Dodaj do ulubionych

Biopsja tarczycy

31.08.23, 11:52
Słuchajcie, jak długo się czeka na wyniki biopsji tarczycy? I jakie są szanse, że to nic groźnego, jeśli w USG wyszły zwapnienia?
Kurczę jestem podłamana, mój przyjaciel, chłopak przed 40. ma podejrzenie nowotworu. Lekarz mu powiedział, że na raka tarczycy coraz częściej chorują młodzi faceci sad
Obserwuj wątek
    • princesswhitewolf Re: Biopsja tarczycy 31.08.23, 11:55
      Mase ludzi ma guzki tarczycy a nawet o tym nie wie. To dosc czeste zjawisko a nie oznacza zaraz nowotworu
    • arwena_111 Re: Biopsja tarczycy 31.08.23, 13:19
      Moja endokrynolog twierdzi, że dużo osób, które "przeżyły"czarnobyl ma problemy z tarczycą. Inna rzecz, że teraz jest lepsza diagnostyka niż kiedyś, ludzie częściej kontrolują, chodzą do lekarzy. W moim pokoleniu sporo osób ma guzki na tarczycy. W 90% łagodne. Dwie znajome miały usuniętą tarczycę. Wykryty nowotwór tarczycy we wczesnym stadium - jest właściwie w 100% wyleczalny - tak powiedział lekarz koleżance.
      • princesswhitewolf Re: Biopsja tarczycy 31.08.23, 13:26
        I co ciekawe wcale to nie dotyczy tylko Polski. Turcja, Grecja inne kraje na wsch Europy doswiadczaja podobnej sprawy
    • hermenegilda_zenia_is_back Re: Biopsja tarczycy 31.08.23, 13:39
      Otóż to, wiele osób w wieku twojego kolegi i trochę starszych ma guzki, w większości prezent po-Czernobylowy. Nie musi to być nic strasznego.
      A nawet nowotwór tarczycy to jeden z tych „lepszych” do leczenia, można żyć dziesiątki lat od diagnozy i bardzo duży odsetek wyleczalności
    • helka.na.zakrecie Re: Biopsja tarczycy 31.08.23, 13:44
      Szanse, są b duże. Poza tym, jak mieć nowotwór, to właśnie ten - jeden z lepiej rokujących.. No chyba, ze ma, sie wyjątkowego pecha i będzie: anaplastyczny.. Ale to rzadki typ
    • kadfael Re: Biopsja tarczycy 31.08.23, 14:30
      Dzięki dziewczyny, pocieszyłyście mnie. Teraz pozostaje czekać na wyniki.
      Lekarza najbardziej zaniepokoiły te zwapnienia.
    • natalyaxx Re: Biopsja tarczycy 31.08.23, 14:49
      Jestem po raku tarczycy, jak coś to na FB jest grupa wsparcia dla raka tarczycy wink Jeśli to najczęstszy brodawkowaty, to nie ma się czym martwić, rokowania są fantastyczne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka