gaskama 18.08.23, 10:34 Oglądałyście? Jak wrażenia? Opinie dobre. IMO dobrze zrealizowany. Ale scenariusz jakoś mnie nie powalił. Wynudzil mnie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
frntta666 Re: Film Filip 18.08.23, 10:47 Przymierzam sie do obejrzenia. Wroce do watku, jak juz bede po seansie Odpowiedz Link Zgłoś
vvillovv Re: Film Filip 18.08.23, 11:07 Mnie nie wynudził. Podobał się, ale książki nie czytałam Odpowiedz Link Zgłoś
jolie Re: Film Filip 18.08.23, 11:14 Mam mieszane uczucia, w scenariuszu było coś nie tak. W wersji formalnej - scenografia, zdjęcia - bardzo dobry. Nie podzielam zachwytów tytułową rolą. Odpowiedz Link Zgłoś
jolie Re: Film Filip 18.08.23, 11:50 Mam też zastrzeżenia do realiów - robotnik przymusowy chodzący sobie na niemiecki basen i do kawiarni? Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: Film Filip 18.08.23, 12:00 I te młode ładne Niemki gotowe na seks z "podczlowiekiem". I to zamordowanie złodzieja buteli wina i oszczędzenie bohatera za jego zachowanie (Nie chce opisywać treści, wiesz, o co chodzi). Cała idea karania Niemców przez seks z Niemkami i upokarzanie ich. No nie. Odpowiedz Link Zgłoś
jolie Re: Film Filip 18.08.23, 12:03 No właśnie, tu moim zdaniem peron bardzo scenarzystom odjechał. Coś bym jeszcze dodała, ale nie chcę spoilerować. Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: Film Filip 18.08.23, 12:08 Natomiast uwielbiam piosenkę Vito promująca film. Odpowiedz Link Zgłoś
koko8 Re: Film Filip 18.08.23, 13:41 Scenarzystom? To jest na podstawie prozy Tyrmanda, zawierającej elementy biograficzne. Tak TEŻ wyglądała hitlerowska okupacja. Odpowiedz Link Zgłoś
ingryd Re: Film Filip 18.08.23, 12:15 jolie napisała: > Mam też zastrzeżenia do realiów - robotnik przymusowy chodzący sobie na niemiec > ki basen i do kawiarni? alez to JEST rzeczywistosc opisana przez tyrmanda (a nie problem scenariusza) wydaje mi sie ze mamy jako narod mocno wpisana w swiadomosc narracje komunistyczno perelowska, jedna jedyna, wersje okupacji (od klosa do szrika) bardzo jestem filmu ciekawa od przyjaciolki, filmowca, slyszalam same peany i mam szczescie ze "Filip" bedzie wyswietlany podczas tegorocznej edycji paryskiego festiwalu KINOPOLSKA (ponizej link do programu festiwalowego dla paryskich emam) www.dulaccinemas.com/portail/article/132006/kinopolska-festival-du-film-polonais-2022 Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: Film Filip 18.08.23, 14:16 jolie napisała: > Mam też zastrzeżenia do realiów - robotnik przymusowy chodzący sobie na niemiec > ki basen i do kawiarni? On nie był robotnikiem przymusowym, sam tam pojechał, bo znajomy grany przez Więckiewicza mu pomógł wyjechać z Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: Film Filip 18.08.23, 11:19 Oglądałam w kinie, nie nudziłam się, z tego co pamiętam. Brutalna rzeczywistość, śmierć tych młodych ludzi Odpowiedz Link Zgłoś
koko8 Re: Film Filip 18.08.23, 13:38 Dla mnie trochę "'Zaklętych rewirów", trochę "Króla". Podobał mi się. Świetny aktor w roli tytułowej. Odpowiedz Link Zgłoś
zalamana_50 Re: Film Filip 18.08.23, 14:06 Film dobry, książka rewelacja, ale ja uwielbiam wszystko Tyrmanda Odpowiedz Link Zgłoś
frntta666 Re: Film Filip 18.08.23, 22:13 Dobry, wciagajacy. I glowna rola swieta. Odpowiedz Link Zgłoś
pursuedbyabear Re: Film Filip 19.08.23, 09:58 Podobało mi się. Aktor w roli tytułowej super, wreszcie nie jakiś amant z romantycznych komedii. Odpowiedz Link Zgłoś