28.08.23, 17:44
zainspirowana wątkiem o odkryciach w pewnym wieku, forumka jedna napisała, ze joga, czy możecie podzielić się doświadczeniem w uprawianiu jogi ? w mojej miejscowości dziewczyna zaprasza na spotkania i właśnie jogę, troszkę ten temat mnie zainteresował i mam ochotę spróbować. Co Wam dała joga / jakie plusy widzicie, może jakieś rady ?
Obserwuj wątek
    • szorstkawelna Re: Joga 28.08.23, 19:08
      Same dobre rzeczy. Od złagodzenia bólu do umiejętności głębszego zrelaksowania się do wzmocnienia całego ciała. Wracam teraz po laru latach do praktyki. Bardzo spokojnej i takiej "emeryckiej", ale dobrze mi to robi.
      • bovirag Re: Joga 28.08.23, 19:23
        Kocham jogę, ćwiczę 2-3 razy w tygodniu. Mój nauczyciel to Hindus, który ma chyba ze 100 lat a daje taki wycisk, że pot po dupie spływa. Odkąd zaczęłam to jestem porozciagana, nie bola mnie stawy, mięśnie i lepiej śpię! Nie ma żadnego negatywu!
    • marta.graca Re: Joga 28.08.23, 19:27
      Poprawa rozciągnięcia, relaks i uspokojenie myśli, lepszy sen- same plusy!
    • primula.alpicola Re: Joga 28.08.23, 19:40
      Koniecznie spróbuj.
      Same korzyści.
    • alina460 Re: Joga 28.08.23, 20:58
      Nuuuda.
    • smoczy_plomien Re: Joga 28.08.23, 21:04
      Mi bardzo pomogła na kręgosłup.
    • abidja Re: Joga 28.08.23, 21:07
      Joga pozwala mi miec kontakt z własnym ciałem. Wycisza, daje kontrole nad miesniami.
      Rozciaga i rozładowuje napiecie.
      Uczy mnie kontroli oddechu i wyciszenia emocji. Dodatkowo po niej czuje sie dobrze, tak naprawde dobrze. Nigdy nie sadzilam ze czucie wlasnego ciala jest tak przyjemne.
      Joga zajmuje sie od 10 lat, 6 l intensywnie.
      • beneficia Re: Joga 28.08.23, 22:02
        Dodatkowo po niej czuje sie dob
        > rze, tak naprawde dobrze

No właśnie to jest ciekawe, chodziłam na jogę tylko dwa razy po pół roku, więc mam małe doświadczenie, ale tak bym to określiła - po zajęciach człowiek po prostu dobrze się czuje.
        I nie chodzi o zmęczenie fizyczne czy rozciągnięcie, tylko o dobre samopoczucie.
        Taki spokój.
        • szorstkawelna Re: Joga 29.08.23, 07:02
          beneficia napisała:

> Dodatkowo po niej czuje sie dob
          > > rze, tak naprawde dobrze
          >
          > No właśnie to jest ciekawe, chodziłam na jogę tylko dwa razy po pół roku, więc
          > mam małe doświadczenie, ale tak bym to określiła - po zajęciach człowiek po pro
          > stu dobrze się czuje.
          > I nie chodzi o zmęczenie fizyczne czy rozciągnięcie, tylko o dobre samopoczucie
          > .
          > Taki spokój.

Coś jest na rzeczy z tym spokojem. Moja siostra, która nie przepada za takimi malo dynamicznymi zajęciami jak joga, ale dala się raz namówić, z zaskoczeniem m przyznała po, że dobrze się czuje - tak inaczej dobrze wink
    • ardzuna Re: Joga 28.08.23, 22:41
      Rada to żebyś ćwiczyła wg metody Iyengara, dobrze wybrała nauczyciela (z certyfikatem) i nie uczyła się z filmików.
      • princesswhitewolf Re: Joga 29.08.23, 08:16
        Ale to tez niepewne. To ryzykowny typ jogi. Chodzilam na zajecia z kobieta ktora zrobila wszystkie mozliwe stopnie trenera Iyengar jogi. Ale w momencie gdy masz klase 20 osobowa, i kazesz sie im ustawiac, zanim dobiegnie do ciebie to mozna sobie coś naciagnac i uszkodzic. Wiem cos o tym
    • runny.babbit Re: Joga 29.08.23, 00:00
      Jest wiele odmian jogi, można dobrać do siebie. Mi dała wysmuklenie, wzmocnienie mięśni, większą elastyczność, większą świadomość ciała.
    • sueellen Re: Joga 29.08.23, 08:17
      Poza powyższymi, bardzo poprawia zmysł równowagi ciała i mobilnośc - zwłaszcza można poczuć efekty w biodrach. Kucanie, schodzenie do poziomu podłogi, wstawanie, schylanie się stają się łatwe jak u dziecka i nie powodują zawrotów głowy. Na koniec poprawa postawy i wyprostowana sylwetka. Człowiek wizualnie staje się wyższy i szczuplejszy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka