Dodaj do ulubionych

dokumenty płacowe z lat 90

02.12.23, 11:52
Zus mi nie przyjął do kapitału początkowego wynagrodzenia z roku 95, przyjęto mniej korzystne składniki wynagrodzenia (z palca chyba sobie wyciągnęli), celem potwierdzenia wysokości wynagrodzenia trzeba przedłożyć dokumenty potwierdzające wynagrodzenie z 95 roku (karty wynagrodzeń). Firma już nie istnieje, gdzie ja mogę szukać dokumentów z 95 roku?
Obserwuj wątek
    • aankaa Re: dokumenty płacowe z lat 90 02.12.23, 11:52
      Archiwum Akt Nowych
    • kadfael Re: dokumenty płacowe z lat 90 02.12.23, 12:04
      A masz może starą książeczkę ubezpieczeniową? W niej się wpisywało zatrudnienie a dodatkowo co kilka miesięcy zakład pracy wbijał pieczątkę, że pracujesz. Mnie taka książeczka uratowała rok zatrudnienia, bo zus zgubil papiery.
      • andaba Re: dokumenty płacowe z lat 90 02.12.23, 12:36
        Ale wysokości wynagrodzenia w książeczce nie ma.

Natomiast jest w umowie o pracę i w aneksach.
        Nie masz?

• barbibarbi Re: dokumenty płacowe z lat 90 02.12.23, 20:04
          Nie mam książeczki ubezpieczeniowej ani umowy o pracę, mam świadectwo pracy i tam jest podane wynagrodzenie, ale widocznie wynagrodzenie było zbyt duże i uznali to za niewiarygodne, policzyli mi pewnie najniższe w tamtym czasie. Nie podoba mi się to, dlaczego świadectwo pracy ma być poddane w wątpliwość i dlaczego to ja mam udowadniać, że moje zarobki tak wyglądały, jeśli dla Zusu to jest niewiarygodne, to niech oni szukają archiwalnych dokumentów.
      • stasi1 Re: dokumenty płacowe z lat 90 02.12.23, 20:21
        ZUS pewnie nie gubi dokumentów. Kiedyś do ZUSu wpływały tylko informacje ile zakład zapłacił składek, nie konkretnie kto
    • mava12 Re: dokumenty płacowe z lat 90 02.12.23, 17:22
      >Zus mi nie przyjął do kapitału początkowego wynagrodzenia z roku 95

co to znaczy "nie przyjął"? jakies dokumenty im pokazałaś czy tylko swoja pamieć?
      nie wyliczyli ci kapitału początkowego podczas reformy emerytalnej? chyba w 1999r?
      Jesli twoja firma nie istnieje i jej dokumenty nie zostały przekazane do archiwum, o którym wspomina aankaa, to policza ci te lata z najniższym (wtedy) wynagrodzeniem, tak jest w świetle prawa a nie z palca wyciągniete.
      Masz jakieś paski wynagrodzeń? przelewy na konto (wtedy juz były konta)?
      • barbibarbi Re: dokumenty płacowe z lat 90 02.12.23, 19:59
        Normalnie wyliczyli mi kapitał początkowy, a na końcu jest dopisek: "za okres zatrudnienia ...... w firmie ..... przyjęto mniej korzystne składniki wynagrodzenia, które nie budzą żadnych wątpliwości. Celem przeliczenia kapitału początkowego należy przedłożyć dokumenty potwierdzające wynagrodzenie osiągnięte w 1995 w zakładzie pracy (karty wynagrodzeń)"

Ja im przedstawiłam świadectwo pracy na którym jest wynagrodzenie, widocznie poziom tego wynagrodzenia na tamte czasy był podejrzanie duży, więc mi urąbali i przyjęli zapewne wynagrodzenie najniższe. Faktycznie dużo wtedy zarabiałam w porównaniu do przeciętnej, ale kurcze, dlaczego muszę się z tego tłumaczyć.
    • geez_louise Re: dokumenty płacowe z lat 90 02.12.23, 17:32
      Moi rodzice właśnie jadą na imprezę dziękczynna wprawiają przez ciotkę w knajpie. Dziękuje wszystkim znajomym, którzy zeznawali przed sądem, jak użerała się z zusem o uznanie wynagrodzeń z lat 90 do emerytury. Na szczęście ciotka księgowa, przygotowała się dobrze do procesu i wszystko wygrała, emerytura wyższa 2x niż pierwotnie naliczona plus zwrot niedopłaty za cały okres pobierania emerytury. Jak nie znajdziesz dokumentów, to sąd i świadkowie. Podobno bardzo duży procent wygranych.
      • barbibarbi Re: dokumenty płacowe z lat 90 02.12.23, 20:05
        Bezczelny ten ZUS, ja mam świadectwo pracy i tam jest jak byk podane wynagrodzenie, świadectwo pracy to podstawa, ale dla nich to za mało.
        • hosta_73 Re: dokumenty płacowe z lat 90 02.12.23, 20:30
          A to dziwne, przecież do wyliczenia kapitału początkowego przedkłada się świadectwa pracy? Dlaczego akurat to budzi ich wątpliwości?
          Mężowi nie uwzględniono dwóch. W jednym miał urwany róg, akurat tam gdzie była pieczątka a drugie było nieczytelne, tusz z długopisu jakoś dziwnie się rozmazał. Też musi szukać gdzieś po archiwum, zakładu pracy już nie ma.
          • barbibarbi Re: dokumenty płacowe z lat 90 02.12.23, 21:00
            No dziwne, nic nie napisali, że świadectwo pracy jest jakieś wadliwe, tylko że potrzebują jeszcze innych dokumentów do potwierdzenia. Bez sensu.
        • koronka2012 Re: dokumenty płacowe z lat 90 02.12.23, 21:14
          barbibarbi napisała:

> Bezczelny ten ZUS, ja mam świadectwo pracy i tam jest jak byk podane wynagrodze
          > nie, świadectwo pracy to podstawa, ale dla nich to za mało.

No świadectwie pracy podana jest ostatnia pensja - jeśli ktoś po pracował kilka lat w latach dziewięćdziesiątych to może się różnić o kilkaset procent na przestrzeni kilku miesięcy.

Na świadectwie pracy z tamtego okresu mam 1 000 000 zł podczas gdy na umowie o pracę - 2 lata wcześniej 60 000.

Niestety właściciel nie raczył podpisywać aneksów A Firma miała rzekomo więcej niż 20 pracowników i śladu po tej dokumentacji nie ma 😡

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka