Dodaj do ulubionych

Licea Wrocław e8

20.09.23, 14:10
Dzień dobry, jestem „nowa” na forum (lata temu miałam konto ale raczej nie bałam udziału w dyskusjach). Dlatego też witam wszystkich serdecznie
W tym roku moja córka będzie pisała e8.
Wrocław jest miejscem do którego przeprowadziliśmy się niedawno i nie bardzo wiem jakie szkoły są dobre, jakich unikać itp.
Mieszkamy w okolicach Fat-u, wiem, że najbliżej jest VII LO ale tam chyba bardzo trudno sie dostać. Córka chciałaby wybrać klasę biol-chem ew. coś z językiem angielskim. Mogłybyście podzielić sie swoją wiedzą w temacie?
Obserwuj wątek
    • yannefer Re: Licea Wrocław e8 20.09.23, 16:51
      nie pomogę, ale podobijam smile
      • panirobak82 Re: Licea Wrocław e8 20.09.23, 19:10
        Ślicznie dziękuję
    • katriel Re: Licea Wrocław e8 20.09.23, 18:50
      > VII LO ale tam chyba bardzo trudno sie dostać

Bardzo jak bardzo. Tegoroczne progi były chyba na poziomie 150-170, jak na Wrocław to nie jest żaden top topów.
      Przyszłorocznych progów nie przewidzisz - z jednej strony idzie pusty rocznik, z drugiej szkoły pewnie otworzą mniej klas. Z tego punktu widzenia celowanie w Siódemkę ma podstawową zaletę: mniej klas może oznaczać mniej profili do wyboru (czyli może się okazać że wymarzony profil w wymarzonej szkole zawsze był, a w 2024 nagle nie ma), ale nie ma opcji, żeby VII LO nie otworzyło kilku biolchemów. To by było wbrew wieloletniej tradycji.

Znajome nastolatki z waszych okolic szukające szkoły raczej przyjaznej niż topowej trafiły w większości do XVII LO na Tęczowej (a jedna do Ósemki na Zaporoskiej) i na razie są zadowolone.
      • panirobak82 Re: Licea Wrocław e8 20.09.23, 19:14
        Dziękuję bardzo, ja na razie nie bardzo ogarniam całą rekrutację, liczenie punktów itp. to dla mnie czarna magia niestety. O ósemce czytałam, tak podobno jest fajna klasa językowa ale szkoła trwa 5 lat o tej szkole na Tęczowej nie słyszałam nic ale widziałam, że progi mają takie „przyzjazne” : )
        Masz rację, że ten pusty rocznik to wielka niewiadoma. Myślę, że nie będzie łatwo jak zapowiadali.
        • bruy-ere Re: Licea Wrocław e8 20.09.23, 21:16
          Znajdź sobie kalkulator punktów do szkół średnich, np. na stronie WaszaEdukacja, to Ci się rozjaśni.

A kto zapowiadał, że będzie łatwo? wink A tak serio, zanim nie pojawi się oferta rekrutacyjna 2023/24, nie ma sensu się nakręcać.
          • panirobak82 Re: Licea Wrocław e8 20.09.23, 22:15
            A gdzie gdzie i mniej więcej kiedy taka oferta się pojawi? Rozumiem, że to będą profile i ilość klas jakie dana szkoła planuje? Dzięki za pomoc
            • bruy-ere Re: Licea Wrocław e8 21.09.23, 07:34
              Szkoły ogłoszą na swoich stronach, ale niestety nie wiem dokładnie kiedy - jeśli ktoś wie, niech da znać pls.
              • szeptucha.z.malucha Re: Licea Wrocław e8 21.09.23, 09:08
                Marzec/kwiecień 2024 - wtedy na stronach szkół oraz kuratorium pojawia się oferta, ruszają spotkania dni/drzwi otwartych.
    • elkas11 Re: Licea Wrocław e8 21.09.23, 09:19
      Można sprawdzić tegoroczną ofertę na stronie:
      rekrutacje.edu.wroclaw.pl/omikron-parents/main.action
      Za jakiś czas pojawi się przyszłoroczna
      Na stronie www.wroclaw.pl/dla-mieszkanca/edukacja
      można śledzić aktualności. na pewno pojawi się informacja o rozpoczęciu i zasadach rekrutacji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka