu ustalenia, czy potencjalny konsument napojów alko skończył 18 lat istnieje.
      • koronka2012 Re: syn jedzie do Polski 25.07.23, 19:57
        Teraz makdonald kosztuje prawie 40 zł 🙄
        • panna.nasturcja Re: syn jedzie do Polski 25.07.23, 20:04
          No. Też mnie to zaskoczyło. Było nas dwoje, w trasie byliśmy, tylko w podróżach tam jemy i 82 zł za dwa zestawy wyszło.
    • tt-tka Re: syn jedzie do Polski 25.07.23, 17:37
      A takie rzeczy jak przejazdy (bilety autobusowe czy na metro), jakies drobiazgi na pamiatke, zakup czegos chocby w empiku, kino czy muzeum itp zapewnia mama, chodzi tylko o jedzenie na miescie ?
      Ja bym dala setke dziennie, w koncu wakacje, jesli te rozrywki to nie tylko mcdonald.
      • em_em71 Re: syn jedzie do Polski 25.07.23, 17:42
        Dokładnie. 100 przy niezbyt rozrzutnym trybie spędzania czasu.
      • joana012 Re: syn jedzie do Polski 25.07.23, 17:44
        Jeśli ma jeździć taksówkami to min 150 zł na dzień
      • panna.nasturcja Re: syn jedzie do Polski 25.07.23, 18:25
        Te 100 dziennie może nie starczyć jeśli on ma się całosciowo żywić na mieście plus taksówki plus wejścia gdzieś. Nawet z komunikacją miejską nie starczy jeśli mają to być wszystkie posiłki. Chyba że będzie jadł u babci a chodzi tylko o jakąś przekąskę bardziej.
    • ninanos Re: syn jedzie do Polski 25.07.23, 17:50
      Jak mają być w tym taksówki to 150-200zł dziennie.
      • kanna Re: syn jedzie do Polski 25.07.23, 18:03
        Jak ma być taxi w nocy z lotniska, to kolejne 150 zł
        • marianna211272 Re: syn jedzie do Polski 25.07.23, 18:07
          mama mieszka na mokotowie blisko lotniska ostatnio placidamente 70 zl
          • taniarada Re: syn jedzie do Polski 25.07.23, 18:16
            Pitolą jak najęte .Niech sobie zainstaluje FREE NOW lub Bolta . Będzie mieszkał u babci to stówa na szaleństwa starczy .Ma zwiedzać a nie latać po knajpach .
            • marianna211272 Re: syn jedzie do Polski 25.07.23, 18:20
              niech robi co uwaza za sluszne to nie jego pierwsze wyjazd do Polski, pierwszy samodzielny z kolega jako prawie dorosly. Nazwiedzal sie ze mna i z Dziadkami jak jezdzil na wakacje .Pewnie gdzies pojda bo kolega nigdy w Warszawie nie byl ale raczej to nie jest ich glowny cel .
              • panna.nasturcja Re: syn jedzie do Polski 25.07.23, 18:28
                Marianna dwa trolle Ci tu „doradzają”, asma i tani, naprawdę szkoda z nimi rozmawiać.
                • marianna211272 Re: syn jedzie do Polski 25.07.23, 18:44
                  ah dzieki nie rozrozniam
        • szara.myszka.555 Re: syn jedzie do Polski 25.07.23, 18:20
          "Jak ma być taxi w nocy z lotniska, to kolejne 150 zł"

Rili? Za Ubiera z lotniska o godz.23-ciej ostatnio zapłaciłam 50 złotych, i to na drugą stronę miasta.
          • taniarada Re: syn jedzie do Polski 25.07.23, 18:27
            Są promocje na lipiec . www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&url=https://www.wydawajdobrze.com/okazje-promocje/uber&ved=2ahUKEwiAzruvoqqAAxWRJBAIHZXZAvgQFnoECA4QBQ&usg=AOvVaw2ffWPC7N7KUOU_k7PUmk8m
          • samaasma Re: syn jedzie do Polski 25.07.23, 18:40
            Najważniejsze że przeżyłeś nie zostałeś napadnięta W tym uberze jak co druga kobieta to jest najcenniejsze a nie jakieś tam 50 zł
            • taniarada Re: syn jedzie do Polski 25.07.23, 18:47
              Chyba się uspokoiło .Chłopaka nie napadną .1000 zł na te sześć dni mu starczy bez szaleństw .Zależy jak mama bogata. Jeszcze powinien przywieź pamiątki .
              • samaasma Re: syn jedzie do Polski 25.07.23, 18:53
                Z drugiej strony bez przesady
                nie muszą się szlajać po tych knajpach o wiele za drogich
                babcia może nakarmić rano jakimś obfitym śniadanku jem powiedzmy jajecznica na boczku potem da kanapki i wracają wieczorem na Syty dwudaniowy obiad z zupą z pływającymi warzywami

Do niczego im te warszawskie knajpy nie są potrzebne w sumie
                • taniarada Re: syn jedzie do Polski 25.07.23, 19:00
                  samaasma napisał(a):

> Z drugiej strony bez przesady
                  > nie muszą się szlajać po tych knajpach o wiele za drogich
                  > babcia może nakarmić rano jakimś obfitym śniadanku jem powiedzmy jajecznica na
                  > boczku potem da kanapki i wracają wieczorem na Syty dwudaniowy obiad z zupą z
                  > pływającymi warzywami
                  >
                  > Do niczego im te warszawskie knajpy nie są potrzebne w sumie
                  Tu chodzi o wyjście z kolegami .Kino i inne .Tym bardziej że przyjechał zagranicy .Młodzi potrafią bez jedzenia wytrzymać.
            • szara.myszka.555 Re: syn jedzie do Polski 25.07.23, 18:47
              Pan z Ubera był licencjonowaną taksą. Udostępniam swoją trasę małżonkowi, ma też mój GPS, nie tylko w telefonie, ale i zainstalowany w moim pasku.

Na ulicy też mogłabym być napadnięta. Nie dajmy się zwariować.
              • panna.nasturcja Re: syn jedzie do Polski 25.07.23, 18:54
                Ale jeśli jechał jako uber to nie masz pojęcia czy za kierownicą siedzial człowiek, który ma licencję jako taksówka czy tylko samochód był ten sam.
    • szara.myszka.555 Re: syn jedzie do Polski 25.07.23, 18:17
      Syn ma prawie 18 lat i nie posiada karty płatniczej?
      • marianna211272 Re: syn jedzie do Polski 25.07.23, 18:23
        polskiej nie
        • szara.myszka.555 Re: syn jedzie do Polski 25.07.23, 18:27
          Nic nie szkodzi, zagraniczne też działają. Alternatywnie, zainstaluj mu revoluta lub wise.com w telefonie.
        • panna.nasturcja Re: syn jedzie do Polski 25.07.23, 18:28
          Przecież nie musi mieć polskiej.
          • melikles Re: syn jedzie do Polski 25.07.23, 19:10
            Czasami kurs jest bardzo niekorzystny.
      • marianna211272 Re: syn jedzie do Polski 25.07.23, 18:26
        a nawet jesli jaki to ma zwiazek ,syn nie pracuje i tak ja musze mu te kase wplacic i pytam sie ile mu dac na wakacje bo nie mam pojecia.
        • szara.myszka.555 Re: syn jedzie do Polski 25.07.23, 18:29
          Mój dzieciak też nie pracuje, ale ma kartę i wydaje tyle, ile potrzebuje - niezależnie od kraju. Widzę jego stan konta na bieżąco, i zawsze mogę mu dołożyć w razie potrzeby.
          • marianna211272 Re: syn jedzie do Polski 25.07.23, 18:53
            moj w domu wydaje tyle na ile
            jest ustalony jego budget miesieczny taki mamy uklad .Nie ma specjalnych oszczednosci bo sporo tez wydaje na ciuchy dodatkowo ( oszczedza sobie na jakies super buty piedziesiate piate dla mnie takie same jak poprzednie) ale ok jego kasa.Kasa jest na wyjscia jak wyda nie ma, musi sie zmiescic.Tu sytuacja jest inna bo bedzie prawdopodobnie wychodzi codziennie i jednak to kasa na wakacje wiec chce zeby mial i swobodnie wydawal nie chce jednak przesadzic i dac mu np 500 euro na 6 dni. Ma gdzie spac zawsze moze tez wrocic na obiad do domu ( babci)
            • bombelek1 Re: syn jedzie do Polski 27.07.23, 19:32
              350 będzie akurat. 100 dla babci, jakby zabrakło 🤪
              Wiesz, jeśli pójdą do klubu to mogą popłynąć.. 😄
    • panna.nasturcja Re: syn jedzie do Polski 25.07.23, 18:52
      Zestaw w macdonaldzie to ok 40 zł, za pizzę plus napój lub danie w sfinxie czy czymś takim zapłaci ok. 50 zł. Kawa na mieście to 15-20 zł, ciacho drugie tyle.
      Jeśli ma się żywić u babci a tylko wieczorem raz zjeść na mieście to razem z mzk i jakimś muzeum, kinem czy co tam chcą zwiedzić 100 zł im wyjdzie.
      Na klubach i alkoholach się nie znam, to nie podpowiem.
      Jeśli ma zjeść na mieście też normalny obiad to trzeba liczyć ok 50 zł.
      Taksowki to zależy jaka odległość, w nocy drożej.
      • samaasma Re: syn jedzie do Polski 25.07.23, 18:58
        Dziecko niepełnoletnie myślęjące się po klubach
        ?????to chyba nawet nie zostanie wpuszczony????
        Trochę przesadziłaś tutaj w tym miejscu z trollowaniem
      • marianna211272 Re: syn jedzie do Polski 25.07.23, 19:46
        mysle,ze syn spokojnie zywilby sie u babci ale jego kolega nie wiem jak z polskim jedzeniem .Syn przyzwyczajony bo co roku jedzil do Dziadkow ale kolega nie wiem i pewnie dopoki nie sprobuje sam nie bedzie wiedzial.Moja Mama gotuje typowo po Polsku .Syn dobrze gotuje najwyzej sam cos upichci jak im sie kasa skonczy albo znudzi jedzenie na miescie
        • samaasma Re: syn jedzie do Polski 25.07.23, 19:55
          Zależy skąd jest kolega czy jest Włochem czy np. pochodzi z Tunezji

Włoskie jedzenie chyba jest podobny do polskiego więc nie będzie wybrzydzał Ś jest Włochem a jeśli nie no to rzeczywiście może być problem
          • marianna211272 Re: syn jedzie do Polski 25.07.23, 20:00
            typowe polskie jedzenie raczej do wloskiego nie jest podobne.np zupy,galabki,bigos,roznego rodzaju surowki ,ogorki kiszone czy kapusta kiszona a Babcia tak wlasnie gotuje
            • panna.nasturcja Re: syn jedzie do Polski 25.07.23, 20:02
              Pojadłabym u ten Babci smile
              • marianna211272 Re: syn jedzie do Polski 25.07.23, 20:03
                ja tez
              • marianna211272 Re: syn jedzie do Polski 25.07.23, 20:04
                jak jestem u Mamy nawet 4 dni zawsze wracam z kilogramami na plusie
        • iwles Re: syn jedzie do Polski 25.07.23, 21:15

A ja podejrzewam, że u babci zjedzą śniadanie, a potem, jak wyruszą w miasto, to na sam obiad nie będzie chciało im się wracać, żeby potem znowu wychodzić.
          Jakby co, w galeriach są jedzenia z sieciówek światowych, albo jedzenie na wagę.
          Jest tez kilka fajnych miejsc w Warszawie z międzynarodowym jedzeniem (np. Hala Koszyki, Fabryka Norblina, Elektrownia Powisle)
          Dadzą radę 🙂
          • samaasma Re: syn jedzie do Polski 26.07.23, 11:44
            Jejku
            Hala koszyki to dla bogatych warszawskich snobów nie dla studentów z biedniejszego kraju

Nie wprowadzaj w blad
            • danaide2.0 Re: syn jedzie do Polski 27.07.23, 17:11
              To ty wprowadzasz w błąd. Na Hali Koszyki masz w tygodniu, w godzinach lunchowych ofertę poniżej 40 zł (zupa, danie, woda, deser), masz fajną pizzę 2 w cenie 1 przy zakupie 2 napojów (i to jest na warunki warszawskie bardzo fajna oferta), masz też pomniejsze dania za ok. 30 zł, bo nie każdy musi zjeść dwudniowy obiad z deserem i zapić kuflem piwa czy butelką wina. Super tanio nie jest, ale nawet burger z foodtracka kosztuje w Warszawie 35-40 zł. Jedzenie na mieście kosztuje, ale nie ma to nic wspólnego z jedzeniem dla snobów.

Może dla żadnych studentów to nie jest oferta. Zwłaszcza takich jedzących ze słoików i barów mlecznych. Ale na wakacjach też trzeba coś jeść.
      • kurt.wallander Re: syn jedzie do Polski 25.07.23, 20:49
        Jeśli chodzi o jedzenie na mieście, to większośc lokali ma w tygodniuw godzinach 12-15, czy 13-16 oferte lunchową w korzystniejszej cenie niz obiad z karty.
    • marianna211272 Re: syn jedzie do Polski 25.07.23, 19:02
      ok dam 300 euro i po kilku dniach zobacze jak z wydatkami najwyzej podladuje
      • panna.nasturcja Re: syn jedzie do Polski 25.07.23, 19:04
        Powinno być to jest sporo pieniędzy w polskich warunkach, a on ma przecież gdzie mieszkać i śniadanie tez pewnie w domu zjedzą.
      • taniarada Re: syn jedzie do Polski 25.07.23, 19:12
        marianna211272 napisał(a):

> ok dam 300 euro i po kilku dniach zobacze jak z wydatkami najwyzej podladuje
        To dobry pomysł dla dzieciaka .Niech się bawi i odpoczywa .Pozdrawiam .
    • imponderabilia22 Re: syn jedzie do Polski 25.07.23, 19:18
      Wykup mu abonament w barze mlecznym, do picia najlepsza je wodą, która zakupi w każdym sklepie, komunikacja miejska w Warszawie jest sprawna, do muzeow i galerii sztuki w wybrane dni wstęp jest za darmo.
      • samaasma Re: syn jedzie do Polski 25.07.23, 19:22
        Bardzo śmieszne
        ale wydaje mi się że jak ktoś ma mało pieniędzy jest studentem Itp itd to niekoniecznie musi rozbijać się po knajpach w pierwszej kolejności Liczy się bycie w mieście i zwiedzanie a nie opychanie się jakimiś przekąskami dla turystów

Masz jakieś u chybione pojęcie o świecie
      • marianna211272 Re: syn jedzie do Polski 25.07.23, 19:37
        ?
    • myelegans1 Re: syn jedzie do Polski 25.07.23, 19:31
      NIe ma karty debetowej? Moj 18-latek nigdy nie uzywa gotowki, placi karta, nawet karty nie nosi,
      • marianna211272 Re: syn jedzie do Polski 25.07.23, 19:41
        dlaczego pytasz o karte ? Ja sie pytam ile zycie na miescie w Warszawie kosztuje a juz drugie pytanie o karte.Tam mu sie magicznie nie pojawia musze i tak wplacic .Wloska bez sensu moze wziac ale i tak mu podladuje moja polska,sama uzywam tylko polskiej w Polsce
        • panna.nasturcja Re: syn jedzie do Polski 25.07.23, 19:43
          Chodzi chyba o to, że gdyby miał kartę to miałby czym zapłacić ba wszelki wypadek, gdyby koszty okazały się inne niż przewidujecie. Włoskie karty jak najbardziej w Polsce dzialają. A Twojej on nie ma prawa używać i jak gdzieś przy płaceniu ktoś zwróci uwagę, że karta nie jest jego to może ją stracić.
          • marianna211272 Re: syn jedzie do Polski 25.07.23, 19:48
            masz racje wezmie tez swoja
            • panna.nasturcja Re: syn jedzie do Polski 25.07.23, 19:55
              Na wszelki wypadek lepiej mieć, najwyżej nie użyje. A jak użyje to lepiej zapłacić za przewalutowanie niż być bez pieniędzy.
          • samaasma Re: syn jedzie do Polski 25.07.23, 19:54
            Nasturcjyjko syn będzie u BABCI

myślę że prawdopodobienstwo że umrze z głodu jest jednak znikomy
    • danaide2.0 Re: syn jedzie do Polski 25.07.23, 19:59
      A ile kosztuje życie na mieście we Włoszech? Tu jest podobnie.

W godz. 12-16 od poniedziałku do piątku w wielu knajpach są lunche, max 40 zł - o ile nie zabłądzisz do gwiazdki Michelina. Zresztą jak się zwiedza miasto, to się wchodzi do kawiarni/knajpy, choćby po to by odpocząć i się wysikać.

Skoro mieszka na Mokotowie niech sobie apke Venturilo wrzuci i będzie mógł poruszać się po mieście rowerami. W razie czego z Mokotowa do wielu atrakcji w Śródmieściu powinien dojechać na bilet 20 min - pełna cena 3,40 zł. Zwłaszcza metrem. Na dojazd z lotniska - zamówić Wawa Taxi, Sawa Taxi - nie powinni go złupić. Bo rozumiem, że po polsku mówi?
      • danaide2.0 Re: syn jedzie do Polski 25.07.23, 20:00
        No przecież - mamy też hulajnogi na apki. Komunikacja miejska nie jest latem niezbędna.
      • marianna211272 Re: syn jedzie do Polski 25.07.23, 20:11
        danaide2.0 napisała:

> A ile kosztuje życie na mieście we Włoszech? Tu jest podobnie.

Nie wiem, mieszkam w 12000 gorskim miasteczku do wiekszego miasta mam 20 km
        >
        >
        > Skoro mieszka na Mokotowie niech sobie apke Venturilo wrzuci i będzie mógł poru
        > szać się po mieście rowerami.
        Dzieki

> Bo rozumiem, że po polsku mówi?

po Polsku mowi kiepsko ale sie dogada .Naogol byl z bracmi ( jest najmlodszy) ,ktorzy mowia dobrze wiec nie musial sie soecjalnie wysilac teraz bedzie musial
    • leni6 Re: syn jedzie do Polski 25.07.23, 20:06
      200 zl na dzień, na wejściówki i jedzenie/picie.
    • ritual2019 Re: syn jedzie do Polski 26.07.23, 08:00
      Moja corka ma 20 lat, jest studentka, ale ona pracuje. Jedzie do Polski sierpien/wrzesien, chyba 2 tyg nie wiem dokladnie, nie wnikam. Nie do Warszawy, bedzie w kilku miastach polnocno-zachodnia Polska. Zapytam ja przy okazji za kilka miesiecy jak z cenami to wygladalo. Bede mogla porownac z fantazjami forumowymi. 😀
      • iwles Re: syn jedzie do Polski 26.07.23, 11:36
        Aha, czyli będzie np. w Koszalinie, Kołobrzegu i Pile i po tym wywnioskujesz, jakie są ceny w Warszawie na Starówce, czy Nowym Świecie 🤣🤣🤣
        • ritual2019 Re: syn jedzie do Polski 26.07.23, 12:07
          iwles napisała:

> Aha, czyli będzie np. w Koszalinie, Kołobrzegu i Pile i po tym wywnioskujesz, j
          > akie są ceny w Warszawie na Starówce, czy Nowym Świecie 🤣🤣🤣
          >

Nie bedzie ani w Koszalinie, Kolobrzegu ani Pile. Bedzie w Gdansku, Sopocie, Gdyni i Poznaniu. Tak, to nie Warszawa ale tez Warszawa to nie Londyn, Paris czy New York.
          • iwles Re: syn jedzie do Polski 26.07.23, 12:36

Trójmiasto to północno- zachodnia Polska? 🤔
            • ritual2019 Re: syn jedzie do Polski 26.07.23, 13:10
              OJP. Trojmiasto to polnoc, Poznan to zachod. Bedzie sie przemieszczac wiec ogolnie to rejon polnocno-zachodni. Nie, nie wschodni, srodkowy, poludniowy...a teraz wysr..j posty szczegolowo okreslajace polozenie tych miast, na pewno znajdziesz durn..y sobie rowne ktore ci pomoga.
              • iwles Re: syn jedzie do Polski 26.07.23, 13:19

Nie, to nie rejon północno-zachodni, choćbyś sie skichała.
                • samaasma Re: syn jedzie do Polski 26.07.23, 13:24
                  Nie draz ona zapomniała
                  Pozytywne jest ze ludzie z UK zaczynaja się rozglądać za miejscem powrotu do polski
                  Widzislam na autostradzie mnóstwo ludzi z rejestracjami uk z samochodami z przyczepka wiozących swój majątek z powrotem do polski
                • ritual2019 Re: syn jedzie do Polski 26.07.23, 14:49
                  iwles napisała:

>
                  > Nie, to nie rejon północno-zachodni, choćbyś sie skichała.
                  >
                  😀😀😀 ty sie juz skichalas
      • samaasma Re: syn jedzie do Polski 26.07.23, 11:45
        Przecież ona nie mówi po polsku
        Zginie w tych małych miasteczkach
        • ritual2019 Re: syn jedzie do Polski 26.07.23, 12:08
          samaasma napisał(a):

> Przecież ona nie mówi po polsku
          > Zginie w tych małych miasteczkach

Nie zes...j sie trollu. Poza tym cala Polska mowi swietnie po angielsku oprocz ciebie 😀
          • samaasma Re: syn jedzie do Polski 26.07.23, 12:36
            Nie mowiom właśnie wink
            Odezwanie się po angielsku w małych miastach wzbudza popłoch i niechęć
            Dlatego my emigranci uczymy dzieci ojczystego języka żeby w Polsce nie czuly się jak wyrzutki
            • konsta-is-me Re: syn jedzie do Polski 26.07.23, 15:08
              Ee?
              Niby z jakiego powodu- każdy przed 30- tka po prostu MUSI mówić choćby komunikatywnym angielskim, bo miał go w szkole ,czy chciał czy nie
              • samaasma Re: syn jedzie do Polski 26.07.23, 17:58
                To spróbuj zagadać
                Maz próbuje ale wstydzą się i używają rak żeby tłumaczyć
                Tudzież mówia po polsku powoli i głośno

Przypominam ze nauka języka angielskiego zaczyna się w polscr już na porodówce
    • sandy_cheeks Re: syn jedzie do Polski 26.07.23, 12:31
      Ja bym dała 1000pln, czyli tak ~230eur…
    • wena-suela Re: syn jedzie do Polski 26.07.23, 15:33
      Daj mu tyle ile potrzebowałby we Włoszech (tam mieszkacie?) minus 20%.
      • samaasma Re: syn jedzie do Polski 26.07.23, 17:56
        Żartujesz
        We Włoszech jedzenie jest o wiele tańsze np cappuccino - 1 eur
        Gdzie kupisz kawe w Polsce za 4 pln daj adres
        • marianna211272 Re: syn jedzie do Polski 26.07.23, 18:03
          ale pelny obiad zdrowy w trattoria zjesz za 10 euro w Warszawie raczej nie .Cappuccino kosztuje 1.50 .Ceny sa rozne
        • leni6 Re: syn jedzie do Polski 27.07.23, 11:53
          Jestem we Włoszech co roku, jedzenie nie jest tańsze niż w Polsce, jest droższe lub znacznie droższe, z bardzo nielicznymi wyjątkami.
        • wena-suela Re: syn jedzie do Polski 27.07.23, 12:06
          Ach, ta legendarnie tania włoska kawa ... Nie sądzę aby kawa stanowiła znacząca pozycje w budżecie 18 latka. Poza ceny we Włoszech są wyższe. Restauracje, transport, hotele, drinki, wszystko. No chyba że zaraz wyjedziesz w cenami nieruchomości na zadupiu. To będzie podobnie jak z cappuccino.
          • samaasma Re: syn jedzie do Polski 27.07.23, 16:51
            Kurczę dla mnie było super tanio
            Jakaś gigantyczna pizza która nie mieściła się w drzwiach za kilka euro
            Spaghetti w centum Rzymu za kilka euro
            Lody za jakieś grosze
            • danaide2.0 Re: syn jedzie do Polski 27.07.23, 17:15
              Ale ceny we Włoszech też są różne. Swego czasu pizza w Rzymie na Trastevere kosztowała mnie koło połowę tego, co podobna w Wenecji na Lido. Florencja też droga, ale jeśli zejdziesz ze szlaków i znajdziesz lokalną knajpę może być taniej. Zależnie od miasta masz różne ceny.

Kawy taniej jeśli są pite przy ladzie/kontuarze, podobnie było w Hiszpanii czy Francji. W Polsce nie ma takiego rozróżnienia, chyba że mówimy o kawie z automatu w Lidlu albo szpitalu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka