Dodaj do ulubionych

co zamiast Beddinge?

08.10.23, 21:37
Beddinge było całkiem spoko sofą, jeśli się kupiło najgrubszy materac. Potem na coś zmienili, ale jeszcze chyba było znośne. Po kolejnej zmianie został jakiś maszkaron - brzydki tapczan i cieniutki materac, na którym co najwyżej mały pies czy kot może spać, a i tego nie jestem do końca pewna.
Poszukuję czegoś rozkładanego, na czym można w miarę wygodnie spać, o przyzwoitym wyglądzie. Nie musi być najtańsze, ale też nie 10 tys., bo znając życie i tak będzie po kilku latach do wymiany. Wydaje mi się, że konstrukcja właśnie a la rozkładany tapczan z pojemnikiem na pościel jest najwygodniejsza. Łóżko nie wchodzi w grę, bo to kawalerka, pokój spory ale nie aż tak.
Podzielcie się, gdzie mogę coś takiego znaleźć.
Obserwuj wątek
    • borsuczyca.klusek Re: co zamiast Beddinge? 08.10.23, 21:41
      Też szukam czegoś takiego i powiem ci, że łatwo nie jest 🙄
      • kropkaa Re: co zamiast Beddinge? 08.10.23, 21:47
        No nie jest. To była bardzo dobra sofa, najnowsza następczyni to jakaś tragedia.
        • jolie Re: co zamiast Beddinge? 08.10.23, 21:50
          Zgadzam się, nie mogę odżałować, że nie ma jej w ofercie. Dlaczego wycofują fajne rzeczy?
        • kropkaa Re: co zamiast Beddinge? 08.10.23, 21:50
          Dodam, że koleżanka znalazła coś podobnego do swojego salonu, ale do okazjonalnego spania, bez narzuty, za 7 k ładnych kilka lat temu. Też skandynawska marka, ale cena jednak też skandynawska, czyli teraz pewnie 11 big_grin
    • migafka357 Re: co zamiast Beddinge? 08.10.23, 22:58
      W IKEA znajdziesz, każda sofa, która po rozłożeniu ma normalny materac. Nie powiem ci nazw, bo moja jest sprzed kilku lat, wtedy były 3 takie sofy, teraz mogą być inne, w każdym razie to musi być taka, w ktorej siedzi się na poduchach, a po rozłożeniu masz normalny materac jak na łóżku, są cudownie wygodne, dużo lepsze i ladniejsze niż Bedding i jego następczynie (miałam Bedding przed obecną sofą i potem przez chwilę jej następczynię też, ale następczynię zwróciłam, bo nie byłam na niej w stanie spać i sprzedawca doradził mi moją i to był strzał w 10).
      • bominka Re: co zamiast Beddinge? 08.10.23, 23:08
        W miejsce bedinge robia teraz nyhman. Mam i ta i ta wersalke. A Bedinge to ze 14 lat. Jest to wciąż xentralna sofa w domu. 🙂
        • migafka357 Re: co zamiast Beddinge? 08.10.23, 23:18
          U mnie też była centralna, dopóki nie wycofali, a mnie się materac zniszczył i nie mogłam dokupić, a ten z Nyhamnu nie pasował na Beddinge. Więc Beddinge sprzedalam, kupiłam Nyhamn, a potem się okazało, że nie mogę na nim spać, bo dla mnie był za twardy. Beddinge miała dużo lepsze materace.
          • huexido Re: co zamiast Beddinge? 10.10.23, 17:33
            A jaki masz materac? Teraz jest materac lateksowy i jest naprawdę wygodny. Zawsze możesz dokupić mate na materac czy w ikei czy jysk czy inne tempur/dormeo np z pianki termo i będzie miękko, można zamówić pokrowiec by zakrywał całą sofę. My mieliśmy beddinge i jest niezniszczalna, teraz nyhmana z lateksowym. O to nie prawda, że beddinge nie jest kompatybilna z nyhman - owszem, może pokrowce bardzoej ścisłe ale ikea musi odpowiadać, że nie jest, żeby ludzie wymienili cały system…
            • migafka357 Re: co zamiast Beddinge? 10.10.23, 19:52
              Nie pamiętam już tego za bardzo, ale wydaje mi się, że te materace faktycznie nie pasowały, bo ja byłam bardzo zafiksowana, żeby za wszelką cenę zostawić Beddinge, wszystko obmierzyłam i wyszło mi, że nie da rady, Nyhamn dla mnie każdy był za twardy, ale ja lubię miękkie albo średnio miękkie, jeśli ktoś lubi twarde, to pewnie byłby idealny.
      • kropkaa Re: co zamiast Beddinge? 08.10.23, 23:21
        Te, o których piszesz są duże, tzn. szerokie. A ja szukam czegoś właśnie 200 cm z małym plusem.
        • migafka357 Re: co zamiast Beddinge? 08.10.23, 23:29
          Moja ma szerokości 170 albo 180, nie wiem, jakie są inne, ale w sklepie na dużo większe nie wyglądały, a rozważalam wszystkie 3, więc na wszystkich siedzialam i się kladlam.. Je się rozkłada w przód, więc długość sofy staje się po rozłożeniu szerokością materaca (oczywiście minus podlokietniki).
          • kropkaa Re: co zamiast Beddinge? 08.10.23, 23:35
            A ok, dzięki za wyjaśnienie, myślałam że piszesz raczej o takich bardziej w literę L, z jedną częścią wysuniętą.
            • migafka357 Re: co zamiast Beddinge? 08.10.23, 23:38
              Znalazłam, jedna z nich to Vimle, zobacz sobie na filmiku, jak to działa, ich jest kilka rozkladanych na tej zasadzie, z materacem.
              • kropkaa Re: co zamiast Beddinge? 08.10.23, 23:57
                Dzięki!
          • kurt.wallander Re: co zamiast Beddinge? 09.10.23, 00:26
            migafka357 napisała:

się rozkłada w przód, więc długość sofy staje się po rozłoż
            > eniu szerokością materaca (oczywiście minus podlokietniki).

Ja dodam tylko, że inne firmy też robią takie sofy, ten system rozkładania do przodu ma swoją nazwę, ale nie pamiętam w tej chwili jaką. Mam tak rozkładaną sofę i okazjonalnie na niej śpię, jest całkiem wygodna (moim zdaniem dużo wygodniejsza od sof rozkładanych jak wersalka)

• berdebul Re: co zamiast Beddinge? 08.10.23, 23:12
      A Hemnes? Tez ikea, cena znośna, materac, są szuflady i składa sie do czegoś na kształt sofy.
      • kropkaa Re: co zamiast Beddinge? 08.10.23, 23:19
        Do pokoju dziecięcego tak, do czegoś na kształt salonu nie bardzo.
    • sloneczna_paraolka1 Re: co zamiast Beddinge? 09.10.23, 00:16
      www.facebook.com/reel/695386559228864?fs=e&s=TIeQ9V Nie wiem czy przejdzie link
      • sloneczna_paraolka1 Re: co zamiast Beddinge? 09.10.23, 00:17
        Coś podobnego szukaj w pl w UK są tez.
        Albo takie łóżka w szafie na ścianie coś jak półko-tapczany tylko ze podwójne.
        • sloneczna_paraolka1 Re: co zamiast Beddinge? 09.10.23, 00:21
          graingold.pl/10926-Kanapa-rozkladana-z-materacem-i-pojemnikiem-Emil.html
    • longina84 Re: co zamiast Beddinge? 10.10.23, 20:08
      Jeśli wycofali, prawdopodobnie była tego zapowiedź. A jest mnóstwo ludzi, którzy na takie zapowiedzi czekają i na tym robią interes, tzn. wykupują z Ikei produkty, które mają zostać wycofane, nawet nie rozpakowują, a potem sprzedają nieco drożej. Dajmy na to ja od kogoś takiego kupiłam oberżynową komodę Malm, wkładki do Kallaxa i zielone pudła na buty, już nie pamiętam, jak one się zwały, oraz Ekety. Bardzo możliwe więc, że znajdziesz Beddinge na Olx.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka