imponderabilia22 24.08.23, 11:49 Wyjazd ze znajomymi autem, 1 kierowca z własnym autem, koszty paliwa i psrkingowmaja być po równo dzielone. Koleżanka bierze paliwo na swoją firmę. Reagujecie jakos czy płacicie tyle ile było zatankowane?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kk345 Re: Koszty paliwa 24.08.23, 11:51 Jak chciałabyś reagować? Mowisz o doliczeniu kosztów amortyzacji auta, tak? Odpowiedz Link Zgłoś
imponderabilia22 Re: Koszty paliwa 24.08.23, 11:52 Nie wiem w sumie, nie znam się na księgowości i podatkach, dlatego pytam Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Koszty paliwa 24.08.23, 11:57 Nie buracz, bo koleżanka wyliczy ci amortyzację i usługę szoferowania. Odpowiedz Link Zgłoś
imponderabilia22 Re: Koszty paliwa 24.08.23, 12:47 W sumie naiwna jestem, jak u mnie nocowała to ja głupia nie policzyłam jej za nocleg, kolację, śniadanie, podwozke na dworzec, moje towarzystwo i poświęcony czas (nie ja byłem stroną zapraszającą) 🤦 Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Koszty paliwa 24.08.23, 14:28 Chciałabyś gościom liczyć koszty noclegu? Odpowiedz Link Zgłoś
imponderabilia22 Re: Koszty paliwa 24.08.23, 17:13 To nie byli goście, sami się wyprosili. Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczna_paraolka1 Re: Koszty paliwa 26.08.23, 16:56 imponderabilia22 napisała: > W sumie naiwna jestem, jak u mnie nocowała to ja głupia nie policzyłam jej za n > ocleg, kolację, śniadanie, podwozke na dworzec, moje towarzystwo i poświęcony c > zas (nie ja byłem stroną zapraszającą) 🤦 Jesteś „dama” do towarzystwa ze chcesz za to liczyć kasę? Jak nie zapraszałaś nie wpuszczaj za próg. Mogłaś nie zawozić na dworzec wzięłaby taxi. Odpowiedz Link Zgłoś
imponderabilia22 Re: Koszty paliwa 26.08.23, 19:11 Jakbym wiedziała to, co wiem dzisiaj to tak bym zrobiła. Masz jeszcze jakieś złote rady? Odpowiedz Link Zgłoś
imponderabilia22 Re: Koszty paliwa 26.08.23, 19:27 sloneczna_paraolka1 napisała: > imponderabilia22 napisała: > > > W sumie naiwna jestem, jak u mnie nocowała to ja głupia nie policzyłam je > j za n > > ocleg, kolację, śniadanie, podwozke na dworzec, moje towarzystwo i poświę > cony c > > zas (nie ja byłem stroną zapraszającą) 🤦 > > Jesteś „dama” do towarzystwa ze chcesz za to liczyć kasę? > Jak nie zapraszałaś nie wpuszczaj za próg. > Mogłaś nie zawozić na dworzec wzięłaby taxi. Tak, nie zapraszałam, zostałam poproszona o nocleg (3 osoby) i się na to zgodziłam. Ugoscilam tak, jak to z domu wyniosłam. Zawiozłam na dworzec i nie tylko, żeby komuś było po prostu po ludzku wygodniej, szybciej. Nie postawiłam na stół krakersów, tylko normalny posiłek. Tak po prostu, bezinteresownie. Po czym miesiąc później dostałam rachunek za posadzenie dupki w aucie (z tymi samymi trzema osobami) i zużycie 2 litrow paliwa w cenie 7zl(albo i mniej). 🤣🤣 Tu nie chodzi o pieniądze, ale nie wiem... O gest? O właściwe zachowanie się? Nie wiem jak to ująć. Ale niech będzie, że przesadzam i statystyczna ematka nawet nie zwróciłaby na to uwagi i nie popełniła wątku.... Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Koszty paliwa 24.08.23, 11:56 Niby jak miałabym zareagować? I w czym problem? Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Koszty paliwa 24.08.23, 11:57 Chyba chodzi o te miliony, jakie koleżanka wrzuci w koszty i zaoszczędzi na vacie... Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: Koszty paliwa 26.08.23, 16:55 Może autorka z tych, co myślą, że jak ktoś wrzuca w koszty 1000 zł to znaczy, że płaci zero. Odpowiedz Link Zgłoś
imponderabilia22 Re: Koszty paliwa 26.08.23, 19:20 z_lasu napisała: > Może autorka z tych, co myślą, że jak ktoś wrzuca w koszty 1000 zł to znaczy, ż > e płaci zero. Tak, przejrzałas mnie, geniuszu. Odpowiedz Link Zgłoś
niemcyy Re: Koszty paliwa 24.08.23, 12:02 Złóż donos do skarbówki albo skoryguj o podatki, ktore ona sobie odliczy/zaoszczedzi. Alternatywnie mozesz jechac pociagiem albo wlasnym samochodem. Odpowiedz Link Zgłoś
imponderabilia22 Re: Koszty paliwa 24.08.23, 17:14 Nie mam zamiaru donosic, pytam z ciekawości jakie to w ogóle koszty. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Koszty paliwa 25.08.23, 07:58 imponderabilia22 napisała: > jakie to w ogóle koszty. Z zespołu 4. Zużycie materiałów i energii. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Koszty paliwa 24.08.23, 12:06 Może sprawdz ile kosztuje wynajęcie auta. Z szoferem. Odpowiedz Link Zgłoś
imponderabilia22 Re: Koszty paliwa 24.08.23, 12:50 gryzelda71 napisała: > Może sprawdz ile kosztuje wynajęcie auta. Z szoferem. Przecież ona też zaoszczędziła. Parkingi, paliwo dzielone na trzy. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Koszty paliwa 24.08.23, 13:03 Czekaj pani ma samochód, prowadzi, leje Pałowo na firmę a koszt paliwa dzieli na 3? I tą 1/3 jej zwracacie tak? Odpowiedz Link Zgłoś
niemcyy Re: Koszty paliwa 24.08.23, 15:26 1/3 pokrywa watkodajka, bo jada 3 osoby. Drugą 1/3 pokrywa drugi pasazer, jesli to nie jest maz/dziecko wlascicielki auta- ktora wszystko wrzuca w koszty i odlicza vat, dzieki czemu wychodzi na +. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Koszty paliwa 24.08.23, 15:35 Ojej. Faktycznie. Autorka powinna autokarem na miejsce dojechać i spotkac się na sam wypoczynek. Odpowiedz Link Zgłoś
niemcyy Re: Koszty paliwa 24.08.23, 15:38 Powinna , w przeciwnym razie sama przyklada reke do oszustwa. Odpowiedz Link Zgłoś
niemcyy Re: Koszty paliwa 24.08.23, 15:57 Zgrywasz glupa, ale niech bedzie. Oszustwa polegajacego na wrzucaniu w koszty prowadzenia firmy wydatkow, ktore takimi kosztami nie sa. Watkodajka moze kolezance latwo narobic klopotow, gdyby chciala. Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Koszty paliwa 24.08.23, 16:13 Jeśli wrzuca w koszty tylko 50%, to nie musi prowadzić ewidencji wyjazdów, wcale nie musi być mowy o oszustwie. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Koszty paliwa 25.08.23, 04:02 To jest oszustwo. Jeśli jadą, jak rozumiem, na wspólne wakacje a koleżanka wrzuca koszt benzyny w koszt prowadzenie firmy. Ale to trzeba odrobinę moralności mieć żeby to widzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Koszty paliwa 25.08.23, 06:20 Tak złodziejka. Osoby towarzyszące tez. Hehe Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Koszty paliwa 25.08.23, 06:47 "Wykorzystując prywatny samochód w działalności gospodarczej (który nie jest środkiem trwałym firmy), przedsiębiorcy nie muszą już prowadzić ewidencji przebiegu pojazdów dla celów podatku dochodowego. Wydatki związane z eksploatacją samochodu w firmie np. zakup paliwa, koszt myjni czy naprawy mogą stanowić koszt podatkowy z ograniczeniem do 20% ich wartości. Ograniczenie to ma zastosowanie w sytuacji, gdy prywatny samochód osobowy podatnika wykorzystywany jest zarówno w celach służbowych, jak i prywatnie." Nie ma żadnego oszustwa, bo przepisy to dopuszczają. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Koszty paliwa 25.08.23, 07:44 panna.nasturcja napisała: > To jest oszustwo. Jeśli jadą, jak rozumiem, na wspólne wakacje a koleżanka wrzu > ca koszt benzyny w koszt prowadzenie firmy. A jak po powrocie z tego wyjazdu pojedzie w sprawach służbowych na tym paliwie, to może? czy musi machnąć ręką i być stratna? Kurde, poczytaj sobie o wykorzystywaniu samochodu prywatnego w DG. Odpowiedz Link Zgłoś
cruella_demon Re: Koszty paliwa 24.08.23, 18:05 To się doucz. Czasem, a zwłaszcza w przypadku firm jednoosobowych, czyli tak zwanych "kontraktów" albo wolnych zawodów, wrzucasz tylko 50% kosztów auta i możesz nim sobie jeździć jak chcesz. Odpowiedz Link Zgłoś
better.call.kim Re: Koszty paliwa 25.08.23, 14:19 Ależ to jest całkowicie legalne - wrzucasz w koszty 50% i nie musisz przedstawiać żadnych kwitów dokumentujących związek wydatków na samochód z uzyskiwanymi przychodami. Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: Koszty paliwa 24.08.23, 15:46 A koleżanka wystawiła im faktury za usługę? Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Koszty paliwa 24.08.23, 12:10 zawsze, jak już stewierdzam że przeczytałam wszystkie porabane pomysły na ematce, to trafia się cos takiego. Odpowiedz Link Zgłoś
szorstkawelna Re: Koszty paliwa 24.08.23, 13:08 mid.week napisała: > zawsze, jak już stewierdzam że przeczytałam wszystkie porabane pomysły na ematc > e, to trafia się cos takiego. > Prawda? To jednak pouczające... egzotyka. Odpowiedz Link Zgłoś
malia Re: Koszty paliwa 24.08.23, 12:37 reaguj, oczywiście, niech tamci naiwniacy składają się na paliwo, ty wynajmij auto i jedź za nimi, przecież nie "mieszkasz na wynajmie" i cię stać Odpowiedz Link Zgłoś
imponderabilia22 Re: Koszty paliwa 24.08.23, 12:44 Dokładnie, nie mieszkam na wynajmie. Ale gdyby nie nasze towarzystwo to nigdzie by nie pojechała, takze gadki o szoferowaniu to...🤣🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Koszty paliwa 24.08.23, 12:45 Kto jestvkierowca, czyj samochód, ktonokrada państwo? Odpowiedz Link Zgłoś
malia Re: Koszty paliwa 24.08.23, 13:40 Jak koleżanka dzięki wam jedzie swoim samochodem zwiedzać świat to ona powinna wam zapłacić. A dlaczego ty nie szoferujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Koszty paliwa 24.08.23, 13:04 Wyobraź sobie, że mnóstwo ludzi kupuje sobie paliwo i bierze fakturę dla rodziny czy znajomych nie oczekując nic w zamian Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Koszty paliwa 24.08.23, 15:19 Oczekują, że podatnicy zapłacą za nich koszty paliwa. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Koszty paliwa 24.08.23, 15:24 kokosowy15 napisał(a): > Oczekują, że podatnicy zapłacą za nich koszty paliwa. takie coś, to tylko w pisie Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Koszty paliwa 24.08.23, 17:16 No jak jak. Kokosowy sądzi, że jeśli przedsiębiorca tankuje na fakturę, to płacą za paliwo biedni renciści. Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Koszty paliwa 24.08.23, 17:51 Gdy przedsiebiorca wlicza koszt paliwa w koszty prowadzenia firmy, a zuzywa je na wyjazd wakacyjny, oszukuje. Odpowiedz Link Zgłoś
azalee Re: Koszty paliwa 24.08.23, 17:53 Ale wytlumacz, w ktorym momencie za to paliwo placa podatnicy? Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Koszty paliwa 24.08.23, 19:58 Nic za darmo. Nie płacisz za paliwo, zapłacą inni podatnicy. Nie zapłacisz za autostradę, państwowa czy prywatna, zapłacą inni podatnicy. Nie zapłacisz za ochroniarzy, zapłacą inni podatnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Koszty paliwa 24.08.23, 20:59 Jak za moje paliwo mogą zapłacić podatnicy? Przecież osoba prowadząca dg jest tym podatnikiem i najpierw płaci ten podatek a potem go odbiera w jakiejś części. Nikt obcy za to nie płaci. Człowiek odzyskuje swoje pieniądze. Czy ty naprawdę jesteś tak ograniczony umysłowo, że nie wiesz skąd się biorą podatki? Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Koszty paliwa 24.08.23, 22:10 Wrzucając prywatne wydatki w koszty przedsiębiorstwa zmniejszasz jego dochody, a więc płacisz mniejszy podatek. Podatki przeznaczone są na działanie państwa, więc mniejsze wpływy od ciebie albo muszą być rekompensowane większymi wpływam od innych, albo na pewne wydatki nie wystarczy. Jeżeli np państwo wydaje na fundusz kościelny, nie wystarcza na rehabilitację dzieci z zanikiem mięśni. Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Koszty paliwa 24.08.23, 22:34 Moje przedsiębiorstwo jest po to, by mi było dobrze i mi przynosiło dochody a nie bandzie nierobów, które dostają moje podatki za darmo. Właśnie dlatego nie będę płacić więcej bo kasa idzie nie tam, gdzie trzeba. Ile by jej nie dał, to i tak złodzieje ukradną a na dzieci i zwierzęta nie starczy. Sama będę decydować czy swoje zarobione pieniądze wydam na paliwo do mojego paliwożernego auta by pojechać do kosmetyczki czy kupić kolejnego laptopa na którym będę oglądać seriale a to wszystko w ramach prowadzenia działalności i pokaż mi jednego przedsiębiorce, który nie minimalizuje podatków w każdy dostępny sposób. Ja nie znam takich frajerów. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Koszty paliwa 25.08.23, 06:22 Państwo nigdy nie wyda na rehabilitację dzieci, nawet jaknpani nie wrzuci paliwa w koszta. Ale spoko, od ciebie nie sciągna by dziurę załatać. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Koszty paliwa 24.08.23, 21:23 Czyli ty mnie okradasz, ponieważ nie płacisz podatku od trzynastej, czy tam czternastej emerytury? Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Koszty paliwa 24.08.23, 22:02 Kto ci takich bzdur naopowiadał? Fakt, że od 500/800+ nie jest pobierany podatek nie oznacza, że od zasiłków dla emerytur także. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Koszty paliwa 25.08.23, 06:16 kokosowy15 napisał(a): > Kto ci takich bzdur naopowiadał? W ubiegłym roku zapłaciłeś podatek od 13 emerytury? Chyba jedyny w Polsce! Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Koszty paliwa 26.08.23, 10:39 W ubiegłym roku był tzw P Ład, przedsiębiorcy dostali kilkaset miliardów złotych z budżetu a 13 emerytura była JEDNORAZOWO zwolniona z podatku. Odpowiedz Link Zgłoś
ggrr.ruu Re: Koszty paliwa 26.08.23, 10:54 W ramach polskiego ładu to przedsiębiorcy nie wiedzieli, jak mają się rozliczać, jak rozliczać pracowników, był wielki bajzel. Co dostali? Podwyżkę składki zdrowotnej głównie. O jakich miliardach mówisz? Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Koszty paliwa 26.08.23, 11:09 Koszt 13 emerytury to ok. 11,7 mld zł. To wg ciebie MAŁO? A chodziło o mechanizm nieplacenia podatku. Nie wiem, jaką masz emeryturę, więc nie wiem, czy płacisz w ogóle podatek, czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Koszty paliwa 26.08.23, 12:03 Mechanizm płacenia podatku od 13 emerytury jest taki, że podlega ona opodatkowaniu i oskladkowaniu. 14 emerytura także. Jednorazowo była zwolniona z podatku. A podatek i składki place, choć wielu emerytów podatku nie płaci, bo mają takie niskie świadczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
azalee Re: Koszty paliwa 25.08.23, 11:32 kokosowy15 napisał(a): > Nic za darmo. Nie płacisz za paliwo, zapłacą inni podatnicy. Nie zapłacisz za a > utostradę, państwowa czy prywatna, zapłacą inni podatnicy. Nie zapłacisz za och > roniarzy, zapłacą inni podatnicy. Ale przeciez ona za paliwo zaplacila. Ty naprawde myslisz ze jak ktos zaplaci za paliwo 100PLN, nastepnie wrzuci to w koszty dzialania firmy, to zaplaci 100PLN mniej podatku?? Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_111 Re: Koszty paliwa 24.08.23, 19:41 Dlaczego oszukuje? Często na tych wakacjach też pracuje. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Koszty paliwa 25.08.23, 04:05 Kokosowy, nie wytłumaczysz. Uczciwym się jest albo nie. Większość osób prowadzących tzw. jednoosobową działalność zwyczajnie nie jest. I nie da sie im tego wytłumaczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Koszty paliwa 25.08.23, 12:03 marta.graca napisała: > Ale bredzisz nasturcja. > No co? Dziewczyna nie ma pojęcia o systemie podatkowym, ale nadrabia braki w wiedzy stanowczością i bezkompromisowością 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Koszty paliwa 25.08.23, 13:42 > Większość osób prowadzących tzw. jednoosobową działalność zwyczajnie nie jest Jakieś dowody? Odpowiedz Link Zgłoś
ggrr.ruu Re: Koszty paliwa 25.08.23, 14:35 Większość ludzi, którzy nie prowadzą firm nie ma pojęcia o przepisach i księgowości. Stąd te bzdury o kosztach paliwa Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Koszty paliwa 24.08.23, 20:04 Wyobraź sobie, że egzaminy na prawo jazdy zdają czasem osoby z rodziny lub znajomi. Leki na cukrzycę, służące odchudzaniu lekarze wystawiają na innych cukrzyków. Prace magisterskie pisane są przez zawodowców. I co to zmienia w kwestii oszustwa? Odpowiedz Link Zgłoś
alexis1121 Re: Koszty paliwa 24.08.23, 14:24 Za prowadzenie auta postawiłabym koleżance obiad, ale z tą benzyną to dziwne, jeżeli firma ma jej zwrócić. Reagować ci nie wypada, jeżeli chcesz mieć udany wyjazd. Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Koszty paliwa 24.08.23, 14:30 Z tego co napisała, to jest auto tej koleżanki, więc ta firma, co jej "zwraca" to jej własna DG. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Koszty paliwa 24.08.23, 15:09 Kolezanka wrzuca paliwo w koszta. A nie, że jej zwracają. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Koszty paliwa 24.08.23, 15:25 kokosowy15 napisał(a): > Zwracają jej podatnicy. W jakim sensie? Odpowiedz Link Zgłoś
azalee Re: Koszty paliwa 24.08.23, 15:25 Zupelnie nie wiesz o czym mowisz, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Koszty paliwa 24.08.23, 15:32 Taaa? Czyli koleżanka jest jakimś posłem czy tam senatorem? Bo na zwykłej dg to nigdy nikt mi żaden podatnik nic nie zwrócił Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Koszty paliwa 24.08.23, 15:41 Jeżeli obnizasz podatek, wliczajac w koszty prowadzenia firmy wydatki prywatność - towarzyskie, to po prostu oszukujesz. W ten sposób możesz jeść, mieszkać, podróżować na koszt państwa, jak jakiś pisowiec na stanowisku. Odpowiedz Link Zgłoś
azalee Re: Koszty paliwa 24.08.23, 15:48 W ten sposób możesz jeść, mieszkać, podróżować na koszt państwa, jak jakiś pisowiec na stanowisku. Wyjasnisz blizej te pokretna logike? Bo z tego co piszesz to wynika ze moge jeść, mieszkać, podróżować na koszt firmy, a to jednak nie to samo. Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Koszty paliwa 24.08.23, 15:49 Na koszt państwa? Weź mnie nie rozbawiaj. Na koszt państwa to żyją pasożyty od nierobów po cały aparat państwowy i wszystkie larwy w spółkach skarbu państwa. Ja muszę zapierdalać na to. Nikt mi nic nie da. Paliwo muszę kupić za swoje a potem trochę mi księgowa odliczy. Każdy prowadzący firmę odlicza wszystko co się da i to jest normalne. Trzeba być ciężkim frajerem by płacić podatki na maksa, bo państwo ma mało. Podatnicy mi nic nie zwracają, ja dostaję swoje własne pieniądze, które musiałam zarobić by potem na to paliwo wydać. Jeśli ktoś dostaje od kogoś faktury, to oddaje swoje prywatne pieniądze a nie państwowe. Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Koszty paliwa 24.08.23, 17:04 Jeżeli uznam, że właściciel firmy mało mi płaci, mam prawo wynieść papier toaletowy, długopis, komputer czy dowolny produkt, który wykonuje jako rekompensatę? Znam kilku frajerow którzy nie kradną. A może uważasz, że kradzież państwowego to nie kradzież? Odpowiedz Link Zgłoś
ggrr.ruu Re: Koszty paliwa 25.08.23, 14:37 Czy Ty nie rozumiesz na jakich zasadach rozlicza się paliwo? Kilka osób już tu napisało Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Koszty paliwa 25.08.23, 21:41 kokosowy15 napisał(a): > Jeżeli obnizasz podatek, wliczajac w koszty prowadzenia firmy wydatki prywatno > ść - towarzyskie, to po prostu oszukujesz. W ten sposób możesz jeść, mieszkać, > podróżować na koszt państwa, jak jakiś pisowiec na stanowisku. Jest dokładnie odwrotnie. My np. z faktury na 10 tyś. połowę oddajemy tzw państwu. A za samochód zgodnie z przepisami możemy odliczyć ze 150zł miesięcznie. Majątek kuźwa. To państwo okrada w majestacie prawa bezzasadnie podwyższając ceny energii, a nie Kowalski, który sobie odliczy grosze za paliwo w złodziejskiej cenie. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Koszty paliwa 24.08.23, 17:18 kokosowy15 napisał(a): > Zwracają jej podatnicy. Rozrysuj jak to zrobić, żeby podatnicy zwracali mi za paliwo 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Koszty paliwa 24.08.23, 17:54 Szczupłe ie podatku to oszustwo, jeżeli twoje podatki nie wpływają do budżetu to inni obciążenia są bardziej. To chyba zrozumiale: jeżeli idziesz na składowa imprezę, składki nie zapłacisz a zjesz i wypijesz - to kto za to zapłaci? Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Koszty paliwa 24.08.23, 18:08 Widzę, że pojęcie z prowadzenia działalności i podatków masz tak biegle, że powinieneś zostać co najmniej ministrem gospodarki. Oni też tak liczą 🤣🤣🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Koszty paliwa 24.08.23, 18:42 thea19 napisała: > Widzę, że pojęcie z prowadzenia działalności i podatków masz tak biegle, że pow > inieneś zostać co najmniej ministrem gospodarki. Oni też tak liczą 🤣🤣🤣 Przecież właśnie tacy jak on są u władzy, składki liczone od przychodu nie wzięły się znikąd, tylko powstały w umyśle takich kokosowych... Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Koszty paliwa 25.08.23, 14:25 kokosowy15 napisał(a): > (...) Nie pyerdol, tylko napisz co mam robić, żeby lać benzynę za darmoszke. Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Koszty paliwa 25.08.23, 21:42 kokosowy15 napisał(a): > Szczupłe ie podatku to oszustwo, jeżeli twoje podatki nie wpływają do budżetu t > o inni obciążenia są bardziej. To chyba zrozumiale: jeżeli idziesz na składowa > imprezę, składki nie zapłacisz a zjesz i wypijesz - to kto za to zapłaci? W takim razie kwota wolna od podatku to też oszustwo. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Koszty paliwa 25.08.23, 13:18 Jak to jej firma, to mało sie zwraca Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Koszty paliwa 24.08.23, 17:13 Pytanie: ile tych tankowań? Jak jedno to machnij ręką. No i pamiętaj ze w przypadku mandatu to koleżanka płaci? Odpowiedz Link Zgłoś
nick_z_desperacji Re: Koszty paliwa 24.08.23, 18:39 Weź Ty już może daruj swojej koleżance tę przyjaźń. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Koszty paliwa 24.08.23, 18:58 Jedźcie twoim. Ty co prawda nic nie zyskasz, ale ona też nie. Odpowiedz Link Zgłoś
kaki11 Re: Koszty paliwa 24.08.23, 19:53 Ja płacę normalnie. Gdyby nie wzięła tego paliwa na swoją firmę musiałabym zapłacić tyle samo, i nie mam nic przeciwko jak ktoś ze znajomych sobie weźmie tę fakturę i wrzuci w koszta, skoro ja na tym ni jak nie stracę. Prawdę mówiąc, dla mnie nie ma o co tu psuć atmosfery, no ale ja lubię ludzi z którymi się spotykam na wyjazdy, to mi nie żal, jak im trochę lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Koszty paliwa 24.08.23, 21:38 no ale ja lubię ludzi z którymi się spotyk > am na wyjazdy Ach, te sympatyczne sugestie ematki. Odpowiedz Link Zgłoś
kaki11 Re: Koszty paliwa 25.08.23, 13:49 No patrząc na to jak autorka pisze o tej koleżance i całym wyjeździe to trudno się odnieść inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Koszty paliwa 25.08.23, 21:25 Z tego, co widzę, to nijak specjalnie nie pisze. Odnosi się do zagadnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
kaki11 Re: Koszty paliwa 25.08.23, 22:46 Serio? ja tam już widzę, że koleżanka się do niej wprosiła do domu, że nie organizowała wyjazdu, nie pojechałaby gdyby nie one i nawet tą fakturę na paliwo ukrywała itd. Mnie to zdecydowanie sympatią nie zalatuje. Raczej taką niechęcią. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Koszty paliwa 25.08.23, 22:52 kaki11 napisał(a): > Serio? ja tam już widzę, że koleżanka się do niej wprosiła do domu Gdzie? , że nie orga > nizowała wyjazdu Kto nie organizował wyjazdu, autorka? To może być zwyczajne stwierdzenie faktu. , nie pojechałaby gdyby nie one No jak wyżej. Gdyby nie one, to autorka siedziałaby na d... - stwierdzenie faktu. i nawet tą fakturę na paliwo uk > rywała itd. Mnie to zdecydowanie sympatią nie zalatuje. Raczej taką niechęcią. I, jak widzisz, jest to kwestia interpretacji. "Nie pojechałabym, gdyby nie Balbina" może oznaczać "Balbina zorganizowała wyjazd/udostępnia samochodzik/była pomysłdawczynią". Odpowiedz Link Zgłoś
kaki11 Re: Koszty paliwa 25.08.23, 23:00 taki-sobie-nick napisała: > kaki11 napisał(a): > > > Serio? ja tam już widzę, że koleżanka się do niej wprosiła do domu > > Gdzie? > W odnodze wątku pod postem kk345 na górze. Do reszty się nie odniosę, bo ja tę emocję tak czuję, Ty nie wiec w sumie nie ma większego pola do dyskusji, skoro mamy inny odbiór. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Koszty paliwa 25.08.23, 23:03 A, jest. Ja tam nawet nie zauważyłam sugestii, że się wprosiła. No ale załóżmy nawet, że autorka to imputuje - może baba faktycznie się wprosiła, co autorka ciężko zniosła, mimo lubienia? Odpowiedz Link Zgłoś
kaki11 Re: Koszty paliwa 25.08.23, 23:16 imponderabilia22 napisała: > To nie byli goście, sami się wyprosili. No tak dość wprost. Natomiast ja mam wrażenie, że ona źle znosi każde zachowanie tej koleżanki- to, że u niej gościła, to że zaproponowała swój udział w wycieczce, to że chce sobie odliczyć paliwo Odpowiedz Link Zgłoś
kaki11 Re: Koszty paliwa 25.08.23, 23:20 sorry za szybko wysłałam ... na czym może oszczędzić, drażni na tyle, że aż trzeba założyć wątek. Nie wiem, ja jak kogoś lubię to raczej mnie nie boli, że coś tam sobie zyska. A przecież jak się wprosiła, to chyba nie siłą jej na kanapę wparowała tylko zaproponowała że przyjedzie. I ja teraz doczytałam wypowiedź, że niby się lubią i spędzają wspólnie czas ale po pierwsze jednak padło później niż mój pierwszy komentarz a po drugie jakoś mi to zgrzyta ze sobą, że niby sympatia a z drugiej z każdego jej ruchu niezadowolona. Odpowiedz Link Zgłoś
imponderabilia22 Re: Koszty paliwa 26.08.23, 08:38 taki-sobie-nick napisała: > A, jest. Ja tam nawet nie zauważyłam sugestii, że się wprosiła. > > No ale załóżmy nawet, że autorka to imputuje - może baba faktycznie się wprosił > a, co autorka ciężko zniosła, mimo lubienia? > Nie ciężko znioslam goszczenie (mimo wproszenia się), tylko przykrosc zrobiło mi jej późniejsze rozliczanie mnie z paliwa - to były dosłownie grosze. Mi by było wstyd wołać od kogoś 10zl na paliwo jeżeli dwa miesiące wcześniej korzystalabym z czyjejs miłej gościny - korzystała z podwózek po mieście, zjadła kolację, ciasto, śniadanie i jeszcze zostałam odwieziona na PKP. Zapewniam, że w ostatecznym rozrachunku, to ona na mnie więcej ''skorzystała" niż ja na niej. Mimo, iż była kierowcą i eksploatowałam jej auto🤦🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Koszty paliwa 26.08.23, 09:51 Kurde, jakie 10 zł za paliwo? Przeciez pisałaś, że sporo jeździliście przez 5 dni, że nawet dwa razy tankowala! Z wyliczenia wyszło mi, że żeby 2 razy tankować, to musiałyście z 1500 km zrobić. Coś kręcisz. Odpowiedz Link Zgłoś
imponderabilia22 Re: Koszty paliwa 26.08.23, 10:59 Nie, teraz to byl inny wyjazd - było tankowane kilka baków paliwa. Te 10zl to z innego wyjazdu - przyjechałam pociągiem z mojego miasta na Dolnym Slasku do Jeleniej Gory, w okolicach mieliśmy nocleg, odebrali mnie z dworca, trochę pojeździliśmy pozwiedzać po okolicy, paliwo było wtedy tańsze, do podziału 4 osoby, które jechały z nią znad morza. Dostałam rachunek do zapłaty -niecale 10zl, jakieś 6-7zl za to jeżdżenie z nimi po okolicy. A to wszystko chwilę po tym jak gościłam u siebie na weekend calą trojke - nie mówiąc o kasie, poświęciłam im cały weekend pokazując im miasto (usługa przewodnika😉🤦) (wcześniej pisałam tylko o koleżance, bo na potrzeby wątku nie bylo potrzeby pisać o reszcie). Jak nie widzicie absurdu sytuacji, no to trudno. Ja widzę, stąd moja "roszczeniowa'' postawa. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Koszty paliwa 26.08.23, 11:05 Usługa przewodnika mówisz, to ten sam kaliber, co usługa kierowcy, a za to ci przeciez nie policzyla 😛 Odpowiedz Link Zgłoś
imponderabilia22 Re: Koszty paliwa 26.08.23, 11:09 Też byłam kierowcą, z PKP na PKP i po atrakcjach Odpowiedz Link Zgłoś
niemcyy Re: Koszty paliwa 26.08.23, 11:14 Teraz to przesadzilas, nie do wiary, ze babka zażądała zwrotu 7 zl za wspolny wyjazd. Lepiej sie postaraj w nastepnym watku. Odpowiedz Link Zgłoś
imponderabilia22 Re: Koszty paliwa 26.08.23, 11:25 Mam ci screeny z Messengera z wyliczeniem przesłać? Odpowiedz Link Zgłoś
imponderabilia22 Re: Koszty paliwa 26.08.23, 11:29 A jednak. Jeśli ma to znaczenie- to koleżanka od tych 7 zl biedna nie jest 😉🤦 Jak to czytam, to też mam wrażenie, że to tak absurdalne, że aż nieprawdziwe i śmiech mnie pusty ogarnia. Ale jednak. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Koszty paliwa 26.08.23, 12:43 Pusty śmiech to ogarnia, że robisz takie cyrki. Bo niby dlaczego tylko od ciebie miałaby nie brać kasy za paliwo? Podzieliła tak, żeby było sprawiedliwie i dla pozostałych. Odpowiedz Link Zgłoś
imponderabilia22 Re: Koszty paliwa 26.08.23, 12:55 iwles napisała: > > Pusty śmiech to ogarnia, że robisz takie cyrki. > Bo niby dlaczego tylko od ciebie miałaby nie brać kasy za paliwo? Podzieliła ta > k, żeby było sprawiedliwie i dla pozostałych. > > > Cóż widać jesteś taka sama. Zwalasz się do kogoś na krzywy ryj, ktoś poświęca swój czas i srodki, abyś się jak najlepiej czuła, a ty potem nie umiesz się zachować i inkasujesz 7! zł. Przecież tu zupełnie nie chodzi o te pieniądze, ale nie widzę sensu ci tego tłumaczyć. Odpowiedz - Serio spędziłabys u kogoś weekend, a kilka tygodni później skasowalabys go za 2 litry paliwa? Mi by było wstyd. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Koszty paliwa 26.08.23, 13:15 A dopiero co pisałaś, że wstyd to jest kraść. Przeciez ona nie ukradła. Odpowiedz Link Zgłoś
imponderabilia22 Re: Koszty paliwa 26.08.23, 13:23 Czy ty wszystko co napisane bierzesz dosłownie. Była mowa o wstydzie w ogóle, to mi się skojarzyła i napisała mądrość ludowa. Nigdzie nie napisałam, że uważam ją za złodziejkę lub, że nie zamierzam jej płacić. Zadałam proste pytanie, a dostałam odpowiedzi z dupy, jakby ona mi łaskę zrobiła, zabierając po drodze 100 km przed celem podróży. Nie, żadnej łaski mi nie zrobiła, podróż odbyłaby się z nią lub bez niej. Gdyby nie my, to by w ogóle nigdzie nie pojechala. Pojechała autem, bo tak było dla niej wygodniej i przede wszystkim taniej. Mam nadzieję, że wyjaśniłam. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Koszty paliwa 26.08.23, 13:29 Faktycznie, bezczelna, powinna wam jeszcze zapłacić, że mogła przebywać w waszym towarzystwie. Odpowiedz Link Zgłoś
imponderabilia22 Re: Koszty paliwa 26.08.23, 13:36 Ale to ty sama sobie to dodalas. Zapewne dlatego, że sama taka wlasnie jesteś. Dlaczego insynuujesz mi złe intencje, których nie mam? Gdzie to wyczytałas? Odpowiedz Link Zgłoś
nick_z_desperacji Re: Koszty paliwa 26.08.23, 14:56 iwles nie przejmuj się, ja jestem telewizyjnym oglądaczem żelko-skrytożercą, bo stwierdziłam, że mnie śmieszą ludzie, którzy jadą z kimś na wakacje, żeby go potem obgadywać. Aha i jestem fałszywa, bo lepiej zapamiętuję wątek, który mam przed nosem, niż zachowania ludzi w realu Odpowiedz Link Zgłoś
imponderabilia22 Re: Koszty paliwa 26.08.23, 16:27 No poklep ją jeszcze po dupce🤦 i sobie zażerajcie te żelki i inny syf po kątach, a wszędzie wokół chwalcie się jakie wy fit, a cukier jest ble. To jest dopiero śmieszne. Odpowiedz Link Zgłoś
kaki11 Re: Koszty paliwa 26.08.23, 11:14 Ok. Ja np widzę i absurd zachowania koleżanki w niektórych momentach, i Twoja taką bardziej niechęć niż sympatię do niej. Odpowiedz Link Zgłoś
imponderabilia22 Re: Koszty paliwa 26.08.23, 11:27 Być może. Widać powód mam, bo uważam, że w relacjach powinna byc równowaga. Ja już wniosek wyciągnęłam - żadnych noclegów u mnie, są hotele. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Koszty paliwa 26.08.23, 12:47 Tylko powiedz jej dlaczego. Żeby mogła i ciebie tak samo potraktować. Pytałaś o koszty amortyzacji samochodu, a ja pytałam cie o wartość tego samochodu, bo to od tego zależy. No więc najmniejszy koszt za 5 dni to minimum około 140 zł. Jak samochod drozszy to wiecej. Zapłaciłaś jej? Odpowiedz Link Zgłoś
imponderabilia22 Re: Koszty paliwa 26.08.23, 13:25 iwles napisała: > > Tylko powiedz jej dlaczego. > Żeby mogła i ciebie tak samo potraktować. > Pytałaś o koszty amortyzacji samochodu, a ja pytałam cie o wartość tego samocho > du, bo to od tego zależy. > No więc najmniejszy koszt za 5 dni to minimum około 140 zł. Jak samochod drozsz > y to wiecej. Zapłaciłaś jej? > > To znaczy jak ja ją niby potraktowałam? Możesz sprecyzowac (oprócz gościny, oprowadzania, i grzecznego płacenia wskazanych wyliczeń za paliwo) ?? O jakim moim traktowaniu mówisz? Odpowiedz Link Zgłoś
dwa_kubki_herbaty Re: Koszty paliwa 24.08.23, 22:03 Ale przecież to nie oznacza że tankuje "za darmo", tylko odlicza vat. A te 23 % potraktuj jako luksus wiezienia dupy. Czy ja jako etatatowiec, nie kochajacy ekonomiki przedsiębiorstw, czegoś nie rozumiem? Odpowiedz Link Zgłoś
niemcyy Re: Koszty paliwa 24.08.23, 22:35 dwa_kubki_herbaty napisała: > Ale przecież to nie oznacza że tankuje "za darmo", tylko odlicza vat. A te 23 % > potraktuj jako luksus wiezienia dupy. > Czy ja jako etatatowiec, nie kochajacy ekonomiki przedsiębiorstw, czegoś nie ro > zumiem? Moze nie rozumiesz tego, ze jako etatowiec nie masz mozliwosci odliczenia vat z paliwa na prywatne wyjazdy, nawet gdybys chciala placic o te 23% mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Koszty paliwa 24.08.23, 22:41 Zawsze można założyć DG i sobie wszyściutko odliczać. Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Koszty paliwa 25.08.23, 06:41 Ale jak masz auto w środkach trwałych na DG, to nie masz obowiązku prowadzenia ewidencji, tyle że wtedy nie wrzucasz paliwa w koszty w całości. Jak sobie wyobrazasz takie rozdzielenie? Tankujesz cały bak, a wyjazd na rozprawę wrzucasz w koszty, a powrót do domu już nie? Odpowiedz Link Zgłoś