Dodaj do ulubionych

Lipidogram wyniki

10.08.23, 11:57
Wizyta w przyszłym tygodniu, ale pierwszy raz mam przekroczone normy:.
Cholesterol calkowity norma do 200, u mnie 224 mg/dl
LDL 123 (norma 115)
HDL 82 (w normie)
Nie HDL 142 (norma do 100)
Trójglicerydy 92 (ok)
Biorę antykoncepcję.
Obserwuj wątek
    • bezatu2023 Re: Lipidogram wyniki 10.08.23, 15:29
      To jest do oceny mądrego lekarza.
      LDL 115 to norma dla pacjentów z małym ryzykiem chorób serca i układu krążenia tj. takich, u których w rodzinie w relatywnie młodym wieku nie było udarów/choroby wieńcowej, niepalących, nie biorących środków antykoncepcyjnych, kobiet stosunkowo młodych. Jeśli występują te lub inne, o tym powie Ci rozsądny lekarz, normy są niższe ( np. >100). I nie-HDL analogicznie powinno być niższe niż to co masz, ale o ile - do decyzji lekarza.
      Nie chcę się wymądrzać, bo to nie moja działka, ale słuchaj lekarza. I wybierz naprawdę rozsądnego, który w pierwszej kolejności zbierze dokładny wywiad i , być może zleci...powtórzenie badań. Życzę zdrowia.
      • bazia_morska Re: Lipidogram wyniki 10.08.23, 17:27
        Dziękuję bardzo!
    • mamamisi2005 Re: Lipidogram wyniki 10.08.23, 17:47
      A co było jedzone i pite dzień wcześniej i kiedy ostatni posiłek? Bo mi zdarzyło się, że lipidogram wyszedł nieprawidłowy z powodu, że dzień wcześniej miałam imprezę rodzinną, na której było tłuste jak na moje standardy żarcie i trochę alkoholu. Co prawda przerwa między ostatnim posiłkiem a pobraniem krwi wynosiła wymagane 12h, ale mimo to wyniki były zafałszowane.
      • bazia_morska Re: Lipidogram wyniki 10.08.23, 18:55
        Leczo na kolację (takie pseudo, bo same warzywa i na oliwie), posiłek 13 godzin przed pobraniem.
      • bezatu2023 Re: Lipidogram wyniki 10.08.23, 20:19
        Badania mogą być nieco zafałszowane, ale nie muszą. Lekarz i to dobry, myślący, nie kierujący sie tylko standardami i zaleceniami, ale widzący pacjenta w całości.
        Bardzo istotny jest wywiad rodzinny, informacje dotyczące stylu życia, uzywek, nałogów, diety, uprawiania sportu, rodzaju wykonywanej pracy. Bardzo szybko można się zorientować czy ma się do czynienia z sensownym lekarzem.
        Proponuję spisać na kartce pytania do lekarza, dietę i jeśli masz zabierz ze sobą stare lipidogramy - to też wskazówka dla lekarza jak było rok-dwa temu.
        Jestem przekonana, że trafisz na kogoś dobrego i uda się wyrównac- dieta, zmianą trybu życia albo lekami. Powodzenia.
        • bazia_morska Re: Lipidogram wyniki 10.08.23, 21:13
          Bardzo cenne wskazówki, dziękuję jeszcze raz.
      • polamek100 Re: Lipidogram wyniki 11.08.23, 00:57
        Lab przy pobieraniu krwi pyta czy poscilas i robia poprawke.
    • heniek.8 Re: Lipidogram wyniki 11.08.23, 10:15
      dobry HDL i TG, to są dobre wyniki, pewnie low carb czy coś?
    • kiddy Re: Lipidogram wyniki 12.08.23, 08:30
      Od dziecka mam podwyższony cholesterol. Takie wyniki, jak twoje mam standardowo. Ostatnio pierwszy raz w historii badań miałam wynik poniżej 200 (197 wink ). Mój naczyniowiec kiedyś podsumował moje pytanie o leki tak: proooooszę pani... Kazał sobie głowy nie zawracać, bo nie ma czego leczyć. Ten Mój ostatni wynik to prawodpodobnie efekt działania metforminy, byłam bardzo zaskoczona, że mi taki biski cholesterol wyszedł. A i tak lekarka kontrolująca wyniki zasugerowała leki, bo "powinno być poniżej 190" 🙄. W mojej rodzinie są osoby, które mają odn lat bardzo wysoki cholesterol, zwykle od dziecka lub młodości. Każda z tych osób prowadzi inny tryb życia, jest w innym wieku, niektórzy palą, inni nie, niektórzy bardzo dużo pracują, a inni mają dość spokojny tryb życia. Nie ma jakiegoś wspólnego mianownika, poza jednym - mają tak od lat.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka