Dodaj do ulubionych

Zakup Thermomixa

20.11.23, 14:17
Postanowiłam kupić nam tą maszynę ale nie wiedziałam, że jej zakup wiąże się z takim „cyrkiem”
Muszę najpierw umówić się z jakimś przedstawicielem ( przypomina mi sie Avon🫣), który przyjdzie do mnie gotować (po co?) i on może mi sprzedać Thermomixa.
Pytanie do Was czy można tą drogę pominąć j zamówić sprzęt ze strony bez tego pokazu? Nie dają żadnej instrukcji do tego, że ktoś musi nas uczyć obsługi?
Drugie pytanie bo wyczytałam, że jest do tego jakaś aplikacja, z przepisami, którą się wgrywa na sprzęt.
Dostęp do tej aplikacji otrzymuje się od razu z zakupem czy to trzrba jakoś osobno wykupić i samemu sobie „wgrać” na sprzęt czy ona jest już na nim dostępna w momencie zakupu?
Dzięki z góry za pomoc
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: Zakup Thermomixa 20.11.23, 14:19
      Weszłam na allegro i nie wiem, gdzie masz problem, kliknij, kup. Wszystko tam jest wyjaśnione. Poza tym możesz powiedzieć przedstawicielowi, że sobie nie życzysz prezentacji.
      • panirobak82 Re: Zakup Thermomixa 20.11.23, 14:47
        Dzięki, dzisiaj rozmawiałam telefonicznie z konsultantką i ona właśnie powiedziała mi, że absolutnie bez pokazu się nie da a kupując na all. nie mam gwarancji itp.
        • alpepe Re: Zakup Thermomixa 20.11.23, 14:51
          Sratatata. Inna sprawa, że uważam, że taka prezentacja jest ok. Dużo interesujących informacji.
          • ivaz Re: Zakup Thermomixa 20.11.23, 17:14
            No i dwudaniowy obiad dla całej rodziny z deserem za free smile
            • kropkaa Re: Zakup Thermomixa 21.11.23, 18:34
              Pod warunkiem, że rodzina to 2 koty.
            • bombalska Re: Zakup Thermomixa 24.11.23, 13:47
              ivaz napisała:

> No i dwudaniowy obiad dla całej rodziny z deserem za free smile

Produkty trzeba samemu dostarczyc, wiec nie za free.
        • niemcyy Re: Zakup Thermomixa 22.11.23, 23:53
          Sama jestes konsultantką czy tm ci placi?
    • berdebul Re: Zakup Thermomixa 20.11.23, 14:24
      Musisz wykupić abonament, żeby mieć dostęp do przepisów.
      Możesz się umówić na zakup bez prezentacji, możesz kupić na Allegro. Możesz wybrac inny sprzęt.
      • panirobak82 Re: Zakup Thermomixa 20.11.23, 14:27
        Dzieki, wiesz może ile kosztuje abonament? Rozumiem, ze po zakupie dostaje goły sprzet bez zadnych wgranych przepisow?
        • ivaz Re: Zakup Thermomixa 20.11.23, 17:15
          Przez pół roku jest za free, potem 199 zł za rok
        • zbarazowa Re: Zakup Thermomixa 20.11.23, 21:52
          Na jedno konto może przypadać do 5 sprzętów. Ja dziele konto z mamą. Wszystko działa ok.
          A ostatnio odkryłam że akcesoria do tm kupione na aliexpres są identyczne jak firmowe. Za to za ułamek ceny.
          • kitty4 Re: Zakup Thermomixa 23.11.23, 09:40
            Udało Ci się może znaleźć gdzieś nakładkę krojącą ?
            Będę wdzięczna za podrzucenie linka.
    • septembra Re: Zakup Thermomixa 20.11.23, 14:29
      To sekta, jak Amway, nie kupisz tak normalnie w sklepie
      • alpepe Re: Zakup Thermomixa 20.11.23, 14:43
        W Niemczech kupisz. Tu w Polsce kupisz np. na allegro, bo sprawdzałam.
        • septembra Re: Zakup Thermomixa 20.11.23, 14:50
          Też widziałam, albo od osób prywatnych które mają 2 sztuki na stanie, pomiędzy farbą do włosów a chińską obieraczką, albo od firmy z opiniami że części nie są oryginalne.
          Taki sprzęt jednak lepiej kupić u oficjalnego dystrybutora.
          • magia Re: Zakup Thermomixa 20.11.23, 18:45
            nie chrzan głupot. Mam termomixa od przedstawiciela z allegro. Z faktura producenta, z grarisami, z abonamentem.
            Tez nie chcialam prezentacji.
            • septembra Re: Zakup Thermomixa 20.11.23, 19:42
              Może akurat wygrałaś w tej ruletce.
    • beataj1 Re: Zakup Thermomixa 20.11.23, 14:32
      Aplikacja jest wgrana od razu. Musisz się tylko zalogować do aplikacji i na pokazie za rączkę prowadzą co trzeba zrobić i pokazują wszystko.
      Jak ja kupowałam pierwszy rok aplikacji był w pakiecie. Teraz to jest 200 zł opłaty rocznej za dostęp.

Koleżanka dostała używany thermomiks od ojca i nie wykupiła aplikacji i działa. Czasem tylko prosi o screeny a przepisów smile
    • turkusowozlota Re: Zakup Thermomixa 20.11.23, 14:33
      Dlaczego nie chcesz prezentacji? Prezentacja jest fajna. Wszystkie produkty do prezentacji przywozi sprzedawca. U mnie sprzedawcą była koleżanka z pracy, zaprosiłam pozostałe koleżanki i miałyśmy super imprezkę z okazji prezentacji. Coś tam jeszcze dorobiłam, jakieś sałatki, koreczki (dziewczyny tez cos przyniosly) ale to nie było konieczne, bo jedzenia z prezentacji było tyle, że objadlysmy się jak bąki (osiem nas było w sumie) Bardzo fajnie wspominam.
      Oczywiście możesz kupić bez prezentacji, dla sprzedającego nawet lepiej, prezentacja zabiera trochę czasu
      • alpepe Re: Zakup Thermomixa 20.11.23, 14:44
        Sprzedający kiedyś, kiedy ja kupowałam, czyli 13 lat temu, kupował produkty do prezentacji za własne pieniądze.
      • panirobak82 Re: Zakup Thermomixa 20.11.23, 14:45
        Sprzęt docelowo ma być obsługiwany przez nas wszystkich, pracujemy w różnych godzinach i trudno nam czasami się zgrać na rodzinny posiłek zjedzony razem a co dopiero na taką prezentację. To raz a dwa nie przekonuje mnie taka forma „pomocy” nie lubię takich spotkań, wolę wszystko zrobić sama w swoim tempie
        • alpepe Re: Zakup Thermomixa 20.11.23, 14:54
          To się tylko umów na sprzedaż.
        • turkusowozlota Re: Zakup Thermomixa 20.11.23, 15:01
          Rozumiem, chociaż z tego co wiem, moja koleżanka jest bardzo elastyczna jeśli chodzi o dni i godziny prezentacji. Moja prezentacja była wieczorem w sobotę, ale jakbym chciała w niedzielę to też by było ok myślę, że inne dziewczyny też tak pracują)
          Ja bardzo fajnie wspominam może dlatego, że my się znałyśmy, to nie była dla mnie obca osoba. No i reszta dziewczyn z pracy też była zainteresowana zakupem. Finalnie 50% kupiło.
          Jestem bardzo zadowolona z zakupu. Moja córka też już zapowiedziała, że też chce jak się będzie wyprowadzała ( na razie jest w lo). Od dwóch lat gotujemy prawie wyłącznie w TM.
          • panirobak82 Re: Zakup Thermomixa 20.11.23, 15:30
            Macie swoje ulubione przepisy, które gotujecie czy próbujecie nowości? Córka ogarnia bez problemu?
            • ivaz Re: Zakup Thermomixa 20.11.23, 17:21
              to pytanie nie do mnie, ale ja i moja rodzina akurat nie przepada za daniami obiadowymi i zupami dla mnie mimo przypraw, dobrych produktów, te potrawy są "płaskie" w smaku, nie wiem jak to opisać takie nienaciągnięte. Ale za to wszelkie mączne ciasta, placki, pizza, chleby, no i desery wychodzą naprawdę bardzo smaczne.
            • turkusowozlota Re: Zakup Thermomixa 20.11.23, 21:25
              Mamy ulubione przepisy, dużo tego. Nagminnie piekę chleb z twarogu. Uwielbiam kurczaka po koreańsku. Bardzo lubię zupy z TM, a ogólnie nie lubię zup. Ciast zbytnio nie piekę, bo unikam cukru, czasem zastępuje erytrolem lub ksylitolem. Bardzo lubię karpatke i sernik baskijski z TM, chałkę. Moja córka ciągle robi jakieś placuszki, chyba najczęściej te z serka wiejskiego i a la pizza.
              Kiedy miałam grypę i umierałam sama gotowała w TM obiady, a normalnie nic nie potrafiłaby sama ugotować w zwykłym garnku.
              No i podoba mi się, że się to samo myje.
              Z takich praktycznych rzeczy, to radzę kupić dwa naczynia, bardzo ułatwia to pracę i przyspiesza. W wielu przepisach jest polecenie, żeby po jakiejś czynności umyć i osuszyć naczynie, ja wtedy zamieniam po prostu naczynia, jedno daje do mycia (do zlewu) a w tym czasie już dalej robię w drugim. Albo jak przygotowuję więcej niż jedno danie na raz, to też szybciutko idzie. W jednym np mi stygnie zupa (nie muszę przelewać gdzieś i myć naczynia, odstawiam tylko na bok) a w drugim już zaczynam robić następne danie.
              Mam też osłonkę noża, obiera mi ziemniaki. Trwa to 4 minuty. Bezcenne. Dokładnie obiera.
              Ogólnie to ja jestem bardzo zadowolona i żałuję, że wcześniej nie kupiłam TM, wcześniej gotowałam w kółko to samo, a teraz bez przerwy gotuję coś nowego.
    • butelka_bombelka Re: Zakup Thermomixa 20.11.23, 14:36
      szkoda hajsu.
      • panirobak82 Re: Zakup Thermomixa 20.11.23, 14:57
        Rozważając wszystkie za i przeciw zdecydowaliśmy się na zakupy. Codzienne gotowanie nas dojeżdża, dla nas wydaje się być spoko opcją. Wyjdzie w praniu : ) czy strata
        • fibi00 Re: Zakup Thermomixa 20.11.23, 15:41
          Ja kupiłam tańszy odpowiednik i jak nie lubiłam gotować tak nadal nie lubię. I to nie jest do końca tak że dzięki TM gotowanie będzie szybsze i przyjemniejsze. Czasem gotowanie tradycyjne jest szybsze. Co z tego że wszystko robi się w jednej misie jak przy okazji brudzimy 3 inne miseczki bo np w jednym kroku siekasz w drugim masz to przełożyć do miseczki by znów coś posiekać i znów przełożyć do innej miseczki. Czasem ze dwa, trzy razy trzeba umyć misę. Czy to taka oszczędność czasu?
          • laluna82 Re: Zakup Thermomixa 21.11.23, 23:14
            Mam podobne zdanie. Ogólnie uważam, że to dla ludzi słabo gotujących.
            No i beznadziejna wielkość misy. Dodając koszt tego urządzenia, to w ogóle dziwny interes dla mnie.
            Ale co kto lubi.
            • snajper55 Re: Zakup Thermomixa 21.11.23, 23:45
              laluna82 napisała:

> No i beznadziejna wielkość misy. Dodając koszt tego urządzenia, to w ogóle dziw
              > ny interes dla mnie.

Gdy dla kogoś misa jest za mała, to zawsze może kupić dwa lub trzy TM.

S.
        • snajper55 Re: Zakup Thermomixa 20.11.23, 21:33
          panirobak82 napisała:

> Rozważając wszystkie za i przeciw zdecydowaliśmy się na zakupy. Codzienne gotow
          > anie nas dojeżdża, dla nas wydaje się być spoko opcją. Wyjdzie w praniu : ) czy
          > strata

Najwyżej wstawisz na Allegro.

S.
        • sloneczna_paraolka1 Re: Zakup Thermomixa 20.11.23, 22:12
          panirobak82 napisała:

> Rozważając wszystkie za i przeciw zdecydowaliśmy się na zakupy. Codzienne gotow
          > anie nas dojeżdża, dla nas wydaje się być spoko opcją. Wyjdzie w praniu : ) czy
          > strata

Serio uwazasz ze gotownie w tym bedzie łatwiejsze.
          Ile razy przy jednym gotowniu trzeba umyc mise
          • panirobak82 Re: Zakup Thermomixa 21.11.23, 08:50
            Nie wiem, mam taką nadzieję. U nas chodzi i to, że gotowanie nie jest tylko na mojej głowie. Mamy gotować wszyscy a jeśli ja nie lubię gotować to wychodzi mi to nawet ok, natomiast mąż i syn to totalne beztalencia ich potrawy są niezjadliwe, spalone itp. Chodzi o coś co podpowie im krok po kroku jak coś zrobić. Innego rozwiązania nie widzę
            • fibi00 Re: Zakup Thermomixa 21.11.23, 11:07
              panirobak82 napisała:

> Nie wiem, mam taką nadzieję. U nas chodzi i to, że gotowanie nie jest tylko na
              > mojej głowie. Mamy gotować wszyscy a jeśli ja nie lubię gotować to wychodzi mi
              > to nawet ok, natomiast mąż i syn to totalne beztalencia ich potrawy są niezjadl
              > iwe, spalone itp. Chodzi o coś co podpowie im krok po kroku jak coś zrobić. Inn
              > ego rozwiązania nie widzę

Jeśli tylko o to chodzi to kup sobie lepiej tańszy odpowiednik. Teraz lidlomix ma być w promocji za jakieś 1,5tys. Ja akurat mam icoooka, korzystam z niego tak przeciętnie (czasem kilka dni z rzędu, czasem stoi przez tydzień czasu dwa nieużywany). Chłopaki też czasem coś w nim upichcą.
            • berdebul Re: Zakup Thermomixa 21.11.23, 11:10
              Nie beztalencia, tylko się fajnie urządzili. Gotowanie wedle przepisu z książki/netu nie wymaga wielkich umiejętności, tylko chęci. Sprzęt tylu mix tego nie załatwi.
            • veronia Re: Zakup Thermomixa 21.11.23, 11:40
              Dobrze kombinujesz, u mnie się to super sprawdziło na dwójce nastolatków.
            • pitupitt Re: Zakup Thermomixa 21.11.23, 22:52
              Prędzej pomyślałabym o wykupieniu abonamentu na obiady.
        • pitupitt Re: Zakup Thermomixa 21.11.23, 22:50
          I łudzisz się, że termomix rozwiąże problem "dojeżdżania"... Przy tej "powalającej" pojemności nadal będziesz gotować codziennie. Nie tędy droga.
          • snajper55 Re: Zakup Thermomixa 21.11.23, 23:48
            pitupitt napisała:

> Przy tej "powalają
            > cej" pojemności nadal będziesz gotować codziennie.

Ale gdy ugotuje zupę trzy razy jednego dnia, to będzie miała ja na trzy dni.

S.
    • geez_louise Re: Zakup Thermomixa 20.11.23, 15:13
      Jeżeli ktoś tak bardzo nie umie gotować, ze smakują mu dania z thermomiksa, to niech jednak umówi się na prezentację. To ustrojstwo ma trochę dziwnych funkcji, lepiej poświecić 3 godziny na gotowanie ze sprzedawczynią, niż samodzielnie tego szukać lub z połowy nie korzystać. Powiedz po prostu stanowczo, że jeśli chce sprzedać urządzenie, to ms uciąć gadki i nie dręczyć o kontakty i zaproszenia. Na pewno znajdziesz konkretną i zainteresowaną konsultantkę.
      • evro44 Re: Zakup Thermomixa 20.11.23, 15:37
        też uważam, że szkoda kasy. A termomix nie załatwia ugotowania całego obiadu np. nie obierze ziemniaków, nie opanieruje mięsa, nie usmaży naleśnika czy nie zlepi pierogów. Ze sprzętu wystarczy zwykły mikser do ucierania czy miksowania i maszynka do mielenia mięsa i szatkowania warzyw. Wsio.
        • panirobak82 Re: Zakup Thermomixa 20.11.23, 15:39
          Pierogi to już wyższa szkoła jazdy jak dla mnie : ) pierogi to tylko kupne😀
          Chodzi o szybkie gotowanie najlepiej jednogarnkowe, ktore ogarnie tez maz i dzieci.
          • berdebul Re: Zakup Thermomixa 20.11.23, 15:53
            Nie wiem, czy szybkie, ale imho ułatwia - zupy, zwłaszcza kremy, risotta, rzeczy w sosie, rzeczy na parze (lidlomiks ma ogromny kosz do parowania) robię tylko w lidlomixie.
        • krolewska.asma Re: Zakup Thermomixa 20.11.23, 17:03
          To prawda ale ten sprzęt ma tak już takie dodatkowe funkcje typu ubijanie ciasta czy podgrzewanie czegoś
          czego nie ma zwykły mikser i nie masz na blacie na wrzuconych 10 różnych mikserów czy szatkownic tylko jedną rzecz
    • marianna1960 Re: Zakup Thermomixa 20.11.23, 15:32
      Po ci ten grzmot, to tylko wyznafców sekty Thermomixa,
      • panirobak82 Re: Zakup Thermomixa 20.11.23, 15:40
        Moze tez bede sie do nich zaliczac : ) Gotowanie nie iest moja mocna strona ani ulubiona aktywnoscia, szczerz nie znosze : )
        • marianna1960 Re: Zakup Thermomixa 20.11.23, 15:43
          To myślisz że dzięki temu drogiemu urządzeniu, jeszcze z abonamentem będziesz lepszą kucharka???
          • septembra Re: Zakup Thermomixa 20.11.23, 15:54
            Ale ona nie chce zostać masterchefem, tylko sprawnie przygotować potrawy, są przecież ludzie którzy korzystają z tego z przyjemnością, już nie przesadzajcie
            • fibi00 Re: Zakup Thermomixa 20.11.23, 16:14
              septembra napisała:

> Ale ona nie chce zostać masterchefem, tylko sprawnie przygotować potrawy, są pr
              > zecież ludzie którzy korzystają z tego z przyjemnością, już nie przesadzajcie

Jak ktoś wcześniej lubił gotować to może korzysta z TM z przyjemnością. Jak ktoś gotować nie lubi to TM tego nie zmieni. Lepiej kupić tańszy odpowiednik.
              • alpepe Re: Zakup Thermomixa 20.11.23, 17:05
                Większej bzdury nie czytałam. TM jest właśnie dla osób nienawidzących gotować, takich, jak ja.
          • banicazarbuzem Re: Zakup Thermomixa 20.11.23, 15:56
            Dziewczyny już pisały, nie koniecznie sprawia, że gotowanie jest szybsze. Szczególnie na początku zanim nauczysz się obsługi. I tak, często tradycyjne gotowanie obiadu jest szybsze niż w TM
            • septembra Re: Zakup Thermomixa 20.11.23, 16:13
              Ale umożliwia przygotowanie potraw których przeciętny noob kuchenny nigdy by nie zrobił. A nawet jakby ten sprzęt nie miał ani jednej zalety to ona i tak nie musi się tłumaczyć na forum z decyzji o jego zakupie big_grin
            • snajper55 Re: Zakup Thermomixa 20.11.23, 21:46
              banicazarbuzem napisała:

> Dziewczyny już pisały, nie koniecznie sprawia, że gotowanie jest szybsze. Szcze
              > gólnie na początku zanim nauczysz się obsługi. I tak, często tradycyjne gotowan
              > ie obiadu jest szybsze niż w TM

Gotowanie w kilku garnkach jest szybsze niż gotowanie w jednym garnku. Nawet gdy ten jeden garnek kosztuje tyle, ile 100 zwykłych garnków.

S.
          • panirobak82 Re: Zakup Thermomixa 20.11.23, 17:44
            W życiu!!! 😀Nie mam nawet takich marzeń. Gotowanie mnie nie rajcuje a jeść trzeba, gotować też zwłaszcza jak ma się dzieci. Gotować będziemy wszyscy na zmianę i doszliśmy do wniosku, że to ustrojstwo pasuje do naszej rodziny idealnie 😃
            • banicazarbuzem Re: Zakup Thermomixa 20.11.23, 17:55
              Oby wam zapał nie opadł 🤭. Myślę, że właśnie prezentacja pokazałby wam też wady, o których pisały dziewczyny.
              • sloneczna_paraolka1 Re: Zakup Thermomixa 20.11.23, 22:20
                banicazarbuzem napisała:

> Oby wam zapał nie opadł 🤭. Myślę, że właśnie prezentacja pokazałby wam też wad
                > y, o których pisały dziewczyny.

Dokładnie mam tanszy odpowiednik i trzeba naprawde ogarnac zanim sie zacznie sprawnie w tym gotowac.
                A nie zrobi wszystego bo nie smazy kotleta dania jednogrankwe mozna zrobic w normanym jednym garnku zamiast wycigac 5 razy , coś poszatkowane bo trzeba zrobic kopejny krok.
        • fibi00 Re: Zakup Thermomixa 20.11.23, 15:50
          panirobak82 napisała:

> Moze tez bede sie do nich zaliczac : ) Gotowanie nie iest moja mocna strona ani
          > ulubiona aktywnoscia, szczerz nie znosze : )

I TM tego nie zmieni. Kup sobie lepiej tańszy odpowiednik (lidlomix, samcook lub icoook).
        • bombalska Re: Zakup Thermomixa 24.11.23, 13:56
          panirobak82 napisała:

> Moze tez bede sie do nich zaliczac : ) Gotowanie nie iest moja mocna strona ani
          > ulubiona aktywnoscia, szczerz nie znosze : )

To Thermomix jest dla Ciebie. Ja tez nie lubie gotowac, wiec w TM robie galaretki (sok, żelatyna, samo miesza, grzeje i sie wylacza), podgrzewam pierogi z lodowki ze sklepu i pyzy na parze (super!) i jedno co skomplikowane, to robie tradycyjna salatke jarzynowa, bo samo kroi, a potem gotuje, wiec nie trwa to pol dnia. Znajomy robi tylko placki ziemniaczane, bo ziemniaki zmieli w minute. Przepisow jest duzo, wiec znajdziesz swoje ulubione dania i przygotujesz je bardzo szybko.
    • kolteta Re: Zakup Thermomixa 20.11.23, 16:25
      KA kupowałam Thermo od koleżanki i ta prezentacja była dla mnie męcząca mimo, że to znajoma. Ale zakupu nie żałuję wink
    • iberka Re: Zakup Thermomixa 20.11.23, 16:27
      Przecież są na allegro bez żadnych prezentacji
    • roma2 Re: Zakup Thermomixa 20.11.23, 21:21
      Nam nie smakują te dania, wiele zup np, żałuję zakupu, robię tylko w nim ciasto na pizzę i siekam warzywa.
      • arkanna Re: Zakup Thermomixa 20.11.23, 22:03
        Droga ta pizza😉
        • roma2 Re: Zakup Thermomixa 22.11.23, 16:10
          😢prezent to byl
      • little_fish Re: Zakup Thermomixa 20.11.23, 22:33
        A próbowaliście przyprawiać po swojemu?
        • laura.palmer Re: Zakup Thermomixa 22.11.23, 08:29
          Przyprawianie po swojemu często niewiele daje, bo te przepisy są po prostu złe z definicji. Albo zbyt krótki czas gotowania albo złe proporcje (jakieś ułamki warzyw w zupie na 1,5l wody), albo nieodparowane sosy czy mięso co najwyżej ugotowane, a nie porządnie przesmażone. Wodnista zupa, będzie smakować nijako choćbyś wsypała do niej i torebkę przypraw, wyjdzie efekt przyprawionej wody.
          • panirobak82 Re: Zakup Thermomixa 22.11.23, 08:52
            To skąd tylu entuzjastów?
            Zobaczymy jak się u nas sprawdzi
            • fibi00 Re: Zakup Thermomixa 22.11.23, 08:58
              Bo jak się wybuli tyle kasy to trzeba sobie chwalić choćby nie wiem co. To tak jak z tymi cudownymi ściereczkami za 2 tysiące. Ścierki jak ścierki może i fajne ale napewno nie warte 2 tys. Połowa z tej sumy to wypłata dla przedstawiciela. Gdyby jeszcze na rynku Thermomix był jedynym tego typu urządzeniem to szłoby się skusić ale obecnie tyle tego jest że po co przepłacać?
              • shellyanna Re: Zakup Thermomixa 22.11.23, 10:05
                Eee to ja mam inaczej. Do TM nie byłam przekonana. Miałam wcześniej lidlomixa - stara wersje bez apki. Głównie używałam do gotowania na parze.
                TM dostałam chyba 5 lat temu. Przez pierwszy rok uprawiałam podśmiech.jki z tego urządzenia. Krytykowałam i wynajmowałam wady. Używałam rzadko. A im dłużej go mam, tym bardziej zadowolona jestem. Idealny do zup kremów, do sosu holenderskiego, do ciast (drożdżowe robię w kilka minut), żurek robię tylko w TM - fakt, ze na Wielkanoc dla większej ilości osób robię na dwa razy, ale to naprawdę przyjemność. Dzieciaki używają coraz częściej. Nie muszę mieć innych sprzętów (do siekania, rozdrabniania, mielenia, gotowania na parze).
                Ułatwia prace w kuchni. Ale fakt, ze ja nie jestem kuchenna gadzeciarą i wątki o garnkach wprawiają mnie w takie: WTF smile
                Podoba mi się KA, ale nie widzę sensu, żeby go mieć.
                Gdybym sama miała teraz wybierać podobny do TM sprzęt, to kupiłabym Kenwooda. Znajomi maja i to jest naprawdę fajny kombajn.

Podsumowując - TM to nie tylko marketing i nie każdy racjonalizuje sobie jego zakup. Jak kogoś stać, to czemu nie miałby kupić. Na raty bym nie brała, bo aż takiego sensu posiadanie tego sprzętu nie ma.
                • snakelilith Re: Zakup Thermomixa 22.11.23, 10:40
                  shellyanna napisała:

> do ciast (drożdżowe robię w kilka minut),

Klasycznym ręcznym mikserem, takim z widełkami, drożdżowe też się robi w kilka minut. Staram się wyrabiać wprawdzie około 10 minut bo wtedy gluten najlepiej się uwalania i ciasto jest idealne, ale co TM robi szybciej?
                  Jak czytam te niby zalety TM, to nie znalazłam jeszcze niczego, co by mnie przekonało. Natomiast zniechęca mi jedna ale podstawowa wada, rozmiary michy są zdecydowanie za małe. Ja robię zwykle duże ilości jedzenia, bo lubię sobie sosy, zupy i jednogarnkowe potrawy zamrozić, także by sobie ułatwić przygotowywanie potraw, bo jak ma się czas i chęci, to można się pobawić w kuchni i wtedy tradycyjne gotowanie daje więcej przyjemności. Także w w garnku rzymskim, w którym wiele rzeczy smakuje po prostu lepiej i za jednym zamachem można zrobić furę gołąbków, nadziewanej papryki, czy innej warzywno-mięsnej potrawy, którą chętnie je się nawet kilka dni z rzędu. A jak się nie ma ochoty, to podgrzanie domowej mrożonki jest wygodniejsze od gotowania w TM.
                  Chętnie bym przygarnęła ustrojstwo, które tnie mi cebulę w idealną małą kosteczkę, bo tego (i tylko tego) kroić nie lubię, ale tylko do wypróbowania, czy drogi TM nie miażdży cebuli tak jak tanie przydasie z Tchibo i podobnych sklepów, mam zbyt dużego węża w kieszeni i wolę pomachać ręką. Trwa też tylko 2-3 minuty i nie trzeba myć michy. Za cenę TM (plus abonamentu) można sobie kupić fantastyczne noże.
                  • shellyanna Re: Zakup Thermomixa 22.11.23, 11:30
                    No taka różnica, ze mikser musisz trzymać. W TM wkładasz składniki i ci sam wyrabia.
                    • ib_k Re: Zakup Thermomixa 22.11.23, 11:33
                      Trzymać? Nie nie trzeba, sam stoi i miesza
                      • little_fish Re: Zakup Thermomixa 22.11.23, 11:42
                        Ręczny mikser raczej sam nie stoi,a o takim pisała snake
                        • ib_k Re: Zakup Thermomixa 22.11.23, 11:58
                          A owszem sam stoi, już 40 lat temu mama miała stojak z misą w który wkładało się mikser
                          • little_fish Re: Zakup Thermomixa 22.11.23, 12:14
                            No. Snake sama pisze o trzymaniu miksera 😁
                            • snakelilith Re: Zakup Thermomixa 22.11.23, 12:36
                              little_fish napisała:

> No. Snake sama pisze o trzymaniu miksera 😁

Owszem, bo ja mam mikser ręczny. Takiego starego Boscha, miksuję nim wszystkie ciasta, nawet to na pierogi. Istnieją jednak miksery ze stojącą misą, ale ja nie lubię stojących wszędzie gadżetów, więc mój mikser wędrujący do szuflady, a widełki do zmywarki, jest dla mnie wygodniejszy. Posiadam też jeszcze starszego malaksera w szafie. Ten sieka i trze, jak jest czegoś więcej, a ręczna tarka albo nóż nie wystarczą. Oraz blendera ze stalową nóżką, którą wchodzę od razu do gotującej się zupy, czy sosu na kuchence. Do tego jestem fanką konserwatywnego gotowania, lubię sobie podpatrzyć, jak robią to naprawdę profesjonalni kucharze i oni nie gotują w TM.
                              Co i tak nie ma znaczenia, bo jak napisałam, TM ma dla mnie za małą miskę i jak ktoś wspomniał, nie da się przygotowywać w nim rzeczy jednocześnie. Ja wiem po prostu ile potrzebuje brukselka, kiedy nastawić ziemniaki i położyć mięso na patelnię plus umyć sałatę i zrobić do niej dressing, by wszystko były gotowe w tym samym czasie.
                              TM jest pewnie dlatego tak popularny bo ma pewną funkcję edukacyjną, ale z powiewem nowoczesności. Jak ktoś nie umie gotować tradycyjnie, to przygotowanie potrawy według rozpiski z appki nie jest takie złe.
                              • shellyanna Re: Zakup Thermomixa 22.11.23, 13:22
                                W takim razie pewnie wiesz, ze profesjonaliści używają TM. Chociaż częściej podobne urządzenie o większej mocy
                                instagram.com/heinzelmannpolska?igshid=YTQwZjQ0NmI0OA==😁
                                • snakelilith Re: Zakup Thermomixa 22.11.23, 14:30
                                  shellyanna napisała:

> W takim razie pewnie wiesz, ze profesjonaliści używają TM.

Nie widziałam w żadnych programach kulinarnych, które u siebie oglądam, przyrządów jak TM. Ale ja oglądam raczej programy, w których przedstawia się tradycjonalną kuchnią z różnych krajów w ciekawych wersjach.
                                  I tak jak pisała mysiulek, TM to takie zastępstwo miksera/malaksera/blendera, nie do gotowania, ale ja te przyrządy posiadam, one ciągle dobrze funkcjonują więc “never change a winning team”.
                                  • thank_you Re: Zakup Thermomixa 22.11.23, 14:40
                                    Bo inne firmy płaca im za reklamę, a TM sprzedawany jest na innych zasadach.

Kucharze korzystają z TM, nagminnie.

Akurat do tradycyjnej, np. francuskiej kuchni nadaje sie wyśmienicie.
                                    • snakelilith Re: Zakup Thermomixa 22.11.23, 15:04
                                      thank_you napisała:

> Akurat do tradycyjnej, np. francuskiej kuchni nadaje sie wyśmienicie.

Nikt nie twierdzi, że sprzęt z funkcjami TM nie przydaje się w kuchni, na pewno usprawnia pewne procesy. Ale to robią także inne tradycyjne elektryczne przyrządy, moim zdaniem praktyczniejsze, bo mogą pracować w tym samym czasie, w różnych miejscach, albo można użyć ich w łatowiejszy sposób. Moim blenderem mogę np blendować po kolei zupę w garnku na kuchence, sos od razu w brytfannie, gdzie piekłam mięso i deser plus majonez do sałatki w innych naczyniach, muszę tylko opłukać żyrafkę. W TM musiałabym przeznaczoną do blendowania potrawę przełożyć do termomixowej misy, a to dla mnie nie jest ułatwienie, a upierdliwość. Tak samo jak można zblendować sos, zaraz potem niczego nie myjąc trzeć w malakserze marchewkę do surówki i jednocześnie mieć dwie patelnie jednocześnie w użyciu plus ryż może gotować się na kuchence, a coś tam innego zapiekać w piekarniku. Naprawdę, nie widzę żadnej, ale to żadnej przyczyny, dla której potrzebowałabym TM.
                                      • mysiulek08 Re: Zakup Thermomixa 22.11.23, 15:57
                                        alez masz to wszystko zrobic w misie TM a nie przelewac tongue_out
                                        • thank_you Re: Zakup Thermomixa 22.11.23, 21:17
                                          Nie, nikt tego nie powiedział, to jakieś bzdury ze można 50 rzeczy na raz przygotować w jednej misce, na raz. Po co to powtarzać?
                                      • thank_you Re: Zakup Thermomixa 22.11.23, 21:26
                                        Ok, Ty nie widzisz, a ja widze / np. sosy, które właściwie robią sie same (pokroić i wlewać i tak trzeba przygotowując konwencjonalnej), ale tu nawet nie musisz pilnować.

Rano wrzucam owsiankę i sobie ide, słyszę pikanie.

Robie zajebisty budyń z kaszy jaglanej, który ma naprawdę konsystencje budyniu (nic tak nie blenduje jak TM i tak szybko jak on, Trust me).

Błyskawicznie robi surówki, obiera ziemniaki/buraki.

Antytalencia kulinarne prowadzone są krok po kroku i robią jakieś buły/ciasta.

Robie sobie rożne mąki/napoje roślinne i inne takie BŁYSKAWICZNIE.

Niejadki u znajomych maja podgrzana i zmiksowana porcje mięsa (trzymanego oddzielnie).

Thermomix nawet kości starlby na pył. tongue_out

Niestety nie ma ideału, przez to mam Thermomix, Kitchen Aida, gotującego Kenwooda (z 7 litrowa misa) i żyrafę. Niestety nie mogę się zdecydować, które wydać na stałe.
                                • snajper55 Re: Zakup Thermomixa 22.11.23, 20:48
                                  shellyanna napisała:

> W takim razie pewnie wiesz, ze profesjonaliści używają TM.

Tak twierdzą sprzedawcy TM?

S.
                                  • shellyanna Re: Zakup Thermomixa 22.11.23, 22:41
                                    Nie słońce. Tak twierdzą topowi kucharze 😁
                                    • snajper55 Re: Zakup Thermomixa 22.11.23, 23:39
                                      shellyanna napisała:

> Nie słońce. Tak twierdzą topowi kucharze 😁

W reklamach TM.

- Dzień dobry państwu. Jestem topowym kucharzem i chciałbym Państwu zaprezentować sprzęt, bez którego nie można być topowym kucharzem.

🤣🤣🤣

S.
                                      • shellyanna Re: Zakup Thermomixa 23.11.23, 06:28
                                        Nigdy nie widziałam reklamy TM. Nie byłam tez nigdy na prezentacji. Pracowałam w branży HoReCa i trochę się napatrzyłam. Zresztą jak pójdziesz do restauracji z otwartą kuchnią to też często widać TM.
                                      • shellyanna Re: Zakup Thermomixa 23.11.23, 06:38
                                        Ja Ci tłumacze, ze podglądałam ich pracę. Mój fryzjer używa nożyczek za grube tysiące złotych. Na oko to dokładnie takie same nożyczki jak te za kilkadziesiąt. Uważasz, ze a) jego zakup był irracjonalny, B) reklamuje je?
                                        • brenya78 Re: Zakup Thermomixa 23.11.23, 07:36
                                          "Mój fryzjer używa nożyczek za grube tysiące złotych. Na oko to dokładnie takie same nożyczki jak te za kilkadziesiąt"

😂😂😂
                                          • shellyanna Re: Zakup Thermomixa 23.11.23, 07:57
                                            Nie wiem co w tym dokładnie Cię śmieszy. Nożyczki dla mnie wyglądają jak każde inne nożyczki fryzjerskie. Ile kosztują dowiedziałam się przypadkiem, bo odsyłał je do ostrzenia do UK i się zdziwiłam.
                                            Pani Basia z salonu w małej miejscowości powiedziałaby pewnie, ze jest idiota, bo nożyczki jak nożyczki - tną.
                                            Ja zorientowałam się, ze efekt po tych nożyczkach jest taki jak po cięciu gorącymi nożyczkami. Poza tym skoro mu się na tych nozyczkach lepiej pracuje, to widocznie są dla niego warte swojej ceny.
                                            • brenya78 Re: Zakup Thermomixa 23.11.23, 08:34
                                              "Ile kosztują dowiedziałam się przypadkiem, bo odsyłał je do ostrzenia do UK i się zdziwiłam."

Dawaj markę, sprawdzimy te nożyczki.
                                              • shellyanna Re: Zakup Thermomixa 23.11.23, 09:00
                                                Kasho. Co chcesz sprawdzać w nozyczkach? 😁
                                        • snakelilith Re: Zakup Thermomixa 23.11.23, 12:05
                                          shellyanna napisała:

> Ja Ci tłumacze, ze podglądałam ich pracę. Mój fryzjer używa nożyczek za grube t
                                          > ysiące złotych.

Dobry fryzjer obetnie ci świetnie włosy nożyczkami za kilkadziesiąt złotych. Sama takie mam, ścianam włosy mężowi od lat. Na początku wyglądało to niezbyt, teraz mam już wprawę. Szkolnymi nożyczkami do papieru bym się nie odważyła, ale nie ośmieszaj się twierdząc, że bez luksusowych artykułów do pracy nie można być dobrym fachowcem.
                                          • shellyanna Re: Zakup Thermomixa 23.11.23, 12:51
                                            Ale czy ja tak napisałam? Ścinam włosy na prosto wiec wielkich mecyi nie potrzeba. Chodzi o to jak zachowuje się włos po przecięciu różnymi narzędziami.
                                            Mam tendencje do łamania końcówek i widzę różnice w cięciu (zdarzyło mi się zdradzić mojego) gorącymi i tymi mojego.
                                            • snakelilith Re: Zakup Thermomixa 23.11.23, 12:53
                                              shellyanna napisała:

> Ale czy ja tak napisałam? Ścinam włosy na prosto wiec wielkich mecyi nie potrze
                                              > ba. Chodzi o to jak zachowuje się włos po przecięciu różnymi narzędziami.

No jak się niby zachowuje? Przestań się wygłupiać. Tępe nożyczki mogą uszkodzić końcówki, ale przy ostrych nie gra roli, czy kosztowały 100, czy 100 000.

• shellyanna Re: Zakup Thermomixa 23.11.23, 14:01
                                                Ty… zejdź ze mnie, bo mi chodzi o to, ze ludzie za różne rzeczy płaca różne pieniądze i przeważnie płaca za cos, co dla nich wydaje się czymś za co warto płacić.
                                                Jeden kupi mercedesa, inny kupi kia.
                                                • shellyanna Re: Zakup Thermomixa 23.11.23, 14:06
                                                  To co jest głupota i z czego ewentualnie można kpić jest kupowanie ponad własne możliwości finansowe. Albo kupowanie czegoś, czego właściwości się nigdy nie wykorzysta. Nie kupie rakiety do tenisa z górnej polki grając raz czy dwa w tygodniu, nie zainwestuje w hiper sprzęt audio słuchając muzy z you tube itd. Oczywiście kto bogatemu zabroni, tylko umówmy się to juz jest tylko snobizm.
                                          • little_fish Re: Zakup Thermomixa 23.11.23, 13:19
                                            Można być dobrym fachowcem. Ale dobre (czyli najczęściej drogie) narzędzia dają fachowcowi komfort pracy.
                    • snakelilith Re: Zakup Thermomixa 22.11.23, 12:07
                      Ale istnieją też maszyny kuchenne, które robią to samo. I biorąc pod uwagę, że ciasta drożdżowego nie robi się codziennie, to potrzymanie miksera ręcznego przez kilka (!!!) minut nie jest wielkiem poświęceniem. Moim zdaniem, bo mam sprawne ręce. Jak ktoś jest chory, niedołężny, to może docenia roboty robiące wszystko same. Więc nie wykluczam, że zamienię mojego miksera na coś innego. Ale raczej nie na TM.
                • fibi00 Re: Zakup Thermomixa 22.11.23, 11:38
                  shellyanna napisała:

Idealny do zup kremów, do sosu holendersk
                  > iego, do ciast (drożdżowe robię w kilka minut), żurek robię tylko w TM - fakt,
                  > ze na Wielkanoc dla większej ilości osób robię na dwa razy, ale to naprawdę prz
                  > yjemność. Dzieciaki używają coraz częściej. Nie muszę mieć innych sprzętów (do
                  > siekania, rozdrabniania, mielenia, gotowania na parze).

I dokładnie to samo robią jego tańsze odpowiedniki które kosztują ułamek ceny Thermomixa. Mój termorobot dodatkowo posiada tarczę do ścierania na plastry i oczka co się super przydaje w przygotowaniu surówek i sałatek.
                  Ja nie mówię że thermomix jest zbędnym gadżetem bo rzeczywiście może ułatwić gotowanie. Ja tylko uważam że nie jest wart tej ceny. Teraz jest sporo tańszych odpowiedników, gdzie w cenie nie ma wypłaty dla przedstawiciela, gdzie nie trzeba wykupować żadnego abonamentu żeby móc gotować. Więc po co przepłacać? Mnie na Thermomixa stać ale i tak nie wybuliłabym tyle kasy za to urządzenie. No gdybym dostała to bym się cieszyła ale żeby dać 6 tys gdzie na rynku tańsze odpowiedniki kosztują 1/3 tej ceny? O nie...
            • laura.palmer Re: Zakup Thermomixa 22.11.23, 09:03
              Wejdź na fb w pierwszą lepszą grupę posiadaczy TM, a zobaczysz, że sporo osób zgłasza problemy lub nie pasują im te potrawy.
              Entuzjastów jest mnóstwo, wiadomo, bo Vowerk robi kawał dobrej roboty jeśli chodzi o marketing tego produktu. Sprzedaż przez przedstawicieli, wmawianie wyjątkowości gadkami typu "tylko thermomix zagniecie ci ciasto na pizzę w 3 minuty" (co jest bzdurą, bo robi to chyba każdy inny robot dostępny na rynku), otoczka ekskluzywności ("mercedes wśród robotów", lol), więc ludzie kupują, nierzadko na raty, a potem racjonalizują zakup i atakują lub negują każdą krytykę.

Pamiętam że kilka miesięcy temu tu na forum któraś forumka utrzymywała, że robi w TM bez problemu gołąbki dla 5 osób na 2 czy tam 3 dni. Dopiero po pokazaniu czarno na białym przepisu i przeliczeniu, że wychodzą w sumie po 2 małe gołąbki na osobę wyszło na jaw, że owszem, ona robi większą porcję, ale gotując w dwóch albo trzech turach. 😅
            • roma2 Re: Zakup Thermomixa 22.11.23, 16:14
              Potrz bowalam np ubić śmietankę, wyjęcie jej żeby nic się nie zmarnowało to masakra, wolę ubić ręcznie.
          • little_fish Re: Zakup Thermomixa 22.11.23, 09:04
            Eeee, no to przecież każdy przepis, jak z każdej książki kucharskiej można modyfikować.
            • laura.palmer Re: Zakup Thermomixa 22.11.23, 09:15
              No można. Na przykład robiąc w garnku lub na patelni. 😀
              • little_fish Re: Zakup Thermomixa 22.11.23, 09:40
                No tak też można, oczywiście. Ale to akurat na smak nie bardzo wpłynie 😃 nadal zupa będzie wodnista i niedoprawiona.
                • laura.palmer Re: Zakup Thermomixa 22.11.23, 09:46
                  Nie będzie, bo garnek ma nieco większą pojemność, niż miska thermomixa. Zmieści się przykładowo cała włoszczyzna, a nie ułamki marchewki, selera czy pietruszki jak w przepisach TM.
                  • little_fish Re: Zakup Thermomixa 22.11.23, 09:53
                    No jak zmienisz proporcje/przepis to oczywiście.
        • roma2 Re: Zakup Thermomixa 22.11.23, 16:12
          Chodzi o sposób zmielenia, tylko jeden barszcz mi smakuje. doprawiam po swojemu.
      • kolteta Re: Zakup Thermomixa 21.11.23, 16:25
        To kwestia przyprawienia. W przepisach z aplikacji przypraw jest moim zdaniem za mało, zawsze próbuję i doprawiam po swojemu. Ale ja też bardzo lubię gotować i często zamieniam przyprawy, bo wiem, że to np. nie mój smak. Już wiele potrwa gotowałam tak, że dawałam coś innego w zastępstwie i wyszło pyszne danie.
    • snajper55 Re: Zakup Thermomixa 20.11.23, 21:48
      Wątek z lokowaniem produktu?

S.
    • zbarazowa Re: Zakup Thermomixa 20.11.23, 21:56
      Aha, bardzo fajnie działa tm z połączeniu z airfryer. Naprawdę można zrobić obiad w którym czasie smile My tak pieczemy chleb i bułki, nugetsy, mięsa. Fajne.
    • kotbieta Re: Zakup Thermomixa 21.11.23, 09:24
      panirobak82 napisała:

> Postanowiłam kupić nam tą maszynę

Masochistka. I w dodatku naiwna.
      • panirobak82 Re: Zakup Thermomixa 21.11.23, 11:06
        Dlaczego? : )
        • snajper55 Re: Zakup Thermomixa 21.11.23, 11:31
          panirobak82 napisała:

> Dlaczego? : )

Ponieważ gotowanie w jednym garnku zamiast w kilku do przyjemnych nie należy.

Zrób przed zakupem taki eksperyment - ugotuj obiad używając jednego garnka.

S.
          • beataj1 Re: Zakup Thermomixa 21.11.23, 11:54
            Nie będę nikogo namawiać, ale mogę wypowiedzieć sie za siebie.

Gotowanie nigdy nie było moją ambicją, nie było czymś z czego jestem dumna, czy czymś w czym realizowałam się kreatywnie. Ot czynność równie seksowna jak pranie. Trzeba to zrobić ale nie ma się czym podniecać.
            Themomiks prowadzi mnie za rączkę. Mówi co, kiedy i w jakiej ilości dodać. Sam miesza, pilnuje by się nie przypaliło i pika jak czas przejść do kolejnego etapu.
            Cudownie prosto.
            Owszem czasem trzeba umyć misę, ale jak mi jakiś przepis nie odpowiada wymaganiami - więcej go nie robię i szukam takiego gdzie myć misy nie muszę.

Z termomiksem pojawiło się cos jeszcze. Moje dzieciaki mają z niego mega zabawę. Córka 11 i syn 8 sam już gotują proste rzeczy.

Córka lubi pęczak - ustawia gotowanie kaszy i ma gotową, owszem gotował też w garku, ale w TM jej się bardziej podoba. Syn już ze dwa razy pod moją opieką przygotował ciasto na gofry. Są do tego chętni a ja wiem że są bezpieczni a efekt jest przewidywalny.

Dla nich gotowanie z klikaniem jest jak gra komputerowa. Robisz jedną mikro misję za drugą. Ja sama odnajduję w tym też cień tej przyjemności.

A co do ceny - no jest drogi. Każdy podejmuje swoje decyzje finansowe. Jedni kupują torebki za 2K i podkłady za 300 zł tłumaczą że ma to sens bo jakość musi kosztować. A inni wolą tańsze wersje - robiące to samo ale za ułamek tej ceny.

Ja wiedziałam że jak będę kupować takie cos to tylko oryginał. Ale za to torebkę mam za 70 zł smile
            • panirobak82 Re: Zakup Thermomixa 21.11.23, 15:46
              Dokładnie tak to sobie wyobrażam : ) i identycznie postrzegam gotowanie. Wiem, że są ludzie dla których gotowanie to frajda. Moja mama uwielbia piec gotować. Zbiera przepisy wymyśla, kupuje najróżniejsze przyprawy, oliwy itp. Dla mnie zupełnie odwrotnie : )
              • iberka Re: Zakup Thermomixa 21.11.23, 16:03
                Czyli w takim odbiorze gotowania (bez och i ach) nie jestem sama wink - ufff
          • kolteta Re: Zakup Thermomixa 21.11.23, 16:23
            Ja akurat uwielbiam dania jednogarnkowe a Thermomix to u mnie strzał w 10, wrzucam wszystko i nastawiam, nie musze nic mieszać, miesza się samo. Ale zdarza się, że rozdzielam te potrawy, np. jak piszą, żeby gotowac makaron razem z sosem to gotuję osobno, pewnie kwestia przyzwyczajenia. Ale funkcja gotowania czegoś w garnku i w tym samym czasie czegoś na parze to dla mnie sztos.
            • laura.palmer Re: Zakup Thermomixa 21.11.23, 18:57
              To samo można robić w zwykłym garnku, tzn. wrzucasz co trzeba i jednogarnkowe gotuje się samo. Jak dasz na ten garnek zamiast przykrywki nakładkę to parowania, to możesz też coś parować.
              • little_fish Re: Zakup Thermomixa 22.11.23, 00:27
                Tylko miesza się gorzej w tym garnku pod spodem. Oczywiście, to zależy co będziemy w nim gotować, nie wszystko wymaga mieszania 😊
                • laura.palmer Re: Zakup Thermomixa 22.11.23, 06:43
                  Powiedziałabym, że zdecydowana większość jednogarnkowych nie wymaga mieszania. Nie pamiętam kiedy ostatnio musiałam stać nad garnkiem i mieszać.
                  • fibi00 Re: Zakup Thermomixa 22.11.23, 07:55
                    Jak czytam takie coś ", wrzucam wszystko i nastawiam, nie musze nic mieszać, miesza się samo" to śmiać mi się chce. Taaaa, "wrzucam wszystko". Kiedy nie miałam swojego termorobota a znajoma mająca thermomixa powiedziała to samo pomyślałam "wow, chcę to mieć!". Obejrzałam na YT kilka filmików z których okazało się że to wcale tak nie wygląda że wrzuca się wszystko do misy i "gotuje się samo"! Taka fasolka po bretońsku. Wyobrażałam sobie że faktycznie wszystko wrzucam do misy robota i po prostu "się gotuje" . A tu nie! "Wrzuć cebulę, posiekaj, wyciągnij na miseczkę, włóż pokrojoną w kostkę kiełbasę, przesmaż, wyjmij kiełbasę, wrzuć coś innego, dodaj kiełbasę, potem dodaj fasolę itd" Taaaa, faktycznie "gotuje się samo" i nie trzeba stać przy robocie żeby co kilka minut wykonać kolejny krok.
                    Ja akurat mam tańszy odpowiednik i robiłam raz zupę cebulową. Krok 1. Poszatkuj cebulę (mój robót ma tarczę do ścierania w plastry). Krok 2. Wyjmij połowę cebuli na osobną miseczkę a do pozostałej dodaj olej. Przesmaż. Krok 3. Wyjmij przesmażoną cebulę na osobną miseczkę do misy wrzuć tę wcześniej odłożoną. Dodaj olej i przesmaż. I w tym momencie w mojej głowie "what?!" No bo okazało się że takiej ilości cebuli robot nie przesmaży za jednym razem. Następnym razem cebulę poszykowałam w robocie i od razu wrzuciłam ją na dużą patelnię żeby ją przesmażyć a w robocie robiłam w tym czasie następny etap.
                    Tak więc, robót jest fajny. Ja jestem z niego zadowolona bo w wielu rzeczach mi pomaga i jest wart swojej ceny (1,5 tys). Ale nieprawdą jest że "wszystko się do niego wrzuca i samo się robi". To jest bliźniacze urządzenie Thermomixa więc nie wierzę że przy moim jednak trzeba stać żeby wykonać kolejne kroki a przy TM nie.
                    • thank_you Re: Zakup Thermomixa 22.11.23, 11:02
                      Ale wiesz, ze możesz to wszytko zrobic po swojemu i tm od tego ci sie nie zablokuje? 😅
                      • fibi00 Re: Zakup Thermomixa 22.11.23, 11:50
                        thank_you napisała:

> Ale wiesz, ze możesz to wszytko zrobic po swojemu i tm od tego ci sie nie zablo
                        > kuje? 😅

Oczywiście że wiem. Ale twierdzenie że w TM gotuje się szybciej i ogólnie "wrzucam wszystko i się gotuje" jest dalekie od prawdy.
                        • thank_you Re: Zakup Thermomixa 22.11.23, 13:49
                          Nie, nie jest. Ludzie robią rożne rzeczy.
                        • kolteta Re: Zakup Thermomixa 22.11.23, 13:54
                          Nie jest. Nikogo nie próbuję przekonać. Ja thermomixa uwielbiam, u mnie się sprawdza i git. Ty nie chcesz - nie kupuj i też git.
                          • fibi00 Re: Zakup Thermomixa 22.11.23, 19:59
                            kolteta napisała:

> Nie jest. Nikogo nie próbuję przekonać. Ja thermomixa uwielbiam, u mnie się spr
                            > awdza i git. Ty nie chcesz - nie kupuj i też git.

Mam tańszy odpowiednik więc też wiem o czym piszę. Lubię go ale w życiu nie dałabym za tego typu urządzenie 6 tys. Po prostu cena jest wygórowana.
                            • thank_you Re: Zakup Thermomixa 22.11.23, 21:33
                              A, czyli jednak chodzi o cenę / trzeba było tak od razu.
                  • little_fish Re: Zakup Thermomixa 22.11.23, 09:06
                    No ja tam gulasz czy leczo, czy bigos mieszam od czasu do czasu. Nie stoję non stop nad garnkiem, co nie oznacza braku zamieszania ci jakiś czas.
                    • laura.palmer Re: Zakup Thermomixa 22.11.23, 09:15
                      A ja nie. Zamieszam tylko gdy sie zagotuje, po czym zmniejszam ogień do minimum, przykrywam, wychodzę z kuchni, wracam gdy jest gotowe.
          • bombalska Re: Zakup Thermomixa 24.11.23, 14:00
            snajper55 napisał:

> panirobak82 napisała:
            >
            > > Dlaczego? : )
            >
            > Ponieważ gotowanie w jednym garnku zamiast w kilku do przyjemnych nie należy.
            >
            > Zrób przed zakupem taki eksperyment - ugotuj obiad używając jednego garnka.

Bzdura. To stalowy garnek, nie trzyma zapachow. Poza tym chyba kochasz myć gary. Im wiecej tym lepiej. No co kto lubi...
            • fibi00 Re: Zakup Thermomixa 24.11.23, 15:45
              bombalska napisała:

> >
              > > Zrób przed zakupem taki eksperyment - ugotuj obiad używając jednego garnk
              > a.
              >
              > Bzdura. To stalowy garnek, nie trzyma zapachow. Poza tym chyba kochasz myć gary
              > . Im wiecej tym lepiej. No co kto lubi...

Ale misę z TM też czasem trzeba kilka razy umyć w czasie gotowania jednego dania. A na dodatek brudzi się kilka miseczek bo np w pierwszym kroku nalezy coś zmiksować, wyłożyć na miseczkę, w kolejnym kroku znów coś poszatkowac i przedłożyć na kolejną miseczkę. Garnki można włożyć do zmywarki, misę z TM już chyba nie (nie jestem pewna ale z mojego robota nie wolno misy mieć w zmywarce).
              • shellyanna Re: Zakup Thermomixa 24.11.23, 16:47
                Można w zmywarce
    • dwa_kubki_herbaty Re: Zakup Thermomixa 21.11.23, 17:26
      Kupiłam bez prezentacji, wpadlam do koleżanki, powiedziałam, żeby mi zamówiła, przyjechal na mój adres.
      Poustawiałam sobie wszystko, koleżanka - przedstawicielka,chciała wpaść zrobić ze mną jakis przepis, ale zapytałam się tylko gdzie ustawia się na w apce costam i ona aaaaa ... to już masz uruchomiony i to było na tyle ;P
    • daszka_staszka Re: Zakup Thermomixa 21.11.23, 18:44
      Za tę aplikację to się płaci abonament. Koleżanka ostatnio zwykłej zupy nie mogła zrobić, bo jej się ważność karty kredytowej skończyła a nowej zapomniała podpiąć
      • pitupitt Re: Zakup Thermomixa 21.11.23, 22:59
        No i tyle w temacie gotowania z tm😁👍
      • laluna82 Re: Zakup Thermomixa 21.11.23, 23:23
        Bardzo ogarnięta kolezanka jak zwykłej zupy nie umiała zrobić big_grin
        Kiedyś nie było aplikacji, ba! nie było TM, jak sobie radzili ? szok big_grin
        • snajper55 Re: Zakup Thermomixa 21.11.23, 23:49
          laluna82 napisała:

> Bardzo ogarnięta kolezanka jak zwykłej zupy nie umiała zrobić big_grin
          > Kiedyś nie było aplikacji, ba! nie było TM, jak sobie radzili ? szok big_grin

Jedli kanapki.

S.
      • thank_you Re: Zakup Thermomixa 22.11.23, 02:33
        Zablokowało jej tez tm? Wow, niesamowite.
    • snajper55 Re: Zakup Thermomixa 21.11.23, 23:52
      Gdy będziesz miała pokaz, to poproś o zrobienie klasyki: schabowy panierowany, ziemniaczki posypane koperkiem i kapustka zasmażana.

S.
      • thank_you Re: Zakup Thermomixa 22.11.23, 02:36
        TM zrobi bułkę tarta, obierze ziemniaki, ugotujesz je w garnku (w trakcie ich obierania utluczesz kotlety), powielasz kapustę i koperek w tm a kapustę spokojnie usmażysz w tm.
        • geez_louise Re: Zakup Thermomixa 22.11.23, 07:35
          Kapustę TM ugotuje, to jego „smażenie” smażenia nie przypomina.

Można w tm gotować zupy kremy, zagniatać niezbyt twarde ciasta, cała reszta potraw, która powinna być porządnie usmażona, odparowana itd. to niezbyt jadalne gnioty. Nawet risotto wychodzi z TM kompletnie nijakie.
        • purchawka2020 Re: Zakup Thermomixa 22.11.23, 08:20
          I cztery razy umyjesz termomiks.
          • thank_you Re: Zakup Thermomixa 22.11.23, 11:01
            A schabowe, ziemniaki i kapustę zrobisz w jednym garnku? 😂 Boże, jak ja lubie takie „problemy”.
            • fibi00 Re: Zakup Thermomixa 22.11.23, 11:46
              thank_you napisała:

> A schabowe, ziemniaki i kapustę zrobisz w jednym garnku? 😂 Boże, jak ja lubie
              > takie „problemy”.

Ale możesz zrobić 4 rzeczy JEDNOCZEŚNIE. W thermomixie musisz czekać aż robot skończy jedną rzecz żeby zrobić następną. Owszem, są pewne rzeczy które w thermomixie da się zrobić jednocześnie czyli np ugotować ryż i warzywa lub mięso na parze. Ale dużo rzeczy wymaga odczekania aż robot zrobi jedna rzecz żeby przejść do kolejnej a gdyby gotowało się to samo danie klasycznie te rzeczy mógłby się robić jednocześnie w różnych garnkach. Ja np bardzo często zamiast podsmażyć coś w robocie podsmażam to na patelni bo: 1.podczas kiedy ja smażę coś na patelni robót robi już kolejny krok, 2. niestety misa w robocie lubi się przypalać (w thermomixie tak samo) chyba że da się dużooo oleju to wtedy nie a szorowanie tej przypalonej misy jest bardziej upierdliwe niż wymycie patelni.
              • thank_you Re: Zakup Thermomixa 22.11.23, 12:41
                Nie, nie musisz. Twoje ograniczenia są tylko w twojej głowie. Kto ci każe gotowac ryz w tm?
                • fibi00 Re: Zakup Thermomixa 22.11.23, 13:03
                  thank_you napisała:

> Nie, nie musisz. Twoje ograniczenia są tylko w twojej głowie. Kto ci każe gotow
                  > ac ryz w tm?

😂😂😂. No ale to jest główny argument wyznawców gotowania w thermomixie. Że w jednym garnku gotujesz cały obiad. A potem okazuje się że thermomix stoi a ryż gotuje się w garnku a na patelni smaży się mięso.
                  • thank_you Re: Zakup Thermomixa 22.11.23, 13:48
                    A czemu próbujesz obrażać UŻYTKOWNIKÓW tm? Wiesz, ja mam gotującego Kenwooda, Thermomixa (aktualnie w wypożyczeniu), KitchenAida i mnóstwo innych przydatnych gadżetów i nie pieprze takich farmazonów jak Ty. To bardzo przydatne sprzęty i usprawniające prace w kuchni oraz pozwalające jesc zdrowo (np. budyń z kaszy jaglanej lub domowy na zoltkach). Wstaje rano, wlewam mleko i nie musze zaglądać do owsianki. Jak mam małe ziemniaki to obiera je tm, a ja robie w tym czasie cos innego. Możesz sie naśmiewać do woli, twoja sprawa, po prostu nie umiesz optymalizować czasu spędzanego w kuchni, moge tylko wspolczuc.
                    • mysiulek08 Re: Zakup Thermomixa 22.11.23, 15:56
                      nie twerdze, ze TM (czy inny podobny sprzet) nie jest przydatny w kuchni, bo jest, u mnie companion zastapil kilka innych sprzetow smile ale zeby wynosic na piedestaly (tak jak KA tongue_out) to nie 🤣
                      dla tych co lubia gotowac, maja kuchenne obycie TM bedzie pomocnym sprzetem jednym z wielu, tym, ktorzy gotowac za bardzo nie potrafia, bedzie duza pomoca i pewnie z czasem przestana go uzywac ale ci co nie znosza kuchni, gotowania i calego procesu, z powodu TM raczej tego nadal lubic nie beda, beda gotowac zgodnie z instrukcjami, prowadzeni za raczke ale skrzydel to nie rozwina

kazdemu jego porno, zgodnie z filozofia ematki tongue_out
                      • thank_you Re: Zakup Thermomixa 23.11.23, 09:22
                        Ale wiesz, mysiulku, ze sama wynosisz rożne produkty na piedestału (jak np. garnki Le Creuset)? Serio myślisz, ze garnki np. Stauba ugotują gorzej? big_grin Nie. Ale kupujesz Le Creuset i zachwycasz sie nimi od kiedy je masz. Czym różnisz sie w tym momencie od „wyznawców Kitchen Aida czy Thermomixa”? Masz jakiś trefny model Kitchen Aida (nam ubija jedno białko) i ciagle sie do tego odnosisz.

Przewaga LC nad innymi garnkami jest taka sama jak Thermomixa i innych podobnych sprzętów.

Podobnie jest w przypadku wszystkiego. Dla MNIE to są sprzęty użytkowe. Tak jak mam dobre słuchawki, auto czy miły koc do przykrycia.
                    • fibi00 Re: Zakup Thermomixa 22.11.23, 20:03
                      thank_you napisała:

> A czemu próbujesz obrażać UŻYTKOWNIKÓW tm? Wiesz, ja mam gotującego Kenwooda, T
                      > hermomixa (aktualnie w wypożyczeniu), KitchenAida i mnóstwo innych przydatnych
                      > gadżetów i nie pieprze takich farmazonów jak Ty. To bardzo przydatne sprzęty i
                      > usprawniające prace w kuchni oraz pozwalające jesc zdrowo (np. budyń z kaszy ja
                      > glanej lub domowy na zoltkach). Wstaje rano, wlewam mleko i nie musze zaglądać
                      > do owsianki. Jak mam małe ziemniaki to obiera je tm, a ja robie w tym czasie co
                      > s innego. Możesz sie naśmiewać do woli, twoja sprawa, po prostu nie umiesz opty
                      > malizować czasu spędzanego w kuchni, moge tylko wspolczuc.

Ale ja mam termorobota! Lubię go, korzystam z niego ale uważam że Thermomix jest po prostu nie wart swojej ceny. 3 tys tak, ale nie 6! Te 3tys to jest wypłata dla przedstawiciela.
                      • thank_you Re: Zakup Thermomixa 22.11.23, 21:34
                        Ale to ty obrażasz użytkowników, a wychodzi na to, ze chodzi tylko o cenę. smile No cóż.
                        • snakelilith Re: Zakup Thermomixa 22.11.23, 21:49
                          thank_you napisała:

> Ale to ty obrażasz użytkowników, a wychodzi na to, ze chodzi tylko o cenę. smile
                          > No cóż.

Kupa kasy to jest, gdy cena jest w niepoważnej relacji do wartości, a nie czy kogoś stać. Wielu biedaków szarpie się na drogie produkty by się tym dowartościować nie przejmując się, że pracują tylko na bieżące wydatki, ale to nie robi z nich zamożnych.
                          Swoją drogą, cała masa tzw old money jest skąpa do bólu.
                          • thank_you Re: Zakup Thermomixa 22.11.23, 22:20
                            Ale wiesz, że tak jest z każdym produktem, który kupujesz? smile Jesli chcesz policzyć gole składniki, to cóż, przepłacasz na wszystkim, absolutnie.

• mysiulek08 Re: Zakup Thermomixa 22.11.23, 22:24
                              to ja jeszcze doloze 🤣
                              jesli kupujesz cos w swiatowych sieciowkach, to w 90% placisz nam ( w sensie mnie i wspoldomownikom) jakas czesc naszych wynagrodzen 😝
                            • fibi00 Re: Zakup Thermomixa 22.11.23, 22:30
                              thank_you napisała:

> Ale wiesz, że tak jest z każdym produktem, który kupujesz? smile Jesli chcesz po
                              > liczyć gole składniki, to cóż, przepłacasz na wszystkim, absolutnie.
                              >

Nie wiem czy to do mnie bo nie widzę drzewka ale chyba do mnie więc odpowiem. Tak, zdaję sobie z tego sprawę że przecież każdy musi zarobić kiedy ja coś kupuję ale skoro połowę dostaje tylko przedstawiciel a potem jeszcze musi zarobić producent to tak naprawdę ile TM byłby wart? Dlaczego nie można go ot tak kupić w sklepie RTV?
                        • fibi00 Re: Zakup Thermomixa 22.11.23, 21:56
                          thank_you napisała:

> Ale to ty obrażasz użytkowników, a wychodzi na to, ze chodzi tylko o cenę. smile
                          > No cóż.

Gdzie obrażam? W którym miejscu obraziłam kogokolwiek? Chyba jesteśmy z leksza przewrażliwiona.
                          • fibi00 Re: Zakup Thermomixa 22.11.23, 22:00
                            fibi00 napisała:

> thank_you napisała:
                            >
                            > > Ale to ty obrażasz użytkowników, a wychodzi na to, ze chodzi tylko o cenę
                            > . smile
                            > > No cóż.
                            >
                            >
                            > Gdzie obrażam? W którym miejscu obraziłam kogokolwiek? Chyba jesteśmy z leksza
                            > przewrażliwiona.

Aaa, już chyba wiem! Chodzi ci o słowo "wyznawcy"? Sorki, po prostu na szybko myślałam. W takim razie "wielbiciele Thermomixa" - może być?
                            • thank_you Re: Zakup Thermomixa 22.11.23, 22:04
                              Niestety to co piszesz świadczy o tobie. To, ze używam blendera, nie znaczy, ze jestem jego wyznawca/wielbicielem.

Zastanów sie czemu próbujesz w ten sposób zdeprecjonować rozmówcę, na mnie to wrażenia nie robi, bo ja rzeczy UŻYWAM a nie modlę sie do nich.
        • laura.palmer Re: Zakup Thermomixa 22.11.23, 08:42
          Taaa, kapustę usmażysz w TM. 🤣 Wiem jak wygląda przepis z cookido (wklejam), podziękuję. Najlepsze jest to, że według tego przepisu kapustę oraz boczek i tak trzeba pokroić ręcznie na desce, więc pomoc TM ogranicza się w zasadzie do przesiekania 80g marchewki.
          Próbowałam kiedyś posiekać kapustę w TM, wyszły kapuściane wiórki.

• thank_you Re: Zakup Thermomixa 22.11.23, 11:00
            A kto ci każe robic z przepisu z tm?
            • laura.palmer Re: Zakup Thermomixa 22.11.23, 11:10
              Nikt nie każe, robię po swojemu. W garnku, tak jest szybciej.
              • beataj1 Re: Zakup Thermomixa 22.11.23, 11:28
                Ta dyskusja to próba udowodnienia, że coś drogiego nie jest lepsze od tego tańszego, co ma ktoś inny.
                Tak thermomiks robi to samo co inne urządzenia. Robi inaczej - ale można to samo/podobnie zrobić w garnku, patelni, paro warze czy innych. Niekiedy można szybciej, wolniej, czy tak jak się chce.
                Ale po co to udowadnianie prawie jak walka o lepszą sprawe?

Czy ja jeżdżąca Toyotą Aygo powinnam udowadniać właścicielom Mercedesów SUV że moim samochodem tak samo mogę dojechać, zaparkować i generalnie moje auto łatwiej zaparkuje i jeszcze ma ładny kolor. Zatem po co kupować to droższe.
                Albo tłumaczyć, że duży telewizor, czy projektor to całkowita przesada bo na laptopie/smartfonie to samo widać.

Nie możemy uznać że różni ludzie lubią różne rzeczy i uznają je za najlepsze dla siebie i nie jest to atak w kierunku tych którzy tych rzeczy nie chcą i nie potrzebują?
                • panirobak82 Re: Zakup Thermomixa 22.11.23, 11:39
                  Dzięki za ten komentarz👍😀
                • laura.palmer Re: Zakup Thermomixa 22.11.23, 11:48
                  I że niby Thermomix ze swoją małą miską i brakiem wielu przystawek, które mają inne roboty, jest tym Mercedesem? Aha.
                  • beataj1 Re: Zakup Thermomixa 22.11.23, 11:53
                    Nie jest mercedesem. Jest przedmiotem droższym posiadającym jakieś funkcje, które dla jednych są warte wydanej kasy a dla innych przerostem formy nad treścią.

Jedni chętnie zapłacą więcej bo uważają że to jest tyle warte. A inni nie i będę mieć tą wersję tańszą - która w pełni realizuje ich potrzeby,.
                    Zakup droższej rzeczy nie umniejsza wartości tańszej.
                    • fibi00 Re: Zakup Thermomixa 22.11.23, 12:19
                      beataj1 napisała:

> Nie jest mercedesem. Jest przedmiotem droższym posiadającym jakieś funkcje, któ
                      > re dla jednych są warte wydanej kasy a dla innych przerostem formy nad treścią.
                      >

Tyle że w przypadku Thermomixa i jego tańszych odpowiedników czasem jest wręcz odwrotnie i te tańsze mają więcej funkcji. Jak już wspomniano, w koszt Thermomixa jest też wliczona wypłata dla przedstawiciela. Czasem trzeba ludzi uświadomić że ten Thermomix nie jest mercedesem wśród termorobotow.
                      • snajper55 Re: Zakup Thermomixa 22.11.23, 21:03
                        fibi00 napisała:

> Czasem trzeba ludzi uświadomi
                        > ć że ten Thermomix nie jest mercedesem wśród termorobotow.

Liczysz ze przekonasz kogoś, że bez sensu wydał kupę kasy?

S.
                        • thank_you Re: Zakup Thermomixa 22.11.23, 21:16
                          A jesli dla kogos to nie jest kupa kasy? smile Racjonalizuj sobie, racjonalizuj. smile
                          • snajper55 Re: Zakup Thermomixa 22.11.23, 22:08
                            thank_you napisała:

> A jesli dla kogos to nie jest kupa kasy? smile Racjonalizuj sobie, racjonalizuj.
                            > smile

Jeśli ktoś kupuje Dacię za cenę Mercedesa, to powiem ze wydał na nią kupę kasy, bez względu na majątek tej osoby.

S.
                            • thank_you Re: Zakup Thermomixa 22.11.23, 22:41
                              Napisał użytkownik co najwyżej cinquecento. smile
                        • septembra Re: Zakup Thermomixa 22.11.23, 21:33
                          snajper55 napisał:

> fibi00 napisała:
                          >
                          > > Czasem trzeba ludzi uświadomi
                          > > ć że ten Thermomix nie jest mercedesem wśród termorobotow.
                          >
                          > Liczysz ze przekonasz kogoś, że bez sensu wydał kupę kasy?
                          >
                          > S.

Strasznie was to niepokoi, że ktoś wydał tyle swojej kasy na sprzęt który jego zdaniem mu się przyda. Ociera się to o racjonalizację, tylko od przeciwnej strony niż tu ludzi posądzasz 🙃
                          • fibi00 Re: Zakup Thermomixa 22.11.23, 22:14
                            septembra napisała:

> snajper55 napisał:
                            >
                            > > fibi00 napisała:
                            > >
                            > > > Czasem trzeba ludzi uświadomi
                            > > > ć że ten Thermomix nie jest mercedesem wśród termorobotow.
                            > >
                            > > Liczysz ze przekonasz kogoś, że bez sensu wydał kupę kasy?
                            > >
                            > > S.
                            >
                            >
                            > Strasznie was to niepokoi, że ktoś wydał tyle swojej kasy na sprzęt który jego
                            > zdaniem mu się przyda.

Tak, niepokoi mnie że ludzie są tak naiwni że płacą za sprzęt który tak naprawdę jest wartości może 3 tys a drugie tyle dają w prezencie przedstawicielowi. Jak już pisałam gdyby to było jedyne takie urządzenie na rynku to jeszcze, ale obecnie jest tego sporo w cenie ok 2 tys. Więc faktycznie boli mnie że ludzie naiwnie płacą za taki sprzęt 3 razy tyle i jeszcze potem muszą wykupować jakieś abonamenty. Moja mama lata temu kupiła garnki Zeptera. Wydała na nie majątek bo podobnie jak przy Thermomixie był pokaz więc część z tej kwoty było przeznaczone na wypłatę dla przedstawicielki. Nie żałowała zakupu. Ale wtedy to były jedyne garnki tego typu na rynku. W tej chwili już chyba nikt Zeptera nie kupuje...

• septembra Re: Zakup Thermomixa 22.11.23, 22:18
                              Nie, to brak umiejętności zaakceptowania fakty że ktoś zupełnie obcy podejmuje inne decyzje niż ty i może być z nich zadowolony. Tak jak ty ze swoich.
                              • snajper55 Re: Zakup Thermomixa 22.11.23, 23:41
                                septembra napisała:

> Nie, to brak umiejętności zaakceptowania fakty że ktoś zupełnie obcy podejmuje
                                > inne decyzje niż ty i może być z nich zadowolony. Tak jak ty ze swoich.

Ludzie często są zadowoleni że swych nieracjonalnych decyzji.

S.
                            • mysiulek08 Re: Zakup Thermomixa 22.11.23, 22:20
                              ale to nie sa twoje pieniadze i nie twoj problem (i nie tylko twoj), ze komus sie budzet nie zepnie z powodu TM czy czegos innego
                            • black_magic_women Re: Zakup Thermomixa 23.11.23, 00:37
                              fibi00 napisała:

>W tej chwili już chyba nikt Zeptera nie kupuje...

Ale one są faktycznie "na zawsze", choć same nie gotują i nie siekają. Nie wiem tylko czy warte swojej ówczesnej ceny, ale to inna kwestia.
                              >
                              >
                          • snajper55 Re: Zakup Thermomixa 22.11.23, 22:14
                            septembra napisała:

> Strasznie was to niepokoi, że ktoś wydał tyle swojej kasy na sprzęt który jego
                            > zdaniem mu się przyda. Ociera się to o racjonalizację, tylko od przeciwnej stro
                            > ny niż tu ludzi posądzasz 🙃

Fakt. Zawsze mnie niepokoi podejmowanie przez ludzi nieracjonalnych decyzji. Może to strach wynikający ze świadomości, ze od takich ludzi zależy nasze życie? Na przykład przy okazji wyborów. Lub przy okazji jazdy samochodem, gdy taki nieracjonalny wyprzedza na trzeciego.

S.
                            • septembra Re: Zakup Thermomixa 22.11.23, 22:16
                              Uspokoję cię, twoje życie nie zależy od tego czy ktoś sobie kupi TM
                              • snajper55 Re: Zakup Thermomixa 22.11.23, 23:43
                                septembra napisała:

> Uspokoję cię, twoje życie nie zależy od tego czy ktoś sobie kupi TM

Ale zależy od absurdalnych, nieracjonalnych decyzji innych ludzi. Dlatego mnie takie decyxje one rażą.

S.
                                • septembra Re: Zakup Thermomixa 23.11.23, 07:19
                                  snajper55 napisał:

> septembra napisała:
                                  >
                                  > > Uspokoję cię, twoje życie nie zależy od tego czy ktoś sobie kupi TM
                                  >
                                  > Ale zależy od absurdalnych, nieracjonalnych decyzji innych ludzi. Dlatego mnie
                                  > takie decyxje one rażą.
                                  >
                                  > S.

Akurat w kontekście demokracji bardziej niebezpieczni są ludzie którzy chcieliby decydować o zawartości cudzej kuchni i mówić im co jest dla nich lepsze.
                                • thank_you Re: Zakup Thermomixa 23.11.23, 07:27
                                  Napisał facet siedzący na forum o nazwie EMAMA I dyskutujący cały Dzien o thermomixie. Fakt, strach sie bać.
                                  • snajper55 Re: Zakup Thermomixa 23.11.23, 10:40
                                    thank_you napisała:

> Napisał facet siedzący na forum o nazwie EMAMA I dyskutujący cały Dzien o therm
                                    > omixie. Fakt, strach sie bać.

Dla mnie to jest dyskusja o absurdalnymi pogladami niektórych ludzi. Ludzi, którzy z zapałem bronią tezy, że lepiej i szybciej obiad gotować używając jednego małego garnka niż używając większej liczby garnków. To tak, jakby dyskutować z ludźmi którzy twierdzą, że Ziemia jest płaska. Ciekawe doświadczenie intelektualne.

S.
                                    • little_fish Re: Zakup Thermomixa 23.11.23, 11:28
                                      Wszystko zależy od tego, co gotujesz. Po prostu. Jak ktoś się będzie upierał, że obiad to kotlet, ziemniaki i kapusta, to wiadomo że termomiks nie dla niego. I tyle. Jak ktoś je głównie warzywa na parze, to sobie nie kupuje patelni. Ale raczej też nie twierdzi, że to idiotyczny sprzęt.
                                      • thank_you Re: Zakup Thermomixa 23.11.23, 12:01
                                        Trzeba byc debilem, zeby sadzić, ze schabowego kapustę i ziemniaki zrobi sie w jednym garnku / czy to standardowym czy w thermomiksie.
                                    • thank_you Re: Zakup Thermomixa 23.11.23, 12:02
                                      Jak mi thermomix obiera ziemniaki i ściera marchewkę na surówkę a ja w tym czasie klepie kotlety, które potem wrzucę na patelnie / to kto zrobi szybciej obiad. Ja czy ty, który bedziesz wszystko robił ręcznie? Ogarnij sie albo nie wypowiadaj sie na tematy, o których pojęcia nie masz.
                • fibi00 Re: Zakup Thermomixa 22.11.23, 12:17
                  beataj1 napisała:

> Czy ja jeżdżąca Toyotą Aygo powinnam udowadniać właścicielom Mercedesów SUV że
                  > moim samochodem tak samo mogę dojechać, zaparkować i generalnie moje auto łatwi
                  > ej zaparkuje i jeszcze ma ładny kolor. Zatem po co kupować to droższe.
                  > Albo tłumaczyć, że duży telewizor, czy projektor to całkowita przesada bo na la
                  > ptopie/smartfonie to samo widać.
                  >

Ale zazwyczaj ten kto kupi sobie tego mercedesa jest z niego zadowolony, nie żałuje zakupu, jeździ nim. A w przypadku Thermomixa zbyt często słyszę że po początkowej euforii Thermomix stoi i się kurzy lub używany jest sporadycznie. Zbyt często słyszę że osoby które go kupiły żałują.
                  • shellyanna Re: Zakup Thermomixa 22.11.23, 12:25
                    Niekoniecznie 😁 uwierz.. 🤪
                    • thank_you Re: Zakup Thermomixa 22.11.23, 22:45
                      Najbardziej przeciwni thermomixom są ci, którzy ich nie maja, zauważyłaś? Ilosc argumentow „przeciw”, krora pojawia sie w tych wątkach zawsze mnie kusi, aby zajrzeć i poczytać te bzdurki. big_grin
                      • panirobak82 Re: Zakup Thermomixa 22.11.23, 23:15
                        Mnie to zdumiewa jak sprzęt AGD może wywoływać takie emocje, takie ożywione dyskusje😀 nie spodziewałam się tego.
                        Mnie to faktycznie nie bardzo podnieca czy on idealnie rozdrabnia czy w przepisach są dobrze dobrane przyprawy. On ma pomoc nam w ogarnianiu życia i tyle. Może niektórzy faktycznie uwielbiają gotowanie/pieczenie itp i stąd takie emocje. Dla mojej mamy, która w kuchni czuje się jak ryba w wodzie to pewnie będzie szok jak zobaczy co kupiliśmy 😂
                      • snakelilith Re: Zakup Thermomixa 22.11.23, 23:29
                        thank_you napisała:

> Najbardziej przeciwni thermomixom są ci, którzy ich nie maja, zauważyłaś?

To chyba normalne, że jak ktoś uważa coś za zbędne i niedopasowane do osobistych potrzeb, to tego nie kupuje i odwrotnie? Musiałabym na głowę upaść, by wypróbowywać każde nowomodne zawalające przestrzeń ustrojstwo tylko dlatego, że X i Y jest zdania, że im to do szczęścia koniecznie potrzebne. A już w ogóle śmieszne jest, że jedziesz tu na sugerowaniu komuś ubóstwa (tak jakby było to coś jak syfilis), tylko dlatego, że ma inne priorytety i inne podejście do wydawania forsy.
                        • thank_you Re: Zakup Thermomixa 23.11.23, 00:00
                          Nie, po prostu okazało sie, ze pani ma taki sam
                          Robot, tylko o polowe tanszy i to jedyna wada thermomixa (a probowala wymyślać inne). Dla mnie to racjonalizowanie swoich wyborow, po nikim nie jeżdzę.

Ja nie krytykuje rzeczy, których nie mam - skąd miałabym
                          Znac ich wady? smile
                          • snakelilith Re: Zakup Thermomixa 23.11.23, 00:54
                            thank_you napisała:

> Nie, po prostu okazało sie, ze pani ma taki sam
                            > Robot, tylko o polowe tanszy i to jedyna wada thermomixa

Ale to jest akurat logiczne. Na podstawie zachęt obiecujących gruszki na wierzbie ktoś sceptyczny kupuje najpierw tańszą wersję, by sprawdzić, czy coś takiego w ogóle jest mu potrzebne. Kupił, wypróbował, ocenił na średnie, w sumie do życia niepotrzebne, ale skoro już się ma, to używa w zastępstwie miksera/malaksera/blendera nie zachwycając się specjalnie funkcją, która miała być priorytetowa, czyli gotowanie. Dlatego ocenia się oryginał, który nie jest niczym innym, jako przereklamowany i zdecydowanie za drogi, jak na to co faktycznie potrafi zrobić i do czego się przydaje. Naprawdę, nie zawsze trzeba coś mieć, by wiedzieć, że nie jest warte swojej ceny.
                            • thank_you Re: Zakup Thermomixa 23.11.23, 07:32
                              Jesli ktoś kupuje na podstawie ZACHĘT I JEST PODATNY NA OBIETNICE, to fakt, lepiej zeby kupił za polowe kasy.

Ja ten sprzęt oglądałam u wielu osób przez wiele lat i byłam nastawiona sceptycznie, dlatego mam go od lat 2 a nie od 15. I wybrałam sprzęt droższy, w sumie niezawodnej firmy. Ludzie maja TM, które mają po 30 lat - watpię, aby koj Kenwood tyle wytrzymał.

Płaci sie także za design, funkcjonalność itp.

Cos jest warte dokładnie tyle, ile ktoś chce za to zapłacić. Co mnie interesuje, ze ktoś oceni, iz moje trampki warte są w produkcji 100 zł i ze „takie same” mogłabym miec za 200
                              Zł a płace za nie tysiaka czy dwa? Zarabiam, płace, chodzę w tym, co jest DLA MNIE wygodne. Płace za moj komfort (w przypadku TM - w kuchni). Aczkolwiek - jak juz pisałam - aktualnie jest na wydaniu.
                              • snakelilith Re: Zakup Thermomixa 23.11.23, 12:11
                                thank_you napisała:

>
                                > Cos jest warte dokładnie tyle, ile ktoś chce za to zapłacić.

Owszem, dlatego ja od lat kupuję tylko i wyłącznie sprzęt marki Apple. Nawet za bardzo nie ogarniam zwykłych windowsów. Maca lubię za wiele rzeczy i mnie stać, ale nie upieram się, że zwykłe serfowanie w necie i odbieranie maili, robi w jakiś inny, magiczno lepszy sposób.
                                • thank_you Re: Zakup Thermomixa 23.11.23, 12:39
                                  No jasne, że robi - robi to w przyjaznym interfejsie, ich iPady z magiczna klawiatura są przenośnymi komputerami. Odpalają się blyskawicznie, żaden pecet tak nie miał, NIGDY mi sie nie zawiesiły, a ja sprzętu totalnie nie szanuje. Maja jedno środowisko i bez mojego udziału mam zdublowane wszystko na każdym sprzęcie, jestesmy tez rodzinnie połączeni.
                                  Do tego są ładne, niezniszczalne (przezywają nawet lotu z okna w hotelu). Itp itd etc
                                  Poza tym wizualnie wpisują sie w moj gust, a ja lubię
                                  Otaczać się rzeczami ładnymi.

• snakelilith Re: Zakup Thermomixa 23.11.23, 13:01
                                    thank_you napisała:

> No jasne, że robi - robi to w przyjaznym interfejsie, ich iPady z magiczna klaw
                                    > iatura są przenośnymi komputerami. Odpalają się blyskawicznie, żaden pecet tak
                                    > nie miał, NIGDY mi sie nie zawiesiły, a ja sprzętu totalnie nie szanuje. Maja j
                                    > edno środowisko i bez mojego udziału mam zdublowane wszystko na każdym sprzęcie
                                    > , jestesmy tez rodzinnie połączeni.
                                    > Do tego są ładne, niezniszczalne (przezywają nawet lotu z okna w hotelu). Itp i
                                    > td etc
                                    > Poza tym wizualnie wpisują sie w moj gust, a ja lubię
                                    > Otaczać się rzeczami ładnymi.
                                    >

Owszem, dokładnie z tego samego powodu kupuję ten sprzęt. I także z lenistwa, bo otwierając kolejnego macbooka wszystko jest mniej więcej tak samo i nie trzeba się uczyć nowego. Ale, jak napisałam, dla wielu ludzi jest to preferencja trochę dziwna, bo maile nie przychodzą do mnie szybciej i w internecie nie mam czerwonego dywanu usłanego różami. Online banking robi się też tak samo, więc dla końcowego efektu, jakim jest w tym wątku ugotowanie obiadu, nie gra to żadnej roli, a może być nawet upierdliwe, gdy nie zna się typowych dla maca skrótów, bo całe życie pracowało się na windowsie. Dlatego można TM nie potrzebować. Ja nie potrzebuję. Zresztą, nie uważam, że jest ładny. Moje garnki od Fisslera są ładniejsze.
                                    • thank_you Re: Zakup Thermomixa 23.11.23, 13:07
                                      Tez nie uwazam TM za ładny sprzęt / dlstego kupiłam, gdy pojawił sie w czarnym wydaniu (nie, ze czarny stał sie pieknyc co to, to nie - ale mniej rzucał sie w oczy). Bardzo usprawnia prace w kuchni. Tarka manualna i tm
                                      Zetre marchew na obiad i bede miała surówkę w obydwu przypadkach. Ale w tm zrobię to w 3 sek. Do mojego Kitchen Aida/Kenwooda musze wyciagac przystawki i je montować, w tm jest płaska tarka która wpinasz
                                      Jednym ruchem i ściera 50 razy szybciej niż w robotach wymienionych wyżej.
                                      Szkoda, ze nie można miec jednego sprzętu. smile O ładnym designie. Moze kiedyś. smile
                          • fibi00 Re: Zakup Thermomixa 23.11.23, 08:13
                            thank_you napisała:

> Nie, po prostu okazało sie, ze pani ma taki sam
                            > Robot, tylko o polowe tanszy i to jedyna wada thermomixa (a probowala wymyślać
                            > inne).

Skoro już mnie wywołałaś. To nie jest tak że wg mnie jedyną wadą Thermomixa jest cena. Nie. Jest to robot fajny ale bez przesady. Już pisałam że jak mi koleżanka mówiła że on sam gotuje, ona tylko wszystko wrzuca i może sobie gdzieś iść a jak wraca to obiad jest gotowy to pomyślałam "wow! Muszę go mieć!". Wtedy cena nie grała dla mnie roli. Dalabym i 10 tys za tak fenomenalne urządzenie. A potem zagłębiam temat , podglądałam filmiki na YT i przyżyłam zawód bo wcale to nie jest tak że się wrzuca wszystko i się samo gotuje. Tak więc wynoszenie TM na piedestał jest dla mnie niepojęte. Nie tylko ze względu na cenę ale ogólnie. Cena kursu nieadekwatna do tego co się otrzymuje. Tyle.
                            • shellyanna Re: Zakup Thermomixa 23.11.23, 08:20
                              Ja tez uważam, ze cena jest trochę przesadzona. Podobnie jak ceny produktów Dyson.
                              Ale tak jest ze wszystkim. Z cenami odzieży (po co wydawać 2 tys na kiecke, skoro można kupić za 200 zł, po co buty za 3 tys skoro ani one nie są lepszej jakości ani specjalnie nie różnią się od tych za 500), z cenami sprzętu AGD (Lodowka za 1500 w końcu chłodzi tak sako jak ta za 15 tys), aut (mercedes jeździ i Fiat jeździ), lekarzy (No przecież ten, który kasuje 500 za wizytę kończył te same studia i teoretycznie umie to samo co ten, u którego zapłacisz 150).
                              😁
                            • thank_you Re: Zakup Thermomixa 23.11.23, 08:42
                              Najwidoczniej jestes podatna na reklamę. I dlaczego twierdzisz, ze wynoszenie tm na piedestał jest niepojęte? Najwidoczniej twoja koleżanka tak gotuje i jej smakuje, jej ułatwia życie.
                              Wiesz, ja jak gotuje ragu bolognese to gotuje je 5 h. Inni robią bolognese w 30 min, a jeszcze inni robią sos z torebki. I każdemu smakuje.
                              Moja sąsiadka gotowała krupnik w 30 min. Pewnie byłaby zachwycona thermomixem i gotowalaby w nim zupy, bo takie smaki zna. U mnie krupnik jest na konkretnym mięsie, gotowany z 2,5 h.
                              Jedni jedzą carbonare ze śmietaną i goidą a inni z guanciale i peccorino.
                              W czym problem?
                              Moja koleżanka jest antytalenciem kulinarnym i przygotowuje dzieciom ciagle pizzę (ciasto z tm). Przy okazji ma blender itp., nie mnoży sprzętów.

Niestety to ty miałaś jakas zajawke, a nie my. Dla mnie to kolejny użyteczny sprzęt w kuchni.
                        • septembra Re: Zakup Thermomixa 23.11.23, 07:34
                          Ty z kolei piszesz:
                          "Jak ktoś jest chory, niedołężny, to może docenia roboty robiące wszystko same."

Niesamowite emocje budzi sprzęt w cudzej kuchni big_grin

Czuję się jak na forum Niemowlę gdzie też był taki klimat gdzie była zasada: albo robisz tak jak ja albo jesteś gupia i masz wszy!
                      • snajper55 Re: Zakup Thermomixa 22.11.23, 23:45
                        thank_you napisała:

> Najbardziej przeciwni thermomixom są ci, którzy ich nie maja, zauważyłaś?

A kupujesz rzeczy, których kupno uważasz za idiotyzm?

S.
                        • thank_you Re: Zakup Thermomixa 23.11.23, 00:02
                          Nie kuouję i nie udzielam się w wątkach na ich temat, bo pojęcia nie mam jak działają. smile Nie wymądrzam sie w tematach jumbojetow, gdy dojeżdżam do fabryki rowerem. smile
                          • snajper55 Re: Zakup Thermomixa 23.11.23, 10:43
                            thank_you napisała:

> Nie kuouję i nie udzielam się w wątkach na ich temat, bo pojęcia nie mam jak dz
                            > iałają. smile Nie wymądrzam sie w tematach jumbojetow, gdy dojeżdżam do fabryki r
                            > owerem. smile

Ale wiesz jak się samolotem lata?

S.
                            • thank_you Re: Zakup Thermomixa 23.11.23, 10:51
                              Nie, nie jestem pilotem. A Ty jak często pilotujesz samolot, ze jestes w stanie ocenić, który jest lepszy? 🤣
                  • kolteta Re: Zakup Thermomixa 22.11.23, 13:58
                    Wszyscy mi znani użytkownicy thermomixa sobie go chwalą. NIe słyszałam, żeby ktoś narzekał. I czego to dowodzi? Że mamy dwie różne grupu - lubiących i nie lubiących gotować w thermomixie. Każdy ma prawo do swojego zdania i upodobań.
                    • laura.palmer Re: Zakup Thermomixa 22.11.23, 14:19
                      Matka mi dała swój thermomix gdy urodziłam dziecko i zaczęliśmy rozszerzanie diety. Używałam go niecały rok, nie podszedł nam, nie smakują nam potrawy, a dziecko od początku nie przepadało za papkami. Chciałam oddać matce, ale ona już zdążyła kupić gotującego Kenwooda z krajarką w równą kostkę 😅 i w sumie też już go nie chciała. TM poszedł do kogoś z rodziny.
                      • thank_you Re: Zakup Thermomixa 22.11.23, 22:44
                        Ale wiesz, ze Kenwood i tm to dwa totalnie rozne roboty? Mam jeden i drugi.
                        • laura.palmer Re: Zakup Thermomixa 23.11.23, 06:36
                          No co ty nie powiesz.
                        • shellyanna Re: Zakup Thermomixa 23.11.23, 07:08
                          Ten Kenwood, który maja znajomi jest bardziej rozbudowany od TM. Ale tez ma apke, ma większa misę i masę dodatkow. I ładnie wyglada 😁
                          Nie wgłębiałam się w temat, ale wyglądał mi (i z ich zachwaleń wywnioskowałam), ze jest właśnie tym czym TM.
                          • thank_you Re: Zakup Thermomixa 23.11.23, 07:16
                            Nieeee, tego nie da sie porównać.
                            Po pierwsze wyglada jak maszyna do szycia i dominuje cały Blat roboczy swoim przemysłowym wyglądem.
                            Apka jest dramatyczna i jest mało przepisów (to dla ludzi oczekujących gotowego)
                            Nie zrobisz sosów (np. holenderskiego) z połowy przepisu, bo nie jest w stanie tego ubić.
                            Manewrujesz dwiema klapkami, które nie są szczelne. big_grin

Jesli gotuję tam cos do zmiksowania (ciepłego) to w blenderze musze to miksować na 3 razy.
                            Plus za przystawki (mam chyba wszystkie), ale to samo miałam w Kitchen Aid (kupiłam komplet, bo któregoś i tak sie pozbędę, na razie testuję).

Plus wielkiej michy i mocy jest taki, ze ten robot uciągnie wszystko (2 kg mąki, a potem ogrzewa ciasto), owsiankę na 3 litrach (gdy nocują dzieci),

Ile zrobisz marghertity w tm a ile w blenderze Kenwooda?

Niby i to i to gotuje, ale to nie to samo. big_grin
                            • geez_louise Re: Zakup Thermomixa 23.11.23, 07:32
                              Ale właśnie tm robi te margarity z pokazów, sosy i budynie jaglane. Obiady z tego są do bani. A autorka chce rozwiązać tym problem obiadów. Może i to osiągnie, jeśli nie maja żadnych wymagań co do smaku.
                              • thank_you Re: Zakup Thermomixa 23.11.23, 07:59
                                Jakim cudem smakuje mi WSZYSTKO co robie? Przecież to kwestia przyprawiania i odpowiedniej obróbki. Ludziom nie smakuje, bo nie potrafia gotowac i maja nierealne oczekiwania co do sprzętów (jak ty, wyżej). Dla mnie tm to pomocnik a nie prywatny kucharz wyczarowującu fine dining na wieczór.
                              • little_fish Re: Zakup Thermomixa 23.11.23, 10:30
                                Smak jest z przypraw. A termomiks nie zabrania dodawać ich wg uznania.
              • thank_you Re: Zakup Thermomixa 22.11.23, 11:41
                Jest całe mnóstwo przepisów, ze nie jest szybciej a do tego nie musisz nic mieszać. Ale jesli ktoś uważa ze posiadanie tm = gotowanie wg cookido, to cóż, nie moja sprawa.
              • thank_you Re: Zakup Thermomixa 22.11.23, 13:49
                To po co pokazujesz jakoś fatalny przepis? Co szybszego jest w garnku? smile Kapusta szybciej sie udusi? 😅
          • thank_you Re: Zakup Thermomixa 22.11.23, 11:01
            Ale wiesz, ze są juz tarki do TM?
    • net.sandra Re: Zakup Thermomixa 22.11.23, 08:01
      Ale wiecie że większość ceny thermomixa to właśnie opłata za ten cyrk a sam sprzęt jest wart ułamek tej ceny
      • melikles Re: Zakup Thermomixa 22.11.23, 08:08
        TM nie jest wstanie utrzeć ziemniaków na placki. Tzn. zrobi to, ale na papkę. Wiórki takie jak na zwykłej tarce, albo na 20letnim robocie Zelmera, są dla niego nieosiągalne.

Swoją drogą ile to teraz kosztuje?
        • fibi00 Re: Zakup Thermomixa 22.11.23, 08:11
          melikles napisał(a):

> TM nie jest wstanie utrzeć ziemniaków na placki. Tzn. zrobi to, ale na papkę. W
          > iórki takie jak na zwykłej tarce, albo na 20letnim robocie Zelmera, są dla nieg
          > o nieosiągalne.

> Swoją drogą ile to teraz kosztuje?
          >

6 tys.
          • melikles Re: Zakup Thermomixa 22.11.23, 08:17
            Drogie te termomiksowe zupki big_grin
      • fibi00 Re: Zakup Thermomixa 22.11.23, 08:09
        net.sandra napisała:

> Ale wiecie że większość ceny thermomixa to właśnie opłata za ten cyrk a sam spr
        > zęt jest wart ułamek tej ceny

Dokładnie to samo chciałam napisać! Część z tych 6 tys stanowi wypłata dla przedstawiciela. Sprzęt może będzie wart 3, góra 4 tys.
        Rozmawiam z babką,która swego czasu była przedstawicielką Raypath czy jakoś tak. Sprzedawała "fenomenalne" ściereczki. Zestaw ściereczek kosztował 2 tys a ona miała obiecane że za każdy sprzedany zestaw dostanie 1000zł. W przypadku Thermomixa pewnie będzie podobnie.
    • aagnes Re: Zakup Thermomixa 22.11.23, 12:07
      Jak mozecie napedzać sprzedaz czegos takiego? jak bardzo namieszali wam ci przedstawiciele w glowach ze nie umiecie ugotowac zupy w normalnym garnku? dajcie spokój
    • mysiulek08 Re: Zakup Thermomixa 22.11.23, 12:25
      jak ktos ma ochote wydac kase ma TM, to niech wydaje, jego pieniadze, nie moje 😁 ale jak ktos nie lubi / nie umie gotowac, to nawet najbardziej wypasiony sprzet tego nie zmieni, ulatwic moze

jako, ze lubie sprawdzac 'co w trawie piszczy i o co robi sie halas' kupilam, nie TM a companion moulinex/tefal, podobny sprzet, w solidnej promocji, ugotowalam kilka potraw z zalaczonych przepisow, no nie, nie przekonaly mnie, wszystko bylo, jak ktoras wspomniala', wlasnie 'plaskie', jakies niedogotowane itp
      jednak sie polubilismy, jako podgrzewany blender czy malakser swietnie sie sprawdza ( glownie chodzilo mi o podgrzewana mise), robi doskonala mase do lodow 😁, pozbylam sie klamota parowara, malaksera, elektrycznego garnka, wiec i troche miejsca odzyskalam
      ciasto na chleb czy pizze wole wyrabiane w maszynie do chleba
    • brzozka123 Re: Zakup Thermomixa 22.11.23, 14:47
      Też nie chciałam prezentacji, a nie widziało mi się dodatkowo płacić za dostęp do bazy przepisów i kupiłam w elektromarkecie kohersena. Tam przepisy są za free, a w zestawie jest sporo akcesoriów np. łopatka do wyrabiania ciasta co przyda się przed świętami smile
    • brenya78 Re: Zakup Thermomixa 22.11.23, 23:47
      Ależ rozbawił mnie ten wątek. To wkładanie do miski, wyciąganie z miski, mycie miski, wkładanie do miski, wyciąganie z misk, mycie miski i szast prast zupa się sama ugotowała 😀 Za ledwo 6 tys.

Fajnie ze jutro przychodzi mój nowy garnek LC i patelnia. Będzie gotowanie!
      • septembra Re: Zakup Thermomixa 23.11.23, 08:18
        Za późno weszłaś w turniej, już po jatce. Ale wierzę że ja wzniecisz na nowo big_grin
        • snajper55 Re: Zakup Thermomixa 23.11.23, 10:52
          septembra napisała:

> Za późno weszłaś w turniej, już po jatce. Ale wierzę że ja wzniecisz na nowo big_grin

Niewątpliwie niedługo pojawi się kolejny wątek o TM w którym niektóre nicki będą bić pokłony przed postawionym na ołtarzu TM. Cykliczność pojawiania się tych wątków jest zastanawisjaca.

S.
          • septembra Re: Zakup Thermomixa 23.11.23, 11:06
            Ustaw sobie powiadomienie żeby nie przegapić!
    • 1papryczka.chili Re: Zakup Thermomixa 24.11.23, 17:55
      Moja znajoma jest od lat przedstawicielką, kupiłam od niej. Ja chciałam prezentację ale moja koleżanka nie chciała więc po prostu kupiła i tyle.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka