Dodaj do ulubionych

Informacja zwrotna serial

19.11.23, 18:45
Na N.
Obejrzalam.
Jakubiak jak zwykle doskonaly.
Fabula i prowadzenie aktorow b.dobre i zadnego zbednego kadru, zadnego zbednego detalu.
Bardzo dobry film i poruszajacy.
Ja wlasnie siedze i probuje uspokoic puls, bol glowy, emocje i ogromny żal nad Piotrusiem Panem i nienawisc do kapitana Haka.
Nie chce spojlerowac, kto ogladal rozszyfruje .
Polecam.
Obserwuj wątek
    • ekstereso Re: Informacja zwrotna serial 19.11.23, 18:47
      Tak, fajny serial, oparty na talencie J
    • seeview Re: Informacja zwrotna serial 19.11.23, 18:48
      Po serialu Ślepnąc od świateł (książka była ok) i książce Czarne Słońca, przez którą nie przebrnęłam, omijam Żulczyka szerokim łukiem. Aczkolwiek może dam szansę serialowi Wzgórze Psów, bo książka podobała mi się bardziej niż Ślepnąc
      • szorstkawelna Re: Informacja zwrotna serial 20.11.23, 19:21
        Wzgórze Psów to straszliwa szmira. Opasle tomiszcze trochę bardziej ambitnej wersji "Życia na gorąco" czy innego "Detektywa".
    • daniela34 Re: Informacja zwrotna serial 19.11.23, 18:50
      Dzięki. Szykuję sobie listę seriali na Święta, zastanawiałam się nad "Informacją zwrotną" i potwierdziłaś mi, że warto.
      • moscato Re: Informacja zwrotna serial 19.11.23, 18:52
        Daniela to pochwal się co masz bo ja dziś wieczorem siadam i będę aktualizować moja listę.
        • daniela34 Re: Informacja zwrotna serial 19.11.23, 18:59
          Czekam z obejrzeniem ostatniego sezonu "The Crown." Do tego właśnie "Informacja zwrotna" I "1670." Aha, jeszcze "Berlin" ale to chyba dopiero od 29 grudnia.
          • moscato Re: Informacja zwrotna serial 19.11.23, 19:16
            Czaję się na to samo smile
      • abidja Re: Informacja zwrotna serial 19.11.23, 19:46
        daniela34 napisała:

> Dzięki. Szykuję sobie listę seriali na Święta, zastanawiałam się nad "Informacj
        > ą zwrotną" i potwierdziłaś mi, że warto.

Warto i dla Jakubiaka i dla wlasnych emocji. To co ten film budzi albo tez i nie.
        Bez spoilerowania powiem, ze gra emocji i ciala Marcina ( czyli Jakubiaka ) jest zagrana perfekcyjnie. Jesli podazysz za jego gra wszystko bedzie dla ciebie fajna choc makabryczna zagadka.
    • mabel_mora Re: Informacja zwrotna serial 19.11.23, 18:57
      Jutro zacznę oglądać, lubię Żulczyka, Ślepnąc od.... też mi się podobało
      Wczoraj skonczyłam Belfra 3 - o maatkooo, jakie to głupie, Gąsiorowska-policjantka to było...big_grin
      • mabel_mora Re: Informacja zwrotna serial 19.11.23, 19:07
        a ja polecam www.filmweb.pl/serial/Oderwani-2022-10016543

taki przyjemna, włoska opera mydlana smile rezyserem jest Ozpetek, kto zna to wie w jakim stylu...
        • simply_z Re: Informacja zwrotna serial 19.11.23, 19:25
          Znów torty?big_grin , ogladałam właśnie Nuovo Olimpio ale w sumie nudyy
          • mabel_mora Re: Informacja zwrotna serial 19.11.23, 19:39
            torty, makarony, pizze, choc tych pierwszych najmniej
            z ciach to były tylko męskie, młode, ale z innnego rozdania
            • simply_z Re: Informacja zwrotna serial 19.11.23, 20:05
              To w Olimpio też...
    • damartyn Re: Informacja zwrotna serial 19.11.23, 19:13
      Przyzwoity serial.
    • sol_13 Re: Informacja zwrotna serial 19.11.23, 19:20
      Obejrzeliśmy wczoraj, serial ok, Jakubik świetny jak zwykle.
      Nie odczułam żalu nad Piotrusiem Panem-odebrałam go jako wyjątkowo słabą, depresyjne jednostkę.
      • abidja Re: Informacja zwrotna serial 19.11.23, 19:39
        sol_13 napisała:

> Obejrzeliśmy wczoraj, serial ok, Jakubik świetny jak zwykle.
        > Nie odczułam żalu nad Piotrusiem Panem-odebrałam go jako wyjątkowo słabą, depre
        > syjne jednostkę.

Nie byl slaby. Przetrwal tyle lat gehenny, opiekowal sie matka, siostra....depresja to efekt przezyc z dziecinstwa. Potwornych.
        Scena gdzie placze maly Piotrus rozwalila mnie emocjonalnie na ponad pol godziny.
        Slaba jednostka, tam na plazy uzylaby kamienia by przerwac gehenne on mial w sobie dosc samokontroli.
        Nie, nie byl slaby.
      • amsterdama Re: Informacja zwrotna serial 19.11.23, 19:43
        Piotr był silny i wrażliwy. Czego oczekujesz od człowieka, który dorastał w takich okolicznościach?
        • sol_13 Re: Informacja zwrotna serial 19.11.23, 19:53
          Znam wiele osób, które wyrastały w takich okolicznościach i jednak się nie wyhuśtały.
          Nic mnie tam nie "rozwaliło emocjonalnie ", a mój ojciec też lubił zawsze wypić.
          • fandorina Re: Informacja zwrotna serial 19.11.23, 19:56
            Aha to tłumaczy ten brak empatii.
            • sol_13 Re: Informacja zwrotna serial 19.11.23, 20:00
              Spodziewałam się na ematce odpowiedzi w tym stylu, że to że mną coś nie takbig_grin
              Mój mąż odniósł to samo wrażenie, a u niego w domu nie istniał problem alko.
          • amsterdama Re: Informacja zwrotna serial 19.11.23, 20:04
            Może Ci się tylko wydaje, że, jak piszesz, się „nie wyhuśtały”. Konsekwencje są różne. Im większa wrażliwość, tym większa reakcja.
            • sol_13 Re: Informacja zwrotna serial 19.11.23, 20:07
              To może jednostki, które znam, mają niską wrażliwość.
          • aandzia43 Re: Informacja zwrotna serial 29.11.23, 19:57
            sol_13 napisała:

> Znam wiele osób, które wyrastały w takich okolicznościach i jednak się nie wyhu
            > śtały.
            > Nic mnie tam nie "rozwaliło emocjonalnie ", a mój ojciec też lubił zawsze wypić

Też znam osoby które wyrastały w takich okolicznościach i też się nie wyhuśtały. Za to wyrosły na drugich tatusiów i to jest może przyczyna ich sukcesu życiowego czyli niewyhuśtania się i w miarę sprawnego pełzania po powierzchni rzeczywistości. Z tatusiów wzięli niekoniecznie chlanie, ale cały system samookłamywania i okłamywania otocznia w temacie swojej osoby już tak i tą glizdą pełznąc pokrętnie ŻYJĄ. A Piotruś nie żyje.
            Nic cię nie uderzyło w tym filmie, nic nie sponiewierało? Mnie owszem, końcówka, zwycięstwo Haka. Hak kłamiąc, pohukując na ludzi i pełzając przed nimi na zmianę siedział nadal w ciepłym kokonie. A Piotruś umarł. Nie powinnam kurwa oglądać tego filmu.
            • sol_13 Re: Informacja zwrotna serial 04.12.23, 20:51
              Nie, nic mnie nie sponiewierało. Mnie takie jednostki jak Piotruś lub pani z Placu Zbawiciela irytują.
        • abidja Re: Informacja zwrotna serial 19.11.23, 20:13
          amsterdama napisała:

> Piotr był silny i wrażliwy. Czego oczekujesz od człowieka, który dorastał w tak
          > ich okolicznościach?

No jak to co? Zeby wzial sie w garsc #sarkasme
          Piotr zostal pokazany w momencie gdy ostatnia kropla przelała czare.
          I co jeszcze wazne, nie potrafil wybaczyc sobie bledu, bo jego ojciec nigdy mu nie wybaczal "tych slabosci" ktore widzial w synu.
          W tym filmie jest tylko jedna osoba ktora ponosi za to co sie stalo odpowiedzialnosc.
    • abidja Re: Informacja zwrotna serial 19.11.23, 19:42
      Mnie zmeczyla ta ciagla gotowosc do rozszyfrowania klamstw alkoholika, cialo przez caly serial bylo napiete. Po ostatniej scenie z filmu wsiadlam na rower by zrzucic napiecie.
      To bylo tak meczace, wyczerpujace co jest prawda co klamstwem....cialo zareagowalo znajomo.
      A monolog Piotra....jako DDA mowil takze w moim imieniu.
    • barattolina Re: Informacja zwrotna serial 19.11.23, 20:28
      Nie mogę znieść pierwszej postaci. Nie daje rady tego oglądać.
      • abidja Re: Informacja zwrotna serial 19.11.23, 20:30
        barattolina napisała:

> Nie mogę znieść pierwszej postaci. Nie daje rady tego oglądać.

Nie dziwie ci sie.
        Jest absolutnie obrzydliwa.
    • alexa0011 Re: Informacja zwrotna serial 19.11.23, 20:34
      Nie mogłam się pozbierać, nadal chyba nie mogę. Nie jestem dda, ale mam kogo bliskiego, który jest jakubikiem i nie może zrozumieć swoich dzieci. I dla mnie jest stracony, na ten moment, a ten serial mnie uderzył tym prosto w pysk😭
    • zapomnialosiehehe1 Re: Informacja zwrotna serial 19.11.23, 20:41
      Czy w tym kraju da sie zrobic jakis "dobry" serial, ktory bedzie sie podobal publicznosci i krytykom i nie bedzie o jakis pijakach czy innej patologi?
      • abidja Re: Informacja zwrotna serial 19.11.23, 21:32
        zapomnialosiehehe1 napisała:

> Czy w tym kraju da sie zrobic jakis "dobry" serial, ktory bedzie sie podobal pu
        > blicznosci i krytykom i nie bedzie o jakis pijakach czy innej patologi?

W kraju gdzie dziennie sprzedaje sie 2 mln "małpek "? Nie sadze.
        • alfa36 Re: Informacja zwrotna serial 21.11.23, 00:37
          Przerażające. To powinna obejrzeć ta emama od upijajacego się mocno 18 latka.
    • zanetka.x Re: Informacja zwrotna serial 19.11.23, 22:03
      Serial ma jedną wpadkę, po porwaniu Piotrka nikt nie sprawdzał monitoringu, jakby akcja działa się w latach 80tych gdy nie było kamer na mieście.
      • abidja Re: Informacja zwrotna serial 19.11.23, 22:17
        zanetka.x napisała:

> Serial ma jedną wpadkę, po porwaniu Piotrka nikt nie sprawdzał monitoringu, jak
        > by akcja działa się w latach 80tych gdy nie było kamer na mieście.

Ogladasz film gdzie narratorem jest czynny alkoholik. Widzisz to co on, odbierasz rzeczywistosc tak jak on ja widzi.
        Wiec....
      • alfa36 Re: Informacja zwrotna serial 20.11.23, 18:26
        No, dokładnie o tym samym pomyślałam, choć forumka niżej jednak pisze, ze tak miało być....
    • conena Re: Informacja zwrotna serial 20.11.23, 09:30
      ostrzę sobie zęby na ten serial. dla mnie Jakubik jest gwarancją dobrego kina, biorę w ciemno wszystko co z nim.
      • abidja Re: Informacja zwrotna serial 20.11.23, 10:34
        conena napisała:

> ostrzę sobie zęby na ten serial. dla mnie Jakubik jest gwarancją dobrego kina,
        > biorę w ciemno wszystko co z nim.
        >

Bedziesz zachwycona!
      • annaboleyn Re: Informacja zwrotna serial 21.11.23, 01:05
        Tak, wspaniały jest, nie ustaję w podziwie dla niego.
    • koko8 Re: Informacja zwrotna serial 20.11.23, 10:52
      Zdaję sobie sprawę, że jestem na forum lobbystką na rzecz Żulczyka, ale polecam wszyskim książkę, bo podobno serial "nie jest ekranizacją". Powieść została ze mną na długo, dlatego obawiam się, że serial spłyci przekaz.
      Może ktoś, kto czytał, mógłby ocenić serial przez pryzmat książki?
      • annaboleyn Re: Informacja zwrotna serial 21.11.23, 01:04
        Na razie właśnie tak to postrzegam, jako płytsze. W oczywisty sposób (i konieczny, żeby nie było) okrojone z walorów.
        Myślę, że Żulczyk jest ogromnym wyzwaniem w ekranizacji.
        Aha, "Warszawianka" wyjątkowo mi nie weszła.
        • koko8 Re: Informacja zwrotna serial 21.11.23, 17:04
          Dziękuję.
          Natomiast Warszawiankę sobie daruję. Mimo, że jestem psychofanką Ż., nie trawię Szyca
          • annaboleyn Re: Informacja zwrotna serial 21.11.23, 17:49
            To sluszna decyzja, bo tam zawartość szyca w Szycu jest na najwyższym poziomie.
          • shellyanna Re: Informacja zwrotna serial 28.11.23, 21:06
            Warszawianka jest niestrawna.
    • annaboleyn Re: Informacja zwrotna serial 21.11.23, 01:03
      Serial w porządku, Jakubik wybitny, jak to Jakubik, pierwowzór literacki świetny, ale Żulczyk jest lepszy z książki na książkę. Imo, oczywiście smile
    • mama-ola Re: Informacja zwrotna serial 21.11.23, 20:49
      Jako dda powiem, że ciężko mi się to oglądało, sceny z awanturującym się pijakiem były bardzo nieprzyjemne - właśnie dlatego, że to znam. Gdy ktoś strzela, napada na bank i bierze zakładników - prosz bardzo! oglądam do woli i zero nieprzyjemności; minuta sam na sam z pijanym facetem- ojcem jako bohaterem i czuję, że mnie samą ogarnia nienawiść (typu Ula, nie Piotrek).
      Zatem - to bardzo nieprzyjemny do oglądania serial. Nie będę polecać nikomu...
    • slatynka85 Re: Informacja zwrotna serial 28.11.23, 21:05
      Przeorał mnie ten film, tak jak kiedyś "Plac Zbawiciela" . Na ostatnim odcinku rozkleiłam się konkretnie...
      Cały serial obejrzany na wdechu.
      Włączam" M jak miłość", żeby się odstresować..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka