Dodaj do ulubionych

Broń gotówki!

09.08.23, 09:33
Ograniczanie możliwości zapłaty gotówką to ograniczanie wolności.
Każda płatność elektorniczna to ślad jaki zostawiamy po sobie. Banki i korporacje mogą nas śledzić.
A najgorsze jest, że dzięki temu mogą nas śledzić służby państwa które są naszym wrogiem.
A jak to wykorzystają? Nasuwa się analogia z Niedzielskim i ujawnieniem danych z recepty.
Jesli ktoś chce to oczywiście nie ma przeszkód by płacić elektronicznie, ale jakiekolwiek ograniczanie gotówki to zło.
Obserwuj wątek
    • pepsi.only Re: Broń gotówki! 09.08.23, 09:40
      Już kilka razy pisałam o tym. Lubię gotówkę. Jeśli tylko mogę, i w zakresie jakim mogę, płacę i przyjmuję gotówkę. Bo lubię gotówkę.
      No!
      • babcia47 Re: Broń gotówki! 09.08.23, 19:01
        A ja nie lubie gotówki dla odmiany. Od cwierćwieku obywam się bez niej i praktycznie nawet juz nie noszę w portfelu, najwyżej jakies drobne na parkomat bo używam rzadko. Nie lubie i juz i jest mi z tym dobrze
    • natalyaxx Re: Broń gotówki! 09.08.23, 09:45
      Uwielbiam płatności elektroniczne, praktycznie nie korzystam z gotówki. Nie popadajmy w paranoję, historia Twojej choroby i tak jest w systemie, nawet jak nie rejestrujesz się na IKP. Jak ktoś chce mnie śledzić, to niech mnie śledzi, właśnie wychodzę do Paczkomatu po paczkę z Notino, jeśli komuś potrzebna jest informacja, że kupiłam serum z witaminą C, to proszę bardzo wink Nie wyobrażam sobie wrócić do gotówki i noszenia wielkiego portfela. Blik, Apple Pay to życie.
      • madami Re: Broń gotówki! 09.08.23, 09:54
        Nie popadajmy w skrajności, nikt nie postuluje zakazuje płatności bezgotówkowych, mają swoje zalety, są bardzo wygodne ale koszt ich też jest spory ( brak anonimowości). Natomiast zakusy na likwidację gotówki są spore - co z kolei jest bardzo niebezpieczne.
      • lajtova Re: Broń gotówki! 09.08.23, 10:05
        A co zrobisz jak bank albo rząd przez swoich kundli zablokuje ci konto?
        • triss_merigold6 Re: Broń gotówki! 09.08.23, 10:07
          To samo co w covidzie tj. przynajmniej część ograniczeń obejdę 😁
          • dramatika Re: Broń gotówki! 09.08.23, 11:12
            triss_merigold6 napisała:

> To samo co w covidzie tj. przynajmniej część ograniczeń obejdę 😁

Niby jak obejdziesz brak gotówki i brak dostępu do konta? Będziesz ze znajomymi wymieniać gwoździe na chleb?
            • dyzurny_troll_forum Re: Broń gotówki! 09.08.23, 13:19
              dramatika napisał(a):

> Niby jak obejdziesz brak gotówki i brak dostępu do konta? Będziesz ze znajomymi
              > wymieniać gwoździe na chleb?

W czasach gdy pieniądze nie miały nawet wartości papieru, na którym były wydrukowane już nie raz wracało się do barteru to (1), a (2) złoto ma zawsze swoją wartość - teraz są nawet takie sztabki na wzór tabliczki czekolady - jak przyjdzie co do czego to będziesz mogła kostkę czy dwie odłamać kombinerkami za chleb i słoninę. No i (3) mamy teraz dodatkowo bitcoin'a
              • dramatika Re: Broń gotówki! 09.08.23, 13:38
                dyzurny_troll_forum napisała:

> złoto
                > bitcoin

Złoto i bitcoina ci zbanują, albo każą oddać. Zresztą bitcoin to rodzaj gotówki, więc jak zbanują gotówkę, to będą musieli też zbanować bitcoina, inaczej to nie będzie żadna likwidacja gotówki.
          • demono2004 Re: Broń gotówki! 09.08.23, 13:49

> To samo co w covidzie tj. przynajmniej część ograniczeń obejdę 😁

Nie obejdziesz tego, bo i jak?
            • m_incubo Re: Broń gotówki! 09.08.23, 18:55
              Kupi bezgotówkowo dwie skrzynki wódki i będzie używać jako waluty.
        • iwles Re: Broń gotówki! 09.08.23, 10:26
          lajtova napisał(a):

> A co zrobisz jak bank albo rząd przez swoich kundli zablokuje ci konto?
          >

Dlatego trzeba zmienić rząd.
        • droch Re: Broń gotówki! 09.08.23, 11:24
          A co zrobisz, jeśli rząd nagle unieważni posiadaną przez ciebie gotówkę?
          • lajtova Re: Broń gotówki! 09.08.23, 12:11
            Dlatego gotówka krajów bandyckich rządzonych przez oszustów takich ja p0lska nie powinna być brana pod uwagę.
            Warto inwestować w rzeczy łatwe do ukrycia i łatwe do transportu. Złoto, diamenty, gotówka krajów stabilnych gospodarczo(franki szwajcarskie, jeny) to są dość płynne i łątwe do zamiany na 100% płynną gotówkę.
            • mysiaapysia Re: Broń gotówki! 09.08.23, 18:26
              No z tymi frankami to nie do końca tak łatwo wymienić. W pewnym momencie unieważnili stare banknoty. Kantory dawały dużo niższe stawki za ich skup. Wymienić 1:1 można je tylko w Szwajcarii. Analogicznie stało się w UK ze starymi funtami.
              • asia-loi Re: Broń gotówki! 09.08.23, 18:37
                mysiaapysia napisała:

> No z tymi frankami to nie do końca tak łatwo wymienić. W pewnym momencie uniewa
                > żnili stare banknoty. Kantory dawały dużo niższe stawki za ich skup. Wymienić 1
                > :1 można je tylko w Szwajcarii. Analogicznie stało się w UK ze starymi funtami.

Dokładnie. Szwajcarzy co 20 lat wymieniają banknoty.
                Tylko patrzeć jak wszędzie tam gdzie na banknotach jest królowa Elżbieta, będą wymieniać UK, Kanada. 🤔
              • lajtova Re: Broń gotówki! 09.08.23, 18:45
                Ale to nie dzieje się nagle tylko wiadomo o tym dużo wcześniej.
                • babcia47 Re: Broń gotówki! 09.08.23, 19:06
                  Dokladnie. U nas bylo to samo po roku 1995. Przez jakiś czas funkcjonowały równolegle oba rodzaje banknotów, pizniej mozna bylo wymieniać w niektórych bankach a na koniec tylko w NBP. To samo bywalo z innymi walutami z tego co pamiętam z pracy w kantorze.
                • asia-loi Re: Broń gotówki! 10.08.23, 09:00
                  lajtova napisał(a):

> Ale to nie dzieje się nagle tylko wiadomo o tym dużo wcześniej.
                  >
                  Jak się mieszka w innym kraju to można nie wiedzieć. 😏
              • panna.nasturcja Re: Broń gotówki! 09.08.23, 19:24
                Nie „w pewnym momencie” tylko robią to regularnie, zawsze wiadomo kiedy i wystarczy przeczytać zanim się kupi daną walutę w gotówce.
        • natalyaxx Re: Broń gotówki! 10.08.23, 10:56
          Dlaczego rząd miałby mi zablokować konto? Bank raczej tego nie zrobi, plus mam konta w różnych bankach. Sugerujesz trzymanie pieniędzy w skarpecie ? wink
          • marietta0z Re: Broń gotówki! 10.08.23, 11:14
            natalyaxx napisała:

> Dlaczego rząd miałby mi zablokować konto?

np. jak będziesz niegrzeczna i pojdziesz przeciwko niemu na protest
          • dramatika Re: Broń gotówki! 10.08.23, 11:23
            natalyaxx napisała:

> Dlaczego rząd miałby mi zablokować konto?

Tobie pewnie nie będzie chciał, bo na oko masz jakieś 13 lat albo jesteś na kimś uwieszona, ale władza jak najbardziej może chcieć zablokować konto tym, którzy będąc chcieli protestować, gdy władza nałoży na nich jakiś podatek (np od śladu węglowego).
            • dramatika Re: Broń gotówki! 10.08.23, 11:23
              dramatika napisał(a):

> będąc chcieli protestować

*będą
            • iwles Re: Broń gotówki! 10.08.23, 13:32
              Ojej...a tym, którzy za zakupy płacą tylko gotowka, władza nic nie zrobi, bo nie zna innych narzędzi? Ah joj. Hurrrra! Uratowani! Przechytrzyli system!
              • marietta0z Re: Broń gotówki! 10.08.23, 13:37
                Ojej...a tym, którzy za zakupy płacą tylko gotowka, władza nic nie zrobi

Oczywiscie, może zrobić, ale z pieniadzem cyfrowym będzie jej duuużo łatwiej
                • iwles Re: Broń gotówki! 10.08.23, 20:09
                  marietta0z napisała:

> Oczywiscie, może zrobić, ale z pieniadzem cyfrowym będzie jej duuużo łatwiej

Jak pokazuje nasza historia (I ta najnowsza, i ta starsza, jeszcze sprzed czasów cyfrowych) władzy, ani milicji nie jest niezbędny pieniądz cyfrowy. Naprawdę mają inne, dla nich łatwiejsze, spodoby.
                  • marietta0z Re: Broń gotówki! 10.08.23, 22:08
                    iwles napisała:

> Jak pokazuje nasza historia (I ta najnowsza, i ta starsza, jeszcze sprzed czasó
                    > w cyfrowych) władzy, ani milicji nie jest niezbędny pieniądz cyfrowy.

lasery też im nie byly niezbedne, radzili sobie, bo ich PO PROSTU NIE BYŁO.

A w stanie wojennym NAWET SOBIE RADZILI BEZ INTERNETU!

Jak sobie radzili? Do teraz nie wiadomo, ale sobie radzili!

• marietta0z Re: Broń gotówki! 10.08.23, 22:12
                    Pieniądz cyfrowy to będzie najpotężniejszy sposób, jaki dotychczas wymyslono, by ud....piać ludzi.
          • lajtova Re: Broń gotówki! 10.08.23, 11:55
            I co z tego, że, w innych bankach? Rząd poprosi o stworzenie hurtowni danych gdzie pod nazwiskiem Kowalska i peselem będzie miał informacje o wszystkich kontach.
            Ba można się pokusić że rządy będą sobie takie dane przekazywać i będą wiedzieć o kontach zagranicą.
            Sugeruję by gotówki mieć jak najmniej a oszczędności trzymać w aktywach półpłynnych takich jak złoto czy diamenty. Oprócz tego w walutach krajów stabilnych i nie faszystowskich. Obecnie jest to np. Szwajcaria.
            • triss_merigold6 Re: Broń gotówki! 10.08.23, 12:22
              Przecież jest taka hurtownia danych...
      • trzebasiebawic Re: Broń gotówki! 09.08.23, 11:12
        Taaa żyjesz w czasach mocno niestabilnych. Władza już podczas covid pokazała, że mogą robić co chcą. W momencie kryzysu zostaniesz BEZ SWOICH WŁASNYCH PIENIĘDZY W 5 SEKUND i nic nikomu nie zrobisz. Wycofanie gotówki uzależni cie od banków, które za każdą transakcję będą sobie mogły pobierać ile będą chciały - już niektóre banki widują opłaty za używanie swoich własnych pieniędzy w obiegu.
        Na koniec przecież nikt Ci nie ogranicza płatności bezgotówjowych.
        • iwles Re: Broń gotówki! 09.08.23, 11:18
          I myślisz, że władza nie zna innego sposobu?
          • trzebasiebawic Re: Broń gotówki! 09.08.23, 12:29
            Myślę że o wiele trudniej dla władzy będzie jeśli gotówka zostanie w obiegu. Tyle.
          • trzebasiebawic Re: Broń gotówki! 09.08.23, 12:31
            Myślę że o wiele trudniej dla władzy będzie jeśli gotówka zostanie w obiegu. Myślisz, że 37 milionom Polaków władza będzie chodzić po domach i szukać gotówki w skarpecie?
            • iwles Re: Broń gotówki! 09.08.23, 12:37

Ale władzy nie chodzi o blokowanie kont, żeby wiedzieć, ile mamy gotówki, ale miałoby to utrudnić nam życie. Myślę, że znają wiele innych sposobów.
              • triss_merigold6 Re: Broń gotówki! 09.08.23, 12:40
                Zablokowanie konta jest najtansze i najskuteczniejsze.
                • saszanasza Re: Broń gotówki! 09.08.23, 17:31

> Zablokowanie konta jest najtansze i najskuteczniejsze.

To strzeliliby sobie samobója. Raz - gospodarczo, dwa - społecznie. Wyobraź sobie miliony ludzi, którzy nie mogą zapłacić za towary i usługi. To zdestabilizowałoby całe państwo przecież, a z czegoś jednak nasi rządzący muszą żyć. Orleny i inne spółki skarbu państwa muszą przynosić zyski, żeby można było spokojnie kraść przecież.
                  • saszanasza Re: Broń gotówki! 09.08.23, 17:32
                    I nie zapominaj o lobby bankowym, które jednak ma „wpływy”
                  • marietta0z Re: Broń gotówki! 09.08.23, 18:11
                    saszanasza napisała:

>
                    > To strzeliliby sobie samobója. Raz - gospodarczo,

te słowa sątak naiwne, że aż dziwne, że sama sobie buty wiążesz?

Jaka gospodarka? Kogo obchodzi, co mysli niewolnik?
              • trzebasiebawic Re: Broń gotówki! 10.08.23, 10:02
                Jakich? Najprostsze jest przecież wyeliminować gotówkę i zamienić na elektryczny pieniądz, który można blokować i odblokowywać wedle uznania a ty nie masz na to żadnego wpływu. Jeden klik i pa.
                Nie napisałam, że władza cche wiedzieć ile kto ma pieniwdzy. W jaki jednak sposób władza miałby wpływ na przepływ gotówki u 37 milionów Polaków?
      • disco-ball Re: Broń gotówki! 09.08.23, 11:39
        Napisz jak efekty serum.
        Ja się bardzo zawiodłam, ale może mam cerę mało podatna na różne specyfiki
        • natalyaxx Re: Broń gotówki! 10.08.23, 10:58
          Ja witaminę C stosuję od 15 lat, cera rozjaśniona, jędrna, ale to jak ze wszystkim, na jednego działa, drugiemu zaszkodzi.
      • mercredi Re: Broń gotówki! 09.08.23, 13:52
        >Jak ktoś chce mnie śledzić, to niech mnie śledzi,
        > Blik, Apple Pay to życie.

bardzo naiwne, jak to dobrze nic nie rozumiec ....
      • aandzia43 Re: Broń gotówki! 10.08.23, 14:00
        Serum z witaminą C też zamawiam przez internet i każę sobie sobie dostarczyć do paczkomatu, ale nie życzę sobie by każdy mój ruch finansowy był śledzony. Tabletki wczesnoporonne wolałabyś chyba kupować za gotówkę?Nie chciałabyś też zostawiać śladu powiązań z pewnymi osobami czy instytucjami.
    • sueellen Re: Broń gotówki! 09.08.23, 09:51
      Czy masz coś na sumieniu? Nie płacisz podatków? Pierwsza brudne pieniądze? Czego się boisz?
      • milva24 Re: Broń gotówki! 09.08.23, 09:54
        Można się niczego nie bać a i tak lubić mieć opcje. Ja głównie płacę kartą ale chcę mieć możliwość płatności gotówką, bo tak. Na przykład na wypadek awarii/ataku hakerskiego/blokady konta z jakiegoś powodu/czegokolwiek innego.
        • mercredi Re: Broń gotówki! 09.08.23, 13:57
          Otóz to, mieć wybór.
          Patrz zwykła Biedronka kilka dni temu - krótka awaria łącznosci, przyjmuja tylko gotówke i jestem od razu pierwsza w kolejce, a obok tłum zdezorientowany ....
      • madami Re: Broń gotówki! 09.08.23, 09:54
        Może ktoś nie chcieć aby jego transakcje finansowe ( nawet drobne) były śledzone przez algorytmy
        • makurokurosek Re: Broń gotówki! 10.08.23, 14:29
          "Może ktoś nie chcieć aby jego transakcje finansowe ( nawet drobne) były śledzone przez algorytmy"

Za to nie ma problemu by wszystkie jego ruchy i dane były śledzone przez google. Każdy telefon posiada, przypomnę, że od ładnych paru lat aby telefon uruchomić wymagana jest podanie i podpięcie go do konta google. O tym by dowiedzieć się jak jesteś szpiegowana przez google wystarczy zalogować się i wejść w google maps znajdziesz tam swoją całą historię tego gdzie i kiedy byłaś.
          Przypomnę również, że kiedyś dostęp do odcisków palców miała tylko policja i to tylko w przypadku przestępców, w obecnej chwili większość posiadaczy telefonów odblokowuje je przy użyciu odcisków palca, jakoś nie przeszkadza ci to, że google śledzi każdy twój ruch, posiada już nie tylko twoje dane ale również twój odcisk palca.
          Bardzo wybiórczo podchodzisz to swojej wolności.
          • lajtova Re: Broń gotówki! 10.08.23, 15:45
            "przypomnę, że od ładnych paru lat aby telefon uruchomić wymagana jest podanie i podpięcie go do konta google. "

Coooooo???
            • makurokurosek Re: Broń gotówki! 10.08.23, 18:06
              Chyba dawno nie kupowałaś nowego telefonu. Już od dłuższego czasu każdy nowy telefon w chwili uruchomienia wymaga synchronizacji z kontem google.

• madami Re: Broń gotówki! 10.08.23, 18:44
                Nie mam robaczku drogi konta google wink
              • asia-loi Re: Broń gotówki! 10.08.23, 20:39
                makurokurosek napisała:

Już od dłuższego czasu każdy nowy telefon w chwili uruchomienia wymaga synchronizacji z kontem google.
                >

Zgadza się.
          • madami Re: Broń gotówki! 10.08.23, 18:43
            Jakie konto google??? Chora jesteś?
            • makurokurosek Re: Broń gotówki! 10.08.23, 20:55
              Normalnie. Aby uruchomić nowy telefon z systemem Android niezbędne jest synchronizacja z kontem Googlach. Trzeba założyć skrzynkę na google i dopiero wówczas można telefon uruchomić. Google wiec ma dane każdego właściciela telefonu , począwszy od tego kim jest gdzie mieszka, gdzie się przemieszczs , jakie sklepy odwiedza , a skończywszy na odcisku palca .
            • demono2004 Re: Broń gotówki! 11.08.23, 07:36
              madami napisała:

> Jakie konto google??? Chora jesteś?

Ona ma rację. Od jakiegoś czasu juz to jest. Dziwne, ze mało kto zwraca na to uwagę.
              • marietta0z Re: Broń gotówki! 11.08.23, 10:54
                demono2004 napisała:

> madami napisała:
                >
                > > Jakie konto google??? Chora jesteś?
                >
                >
                >
                > Ona ma rację. Od jakiegoś czasu juz to jest. Dziwne, ze mało kto zwraca na to u
                > wagę.

dokładnie i cokolwiek sie wyszukuje na telefonie, pokazuje sie np. na laptopie, jak sie jest zalogowanym
          • nutella_fan Re: Broń gotówki! 11.08.23, 07:37
            Nie, nie jest wymagane. Ja kupiłam rok temu i nie robiłam tego. Klikasz Anuluj i idziesz dalej z setupem.
      • lajtova Re: Broń gotówki! 09.08.23, 10:03
        O jest i pierwsza bolszewiczka.
      • elstilo Re: Broń gotówki! 09.08.23, 10:06
        Jak czego? Nie będzie gotówki a władza postanowi że temu niewygodnemu obywatelowi zamkniemy konta albo strajkującym założymy blokady na karty na tydzień lub miesiąc.
        • madami Re: Broń gotówki! 09.08.23, 10:09
          Nie będzie nic prostszego niż pozbyć się w ten sposób niewygodnych ludzi, komuna i inne reżimy ciągle to robiły tj wyrzucały ludzi z pracy z wilczym biletem
        • iwles Re: Broń gotówki! 09.08.23, 10:29

Władza nigdy nie zrezygnuje (przynajmniej TA) z wysługiwania się milicją, blokowanie kont to nie to samo, co pałowanie, areszt, czy paralizatory - oni to kochają.
          • triss_merigold6 Re: Broń gotówki! 09.08.23, 10:31
            Blokowanie kont- patrz Trudeau w covidzie- jest o wiele bardziej dotkliwe niż areszty i pałowanie, a przy tym znacznie tańsze.
            • dramatika Re: Broń gotówki! 09.08.23, 11:43

> Blokowanie kont- patrz Trudeau w covidzie

Jak Trudeau odcinał protestujących od kont, to ematka pokazywała paszport szczepionkowy w restauracji i na lotnisku i wyzywała narzekających na lockdowny i kwarantanny od szurów. Teraz straszliwie się sprzeciwia zamordyzmowi smile
              • demono2004 Re: Broń gotówki! 09.08.23, 13:52
                dramatika napisał(a):

> triss_merigold6 napisała:
                >
                > > Blokowanie kont- patrz Trudeau w covidzie
                >
                > Jak Trudeau odcinał protestujących od kont, to ematka pokazywała paszport szcze
                > pionkowy w restauracji i na lotnisku i wyzywała narzekających na lockdowny i kw
                > arantanny od szurów. Teraz straszliwie się sprzeciwia zamordyzmowi smile

Mogłyu wczesniej sie temu zamordyzmowi sprzeciwiać. Teraz już jest o jakies 3 latka na to za późno.
              • mercredi Re: Broń gotówki! 09.08.23, 13:59
                Moze przyszło otrzezwienie chwilowe?
                Niedzielski odpadł, ematce mineło oczadzenie....
      • skumbrie Re: Broń gotówki! 09.08.23, 12:29
        Niedzielski poleciał własnie za taką idiotyczną postawę. Na szczęście.
      • jowita771 Re: Broń gotówki! 09.08.23, 12:44
        Chcę mieć możliwość zapłacenia za aborcję oraz dania/pożyczenia bliskiej osobie pieniędzy na ten cel.
      • dyzurny_troll_forum Re: Broń gotówki! 09.08.23, 13:21
        sueellen napisała:

> Czy masz coś na sumieniu? Nie płacisz podatków? Pierwsza brudne pieniądze? Czeg
        > o się boisz?

Ja jak zawsze, najbardziej boję się rządu. I jego pomysłów...
      • no-doprawdy4 Re: Broń gotówki! 09.08.23, 13:54
        Wystarczy że prąd wysiądzie, co w dobie anomalii pogodowych i sieci nieprzygotowanych na pewne zjawiska (jak głupi śnieg paraliżujący Teksas trzy lata temu, o jakichś huraganach czy powodziach nie wspominając) wcale nie jest takie nieprawdopodobne.
        • iwles Re: Broń gotówki! 09.08.23, 14:13

Jak nie będzie prądu, to i sklep będzie zamknięty, nie zrobisz zakupów po ciemku, wagi są elektroniczne, kasy fiskalne na pras. Gotowka też nie zapłacisz.
        • babcia47 Re: Broń gotówki! 09.08.23, 19:21
          A mi wystarcza dwa przykłady. Za czasow gdy moja mama pracowala w banku ktos oszczędności schował na szafie za gzymsikiem ale chomik im zwiał, dostal sie na szafę i z banknotów urządził sobie gniazdko. Wczesniej zrobil z nich taką sieczkę, ze nie dało się nawet jednego banknotu wymienić. Drugi juz moj własny gdy klient wybierał całą, spora wypłatę tuż po tym gdy wpłynęła na konto. Nawet pytałam czy ma to sens ale stwierdził że tak lubi. Na drugi dzień przybiegł pytać czy może uruchomic sobie debet w rachunku bo kasę oddal żonie, ta poszła z nią na ryneczek na zakupy i ją okradli tak, ze w dniu wypłaty zostali bez grosza na życie. W przypadkubinnej klientki, której ukradli kartę szybko mialam info od operatora karty o dziwnych, nadmiernych ruchach na niej. Szybki kontakt z klientka i zablokowanie karty
          • reinadelafiesta Re: Broń gotówki! 09.08.23, 21:31
            Ale do czego Ci wystarczą te dwa przykłady? Do udowodnienia, że karta jest lepsza? Gotówkę zjedzą chomiki, a kartę ci zablokują i w razie potrzeby zostaniesz bez kasy tak czy siak. Ty wolisz kartę, inni wolą gotówkę. Problem polega na ograniczaniu możliwości płacenia jednym bądź drugim. W tym tkwi problem, że znowu cos odgórnie się ludziom usiłuje narzucić. W dodatku coś, co w łatwy sposób może stać się narzędziem szantażu społeczeństwa.
            • babcia47 Re: Broń gotówki! 10.08.23, 22:13
              O różnego rodzaju utracie gotówki slychac bylo wiele razy bo byl jeszcze przyklad gdy ktoś zakopal gotówkę w sloiku w ogrodzie ale weszła wilgoci i banknoty uległy takiemu zniszczeniu, że udało się wymienić tylkobich niewielka część. Z " zablokowaniem" karty dotychczas się nie spotkałam. Raz byla sytuacja gdy e całej mojej dzielnicy wysiadl prad i musiałam zapłacić gotówką, która jeszcze nosiłam przy sobie. Obecnie najczęściej terminale nie wymagają fizycznego podłączenia do instalacji elektrycznej, można karta płacić nawet u pani ns ryneczku, na wsiach w terminalach ktore działają jak komórka. Zablokowania konta w stylu spiskowej teorii dziejów jakoś się nie obawiam a czy ktoś będzie sprawdzal ile kupilam marchewki czy papieru toaletowego mam glęboko. w poważaniu
      • panna.nasturcja Re: Broń gotówki! 09.08.23, 19:26
        Naprawdę nigdy nie słyszałaś o państwach totalitarnych?
        Wiesz chociaż czy) argument właśnie powtórzyłaś?
    • hippolina Re: Broń gotówki! 09.08.23, 09:53
      Jeśli ktoś myśli, że w dzisiejszych czasach jest anonimowy to grubo się myli.
    • alpepe Re: Broń gotówki! 09.08.23, 10:00
      Bronię.
      • joana012 Re: Broń gotówki! 09.08.23, 10:07
        Obawiam się że w tym tempie postępu technologicznego nie da obronić się gotówki.
        • marietta0z Re: Broń gotówki! 09.08.23, 12:57
          joana012 napisała:

> Obawiam się że w tym tempie postępu technologicznego nie da obronić się gotówki
          > .

Tu wcale nie chodzi o postęp i dobro ludzi, tylko o kontrolę i wzięcie za mordę 99% spoleczenstwa. Mówi ci cos termin totalitaryzm?
    • lajtova Re: Broń gotówki! 09.08.23, 10:10
      Jeszcze inna sprawa to narzucony obowiązek podawania danych przy zakupie złota.
      Obejscie jest proste. Kupić bez pośrednio w mennicy i podać fałszywe dane.
      No i zapłacić gotówką.
      • mercredi Re: Broń gotówki! 09.08.23, 14:02
        O co chodzi z granica z Bialorusia 2021???
        Moze jedz dzis do wagnerowców niech cie tam ubogaca.
        Brawo Polski Rzad broniący granic!
        • dramatika Re: Broń gotówki! 09.08.23, 14:08
          mercredi napisała:

> Brawo Polski Rzad broniący granic!

Dzielnie bronią granicy z Białorusią, za to wpuścili miliony nie-wiadomo-kogo przez granicę z Ukrainą smile
    • iwles Re: Broń gotówki! 09.08.23, 10:32

Ale wiesz, że więcej danych o tobie wyciągną z twojego pisania na forum? 🤣
      Co więcej- z samego posiadania telefonu więcej wiedza o tobie i mogą cie śledzić.
      • joana012 Re: Broń gotówki! 09.08.23, 11:18
        iwles napisała:

>
        > Ale wiesz, że więcej danych o tobie wyciągną z twojego pisania na forum? 🤣
        > Co więcej- z samego posiadania telefonu więcej wiedza o tobie i mogą cie śledzi
        > ć.
        >
        Niestety ale to prawda. Internet, konta społecznościowe, zakupy on line, praca on line, transakcje bezgotówkowe z których większość ludzi korzysta (właściwie prawie całe pokolenie młodych urodzonych od lat 90 tych korzysta z telefonów płacąc). Z czym walczyć? Jakimi spisobami?
        • sol_13 Re: Broń gotówki! 10.08.23, 09:38
          właściwie prawie całe pokolenie młodych urodzonych od lat 90 tych korzysta z telefonów płacąc
          Wcześniejsze też, obracam się wśród osób urodzonych w latach 80 i 70 tych, wszyscy płacimy bezgotówkowo.
    • primula.alpicola Re: Broń gotówki! 09.08.23, 11:05
      Nie walcz z tym, wkrótce i tak będziemy płacić żółtymi, zielonymi i czerwonymi.
      • triss_merigold6 Re: Broń gotówki! 09.08.23, 11:20
        Limes Inferior- również tam istniała szara strefa.
        • primula.alpicola Re: Broń gotówki! 09.08.23, 11:34

> Limes Inferior- również tam istniała szara strefa.

No ba.
        • marietta0z Re: Broń gotówki! 09.08.23, 11:43
          W Nigrze po wycofaniu gotówki rozwinął się handel wymienny.
          • triss_merigold6 Re: Broń gotówki! 09.08.23, 11:51
            W NIGERII
            podrozekuwolnosci.pl/jak-wyglada-likwidacja-gotowki-i-wprowadzanie-cbdc-w-nigerii/
            • marietta0z Re: Broń gotówki! 09.08.23, 11:59
              ok
            • dramatika Re: Broń gotówki! 09.08.23, 13:44

> W NIGERII
              > podrozekuwolnosci.pl/jak-wyglada-likwidacja-gotowki-i-wprowadzanie-cbdc-w-nigerii/

Testują system w Afryce i z tego co wiem średnio im idzie, ale to inna mentalność. Za zachodzie wystarczy powiedzieć, że CBCD jest skuteczne i bezpieczne i pelikany same będą tępić nieprawomyślnych.
              • triss_merigold6 Re: Broń gotówki! 09.08.23, 13:48
                Inny dostęp do bankowości elektronicznej, a nie mentalność.
    • dramatika Re: Broń gotówki! 09.08.23, 11:16
      Ematka gada Konfederacją, Braunem i Marcinem Rolą 😆
      • semihora Re: Broń gotówki! 09.08.23, 12:06
        A co? Konfederosja ma monopol na poglądy dotyczące gotówki? Fakt, że post startowy jakby żywcem od nich zerżnięty, ale ematka akurat ze zrozumieniem zauważa, że dobrze jest mieć wybór.
        • dramatika Re: Broń gotówki! 09.08.23, 12:13
          semihora napisała:

> A co? Konfederosja ma monopol na poglądy dotyczące gotówki?

Tylko Konfederacja otwarcie broniła i broni gotówki, reszta w ogóle nie porusza tematu uważając go za populistyczne wymysły szurów, a demokrata Hołownia nawet w którymś momencie był za likwidacją.
          • triss_merigold6 Re: Broń gotówki! 09.08.23, 12:33
            Hołownia nie jest demokrata, jest człowiekiem Kościoła.
            • dramatika Re: Broń gotówki! 09.08.23, 12:46

> Hołownia nie jest demokrata, jest człowiekiem Kościoła.

Zaliczany jest przez media i samych polityków do opozycji "demokratycznej". Facet bez zdania na jakikolwiek temat, ale akurat w temacie gotówki miał zdanie.
              (Pomijam kwestię dlaczego niby katolik nie mógłby być demokratą, była nawet kiedyś taka partia jak chadecja tongue_out )
    • brubba Re: Broń gotówki! 09.08.23, 11:21
      Jestem za opcją szerokiego używania gotówki przez wszystkich tym zainteresowanych.
    • krwawy.lolo Re: Broń gotówki! 09.08.23, 11:23
      Nazywam się Zdzisław Popierdko, zamieszkały przy ulicy Śliskiej 47, 34-776 Pudło Wielkie pod Sosnowcem. Kogo to obchodzi?
      • marietta0z Re: Broń gotówki! 09.08.23, 11:42
        krwawy.lolo napisał:

> Nazywam się Zdzisław Popierdko, zamieszkały przy ulicy Śliskiej 47, 34-776 Pudł
        > o Wielkie pod Sosnowcem. Kogo to obchodzi?

Adres nie, ale to że korzystasz z burdeli już tak. Twój bank będzie to wiedział.
        • krwawy.lolo Re: Broń gotówki! 09.08.23, 11:53
          I co z tego? Problem, gdyby Ziobro wiedział. Ale Ziobro już od dawna wie, także po ptakach.
      • alpepe Re: Broń gotówki! 10.08.23, 10:39
        Wokół Sosnowca są inne kody pocztowe. No i o Pudle Wielkim w tej okolicy nie słyszałam.
        • krwawy.lolo Re: Broń gotówki! 10.08.23, 12:36
          To jest Sosnowiec Podlaski.
    • marietta0z Re: Broń gotówki! 09.08.23, 11:32
      Nie kupisz jajek od sąsiada, ani ziemniaków od rolnika. Przejście na pieniądz elektroniczny w Nigrze spowodowało niepokoje społeczne.
      • triss_merigold6 Re: Broń gotówki! 09.08.23, 11:53
        Niger, Nigeria, jeden pies...
        • marietta0z Re: Broń gotówki! 09.08.23, 12:26
          Masz rację, Nigeria.
      • little_fish Re: Broń gotówki! 09.08.23, 13:26
        A czemu nie kupisz? No chyba że sąsiad nielegalnie hoduje/sprzedaje
        • better.call.kim Re: Broń gotówki! 09.08.23, 14:13
          Bo nie będziesz mieć czym zapłacić. Chyba że Ty będziesz hodować kury i zapłacisz jajami za ziemniaki.
        • marietta0z Re: Broń gotówki! 09.08.23, 16:43
          little_fish napisała:

> No chyba że sąsiad nielegalnie hoduje/sprzedaje

no oczywiscie, ze tak, jak kazdy, kto ma kilka kur i nie ma zarejestrowanej dzialalnosci, bo nie musi, a ma 10 jaj wicej niz potrzebuje.
          Nie chce mi sie robic przelewów z kazda pierdołą, gdy np. za peczek kopru od staruszki. Wole gotówke. Jade na impreze tez nie biore, karty tylko 50 dych na taryfe, by ktos mi karty niw ukradl LUB, GDY NIE CHCĘ ZGUBIC.
        • zosia_1 Re: Broń gotówki! 10.08.23, 06:14
          Jak możn nielegalnie hodiwĆ/ sprzedawać. Płody własnej produkcji sprzedaje się bez podatku. To jeśli chodzi np o jajka lub pęczek pietruzki
    • abidja Re: Broń gotówki! 09.08.23, 11:53
      Nie pamietam kiedy placilam gotowka ostatnio.
      Hmm....nawet portfela nie nosze. Telefon i styka. Prawo jazdy mam w wersji elektronicznej.
      • dramatika Re: Broń gotówki! 09.08.23, 11:59
        abidja napisała:

> Nie pamietam kiedy placilam gotowka ostatnio.
        > Hmm....nawet portfela nie nosze. Telefon i styka. Prawo jazdy mam w wersji ele
        > ktronicznej.

Obudzisz się może wtedy, jak ci każą zapłacić pierdyliard podatku od śladu węglowego, a nie będziesz mogła nawet wyjść na ulicę zaprotestować.
        Gdy demokracja zaczyna być na serio zwijana, ematka kompletnie nieświadoma. Bo nie powiedzieli tego w TVN smile
        • droch Re: Broń gotówki! 09.08.23, 12:17
          Póki rządzi PiS - taka sytuacja jest niemożliwa, prawda? wink
          • dramatika Re: Broń gotówki! 09.08.23, 12:21
            droch napisał:

> Póki rządzi PiS - taka sytuacja jest niemożliwa, prawda? wink

Wręcz przeciwnie. Wiedzą co gadać, ale i tak robią wszystko pod dyktando globalistów, którym bardzo pasuje likwidacja gotówki i usadzenie plebsu na dupach.
            • droch Re: Broń gotówki! 09.08.23, 12:43
              Wiedzą co gadać, ale i tak robią wszystko pod dyktando globalistów(...)

Jak to? W TVN mówili coś zupełnie przeciwnego...
          • demono2004 Re: Broń gotówki! 09.08.23, 13:55
            droch napisał:

> Póki rządzi PiS - taka sytuacja jest niemożliwa, prawda? wink

Nie wazne, kto rządzi i kto rządzić będzie. Co mają zrobić, to zrobią a ze ludzie śpią, obudzą się, ale z ręką w nocniku. My razem z nimi.
      • summerland Re: Broń gotówki! 09.08.23, 17:20
        I wlasnie ulatwiasz im likwidacje gotowki, dla wlasnej wygody nie uzywajac jej
    • asia-loi Re: Broń gotówki! 09.08.23, 12:52
      Przecież Kk nie pozwoli, żeby w Polsce gotówki nie było. 🤣
      Prędzej piekło zamarznie jak Kk będzie dawał paragony i faktury za swój handel zbawieniem. 😬
      • dramatika Re: Broń gotówki! 09.08.23, 13:01
        asia-loi napisała:

> Przecież Kk nie pozwoli, żeby w Polsce gotówki nie było. 🤣

Zamykali kościoły za pandemii to i przejdą na oficjalne rozliczanie.
        Nikt was nie ochroni - ani Kościół, ani Konfa (która zostanie prawodpodobnie spacyfikowana tak jak Kukiz). Ja mam nadzieję, że dożyję czasów, jak ematka będzie musiała usiąść na tyłku, oddać autko na złom bo za drogie w utrzymaniu, oddać połowę zarobków na walkę z klimatem/Putinem/Chinami/kolejną pandemią, czyli czasów, kiedy zrealizują się wszystkie czarne scenariusze kreślone przez pogardzanych przez nią "szurów".
        • triss_merigold6 Re: Broń gotówki! 09.08.23, 13:07
          Wojna na Ukrainie powoli wyczerpuje swój potencjał, w UK odpalili newsy o nowym wyjątkowo zakaznym wariancie koronawirusa🙄
          • primula.alpicola Re: Broń gotówki! 09.08.23, 18:31

> Wojna na Ukrainie powoli wyczerpuje swój potencjał, w UK odpalili newsy o nowym
            > wyjątkowo zakaznym wariancie koronawirusa🙄

Ładnie się nazywa, Eris.
      • better.call.kim Re: Broń gotówki! 09.08.23, 13:11
        KK sobie jakoś poradzi, np. załatwi sobie zwolnienie z podatku i/lub brak rejestracji jakichkolwiek darowizn od wiernych.
        • triss_merigold6 Re: Broń gotówki! 09.08.23, 13:18
          Wyłączy się kościoły i związki wyznaniowe spod działania ustawy.
          • asia-loi Re: Broń gotówki! 09.08.23, 13:45

> Wyłączy się kościoły i związki wyznaniowe spod działania ustawy.

Niby tak, tylko skąd parafianie będą mieć gotówkę, aby księdzu dać 🤔
            No chyba, że Urząd Skarbowy będzie tak traktował cały Kk, jak Rydzyka.
        • demono2004 Re: Broń gotówki! 09.08.23, 13:56
          better.call.kim napisała:

> KK sobie jakoś poradzi, np. załatwi sobie zwolnienie z podatku i/lub brak rejes
          > tracji jakichkolwiek darowizn od wiernych.

KK nie będzie wcale.
          • better.call.kim Re: Broń gotówki! 09.08.23, 14:12
            Będzie. Z jakimiś szczątkowymi odsetkami wiernych w populacji, parę wiejskich babć wystarczy jako pretekst do utrzymywania tego bajzlu i dojenia kasy od państwa.
    • dramatika Re: Broń gotówki! 09.08.23, 14:00
      mercredi napisała:

> herr tusk pierwszy zablokuje gotowke jak tylko dostanie rozkaz od klausa szfaba

Morawiecki też zablokuje. Nawet bardziej big_grin
    • summerland Re: Broń gotówki! 09.08.23, 17:17
      To juz nie tylko ograniczenie ale calkowite wycofanie-takie maja plany. I najgorsze z tego wszystkiego, ze jednym nacisnieciem przycisku beda mogli odciac dostep do konta, np za "zle sprawowanie", inne poglady czy brak "szczepionki" lub w dalszej przyszlosci czipa
      • sol_13 Re: Broń gotówki! 10.08.23, 10:02
        Tak, jednym przyciskiem ktoś w rządzie zablokuje Ci konta we wszystkich bankach, czyli będzie miał dostęp do systemów wszystkich bankow w PL i zagranicznych. Weź...🤦‍♀️
        • dramatika Re: Broń gotówki! 10.08.23, 10:20
          sol_13 napisała:

> Tak, jednym przyciskiem ktoś w rządzie zablokuje Ci konta we wszystkich bankach
          > , czyli będzie miał dostęp do systemów wszystkich bankow w PL i zagranicznych.
          > Weź...🤦‍♀️

Nie będzie żadnych banków komercyjnych, tylko jeden państwowy, podległy władzy. W naszych warunkach to będzie europejski bank centralny, więc owszem, wystarczy decyzja urzędnika, aby cię odciąć od konta.
          (Pomijam że nawet dziś jak najbardziej możliwe jest odcięcie konkretnych ludzi od konta, konkurencja między bankami jest iluzją, poza tym władza może zrobić to ustawowo/rozporządzeniem tak jak w Kanadzie)
          • summerland Re: Broń gotówki! 10.08.23, 21:56
            Oczywiscie
          • sol_13 Re: Broń gotówki! 11.08.23, 10:32
            dramatika napisał(a):

> Pomijam że nawet dziś jak najbardziej możliwe jest odcięcie konkretnych ludzi
            > od konta, konkurencja między bankami jest iluzją, poza tym władza może zrobić t
            > o ustawowo/rozporządzeniem tak jak w Kanadzie

Nie wiem co ma do tego konkurencja, za to wiem ile systemów bankowych istnieje i nie, nie ma jednego głównego sterującego tym wszystkim a to sugerowała wcześniejszą wypowiedź. Nawet w jednym banku "jednym przyciskiem" nie zablokujesz wszystkiego.

Ustawowo może, jasne, może też np z dnia na dzień zmienić wartość posiadanej gotówki, już tak kiedyś było zdaje się.

Ja zupełnie nie rozumiem tego "bronienia gotówki " w kontekście pensji przelewanych na konto. Toż nawet jeśli wyplacalabym całą od razu z bankomatu (plus inne moje przychody również) to co dalej, mam lecieć opłacać rachunki na poczcie xd? A przecież poczta też wpłacą dostawcom na konta, to znowu będzie bezgotówkowo, to moze powinnam osobno lecieć do każdego dostawcy bezpośrednio wpłacać im w punkcie?

I druga sprawa, skoro Państwo mi może "zablokować konto" to przecież z tego bankomatu też nie wypłacę? To może powinnam isc do mojego pracodawcy -międzynarodowego korpo -poprosić o wypłacanie pensji w kopercie?

Prześmieszne to wszystko.
            Ja nie mam nic przeciwko gotówce, jak ktoś chce niech sobie tak płaci, ja nie zamierzam bo to niewygodne i bezcelowe. Popadacie tu w jakieś dziwne paranoje. Z gotówką można zrobić to samo co z kontem, unieważnić ją z dnia na dzień.
    • damartyn Re: Broń gotówki! 09.08.23, 17:40
      Wirtualne pieniądze są kreowane , są tylko zapisem, pieniądz jest namacalną rzeczą , którą masz w posiadaniu.
      • iwles Re: Broń gotówki! 09.08.23, 19:49

Im więcej pieniędzy fizycznych jest w obiegu, tym są one droższe: częściej trzeba wymieniać, bo szybciej się niszczą.
        • damartyn Re: Broń gotówki! 09.08.23, 22:39
          Wolność w każdym wymiarze naszego życia nie ma ceny.
          Karty, terminale, czytniki też trzeba wymieniać.
          Nic w bankowości nie jest za darmo. Mimo tego, ze tak próbuje się nam ,to sprzedać..
          • sol_13 Re: Broń gotówki! 10.08.23, 09:50
            Koszt obrotu gotówki jest jednak o wiele wyższy.
      • sol_13 Re: Broń gotówki! 10.08.23, 10:03
        Cóż, kiedyś już tak było, że z dnia na dzień pieniądze (papierowe) straciły wartość. Więc to również nic nie znaczy.
        • joana012 Re: Broń gotówki! 10.08.23, 12:09
          sol_13 napisała:

> Cóż, kiedyś już tak było, że z dnia na dzień pieniądze (papierowe) straciły w
          > artość. Więc to również nic nie znaczy.

Straciły wartość bo kraj był bankrutem
          Jeśli pozwolimy rządzić ludziom, którzy budżet państwa traktują jak skarbonkę bez dna do rozdawania przedwyborczych giftów to... Hmmm