Dodaj do ulubionych

Ile kosztuje

03.08.23, 22:03
rozkręcenie sprzedaży via social media, na przykład insta, wpisy, focie i całe to pitolenie, jak to włóczka przyszła, jak to zrobiłam już pół rządka i tak dalej?

Proszę wyłącznie o odpowiedzi NA TEMAT i RZECZOWE.
Obserwuj wątek
    • 1matka-polka Re: Ile kosztuje 03.08.23, 22:23
      Bez kozery powiem, że pińcet!
    • galaxyhitchhiker Re: Ile kosztuje 03.08.23, 22:23
      Tyle, że coraz więcej osób zwija ten interes. Konkurencja ogromna, bo w pandemii rękodzielników przybyło, do tego kasa niewspółmierna do wysiłku. O ile ktoś nie robi czegoś super oryginalnego z super materiałów, to nie ma co nawet zaczynać.
    • makurokurosek Re: Ile kosztuje 03.08.23, 22:25
      Nie mam pojęcia ile kosztuje sprzedaż w social, ale mogę mniej więcej powiedzieć ile kosztuje normalny sklep internetowy
      Sam szablon prestashopa to od 500 zł w wzwyż, postawienie sklepu, dostosowanie szablonu do naszych potrzeb i oczywiście do SEO, czyli aby nasz sklep był widoczny to około 6000-8000. Jeżeli ktoś ma choć trochę smykałki informatycznej i lubi się bawić można zrobić to samemu, ale wiadomo że zajmie to sporo więcej czasu, no i przede wszystkim trzeba się doszkolić i nie bać, że coś się zepsuje.
      Na reklamę google trzeba przeznaczyć od 500-1500 zł.
      Jeżeli chcemy skorzystać z usług firmy pozycjonującej to jest to dodatkowy i to wcale nie mały koszt, płaci się za każde słowo kluczowe.
      W przypadku social sądzę, że koszty mogą być o wiele większe, bo sama niewiele możesz zrobić by się wypozycjionować.
    • magdallenac Re: Ile kosztuje 03.08.23, 22:27
      Ile kosztuje? Ale czego? Czasu? Pieniędzy? O co Ci chodzi? Musisz mieć telefon, Instagram i włóczkę.
      • makurokurosek Re: Ile kosztuje 03.08.23, 22:32
        to nie wystarczy.
        • magdallenac Re: Ile kosztuje 03.08.23, 22:35
          Hmm, jak umiesz w Instagram i w włóczkę, to owszem wystarczy.
          • makurokurosek Re: Ile kosztuje 03.08.23, 22:38
            Musisz sprawić aby twój sklep, twoje produkty były widoczne, a to kosztuje.
            To nie jest tak, że wrzucając frazę wyskakują ci najlepsze produkty, czy te najwyżej oceniane , za to się po prostu płaci i to wcale nie mało
            • palacinka2020 Re: Ile kosztuje 03.08.23, 22:49
              Ale sprzedaz przez social media to nie seo. Rozumiem ze chodzi o taka sprzedaz jak robi niesławna mamaginekolog- jej sklep wcale nie wyskakuje w searchu, ona przekaz kieruje wyłącznie do swoich followersów. Nagrywa rolki i inne takie reklamując kolejna produkty i ludzie to kupują.

Trudno powiedziec, kto zdobędzie najwięcej followersów. Byle ładna laska ma często dziesiatki tysiecy a jakis konkretny przekaz ma kilkuset. Rekodzielniczek jest wiele.
              • makurokurosek Re: Ile kosztuje 03.08.23, 22:56
                Właśnie za to, żeby ta rolka się wyświetlała to musisz zapłacić inaczej film zginie w tysiącach innych filmów.
                Sądzisz, że ci fallowersi to z nieba spadli.
            • magdallenac Re: Ile kosztuje 03.08.23, 22:53
              Ja rozumiem, że jej chodzi o rozkręcenie sprzedaży - czyli siedzi w domu i sobie dzierga jakieś zapierające dech w piersiach dziewiarstwo. Zakłada Insta, jest w tym dobra, znajduje wiernych odbiorców, ma duże zasięgi i nie może się opędzić od zamówień. Jest taka jedna, robi przepiękne, modne swetry z kaszmiru i 100% wełny, ma takie wzięcie, że trzeba pół roku czekać na sweter.
              • makurokurosek Re: Ile kosztuje 03.08.23, 22:58
                żaby z morza wstawianych jednocześnie na całym świecie rolek, twój trafiał do odbiorców musisz zapłacić.
                • magdallenac Re: Ile kosztuje 03.08.23, 23:13
                  Przecież większość muzyki pod rolkami jest objęta prawami autorskimi i niedostępna dla płatnych promocji. Z tego właśnie powodu po ogromnej promocji reels, Instagram w 2023 skończył z naciskiem na rolki. Zresztą nie liczy się liczba obserwujących, a realne zasięgi, czyli liczba ludzi oglądających stories. Czasem duże konta mają kilkuset odwiedzających, a małe kilkutysięczne mają ogromne zasięgi z wieloma tysiącami oglądaczy. Takie mogą sprzedać wszystko.
                  • panna.nasturcja Re: Ile kosztuje 03.08.23, 23:57
                    Ale to nie do końca tak. Ja śledzę kilkanaście kont na instagramie bardzo regularnie a nigdy nie oglądam stories, bo nie znoszę, w ogóle nie klikam. Unikam tez rolek, choć czasem zobaczę, stories nigdy. A jestem „zasięgiem”.
                    • magdallenac Re: Ile kosztuje 04.08.23, 00:45
                      Jednak Insta dzisiaj kręci się wokół stories. Posty, rolki i inne karuzele służą zdobywaniu nowych obserwujących, stories aby budować relacje, a później sprzedawać/promować itd.
                    • palacinka2020 Re: Ile kosztuje 04.08.23, 14:39
                      Jak nie oglądasz stories ani reels to co ogladasz? co ci sie wyswietla?
              • panna.nasturcja Re: Ile kosztuje 03.08.23, 23:15
                Nie będzie mieć dużych zasięgów.
                Bo albo potrwa to lata, które nie będzie na tym zarabiać albo musi zapłacić.
                A do tego nie wystarczą zdjęcia, trzeba umieć fajnie pisać do ludzi, odpowiadać na wpisy, robić rolki.
                • magdallenac Re: Ile kosztuje 03.08.23, 23:29
                  A no tak. Do tego trzeba się porządnie nauczyć SM, nie da się inaczej i napisałam jej to wyżej.
                  • waleria_bb Re: Ile kosztuje 03.08.23, 23:57
                    No i ta nauka kosztuje. Dziś SM to już nie jest cyknięcie byle fotki i opis, trzeba to robić z głową i przede wszystkim z planem. Więc ja zaczęłabym od sprawdzenia szkoleń z tego zakresu. Kolejna ważna sprawa to zdjęcia, czy potrafi się cokolwiek w temacie, czy też będzie startowało od 0. Wiem, że tu w grę wchodzą raczej zdjęcia robione smartfonem, ale totalny laik nie zrobi ładnego zdjęcia produktu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka