Dodaj do ulubionych

Erasmus - finansowo

07.09.23, 12:50
Moje dziecko właśnie zaczyna semestr w Paryżu. Dziecko dostało stypendium 645 euro miesięcznie a sam czynsz za akademik to 640 euro uncertain
Wygląda na to, że Erasmus (w Paryżu) to program dla bogatych, którzy mają się za co utrzymać.
Ciekawa jestem, jak jest w innych krajach - czy stypendium rzeczywiście wystarcza tylko na mieszkanie czy też w Paryżu takie zdzierstwo ?

Pozdrawiam
Aga
Obserwuj wątek
    • 35wcieniu Re: Erasmus - finansowo 07.09.23, 12:52
      Każdy Erasmus jest dla bogatych.
    • gryzelda71 Re: Erasmus - finansowo 07.09.23, 12:55
      Tak, dla bogatych. Erasmus + jak dobrze się poszukaj to może, może starczy
    • princy-mincy Re: Erasmus - finansowo 07.09.23, 13:02
      Nie wiem co w tym dziwnego. Bylam na Erasmusie 20 lat temu i tez stypendium wystarczylo na pojedynczy pokoj. Mieszkalam zatem w pokoju z kolezanka, chyba jedyne w calym akademiku dzielilysmy pokoj. I tak trzeba bylo sporo dokladac do wyzywienia i utrzymania.
      • ageman Re: Erasmus - finansowo 07.09.23, 13:10
        Hmm, a jak mój mąż był w Belgii 30 lat temu to jeszcze oszczędności przywiózł. I nie, nie głodował.
        • 35wcieniu Re: Erasmus - finansowo 07.09.23, 13:15
          Cuda, panie.
          • ageman Re: Erasmus - finansowo 07.09.23, 13:17
            Ciekawe, kiedy zmieniły się stawki stypendiów i dlaczego.
            • berdebul Re: Erasmus - finansowo 07.09.23, 13:32
              Stawki się nie zmieniły i to jest problem wink To co kiedyś było całkiem ok kasa, teraz ledwo starcza na dzielony pokój.
            • denispapin Re: Erasmus - finansowo 07.09.23, 13:36
              Ageman, za moich czasów, ponad 20 lat temu, Erasmus zdecydowanie nie wystarczał na utrzymanie we Francji. Było to coś w rodzaju dodatku finansowego. Może Twój mąż miał jakieś inne stypendium?
              • ageman Re: Erasmus - finansowo 07.09.23, 14:31
                Mój mąż był 30 lat temu, to były początki Erasmusa w Polsce. Widocznie potem zmieniono zasady.
                • gris_gris Re: Erasmus - finansowo 07.09.23, 14:38
                  ageman napisała:

> Mój mąż był 30 lat temu, to były początki Erasmusa w Polsce. Widocznie potem zm
                  > ieniono zasady.

30 lat temu nie bylo w Polsce Erasmusa. Pierwszy rok to byl 1998, ja pojechalam w 1999. Pieniedzy bylo malo, ja dostalam dodatkowe stypendium, ktore wystarczalo na calkiem ok zycie, ale inni jakos sobie radzili z tym podstawowym (nie pamietam, ile wynosilo). Niektorzy mieli pomoc rodzicow, ale sila nabywcza zlotowki byla niewielka, wiec duzych sum raczej nie dostawali.
                  • ageman Re: Erasmus - finansowo 07.09.23, 15:17
                    W Polsce czy na Twojej uczelni ?
                    Wikipedia podaje, że Erasmus został uruchomiony przez EU w 1987 roku.
                    • gris_gris Re: Erasmus - finansowo 07.09.23, 15:22
                      ageman napisała:

> W Polsce czy na Twojej uczelni ?
                      > Wikipedia podaje, że Erasmus został uruchomiony przez EU w 1987 roku.

W Polsce. Zalozylam, ze twoj maz wyjechal z Polski; jesli nie, to oczywiscie bylo to mozliwe wczesniej.
                      • gris_gris Re: Erasmus - finansowo 07.09.23, 15:23
                        gris_gris napisała:

> ageman napisała:
                        >
                        > > W Polsce czy na Twojej uczelni ?
                        > > Wikipedia podaje, że Erasmus został uruchomiony przez EU w 1987 roku.
                        >
                        > W Polsce. Zalozylam, ze twoj maz wyjechal z Polski; jesli nie, to oczywiscie by
                        > lo to mozliwe wczesniej.

PS. Widze teraz, co napisalas wyzej. Polska przystapila do programu Erasmus w 1998 r., wiec maz z polskiej uczelni nie mogl wyjechac na to stypendium 30 lat temu, tylko najwyzej 25 smile
                    • szeptucha.z.malucha Re: Erasmus - finansowo 07.09.23, 21:17
                      Pamiętam, ze szkoda mi było, ze program wchodził jak już kończyłam studia.
                  • denispapin Re: Erasmus - finansowo 07.09.23, 17:28
                    Dokładnie tak to pamiętam i tak u mnie było, wyjechałam też w 1999. Pamiętam, że wysokość stypendium Erasmusa zależała od kraju pochodzenia i Polacy mieli je i tak wyższe niż studenci z krajów Europy Zachodniej.
                    Z tego, co pamiętam, to oni jakoś wyliczali różnicę między kosztami życia w kraju pochodzenia studenta i kraju, do którego student wyjeżdżał na Erasmusa. Czyli, np., jeśli uznano, że w Polsce student średnio utrzymuje się za 500 Euro, a we Francji za 1000 Euro/miesiąc, to student z Polski dostawał 500 Euro/miesiąc stypendium Erasmus.
                    Kwoty były oczywiście odpowiednio niższe, ale nie pamiętam już, jakie.
                    • imponderabilia22 Re: Erasmus - finansowo 07.09.23, 19:40
                      Jeszcze wysokość zależała od tego ile wynegocjuje uczelnia macierzysta. Ja np. Miałam nieco wyższe stypendium niż osoby, które przyjechaly np. z Uniwersytetu Lubelskiego.
                • panna.nasturcja Re: Erasmus - finansowo 08.09.23, 17:26
                  Nie mógl by 30 lat temu z polskiej uczelni.
                  Więc albo to nie było 30 lat albo to nie był Erasmus tylko może jakaś lokalna wymiana międzyuczelniana.
        • princy-mincy Re: Erasmus - finansowo 07.09.23, 15:01
          No a mój kolega z roku był w Belgii 20b lat temu (w tyn samym czasie co ja we Francji) i żeby w ogóle tam pojechać, musiał pracować całe poprzedzający wyjazd wakacje. Nie głodował ale nie bylo mowy o przywiezieniu oszczędności.
        • iuscogens Re: Erasmus - finansowo 07.09.23, 20:58
          30 lat temu to chyba nie było Erazmusa jeszcze. Jak ja byłam na studiach, z 20 lat temu na Erazmusa jeździli tylko studenci z bogatych rodzin.
          • ageman Re: Erasmus - finansowo 07.09.23, 22:03
            Chce sprostować, że mąż wyjeżdżal w ramach programu TEMPUS a nie Erasmus. Tamten program działał w Polsce od 1990 r.
            • gris_gris Re: Erasmus - finansowo 07.09.23, 22:17
              ageman napisała:

> Chce sprostować, że mąż wyjeżdżal w ramach programu TEMPUS a nie Erasmus. Tamte
              > n program działał w Polsce od 1990 r.

Właśnie Tempus mi przyszedł na myśl, ale zapomniałam dopisać. Tam były chyba większe stypendia.

• mmoni Re: Erasmus - finansowo 08.09.23, 22:17
                Tak, też byłam na Tempusie w poprzednim stuleciu. Mieliśmy opłacone zakwaterowanie u rodzin, wyżywienie (śniadania i kolacje w dni powszednie, pełne w weekendy), kilka fajnych wycieczek i kieszonkowe, z którego musieliśmy sobie sfinansować lunche i ewentualne podręczniki, ale jak się tym rozsądnie gospodarowało, to faktycznie starczało na wszystko. Stypendium Erasmus z założenia ma tylko wyrównywać różnice pomiędzy cenami w kraju pochodzenia studenta a krajem odwiedzanym i nie sądzę, aby się gdzieś za nie można było utrzymać.
    • taje Re: Erasmus - finansowo 07.09.23, 13:04
      Nie jest źle. Pomyśl, że Twoje przynajmniej ma stypendium i gdzie mieszkać (akademik), a lokalni studenci (albo ci nie z Erazmusa) sami muszą za wszystko płacić. 640 EUR to bardzo przyzwoita cena - sprawdź ile musisz zapłacić za mieszkanie w Amsterdamie (jeżeli je w ogóle znajdziesz), a z akademikami tam bardzo trudno i kosztują co najmniej tyle, co w Paryżu. Koszt utrzymania studenta w każdej europejskiej stolicy jest niestety bardzo wysoki i zazwyczaj sporo wyższy niż w polskich miastach.
    • kaskaz1 Re: Erasmus - finansowo 07.09.23, 13:16
      Mój pojechał do Irlandii . Nie dał się namówić na Francję włochy czy inne zachodnie cieplejsze miejsce. Stypendium takie samo a sam akademik około 1 tys euro/mc. Właśnie wylądował smile
    • nellamari Re: Erasmus - finansowo 07.09.23, 13:29
      Studenci we Francji maja różne zapomogi i socjale. Musi się skontaktować z campusem i ktoś odpowiedzialny za zagranicznych studentów go z pewnością poprowadzi. Przyda się wasze zeznanie podatkowe za dwa ostatnie lata. Jako członek UE powinien się łapać na tych samych zasadach co Francuzi.

www.etudiant.gouv.fr/fr/vos-aides-financieres-1896
      • ageman Re: Erasmus - finansowo 07.09.23, 14:31
        Dziękuję za info, podeślę dziecku, niech sobie sprawdzi.
        • nellamari Re: Erasmus - finansowo 07.09.23, 16:06
          Jako Erasmus może podpadać pod kategorie „boursier”, wiec niech się stara od razu o obiady za 1€ z Crous.
          Najlepiej niech do nich zadzwoni już teraz, żeby się zapisać.

Pour rappel, les repas à 1 euro existent au sein des Centres régionaux des œuvres universitaires et scolaires (Crous), depuis la crise sanitaire, en 2020. À l’origine réservé aux étudiants boursiers, le dispositif avait été étendu l’année suivante à la totalité des étudiants de l’enseignement supérieur. Mais, pour la période 2022/2023, seuls les étudiants boursiers bénéficient de ce tarif.
    • thea19 Re: Erasmus - finansowo 07.09.23, 13:46
      20 lat temu przyjaciółka była w De i jej rodzice kredyt brali w związku z tym
    • imponderabilia22 Re: Erasmus - finansowo 07.09.23, 13:58
      Zależy jaki kraj i jaka część kraju. Stypendia w zależności od części Europy też się różnią. Np. osobom jadącym do Skandynawii stypendium wystarczało na sam akademik. Zaś mi w małej miejscowości uniwersyteckiej w jednym z zachodnich krajów Europy stypendium choć niższe niż w Skandynawii starczyło i na akademik i na jedzenie i na drobne przyjemności. Z kolei znajomym będącym w tym samym kraju ale w stolicy też starczyło właściwie tylko na akademik. Jeśli nie chcesz dopłacać - wybierasz miejsca typu Wilno, Ołomuniec itp. Tam stypendium wystarcza na przeżycie.
      • ageman Re: Erasmus - finansowo 07.09.23, 14:34
        Ale to nie takie proste przecież. Każdy wydział ma swoje własne umowy z innymi uczelniami i możesz wybierać tylko z tych, z którymi twój wydział ma umowę. Do tego inne umowy mają w przypadku studiów licencjackich a inne przy magisterskich. I jeszcze musisz mieć certyfikat językowy.
        • imponderabilia22 Re: Erasmus - finansowo 07.09.23, 14:40
          No to wiadomo. Ale wiesz wcześniej jakie to uczelnie przed złożeniem papierów, więc możesz się zorientować w kosztach itp.
    • turzyca Re: Erasmus - finansowo 07.09.23, 14:42
      Stypendium Erasmusa ma pokryć RÓŻNICĘ w kosztach utrzymania, nie całość kosztów utrzymania.
    • wena-suela Re: Erasmus - finansowo 07.09.23, 14:42
      To i tak nieźle. Często nie ma szans na akademik, a mieszkanie z wolnego rynku kosztuje więcej niż stypendium. Tak jest w Holandii (całej chyba bo tam dramat z mieszkaniami dla studentów), Barcelonie, a nawet na Sardynii.
    • szarmszejk123 Re: Erasmus - finansowo 07.09.23, 14:45
      W Holandii nawet jeśli stypendium wystarczy, to i tak nie ma gdzie mieszkać. Czyli ten Paryż już lepszy:p
    • heca7 Re: Erasmus - finansowo 07.09.23, 15:06
      Za tyle to w NL ledwo obdrapany pokój bez własnej łazienki wynajmiesz... O ile cudem coś znajdziesz... Więc jak jest akademik i to do tego dostępny to nie ma co narzekać.
    • jkl13 Re: Erasmus - finansowo 07.09.23, 15:11
      Siostra 10 lat temu była na Erasmusie w kraju Basków. Stypendium wystarczyło na pokój właśnie, resztę kasy miała od rodziców w tej samej wysokości, co w Polsce. Dopiero taka kwota pozwoliła jej się utrzymać w Hiszpanii.
    • gaskama Re: Erasmus - finansowo 07.09.23, 15:25
      Idea erasmusa jest taka:
      zwykle na zachodzie mlodzi ludzie studiują w innych miastach niż mieszkają ich rodzice. Polscy studenci są najmniej mobilni w całej Europie, jesteśmy na ostatnim miejscu. Zarówno pod względem mobilności zagranicznej jak i wewnątrzkrajowej. Stypendium z Erasmusa ma pokryć różnie w kasztach studiowania we własnym kraju a kraju goszczącym. Jest opracowanie polskich banków, że polski student potrzbuje na życie około 2800 zł miesięcznie (czywiscie taki, który musi mieszkać w innym miejscu niż rodzice). Stąd wynikają kwoty dla poszczególnych krajów.

• denispapin Re: Erasmus - finansowo 07.09.23, 17:32
        Dokładnie o to chodzi.
    • palacinka2020 Re: Erasmus - finansowo 07.09.23, 19:48
      Przeciez Erasmus pokrywa roznice w kosztach utrzymania miedzy Paryzem a Warszawa, a nie caly koszt utrzymania. Moim zdaniem 650 euro jest calkiem ok.
    • taki-sobie-nick Re: Erasmus - finansowo 07.09.23, 20:01
      Hehe dobre.

Dodam, że 50 ojro dopłacają (nie wiem - jednorazowo czy stale) za przyjazd niskoeemisyjny.
    • emateczka Re: Erasmus - finansowo 07.09.23, 20:03
      Tez byłam na Erazmusie 30+ lat temu w Niemczech. I też na akademik wystarczało, no, z lekką górką. Resztę dawali mi rodzice i dorabiałam sobie sprzątaniem.
    • imponderabilia22 Re: Erasmus - finansowo 07.09.23, 20:45
      I jeszcze dali na dojazd ileś euro, chyba300 i przy zameldowaniu się w urzędzie - każdemu 50euro. Wtedy to była kupa kasy dla mnie
    • taki-sobie-nick Re: Erasmus - finansowo 07.09.23, 20:52
      Świat jest dla bogatych, a przede wszystkim - świat jest dla zdrowych.
    • agatazieba Re: Erasmus - finansowo 08.09.23, 15:00
      Założenie było takie, że stypendium miało pokrywać różnicę pomiędzy kosztami utrzymania tu i tam.
      Oczywiście, że nie wszystkich stać.
    • mae224 Re: Erasmus - finansowo 08.09.23, 15:45
      20 lat temu miałam 100 €/miesiąc; pracowałam na miejscu.
    • panna.nasturcja Re: Erasmus - finansowo 08.09.23, 17:50
      Stypendium nie ma wystarczy na utrzymanie w Paryżu tylko pokryć różnicę pomiędzy utrzymaniem się studenta w Polsce a w kraju, w którym jest ba Erasmusie. Przy założeniu, że w Polsce nie mieszka z rodzicami. To wyliczenie dla Polski to jest obecnie jakoś ciut poniżej 3000 zł. Więc liczysz stypendium i 3000 zł i to powinno starczyć, tak to jest liczone.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka