panna.nasturcja Re: Arachnofobia 05.09.23, 17:54 Jakim cudem miałaby to być tarantula? Odpowiedz Link Zgłoś
melisananosferatu Re: Arachnofobia 05.09.23, 18:00 Srakim. Cudzyslow zaczne dla ciebie stosowac, cykuto, bo kazdy ogarnal przenosnie, tylko nie ty. I wole byc histeryczka, w ktorej watku mozna sie dowiedziec ciekawych rzeczy na temat pajeczakow niz zgorzknialym babobem, ktory lata za wybranymi nickami tego forum zeby sobie jadu upuscic. Odpowiedz Link Zgłoś
frntta666 Re: Arachnofobia 05.09.23, 18:03 Za wybranymi? Ja myslalam, ze ona tak do wszystkich W pewnym sensie to jest nawet urrrrocze Odpowiedz Link Zgłoś
melisananosferatu Re: Arachnofobia 05.09.23, 18:08 Ostatnio ma jakies wzmozenie, nawet gruuu dosrala. Odpowiedz Link Zgłoś
aadrianka Re: Arachnofobia 05.09.23, 18:13 Ja na każdego dużego pająka mówię "Szeloba", oszczędzam sobie wykładów. Odpowiedz Link Zgłoś
melisananosferatu Re: Arachnofobia 05.09.23, 18:23 Brrr, bardzo w punkt! Btw, to najgorszy dla mnie motyw z LOTR, podobnie jak omijam drugi tom Harrego Pottera. Odpowiedz Link Zgłoś
manon.lescaut4 Re: Arachnofobia 05.09.23, 19:46 Ale tak nawiazując jeszcze do tematu Melisano obczaj sobie (albo i nie) huntsmena z Australii. Wielki oczywiście i zdecydowanie bardziej się kojarzy z katnikiem niż tarantula. Tez taki szarobury, chudy i z tego co czytałam podobne ma zwyczaje, czyli Twój dom traktuje jak własny. Na jakimś forum dla arachnofobow czytałam wypowiedzi Australijczyków, którym nie przeszkadzają za bardzo, bo na caaaale pół roku gdzieś znikają Czyli tak jak katniki. Odpowiedz Link Zgłoś
karmelowa_nowa Re: Arachnofobia 05.09.23, 21:27 Szkoda, że mnie u Ciebie nie było. Uwielbiam paj Odpowiedz Link Zgłoś
melisananosferatu Re: Arachnofobia 05.09.23, 21:45 Ja widzialam filmik z dwoma huntsmanami bo kolega byl 2 lata w Australii🙄 jesli dobrze zapamietalam to sa niegrozne i plochliwe ale gdy mi puscil filmik to mi sie mentalne mozliwosci skonczyly i walczylam o oddech i moze cos teraz pokrecilam o tych malenstwach😀 Kiedys dwa huntsmany wylazly na werande jego domu, on byl w pracy , jego dziewczyna chciala wyjsc do pracy. Odebral od niej telefon, ze ma zaraz przyjechac bo ona nie wyjdzie😀 Odpowiedz Link Zgłoś
manon.lescaut4 Re: Arachnofobia 05.09.23, 23:32 Artykuł na jakimś dailymail czy innym mirrorze czytałam, jak to kobita od tygodni chyba jest uwięziona we własnym domu, bo jej huntsmen siedzi na drzwiach od zewnątrz Zdjęcia oczywiście tez były, te drzwi pamietam, za bardzo podobne do moich Odpowiedz Link Zgłoś
melisananosferatu Re: Arachnofobia 07.09.23, 09:38 W ramach oswajania arachnofobii pozdrowienia od kolesia, ktory przedzie ladne pajeczyny przed domem. Czy musze dodawac, ze nocki mam srednio przespane od feralnego spotkania w lazience i, ze corka codziennie zaglada do szopy 'mamooo, wiecej ich yam jest!'😵💫 Odpowiedz Link Zgłoś
melisananosferatu Re: Arachnofobia 07.09.23, 15:02 No I na bank przyjdzie mi teraz pogryzc kapcie za to misgenderowanie😀 Odpowiedz Link Zgłoś
danaide2.0 Re: Arachnofobia 07.09.23, 11:16 Dopiero co pozbyłam się przez machnięcie ręką żółtego pająka, którego znalazłam w trakcie mycia okna. Szukałam gatunku i znalazłam ciekawy artykuł. Są tu posiadaczki Mazd o parametrach określonych w artykule? www.rp.pl/biznes/art6791201-zolty-pajak-atakuje-mazdy Odpowiedz Link Zgłoś
melisananosferatu Re: Arachnofobia 07.09.23, 11:18 Znaczy dotknelas go przez przypadek czy celowo (aaaa!). Odpowiedz Link Zgłoś
danaide2.0 Re: Arachnofobia 07.09.23, 11:26 Głęboki oddech - oddzielała mnie od niego gąbka. Żółta. Odpowiedz Link Zgłoś
melisananosferatu Re: Arachnofobia 07.09.23, 11:19 O rety...To jakis spiseg zoltych pajunkow a tak na serio to szok i bardzo powazna sprawa skoro moze skonczyc sie pozarem. Odpowiedz Link Zgłoś
danaide2.0 Re: Arachnofobia 07.09.23, 11:27 Mnie zdumiał opis parametrów wozu. Co oznacza, że pająki go sobie upodobały kierując się... częstotliwością wibracji? Czym? Odpowiedz Link Zgłoś
melisananosferatu Re: Arachnofobia 07.09.23, 11:37 Byc moze, geigo musialaby sie/ musialby sie wypowiedziec. Wydaje mi sie, ze slyszalam o takich urzadzeniach emitujacych jakies ultradzwieki zeby odstraszyc pajaki, moze w mazdzie jest cos podobnego? Odpowiedz Link Zgłoś
geigo Re: Arachnofobia 07.09.23, 13:44 Na samochodach się nie znam ale pająki faktycznie reagują na wibracje, nawet komunikują się przy ich udziale - np. samce mające ochotę na kopulację "grają" na sieci łownej samicy szarpiąc nici w określony sposób, żeby właścicielka zorientowała się, że to pora na seks, a nie na obiad; tak robią chociażby krzyżaki. Pajęcza wrażliwość na wibracje i ruch powietrza wykorzystywana jest też przy kręceniu filmów - np. dmucha się na pająka, żeby skłonić go do maszerowania w danym kierunku. Odpowiedz Link Zgłoś
k.messi Re: Arachnofobia 07.09.23, 17:18 Dzień po przeczytaniu tego wątku znalazłam w wannie potwora. To musi być jakaś zmasowana akcja! 😒 Odpowiedz Link Zgłoś
melisananosferatu Re: Arachnofobia 07.09.23, 17:52 Aaaa! Ten grubszy od mojego! Dobrze gotujesz😀 Co one tak do wanny sie garna? Czysciochy😀 Odpowiedz Link Zgłoś
k.messi Re: Arachnofobia 07.09.23, 18:20 5 minut wcześniej byłam w tej łazience i go nie widziałam, potem wchodzę i bum, siedzi i patrzy! Albo siedział najpierw przyczajony tak, że jak weszłam, to nie mogłam go zauważyć... albo wlazł tam tuż przede mną. Jak pomyślę, że wcześniej przemaszerował przez całe mieszkanie, mam drgawki... Odpowiedz Link Zgłoś
melisananosferatu Re: Arachnofobia 07.09.23, 18:26 Kurcze, ja, jak pisalam chcialam isc pobiegac ale postanowilam sobie opsikac wanne taka pianka czyszczaca zeby ja zostawic na czas, gdy mnie nie bedzie a potem wyszorowac. No i sie pochylilam a tam ta szeloba🤯 Odpowiedz Link Zgłoś
geigo Re: Arachnofobia 07.09.23, 21:43 A tu mamy znów samca (bo zmasowana akcja jest taka, że jesień przyszła i pajęczy kawalerowie wędrują szukając sobie dam serca), tylko tym razem pająka z rodzaju Scotophaeus (za diabła nie wiem czy mają jakąś polską nazwę). Podobnie jak kątniki są w dużej mierze synantropijne, a polują chętnie na lądowe skorupiaki, jak prosionki czy stonogi. Odpowiedz Link Zgłoś
k.messi Re: Arachnofobia 07.09.23, 23:02 Jadowite to-to? I tak, szacun za wiedzę! ❤️ Odpowiedz Link Zgłoś
geigo Re: Arachnofobia 08.09.23, 12:51 Dzięki W zasadzie wszystkie pająki są jadowite. Pozbawione gruczołów jadowych są tylko te z rodziny Uloboridae (u nas 3 gatunki) i dwa gatunki z rodzaju Holarchaea z rodziny Anapidae (te są już egzotyczne, występują na Nowej Zelandii i Tasmanii). Rzecz w tym czy jad danego pająka jest (i na ile jest) groźny dla człowieka i czy szczękoczułki tegoż mają zdolność do przebicia ludzkiej skóry. W przypadku Scotophaeusów sądzę, że dałyby radę naruszyć naskórek, ale większej szkody nie zrobią, może poza jakąś lekką miejscową reakcją. Poza tym to płochliwe pająki i naprawdę nie kwapią się do gryzienia człowieka. Odpowiedz Link Zgłoś
caponata75 Re: Arachnofobia 08.09.23, 16:14 Uwielbiam czytać Twoje odpowiedzi w owadzich wątkach. Podziwiam wiedzę! Odpowiedz Link Zgłoś
caponata75 Re: Arachnofobia 08.09.23, 16:19 Oczywiście zdaję sobie sprawę, że pająki to nie owady Odpowiedz Link Zgłoś
caponata75 Re: Arachnofobia 08.09.23, 16:09 Ostatnio spotkałam takiego w toalecie. Potrzeba fizjologiczna była silniejsza niż strach, ale ja się raczej pająków nie boję. Odpowiedz Link Zgłoś
geigo Re: Arachnofobia 08.09.23, 17:01 Caponata, mieszkasz za granicą? Bo patrząc na ułożenie nóg, widzę tu jakiegoś spachacza (Sparassidae), a to pająki głównie tropikalne (u nas mamy z tej rodziny tylko Micrommata virescens, którego samica jest zieloniutka jak wiosenna trawa, plus jeszcze dwa natywne rodzaje w płd. Europie). Odpowiedz Link Zgłoś
caponata75 Re: Arachnofobia 08.09.23, 18:28 Mieszkam za granicą, ale nie tam, gdzie mieszkają te pająki. Zdjęcie z raju bioróżnorodności, Kostaryki. Odpowiedz Link Zgłoś