Dodaj do ulubionych

Smartwatch z funkcją płatności zbliżeniowej

24.09.23, 11:35
Co polecacie? Jakie modele się sprawdzają? Rozważam m.in. Samsunga, Garmina...Podzielcie się swoimi doświadczeniami
Obserwuj wątek
    • mamkotanagoracymdachu Re: Smartwatch z funkcją płatności zbliżeniowej 24.09.23, 11:37
      Apple Watch, płace zbliżeniowo od dawna, bez problemów.
    • little_fish Re: Smartwatch z funkcją płatności zbliżeniowej 24.09.23, 11:47
      Mam garmina, ponad 2 lata. Jestem zadowolona.
    • marta.graca Re: Smartwatch z funkcją płatności zbliżeniowej 24.09.23, 11:56
      Mam Samsunga 4, sprawdza się.
      • jahelena Re: Smartwatch z funkcją płatności zbliżeniowej 24.09.23, 12:02
        Garminy. Ale to bardziej bajer niż wygoda. I tak musisz mieć przy sobie telefon, a płacąc wejść w opcję płatności zegarka i wbić pin.
        • ichi51e Re: Smartwatch z funkcją płatności zbliżeniowej 24.09.23, 12:03
          Ja tylko zegarek przykładam. Nie muszę mieć telefonu
          • jahelena Re: Smartwatch z funkcją płatności zbliżeniowej 24.09.23, 12:04
            A zegarek jak łączy się z bankiem?
            • ichi51e Re: Smartwatch z funkcją płatności zbliżeniowej 24.09.23, 12:09
              Tak samo jak karta pewnie
              • jahelena Re: Smartwatch z funkcją płatności zbliżeniowej 24.09.23, 12:16
                support.google.com/wallet/answer/12059876?hl=pl

"Aby korzystać z Google Pay, należy zainstalować aplikację na smartfonie i na zegarku. Podczas płacenia nie trzeba jednak wyjmować smartfona z kieszeni, lecz wystarczy włączyć Google Pay na smartwatchu i przyłożyć nadgarstek do czytnika."
                • ichi51e Re: Smartwatch z funkcją płatności zbliżeniowej 24.09.23, 12:21
                  „Inteligentny zegarek do płatności nie potrzebuje internetu, karty sim ani nawet telefonu komórkowego. Jeżeli został poprawnie skonfigurowany, to trzeba tylko włączyć aplikację portfela (w zależności od modelu zegarka wymaga to więcej lub mniej czynności) i już można płacić.”
                  • jahelena Re: Smartwatch z funkcją płatności zbliżeniowej 24.09.23, 12:27
                    Aha big_grin
                    • little_fish Re: Smartwatch z funkcją płatności zbliżeniowej 24.09.23, 12:30
                      Płacę nie mając przy sobie telefonu. Pin w zegarku wbijam raz na dobę, potem wystarczy ruch palcem.
                      • ichi51e Re: Smartwatch z funkcją płatności zbliżeniowej 24.09.23, 12:32
                        No właśnie ja tez pin wbijam tylko jak zakładam zegarek bo on się blokuje jak się zdejmie
                        • little_fish Re: Smartwatch z funkcją płatności zbliżeniowej 24.09.23, 12:35
                          U mnie blokuje się też po upływie 24 godzin, nawet jak nie zdejmę.
                  • krwawy.lolo Re: Smartwatch z funkcją płatności zbliżeniowej 24.09.23, 12:37
                    Ciekawy artykuł. Nie wiedziałem. Ale nie kupię sobie tylko dlatego zegarka, żeby nim płacić. Nie po to się kilka lat temu od zegarka odzwyczaiłem. smile
                • sol_13 Re: Smartwatch z funkcją płatności zbliżeniowej 24.09.23, 18:38
                  jahelena napisała:

> "Aby korzystać z Google Pay, należy zainstalować aplikację na smartfonie i na z
                  > egarku. Podczas płacenia nie trzeba jednak wyjmować smartfona z kieszeni, lecz
                  > wystarczy włączyć Google Pay na smartwatchu i przyłożyć nadgarstek do czytnika.
                  > "
                  To masz dziwnego Garmina, skoro korzysta on z Google Pay zamiast Garmin Pay 😆
            • little_fish Re: Smartwatch z funkcją płatności zbliżeniowej 24.09.23, 12:50
              A zegarek jak łączy się z bankiem? O tak: "Jak działają smartwatche z płatnością NFC?
              Płatności mobilne NFC jeszcze do niedawna były domeną wyłącznie zaawansowanych smartfonów. Jednak ta opcja coraz częściej pojawia się jako jedna z funkcji należąca do smartwatchy i innych gadżetów elektronicznych. Zegarki z technologią NFC w swoim wyposażeniu posiadają specjalny moduł, kilkucentymetrową antenkę, która właśnie przez nią odbiera zakodowane na karcie bankowej informacje. Następnie dane przekazywane są do terminala płatniczego"
      • kk345 Re: Smartwatch z funkcją płatności zbliżeniowej 24.09.23, 12:56
        marta.graca napisała:

> Mam Samsunga 4, sprawdza się.
        >
        S4 jest świetny, tylko ma fatalnie pomyślana konstrukcję szkła, nie ma bezela ani ramki, więc bardzo szybko niszczą się brzegi tarczy.
    • ida_marcowa1 Re: Smartwatch z funkcją płatności zbliżeniowej 24.09.23, 15:19
      Dzięki emamy. Wygląda na to, że obie firmy są ok i funkcja też jest w porządku. To ma być prezent dla nastoletniej córy, coś wybiorę 🙂
    • novembre Re: Smartwatch z funkcją płatności zbliżeniowej 24.09.23, 18:17
      Niektóre modele Swatch mają.
    • sol_13 Re: Smartwatch z funkcją płatności zbliżeniowej 24.09.23, 18:42
      Garmina polecam, korzystam bezawaryjnie od ponad dwóch lat.
      Szukaj pod hasłem zegarki z nfc. Weź pod uwagę, że różne zegarki korzystają z różnych systemów płatności, np. Garmin Pay, Samsung Pay, Apple Pay itd. Musisz więc sprawdzić, czy bank, którego kartę córka będzie chciała dodać do zegarka, obsługuje ten konkretny system płatności. Kolejna sprawa to ile lat ma córka, bo tokenizacja karty na urządzeniach mobilnych nie jest dopuszczana przez banki zwykle przed 14 rż.
      • ida_marcowa1 Re: Smartwatch z funkcją płatności zbliżeniowej 24.09.23, 20:35
        Ma 15 lat i kartę w mbanku, ale uwaga słuszna i apki sprawdziłam 🙂

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka