Dodaj do ulubionych

Sedes kiedys

• zlota-klamka Re: Sedes kiedys 18.08.23, 08:08
      Widziałam taki całkiem niedawno na zdjęciu mieszkania na sprzedaż odremontowanego w stylu retro. Całkiem fajnie to wyglądało bo pasowało do charakteru starej kamienicy, w której to mieszkanie się znajdowało.
    • nika222 Re: Sedes kiedys 18.08.23, 08:16
      Chciałam powiedzieć, że w Warszawie na krytym basenie Inflancka, takie sedesy jeszcze są i działają .Basen prawdopodobnie budowany w latach 70-tych, przed modernizacją zaplecza.
    • yuka12 Re: Sedes kiedys 18.08.23, 12:06
      W UK całkiem często je spotykałam (np. w domach opieki, szpitalach, Community Centres; w Polsce w starych mieszkaniach i na dworcach).
    • krwawy.lolo Re: Sedes kiedys 18.08.23, 15:59
      Tym pociągnął kiedyś za taką spłuczkę i wysadził Pałac Kultury.
    • tt-tka Re: Sedes kiedys 18.08.23, 17:23
      Ja pamietam.
      Kiedy zaczely znikac, nie wiem, ale skecz "Duzy sek" autorstwa Tyma jest chyba z lat osiemdziesiatych i tam mowa o takich wlasnie sedesach, konkretnie o lancuszkach do spuszczania wody smile
    • pupu111 Re: Sedes kiedys 18.08.23, 23:11
      Ja pamiętam w domu wujka, a że mieszkał nad morzem i często miał gości, obok była informacja na kartce" Ciągnij wolno i statecznie, woda spłucze sie bezpiecznie"
    • mid.week Re: Sedes kiedys 19.08.23, 00:17
      Toż to zwykły górnopluk, nadal do kupienia chocby w Castoramie
    • sueellen Re: Sedes kiedys 19.08.23, 01:36
      Powinny wrócić! Chętnie bym przygarnęła . Oszczędność wody przy większej mocy. Nie rozumiem dlaczego zniknęły. Możnaby je tylko unowocześnić.
    • rosapulchra-0 Re: Sedes kiedys 19.08.23, 07:04
      Bardzo długo. W 2000 roku przeprowadziliśmy się do innego nieszkania w jednej z ocalałych kamienic w centrum Warszawy. Tam był górnopłuk od nowości, a kamienica została wybudowana w 1900 roku. Podczas remontu zamienili go na dolnopłuk.
    • taje Re: Sedes kiedys 22.08.23, 21:30
      Proszę, zdjęcie z dzisiaj. Bardzo klimatyczne miejsce.
      • ichi51e Re: Sedes kiedys 22.08.23, 22:03
        Ale jednak mimo wszystko nie… za żadne pieniądze..
      • krwawy.lolo Re: Sedes kiedys 22.08.23, 22:16
        Klimatyczne? To jakieś muzeum. Poza tym, jak głośniej pierdniesz, to cię echo zabije.
    • kachaa17 Re: Sedes kiedys 22.08.23, 22:19
      Ten typ był na stancji, którą wynajmowałam po studiach. Stancję opuściłam w 2004 r. i ten sedes jeszcze tam był.
      Pamiętam, że urządziłyśmy z koleżanką tam jednego Sylwestra i ktoś urwał tę spłuczkę.
    • bablara Re: Sedes kiedys 23.08.23, 13:08
      Miałam kiedyś coś takiego w domu rodzinnym. Ta górna spłuczka u nas była żeliwna i ciężka jak cholera. Kiedyś kołki nie wytrzymały. Chwilę przed urwaniem, mój starszy brat zdążył wstać z sedesu , kiedy to ustrojstwo spadło.
      Miał niesamowite szczęście, bo albo byłby kaleką albo mógłby nie przeżyć.
      • ichi51e Re: Sedes kiedys 23.08.23, 13:44
        Jezu…

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka