Dodaj do ulubionych

Skaczące próby wątrobowe -

30.11.23, 14:48
Pół roku temu ALT 82. Półtora miesiąca temu ALT 31 i AST 29 a teraz ALT 78 a AST 49. USG wątroby bez zarzutu. Endo straszy, rodzinny bagatelizuje.
Obserwuj wątek
    • budyniowatowe Re: Skaczące próby wątrobowe - 30.11.23, 17:28
      Idz do hepatologa. ALT i AST moze skakac od diety, przyjmowanych lekow, alkoholu. Musisz zaobserwowc po czym podskakuje i wyeliminowac jak jest mozliwosc.
    • kozica111 Re: Skaczące próby wątrobowe - 30.11.23, 19:24
      A masz jakieś podejrzenia co może być przyczyną?

A jak nie masz tak czy siak, silimaryna, ostropest, dużo..naprawdę dużo..
      • karambola_karambola Re: Skaczące próby wątrobowe - 30.11.23, 19:36
        Może to efekt podwyższenia dawki statyn? Niestety, muszę je brać ze względu na genetyczne obciążenie miażdżycą. Zawsze w ruchu, szczupła, nie jedzącą tłusto i mam już częściowo zapchane tętnice. Biorę też lek na arytmię. Ale leki biorę stale a próby wątrobowe raz w normie a raz nie. Alkoholu prawie nie piję.
        • kozica111 Re: Skaczące próby wątrobowe - 30.11.23, 19:38
          Silimarol nie zaszkodzi, pobierz , zbadaj za miesiac
          • karambola_karambola Re: Skaczące próby wątrobowe - 08.11.24, 19:03
            Wracam do swojego starego wątku. Był grany silimarol. Na jakiś czas próby wątrobowe spadły a teraz ALT 112 a AST 78. Masakra! Na dodatek hemoglobina glikowana 5,9% (norma 4,0 do 6,0), 41 mmol/mol (norma 20,00 do 42,00). Wujek Google wieszczy stan przecukrzycowy. sad
            • chocolate_dog123 Re: Skaczące próby wątrobowe - 08.11.24, 20:05
              Moze masz problemy z trzustka insulina i wątroba ci się stluszczyla? Skąd wiesz że masz częściowo zapchane tętnice, jakis Doppler robiłaś?
              • karambola_karambola Re: Skaczące próby wątrobowe - 08.11.24, 20:11
                Na ostatnim USG wątroba była ok, trzustka też (już przy podwyższonych próbach). Następne USG za tydzień. O miażdżycy wiem, bo zrobiono mi Angio-TK tętnic wieńcowych.
                • chocolate_dog123 Re: Skaczące próby wątrobowe - 08.11.24, 20:16
                  Ile masz lat? Skąd zapchane żyły przy zdrowym stylu życia? Może masz ukryte stany zapalne i to jakoś wpływa?

"Jednym z elementów profilaktyki miażdżycy powinna być dieta bogata w wartościowe, nienasycone kwasy tłuszczowe i witaminy z grupy B. Warto również zadbać o odpowiedni poziom witaminy K2, która ma dobroczynne działanie na układ sercowo-naczyniowy."
                  • karambola_karambola Re: Skaczące próby wątrobowe - 09.11.24, 09:41
                    Jestem po 50-tce. Zapchane żyły to hipercholesterolemia rodzinna. Wszyscy to mamy w rodzinie. Ja w najmniejszym stopniu, bo nigdy nie paliłam, alkohol piję w ilościach homeopatycznych. Przez całe życie nie miałam nawet 10 dag nadwagi. W pracy jestem cały czas w ruchu. Bez jakiejkolwiek dodatkowej aktywności robię codziennie około 15 tysięcy kroków. Jedyny stan zapalny, jaki mam to Hashimoto, ale mam to od lat i nie podnosiło prób wątrobowych. Niedawno było USG tarczycy i nie ma tam nic, co sugerowałoby jakieś pogorszenie.
                    • chocolate_dog123 Re: Skaczące próby wątrobowe - 09.11.24, 10:06
                      Może ta hipercholesterolemia czy trójglicerydy to wątrobie robią. Ktoś kiedyś pisal o tym
                      tomaszjezewski.pl/tlenek-azotu/
                      • chocolate_dog123 Re: Skaczące próby wątrobowe - 09.11.24, 10:06
                        W kontekście miażdżycy. Poczytaj
                      • karambola_karambola Re: Skaczące próby wątrobowe - 09.11.24, 12:02
                        chocolate_dog123 napisała:

> Może ta hipercholesterolemia czy trójglicerydy to wątrobie robią. Ktoś kiedyś p
                        > isal o tym
                        > tomaszjezewski.pl/tlenek-azotu/

Może. Wszystko jest w tej chwili w kategorii "może to a może tamto" a ja chciałabym wreszcie usłyszeć diagnozę. Nie chcę dołączyć do szerokiego i zacnego grona tych, co wcale lub za późno zostali zdiagnozowani i teraz kwiatki na nich rosną. Teraz mi jeszcze wyszła ta podwyższona hemoglobina glikowana, pies jej mordę lizał. Pewnie wyląduje u gastroenterologa. Ciekawe, jaką on będzie miał koncepcję
                        • bib24 Re: Skaczące próby wątrobowe - 09.11.24, 12:05
                          próby wątrobowe i hemoglobina wskazują na otluszczenie watroby. do redukcji węgle i alkohol jeżeli pijesz. W szczegolnosci do redukcji fruktoza, jest w cukrze, syropie gukozowo fruktozowym, owocach, sokach owocowych.
                        • lillyinchains Re: Skaczące próby wątrobowe - 09.11.24, 13:20
                          1.Wymień wszelkie leki, jakie zażywasz ?
                          A także wszelkie suplementy diety i preparaty bez recepty?

2.Hepatolog.
                          3.Wykluczyć wszelkie wirusy hepatotropowe ( wzw c, wzw b, wzw a, wzw e, wzw d, CMV, EBV, HSV-1, HSV-2 oraz VZV)
                          4. RF, ANA, ANCA

karambola_karambola napisał(a):

> chocolate_dog123 napisała:
                          >
                          > > Może ta hipercholesterolemia czy trójglicerydy to wątrobie robią. Ktoś ki
                          > edyś p
                          > > isal o tym
                          > > tomaszjezewski.pl/tlenek-azotu/
                          >
                          > Może. Wszystko jest w tej chwili w kategorii "może to a może tamto" a ja chciał
                          > abym wreszcie usłyszeć diagnozę. Nie chcę dołączyć do szerokiego i zacnego gron
                          > a tych, co wcale lub za późno zostali zdiagnozowani i teraz kwiatki na nich ros
                          > ną. Teraz mi jeszcze wyszła ta podwyższona hemoglobina glikowana, pies jej mord
                          > ę lizał. Pewnie wyląduje u gastroenterologa. Ciekawe, jaką on będzie miał konce
                          > pcję
    • wapaha Re: Skaczące próby wątrobowe - 09.11.24, 09:47
      a uprawiasz sport ?
      wysiłek fizyczny podwyższa alt i ast

genialny jest czystek - możesz posypywac potrawy/pic jak herbate
      • karambola_karambola Re: Skaczące próby wątrobowe - 09.11.24, 10:05
        wapaha napisała:

> a uprawiasz sport ?
        > wysiłek fizyczny podwyższa alt i ast
        >
        > genialny jest czystek - możesz posypywac potrawy/pic jak herbate

Nie uprawiam sportu. Moja praca to ruch przez 8 godzin. Udaje mi się usiąść na 30 minut a czasami i tyle nie. Po wyjściu z roboty czuję się, jakbym spędziła pół dnia na siłce.
    • lillyinchains Re: Skaczące próby wątrobowe - 09.11.24, 13:14
      W pierwszej kolejności wykluczenie wirusowych zapaleń wątroby
      sla.pl/wirusowe-zapalenie-watroby-typu-c/
      karambola_karambola napisał(a):

> Pół roku temu ALT 82. Półtora miesiąca temu ALT 31 i AST 29 a teraz ALT 78 a A
      > ST 49. USG wątroby bez zarzutu. Endo straszy, rodzinny bagatelizuje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka