Dodaj do ulubionych

Do kociar - żwirek

31.08.23, 14:44
Ja nic nie wiem o kotach, a moja mama przygarnie za parę dni malucha.
Jaki żwirek polecacie (typ, marka)? Czy taki który spuszcza się w toalecie jest dobry? Który nie pyli?
Obserwuj wątek
    • filutek.von.glutek Re: Do kociar - żwirek 31.08.23, 14:46
      Nie znalazłam jeszcze żwirku idealnego. Póki co kupuję kotom żółtego Benka (standard) i czasem Chico z węglem aktywnym. Te bio się nie sprawdziły.
      • curry1 Re: Do kociar - żwirek 31.08.23, 14:51
        Używaliśmy przez dłuższy czas bentonitowy (Benek), aż za radą ematki spróbowaliśmy Cat's best (drewniany)
        I jestem nim zachwycona, choć oczywiście ma też wady ( jest lekki i czasem kot wynosi trochę na łapkach)
        • mysiulek08 Re: Do kociar - żwirek 31.08.23, 15:02
          troche??? catsbest roznosi sie masakrycznie
        • tairo Re: Do kociar - żwirek 01.09.23, 08:12
          Spróbuj Benka kukurydzianego, Cat's Best się nie umywa.
          • kandyzowana3x Re: Do kociar - żwirek 01.09.23, 08:54
            Potwierdzam, Benek kukurydziany zastąpił u nas cats best I jest bez porównania lepszy.
            • memphis90 Re: Do kociar - żwirek 01.09.23, 10:19
              Moje koty stanowczo odnowiły sikania w kukurydzę…
              • suki-z-godzin Re: Do kociar - żwirek 01.09.23, 11:58
                memphis90 napisała:

> Moje koty stanowczo odnowiły sikania w kukurydzę…
                >

Moje tez. Benek compact spelnia ich oczekiwania jako kibelek i miejsce fedrowania.
          • magia Re: Do kociar - żwirek 01.09.23, 10:34
            Potwierdzam, u nas tez benek super corn najlepszy.
            Zwlaszcza na kudlate łapy, nie klei sie tak jak cats best.
            Znam przypadek kociaka, ktory uwielbia jesc zwirek kukurydziany, wiec trzebaby sprawdzic
    • mysiulek08 Re: Do kociar - żwirek 31.08.23, 15:10
      ferajna nalezy do dwoch frakcji
      wyznawcy drobnego bentonitu (bebek compact) - mniejszosc
      wyznawcy kukurydzy ( benek corn)- wiekszosc
      my zdecydowanie jestesmy tez z frakcji kukurydza🤣 lekki ale nie tak jak catsbest czyli mniej sie roznosi, bardzo dobrze zbryla, mycie kuwet latwe, tylko w zaleznosci od partii jaka sie trafi ( bardziej ' wygrzany'czy mniej) raz szybciej raz pozniej rozbija sie czesciowo 'na maczke' ale orzy jednym kocie jest to sporadyczne
    • zalamana_50 Re: Do kociar - żwirek 31.08.23, 15:18
      Żółty Benek. Moje koty były i obecny, kochają go
    • thea19 Re: Do kociar - żwirek 31.08.23, 15:27
      ja używam cats best, nie pyli, nie zatyka kibelka, wada - mimo wycieraczek zwirkowych roznosi się masakrycznie. Bentonit przy maluchach nie jest polecany bo kociak może go jeść i się zabetonować i do wc odpada totalnie. W Pl nie wolno spuszczać do kanalizacji żadnego żwirku, niezależnie od napisów na opakowaniu.
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Do kociar - żwirek 31.08.23, 15:32
      Bentonitowy zbrylający Benek, na allegro kupuję, jest najtaniej, a jedzenie sklep internetowy zooplus, też najtańszy sklep i z dużym wyborem jedzenia.
      Kukurydziane, drewniane mogą być zjadane, zwłaszcza przez małe kociaki i wtedy kot ma problemy z brzuchem,
    • ardiss1 Re: Do kociar - żwirek 31.08.23, 15:47
      Ja polecam comfy kukurydziany, zbrylający o zapachu ziół- zielone opakowanie. Przerobiłam mnóstwo żwirkow i ten dla mnie najlepszy.
      tylko kupowac trzeba w małych opakowaniach po 7l zdaje się, w większych jest więcej pyłu.
    • tairo Re: Do kociar - żwirek 01.09.23, 08:11
      Benek Corn Cat.
    • pavia Re: Do kociar - żwirek 01.09.23, 08:55
      Jeśli mama miesza w bloku - to drewniany zbrylajacy, który można wyrzucić do kibelka
      • magia Re: Do kociar - żwirek 01.09.23, 10:36
        w PL nie mozna wrzucac zwirku do kibelka
    • anilorak174 Re: Do kociar - żwirek 01.09.23, 09:18
      Moje koty używają super pinio. Dla mnie jest ok, lepszy niz typowy Benek. Tez do usuwania w toalecie.
    • nigolla Re: Do kociar - żwirek 01.09.23, 09:20
      Jako posiadaczka kotów od 19 lat, w tym od 17 lat tego samego, przerobiłam chyba wszystkie możliwe żwirki i obecnie trwa wielka miłość do Catsan Smart Pack, mata ze żwirkiem. Nie pyli, kto nie wynosi na łapkach tak dużo jak innych żwirków i wynoszenie jest super proste.
    • taje Re: Do kociar - żwirek 01.09.23, 09:26
      Ja nieodmiennie polecam World’s Best (to inna marka niż Cats Best). Wadę ma tylko jedną (cena) a poza tym nie pyli się, prawie się nie roznosi, można go spuszczać w toalecie, jest mega wydajny a przede wszystkim w ogóle nie śmierdzi. Żaden inny biodegradowalny żwirek mu nie dorównał. Bentonitowych nie rozważałam.
    • ichi51e Re: Do kociar - żwirek 01.09.23, 09:40
      Żadnego nie należy spuszczać w toalecie - polskie przepisy na to nie pozwalają niezależnie co producent pisze. Ja używam cats best smart pellet - kot nie narzeka ale tez innego nie zna. Chce ja przestawić na tofu ale jakoś nie było okazji.
      Gratulacje z kociaczka!
    • eagle.eagle Re: Do kociar - żwirek 01.09.23, 10:11
      Benek albo ostatnio odkryłam coś takiego i też świetnie daje radę.

zoo24.pl/strona-glowna/11496-calitti-strong-zwirek-bentonitowy-zbrylajacy-25l-5907222223345.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka