Dodaj do ulubionych

Handel wizami

14.09.23, 20:09
No, jak tam pisiary. Co sądzicie o handlu wizami przez nasz rząd, który tak nas broni przed emigrantami? Więcej wizami sprzedali, niż Niemcy i Włosi razem wzięci. Nie chcieli 2.000 z przydziału a przytulili kasę z 80.000 wiz.
Obserwuj wątek
    • sabek81 Re: Handel wizami 14.09.23, 20:15
      A za Tuska…, za 2,3,4…. 😂🤭
      • gaskama Re: Handel wizami 14.09.23, 20:28
        Co za Tuska?
        • marta.graca Re: Handel wizami 14.09.23, 20:32
          No ośmiorniczki jedli smile
          • panna.nasturcja Re: Handel wizami 14.09.23, 23:42
            A Nowak miał zegarek!
            • iwoniaw Re: Handel wizami 15.09.23, 08:45
              panna.nasturcja napisała:

> A Nowak miał zegarek!

No wiesz, teraz Tusk ma buty... 🤷‍♀️

Bardzo dziwne, ani jedna miłośniczka płotu i przeciwniczka emigrantów nie zauważyła tego wątku...
              • bi_scotti Re: Handel wizami 15.09.23, 15:52
                iwoniaw napisała:

> Bardzo dziwne, ani jedna miłośniczka płotu i przeciwniczka emigrantów nie zauwa
                > żyła tego wątku...
                >

Nie wywoluj husky z lasu! ... and watch what you wish for tongue_out Cheers.
                • dreg13 Re: Handel wizami 15.09.23, 16:05
                  Ja się dziwie tym wątkom, ktore tu powstają. Dlaczego nagle jest wielkie oburzenie, że mamy napływ imigrantow, ktory odbywa się w sposob cywilizowny, po prostu za pieniàdze? Wawrzyk powinien tu chyba być czczony jako ten, ktory własnie walczy po cichu z tym nielegalnym przemytem przez granice.
                  Tam też idą za kasę przecież, więc o co chodzi?

Miałabym nadzieje, że PiS sie na tym karkołomnie wyłoży, ale cóż - opozycja przecież nie może zagrać kartą pod tytułem „hordy najeźdźców”. Przecież to sami lekarze…

Ja jestem spójna - nie chcę turystow ani Putina, ani Wawrzyka (jeden uj zresztą, to jest dokładnie to samo)
                  • alicia033 Re: Handel wizami 15.09.23, 18:03
                    dreg13 napisała:

> Dlaczego nagle jest wielkie oburzenie, że mamy napływ imigrantow, ktory odbywa się w sposob cywilizowny, po prostu za pieniàdze?

no idiotkasad
                    Gdyby to było legalne to żadnej afery by nie było, "geniuszko".

> Tam też idą za kasę przecież, więc o co chodzi?

no właśnie, zdecyduj się: albo za pieniądze jest o.k. albo jednak nie jest o.k. i jesteś przeciw. Bo co zadanie, to sobie tu, rasiolko, przeczysz.
          • zbarazowa Re: Handel wizami 15.09.23, 14:09
            naprawdę sądzisz że chodziło o jedzenie ośmiorniczek?
            • dreg13 Re: Handel wizami 15.09.23, 14:11
              Za 8 lat pewnie będzie, ze chodziło o kilku bollywoodzkich aktorów 😂
            • marta.graca Re: Handel wizami 15.09.23, 14:17
              Niezależnie od tego, o co chodziło, lista afer za rządów PIS już daaawno to przesłoniła.
            • hanusinamama Re: Handel wizami 15.09.23, 16:26
              Jak zsumujesz wszystkie co zrobiło PO to nie dociągniesz do 1/1000 przekrętów PIS. No przykro mi ale twój prezio za bardzo się rozkręcił
        • primula.alpicola Re: Handel wizami 15.09.23, 14:20
          gaskama napisała:

> Co za Tuska?

No co, co, całe ZUO.
    • langsam Re: Handel wizami 14.09.23, 20:31
      To jest tak śmieszna wiadomość, i tak dokładnie pokazuje całe to prawicowe oszustwo że po prostu czaszka dymi.

• gaskama Re: Handel wizami 14.09.23, 20:39
        Wyborca PiS czerpiący informacje tylko z tvpis nie czai, o co chodzi. Dziś w dzienniku pierwsza wiadomość to walka z PiS z nielegalnymi emigrantami i strassenie, jak niebezpiecznie jest u jak gwałcą w Europie Zachodniej.
        • ariathedevil Re: Handel wizami 15.09.23, 14:23
          Na to pewnie poszła kaksa z wiz...
        • mizantropka_20 Re: Handel wizami 16.09.23, 16:20
          Jeżeli wyborca pis czerpie informację tylko z tvp info, to nic dziwnego, że jest wyborcą pis
    • runny.babbit Re: Handel wizami 14.09.23, 21:53
      Wyborca PiS po pierwsze nie uwierzy, że to miało miejsce, a jak już uwierzy, to jeszcze będzie dumny, że władze takie obrotne, zarabiają....
      • grey_delphinum Re: Handel wizami 14.09.23, 22:20
        runny.babbit napisał(a):

> Wyborca PiS po pierwsze nie uwierzy, że to miało miejsce, a jak już uwierzy, to
        > jeszcze będzie dumny, że władze takie obrotne, zarabiają....

W punkt!

Dokładnie taką słyszałam rozmowę w autobusie.
    • kozaki_za_kolano Re: Handel wizami 14.09.23, 22:06
      Ja nie pisara, a w tej całej aferze pomijam podwójne standardy, amoralność, itd.

Najbardziej niepokoi mnie, że ci całkiem przypadkowi ludzie z naszymi wizami potencjalnie mogli rozmyć się u nas w kraju, bo podobno nikt nie monitoruje, co dalej robią, gdzie są, czy pracują, czy sprowadzili rodziny, czy posyłają dzieci do szkoły. Czyli ktoś np. z Indii lub Afryki przyjechał niby do pracy i po wjechaniu do Polski zniknął, jakby go pochłonęła czarna dziura.
      Znajomy ich wyborca oczywiście twierdzi,że wszyscy wyjechali do Niemiec i u nas nie zostali. Ale na ulicach widać coś innego, jak najbardziej zostali, teraz jakby wyjaśnia się, skąd tak dużo cudzoziemców.

Jeśli to prawda, to słabo, bo bycie poza systemem to kłopoty i dla tych ludzi, i dla państwa.
      • triss_merigold6 Re: Handel wizami 14.09.23, 22:17
        skąd tak dużo cudzoziemców

okreslonych cudzoziemców, bo nie chodzi o białych
      • ell.czupakabra Re: Handel wizami 15.09.23, 14:32
        kozaki_za_kolano napisała:

> Znajomy ich wyborca oczywiście twierdzi,że wszyscy wyjechali do Niemiec i u nas
        > nie zostali. Ale na ulicach widać coś innego

Ja myślę, że trzeba to uświadomić pisiorom i postraszyć "beżowymi" i czarnoskórymi. A nie, czekaj...
      • babcia47 Re: Handel wizami 15.09.23, 16:24
        Tyle, ze Niemcy zaczynają nam odsyłać tych którzy dostali się do nich przez nasz kraj. W tym roku odesłali juz ok 500 osob a dwa razy tyle czeka na wyjazd do Polski. Co gorsza na razie tylko zaczynają się wzmożone kontrole na granicy z Polską ale możliwe że zaczną się ograniczenia w ruchu granicznym a wtedy nie będzie już tak różowo gdy ktoś podróżuje zawodowo a nawet turystycznie. Imigrqnci z ważykowymi wizami trafiali tez do USA przez Meksyk. Może skończyć się ruch bezwizowy
      • hanusinamama Re: Handel wizami 15.09.23, 16:25
        W Trójmieście mieszka sporo Hindusów pracujących dla IT północnych krajów. Normalnie strach koło takiego informatyka ulicą iść co??
        • sol_13 Re: Handel wizami 16.09.23, 11:51
          W Wawie Hindusi informatycy są od lat, w okolicach Ronda Daszyńskiego pełno ich rano i popołudniu.
          Problem polega na tym, że nie tylko informatycy przyjeżdżają.
    • ichi51e Re: Handel wizami 14.09.23, 22:16
      A mnie wczoraj Hindus w turbanie wiózł uberem. Całkiem niezłe tez mówił po polsku (do tego gadatliwy nie mruk jak goście z Kaukazu) - widać ze się asymiluje…
      • triss_merigold6 Re: Handel wizami 14.09.23, 22:19
        To nie jest asymilacja.
        • bominka Re: Handel wizami 14.09.23, 22:22
          Wyszło szydło z worka...
        • ichi51e Re: Handel wizami 15.09.23, 08:26
          Nie zależy mi się żeby stał się Polakiem. Dla mnie może być pozytywnym hindusem żyjącym w Polsce.
        • hanusinamama Re: Handel wizami 15.09.23, 16:21
          Nie? A co??
      • sol_13 Re: Handel wizami 14.09.23, 23:37
        Dobrze, że mówił, Kaukazy piszą ciągle do mnie w uberze po rosyjsku, strasznie mnie to irytuje.
        • ichi51e Re: Handel wizami 15.09.23, 08:25
          No właśnie mi tez się podobało! Wesoły gadatliwy sympatycznie gadatliwy do tego! Jak cudzoziemiec uczy się języka głównie od zony/dziewczyny to uczy się takiego sympatycznego przyjaznego języka i przyjemnie się takiego słucha.
        • hanusinamama Re: Handel wizami 15.09.23, 16:24
          Może jak przestaniesz do nich mówić per Kaukaz...inaczej cię potraktują.
          I przypominam ze nawet tu na e-mamie jest kilka emigrantek, któe nie czują potrzeby nauki języka kraju w którym teraz zyją.
          • sol_13 Re: Handel wizami 15.09.23, 17:56
            Przecież ja do nich w ogóle nie mówię xd
            Piszą w aplikacji że np stoją gdzie indziej po rosyjsku. Korzystałaś kiedyś w ogóle z ubera.
            • asia.sthm Re: Handel wizami 15.09.23, 18:35
              > Korzystałaś kiedyś w ogóle z ubera.

Nie ucz ojca dzieci robić. Jeszcze żaden kierowca ubera dam w aplikacji słowa nie napisał. Teksty idà z automatu i na pewno nie po rosyjsku jeśli w Rosji nie jesteś. Jesteś?
              • sol_13 Re: Handel wizami 15.09.23, 21:23
                Zdradzę Ci tajemnicę, kierowca ubera ma nawet opcję zadzwonić do Ciebie, nie tylko napisać. Sama jesteś automat xd
                • asia.sthm Re: Handel wizami 16.09.23, 07:00
                  I tak do ciebie piszà i wydzwaniajà. Wszystko po rosyjsku oczywiście. Pokaż jakiś tekst, będę podziwiać. Cyrylicę nawet przeczytam
                  • sol_13 Re: Handel wizami 16.09.23, 11:49
                    Jakbyś trollu korzystał rzeczywiście z ubera, to byś wiedział, że konwersacji z kierowcą nie ma w historii przejazdów.
      • princesswhitewolf Re: Handel wizami 16.09.23, 13:27
        >A mnie wczoraj Hindus w turbanie wiózł uberem.

Jak w turbanie to Sikh a nie Hindus ( w sensie religii)
    • veryvery Re: Handel wizami 14.09.23, 22:33
      Piszecie ze w Polsce teraz tak duzo cudzoziemcow, ja w Polsce nie bylam 5 lat, czyli jak przyjadę to mogę doznać lekkiego szoku? big_grin, (jestem z aglomeracji śląskiej)
      • marta.graca Re: Handel wizami 14.09.23, 22:37
        Bez przesady, na ulicach jedynie co, to dużo ukraińskiego słychać.
      • leosia-wspaniala Re: Handel wizami 15.09.23, 14:37
        Nie poczujesz się raczej jak w centrum Londynu, ale jest bardziej kolorowo niż było kilka lat temu.
        • melikles Re: Handel wizami 15.09.23, 19:51
          Zajechało Dixielandem A.D. 1955.

https://ichef.bbci.co.uk/news/976/mcs/media/images/80545000/jpg/_80545757_getty_sign.jpg

leosia-wspaniala napisał(a):

> Nie poczujesz się raczej jak w centrum Londynu, ale jest bardziej kolorowo niż
          > było kilka lat temu.
      • gulcia77 Re: Handel wizami 16.09.23, 12:39
        Nie chce mi się z biura wyłazić, ale zrobię ci zdjęcie skrzyżowanie, przez które przejeżdżam codziennie w Bytomiu. Tak, mamy kolorowo. Mnie to zupełnie nie przeszkadza. Ale oficjalna propaganda bierze w łeb, jeśli tylko zechce się wyjść z propagandowej banieczki.
    • iwles Re: Handel wizami 14.09.23, 22:47

"Z korespondencji ministra Lecha Kołakowskiego z ministrem Zbigniewem Rauem, w której Kołakowski zwracał się o pilne otworzenie rynku dla pracowników z krajów azjatyckich i afrykańskich"

Noooo teraz już wiemy, co chcieli przykryc najętymi "pracownikami" Orlenu.
      To jest zapewne ten stworzony nowy rynek pracowników. Wcale bym się nie zdziwiła.
    • 71tosia Re: Handel wizami 15.09.23, 13:54
      Wawrzyk (właśnie trafił do szpitala w stanie ciężkim) jako jedyny odpowie, minister i premier przecież żadnej odpowiedzialności za polityke rzadu nie ponoszą? No może jeszcze hydraulika i kilka sprzątaczek zwolnią - by pokazać „ostre” działanie.
      • mysiaapysia Re: Handel wizami 15.09.23, 14:02
        Metoda stara jak nasza scena polityczna - winny ucieka w chorobę.
        • 71tosia Re: Handel wizami 15.09.23, 14:07
          Albo zwala się kozła ofiarnego …
        • ariathedevil Re: Handel wizami 15.09.23, 14:28
          Żeby tylko nie ulotnił się z dymem.
    • krolewska.asma Re: Handel wizami 15.09.23, 14:27
      Z całym szacunkiem ale poczytajcie trochę może na jakim statusie te dwie grupy miałaby wjeżdżać do Polski i co się wiąże z przyznaniem tego statusuwink

Bo narazie taka dyskusja jest na takim poziomie jak byście postawiły koło siebie Donalda Tuska i Jarosława Kaczyńskiego i krzyczały że to to samo bo obaj są białymi mężczyznamiwink))))
      Było to śmieszne tylko na początku a teraz naprawdę robi się nudne
      • iwles Re: Handel wizami 15.09.23, 14:29

A cóż takiego ty wyczytałaś mądrego, że nas pouczasz i myślisz, że wiesz lepiej?
        • semihora Re: Handel wizami 15.09.23, 15:55
          Przekaz partyjny smile
      • babcia47 Re: Handel wizami 15.09.23, 16:16
        Tak jest różnica. Osoby które przedarły się przez mur siłą rzeczy są sprawdzane przez służby i w razie wykrycia ze stanowią niepożądany element są odsyłane do kraju pochodzenia. Osoby które kupiły wizę w ciągu 30 minut lub przez internet oraz ogólnie w wielkim tłumie nie byly sprawdzane przez nikogo bo to wrecz niemożliwe.
        • dreg13 Re: Handel wizami 15.09.23, 16:22
          Hahaha smile
          Jak są sprawdzane przez służby? I ktore? Podaj procedurę, proszę 😁
          • marta.graca Re: Handel wizami 15.09.23, 16:24
            Otwórz sobie ustawę i poczytaj. Te procedury trwają przecież miesiącami.
            • dreg13 Re: Handel wizami 15.09.23, 16:30
              I jak sprawdzisz osobe bez dokumentow? Kolesia na oko 30-letniego, ktory mowi, ze ma lat 15?
              • 71tosia Re: Handel wizami 15.09.23, 16:34
                Ja nie, ale chyba po cos zatrudniamy za ciężkie pieniądze w służbach ludzi, psychologów, tłumaczy, socjologów etc. No chyba ze twierdzisz ze PiS już ich wszystkich zwolnił?
                • dreg13 Re: Handel wizami 15.09.23, 17:09
                  Ja twierdzę?
                  Hm. Przecież od lat się tu pisze, że w słuzbach pracują sami zwyrodnialcy, nieudacznicy i kulsony. A tu sie okazuje nagle, że za ciężkie pieniądze jacyś specjaliści??
                  • 71tosia Re: Handel wizami 16.09.23, 15:40
                    W służbach pracują specjaliści których umiejętności nikt nie wykorzystuje i całkiem sporo nieudaczników którzy o wszystkim decydują. Ze tylko wspomnę o wysadzeniu komendy głównej smile
              • babcia47 Re: Handel wizami 15.09.23, 18:28
                No o ile pamiętam to pojawiły się zdjęcia takiego delikwenta prezentowane na konferencji prasowej baszych sluzb w moro na jakimś militarnym spotkaniu co miało dokumentować ze nie jest to imigrant szukajacy u nas azylu. Na zdjęciu z koniem pis sie przejechal. Inna rzecz ze po zamknięciu gościa w obozie wszczyna się procedury a jak skuteczne to juz zależy od naszych sluzb. W internecie nic nie ginie są programy do rozpoznawania twarzy , monitoringi , dostęp do dokumentacji unijnych sluzb
                • alicia033 Re: Handel wizami 15.09.23, 18:34
                  babcia47 napisała:

> Na zdjęciu z koniem pis sie przejechal.

Znaczy jak się przejechał?
                  Bo poparcie po tym mu nijak nie spadło, przeciwnie, różne wapahy wyły tu z ekstazą nad tym "murem" i bezprawnymi działaniami polskich (tfu) służb.
              • ardzuna Re: Handel wizami 16.09.23, 12:17
                dreg13 napisała:

> I jak sprawdzisz osobe bez dokumentow? Kolesia na oko 30-letniego, ktory mowi,
                > ze ma lat 15?

A jak ma dokumenty, ale sfałszowane? To jak sobie radzą biedne służby? Dla ułatwienia informuję, że lewe dokumenty mogą mieć też Polacy.
    • volta2 Re: Handel wizami 15.09.23, 15:33
      Ale to już nie lubisz emigrantów? Już ci przeszkadzają,? Co za zmiana...
      • ariathedevil Re: Handel wizami 15.09.23, 15:46
        Ja np. nie przepadam za fanatycznymi islamistami, tak jak i za fanatycznymi katolami i nigdy nie pisałam, że jest inaczej, ale nie chciałabym ciężarnych kobiet przerzucać przez zasieki i jednocześnie wpuszczać setki tys. niesprawdzonych osób. To się chyba nazywa schizofrenia paranoidalna, ewentualnie rozdwojenie jaźni ?
      • iwles Re: Handel wizami 15.09.23, 16:18

Jeżeli nie zauważyłaś, to wątek jest o tym, że imigrantów nie lubi pis.
        • volta2 Re: Handel wizami 15.09.23, 16:25
          Odróżniasz przekraczających granicę na Okęciu od tych z kamieniami w lesie? A sorki, nie odróżniasz, więc nie pogadamy. Jako regularnie latająca z dzikich krajów siedzę sobie często gęsto w samolocie obok takich przybyszów. Nie są niebezpieczni, nie rzucają we mnie kamieniami, mają paszport i kasę na taksę z lotniska. O dziwo nikt ich nie puszbukuje.
          • ariathedevil Re: Handel wizami 15.09.23, 16:35
            Ja odróżniam ci pierwsi wybrali lepsze biuro podróży.
          • babcia47 Re: Handel wizami 15.09.23, 16:43
            Tyle ze tych z lasu jak złapią to sprawdzają do siódmego pokolenia. Kim jest siedzqcy obok ciebie w samolocie nikt nie wie jezeli kupił wizę przez internet lub po półgodzinnej wizycie przy stoisku pod konsulatem. WTC rozwalili wlasnie tacy którzy przedostali się do Stanów pod przykrywką. Z drugiej strony kto wie czy nie zostali wyslani przez ruskich by nam trochę namieszać z okazji wojny? W Rosji muzułmanów tez jak mrówkow ilez to roboty zrobić z któregoś hindusem czy saudyjczykuem
            • dreg13 Re: Handel wizami 15.09.23, 17:13
              Z lasu to łapią moze jednego na 1000. Reszta codziennie przejezdza czym tylko sie da. Dzisiaj zlapali chyba pijanego siedemnastolatka, ktory przewozil Syryjczykow. Mozesz sobie zdjęcia obejrzec.
              I pytanie - jak sprawdzisz do siodmego pokolenia tysiąc facetów, z ktorych każdy nazywa się Mhmd Ghrb, każdy urodził się nie wiadomo gdzie i nie wiadomo kiedy?
              • babcia47 Re: Handel wizami 15.09.23, 18:39
                Tyle ze takiemu ktory nie udzieli pełnych i wiarygodnych informacji po których będzie go mozna sprawdzić nie udziela się prawa pobytu i pracy w Polsce . Z tego co czytałam to juz kilka samolotów taki zwrotów poleciało do krajów pochodzenia . To ze jak piszesz lqpie sie 1 na 1000 to juz kwestia sprawności naszych sluzb a ponoć jesteśmy tak teraz chronieni i bezpieczni ze mucha nie siada. Moeszkam od dziesiecioleci na zachodniej granicy i choc zdarzały się przejścia przez zieloną granice to nie byly to tysiące dziennie i nie było muru, elektroniki a w rzece byl czasem tak niski stan wody ze kaczka mogla przejść nie mocząc brzuszka . Gdy nieświadomie weszłam nad rzekę z dziećmi i szczeniakiem to po chwili byl przy mnie pogranicznik z pouczeniem bo nie wolno z psem
              • turzyca Re: Handel wizami 16.09.23, 09:54
                >Z lasu to łapią moze jednego na 1000. Reszta codziennie przejezdza czym tylko sie da

Jakby było wiadomo, że trafienie na polskiego pogranicznika oznacza trafienie do bezpiecznego miejsca i rozpoczęcie normalnej procedury uchodźczej, to by ci ludzie sami pograniczników szukali.

>jak sprawdzisz do siodmego pokolenia tysiąc facetów, z ktorych każdy nazywa się Mhmd Ghrb, każdy urodził się nie wiadomo gdzie i nie wiadomo kiedy?

Normalnie, tak samo jak sprawdzano Grzegorza Leszczyńskiego czy Marzannę Szczęsną-Mrzyk. Sadzasz swojego człowieka, który zna perfekt dany język i on prowadzi rozmowę, sprawdzając fakty, ale też np. czy regiolekt odpowiada deklarowanemu miejscu pochodzenia. W Polsce da się to zrobić, mimo potwornej homogenizacji polskiego, w przypadku Niemców jesteś w stanie rozpoznać, z jakiej części Niemiec ktoś pochodzi wyłącznie na podstawie wymowy. O ile dobrze wiem, w państwach takich jak Pakistan to zjawisko jest jeszcze bardziej nasilone.
                Do tego pobierasz dane biometryczne, odciski palców, skan tęczówki i co tam jeszcze, i masz go bardzo porządnie w bazie danych.
                • demodee Re: Handel wizami 16.09.23, 11:06
                  > Do tego pobierasz dane biometryczne, odciski palców, skan tęczówki i co tam jeszcze, i masz go bardzo porządnie w bazie danych.

No dobrze, za ciężkie pieniądze prześwietliliśmy człowieka, wprowadziliśmy do bazy danych i co robimy dalej?
                  • ardzuna Re: Handel wizami 16.09.23, 12:19
                    To, co przewiduje polskie prawo.
                  • babcia47 Re: Handel wizami 16.09.23, 12:43
                    Z tego co czytala tych którzy przedarli się przez bialoruskąvgrqnice i stanowczo Polska chce się pozbyć ładują do samolotu i odwożą na lotnisko do kraju pochodzenia. Co dalej nie wiem chyba w stylu niech tamte wladze się nim zajmą albo niech radzi sobie dalej sam we własnym kraju
                    • demodee Re: Handel wizami 16.09.23, 13:23
                      Ale ja nie wiem, po co mamy prześwietlać tych cudzoziemców! Po co te koszty i procedury?

Normalnie, spotykamy człowieka blisko granicy. Sprawdzamy, czy ma wizę. Jak ma - to dobrze, puszczamy go wolno. Jak nie ma, to pytamy skąd się tu wziął, mówi, że z Białorusi, to go wydalamy na Białoruś.

• ardzuna Re: Handel wizami 16.09.23, 15:47
                        demodee napisała:

> Ale ja nie wiem, po co mamy prześwietlać tych cudzoziemców! Po co te koszty i p
                        > rocedury?

Nie musimy ich prześwietlać. Jeśli złożą wniosek o status uchodźcy, musimy go rozpatrzyć. Dlaczego? Bo oni są życiem poczętym, a my jesteśmy za życiem i nie chcemy, żeby ktoś stracił życie po relokacji do kraju, gdzie mu grożą prześladowania. Dlatego zostaliśmy sygnatariuszami Konwencji Genewskiej, która nas wiąże.
                        • mizantropka_20 Re: Handel wizami 16.09.23, 16:41
                          Musisz jej to na pisowski przełożyć, inaczej nie pojmie
                      • 71tosia Re: Handel wizami 16.09.23, 16:27
                        Droga Demodee z tego samego powodu z jakiego ty powinnas przestrzegać zasad prawa. Polska podpisała konwencje Genewska, jezeli rzad PiS jej przestrzegać nie zamierza to musi ja najpierw wypowiedzieć.
                      • babcia47 Re: Handel wizami 16.09.23, 19:48
                        demodee napisała:

> Ale ja nie wiem, po co mamy prześwietlać tych cudzoziemców! Po co te koszty i p
                        > rocedury?
                        >
                        > Normalnie, spotykamy człowieka blisko granicy. Sprawdzamy, czy ma wizę. Jak ma
                        > - to dobrze, puszczamy go wolno. Jak nie ma, to pytamy skąd się tu wziął, mówi,
                        > że z Białorusi, to go wydalamy na Białoruś.
                        >

No pewnie po co? Jezeli jeden z drugim dopusci się jakiegoś sabotażu na bazach naszych, sojuszniczych lub na drogach komunikacyjnych ktorymi przechodzi broń dla Ukrainy albo nasza. Może nie zauważyłaś ale jesteśmy państwem przyfrontowym i raczej mocno zaangażowanym w ten konflikt a bezpisredni uczestnicy dość regularnie odgrażają się ze zrobią nam kęsim za pomoc Ukrainie. Wiadomo ze pilnujemy się przed ruskojezycznymi zielonymi ludkami jednak to wielki kraj i kolorowy. Może nam podesłać swoich muzułmanów ktorych ma dość na swoim terenie przemalowanych na Pakistanczyka, Katarczyka lub innego. Mogą zbierac informacje lub wrecz dopuszczać się sabotażu ale kogo to w obchodzi, prawda? Dotychczas sądziłam ze do mojego regionu jeszcze nie dotarli.. pojechałam na zakupy i co ja paczę? No som
                      • turzyca Re: Handel wizami 17.09.23, 15:37
                        >Ale ja nie wiem, po co mamy prześwietlać tych cudzoziemców! Po co te koszty i procedury?

Żeby wiedzieć, kto się dostał do kraju. Byłoby bezpieczniej.
                        Moglibyśmy sobie wybrać, kto zostanie (kobiety i dzieci tak, młode byczki z radykalnym poglądami odsyłamy samolotem).

Poza tym to i tak będzie tańsze niż obecna sytuacja. Zamiast kupy pograniczników z drogim sprzętem typu noktowizory potrzebujesz jednego z latarnią i radiotelefonem. Latarnia potrzebna po to, żeby uchodźcy mogli go łatwo po nocy odnaleźć, radiotelefon, żeby wezwać kolejny transport. Koszty wszystkich tłumaczy i urzędników byłyby dużo niższe niż budowa muru. Do tego na takie działania spokojnie moglibyśmy wyrwać kasę i specjalistów z Unii.

O takich drobiazgach jak bycie państwem prawa, budowanie zaufania własnych obywateli do instytucji, brak kosztów przyrodniczych czy po prostu zwykła ludzka przyzwoitość to już nie wspominam.
                  • mizantropka_20 Re: Handel wizami 16.09.23, 16:38
                    Piknik 800+
            • volta2 Re: Handel wizami 15.09.23, 17:56
              Bardzo często nabywam wizy przez internet, osobiście wyrabialam tylko do Iranu, gdzie zobowiązałam się do nieswiecenia cipką i wykazu osób z którymi będę się widzieć.
      • hanusinamama Re: Handel wizami 15.09.23, 16:20
        Ale ci imigranci ....to byli przerzucani do USA. Halo, Halo!! Tu Ziemia!!
    • hanusinamama Re: Handel wizami 15.09.23, 16:19
      Przecież już znaleźli winnego...Sikorskiego. Szok, że nie Tusk
    • reinadelafiesta Re: Handel wizami 15.09.23, 19:07
      Mnie najbardziej podoba się komentarz Giertycha: jak to pisowcy modlili się, żeby tematem kampanii byli migranci. No i w końcu się udało 😂😂😂😂
    • demodee Re: Handel wizami 15.09.23, 20:19
      Co masz na myśli pisząc "handel wizami"?

Ja podróżując po świecie też płacę za wizy. To chyba normalne, że wizy nie są za darmo?
      • alicia033 Re: Handel wizami 15.09.23, 20:25
        demodee napisała:

> Co masz na myśli pisząc "handel wizami"?
        >
        > Ja podróżując po świecie też płacę za wizy.

40 000 dolarów na konto prywatnej spółki? W którym to kraju było, pissuarowe trolliszcze?
        • demodee Re: Handel wizami 15.09.23, 20:49
          Jakiś cudzoziemiec zapłacił USD40.000 za polską wizę? Kto? Z jakiego kraju? Na konto jakiej spółki?
          • ayelen40 Re: Handel wizami 16.09.23, 12:47
            To chyba byłby rentier i już dawno by mieszkał, gdzie chce.
    • falofilia.falofilia1 Re: Handel wizami 16.09.23, 12:00

A ja się po raz trzeci pytam gdzie soM te piniendze do urwy nędzy z tego "StraganzWizami" ?
      resetobywatelski.pl/afera-wizowa-w-pisowskim-msz-nabiera-swiatowych-wymiarow/
      • demodee Re: Handel wizami 16.09.23, 13:25
        Falofilia, otworzyłam ten link, ale tam jakichś dwóch facetów coś ględzi. Zniechęciłam się po minucie.

Możesz w krótkich żołnierskich słowach przekazać przekaz?
    • princesswhitewolf Re: Handel wizami 16.09.23, 13:28
      Stawiam na to ze Niemcy zamkna granice tzn beda kontrolowac kto wiezdza i wyjezdza.
      • pomadka1234 [...] 16.09.23, 14:06
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • pomadka1234 [...] 16.09.23, 13:31
      • gulcia77 Re: Handel wizami 16.09.23, 13:39
        To już nawet śmieszne nie jest. Tylko żałosne...
        • pomadka1234 [...] 16.09.23, 14:02
      • pursuedbyabear Re: Handel wizami 16.09.23, 14:16
        No ale przecież PiSS miał 8 lat, żeby rozwiązać ten problem
        Czyżby byli tacy nieudolni?...
        • pomadka1234 [...] 16.09.23, 14:27
          • pursuedbyabear Re: Handel wizami 16.09.23, 14:29
            Ale dlaczego dopiero od roku?
            Boże, najbliższe tygodnie na forum to będzie pływanie w 💩...
          • riki_i Re: Handel wizami 16.09.23, 14:30
            Ruska pomadka na posterunku! Dawaj dalej! Czekamy na kolejną porcję andronów...
          • niemcyy Re: Handel wizami 16.09.23, 14:32
            Afera jest z tego, ze pis rządzący od 8 lat, a nie roku, pod przywodztwem Raua i kaczora sprzedawal wizy i zintensyfikowal ten handel wizami w Afryce i Azji w ostatnich 2 latach do poziomu wielu tysiecy. Nie ze sprzatania czegokolwiek.
            • pomadka1234 [...] 16.09.23, 15:13
              • niemcyy Re: Handel wizami 16.09.23, 15:25
                Wizy wydaja urzedy podlegle MSZ i rzadzacemu od 8 lat pisowi. Jesli ktos te wizy moze sprzedawac, to tylko pisiury, bo nie opozycja, tylko rzad organizuje i nadzoruje całą procedure.
                • pomadka1234 [...] 16.09.23, 16:01
                  • ardzuna Re: Handel wizami 16.09.23, 16:11
                    Możesz wyjaśnić, jak według ciebie doszło do tego, że pod nosem nowego rządu przez 8 lat działała sobie spokojnie dalej, bez żadnych prób ukrócenia tego, mafia PO, mimo nowej ustawy o służbie dyplomatycznej i wymiany znacznej części personelu? A na placówkach personel zdążył się już zrotować dwukrotnie w tym czasie?

Do zrobienia porządku z mafią w dyplomacji żadne sądy nie są potrzebne.
                  • niemcyy Re: Handel wizami 16.09.23, 16:45
                    Chodzi o wizy (wiele tysiecy wiz) wydane w ciagu ostatnich 30 miesiecy.
                    20 lat temu Polska nie byla nawet w tej niedobrej UE sterowanej przez Bruksele i Berlin. Tak slabo w pisie płacą, ze nawet na jakiegos kumatego trolla nie wystarcza?
                  • marta.graca Re: Handel wizami 16.09.23, 16:49
                    Haha, a dlaczego dopiero po wyborach? Mało mieli czasu?
                  • asia.sthm Re: Handel wizami 16.09.23, 16:57
                    Coraz gorsze te pistrolle, jakim cudem toto umi w internety, przecież toto pełzać tylko umi.
              • iwles Re: Handel wizami 16.09.23, 15:30

O rany!
                Taki przekaz dostaliście?
                Swoją drogą pomadka1234 - czemu kryjesz się pod nowym nickiem? Wstydzisz się?
                • reinadelafiesta Re: Handel wizami 16.09.23, 15:49
                  Słowo daję, jak przeczytałam, co pomadka napisała, to myślałam, że to jaja, że niemożliwe, żeby ktoś tak na serio myślał, albo nawet tak debilnie trollował. A tu widzę, że nie doceniłamuncertain
              • pursuedbyabear Re: Handel wizami 16.09.23, 16:03
                Ale czemu od roku, odpowiedz, pisi trollu? Kryzys migracyjny w Europie trwa od 2015 roku. Czyli, haha, odkąd PiS przejął władzę. No trochę qrwa czasu mieliście.
                • ayelen40 Re: Handel wizami 16.09.23, 16:15
                  Akurat za kryzys migracyjna to raczej inne państwo jest odpowiedzialne.
                  • pursuedbyabear Re: Handel wizami 16.09.23, 16:19
                    Naprawdę?...
                  • mizantropka_20 Re: Handel wizami 16.09.23, 16:48
                    San Escobar?
                    • ayelen40 Re: Handel wizami 16.09.23, 17:09
                      Podpowiem - europejskie.
                  • niemcyy Re: Handel wizami 16.09.23, 17:27
                    ayelen40 napisała:

> Akurat za kryzys migracyjna to raczej inne państwo jest odpowiedzialne.

Jest to calkowicie nieistotne, bo nie chodzi o jakies inne panstwa, tylko o handel polskimi wizami prowadzony przez funkcjonariuszy pisowskich i ich kolesi w ostatnich 3 latach. To pis zwietrzyl interes i go spieniezal do prywatnych kieszeni, bo bedac u wladzy mial fizycznie i technicznie taką mozliwosc, zwlaszcza po uwaleniu prokuratury i sadow.
              • babcia47 [...] 16.09.23, 20:05
          • angazetka Re: Handel wizami 16.09.23, 14:37
            To co PiS robił przez poprzednie siedem lat?
            • mizantropka_20 Re: Handel wizami 16.09.23, 16:50
              Tropił układ, za układem, nie odkrył nawet okresowego.
            • iuscogens Re: Handel wizami 16.09.23, 17:16
              angazetka napisała:

> To co PiS robił przez poprzednie siedem lat?
              >

Koleżanka napisała, że patronał wydawaniu wiz. Wiza pod wezwaniem świętego Jarosława np. smile
              • iuscogens Re: Handel wizami 16.09.23, 17:17
                Patronował - słownik się zbuntował smile
    • falofilia.falofilia1 Re: Handel wizami 16.09.23, 14:34

Gdzie jest Wawrzyk i ten jego 25 letni partner Edgar i co się z nimi dzieje jeżeli się jeszcze dzieje ?
      Czy niezależni dziennikarze ich widzieli ?

.
      • ayelen40 Re: Handel wizami 16.09.23, 15:30
        Wawrzyk to chyba na oddziale psychiatrycznym.
      • lauren6 Re: Handel wizami 16.09.23, 17:20
        Gdzie są taśmy Edgara.
    • bazia_morska Re: Handel wizami 17.09.23, 15:48
      Polecam
      www.facebook.com/1162232554/posts/pfbid02M3sVNoSqTczDkyCujwguR7Z1JRgjcpcppf94e2B4LXcCENB2j2svFTxDPymit7eGl/?app=fbl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka