summerland
10.11.23, 10:25
Moja lekarka rodzinna zadzwonila do mnie i bardzo mnie zachecala zebym przyszla na badanie ginekologiczne plus cytologia. Troche mnie to zdziwilo. Ale poniewaz juz minelo 3 lata jak nie bylam to sie zgodzilam (u nas co 3 lata robia takie badania). Powiedziala, ze teraz robia jakas nowa metoda i zapytala czy dostalam poczta jakies zawiadomienie w zwiazku z tym. Powiedzialam, ze chyba nie (nie pamietalam) i ona byla jakby zawiedziona i powiedziala, ze w takim razie zrobi mi ta stara metoda. No i wczoraj bylam i jak już tam leżałam w fotelu troche podenerwowana (nie lubie tych badan, no wiecie jak to jest) to zagadnelam o to czy to badanie bedzie ta stara metoda a ona zaczęła coś kręcić i niejasno mówić o tym. Ze nowa metoda to jest taka, że to samemu się robi w domu-chodzilo o pobranie próbki do badania cytologicznego. A ona mi zrobi takie troche stara metoda, troche nowa. Ja na ta stara nalegałam bo mam obawy co do nowości, a ona, że teraz już nie ma tamtej metody. Dostali nowe i teraz takie stosują. Zgłupiałam. Jeszcze wspominała o tym zawiadomieniu poczta, że oni (odgórnie) przysyłają wyrywkowo te zawiadomienia, nie kazdy dostaje. Ja zapytalam od kiedy jest ta nowa metoda a ona powiedziała, że nie wie! Wydało mi się to wszystko dziwne, już nawet pomyslalam, żeby się nie zgodzić. Wogole ona tak sie dziwnie zachowywała, była jakby zdenerwowana i jakby natarczywa co do tego badania, no i to co mówiła to się jakby kupy nie trzymało. Wogole miala tez więcej tych przyzadow na tacy niz zwykle i cos jakby strzykawke.Ale najdziwniejsze było to, że jak mi robila to badanie to w pewnym momencie poczułam jakby ukłucie i jęknęłam wymownie a ona nic na to nie odpowiedziała. Potem w komputerze widzialam jak wpisywała hpv i coś tam jeszcze, zresztą na głos powiedziala o tym hpv. Ja już bylam tym wszystkim zdenerwowana i glupio chyba zrobilam, że nie zapytalam o to. Po wyjściu i do teraz martwię się co to było. Chodzi mi o to ukłucie, czy ona zrobila mi tam jakiś zastrzyk? Mam zamiar dzisiaj do niej zadzwonic bo nie daje mi to spokoju. Ale w międzyczasie pytam tutaj. Czy któraś z was wie cos na ten temat? Czy u was tez wygląda takie badanie?