Dodaj do ulubionych

Adoptujmy dzidziutki z fas

11.11.23, 14:23
Taka narracja od pani która mając 5 dzieci poniżej 4 rz w tym dwoje z zespołem Downa jest na campie na Sycylii - pani od cudaków
Już niejedna pewnie myślała że będzie jak Monika piękna młoda i z kasą i będzie super z dzieckiem z ZD , pewnie niejedna w to poszła i teraz żyje z zasiłkow
Teraz jest jeszcze FAS -sama słodycz
Obserwuj wątek
    • grruu.u Re: Adoptujmy dzidziutki z fas 11.11.23, 14:31
      Tak, na pewno całe tłumy kobiet zobaczyły instagramerke i rzuciły się adoptować chore dzieci. Chodzą słuchy, że maluchów z zespołem Downa brakuje, tak się ludzie o nie zabijają...

I owszem, jak już promujemy na każdym kroku chlanie i promujemy rodzenie za wszelką cenę to jak najbardziej adopcja dzieci z FAS jest logicznym i naturalnym postulatem.
      • sziewanna Re: Adoptujmy dzidziutki z fas 11.11.23, 14:33
        Ale nie każdy chyba jest dobrze informowany o tym jakie to niesie konsekwencje.
        • livia.kalina Re: Adoptujmy dzidziutki z fas 11.11.23, 14:38
          a jaki ma to związek z twoim postem startowym? Wiesz na pewno, ze tamta pani poinformowana nie jest?
        • laluna82 Re: Adoptujmy dzidziutki z fas 11.11.23, 16:50
          sziewanna napisała:

> Ale nie każdy chyba jest dobrze informowany o tym jakie to niesie konsekwencje.
          A to już trzeba być idiotą, żeby nie sięgnąć do fachowej wiedzy (fachowa literatura, konsultacje z dyplomowanymi specjalistami - lekarze, oligofrenopedagodzy, psycholodzy itp.), tylko dziunię z insta, traktować jako autorytet.
          • hanusinamama Re: Adoptujmy dzidziutki z fas 11.11.23, 17:46
            Poza tym nie rozdają tych dzieci jak ulotki. Nie kupuje się ich w sklepie...adopcja to dość żmudna procedura
      • agnes_gray Re: Adoptujmy dzidziutki z fas 11.11.23, 15:29
        Kto i gdzie promuje chlanie?
        • mamkotanagoracymdachu Re: Adoptujmy dzidziutki z fas 11.11.23, 15:41
          agnes_gray napisała:

> Kto i gdzie promuje chlanie?

Ty sobie żartujesz? W Polsce chlanie jest promowane wszędzie i non stop. Ostatnio chyba Dowborowie proponują piwo do kolacji wigilijnej.
          Nie da się wyjść z domu żeby nie natknąć się na reklamę wódy.
          • agnes_gray Re: Adoptujmy dzidziutki z fas 11.11.23, 15:45
            Nie korzystam z żadnych social mediów, nie oglądam reklam w tv, w mojej codziennej bańce tego promowania nie zauważam, a reklamy wódki to już wieki nie widziałam, dlatego pytam.
            • mamkotanagoracymdachu Re: Adoptujmy dzidziutki z fas 11.11.23, 15:56
              agnes_gray napisała:

> Nie korzystam z żadnych social mediów, nie oglądam reklam w tv, w mojej codzien
              > nej bańce tego promowania nie zauważam, a reklamy wódki to już wieki nie widzia
              > łam, dlatego pytam.

Na zakupy nie chodzisz, nie wychodzisz na ulice, nie bywasz na stacjach benzynowych?
              • kamin Re: Adoptujmy dzidziutki z fas 11.11.23, 16:02
                Ja chodzę na zakupy, bywam na stacjach, ale tam promocja chlania też mnie omija.
                Przy czym akurat pomysł wypicia piwa do kolacji (wigilijnej czy jakiejkolwiek innej) nie jest przeze mnie odbierany jako promocja chlania.
                • sol_13 Re: Adoptujmy dzidziutki z fas 11.11.23, 23:36
                  kamin napisał(a):

> Przy czym akurat pomysł wypicia piwa do kolacji (wigilijnej czy jakiejkolwiek i
                  > nnej) nie jest przeze mnie odbierany jako promocja chlania.

Przede wszystkim pomysł piwa do wigilii to trochę aberracja, bo totalnie nie pasuje
                  • berdebul Re: Adoptujmy dzidziutki z fas 12.11.23, 14:56
                    Karp marynowany w piwie to jedno z niewielu dań, jakiego nie udało mi się odtworzyć w wege wersji i bardzo mi brakuje.
              • agnes_gray Re: Adoptujmy dzidziutki z fas 11.11.23, 16:10
                Może po prostu nie zwracam uwagi, bo mnie to nie interesuje. Na zakupach czy przy tankowaniu skupiam się na celu. Albo może po prostu mało spostrzegawcza jestem 🙈
              • leosia-wspaniala Re: Adoptujmy dzidziutki z fas 11.11.23, 16:20
                Ja też nie widzę reklam wódy. Piwa tak, ale wódy?
                • marta.graca Re: Adoptujmy dzidziutki z fas 11.11.23, 21:19
                  Reklamy wódy nie są czasem nielegalne?
            • grruu.u Re: Adoptujmy dzidziutki z fas 11.11.23, 16:06
              Zadaj sobie pytanie - co łatwiej Ci będzie dzisiaj kupić: wódkę czy pieluchy? Piwo czy uszczelkę do kranu?
              • agnes_gray Re: Adoptujmy dzidziutki z fas 11.11.23, 16:14
                Wiadomo, że łatwiej o alkohol, ale to jest kwestia dostępności, a nie promowania, które rozumiem jako bezpośrednie zachęcanie do picia alkoholu.

Żeby było jasne - nie jestem zwolennikiem "chlania", wyżej wspomniane piwo do wigilii nie mieści się w moim wyobrażeniu świętowania.
                • grruu.u Re: Adoptujmy dzidziutki z fas 11.11.23, 16:16
                  No nie, to jest promowanie na poziomie państwowym, że w niedzielę sklep budowlany musi być zamknięty a monopolowy jest czynny. Liczba koncesji to kwestia decyzji urzędników.
                  • agnes_gray Re: Adoptujmy dzidziutki z fas 11.11.23, 16:22
                    W mojej okolicy monopolowe nie są czynne - czynna jest żabka i stacja benzynowa, gdzie oczywiście można kupić alkohol.
                    Z koncesjami się zgadzam, inne państwowe działania w kwestii alkoholu raczej są mało skuteczne.
                    Przy czym tak jak napisałam wyżej - zgadzam się w 100%, że alkoholu pije się za dużo, ale nie mam pewności, czy wynika to z promowania.
                    • grruu.u Re: Adoptujmy dzidziutki z fas 11.11.23, 16:24
                      Wejdź do jakiegokolwiek marketu przed majówką - jedna wielka promocja piwa. Wakacje? Czas na piwko. Mecz? Oczywiście przy piwie
                      • kochamruskieileniwe Re: Adoptujmy dzidziutki z fas 11.11.23, 16:30
                        Porównaj liczbę reklam piwa dzisiaj, a w okresie wakacyjnym...
                      • borsuczyca.klusek Re: Adoptujmy dzidziutki z fas 11.11.23, 16:43
                        Dobrym przykładem jest tu słynne 12 piw z Biedronki/Lidla. Kup 6 piw, 6 kolejnych dostaniesz za darmo.
                        Jakoś na inne produkty nigdy nie widziałam takich promek.
                        • bardoszka Re: Adoptujmy dzidziutki z fas 11.11.23, 17:54
                          Naprawdę nie widziałaś? Aż dziwne, bo takie same promocje są na: mleko, wodę mineralną, soki.
                          • angazetka Re: Adoptujmy dzidziutki z fas 11.11.23, 19:35
                            Nigdy takich nie widziałam.
                            • little_fish Re: Adoptujmy dzidziutki z fas 11.11.23, 19:50
                              Może patrzysz wyłącznie na półki z alkoholem?😉
                              • mamkotanagoracymdachu Re: Adoptujmy dzidziutki z fas 11.11.23, 19:51
                                little_fish napisała:

> Może patrzysz wyłącznie na półki z alkoholem?😉

No ale przecież właśnie udowodniłaś, że nie masz racji wink

1+1 to nie jest to samo, co 6+6.
                                • little_fish Re: Adoptujmy dzidziutki z fas 11.11.23, 19:52
                                  To kup 6 olejów, będzie 6 gratis
                                  • mamkotanagoracymdachu Re: Adoptujmy dzidziutki z fas 11.11.23, 19:54
                                    little_fish napisała:

> To kup 6 olejów, będzie 6 gratis

No nie, bo przy olejach zazwyczaj jest ograniczenie liczby produktów w promocji. Doczytaj małym druczkiem wink

Poza tym 6+6 właśnie zachęca do kupowania w dużych ilościach alko, jakoś nikt nie promuje kupowania 12 olejów na raz.
                                    • borsuczyca.klusek Re: Adoptujmy dzidziutki z fas 11.11.23, 20:05
                                      mamkotanagoracymdachu napisała:

> Poza tym 6+6 właśnie zachęca do kupowania w dużych ilościach alko, jakoś nikt n
                                      > ie promuje kupowania 12 olejów na raz.
                                      >

Właśnie o to chodzi, 12 piw to już jest niezła bateria i ktoś kto powiedzmy planował kupić na weekend jeden czteropak, wychodzi z trzema.
                                      • triss_merigold6 Re: Adoptujmy dzidziutki z fas 11.11.23, 20:28
                                        Myślisz, że to tak działa?
                                      • seeview Re: Adoptujmy dzidziutki z fas 11.11.23, 22:19
                                        12 piw to np. piątkowy wieczór ze znajomymi w gronie sześcioosobowym.
                                        A z 12 olejami to nie wiem, co można zdrobic w detalu.
                                        • sol_13 Re: Adoptujmy dzidziutki z fas 11.11.23, 23:34
                                          seeview napisała:

> 12 piw to np. piątkowy wieczór ze znajomymi w gronie sześcioosobowym.

Xd chyba nie w PL na grillu
                                          • seeview Re: Adoptujmy dzidziutki z fas 12.11.23, 08:26
                                            > Xd chyba nie w PL na grillu

Mieszkam w PL, na moich grillach tak to wygląda 🤷‍♀️
                                            • sol_13 Re: Adoptujmy dzidziutki z fas 12.11.23, 08:31
                                              To nie jesteś typowym przedstawicielem narodu w tym zakresie 😉
                                      • memphis90 Re: Adoptujmy dzidziutki z fas 11.11.23, 22:29
                                        Nie jestem przekonana. Jak chce kupić dwa piwa na weekend, to kupuję 2 piwa, może w promocji (2+2 gratis) wezmę aż 4 (poczekają do kolejnej okazji). Ale nijak nie wyjdę z dwunastoma, „bo promocja”…
                                  • little_fish Re: Adoptujmy dzidziutki z fas 11.11.23, 19:57
                                    Ale jeśli taka operacja matematyczna jest zbyt trudna, to proszę bardzo:
                                    • borsuczyca.klusek Re: Adoptujmy dzidziutki z fas 11.11.23, 20:05
                                      Napój Hellena jako zapojka do wódki 😉
                                      • little_fish Re: Adoptujmy dzidziutki z fas 11.11.23, 20:21
                                        No, a plecaki do noszenia towaru 🤣
                                        W ten sposób wszystko można podciągnąć pod reklamę wódy i promocję alkoholizmu.
                        • memphis90 Re: Adoptujmy dzidziutki z fas 11.11.23, 22:27
                          Wczoraj zdaje sie było „kup 2 rogale marcińskie, 2 dostaniesz gratis” w lidlu.
                          • little_fish Re: Adoptujmy dzidziutki z fas 11.11.23, 23:14
                            Promocja otyłości???
                  • triss_merigold6 Re: Adoptujmy dzidziutki z fas 11.11.23, 17:57
                    Wójta/burmistrza/prezydenta miasta
                  • memphis90 Re: Adoptujmy dzidziutki z fas 11.11.23, 22:25
                    Ale dzisiaj akurat jest sobota, święto państwowe…
                • angazetka Re: Adoptujmy dzidziutki z fas 11.11.23, 16:52
                  Wszechdostępność alko to jest zachęcanie.
                  • homohominilupus Re: Adoptujmy dzidziutki z fas 11.11.23, 18:57
                    W takiej np Norwegii nie kupisz alkoholu po 17 czy tam 18, nie ma go na stacjach benzynowych więc dostęp utrudniony a jednak kraj przoduje w Europie jeśli chodzi o liczbę uzależnionych.
                    • mia_mia Re: Adoptujmy dzidziutki z fas 11.11.23, 19:57
                      Może na tej zasadzie, że każdy trzyma zapasy w domu, a jak jest ten alko to piją, u nas trzeba się przejść do sklepu.
                      • sol_13 Re: Adoptujmy dzidziutki z fas 11.11.23, 23:30
                        Tam mnóstwo ludzi pędzi bimber, taki efekt tej prohibicji
            • hanusinamama Re: Adoptujmy dzidziutki z fas 11.11.23, 17:47
              A kupowanie szampana "dla dzieci picolo" na urodziny 5 latka?
              A obchodzenie 18 pt "teraz już mozesz pić"?
              SM nie masz ...ale internet masz...
              • marta.graca Re: Adoptujmy dzidziutki z fas 11.11.23, 21:21
                A każda okazja- trzeba to oblać. Jak jest smutno, to zapić smutki albo odreagować stres.
                • grruu.u Re: Adoptujmy dzidziutki z fas 11.11.23, 21:26
                  I wine moms bo hahaha, kto by te bachory zniósł na trzeźwo
                  • marta.graca Re: Adoptujmy dzidziutki z fas 11.11.23, 21:34
                    A proseczko do śniadania na wakacjach i piwko na plaży? Ze mną się nie napijesz?

"I właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem, tak
                    Świadomie uszczuplającym dochody państwa – bezideowcem".
                    • agnes_gray Re: Adoptujmy dzidziutki z fas 11.11.23, 23:56
                      Wszystko co wyżej to już jest kwestia towarzystwa, nie promowania picia na poziomie ogólnopaństwowym.
                      Ja na przykład nie mam bezpośrednio do czynienia z ludźmi, którzy zalecają zapijać smutki, raczą się prosecco do śniadania, a określenie wine moms właśnie zobaczyłam pierwszy raz na oczy.
                      • waleria_bb Re: Adoptujmy dzidziutki z fas 12.11.23, 00:29
                        Nie, to nie jest kwestia tylko towarzystwa. Swoboda w reklamowaniu alkoholu jest przerażająca, Ty nie oglądasz tv, rozumiem. Akurat ostatnio wolę kanały filmowe niż netflix, amazon i inne i tych reklam alkoholu jest pełno i ciągle powstają nowe, choćby żabka z reklamami piwa. Idzie jasny przekaz- piwo jako element obowiązkowy męskiego spotkania itd. To normalizowanie picia przy każdej byle okazji towarzyskiej i to jest szkodliwe.
                        • agnes_gray Re: Adoptujmy dzidziutki z fas 12.11.23, 00:38
                          Ok, może faktycznie jestem trochę odcięta od tego realnego świata i zamknięta w tej swojej bańce.

W sumie to często czytając emamę przekonuję się, że istnieją inne światy i że chyba są one bardziej powszechne niż ten mój.
                          • waleria_bb Re: Adoptujmy dzidziutki z fas 12.11.23, 01:12
                            Wielkie promocje w biedrze/lidlu też są nie do przeoczenia, chodzi mi o te 6 piw i 6 gratis itp. Kiedy się pojawiają? Ano majówka, inne świąteczne i wolne dni. Zatem znowu idzie przekaz, że święto najlepiej celebrować z wagonem piwska.
                • triss_merigold6 Re: Adoptujmy dzidziutki z fas 11.11.23, 21:31
                  To najprędzej w grupach wiekowych 45+.
          • borsuczyca.klusek Re: Adoptujmy dzidziutki z fas 11.11.23, 15:46
            Tak ostatnia głośna inba to Dowbory kontra Śpiewak:

www.pudelek.pl/tylko-na-pudelku-jan-spiewak-oskarza-dowborow-o-promowanie-alkoholu-joanna-koroniewska-odpowiada-dzialamy-zgodnie-z-prawem-6960627288287936a
            • hanusinamama Re: Adoptujmy dzidziutki z fas 11.11.23, 17:50
              No bo jednak Dowborowie popłyneli...i jeszcze się tłumaczą, ze wzieli udział w akcji społecznej.
              Przy tym poziomie alkoholizmu w PL...faktycznie jest to akcja społeczna "chajcie"
              • borsuczyca.klusek Re: Adoptujmy dzidziutki z fas 11.11.23, 18:35
                Ale temat jest jednak śliski i łatwo go uniknąć nie reklamując żadnego alkoholu w ogóle.
          • little_fish Re: Adoptujmy dzidziutki z fas 11.11.23, 17:13
            Gdzie widziałaś ostatnio na ulicy reklamę wódki?
            • grruu.u Re: Adoptujmy dzidziutki z fas 11.11.23, 18:40
              A co za różnica czy reklama wódki czy piwa, chodzi o alkohol
              • little_fish Re: Adoptujmy dzidziutki z fas 11.11.23, 19:01
                Mamkota pisała o wódzie, nie alkoholu ogólnie. Dlatego pytałam o wódkę.
                • mamkotanagoracymdachu Re: Adoptujmy dzidziutki z fas 11.11.23, 19:33
                  little_fish napisała:

> Mamkota pisała o wódzie, nie alkoholu ogólnie. Dlatego pytałam o wódkę.

Pisząc „wódę” miałam na myśli etanol, obojętnie w jakiej postaci. Piwo, wino, wódka, tak samo niszczą rodziny i zdrowie. I nie, w innych krajach nie reklamuje się piwa jako napoju do wigilii.

A żeby nie widzieć alko tankując czy robiąc szybkie zakupy to trzeba być chyba ślepym. ZAWSZE jest tuza za kasami, na wysokości wzroku, nie da się nie zauważyć. Piekło niepijących alkoholików.
                  • little_fish Re: Adoptujmy dzidziutki z fas 11.11.23, 19:52
                    Ale to nie reklama, to towar na półce...
                    • mamkotanagoracymdachu Re: Adoptujmy dzidziutki z fas 11.11.23, 19:52
                      little_fish napisała:

> Ale to nie reklama, to towar na półce...

Naprawdę nie wiesz, że towar w konkretnym miejscu na półce (łatwo dostępnym, widocznym) to JEST reklama?
                      • little_fish Re: Adoptujmy dzidziutki z fas 11.11.23, 19:58
                        Nie to nie jest reklama. Owszem, działanie marketingowe, ale nie reklama.
                        • agnes_gray Re: Adoptujmy dzidziutki z fas 12.11.23, 00:03
                          Zgadzam się - działanie marketingowe sprzedawców, ale nie bezpośrednia reklama i promocja.
                          Jak ktoś będzie chciał kupić alkohol to kupi, niezależnie od tego, gdzie ten alkohol stoi. Jak ktoś nie ma zamiaru ani chęci kupować alkoholu to nie kupuje - jeśli nie miałam w planach kupna alkoholu to cała ta "wystawka" to dla mnie obojętna ściana, tak samo jak słodycze na ladzie lub ciasta w witrynie.

Poza tym w mniejszych sklepach samoobsługowych czy na stacjach benzynowych dochodzą względy praktyczne - wiadomo, że alkohol musi być pod kontrolą, a jedyne miejsce, które na tą kontrolę pozwala to półki za ladą.

Osobiście też bym wolała, żeby alkohol nie był tak eksponowany, ale nie traktuję tej ekspozycji jako promocji.
                  • triss_merigold6 Re: Adoptujmy dzidziutki z fas 11.11.23, 20:07
                    W części Austrii i w Danii do dań wigilijnych podaje się różne sznapsy.
                  • memphis90 Re: Adoptujmy dzidziutki z fas 11.11.23, 22:37
                    >nie, w innych krajach nie reklamuje się piwa jako napoju do wigilii.

Na pewno…?
          • homohominilupus Re: Adoptujmy dzidziutki z fas 11.11.23, 18:52
            mamkotanagoracymdachu napisała:

> agnes_gray napisała:
            >
            > > Kto i gdzie promuje chlanie?
            >
            > Ty sobie żartujesz? W Polsce chlanie jest promowane wszędzie i non stop.

No straszne, nie to co w innych krajach. Tam przeciez sami abstynenci 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️

Ps. W jakim kraju mieszkasz?
          • seeview Re: Adoptujmy dzidziutki z fas 11.11.23, 22:15
            Na tym forum, oprócz nadreprezentacji córek toksycznych matek, jest też nadreprezentacji DDA, dla których wypicie piwa/kieliszka wina = chlanie.
            • homohominilupus Re: Adoptujmy dzidziutki z fas 11.11.23, 22:32
              Tzn dla jasności: zdaję sobie sprawę z tego ile zła może wyrządzić alkoholik w rodzinie. Oraz z tego, że w Polsce alkohol jest rzeczywiście bardzo łatwo dostępny, vide sklepy monopolowe czynne 24/7 czy małpki na stacjach benzynowych czy w Żabce. Ale nie popadajmy w histerię, że tylko w Polsce. W Hiszpanii wino tradycyjnie podawane jest do lunchowego menu i jest w cenie, jeśli chce wypić np cole, czy sok to place dodatkowo i to wcale niemało. Częstym widokiem są panowie popijający wino już przed 12, rozpijają cała butelkę. A pozniej wsiadaja do samochodu i jadą.
              Tak, pijac wino tak samo można stać się alkoholikiem jak i pijąc wódkę. I tak samo można zgotować piekło swojej rodzinie.

Inna sprawa, że są tu faktycznie histetyczki, dla których piwo w letni dzień czy wino z przyjaciółką oznaczają uzależnienie 🤷‍♀️
              I nie uważam żeby reklama alkoholu, jakiegokolwiek, promowała alkoholizm. I nie widzę nic złego w oblewaniu jakiejś ważnej okazji. Ani wypicia wieczorem lampki wina gdy mialam trudny dzień. Mam zdrowy stosunek do alkoholu po prostu. Na szczęście w mojej najbliższej rodzinie nikt nie miał z nim problemu.
              • little_fish Re: Adoptujmy dzidziutki z fas 11.11.23, 23:17
                Uważaj! Zaraz się dowiesz, że jeśli pijesz, bo miałaś trudny dzień, to gucio masz, a nie zdrowy stosunek do alkoholu. Zapijasz smutki/ porażki, a to już równia pochyła, prosto do uzależnienia 🙄
                • homohominilupus Re: Adoptujmy dzidziutki z fas 11.11.23, 23:22
                  Taaa, wiem.
                  Tego się spodziewam 😱
                • grruu.u Re: Adoptujmy dzidziutki z fas 12.11.23, 00:42
                  Bo zajadanie emocji słodyczami czy zapijanie alkoholem nie jest zdrowym mechanizmem
                • panna.nasturcja Re: Adoptujmy dzidziutki z fas 12.11.23, 04:47
                  Bo dokładnie tak jest. Picie dla poprawy nastroju po złym dniu jest prostą drogą do uzależnienia, niezaleznie od tego ile emotek wstawisz. Mechanizmy uzależnień są znane.
              • grruu.u Re: Adoptujmy dzidziutki z fas 12.11.23, 00:41
                Ale kto napisał "tylko w Polsce"? Reklamy nie promują alkoholizmu tylko alkohol. O tym była mowa.
                • homohominilupus Re: Adoptujmy dzidziutki z fas 12.11.23, 08:06
                  O tym, że tylko w Polsce napisała mamkotanagoracymdachu.
              • seeview Re: Adoptujmy dzidziutki z fas 12.11.23, 08:25
                > Inna sprawa, że są tu faktycznie histetyczki, dla których piwo w letni dzień czy
                > wino z przyjaciółką oznaczają uzależnienie 🤷‍♀️

Spokojnie połowa forum. Pamiętam z dzieciństwa wielu pijacych ojców kolegów i koleżanek, czasami chowajacych się z alkoholem przed żonami. Niektórzy z nich byli alkoholikami, niektórych żony pogoniły. Wychowujac się w tego typu środowisku trudno mieć zdrowy stosunek do alkoholu.
      • jowita771 Re: Adoptujmy dzidziutki z fas 11.11.23, 15:30
        Oczywiście, każdemu antyczojsowi powinni proponować dzieci z ZD, FAS itp. Niech adoptują.
    • borsuczyca.klusek Re: Adoptujmy dzidziutki z fas 11.11.23, 14:37
      sziewanna napisała:

> Taka narracja od pani która mając 5 dzieci poniżej 4 rz w tym dwoje z zespołem
      > Downa jest na campie na Sycylii - pani od cudaków
      > Już niejedna pewnie myślała że będzie jak Monika piękna młoda i z kasą i będzie
      > super z dzieckiem z ZD , pewnie niejedna w to poszła i teraz żyje z zasiłkow
      > Teraz jest jeszcze FAS -sama słodycz

No właśnie czy znana jest chociaż jedna taka osoba?
      • little_fish Re: Adoptujmy dzidziutki z fas 11.11.23, 14:44
        Też jestem ciekawa...
      • waleria_bb Re: Adoptujmy dzidziutki z fas 12.11.23, 00:14
        Właśnie. Tak można zachęcić do zakupu kremiku, kolejnych szmat. Nie zaś do adopcji chorego dziecka, bo to jest żmudny proces po pierwsze i jednak dla większości ludzi opcja, której w ogóle nie biorą pod uwagę. Więc Cudakowa nikogo nie inspiruje, po prostu trzepie kasę na insta jak wiele innych matek.
        • borsuczyca.klusek Re: Adoptujmy dzidziutki z fas 12.11.23, 01:45
          No właśnie całe szczęście spontanicznie, pod wpływem impulsu nie da się zaadoptować żadnego dziecka.
          Poza tym gdyby rzeczywiście jakaś obserwatorka zdecydowała się na podjęcie takich kroków to pani Cudakową odtrąbiłaby to wszem i wobec.
    • cegehana Re: Adoptujmy dzidziutki z fas 11.11.23, 14:44
      Jak ktoś adoptuje dzidziutka, którym nie potrafi się zająć to raczej nie jest wina ani zmartwienie jakiejś instagramerki cokolwiek by nie napisała. Dziecko (z FAS czy bez) to ogrom pracy, na kursach przedadopcyjnych na pewno mówili.
      • kochamruskieileniwe Re: Adoptujmy dzidziutki z fas 11.11.23, 16:24
        O ile będzie wiadomo, że ma FAS..
        Tak. Siostra ma adoptowane dziecko z FAS. Najpierw była jego rodziną zastępczą. Sama go diagnozował. Wg Domu Małego Dziecka, a potem DD, wszystko było ok. DD nawet odpuścił leczenie padaczki, która zdiagnozowano w DMD... bo nie wiedział, jak podawać leki🤬,. Zresztą, to nie padaczka. On się tylko tak zawiesza.
        Siostra sama go diagnozował a..
        I fakt. Ogrom pracy.
        • cegehana Re: Adoptujmy dzidziutki z fas 11.11.23, 17:03
          No i co z tym mają wspólnego wpisy jakiejś instagramerki? Jakby mama cudaków nie afiszowala się w necie że swoim lukrowanym imagem to by dzieci były lepiej diagnozowane?
      • taki-sobie-nick Re: Adoptujmy dzidziutki z fas 11.11.23, 22:19
        cegehana napisał(a):

> Jak ktoś adoptuje dzidziutka, którym nie potrafi się zająć to raczej nie jest w
        > ina ani zmartwienie jakiejś instagramerki cokolwiek by nie napisała. Dziecko (z
        > FAS czy bez) to ogrom pracy

... w dużej części na nic, bo on i tak będzie powtarzał różne zachowania ze względu na niewłaściwe połączenia neurologiczne i sporo mniejszy mózg (tak!).
    • kaktusowepole Re: Adoptujmy dzidziutki z fas 11.11.23, 14:45
      Przy Moniki trybie życia można mieć i 10.
      Spędza czasu z dziećmi. tyle co nic. Przecież to widać. W domu na stałe dwie nianie.
      Ciekawe kiedy przyzna się do operacji piersi.
      • sloneczna_paraolka1 Re: Adoptujmy dzidziutki z fas 11.11.23, 14:50
        Dlatego trzeba przestać ja obserwować. Bo ona z tego żyje. Same filmiki kremów i całej reszty.
        • grruu.u Re: Adoptujmy dzidziutki z fas 11.11.23, 15:25
          To chyba dobrze, że ludzie mający niepełnosprawne dzieci mają możliwość zarabiania
          • lauren6 Re: Adoptujmy dzidziutki z fas 11.11.23, 15:33
            Daruj sobie rzewne pisanie o matce niepełnosprawnych dzieci o lasce, która właśnie zrobiła sobie cycki. To nie jest uboga osoba, skoro stać ją na medycynę estetyczną.
            • marta.graca Re: Adoptujmy dzidziutki z fas 11.11.23, 15:37
              To nie zmienia faktu, że utrzymanie niepełnosprawnych dzieci jest bardziej kosztowne i trzeba więcej nakładów ( pozyskiwanych choćby z reklam), a że jeszcze na cycki zostało, to nie jest nic złego.
            • grruu.u Re: Adoptujmy dzidziutki z fas 11.11.23, 15:53
              Jakie rzewne? No właśnie o tym piszę - dobrze, że rodzice niepełnosprawnych dzieci mogą zarabiać i być bogaci. Dlaczego mieliby byc biedni?
              • little_fish Re: Adoptujmy dzidziutki z fas 11.11.23, 17:16
                Żeby pasowało do narracji...
              • ichi51e Re: Adoptujmy dzidziutki z fas 11.11.23, 17:28
                Wiadomo - kalectwo to przecież kara. A bogactwo - błogosławieństwo. I jak to tak? Razem? Bezsensu!
              • nick_z_desperacji Re: Adoptujmy dzidziutki z fas 11.11.23, 18:26
                Ona zarabia na tym, że zajmuje się tymi dziećmi, podczas gdy zajmują to się zatrudnione opiekunki. Wystarczyłoby nie rozkręcać zasięgów na dzieciach i nie byłaby pod obstrzałem. Ale bez zasięgów nie zarabiałaby na kremach "na powieki" i ćwiczeniach "ma cycki".
                • grruu.u Re: Adoptujmy dzidziutki z fas 11.11.23, 18:41
                  Ale dlaczego miałaby nie mieć zasięgów i nie zarabiać?
                • marta.graca Re: Adoptujmy dzidziutki z fas 11.11.23, 21:24
                  To już dawno nie jest profil tylko dziecięcy, bardziej lifestylowy.
            • palacinka2020 Re: Adoptujmy dzidziutki z fas 11.11.23, 22:28
              No I co z tego ze nie jest uboga? Przeciez ona nie urzadza zbiorek na insta. Nie prosi o litosc ani wsparcie. Tylko ubodzy ludzie maja dzieci z zd czy co?
      • grruu.u Re: Adoptujmy dzidziutki z fas 11.11.23, 14:52
        Kłamstwo cyckowe to jak kłamstwo ciążowe Opozdy? big_grin
        • nick_z_desperacji Re: Adoptujmy dzidziutki z fas 11.11.23, 15:05
          W sytuacji, kiedy pani jest zaangażowana w obroną obecnych przepisów antyaborcyjnych i przekonuje, że dzieci z ZD to sama radość i można być piękną, wiecznie młoda i wypoczętą, to kłamstwo cyckowe jest dużym kłamstwem. Gdyby wyglądała jak przeciętna, styrana niepełnosprawnością dziecko kobieta myślisz że followersów i pieniędzy za kremiki byłoby tyle samo?
          • grruu.u Re: Adoptujmy dzidziutki z fas 11.11.23, 15:25
            A to jakaś nowość, że jak jest się bogatym to dużo można?
          • marta.graca Re: Adoptujmy dzidziutki z fas 11.11.23, 15:32
            Może już dajmy ludziom myśleć, a nie chrońmy ich przed łykaniem każdej bredni.
            • hanusinamama Re: Adoptujmy dzidziutki z fas 11.11.23, 17:52
              NO ale przeciez w to nie uwierzy samotna matka dziecka z ZD. W to wierzą antychoicy, którzy nam zgotowali taki los a nie inny
          • ichi51e Re: Adoptujmy dzidziutki z fas 11.11.23, 16:02
            No bez jaj to już instagramerka sobie piersi zoperować nie może? Babką zbiórek na dzieci nie urządza za swoje wychowuje i za swoje sobie piersi zrobiła.
            • berdebul Re: Adoptujmy dzidziutki z fas 11.11.23, 16:14
              Może, ale uczciwie jest powiedzieć ze nie urosły od ćwiczeń. Pani zoperowała sobie powieki, o czym powiedziała po wielu miesiącach, po drodze pokazując zabiegi, kremy itd które świetnie robią na opadające powieki. wink
              • laluna82 Re: Adoptujmy dzidziutki z fas 11.11.23, 19:24
                ale serio wymagasz, by kobieta po prostu stanęła przed kamerą i ogłosiła, że zrobiła sobie piersi ?
                Czy ona mówiła, że ma taki świetny biust od ćwiczeń ? gdzie to "kłamstwo cyckowe" ?
                Jak sobie zrobi hemoroidy po ciąży, to też ma obowiązek poinformować ludzi ? big_grin big_grin

Nie lubię kobiety ale tzw fanki i świetnie zorientowane tzw. "nie fanki " , ostro przeginają.
              • palacinka2020 Re: Adoptujmy dzidziutki z fas 12.11.23, 07:38
                Nie wiedzialam ze jak sie ma profil na ig to trzeba uczciwie opowiadac o zabiegach medycyny estetycznej.
      • sziewanna Re: Adoptujmy dzidziutki z fas 11.11.23, 16:35
        Totalnie jej odklepalo
      • laluna82 Re: Adoptujmy dzidziutki z fas 11.11.23, 19:15
        kaktusowepole napisała:

> Przy Moniki trybie życia można mieć i 10.
        > Spędza czasu z dziećmi. tyle co nic. Przecież to widać. W domu na stałe dwie n
        > ianie.
        > Ciekawe kiedy przyzna się do operacji piersi.
        A dlaczego od obcej kobiety oczekujesz przyznawania się do jakichkolwiek operacji ? big_grin Skąd pomysł, że Ty masz prawo a ona obowiązek odpowiedzieć ???
        Ludzie z tymi żądaniami zawsze mnie dziwią.
    • leosia-wspaniala Re: Adoptujmy dzidziutki z fas 11.11.23, 15:30
      >Już niejedna pewnie myślała że będzie jak Monika piękna młoda i z kasą i będzie super z dzieckiem z ZD , pewnie niejedna w to poszła i teraz żyje z zasiłkow

Tak, dzieci z ZD są rozchwytywane, bo je jedna pani na insta pokazuje...
    • wkswks Re: Adoptujmy dzidziutki z fas 11.11.23, 15:39
      O Monisi dawno nie byłosmile
    • m_incubo Re: Adoptujmy dzidziutki z fas 11.11.23, 15:57
      sziewanna napisała:

> Już niejedna pewnie myślała że będzie jak Monika piękna młoda i z kasą i będzie
      > super z dzieckiem z ZD , pewnie niejedna w to poszła i teraz żyje z zasiłkow

