Dodaj do ulubionych

Środowisko klasowe

22.10.23, 19:08
Właśnie miałam sprzeczkę z mamą, co jest inspiracją do tego wątku. Kolegujecie się, lub przyjaźnicie z ludźmi tej samej klasy, albo patrzycie na wykształcenie swoich potencjalnych znajomych? Czy te które są dobrze wykształcone, mają przyjaciół z niższych warstw społecznych? Albo odwrotnie, te z maturą, kolegujecie się z lekarzami czy dentystami, czy traktują was z buta?
Obserwuj wątek
    • angazetka Re: Środowisko klasowe 22.10.23, 19:24
      Klasa społeczna to nie to samo, co wykształcenie.
      • ilewazy.cie Re: Środowisko klasowe 22.10.23, 19:37
        Faktycznie, mojej mamie chodziło o to, że ktoś kto ma pieniądze nie zakoleguje się, lub nie przyjmie do środowiska osoby, która zarabia o wiele mniej.
        • ichi51e Re: Środowisko klasowe 22.10.23, 19:40
          Ile masz lat zastanawiam sie
          • ilewazy.cie Re: Środowisko klasowe 22.10.23, 19:42
            Skończyłam szkołę dawno temu, ale jestem trochę naiwna.
            • panna.nasturcja Re: Środowisko klasowe 23.10.23, 01:30
              Trochę?
            • imponderabilia22 Re: Środowisko klasowe 23.10.23, 09:48
              ilewazy.cie napisała:

> Skończyłam szkołę dawno temu, ale jestem trochę naiwna.

A mieszkasz z matką czy sama? Matka Cię przepytuje z kim jadłas i o której wróciłaś?
    • leosia-wspaniala Re: Środowisko klasowe 22.10.23, 19:26
      To forum staje się coraz bardziej debilne.
      • ilewazy.cie Re: Środowisko klasowe 22.10.23, 19:36
        To zjeżdżaj stąd. Chyba nikt cię nie zmusza do czytania, znajdź sobie ambitniejszą lekturę.
        • leosia-wspaniala Re: Środowisko klasowe 22.10.23, 19:49
          Bo co, ty mi każesz big_grin ? Pytanie durne jak kilo gwoździ.
        • hanusinamama Re: Środowisko klasowe 22.10.23, 19:49
          Włazisz to jako nowa lub też stary stroll z 56748 nickiem i każesz innym zjeżdzać? Paradne
          • ilewazy.cie Re: Środowisko klasowe 22.10.23, 19:53
            Ojej, a ty pierwsza na forum i żal ci, że nowe, młode i ładne tu przychodzą? Też bym się nie chciała zestarzeć na jakimś forum, więc szczerze ci współczuję.
            • angazetka Re: Środowisko klasowe 22.10.23, 19:57
              > nowe, młode i ładne

???
              • lella_two Re: Środowisko klasowe 23.10.23, 14:36
                I skromne, o czym przez wrodzoną naiwność zapomniały wspomnieć🤣
            • danaide2.0 Re: Środowisko klasowe 22.10.23, 20:05
              Jesteś pewna, że problemem w kontaktach międzyludzkich jest tylko twoje wykształcenie?
              • ilewazy.cie Re: Środowisko klasowe 22.10.23, 20:11
                Jadam w restauracjach 3 razy w tygodniu, zawsze mam z kim, więc kontaktów mi nie brakuje. Mojej mamie chodzi o to, że kiedyś moi znajomi byli bogatsi, a teraz mam część z innego środowiska i ona ma z tym problem. Ale nie są to niziny społeczne, tyle że nie dyrektorowie, jak kiedyś.
                • danaide2.0 Re: Środowisko klasowe 22.10.23, 20:24
                  Twoja mama brzmi jak rasowa parweniuszka.
                  • ilewazy.cie Re: Środowisko klasowe 22.10.23, 20:45
                    Sprawdziłam w słowniku. Moi rodzice zdobyli pieniądze pracując, więc to nie ten przypadek. Ale rzeczywiście jestem kontrolowana pod względem znajomosci.
                    • panna.nasturcja Re: Środowisko klasowe 23.10.23, 01:32
                      Czyli jednak jesteś niepełnoletnia, skoro mama kontroluje Ci znajomych?
                    • danaide2.0 Re: Środowisko klasowe 23.10.23, 14:42
                      Nie wiem, w jakim słowniku sprawdziłaś, ale to, co napisałaś nie wyklucza mojej definicji. Wprost przeciwnie. Nikt nie twierdzi, że parweniusz kradnie. To raczej kwestia tego, jak zachowuje się po dojściu do pieniędzy. Od francuskiego słowa: parvenir - dochodzić, docierać, osiągać.
                      • ilewazy.cie Re: Środowisko klasowe 23.10.23, 15:11
                        Tylko, że moja mama, sama w sobie jest skromna. Zadbana, ale nie naciągnięta, nosi proste ubrania, maluje się, jednak bez przesady. Jej koleżanki to osoby zupełnie zwyczajne. A ode mnie oczekuje niewiadomo czego.
                • marta.graca Re: Środowisko klasowe 22.10.23, 20:27
                  Jeśli jesteś dorosła, to twojej mamy nie powinno interesować, czy twoi znajomi to dyrektorowie, czy nie.
                • imponderabilia22 Re: Środowisko klasowe 22.10.23, 20:28
                  No to jak raz w tygodniu się ''zniżysz'' i zjesz w barze mlecznym to twojej mamie się nic nie stanie 🤦
                  • ilewazy.cie Re: Środowisko klasowe 22.10.23, 20:49
                    Jej nie chodzi o to gdzie jem, tylko z kim. Kiedyś miałam półroczny epizod życia w Austrii w związku z pracą i wtedy bardzo interesowało ją to, czy koleguję się z rodowitymi Austriakami i czy mnie zapraszają do domów. Osoby urodzone w Austrii, których rodzice jednak pochodzili z innych krajów się nie liczyli.
                    • imponderabilia22 Re: Środowisko klasowe 22.10.23, 20:52
                      To nie nie mów z kim jesz. Przecież chyba nie jadasz za jej pieniądze....ile ty masz lat? 16?

• simply_z Re: Środowisko klasowe 22.10.23, 20:29
                  Płacą ci za te wątki, czy się kwalifikujesz do leczenia?
                • imponderabilia22 Re: Środowisko klasowe 22.10.23, 20:30
                  Ale jaki problem? Czy dopłacasz jakiś do tych znajomości, czujesz się wykorzystywana?
                  Ile masz lat?
                  • ilewazy.cie Re: Środowisko klasowe 22.10.23, 20:51
                    Nie, to są normalni ludzie, ale tak prestiżowi jak ci, do których tęskni moja mama.
                    • imponderabilia22 Re: Środowisko klasowe 22.10.23, 22:09
                      ilewazy.cie napisała:

> Nie, to są normalni ludzie, ale tak prestiżowi jak ci, do których tęskni moja m
                      > ama.

To jej powiedz, że skoro tęskni to niech se znajdzie własnych znajomych. Prestiżowych.
                      Moja by się mnie co najwyżej zapytała ci zjadłam i czy dobre było.
                    • szara.myszka.555 Re: Środowisko klasowe 23.10.23, 01:50
                      "Nie, to są normalni ludzie, ale tak prestiżowi jak ci, do których tęskni moja mama."

Zaraz, ale Ty na te spotkania chodziłaś z... matką? O_o
                      • imponderabilia22 Re: Środowisko klasowe 23.10.23, 09:52
                        szara.myszka.555 napisała:

> "Nie, to są normalni ludzie, ale tak prestiżowi jak ci, do których tęskni mo
                        > ja mama."

>
                        > Zaraz, ale Ty na te spotkania chodziłaś z... matką? O_o

Prawdopodobnie zanim wybrała się z nimi na obiad wcześniej matka musiała zaaprobować. Sprawdzić, czy są wystarczająco prestiżowi.
                    • hanusinamama Re: Środowisko klasowe 23.10.23, 10:05
                      To niech mama się umawia z prestiżowymi. Ty dorośnij, wyprowadź się bo brzmisz jak 45 letnia dzidzia piernik mieszkająca u mamusi
                • arthwen Re: Środowisko klasowe 22.10.23, 21:24
                  O rany, moja matka nie ma żadnego pojęcia jakie wykształcenie mają moi znajomi, po co jej się z tego spowiadasz?
                • panna.nasturcja Re: Środowisko klasowe 23.10.23, 01:32
                  A to jadanie w restauracjach ma być dowodem na co konkretnie?
                  • hanusinamama Re: Środowisko klasowe 23.10.23, 10:04
                    Na bujne kontakty towarzyskie...
                    • danaide2.0 Re: Środowisko klasowe 23.10.23, 14:44
                      Nie na bujne, bo bujne masz w barze mlecznym, tylko na kontakty towarzyskie na poziomie!
                • hanusinamama Re: Środowisko klasowe 23.10.23, 10:04
                  Wyprowadź się od mamusi.
                  • ilewazy.cie Re: Środowisko klasowe 23.10.23, 14:18
                    Mieszka 300 km ode mnie. Ale interesuje się mną, jak to matka.
                    • bene_gesserit Re: Środowisko klasowe 23.10.23, 14:27
                      Zainteresowanie jak to matki nie powinno polegać na próbach ustawiania ci życia w sensie wyrzutów, że twoi znajomi są mało prestiżowi. To, co tu piszesz świadczy o tym, ze mama nie ma swojego życia i próbuje żyć twoim, w wersji według swojego własnego ideału.

Czego ty chcesz od życia? Jacy maja byc twoi znajomi? Czemu opinia mamy jest dla ciebie - dorosłej - aż taka ważna?
                      • ilewazy.cie Re: Środowisko klasowe 23.10.23, 14:28
                        Wszystko mi jedno, nie jestem snobką, musimy się po prostu dogadywać.
                        • bene_gesserit Re: Środowisko klasowe 23.10.23, 14:44
                          No to dlaczego w ogóle dyskutujesz o tym z matką a potem przeżuwasz przez długie godziny?

Jesteś bardziej sobą czy jej córką?
                    • cosmetic.wipes Re: Środowisko klasowe 23.10.23, 15:36
                      ilewazy.cie napisała:

> Mieszka 300 km ode mnie. Ale interesuje się mną, jak to matka.

Muszę przepytać syna czy aby jego restauracyjni znajomi są wystarczająco prestiżowi 😄
                      • turbinkamalinka Re: Środowisko klasowe 23.10.23, 17:26
                        Koniecznie. A jak nie daj buk któryś skończył tylko technikum to kategorycznie musisz zakazać mu się z kolegą zadawać.
                • tojaba Re: Środowisko klasowe 23.10.23, 14:32
                  ilewazy.cie napisała:

> Jadam w restauracjach 3 razy w tygodniu, zawsze mam z kim, więc kontaktów mi ni
                  > e brakuje. Mojej mamie chodzi o to, że kiedyś moi znajomi byli bogatsi, a teraz
                  > mam część z innego środowiska i ona ma z tym problem. Ale nie są to niziny spo
                  > łeczne, tyle że nie dyrektorowie, jak kiedyś.

A ci znajomi, z którymi jadasz w restauracjach, płacą za siebie, czy Ty fundujesz?
                  • ilewazy.cie Re: Środowisko klasowe 23.10.23, 15:12
                    Różnie, ale zazwyczaj każdy za siebie.
                    • tojaba Re: Środowisko klasowe 23.10.23, 15:35
                      ilewazy.cie napisała:

> Różnie, ale zazwyczaj każdy za siebie.

Niewykluczone, że matka obawia się, że ludzie mniej od Ciebie majętni tylko udają przyjaźń ze względu na Twoje pieniądze właśnie. Niewykluczone, że kiedyś sama tego doświadczyła i Ciebie chciałaby uchronić.
                      Ale myślę, że niepotrzebnie - sama sobie poradzisz. Nie jesteś aż tak naiwna.
                      A i drapać (oddrapnąć) boleśnie też potrafisz wink

• ilewazy.cie Re: Środowisko klasowe 23.10.23, 15:40
                        Jest właśnie inaczej, ona obawia się, że to ja straciłam swoją prestiżowość. Bo już nie jadam z dyrektorami.
                        • bene_gesserit Re: Środowisko klasowe 23.10.23, 15:54
                          Co cię to obchodzi?
                        • imponderabilia22 Re: Środowisko klasowe 23.10.23, 17:04
                          ilewazy.cie napisała:

> Jest właśnie inaczej, ona obawia się, że to ja straciłam swoją prestiżowość. Bo
                          > już nie jadam z dyrektorami.

A czy jeśli masz/będziesz miała męża/ partnera to on też będzie musiał być wystarczająco prestiżowy?
                        • danaide2.0 Re: Środowisko klasowe 24.10.23, 14:46
                          Ja nie wiem, czy teraz bardziej prestiżowy to jest dyrektor czy prezes. Bo dyrektor to może być z awansu. Czyli wątpliwej prowieniencji. Ale taki prezes, president, CEO...

Właśnie ukazała się książka o awansie w PRL-u, możesz jej kupić pod choinkę. W sam raz coś dla niej, bo nie chodzi o to, jak się ubiera czy ile naciąga/ostrzykuje, ale jak funkcjonuje jej mózg.
                • kokosowy15 Re: Środowisko klasowe 23.10.23, 15:37
                  Nie dziwię się twojej mamie. W mojej klasie wszyscy mają przynajmniej lokaja i kucharza, więc moi rodzice pilnowali żebym nie jadał obiadów z byle dyrektorami.
            • panna.nasturcja Re: Środowisko klasowe 23.10.23, 01:31
              Może i nowe, może młode, moźe i ladne, ale jakże widowiskowo głupie.
            • hanusinamama Re: Środowisko klasowe 23.10.23, 10:03
              Piszesz jak stara i zgorzkniała...więc nie wierzę.
          • ekstereso Re: Środowisko klasowe 22.10.23, 21:01
            Reakcja bywalcowa.
      • akacja06 Re: Środowisko klasowe 23.10.23, 14:25
        leosia-wspaniala napisał(a):

> To forum staje się coraz bardziej debilne.

Jest debilne już od dawna.
    • imponderabilia22 Re: Środowisko klasowe 22.10.23, 19:45
      Zależy. Jak ludzie znają się od dawna to mniejsze ma to znaczenie. Ale jak w życiu tzw. dorosłym, to bedzie widać różnicę - chociażby w sposobie spędzania wolnego czasu, wyjazdach wakacyjnych, wyjściach do knajp. I może budzić to dyskomfort jednej ze stron.Zazwyczaj ludzie trzymają się z podobnymi sobie.
    • mikawi Re: Środowisko klasowe 22.10.23, 20:00
      Mój syn chodzi do szkoły prywatnej, wysoko ocenianej na tle innych szkół, co niejako z założenia implikuje pewien poziom świadomości rodzicow. Mimo to, w jego klasie są rodzice dzieci, z którymi mam nić porozumienia, gdzie myślimy podobnie, ale jest też kilku totalnie odklejonych oszołomów. Wiec reguły nie ma.
    • krolewska.asma Re: Środowisko klasowe 22.10.23, 20:02
      Realnym świecie jak najbardziej natomiast na Forum te różnice się zacierają i np. matki przyjaźnią się z prostymi osobami które pracują fabryce albo udają prawniczki.
      • kocynder Re: Środowisko klasowe 22.10.23, 20:16
        Zaskakujące, bo w jak najbardziej realnym świecie przyjaźnię się z pomocą świetliczanki w podstawówce (wykształcenie zasadnicze zawodowe) i profesorem akademickim (medycyna). Zarówno ich poziom wykształcenia jak i zarobków nie mają nic wspólnego. Sama mam wykształcenie wyższe (+ podyplomowe), nie pracuję i nigdy nie pracowałam w zawodzie wyuczonym. W sumie plasuję się zapewne gdzieś "w połowie drogi" między wyżej wymienionymi. smile Nie, nie pracuję w fabryce i nie, nie udaję prawniczki.
      • bye-bye Re: Środowisko klasowe 23.10.23, 23:58
        A gdzie pracuje udająca prawniczkę?
        Bo nawet nie śmiem pytać kto to😉
    • vivi86 Re: Środowisko klasowe 22.10.23, 20:08
      Nope. Jak mawiał prof. Vetulani jest mnóstwo wybitnych robotników i sprzątaczek i pełno idiotów wśród profesorów.
      • mallard Re: Środowisko klasowe 23.10.23, 10:03
        vivi86 napisał(a):

> i pełno idiotów wśród profesorów.

Nie obrażaj aspergerowców.
        • vivi86 Re: Środowisko klasowe 23.10.23, 23:22
          nie o nich chodzi.
          • vivi86 Re: Środowisko klasowe 23.10.23, 23:23
            smile
    • efka_454 Re: Środowisko klasowe 23.10.23, 11:32
      Jadam tylko z dentystą stomatologicznym ubrana w kapelusz opierając się o stylową kolumnę ;D
      • ilewazy.cie Re: Środowisko klasowe 23.10.23, 14:17
        Pudło, na detektywa się nie nadajesz.
    • majenkirr Re: Środowisko klasowe 23.10.23, 14:33
      Dałybyscie jakiś fajny wątek do poniedziałkowej kawy, a nie takie pierdy uncertain
      • ilewazy.cie Re: Środowisko klasowe 23.10.23, 14:37
        Jak ci się nudzi przy poniedziałkowej kawie, to sugeruję zatrudnić stylistę i poprosić o rady, bo płakać się chce widząc zdjęcia twoich wyborów ubraniowych. Nie chciałam ci robić przykrości, ale sama poprosiłaś.
        • majenkirr Re: Środowisko klasowe 23.10.23, 15:32
          big_grinbig_grin Przypomniałaś mi wlasnie te wszystkie makeover shows sprzed 20+ lat, których szczerze nienawidziłam.
      • beneficia Re: Środowisko klasowe 24.10.23, 12:56
        > Dałybyscie jakiś fajny wątek do poniedziałkowej kawy, a nie takie pierdy uncertain
        >
        Co Ty mówisz, znakomity wątek, liczę na to, że autorka doda więcej klasowych szczegółów 😀
        • ilewazy.cie Re: Środowisko klasowe 24.10.23, 13:00
          Też nie wiem o co chodzi tym podstarzałym nudziarom. Bez urazy, bo oczywiście moja mama też jest po 60.
    • ilewazy.cie Re: Środowisko klasowe 23.10.23, 14:35
      Tak wyglądała rozmowa, aż sama się zreflektowała.
      • bene_gesserit Re: Środowisko klasowe 23.10.23, 14:42
        Powiedz mamie, ze jeśli już opiera się na Bourdieu, to zapomniała, że oprócz majątku klasy społeczne wyznaczają także inne czynniki. Równie ważne.

Po co w ogóle na ten temat dyskutujesz z matką? Na smsa wystarczy nie odpowiadać albo:
        Matka: Po prostu byłaś w tym środowisku bo miałaś...
        Ty: Mamo, a ta szarlotka, którą jadłam u ciebie w niedzielę, to jak ją zrobiłaś?
        • hanusinamama Re: Środowisko klasowe 23.10.23, 23:28
          Błagam to troll....
      • taki-sobie-nick Re: Środowisko klasowe 24.10.23, 00:09
        Piszesz do własnej matki, że jest chora? I jeszcze pewnie bluzgasz, bo coś zasłoniłaś?
        • ilewazy.cie Re: Środowisko klasowe 24.10.23, 13:01
          Wiesz, byłam na skraju. Normalnie się tak nie odzywam, a zakryta część tekstu to nie bluzgi, tylko między innymi moje imię i jednego z dyrektorów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka