Dodaj do ulubionych

Film Filip

18.08.23, 10:34
Oglądałyście? Jak wrażenia? Opinie dobre. IMO dobrze zrealizowany. Ale scenariusz jakoś mnie nie powalił. Wynudzil mnie.
Obserwuj wątek
    • frntta666 Re: Film Filip 18.08.23, 10:47
      Przymierzam sie do obejrzenia. Wroce do watku, jak juz bede po seansie wink
    • vvillovv Re: Film Filip 18.08.23, 11:07
      Mnie nie wynudził. Podobał się, ale książki nie czytałam wink
    • jolie Re: Film Filip 18.08.23, 11:14
      Mam mieszane uczucia, w scenariuszu było coś nie tak. W wersji formalnej - scenografia, zdjęcia - bardzo dobry. Nie podzielam zachwytów tytułową rolą.
      • gaskama Re: Film Filip 18.08.23, 11:23
        No właśnie, jakoś mi się to nie kleiło.
        • jolie Re: Film Filip 18.08.23, 11:50
          Mam też zastrzeżenia do realiów - robotnik przymusowy chodzący sobie na niemiecki basen i do kawiarni?
          • gaskama Re: Film Filip 18.08.23, 12:00
            I te młode ładne Niemki gotowe na seks z "podczlowiekiem". I to zamordowanie złodzieja buteli wina i oszczędzenie bohatera za jego zachowanie (Nie chce opisywać treści, wiesz, o co chodzi). Cała idea karania Niemców przez seks z Niemkami i upokarzanie ich. No nie.
            • jolie Re: Film Filip 18.08.23, 12:03
              No właśnie, tu moim zdaniem peron bardzo scenarzystom odjechał. Coś bym jeszcze dodała, ale nie chcę spoilerować.
              • gaskama Re: Film Filip 18.08.23, 12:08
                Natomiast uwielbiam piosenkę Vito promująca film.
              • koko8 Re: Film Filip 18.08.23, 13:41
                Scenarzystom? To jest na podstawie prozy Tyrmanda, zawierającej elementy biograficzne. Tak TEŻ wyglądała hitlerowska okupacja.
          • ingryd Re: Film Filip 18.08.23, 12:15
            jolie napisała:

> Mam też zastrzeżenia do realiów - robotnik przymusowy chodzący sobie na niemiec
            > ki basen i do kawiarni?

alez to JEST rzeczywistosc opisana przez tyrmanda (a nie problem scenariusza)
            wydaje mi sie ze mamy jako narod mocno wpisana w swiadomosc narracje komunistyczno perelowska, jedna jedyna, wersje okupacji (od klosa do szrika)

bardzo jestem filmu ciekawa
            od przyjaciolki, filmowca, slyszalam same peany

i mam szczescie ze "Filip" bedzie wyswietlany podczas tegorocznej edycji paryskiego festiwalu KINOPOLSKA (ponizej link do programu festiwalowego dla paryskich emam)

www.dulaccinemas.com/portail/article/132006/kinopolska-festival-du-film-polonais-2022

• jolie Re: Film Filip 18.08.23, 12:21
              Nie czytałam książki, nie odniosę się.
          • mama-ola Re: Film Filip 18.08.23, 14:16
            jolie napisała:

> Mam też zastrzeżenia do realiów - robotnik przymusowy chodzący sobie na niemiec
            > ki basen i do kawiarni?

On nie był robotnikiem przymusowym, sam tam pojechał, bo znajomy grany przez Więckiewicza mu pomógł wyjechać z Polski.
    • mama-ola Re: Film Filip 18.08.23, 11:19
      Oglądałam w kinie, nie nudziłam się, z tego co pamiętam. Brutalna rzeczywistość, śmierć tych młodych ludzi sad
    • koko8 Re: Film Filip 18.08.23, 13:38
      Dla mnie trochę "'Zaklętych rewirów", trochę "Króla". Podobał mi się. Świetny aktor w roli tytułowej.
    • zalamana_50 Re: Film Filip 18.08.23, 14:06
      Film dobry, książka rewelacja, ale ja uwielbiam wszystko Tyrmanda
    • frntta666 Re: Film Filip 18.08.23, 22:13
      Dobry, wciagajacy. I glowna rola swieta.
    • pursuedbyabear Re: Film Filip 19.08.23, 09:58
      Podobało mi się. Aktor w roli tytułowej super, wreszcie nie jakiś amant z romantycznych komedii.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka