14.10.23, 10:30
Widział już ktoś? Ja jestem trochę rozczarowana. Może to dlatego, że dla mnie powieść to absolutne arcydzieło, więc miałam wysoko zawieszoną poprzeczkę. Moim zdaniem animacja niezbyt pasuje do tej historii. Zdecydowanie wolałabym zwykłą wersję aktorską i z godzinę dłuższą, moze wtedy fabuła nie byłaby tak skrócona i zmieściłyby się ważne postacie, jak Roch, Kuba (gdzieś chyba się przewinął, ale prawie niezauważenie) czy Agata. Na plus- Jagna wygląda zdecydowanie młodziej i ładniej niż w wersji z lat siedemdziesiątych, tak samo Antek i Mateusz smile
Obserwuj wątek
    • lalkaika Re: Chłopi 14.10.23, 13:57
      O już jest . Będzie oglądane dziś wieczorem. Dzięki.
    • koko8 Re: Chłopi 14.10.23, 14:14
      Jeszcze nie, ale szykuję się na wieczorne oglądanie.
      Uwielbiam powieść, byłam chyba jedyną w klasie, która przeczytała od deski do deski, dwukrotnie wink
    • ophelia78 Re: Chłopi 14.10.23, 14:20
      Tez wolałabym wersje niemalowaną - Ta malowana bardzo męczyła mi wzrok.

Ale generalnie bardzo mi się podobał - szczególnie role kobiece. Tragiczna w sumie posta Hanki, mnie lj wredna niż w książce. Oraz starszych kobiet: Dominikowej, organiściny i wójtowej.
      I właśnie Jagna, młodsza i ładniejsza niż e poprzedniej wersji filmowej.

• veronia Re: Chłopi 14.10.23, 14:54
        Ja widziałam zapowiedź w kinie, siedziałam blisko i już mnie oczy bolały. Także odpuszczę sobie.
      • asia_i_p Re: Chłopi 14.10.23, 15:06
        A gdzie Hanka była wredna w książce? Żywa kobieta z krwi i kości, umiała zadbać o swoje i nie należała do gatunku anielic, a i tak traktowała Jagnę bardziej przyzwoicie niż 3/4 wsi.
        • hanusinamama Re: Chłopi 14.10.23, 16:27
          Nie była wredna, była harda i charakterna czego tu mi zabrakło.
        • emka_bovary Re: Chłopi 14.10.23, 17:41
          Pewnie, że nie była wredna. W trudnej sytuacji odkryła w sobie siłę, na tyle, na ile mogła w swoich realiach. Nie mogła przecież Antkowi wystawić walizek za drzwi 🙂
          • pani_tau Re: Chłopi 14.10.23, 18:07
            Genialna była scena, w której Józia ma usmażyć jajecznicę wracającemu z więzienia Antkowi, a Hanka przykazuje "słoniną nie szafuj".
            - Żałujecie to?.
            - Nie, ale co za tłusto to i Antkowi może być niezdrowo.
            • grey_delphinum Re: Chłopi 14.10.23, 19:20
              Ja też uwielbiam ten tekst!
              • jolie Re: Chłopi 21.10.23, 18:46
                Ja uwielbiam scenę kłótni z Jagną, gdy padają Hańczyne "za kulasy nikt cię nie przywiązywał" i Jagusine "sam skomlał, żebym mu choć trep pokazała".
      • koko8 Re: Chłopi 14.10.23, 15:45
        ophelia78 napisała:
        . Tragiczna w su
        > mie posta Hanki, mnie lj wredna niż w książce.

Chyba czytałyśmy inną książkę. Wiele cech można Hance przypisać, ale na pewno nie "wredność".
        • ophelia78 Re: Chłopi 14.10.23, 16:23
          Ok, przyznaje ze Chlopow czytałam owszem. W ogólniaku.
          I wtedy wydawała mi się wredna...
      • hanusinamama Re: Chłopi 14.10.23, 16:26
        Dla mnie te postaci kobiece takie płaskie. Hanka tragiczna ale nijaka. Jagna też taka jakąs mniej charakterna.
        Natomiast po przeczytaniu ksiązki Chłopki jakoś mi Krakowska bardziej pasuje do roli Jagny niż ta nowa aktorka
        • baszkircef Re: Chłopi 14.10.23, 21:59
          Hanka jest jedną z najciekawszych postaci, początkowo zdominowana przez męża, teścia, w obliczu biedy, zdrady Antka odkrywa w sobie siłę i determinację, absolutnie nie jest nijaka.
          • hanusinamama Re: Chłopi 21.10.23, 18:36
            W książce...w filmie troche mniej. Co nie zmienia mojego zdania o filmie, ze jest bardzo dobry
            • jolie Re: Chłopi 21.10.23, 18:44
              Nie zgadzam się, że była źle grana. Miała nie za wiele scen, bo film był w całości za krótki. To, co pokazała, nie było wcale złe. Poza tym - śliczna dziewczyna, bardzo dobrze się na nią patrzyło.
      • marietta0z Re: Chłopi 14.10.23, 18:00
        ophelia78 napisała:

> I właśnie Jagna, młodsza i ładniejsza niż e poprzedniej wersji filmowej.
        >

ładniejsza tak, przynajmniej na obecne standardy, ale tylko trochę młodsza od Emilii Krakowskiej wtedy.
      • jolie Re: Chłopi 21.10.23, 18:52
        Hanka wredna? W powieści? Przecież to była dziewczyna o dobrym sercu, po wygnaniu Jagny ze wsi odwiedzała dom Dominikowej. W samosądzie nie brała udziału, bo była na pielgrzymce.
    • ekstereso Re: Chłopi 14.10.23, 14:22
      Też uwielbiam powieść. Dam sobie jeszcze czas, zanim usiądę do filmu
    • yennefer.00 Re: Chłopi 14.10.23, 15:01
      Bardzo podobała mi się warstwa wizualna, piękne obrazy, też muzyka, klimat. Bardzo dobrze się oglądało. Jestem natomiast rozczarowana spłaszczeniem postaci Jagny. W oryginale trochę jednak cwaniara, tutaj takie cielę. Trochę się spodziewałam, że może taka być, żeby wpasować postać w obecny trend. Wolę większą złożoność postaci, jak w oryginale
      • emka_bovary Re: Chłopi 14.10.23, 17:47
        Faktycznie, Jagna trochę "cielęca". No i za szczupła, Jagna z książki była silna i krzepka, a ta miała figurę atrakcyjną z dzisiejszego punktu widzenia 🙂
        • kocynder Re: Chłopi 14.10.23, 19:30
          Aż sobie wygooglałam. Faktycznie, dziewczyna niebrzydka, ale 100% współczesny kanon. Czy do końca pasuje na Jagnę Paczesiównę? Chyba jednak nie do końca... Oczywiście, może być świetną aktorką i jako taka zagrać wiarygodnie wbrew warunkom, nie widziałam to się nie wypowiadam, ale co do zasady masz rację: na dziś bardzo ładna, ale czy w kanonie "Chłopów"?
      • zerlinda Re: Chłopi 21.10.23, 19:00
        Jagna cwaniara? Glupiątko a nie cwaniara. Cwaniara by nie skończyła tak jak Jagna.
    • bi_scotti Re: Chłopi 14.10.23, 19:29
      Bylo u nas na TIFF, swiadomie nie poszlam choc zawsze staram sie ogladac polskie productions ale "Vincent" mi sie nie podobal wiec "Chlopow" sobie darowalam - moze kiedys obejrze w domu gdy juz nic innego sie nie nawinie wink
      Mysle, ze ta forma lepiej by pasowala do adaptations roznych polskich nowelek, tych wszystkich "jankow Muzykantow", "Lyskow z Pokladu Idy", "Anielek", "Antkow" etc. Cheers.
    • tokyocat Re: Chłopi 14.10.23, 21:50
      Na czym jest ? Na jakiej platformie ?
      • notatki Re: Chłopi 14.10.23, 21:59
        Ta platforma nazywa się KINO i trzeba kupić bilet.
        • tokyocat Re: Chłopi 15.10.23, 09:04
          Sorry, pytam , bo mieszkam We Francji 😂😂😂
    • jolie Re: Chłopi 21.10.23, 18:29
      Byłam w czwartek. Pierwsze wrażenie - za krótki, drugie - po co tam byłam Wieniawa? I Maciej Musiał? Nawiązania do znanych dzieł malarzy - cudowne, piękne kadry, piękna Jagna, ale nie do końca rozumiem skupienie się na jej historii w scenariuszu, tzn. rozumiem filmową pragmatykę, ale ja jestem wielką fanką powieści i serialu z lat 70. Baka jako Boryna mnie nie rozczarował, Kasprzyk -Dominikowa też niby nie, ale wolę interpretację tej postaci J.Chojnackiej. Zachwyciła mnie aktorka grająca Hankę - cudowna, eteryczna dziewczyna, ale nie miała za wiele do grania, szkoda, bo grała super. Ogólnie - jestem na tak.
    • lauren6 Re: Chłopi 23.10.23, 11:22
      Piękny film. Wizualne i muzyczne arcydzieło.
      Odnośnie fabuły to raczej jest oczywiste, że grubego tomiszcza nie da się przełożyć 1-1 na 2h film i z czegoś trzeba było zrezygnować. Podoba mi się uniwersalne, feministyczne przesłanie tego filmu. Niby opowiada o polskiej wsi z czasów zaboru, a jednak ta historia mogła wydarzyć się w dowolnej patriarchalnej społeczności, również współcześnie.

Ekipie filmowej życzę niejednego Oskara.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka