Dodaj do ulubionych

plaster na bliznę

30.09.23, 22:34
Polećcie mi, plis... Blizna blisko twarzy, widoczna, więc mi ciut zależy
Ktoś mi podpowiedział, że Sutricon, a ktoś inny (z kim teraz nie mam już kontaktu), że szwedzkie są lepsze, takie sylikonowe, cieliste i niemal niewidoczne.
I nie mogę znaleźć, jakie to te szwedzkie były.....
Obserwuj wątek
    • anilorak174 Re: plaster na bliznę 30.09.23, 23:04
      Stosowałam sutricon na świeżą bliznę po zabiegu na ramieniu. Niewiele pomogło. Blizna jest nadal mocno widoczna.
      • pepsi.only Re: plaster na bliznę 30.09.23, 23:19
        No więc właśnie dlatego szukam tego "szwedzkiego" cudu ....
        • fotokasia Re: plaster na bliznę 30.09.23, 23:24
          Polecam Silaurum plastry, na allegro można kupić na pojedyncze sztuki.
    • gorzka.gorycz Re: plaster na bliznę 30.09.23, 23:23
      Można smarować Contractubexem. Jest doskonały.
      • ayelen40 Re: plaster na bliznę 01.10.23, 10:11
        Mnie nic nie dawał, lepsza maść z silikonem. A plastry najlepsze faktycznie.
        • thank_you Re: plaster na bliznę 01.10.23, 20:04
          Contratubex jest spoko, ale należy zrozumieć, ze nie ma jednej metody dla wszystkich.
          Statystycznie rzecz biorąc to ucisk, a potem silikony (maści i plastry). Potem te rożne Contratubexy itp.
          Mnie akurat pomogło jedno i drugie, Contratubex miałam sprowadzany z zagranicy, gdy byłam dzieckiem.
          • ayelen40 Re: plaster na bliznę 01.10.23, 20:19
            A jest to zwykła maść z cebuli.
            • thank_you Re: plaster na bliznę 01.10.23, 20:24
              To przyłóż sobie cebule, skoro to zwykła maść z cebuli (w odroznieniu od cepanu - nie capie)
              • ayelen40 Re: plaster na bliznę 01.10.23, 20:47
                Zrezygnowałam, bo miałam wrażenie, że nic nie dawała. W przeciwieństwie do maści silikonowej.
                • thank_you Re: plaster na bliznę 01.10.23, 21:11
                  Przy Contratubexie trzeba bliznę masować, kilka razy dziennie. To maść wynaleziona w czasach, gdy nikt nie myślał o gojeniu ran „na mokro”. Przedpotopowa, aczkolwiek skuteczna. Od tamtej pory wiadomo dużo wiecej - ze silikony zatrzymują wolność i to klucz w niektórych typach blizn. A juz plastry, które przyklejasz i nosisz non stop to w ogóle sztos.
                  Dużo jeszcze zalezy od umiejscowienia blizny i wieku osoby potrzebującej terapii.
                  • ayelen40 Re: plaster na bliznę 01.10.23, 21:29
                    Ja akurat smarowałam bliznę po operacjach piersi (cięcie prawie w tym samym miejscu). A po cesarce niczego nie stosowałam i wygoiło się jak na psie.
                    • thank_you Re: plaster na bliznę 01.10.23, 21:45
                      Nie masz śladu po CC?
                      • ayelen40 Re: plaster na bliznę 01.10.23, 21:48
                        Mam cieniuteńką kreseczkę, prawie wcale niewidoczną.
                        • thank_you Re: plaster na bliznę 01.10.23, 22:04
                          Szczęściara 😃
                          • ayelen40 Re: plaster na bliznę 02.10.23, 06:27
                            Niestety z piersią nie idzie tak łatwo, bo pierś "pracuje" w zależności od dnia cyklu. I przy pierwszej operacji miałam rozpuszczalne szwy, a jestem chyba lekko uczulona.
    • thank_you Re: plaster na bliznę 30.09.23, 23:47
      Sutricon jest naprawdę wystarczający smile
      • gorzka.gorycz Re: plaster na bliznę 30.09.23, 23:51
        Wcale nie pomaga. sad
        • thank_you Re: plaster na bliznę 01.10.23, 00:00
          Pomagają- ale blizny są w rożnych miejscach i leczenie trzeba dostosować do typu. Na pierwszym miejscu jest terapia uciskowa, a na drugim wlasnie silikon. Niestety są tez osobnicze różnice w gojeniu.
          • waleria_bb Re: plaster na bliznę 01.10.23, 23:34
            U mnie na głupią bliznę, która została po zdarciu skóry po zbyt intensywnym masażu, czyli nic wielkiego, nic nie pomogły plastry Sutricon, nie pomogła maść Silaurum. Czekałam tylko na koniec ciepła i zaczynam działać w gabinecie.
            • thank_you Re: plaster na bliznę 02.10.23, 05:14
              A jak goiłaś ranę?
    • lalkaika Re: plaster na bliznę 01.10.23, 00:17
      Contratubex.
    • kasiaabing Re: plaster na bliznę 01.10.23, 10:00
      O, temat dla mnie.
      Mam świeżą pooberacyjną bliznę w takim miejscu, że niesiędam ręką. Kremy odpadają bo wypadałoby smarować kilka razy dziennie.
      Od tygodnia stosuje plastry sutricon więc o efekcie nie ma co mówić ale chętnie się dowiem O czymś innym, może lepszym.
    • pytajacakinga Re: plaster na bliznę 01.10.23, 13:16
      Stosowalsm sutricon ok 3 mcy drogie to ale byłam w pozytywnym szoku że blizna jest nie widoczna .
    • armamagedon Re: plaster na bliznę 01.10.23, 13:24
      Najskuteczniejsze z domowych sposobów są silikony w żelu, Plaster możesz wspomagająco naklejac na dzień, ale dodatkowo, nie zamiast.
    • zonda-m Re: plaster na bliznę 01.10.23, 19:53
      Jak szwedzkie, to może Mepiform firmy Mölnlycke?
      • pepsi.only Re: plaster na bliznę 01.10.23, 21:25
        Tak! Mölnlycke . DZIĘKI smile
        Patrzę na allegro, i jest to do kupienia, świetnie, to kupuję smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka