ifonkaa86 22.11.08, 13:34 boicie się pająków? Właściwie skąd bierze się strach przed pająkami i jak z nim wlaczyć? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kadfael Re: arachnofobia 22.11.08, 13:42 Dopóki pająk nie zwisa mi nad głową i nie gapi sie na mnie jak spię- a tak się zdarzyło:D, to mi nie przeszkadza. Mieszka sobie jeden w mojej łazience i nie mam sumienia go sprzątnąć.;) Odpowiedz Link Zgłoś
sadosia75 Re: arachnofobia 22.11.08, 13:44 Ahahahaha Ty tez masz cos takiego, ze sie gapi? Boje sie strasznie pajakow. wiem, ze gapia sie na mnie i mysla jak by tu mnie o zawal serca przyprawic. nie likwiduje ich, maz jest od tego. eksmituje kazdego pajaka z domu. im pajak wiekszy i ma dluzsze giry tym wiekszego mam psycha. Odpowiedz Link Zgłoś
83kimi Re: arachnofobia 22.11.08, 13:55 Ja mam arachnofobię, chociaż teraz jest już lepiej, już nie krzyczę na widok pająków tak jak kiedyś, ale i tak pojawia się bicie serca i paniczny lęk. Nie walczę z tym, ale też nie mieszkam w regionie, gdzie pająków jest zatrzęsienie. Odpowiedz Link Zgłoś
kadfael Re: arachnofobia 22.11.08, 15:36 Aż tak bardzo nie mam:) Ale kiedys sie obudziłam a tu nad głową zwisa mi na nitce pająk... No co mógł robic? Gapił sie jak spię:D W ogóle od jakiegoś czasu mieszkam prawie na wsi i pełno jakichs stworzeń włazi mi przez okna latem. W bloku w środku miasta tego nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
jj1978 Re: arachnofobia 22.11.08, 15:46 strasznie boje sie pajakow, nie jestem w stanie patrzec na te stwory a tym bardziej sama sobie z nimi radzic. kiedys zamknelam jednego w salonie i nie otwieralam drzwi az wspolokatorka nie wrocila z pracy:) wyjazdy w miejsca gdzie mieszkaja wieksze pajaki niz w europie zazwyczaj wiaza sie z pewna trauma. Odpowiedz Link Zgłoś
she_ra Re: arachnofobia 22.11.08, 15:18 jejuuu to koszmar jest jakiś te pająki! czasem to mi się wydaje, że inni ludzie nie "spotykają" tak często jak ja pająków na swej drodze... ;/ są straszne. te ich nogi. i ten sposób w jaki chodzą. bleeee. aż mam dreszcze jak to pisze! Co wieczór sprawdzam wszystko wokół łożka i pod nim, bo się boję, że w nocy zaczną po mnie chodzić. od dziecka tak mam, że jak zobaczę pająka to zawsze wrzasku narobię ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
she_ra Re: arachnofobia 22.11.08, 15:24 haha jeszcze mi się przypomniało jak kiedyś siedząc w pierwszej ławce na matmie (której nienawidziłam) zauważyłam, że koleżanka z ławki gapi się na coś nad moją głową więc się spojrzałam w górę a tam gigantyczny pająk zwisa nad moją głową, a ponadto jest coraz bliżej tej mojej biednej głowy! Zerwałam się z krzesła i wrzasnęłam "O sodoma! Weźcie to!" na co cała klasa wybuchnęła śmiechem, a nauczycielka "No już uspokój się i siadaj" :o i powiedziałam, że póki nie usuną tego potwora to ja nie siadam! No i już do końca roku na każdej matmie sprawdzałam czy nic się na mnie nie czai w okolicy ;] Odpowiedz Link Zgłoś
klaviatoorka Re: arachnofobia 22.11.08, 20:13 1. strach "bierze się " z ich szybkości,ilości ich odnóży i oczu oraz sposobu odżywiania :( 2.walczyć z nim... najlepiej kapciem lub sprayem Raid :) Odpowiedz Link Zgłoś
tygrysio_misio Re: arachnofobia 22.11.08, 20:45 jest wpojona od dziecka... od dziecka jestesmy straszeni strasznymi owadami i upiorami.... i mamy lek gleboko w sobie..podobnie jak religie sie nam wpaja od dziecka i potem ludzie nie potrafia wytlumaczyc dlaczego akurat ten bog a nie jakis inny... albo jak urazy zwiazane z gwaltem... to siedzi gleboko w glowie i nawet rozum nie potrafi tego zagluszyc Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: arachnofobia 22.11.08, 21:08 Fobie są różne, nie tylko arachnofobia istnieje. Znałam kiedyś panią, która panicznie reagowała na węże. Do tego stopnia, że nie znosiła niczego, co mogło się z wężem skojarzyć (jak np. węgorz). Nie mogła patrzeć na obrazy, rzeźby, czy zdjęcia przedstawiające węże. Ale nie jest to wyłącznie damska specjalność. Znam faceta, u którego widok ćmy wywołuje histeryczną panikę. To naprawdę nie było wpojone, on ma tak sam z siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza e tam wpojona 22.11.08, 21:56 to dlaczego część osób jej nie ma? swoją drogą co te pająki nad wami zwisają? nigdy mi się nie zdarzyło nasze mieszkają grzecznie w łazience i czasem wpadają do wanny, po czym nie mogą z niej wyjść, a po udzieleniu pomocy w wyjściu lecą się odstresować do kąta za koszem na pranie albo niszy pod wanną ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
elzaela Re: arachnofobia 17.01.09, 21:02 Hej:) Zajmuje się arachnofobią(lękiem dotyczącym pająków) Kończę psychologię kliniczną i właśnie tego zaburzenia dotyczy temat mojej pracy magisterskiej W Polsce nie ma specjalnego kwestionariusza ,który pozwoliłby na zbadanie nasilenia lęku przed pająkami Postanowiłam zapełnić tę lukę i zaadaptować na polskie warunki" kwestionariusz arachnofobii",który jest już od dawna z powodzeniem stosowany za granicą(został przetłumaczony na wiele języków) Zapraszam serdecznie do współpracy wszystkich "arachnofobików i nie tylko,bo zależy mi na testowaniu kwestionariusza na większej liczbie osób"Kontakt gigaidiot@wp.pl lub gg12667475 Pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
motyl.slonce Re: arachnofobia 17.01.09, 21:07 W dzieciństwie nie spałam po nocach z powodu strachu przed urojonymi pająkami. Bałam się zasnąć, wydawało mi się, że pająk może być wszędzie. Każde zaswędzenie (urojone) na nodze kończyło się wrzaskiem i zrzucaniem z siebie pościeli. Rodzice byli ze mna u psychologa. Po jakimś czasie mi przeszło. Wyrosłam. Odpowiedz Link Zgłoś
kichigai_ushi czlowiek statystycznie podczas...... 17.01.09, 21:11 snu zjada okolo 7 pajakow podczas swego calego zycia :) Odpowiedz Link Zgłoś
au_lait Re: czlowiek statystycznie podczas...... 17.01.09, 21:17 Mniam... Skąd masz te bezcenne dane? :) Odpowiedz Link Zgłoś
zero_0 Uwielbiam pająki !!! :) 17.01.09, 21:17 Serio! Bardzo je lubię. Czym większy, najlepiej z futerkiem, tym bardziej mnie zachwyca. Gdy byłam dzieckiem zanosiłam do pajęczyn jedzonko dla nich. Są cudowne :) Odpowiedz Link Zgłoś
au_lait Re: arachnofobia 17.01.09, 21:16 Mnóstwo pająków jest jadowitych, również naszych rodzimych, także lęk przed nimi jest po jak najbardziej uzasadniony, a nawet wskazany. Oczywiście nie myliłbym strachu, czy obrzydzenia z fobią. Nie szalejmy, poproszę. Podobnie przecież boimy się węży, os i pszczół, czy inszych skorpionów (choć to też pajęczaki nomen omen). :) Odpowiedz Link Zgłoś
mona817 Re: arachnofobia 17.01.09, 22:41 Nie mam pojęcia skąd się bierze ten lęk, we mnie jakoś nigdy go nie było. Mam przyjaciółkę, która też reagowała wrzaskiem, ale przestała. Pomógł nam w tym... Pająk. Taki zwykły, z długimi nogami. Wzięłąm go na rękę i pozwoliłam mu po niej spacerować. Tłumaczyłam przy tym spokojnie, że taki pająk nic jej nie zrobi itp. Po dłuższej chwili przełamała się i zaczęła podchodzić coraz bliżej, oglądać, komentować. W koncu go dotknęła. Najpierw palcem, a potem pozwoliła mu wejść na swoją rękę. W końcu wypuściłyśmy naszego małego "terapeutę" do lasu. Najlepsze było to, że w szkole mojej przyjaciółki wszyscy wiedzieli o jej strachu (a była to szkoła 9-cio klasowa, od bodaj trzeciej kl podstawówki, aż do matury), więc kiedy chłopcy znajdowali pająka, wiedzieli komu go w dowód sympatii podarować ;) Kiedy więc, już po naszej zabawie z pająkiem, znaleźli gdzieś krzyżaka i przynieśli do niej, a ona... Wzięła go na rękę i stwierdziła, że ładny taki puchaty. Miny kolegów bezcenne i niezapomniane. I wiecie co, nie przyznałam się, że mimo całej sympatii krzyżaka jakoś do ręki bym nie wzięła... Bałam się, że jej lęk powróci. Odpowiedz Link Zgłoś