Taaak, na pewno, baby naoglądały się muminków i też sprawiły sobie takie same.
      Oczywiście głupie baby, bo mądre, jak ty, też przecież oglądają, a jednak się nie dają wkręcać, no nie? No bo są mądre. A nie, czekaj...
    • junebug Re: Adoptujmy dzidziutki z fas 11.11.23, 16:41
      Wiadomo, się baby napatrzą na insta i potem adoptują po kilkoro dzieci z ZD bez zastanowienia. A daj takim aborcję to się skrobać będą co miesiąc zamiast antykoncepcji używać. lepiej niech mężczyźni o wszystkim decydują, bo baba to się do myślenia nie nadaje.
    • angazetka Re: Adoptujmy dzidziutki z fas 11.11.23, 16:52
      A co to za nowy obleśny troll?
      • livia.kalina Re: Adoptujmy dzidziutki z fas 11.11.23, 17:31
        pisze głupio jak gazeciarz.
      • m_incubo Re: Adoptujmy dzidziutki z fas 11.11.23, 17:38
        Nie wiem czy troll i czy nowy, ale przecież ten post jest mocno ironiczny, na litość...
        • angazetka Re: Adoptujmy dzidziutki z fas 11.11.23, 19:35
          No i?
    • nick_z_desperacji Re: Adoptujmy dzidziutki z fas 11.11.23, 18:29
      Camp jest z dziećmi, czy wesoła gromadka jakoś radzi sobie emocjonalnie bez mamy?
      • starczy_tego Re: Adoptujmy dzidziutki z fas 11.11.23, 18:35
        A to słabe jest, matka już nigdy nie może sama wyjechać nigdzie? Z ojcem zostały przecież
        • nick_z_desperacji Re: Adoptujmy dzidziutki z fas 11.11.23, 18:42
          Może, choć nie wiem, czy przy tak małym dziecku jak to najmniejsze to akurat takie fajne. Tylko ona co chwilę jest gdzieś, bez dzieci, a jednak na własne życzenie ma 5 malutkich dzieci, w tym dwoje z NI.
          • little_fish Re: Adoptujmy dzidziutki z fas 11.11.23, 19:06
            O ranyyyy, całe szczęście że nie jestem celebrytką/influecerką bo też wyjeżdżałam jak dzieci były małe i zostawiałam je z ojcem. To się do swoich przyspawałaś do pełnoletniości?
          • grruu.u Re: Adoptujmy dzidziutki z fas 11.11.23, 19:19
            Jako ojców nikt tak nie rozlicza
          • laluna82 Re: Adoptujmy dzidziutki z fas 11.11.23, 19:35
            nick_z_desperacji napisała:

> Może, choć nie wiem, czy przy tak małym dziecku jak to najmniejsze to akurat ta
            > kie fajne. Tylko ona co chwilę jest gdzieś, bez dzieci, a jednak na własne życz
            > enie ma 5 malutkich dzieci, w tym dwoje z NI.
            Ty nie wiesz a ona wie. Może jej mąż potrafi na równi zająć się dziećmi? Mój potrafił, gdybym chciała i byłoby mnie stać tez mogłbym wyjezdzać kiedy chcę i na ile. Faceci jakoś nie mają tych dylematow. Dodając że mają kasę i stac ich na wykwalifikowaną pomoc, to chyba już w ogóle nic w tym złego ?
            Serio widząc jakieś wyreżyserowane chwile na fotkach, czujesz się kompetentna do oceny ile czasu spędza z dziećmi ?
            Nie lubię tej kobiety i jej poglądów ale zaraz ematka uzna, że tym dzieciom lepiej by było w domu dziecka big_grin
            • mia_mia Re: Adoptujmy dzidziutki z fas 11.11.23, 19:53
              Z DD ona ma jedno
              • little_fish Re: Adoptujmy dzidziutki z fas 11.11.23, 20:01
                Z DD?
                • m_incubo Re: Adoptujmy dzidziutki z fas 12.11.23, 03:56
                  Z domu dziecka.
                  Chociaż ta mała chyba nigdy nie była w domu dziecka.
                  • little_fish Re: Adoptujmy dzidziutki z fas 12.11.23, 09:05
                    Nie była. I nikt nie pisał że więcej z nich było w DD , to raczej ironia, że jak ma się "tak" zajmować dziećmi to lepiej by im było (wszystkim) w domu dziecka.
    • taki-sobie-nick Re: Adoptujmy dzidziutki z fas 11.11.23, 22:20
      Prościej byłoby instalować pijące ciężarne przymusowo w szpitalach, ze względu na bycie przez nie zagrożeniem dla kogoś innego.
    • taki-sobie-nick Re: Adoptujmy dzidziutki z fas 11.11.23, 22:30
      Taka narracja od pani która mając 5 dzieci poniżej 4 rz w tym dwoje z zespołem Downa jest na campie na Sycylii - pani od cudaków

No to niech Monika adoptuje.
      • little_fish Re: Adoptujmy dzidziutki z fas 11.11.23, 23:19
        Wcale nie jest to wykluczone - otwarcie mówi o chęci kolejnej adopcji. Ale... Jeśli adoptuje, to natychmiast podniosą się głosy, jak bardzo jest nieodpowiedzialna i jak bardzo krzywdzi pozostałe dzieci i nieszczęsnego męża.
    • borsuczyca.klusek Re: Adoptujmy dzidziutki z fas 12.11.23, 01:49
      Z forumowych wykopalisk:

forum.gazeta.pl/forum/w,567,174074268,174074268,Monika_z_Cudakow_zacheca_do_adopcji_dziecka_z_ZD.html
    • mikams75 Re: Adoptujmy dzidziutki z fas 12.11.23, 14:49
      Już widzę jak ludzie adoptują lub z łatwością dzieci trafiają do adopcji, bo jakaś baba na Instagramie tak pokazała. A nawet jeśli komis się tak udało, to tylko lepiej dla tych dzieci.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka