Dodaj do ulubionych

jak pomóc ? studia

27.07.23, 19:29
Dziewczyna idzie do 4 klasy, rodzinę ma bardzo patologiczną, uczy się świetnie i chce się uczyć dalej, profil ang-geo.
Ona zastanawia się jaki kierunek studiów wybrać, który pozwoli jej na jak najszybsze usamodzielnienie się i uzyskanie jakiejś pewności finansowej. Myśli już teraz, bo twierdzi, że w razie czego da radę przygotować się do innego rozszerzenia np wos
W grę wchodzą najpewniej Katowice , dziewczyna myślała o kierunkach ekonomicznych ( analityk finansowy, albo finanse i rachunkowość.
Ale bardzo lubi rysować, jest w tym dobra, myśli też o grafice komputerowej.
Co daje większe szanse zawodowe? A może coś innego, co pozwoliłoby wykorzystać talent plastyczny?
Solidnie pieprznięty tatuś nie zgadza się na żadne studia, tak jak nie zgadzał się na naukę w liceum, gdyby nie starsza pani z sąsiedztwa, która pomaga i wspiera dziewczynę, to wylądowałaby w branżówce i zajmowała się gotowaniem i oporządzaniem tatusia i dorosłego brata.
Dziewczyna mieszka na wsi, żeby dojechać do małego miasta gdzie się uczy, to musi dojechać 6 km do większej wsi.
Nigdzie nie była, nie jeździ na wakacje, nawet nie wiem czy w tych Katowicach była choć raz, wiedzę o świecie ma ze szkoły i z internetu, jest zahukana i niepewna siebie i bardzo, bardzo chce się stamtąd wyrwać.
Co byście doradziły takiej osobie?
Obserwuj wątek
    • daniela34 Re: jak pomóc ? studia 27.07.23, 19:34
      Słuchaj, gdyby się wyprowadzala i chciala pozwać tatusia o alimenty to napisz do mnie. Pomogę gratis.
      • helka.na.zakrecie Re: jak pomóc ? studia 27.07.23, 19:36
        😘👏
      • eriu Re: jak pomóc ? studia 27.07.23, 19:42
        Brawo!
      • magata.d Re: jak pomóc ? studia 27.07.23, 19:48
        daniela34 napisała:

> Słuchaj, gdyby się wyprowadzala i chciala pozwać tatusia o alimenty to napisz d
        > o mnie. Pomogę gratis.
        Kochana jesteś. Szacun smile
      • malia Re: jak pomóc ? studia 27.07.23, 19:48
        pomagająca starsza pani podpowiadała taką opcję, bo niestety jest to bardzo możliwe. Nie wykorzystywanie ciebie, ale ogólnie smile
        • daniela34 Re: jak pomóc ? studia 27.07.23, 19:55
          Nie wykorzysta mnie. Biorę zawsze jakieś tam sprawy pro bono, a rodzinnymi akurat się zajmuję. Z Krakowa na Śląsk też niedaleko.
          • malia Re: jak pomóc ? studia 27.07.23, 20:03
            dziękuję smile
      • panna.nasturcja Re: jak pomóc ? studia 27.07.23, 19:50
        Wzruszyłaś ❤️
      • kocynder Re: jak pomóc ? studia 27.07.23, 19:56
        I to jest konkretna, realna pomoc. Daniela, jesteś... Po prostu nie ma słów by opisać. <3
      • little_fish Re: jak pomóc ? studia 27.07.23, 20:25
        💙💙💙
      • daniela34 Re: jak pomóc ? studia 27.07.23, 20:34
        Dziewczyny, zbiorczo - dziękuję za dobre słowa. To jest akurat taka sprawa, w której sprawdzi się biblijne: darmo otrzymaliście, darmo dawajcie. Ja dostałam od życia tyle w kwestii edukacji że ten przypadek potraktowałam jako szansę na "pay it forward."
        • profes79 Re: jak pomóc ? studia 27.07.23, 20:46
          Daniela; lajków tu nie ma więc słownie - pełen szacun. Do ciebie zresztą pełny szacunek jako forumowiczki mam prawie od zawsze, tzn. od kiedy dałaś się na forum poznać.
          • daniela34 Re: jak pomóc ? studia 27.07.23, 20:53
            Dzięki, profes!
          • taje Re: jak pomóc ? studia 27.07.23, 21:26
            Ja też się podpiszę!
            • alfa36 Re: jak pomóc ? studia 27.07.23, 23:50
              I ja i ja też!
        • marusia_ogoniok_102 Re: jak pomóc ? studia 27.07.23, 20:49
          Wiesz, że wszystkie cię uwielbiamy, Daniela?
          • daniela34 Re: jak pomóc ? studia 27.07.23, 20:52
            😘
        • majenkirr Re: jak pomóc ? studia 28.07.23, 02:24
          🥹 Super!
        • rosapulchra-0 Re: jak pomóc ? studia 28.07.23, 02:25
          Nie dziękuj, Danielo. Kto jak kto, ale ty zasługujesz na szacunek i dobre słowo na tym forum.
      • kaki11 Re: jak pomóc ? studia 27.07.23, 20:57
        • grey_delphinum Re: jak pomóc ? studia 27.07.23, 21:01
          Danielo, super 😘
      • bruy-ere Re: jak pomóc ? studia 27.07.23, 21:19
        Najpierw targnęła mną fala emocji negatywnych (wściekłość na tatuśka sprzeciwiającemu się liceum i studiom - wtf??), a zaraz potem przeczytałam wpis Danieli i znów targnęła mną fala emocji tym razem pozytywnych (jest nadzieja, są dobrzy ludzie na tym świecie!), że aż łezkę uroniłam. To forum to jakiś emocjonalny rollercoaster 😅
      • bazia_morska Re: jak pomóc ? studia 27.07.23, 21:43
        ❤️
      • mayaalex Re: jak pomóc ? studia 28.07.23, 00:00
        ❤️
      • yenna_m Re: jak pomóc ? studia 28.07.23, 00:04
        Uwielbiam takie poaty na ematce ❤️
        Danuela 😍😍❤️❤️😘😘😘
        • yenna_m Re: jak pomóc ? studia 28.07.23, 00:05
          Daniela*
          Telefon uncertain
      • alex_vause35 Re: jak pomóc ? studia 28.07.23, 08:59
        Daniela ♥️♥️♥️
      • cosmetic.wipes Re: jak pomóc ? studia 28.07.23, 09:21
        Jesteś wielka ❤️
      • shmu Re: jak pomóc ? studia 30.07.23, 08:06
        (serduszko)
    • nick_z_desperacji Re: jak pomóc ? studia 27.07.23, 19:40
      Jeśli myśli o grafice, to niech popyta studentów o to czy nie potrzebne są jakieś materiały, czy komputer. Bo uczelnia pewnie zapewni oprogramowanie, ale jeszcze komputer musi to pociągnąć. To mogą być drogie studia, nawet państwowo. Jak chce w miarę pewnie i w miarę nieźle, to moim zdaniem FiR.
    • eriu Re: jak pomóc ? studia 27.07.23, 19:45
      Szczerze niech idzie do pracy a nie traci czas na studia. Jak się ustabilizuje to niech idzie na studia po roku a będzie do przodu z doświadczeniem gdyby jej się udało podrapać pracę w okolicy zainteresowań np. Asystentka w biurze rachunkowości. Później może robić studia zaoczne.
      • nick_z_desperacji Re: jak pomóc ? studia 27.07.23, 19:49
        Prędzej dostanie pracę w Biedrze i przy okazji straci prawo do alimentów. `Świetna rada dla kogoś, kto chce się uczyć.
      • malia Re: jak pomóc ? studia 27.07.23, 19:50
        przez ten rok też musi tyle zarobić, żeby mieć gdzie mieszkać, a tak może akademik będzie tańszy
        • panna.nasturcja Re: jak pomóc ? studia 27.07.23, 19:54
          Dokładnie. Niech nie rezygnuje z nauki, potem może nie mieć już szansy długo. Niech się kształci.
          Ja bym ją namawiała na te księgowe, jeśli lubi i matematyka jej leży a grafika potem, podyplomowo, na kursach, jak okrzepnie, bo to mogą być droższe studia w sensie kosztów własnych.
          Niech pozywa tatusia o alimenty, stara się o akademik i stypendium, szuka pracy, bo dorobić zawsze warto, ale dorobić, nie pracowac na etat żeby studia nie poszły w odstawkę.
          • malia Re: jak pomóc ? studia 27.07.23, 20:02
            jeśli tylko się da, to studia i ewentualnie praca dorywcza, jak pójdzie do pracy i będzie mieszkać w domu, to nigdy stamtąd nie wyjedzie.
            • panna.nasturcja Re: jak pomóc ? studia 27.07.23, 20:08
              Tak, niech ucieka z tego domu, idzie na studia zaraz po maturze siłą rozpędu, niech składa papiery na kilka kierunków żeby mieć opcję B i C.
              Trzymam za nią kciuki z całej siły, wiem aż za dobrze jak to jest być zdanym na siebie od samego początku dorosłości.
              • magata.d Re: jak pomóc ? studia 27.07.23, 20:32
                Tak, tak, tak, niech ucieka z domu i studia dzienne to dobry pretekst, tym bardziej ze jest zdolna i dobrze się uczy.
        • nick_z_desperacji Re: jak pomóc ? studia 27.07.23, 19:54
          ta wiara, że niepewna siebie dziewczyna po maturze, bez statusu studenta czy ucznia, bez certyfikatów językowych, wypasionych wolontariatów i wszystkiego, co maja ematkowe bombelki, dostanie pracę w biurze rachunkowym jest naprawdę urocza.
          • panna.nasturcja Re: jak pomóc ? studia 27.07.23, 20:05
            Rady Eriu zazwyczaj są całkowicie oderwane od reala.
            Dziewczynie bez żadnego wsparcia rodziny łatwiej będzie być częścią społeczności, mieszkać w akademiku, dorobić w jakiejś kawowej sieciówce czy czymś takim, oswoić się najpierw z dużym miastem, z życiem na własną rękę.
            • magata.d Re: jak pomóc ? studia 27.07.23, 20:32
              Dokładnie.
            • alex_vause35 Re: jak pomóc ? studia 28.07.23, 09:03
              No właśnie, dziewczyna jedynie na studiach, takich czy innych, ma szansę trochę się otrząsnąć z tego gównianego domu, poznać miasto, fajnych ludzi itp. Tu nawet nie chodzi o wiedzę, ale uświadomienie sobie swoich możliwości. I jakimi drogami te możliwości realizować.
        • magata.d Re: jak pomóc ? studia 27.07.23, 19:56
          malia napisała:

> przez ten rok też musi tyle zarobić, żeby mieć gdzie mieszkać, a tak może akade
          > mik będzie tańszy
          Dokładnie. Trzeba się zastanowić czy studia dzienne nie będą lepsze, jakby wziąć pod uwagę akademik, stypendium socjalne i być może naukowe, może praca jakaś zleceniowa, wakacyjna.
          • nick_z_desperacji Re: jak pomóc ? studia 27.07.23, 20:12
            Dobra opcją jest call center. Praca gówniana, ale grafik zazwyczaj bardzo elastyczny.
            • triss_merigold6 Re: jak pomóc ? studia 27.07.23, 20:26
              Wypalająca praca, guffniane pieniądze.
      • triss_merigold6 Re: jak pomóc ? studia 27.07.23, 20:25
        I straci prawo do alimentów, a nie zarobi tyle, żeby wynająć mieszkanie.
    • magata.d Re: jak pomóc ? studia 27.07.23, 19:51
      Może ktoś jej pomoże w załatwieniu spraw. Niech idzie na studia, postara się o akademik i wsparcie socjalne/finansowe. Finanse, rachunkowość to dobre kierunki, prace nawet na studiach by mogla nawet jakąś dorywcza znaleźć.
      • malia Re: jak pomóc ? studia 27.07.23, 19:58
        mnie się też tak wydaje, tu jeszcze jest "problem" stwarzany przez starszą panią, bo ona z jednej strony prosi o radę jak pomóc, a z drugiej namawia dziewczynę, żeby robiła to, co lubi i co ją interesuje, a wszystko samo cudownie się ułoży
        • panna.nasturcja Re: jak pomóc ? studia 27.07.23, 20:08
          A Ty znasz tę dziewczynę osobiście? Masz szanse z nią porozmawiać?
        • magata.d Re: jak pomóc ? studia 27.07.23, 20:40
          Maila, a ty możesz jej pomóc jakoś? Dobrą radą, pokierowaniem w dobra stronę, przekonaniem, wsparciem duchowym?
          • malia Re: jak pomóc ? studia 27.07.23, 20:47
            ja z nią rozmawiałam ze 3 razy , z prośbą o radę wystąpiła ta pomagająca starsza kobieta, ona jest ciotką mojego męża, mieszka na tej wsi zabitej dechami, byłam tam , bo mąż jeździ czasem do swojego kuzyna, czyli jej syna. Ta dziewczyna mieszka po sąsiedzku, raz widziałam tego ojca w akcji.
            • magata.d Re: jak pomóc ? studia 27.07.23, 20:53
              Pomóż jej, proszę. Na miarę swoich możliwości oczywiście. Szkoda, żeby zaprzepaściła szansę. A w domu pewnie ją "ciągną w dół". Musi ktos z zewnątrz ja wesprzeć i pokierować.
              • malia Re: jak pomóc ? studia 27.07.23, 21:36
                problem w tym, że ja nie wiem, co ja mam jej doradzić
                • magata.d Re: jak pomóc ? studia 27.07.23, 22:21
                  To wszystko, co tu dziewczyny piszą. To są dobre rady.
                • alex_vause35 Re: jak pomóc ? studia 28.07.23, 09:05
                  Studia z perspektywą dobrych zarobków i szybkiego wejścia w zawód (finanse, rachunkowość), akademik, staranie się o zapomogi, praca dorywcza. I nigdy przenigdy nie powinna odwiedzać tego swojego zakichanego domu i tatusia.
    • bi_scotti Re: jak pomóc ? studia 27.07.23, 20:26
      Malia, zajrzyj na swoj email @gazeta. Cheers.
      • malia Re: jak pomóc ? studia 27.07.23, 20:56
        Dziękuję ci, odpisałam
        • sajgonetka Re: jak pomóc ? studia 27.07.23, 21:12
          Malia, jeżeli wierzysz w dziewczynę, to może zrób zrzutkę, będzie miała na mieszkanie i życie przynajmniej przez kilka miesięcy na starcie. Jeżeli jest zmotywowana i pewna że chce od domu się odciąć, to stabilność pierwszego okresu będzie kluczowa.

Studia - analiza finansowa i/lub rachunkowość są dobrym wyborem, dadzą początkową stabilizację, może je nawet robić zaocznie i pracować w biurze rachunkowym; grafika itp to później, jak się odbije i dalej będzie chciała.
          • malia Re: jak pomóc ? studia 27.07.23, 21:35
            nie wiem, dzisiaj to nie jest kwestia finansowa, i tej dziewczynie i ciotce chodzi teraz o radę, o rozeznanie w tym, jakie kierunki studiów rozpatrywać, co ma szanse na jakąś samodzielną przyszłość. Kierunki humanistyczne raczej nie, typowo ścisłe też nie, bo dziewczyna twierdzi, że się boi, matematykę ma na poziomie podstawowym, padło na te ekonomiczne drogą eliminacji, bo w rekrutacji tam akurat matematyka nie jest brana pod uwagę. Ja zupełnie nie znam się na rynku pracy, możliwościach zatrudnienia, a tej ciotce się wydaje, że tak jest i stąd jej naciski.
            • bazia_morska Re: jak pomóc ? studia 27.07.23, 21:47
              Rachunkowość jest dobrą opcją
              • kurt.wallander Re: jak pomóc ? studia 27.07.23, 22:05
                bazia_morska napisała:

> Rachunkowość jest dobrą opcją

Tylko czy da radę na tych studiach, nie rozszerzając matematyki? Nawet, jeśli matematyka nie jest wymagana w rekrutacji na studia? Dostać się, to połowa sukcesu, ale trzeba się jeszcze utrzymać na studiach....

Ale w sumie też raczej w tym memencie odradzam grafikę komputerową - w to trzeba włożyć sporo pieniędzy w sprzęt.

Z tym rozszerzeniem ang-geo pomyślałam jeszcze o kierunkach typu geodezja, tylko na tym chyba kokosów się nie zbije? Finansowo jakaś księgowośc chyba lepsza?
                • malia Re: jak pomóc ? studia 27.07.23, 22:19
                  o takie właśnie rozeznanie mi chodzi, po jakich studiach stanie się szybciej na nogi
                • magata.d Re: jak pomóc ? studia 27.07.23, 22:20
                  Tak, finanse czy ksiegowość najlepsze. Matematykę faktycznie na początku studiów musi przejść, ale da radę, jak się będzie uczyć.
                  • sajgonetka Re: jak pomóc ? studia 28.07.23, 08:45
                    Matematyka jest tylko dwa semastry. Jedna zwykła. Druga finansowa. Jest też statystyka, która bywa bardziej trudna i wymagająca. I czasami logika.
                    To przedmioty z gatunku albo zrozumiesz i ogarniesz, albo zakujesz-zdasz-zapomnisz.
                    Matematyka w praktyce w rachunkowości czy finansach jest miła i przyjemna.
                    • magata.d Re: jak pomóc ? studia 28.07.23, 13:10
                      Dla studentów kierunków ekonomicznych dwa semestry matematyki to nie "tylko" a "aż" winkwinkwinkwink A statystyka to dla nich już w ogóle masakra wink To tak na marginesie. Ale jak ktoś jest skupiony i sumienny to da radę z pewnością.
                      • kurt.wallander Re: jak pomóc ? studia 28.07.23, 19:28
                        Myślę, że bez przesady. Szczególnie, jeśli ktoś rozszerzał matematykę w LO i później pisał maturę rozszerzoną.
                • katriel Re: jak pomóc ? studia 28.07.23, 23:52
                  Geodezja może dać niekoniecznie kokosy, ale po prostu stabilną pracę. Natomiast zdecydowanie wymaga bardziej zaawansowanej matematyki niż rachunkowość.
            • mytoya Re: jak pomóc ? studia 28.07.23, 00:59
              Malia ta dziewczyna sobie spokojnie poradzi jak jest sumienna i zdolna. Rachunkowość zaczną od podstaw, a to da się ogarnąć i po humanistycznych. Jak zna jezyki to spokojnie znajdzie sobie pracę w jakimś BPO albo Shared Service, ciagle szukają tam ludzi.
              Z mojego ogródka- ja jestem po socjologii po UW, ale w pracy po iluś latach stanęła nagle przed wyzwaniem zajmowania się finansami i w ciągu roku zrobilam kurs Samodzinego Księgowego z egzaminem końcowym jak matura prawie. Mega bylam dumna, no i matmę polubilam. Liczby nie kłamią.
            • rosapulchra-0 Re: jak pomóc ? studia 28.07.23, 02:41
              Moim zdaniem dobrze by było pójść do szkoły i porozmawiać z wychowawcą i dyrektorem szkoły na temat osobistej sytuacji dziewczyny i uzyskaniu pomocy z tej strony. Np. dodatkowe zajęcia z przedmiotów, które jej później będą potrzebne? Czy dziewczyna już teraz, w liceum może się starać o jakąś pomoc finansową? Może faktycznie zorganizować dla niej zbiórkę, żeby miała jakieś pieniądze na zabezpieczenie najbliższej przyszłości na studiach? Pomoc w skompletowaniu dokumentów, które wymagane na studia?
              • nick_z_desperacji Re: jak pomóc ? studia 28.07.23, 12:44
                Jeśli jest niepełnoletnia, to szkoła nie będzie z nikim o jej sytuacji rozmawiać, a pomoc pójdzie na konto tatusia.
                • malia Re: jak pomóc ? studia 28.07.23, 13:39
                  ona, jako rodzina, nie ma bardzo złej sytuacji finansowej, w kazdym razie nie gorszą niż wiele innych osób. Po przejściu z podstawówki do liceum było źle, bo tatuś jej nie zauważał, tak całościowo, nie dawał kasy na bilet, na nic innego, ale ta ciotka tam pomogła, a po jakimś czasie się unormowało. Oni nie są bardzo biedni, tylko on jest niespełna rozumu
                  • bi_scotti Re: jak pomóc ? studia 28.07.23, 14:57
                    A nie da sie z tym tata pogadac wlasnie od strony finansowej? Ze "inwestycja" w good education zdolnej corki moze sie JEMU tez "oplacic", bo mloda kobieta bedzie nie tylko samodzielna finansowo ale wrecz moze faktycznie (bardzo) dobrze zarabiac, nie oczekiwac jego pomocy etc. etc. etc. No i moze zadziala wizja "prestizu" w sensie "sam sobie, Mieciu, wyobraz jak to bedzie swietnie gdy Iwonka bedzie Pania Ksiegowa/Pania Tlumaczka/Pania Manager ... pokazesz wszystkim jak swietnie corke wychowales i ustawiles w zyciu!" - czasem takie rozmowy "pod wlos" dzialaja na ambicje nawet najbardziej niespelnarozumowych individuals, eh ... Good luck! Cheers.
                    • malia Re: jak pomóc ? studia 28.07.23, 16:03
                      raczej nierealne, ten facet to wariat znany w całej okolicy. Kuzyn mojego chłopa nie mógł się od niego opędzić, jak pod wpływem ciotki ta dziewczyna poszła do liceum, zaczajał się gdzieś znienacka i atakował, na szczęście tylko słownie. Kuzyn wychodził do pracy, jesień, jeszcze ciemno na dworze, idzie do garażu, a tam na jego podwórzu zza drzewa wyskakuje pan tatuś i się awanturuje. To nie jest normalny człowiek. A poza tym, tam jest jeszcze drugie, albo i trzecie dno tej sytuacji, nie chcę tego tu pisać, bo jest za bardzo charakterystyczne
            • kruszysia Re: jak pomóc ? studia 28.07.23, 13:27
              Ale jak kwestia finansowa stanie się aktualna i będziesz robić zrzutkę, to daj proszę znać na forum...
    • segregatorwpaski Re: jak pomóc ? studia 27.07.23, 21:36
      Pomysł ze zrzutką na początek dobry - jasne, jest akademik, jest stypendium socjalne ale - wcale nie tak łatwo dostać stypendium, próg jest naprawdę niski, poza tym wniosek się składa początkiem października, potem rozpatrzenie wniosków, decyzja i wypłata, najczęściej od razu dwóch zaległych kwot, potem na bieżąco, ale z dołu za miesiąc. Akademik też nie jest za darmo, kosztuje i to wcale niemało, dla tego kto ma nic. Alimenty tak samo - wniosek i rozprawa... za kilka miesięcy, dostanie conajwyżej zabezpieczenie, nie wiadomo kiedy końcową kwotę alimentów (rada popracuj w biedronce, staraj się o alimenty i wtedy idź na studia średnia - jak będzie miała pracę nie ma szans na alimenty, nie dostanie pieniędzy na przyszłe potrzeby, sąd może ustalić jedynie na bieżące). Kolejna rzecz - laptop, konieczny bo nie da się studiować bez, wszystko załatwiasz na maila, od legitymacji, zapisów na zajęcia, logowań na platformach z np wykładami (część bywa online, zależy od uczelni), po prace nad projektami/zadaniami/itp. nie ma takiej możliwości. Poza tym utrzymanie, jedzenie, bilet miesięczny, itp. Potrzebuje pewnej kwoty na początek, ze stypendium socjalnego w wysokości powiedzmy 1000 zł, wypłaconego w grudniu nie utrzyma się od października w obcym mieście.
      • malia Re: jak pomóc ? studia 27.07.23, 21:46
        Tak, ja oglądałam te progi, raczej się nie załapie ( to znaczy gdyby ojciec wyraziła zgodę), on ma gospodarstwo rolne, pracuje gdzieś, dorosły syn mieszka z nimi i też niby pracuje, w rzadkich chwilach pomiędzy piciem. Laptop ma, nie wiem jaki i do tej pory pewnie nie będzie wiele wart, ale tatuś uniósł się honorem i kupił jak było zdalne. Te Katowice dlatego padły jako wybór, bo one mieszkają ok 60- 70 km i ciotka twierdzi, że przynajmniej by mogła częściej przyjeżdżać po jedzenie
        • magata.d Re: jak pomóc ? studia 27.07.23, 22:15
          Załapie się na stypendium. Z laptopa może korzystać na uczelni, są dostępne dla studentów np. W bibliotece czy innych salach, do tego przeznaczonych lub uczelnie wypożyczają.
        • panna.nasturcja Re: jak pomóc ? studia 28.07.23, 00:00
          Jak ona pozwie tatusia o alimenty to może nie mieć więcej wejścia do domu rodzinnego i żadnego jedzeńia tam nie dostanie. Ja bym się tym nie kierowała. Ona potrzebuje stanąc na własnych nogach z dala od tego ojca i będzie do tego potrzebowała zewnętrznego wsparcia dlatego akademik i grupa studencka wokół byłyb6 fajna, miasto studiowania nie ma znaczenia, dom ńie będzie dla niej wsparciem.
    • daszka_staszka Re: jak pomóc ? studia 27.07.23, 21:41
      Rachunkowość, księgowych brakuje na rynku pracy. Grafików się niestety niezbyt ceni, zwłaszcza q dobie grafik.roboomycjw Canva innych programów dostępnych dla Kowalskiego
      • joana012 Re: jak pomóc ? studia 27.07.23, 22:23
        Niech idzie w finanse, analityka. Studenci kierunków ekonomicznych mogą załapać pracę w branży nawet już na 1 roku. Praca dobrze płatna już po licencjacie.
    • migafka357 Re: jak pomóc ? studia 27.07.23, 23:45
      Bardzo odradzam grafikę, to jest bardzo trudny rynek, stawki coraz niższe, grafików, bardzo zdolnych i z doswiadczeniem, więcej niż zleceń, no i wciąż powstają programy, które umożliwiają zrobienie prostych grafik w zasadzie każdemu.
    • mia_mia Re: jak pomóc ? studia 28.07.23, 05:44
      Może rozwiązaniem byłyby studia zaoczne i jednocześnie praca.
      Życie przed nią, na przyszłość jeśli chce zobaczyć świat to teraz są wspaniałe możliwości, choć dla mnie trochę dziwne, typu wolontariat w hotelu, młoda kuzynka z bardzo bogatego domu, po studiach, po pracy w korpo twierdzi, że ma wakacje życia robiąc rzeczy, o których nigdy nie myślała, wykonując prace fizyczne, mieszkając w kiepskich warunkach. Twierdzi, że wróci do pracy tylko, żeby zarobić na kolejny taki „wolontariat”.
      Niestety dołączam się do głosu FiR, patrząc na to co robi od niechcenia mój syn siedząc na kanapie z telefonem, bo mu się nie chce wstać po komputer, graficy będą na wyginięciu.
      • kk345 Re: jak pomóc ? studia 28.07.23, 09:42
        >Może rozwiązaniem byłyby studia zaoczne i jednocześnie praca.

I utrata prawa do alimentów od ojca...
    • rzepicha-piastowa Re: jak pomóc ? studia 28.07.23, 07:28
      Malia, jak to dobrze, ze pomagasz dziewczynie (nawet rada), to nieocenione.
      Ja to widze tak:
      1. studia dzienne - zeby wyrwac sie z domu, dziewczyna musi powoli budowac swoja wlasna spolecznosc, na studiach dziennych to jest latwiejsze
      2. rachunkowosc/finanse - matematyke nadrobi jesli jest sumienna (ja nienawidzilam matematyki i fizyki w szkole, a potem zycie mnie zmusilo do zajmowania sie budzetami - polubilam to bardzo). Dzieki tym studiom bedzie mogla zaczac dosc szybko dorabiac. Ja pracuje z grafikami, wiec znam stawki. Rynek jest bardzo nasycony i studia sa drogie, a konkurencja ogromna. Po roku czy dwoch, jak juz sie wzmocni i urzadzi to moze sie tym zajac hobbystycznie, a moze za jakis czas zaczac na tym zarabiac, ale naprawde niech od tego nie zaczyna.
      3. pomoc logisyczna - czy jest ktos w Katowicach, kto moglby jej pomoc ogarnac rzeczywistosc? Moze ty? Chodzi o to, zeby ktos pomogl jej pojsc do dziekanatu, wypelnil z nia wniosek o akademik, poszedl do banku. Mozna porozmawiac z nia bez posrednictwa cioci? Warto miec kogos, kto w tych Katowicach raz na miesiac zaprosi ja na obiad rodzinny, bo jesli wyrwie sie z domu, to bedzie jej bardzo brakowac wsparcia.
      4. alimenty
    • kachaa17 Re: jak pomóc ? studia 28.07.23, 08:54
      Z tego co wymieniłaś wg mnie lepiej analityk, finanse, rachunkowość. Jeśli chodzi o grafikę to sztuczna inteligencja może odebrać pracę sporej części osób.
    • ewa_mama_jasia Re: jak pomóc ? studia 28.07.23, 09:05
      Jeśli dziewczyna nie ma wsparcia w domu i musi walczyć samotnie, to wybrałabym coś, po czym będzie miała stabilną pracę. Stała pensja, wpływająca co miesiąc, to jest coś, na czym można budować jakąś przyszłość. Więc raczej, jeśli nie robi jej to różnicy, niech idzie na tę ekonomię czy rachunkowość, ewentualnie niech przejrzy ofertę okolicznych uczelni i wybierze jeszcze inne kierunki, na których by się widziała, i niech aplikuje.
      Jest rok na przejrzenie ofert uczelni, zainteresowanie się odnośnie stypendiów, akademików, burs i podobnych miejsc. W szkole powinna mieć pedagoga lub psychologa (albo obydwóch), doradcę zawodowego w szkole lub w poradni psych. - ped. lub też doradcę zawodowego w MCIZ lub MCK (mogę podać adresy, jeśli będę znała miejscowość). Mogę doradzić więcej, jeśli będę miała konkretne informacje. Napisz do mnie, daj kontakt na priv, pomogę jak będę umiała. Zresztą dziś w nocy będę w telefonie zaufania, mogę z dziewczyną pogadać. Albo z kimś w jej imieniu.
    • waleria_bb Re: jak pomóc ? studia 28.07.23, 09:27
      1. Finanse i rachunkowość to jest bardzo dobry wybór, bo szybko znajdzie pracę związaną z kierunkiem. Niech nie zawraca sobie głowy innymi opcjami na ten moment, żadna grafika z tego względu, że ładnie rysujących i z talentem jest od zatrzęsienia.
      2. Po maturze od razu iść do pracy i odłożyć zarobione pieniądze na wyjazd do miasta i studia. Nawet w te wakacje w miarę możliwości niech próbuje cokolwiek zarobić.
      3. Pokazać dziewczynie, że jest życie poza jej wioską. Zabrać nawet do tych Katowic, Krakowa. Takie zahukanie przez fakt, że ona nigdzie nie była i nic nie widziała bardzo utrudnia start na studiach, bo jednak trzeba ogarnąć jakoś to życie w dużym mieście i odnaleźć się w towarzystwie.
    • aga_sama Re: jak pomóc ? studia 28.07.23, 09:52
      1. finanse, rachunkowość, analiza finansowa, może szerzej ekonomia - znacznie lepszy wybór niż grafika. Poza tym - co to znaczy że lubi rysować i jest w tym dobra? jak to ma się do przygotowanie teczki na egzamin na akademię?
      Grafików, projektantów, designerów na rynku jest wielu, do tego AI już teraz" zabiera" część pracy.
      2. studia dzienne na początek. przede wszystkim żeby się wyrwać. Zrzutka jest dobrym pomysłem, bo do stypendium socjalnego dziewczę będzie musiało mieć kwity o dochodach od tatusia i pewnie brata, jeżeli wspólne gospodarstwo domowe.
    • nick_z_desperacji Re: jak pomóc ? studia 28.07.23, 12:51
      i jeszcze jedno: nie trzymać się kurczowo Katowic. Nawet jakby miała na studia wyjechać do Gdańska czy na Alaskę, to raczej siedzieć w kąciku i płakać za patorodzinką nie będzie. Niech składa na różne uczelnie, bo nie wiadomo, gdzie się dostanie.
      • mandre_polo Re: jak pomóc ? studia 28.07.23, 21:01
        Dokładnie. Syn znajomych studiuje w Łódź, mieszka w akademiku. Nie wiąże przyszłość z tym miastem a jedynie został tam przyjęty
        • kurt.wallander Re: jak pomóc ? studia 29.07.23, 12:50
          Łódź się deklinuje! Sorry, nie mogłam się powstrzymać smile
    • spirit_of_africa Re: jak pomóc ? studia 28.07.23, 13:31
      FiR to konkretne studia i obecnie dosyć łatwo znaleźć prace w korpo w Kato i tą dorywczą na studiach i uop po studiach tez ( w moim dziale zatrudniam 20studentow, pracują zdalnie i nie koliduje om praca ze studiami). Natomiast problem będzie z zakwaterowaniem bo UE w Kato pozbył się akademików. Polecają akademiki prywatne. Nie wiem jak z dofinansowaniem do zakwaterowania.
    • malia Re: jak pomóc ? studia 28.07.23, 13:49
      Bardzo wam dziękuję za wszystkie odpowiedzi i chęć pomocy.
      Przekażę wszystkie rady.
    • wredna_dziewucha_ze_wsi Re: jak pomóc ? studia 28.07.23, 15:56
      Miałam podobną sytuację kończąc liceum jak ta dziewczyna (wieś bez możliwości pracy, brak hajsu na studia) tylko to było 20 lat temu i trochę inne warunki (minimalna pensja na poziomie, który nie dawał możliwości przeżycia w mieście). Z perspektywy własnych doświadczeń i tego co robi teraz młodzież proponuję:
      1. Rok przerwy w studiowaniu. Znaleźć pracę w docelowym mieście studenckim, wynająć pokój w mieszkaniu studenckim, stanąć samodzielnie na nogi i odłożyć hajs na studia. Bez wsparcia finansowego z domu rodzinnego będzie jej bardzo ciężko się utrzymać na studiach pracując i oszczędzając każdy grosz. W większym mieście ma szansę na znalezienie pracy, która na początek da jej się utrzymać i odłożyć jakieś pieniądze. Możliwe, że uda jej się potem kontynuować pracę jak będzie studiować. Poza tym taki rok przerwy da jej poczucie, że może sama się ogarnąć i da jej jakiekolwiek zaplecze finansowe na rok akademicki.
      2. Praca i studia zaoczne od razu.
      3. Wyżej wspomniana zbiórka na start też świetny pomysł, alimenty od ojca, stypendium socjalne i może dać finansowo radę na dziennych.

Trzeba to wszystko wrzucić w excela i zobaczyć co wyjdzie najlepiej dla dziewczyny (da największą szansę na samodzielność).

Którąkolwiek opcję wybierze i tak myślę, że lepiej żeby studiowała najdalej od domu jak się da. Nie ma sensu wracać na weekendy do toksycznego środowiska, w którym ją rodzina wykorzystuje, bo się dziewczyna zatyra. Wystarczy "nie dostać się " na nic w Katowicach i witaj świecie bez zapieprzania za darmo.

Trzymam kciuki, jak będzie zbiórka to też się dorzucę.
    • mandre_polo Re: jak pomóc ? studia 28.07.23, 19:41
      Zadanie biuro rachunkowe bo bardzo kiepsko płacą. Nie uzbiera na studia i życie. Wybić z głowy takie pomysły na pracę.

Niech studiuje dziennie i mieszka w akademiku. Może jednak matematyka, praca która ma przyszłość. Nie polecam studiować finansów
      • agnes_gray Re: jak pomóc ? studia 29.07.23, 13:05
        Są inne drogi po rachunkowości/finansach niż biura rachunkowe.
        Zgodzę się, że w biurach rachunkowych zwykle stosunek zarobków do ilości pracy i wymaganej wiedzy jest mizerny.
        • mandre_polo Re: jak pomóc ? studia 30.07.23, 07:53
          Autorka pyta jaki kierunek wybrać. Finanse były bardzo popularne a obecnie zapotrzebowanie nie jest duże i nie zanosi się na zmianę.

Dziewczyna musiałaby założyć swoje biuro rachunkowe a to wymaga czas którego ona nie ma. Powinna więc wybrać zawód który od razu studiach pozwoli na samodzielne utrzymanie bo nie wyniosła z domu doświadczenia w postaci zarządzania budżetem
      • rzepicha-piastowa Re: jak pomóc ? studia 30.07.23, 09:25
        Biuro rachunkowe moze byc na poczatek, chodzi o mozliwosci dorobienia. Ogolnie praca w ksiegowosci daje ogromne mozliwosci - znam dziewczyny, ktore maja wlasna dzialalnosc i ustawiaja sobie rytm pod zycie rodzinne. Znam tez jedna, ktora tez pochodzi z malej wioski w kieleckim, zero wsparcia rodziny, ale chociaz nie przeszkadzali. Studiowala ekonomie, potem specjalizacja FiR. Nauczyla sie dosc dobrze angielskiego, po studiach dostala staz w jednej z firm z "accounting big 4", teraz jest tam juz od wielu lat, pracuje duzo, ale kosi ciezka kase i ogolnie zrobila rewelacyjna kariere.
    • szara.myszka.555 Re: jak pomóc ? studia 28.07.23, 20:10
      Tylko i wyłącznie IT. Szkoda czasu na całą resztę.
      • mandre_polo Re: jak pomóc ? studia 29.07.23, 05:37
        Dokładnie tak, jest tylu studentów po finansach a pracy dla nich coraz mniej. Nie ma już takiego zapoznania a skończyć w biurze rachunkowym za jakieś śmieszne pieniądze to wegetarianie
        • agnes_gray Re: jak pomóc ? studia 29.07.23, 13:01
          Przecież nie musi iść do biura rachunkowego, bo to faktycznie nie jest najlepsza opcja.

Na początek jakieś BPO/SSC, może się rozwijać tam, jak będzie chciała, a może iść dalej np. w kierunku główny księgowy albo biegły rewident - możliwości jest mnóstwo i raczej praca w tym obszarze jest nienajgorzej płatna - jeśli dobrze się pokieruje swoją karierą.
          • mandre_polo Re: jak pomóc ? studia 30.07.23, 08:01
            Przy całej rzeszy studentów tego kierunku a zapotrzebowaniu na pracę? Obecnie po IT, matematyce czy inżynierii można kierować swoją karierą

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka