Dodaj do ulubionych

Witaj szkoło!

30.07.23, 17:28
Przeznaje, że hasło od zawsze mnie wkurzało pod koniec lipca. To powinno być zabronione przed 1 września. Ustawowo.
Obserwuj wątek
    • marusia_ogoniok_102 Re: Witaj szkoło! 30.07.23, 17:45
      Absolutnie, wkurzało mnie w szkole i wkurza do dziś, mimo że z systemem edukacji nie mam już nic wspólnego.
      • gaskama Re: Witaj szkoło! 30.07.23, 17:51
        Dzis jadę se na rowerku i taki oczojebny olbrzymi ... nawet nie wiem jak to nazwać. Taka płachta wielkości wierzowca i chyba Lidl. Młody ma wakacje do 1 października a i tak mnie skręciło.
        • mallard Re: Witaj szkoło! 30.07.23, 20:55
          gaskama napisała:

> Taka płachta wielkości wierzowca

Chyba wierzchowca? 🐎
          • gaskama Re: Witaj szkoło! 30.07.23, 21:27
            Ooo dokładnie. Całego stadzie wierzchowców.
    • daniela34 Re: Witaj szkoło! 30.07.23, 17:59
      Dlatego tak lubiłam w podstawówce to, że nowe podręczniki kupowało się w szkolnej bibliotece w czerwcu. Można było podziwiać dziewicze stroniczki mając perspektywę ponad 2 miesięcy wolnego. Natomiast rzeczywiście "witaj szkoło" w lipcu było irytujące. Przy czym rozumiem, że dzięki temu można rozłożyć wydatki no ale jednak.
      • krwawy.lolo Re: Witaj szkoło! 30.07.23, 19:40
        Ja musiałem łazić do księgarni na kwadrat. Przez las. Obok był papierniczy, w którym kupowało się sześćdziesięciokartkowe w kratkę. Wcześniej szesnastokartkowe w trzy linie.
        • mallard Re: Witaj szkoło! 30.07.23, 21:20
          krwawy.lolo napisał:

> Ja musiałem łazić do księgarni na kwadrat. Przez las. Obok był papierniczy, w którym kupowało się sześćdziesięciokartkowe w kratkę.

Księgarni już nie ma, na jej miejscu jest biblioteka. "Obok" jest drogeria "Dominik", w ogóle trochę się na kwadracie pozmieniało, ale tak: warzywniak na rogu jest cały czas, podobnie jak spożywczy po drugiej stronie Chopina, rybny i fryzjer. Za fryzjerem, na rogu Chopina i Fitelberga, na miejscu dawnej drogerii, jest mięsno - piekarniczy. No i ewenement: sklep gospodarstwa domowego pomiędzy pocztą, a apteką cały czas działa!
          Przez Las? Mieszkałeś na Osiedlu Młodych, Niedźwiedniku, czy w Brętowie?
          • krwawy.lolo Re: Witaj szkoło! 30.07.23, 21:25
            Na Osiedlu Młodych, w "szafie".
            • mallard Re: Witaj szkoło! 30.07.23, 22:55
              krwawy.lolo napisał:

> Na Osiedlu Młodych, w "szafie".

O, w szafie bywałem, bo córcia miała tam kumpelkę, więc chodziłem po nią (po córcię, nie kumpelkę 😉)
          • krwawy.lolo Re: Witaj szkoło! 30.07.23, 21:32
            Ale chyba te dziury po kulach na Wojska Polskiego już pozalepiali?
            • mallard Re: Witaj szkoło! 30.07.23, 23:03
              krwawy.lolo napisał:

> Ale chyba te dziury po kulach na Wojska Polskiego już pozalepiali?

Siłą rzeczy, bo są chyba już wszędzie nowe elewacje (+ocieplenie). A tak w ogóle, to od sześciu lat mnie tam już nie ma, gdyż ponieważ po wyprowadzeniu się dzieciątek, wróciłem na swoje stare śmieci (Siedlce, Kwadrat i okolice, to śmieci mojej żony). Na Strzyżę wpadam tylko czasem po zakupy.
            • maszyna_trurla_08 Re: Witaj szkoło! 30.07.23, 23:03
              Na Wojska Polskiego nie zauważyłam dziur po kulach, ale na Chopina jeszcze do niedawna były, sprawdzę przy okazji 😉
    • kanna Re: Witaj szkoło! 30.07.23, 18:20
      Mam dwoje studentów, więc mnie nie dotyczy big_grin
      Co za ulga, na wszystkich bogów.
      • gaskama Re: Witaj szkoło! 30.07.23, 18:51
        Ja też mam studenta. A i tak mnie wkurza. Nawet jak będę na emeryturze, go mnie będzie wk..ło.
      • malaperspektywa Re: Witaj szkoło! 31.07.23, 08:59
        Mój w szkole średniej został ekologiem. Jeden zeszyt na pięć lat wystarczy z niektórych przedmiotów. I to do dwóch przedmiotów na raz, jeden przedmiot od przodu, drugi od tyłu. Książki we wrześniu ze szkolnej giełdy. Jakieś długopisy są, więc tak jakbym miała studenta. Nie muszę się już niczym zajmować.
    • asia_i_p Re: Witaj szkoło! 30.07.23, 18:24
      A ja tak czekam na te wszystkie akcje plastyczne. Uwielbiam się doposażać
    • kurt.wallander Re: Witaj szkoło! 30.07.23, 18:28
      Już samym tytułem wątku popsułaś mi humor. Nienawidzę tych plakatów i haseł, nie wiem, co za debil je wymysla, bo budzą w większości osób agresję wink
      • gaskama Re: Witaj szkoło! 30.07.23, 18:52
        Przepraszam. Ale przynaniej są teraz dwie .... trzy osoby wkur.ne. Ty, ja i niemonsz.
    • leosia-wspaniala Re: Witaj szkoło! 30.07.23, 18:29
      Tak. I to jęczenie w połowie sierpnia, że CZUĆ JESIEŃ.
      • gaskama Re: Witaj szkoło! 30.07.23, 18:52
        To mnie zabiją.
    • kaki11 Re: Witaj szkoło! 30.07.23, 19:32
      Tyle lat już nie chodzę do szkoły, dziecko jeszcze nie w wieku szkolnym a dalej jak to widzę w połowie wakacji to mnie wkurza jednak
    • szeptucha.z.malucha Re: Witaj szkoło! 30.07.23, 19:54
      Cudownie jest mieć takie problemy.
    • ichi51e Re: Witaj szkoło! 30.07.23, 20:26
      Zgadzam się. Sierpień się nie zaczął a już od tygodnia jak nie dwóch straszą i trują.
    • nangaparbat3 Re: Witaj szkoło! 30.07.23, 21:01
      Popieram. Dzieciom należy się reset.
    • naturella Re: Witaj szkoło! 30.07.23, 21:28
      Ja spanikowałam na widok kurczących sie zasobów podręczników na olx i vinted. Dzisiaj nastąpiła akcja wyszukiwania i kupowania. Pierwszy raz kupiłam używane - znajoma policzyła koszt podręczników dla dziecka w liceum, wyszło jej 1200 zł. Ja nie liczyłam, ale jak zobaczyłam 4 podręczniki potrzebne w tym roku do angielskiego i każdy co najmniej stówę, jak nie więcej, to stwierdziłam, że już mnie nie stać na nowe podręczniki. I tak hasło Witaj szkoło u mnie się na chwilę zrealizowało. Teraz odbiorę trylion paczek i z głowy do września.
    • manala Re: Witaj szkoło! 30.07.23, 21:35
      Masz moje całkowite poparcie .
    • kropkaa Re: Witaj szkoło! 31.07.23, 01:45
      I jak mnie to wq***! A co roku zaczynają wcześniej. Kiedyś było pod koniec lipca, w tym roku w Carrefour byłam w połowie miesiąca kupić doniczki do storczyków, a zamiast kwiatków na balkon, standy z zeszytami i całym szkolnym majdanem już stały. No bez jaj, kto robi zakupy szkolne w połowie lipca???
    • hippolina Re: Witaj szkoło! 31.07.23, 07:48
      O, mam tak samo. Mojego licealistę też. Jeszcze cały miesiąc wakacji, dwa wyjazdy - jeden 14 dniowy, drugi 10. O szkole i kieracie jeszcze nie czas myśleć. Chociaż podręczniki syn już kupuje, żeby mieć z głowy.
    • gorzka.gorycz Re: Witaj szkoło! 31.07.23, 08:08
      Nienawidzę tego! I szkoły też i nie wiem, z czego dzieci, młodzież i wszyscy widzący się i studiujący mają się cieszyć. Szkoła to w naszych warunkach smutna konieczność.
    • mama-ola Re: Witaj szkoło! 31.07.23, 08:48
      U nas nigdy nie było "witaj szkoło", tylko tak po angielsku: "back to school" (Polacy uwielbiają, jak jest po angielsku). W pewnym momencie je lekko zmienili na "back to friends".
    • laurielle Re: Witaj szkoło! 31.07.23, 09:03
      Ja kupuje pod koniec czerwca wszystko, co sie da. Na zakupy 1 wrzesnia poszlam raz i nigdy wiecej nie poelnie tego bledu. W markecie tlok, glosno, trudno sie dopchac do boksow, balagan, towar przebrany, wielu rzeczy nie ma, w ksiegarni kolejki. Wole ogarnac to w czerwcu/lipcu i miec spokoj, wiedzac, ze na 2 wrzesnia dzieci sa juz gotowe. Podreczniki dla licealisty kupilam za nieco ponad 400 zl, bez dwoch ksiazek do jezykow, bo jeszcze nie podano. Na Bonito - nowe, przecenione. Teraz w takich cenach nie znalazlabym zadbanej uzywki.
      • krwawy.lolo Re: Witaj szkoło! 31.07.23, 09:06
        używka, dobre! smile
    • la_mujer75 Re: Witaj szkoło! 31.07.23, 09:28
      O, jak mnie to wkurza.
      Pamiętam, jak weszłam w lipcu (był bodajże jakiś sam początek, cos przed 15 lipca, bo wrócilismy z wyjazdu, a my jeżdziliśmy przełom czerwca i lipca) i zobaczyłam te wszystkie zeszyty, kredki, etc.
      Wyszłam, bez zrobienia zakupow, tak mną miąchnęło. Akurat Starszy był po tej strasznej 7 klasie i w perspektywie była ta 8, i egzaminy w podwójnej rekrutacji! To nawet nie był pólmetek wakacji.
    • skumbrie Re: Witaj szkoło! 31.07.23, 09:47
      Chciałam napisać "Zgłupiałaś?!", ale w tej sytuacji - w pełni podzielam.
      To jeszcze gorsze niż choinki i bombki przed 1 listopada.
    • 0bywatelka87 Re: Witaj szkoło! 31.07.23, 09:56
      A kiedy akcja nadchodzą święta? Tydzień temu w sklepie TEDI wystawa bombek skrzatów kubeczków itp itd.
    • liliawodna222 Re: Witaj szkoło! 01.08.23, 19:06
      O dziwo, artykuły szkolne w lipcu mnie nie szokują, ale podobnie jak Was, wkurzają mnie bombki i ozdoby bożonarodzeniowe na wiele tygodni przed świętami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka